Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Ünnepi motozás alvállalkozásba
  2008-03-28 19:47:57, péntek
 
  Ünnepi motozás alvállalkozásban - akcióban az In-Kal
2008.03.28. 13:24

Alvállalkozóként végezte a március 15-i nemzeti ünnep állami rendezvényeinek biztosítását az In-Kal Security, amely az elvégzett munkáért összesen 5,95 millió forintot kapott - tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Kormányszóvivői Iroda. Az MSZP-hez szoros szálakkal kötődő, közel-keleti gyökerű biztonsági cégnek az volt a dolga, hogy előkészítse a rendezvényeket, felügyelje a rendet és úgynevezett ,,mobil vezetési pontokat" alakítson ki.

Március 15. után május 1-jén és az ötvenhatos vértanúk napján is az In-Kal Security biztosítja majd az állami rendezvényeket. Az MSZP-hez szoros szálakkal kötődő őrző-védő cég nemzeti ünnepen tapasztalt vitatható ténykedését az állampolgári jogok országgyűlési biztosa még vizsgálja.

Miután a biztonságiak eljárását sokan kifogásolták (például azért, mert a műanyag flakonos üdítőket is elvettek az ünneplőktől, illetve szokatlan módon motozásnak vetették alá az érkezőket), az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatot indított. Ez többek között azt hivatott tisztázni, hogy összeegyeztethető-e az alapvető állampolgári jogokkal, ha egy állami rendezvényen nem a rendőrség, hanem egy őrző-védő magáncég végzi a résztvevők biztonsági ellenőrzését. Szabó Máté nemcsak az őrző-védők március 15-i ténykedését, hanem a rendőrség fellépését is vizsgálja.

Pilhál Tamás

További részletek a csütörtöki Magyar Nemzetben
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megszűnik a harminchat órás mu
  2008-03-28 19:37:29, péntek
 
  Megszűnik a harminchat órás munkahét

péntek, 2008. március 28.

2008. június 30-i hatállyal az Alkotmánybíróság megsemmisítette az egészségre ártalmas munkakörökben dolgozók rövidített, heti 36 órás munkaidejéről szóló rendeletet, így fellélegezhet a munkavállalóival éppen emiatt évek óta vitában álló Gyurcsány-cég, a Motim Zrt. vezetése is. A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete szerint a taláros testület feltűnően gyorsan döntött a kérdésben.

Gyurcsány Ferenchez, a munkaügyi és az egészségügyi minisztériumhoz fordul a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ), hogy június 30-ig szülessen olyan törvényi szabályozás, amely biztosítja az egészségre ártalmas és veszélyes munkakörökben dolgozók munkaidő-kedvezményét. Az Alkotmánybíróság (AB) ettől a naptól kezdve a jogszabály ellentmondásai miatt ugyanis megsemmisítette az érintett dolgozók számára 1990-ben hozott, heti 36 órás munkaidőt biztosító rendeletet. A döntés tízezer kohászatban, gyógyszer-, festék- és gumiiparban, ércbányászatban, kádkőgyártásban, ólom- és vegyi ártalomnak kitett egyéb munkakörökben dolgozót érint. Feltűnően gyors döntés született, hiszen a Magyar Vegyipari Szövetség - amelyhez később csatlakozott a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetsége - csak tavaly júniusban fordult az AB-hez - mondta lapunknak Paszternák György.

A VDSZ elnöke hangsúlyozta: a döntés óriási felháborodást váltott ki, főként, hogy az AB szerintük csak a rendelet alkotmányellenességének megállapítását indítványozók jogforrástani kifogásait vizsgálta. Az érdekvédő kifogásolta, hogy a megszüntetett rendelet helyébe semmiféle szabályozás nem került, bár igaz: a június végi időponttal az AB egyben biztosítani kívánta, ,,hogy a jogalkotónak elegendő idő álljon rendelkezésre az alkotmányos szabályozás kialakításához".

A munkaadók már tavaly támadásba lendültek a rendelet ellen, mondván: az utóbbi években nagyon komoly, a környezet- és a munkakörülmények javítását célzó beruházásokat végeztek. Szerintük a rendelet betartásával versenyhátrányt szenvednek más cégekkel szemben. Paszternák György lapunknak hangsúlyozta: a munkáltatók indokai miatt az elmúlt években számos alkalommal fordultak az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséghez vagy munkaügyi bíróságokhoz, és eddig valamennyi pert megnyerték.

A munkaidő-kedvezménnyel kapcsolatos szabályozás megsértésének egyik ironikus esete a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Motim Kádkő és a Motim Műkorund Kft.-nél történt. A már említett fejlesztésekre hivatkozva a cégeknél a heti munkaidőt 40 órára emelték 2003-ban. A társaságoknál csak a munkaügyi bíróság, a Legfelsőbb Bíróság ítélete, az OMMF háromszori végrehajtási bírsága és az évekig tartó pereskedés után állt helyre a törvényes munkaidő.

Bákonyi Ádám


Forrás: Magyar Nemzet, 2008. március 28. 00:03
http://www.mno.hu/portal/551169
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyarország vánszorog
  2008-03-28 19:33:52, péntek
 
  Hazánkban lévő gondokról ír az Economist
Magyarország, a térség "egykori csodagyereke" ma vánszorog


Magyarország, a térség "egykori csodagyereke" ma vánszorog, kormányát kijátssza az ellenzék, gazdasága szklerotikus állapotban van, lakossága pedig dühös, áll a The Economist pénteken megjelent, "Magyar zűrzavar" címet viselő elemzésében.

2008.03.28 13:11, MTI




A legtekintélyesebb londoni gazdasági-politikai hetilap írása felidézi, hogy a népszavazáson a részvevők több mint 80 százaléka vetette el a vizitdíjat, a kórházi ápolási díjat és a felsőoktatási hozzájárulást. A szóban forgó összegek csekélyek - egy látogatás az orvosnál hozzávetőleg 2 dollárba került -, mégis olyan dühöt váltottak ki, ami 50 százalék fölé emelte a részvételi arányt.

A szegénység és a több évtizedes állami gondoskodás miatt a magyarok nem szívesen fizetnek ismét olyan szolgáltatásokért, amelyeket adójukkal egyszer már finanszíroztak, áll a cikkben. A The Economist szerint az eredmény "a Fidesz diadala". Az ellenzéki párt "nagyot hasított a kormányzó szocialisták szavazótáborából is"; a díjakra 3,3 millió választó mondott nemet, csaknem egymillióval több, mint ahányan 2006-ban a Fideszre szavaztak.

Vannak azonban egyéb gondok is. A magyarországi adóterhelés a legnagyobb a térségben; az alkalmazottak mintegy 20 százaléka fizeti a személyi jövedelemadó négyötödét, a munkáltatók több mint 30 százaléknyi