|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2008-02-05 13:21:12, kedd
|
|
|
Nagymamám farsangi fánkja
Hozzávalok:
500 g liszt, 200 ml tej, 40 g élesztő 50 g cukor, 5 tojássárgája, 60 g olvasztott vaj, olaj a sütéshez, porcukor, és lekvár.
Elkészítés:
A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és kb. 15 percig pihentetjük. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót, és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük (a tészta legalább a kétszeresére dagadjon!). Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és szaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat kb. 20 percig pihentetjük. Bő olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordítjuk őket, és fedő nélkül további 1-2 percig sütjük. Sütőrácsra szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, és megszórjuk porcukorral. Házi gyümölcslekvárral tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Farsang |
|
|
|
|
|
2008-02-05 13:15:48, kedd
|
|
|
Szalagos fánk
Hozzávalók:
300 ml tej, 30 g élesztő, 1 ek. porcukor, 50 g vaj, 2 tojássárgája, 50 ml rum, só, 500 g liszt, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Az élesztőt megfuttatjuk, majd a langyos átszitált liszttel és a többi anyaggal jól összedolgozzuk. Másfélszeresére kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, és langyos helyen letakarva még 30 percig kelesztjük. A deszkán egy mélyedést nyomunk a fánk közepébe, az olajba a fánk felső része kerüljön. Bő, forró olajban kezdjük sütni, és letakarjuk. Megfordítás után nem kell már letakarni. Sütőrácsra szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, és megszórjuk porcukorral. Házi gyümölcsös lekvárral tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Farsang |
|
|
|
|
|
2008-02-05 13:12:21, kedd
|
|
|
(Becsvölgye) Irénke fánkja
Hozzávalók:
1 kg teljes értékű finomliszt (tüskeszentpéteri), kb. 8 dl teljes értékű tehéntej (tejipari egyik sem jó), 3 dkg friss élesztő (por nem jó), 2 evőkanál (púpos) kristálycukor (finomított nem jó) 1 csapott evőkanál jódozott só, 1 egész tojás, 1 evőkanál étolaj és olaj a kisütéshez..
Elkészítés:
Egy kis tálkában 2 dl tejet meglangyosítok kéz melegre, 1 evőkanál cukrot el keverek benne és 3 dkg élesztőt elmorzsolok, és jól felfuttatom. Kb. 6 l-es tálba beleszitálok 1 kg finomlisztet, ráhintek egy evőkanál cukrot, egy evőkanál sót ezeket elkeverem a liszttel. 1 egész tojást ütök a lisztre és a felfuttatott élesztőt is ráöntöm a tálban lévő anyagokra, és a kéz melegre meglangyosított tejet adagonként öntöm a liszthez, hogy összedolgozva se túl lágy se túl kemény ne legyen. Kézzel dolgozom össze, hogy a liszt elvegyüljön, a massza egynemű legyen. A tésztára az étolajból egy evőkanállal eresztek és enyhén a tésztába forgatom. A kezemtől az edény falától a tészta elválik, pedig nem dolgoztam ki. Mivel a tészta gyönyörűen meg fog kelni, így nem kell sőt nem is szabad dagasztani. Cipót formálok a tésztából a tál aljára, enyhén belisztezem konyhaszalvétával letakarva és jó meleg pléddel betakarva hagyom kelni. Nem szabad a kelesztést siettetni. (tilos napra vagy meleg vízbe tenni), de addig, amíg a tészta hatliteres edényt színültig ki nem tölti. Időben 1 - 1,5 óra, függ az élesztő minőségétől, hogy dolgozik, de az eIöirtnál többet nem szabad használni, mert sütés után kiérzik a tésztából. Amikor a tészta, megkelt jól belisztezett gyúródeszkára borítom, a szélét körbe kissé felhajtom és egy gyors mozdulattal átfordítom. Mást nem csinálok vele, mint sodrófával ujjnyi vastagra nyújtom és kiszaggatom. Ebből az adagból kb. 25 db fánk lesz, amelyeket kissé belisztezett gyúródeszkán sorba rakom őket és egy könnyű abrosszal letakarva még további 20-30 percig kelesztem. A szaggatás végeztével egy 4 l-es lábast felig megtöltök olajjal fedőt teszek rá és felforrósítom. 20 perc elteltével próbasütést csinálok, és ha szép szalagos lesz a tészta, folytatom a kisütést, de ha nem kicsit még pihentetni kell, de tuI pihentetni sem jó. A sütésem fortélyai: a nyers tésztát felveszem a deszkáról és körkörösen megnyújtom, mint a lángost szokták, csak nem annyira és a lisztes alját eresztem az olajba Kisütéskor födőt soha, nem használok. Szépen feljön a tészta ,és ha az alja pirosra sült, átfordítom és a másik oldalát is pirosra sütöm, majd rácsra kiemelem őket, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. A tészta úgy kerül az olajba, hagy a deszkán pihent nincs megfordítva csak megnyújtva. A nyers tésztát, ha nem nyújtom ki sütés előtt egy kicsi, tömött, nehéz és külsőre sem szép fánk sül ki. A kisült fánkokat hagyom kihűlni utána, kerülnek tálcára, még pedig oly módon, hogy a tésztán lévő kis bemélyedések egymással szembe fordítva, élére állítva. A tésztát letakarva hagyom a tálcán fogyasztásig; lekvárt vagy porcukrot teszek mellé és mindenki maga ízesíti a kimélyedésekbe lekvárt illik tenni és porcukorral szépen meghinteni. A tésztát sohasem forgatom át porcukorba, se hidegen, se melegen. Tejföllel és sajttal is lehet fogyasztani, mivel nem édes tészta. Ha az én fánkom szeretnéd megsütni, mindennemű fánk receptet tegyél félre, és azt is hogy Te eddig hogyan készítettél fánkot. Mindent ügy csinálj, ahogy én azt leírtam és azokból a teljes értékű anyagokból, amit a recept tartalmaz.
Jó ÉTVÁGYAT!
Szeretettel: Irénke Telefon: 06/87/459-136
|
|
|
0 komment
, kategória: Farsang |
|
|
|
|
|
2008-02-05 12:14:45, kedd
|
|
|
Farsang
Farsang: A magyar farsang szó jelentése a német Fastnach, farsang éjszakája szó bajor-osztrák változatából, a Faschung-ból származik. A farsang Vízkereszt napjától (január 6.) a nagyböjt első napjáig, hamvazó szerdáig tart, amelyhez rengeteg népszokás fűződik.
A legjelentősebb szokás azonban, ami mára is megmaradt, a bálok, táncmulatságok rendezése. Az első ilyen farsangi mulatságok a tánciskolák vizsgabáljaival estek egybe.
A két világháborút követően külön báloztak az iparosok, a gazdák, de kisebb csoportok is, mint a tűzoltók is rendeztek ilyen ünnepségeket. Sőt hamvazó szerdán még a cigányok is bálba mentek, amely éjfélkor egy gyászbeszéddel és a nagybőgő eltemetésével zárult.
Ennek az időszaknak a másik nagyon fontos elnevezése a karnevál. A szó olasz eredetű, s egyszerre jelenti a hús elhagyását, s a tavaszi napforduló ünnepét. Az utcán ilyenkor hatalmas felvonulásokat rendeztek. Ma is az egyik legnagyobb karneváli forgatag Velencében található, ahol a maskarákba öltözés egy egész színpadi világot kelt életre. Ilyenkor Velence maga színpad, míg az álarcba öltözött emberkék a szereplők. De nem csak Velence ünnepel ezekben a napokban. Más európai városokban is, mint pl. Kölnben vagy az ausztriai Villachban, álarc mögé bújnak az emberek. Meg kell hagyni, hogy a legkülönlegesebb karneválnak mégis a Rio-i számít.
Link nézhető meg
Ez a szamba iskolák versenye, amelyre több százezer látogató érkezik a világ minden tájáról.
A nagy mulatozásban persze, ne feledkezzünk meg a jó kis farsangi fákról sem. (A receptet megtalálod az Ügyeskedőben!) S ha már végképp elfáradtunk a nagy vigadalomban tegyük félre az álarcot, s őrizzük meg a következő farsangra.
|
|
|
1 komment
, kategória: Farsang |
|
|
|
|
|
2008-02-05 10:46:41, kedd
|
|
|
Ágota névnap van, mely az Agáta régebbi magyar formája, mely a görög eredetű Agatha névből származik. Jelentése: a jó.
71 éve Charlie Chaplin bemutatta első hangosfilmjét, a "Modern idők"-et.
1778-ban Megszületett Kisfaludy Károly dráma- és elbeszélésíró, költő, szerkesztő, festő (A Tatárok Magyarországon).
1852-ban Szentpéterváron megnyitották a Leo von Klenze német építész tervei alapján készült Ermitázst.
1943-ban Megszületett Moór Mariann színésznő.
1956-ban Befejeződött a hetedik Téli Olimpia az olaszországi Cortina d'Ampezzoban.
|
|
|
0 komment
, kategória: Névnapok |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2008. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
44 db bejegyzés |
e év: |
1158 db bejegyzés |
Összes: |
47466 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1586
- e Hét: 2665
- e Hónap: 16103
- e Év: 219016
|
|
|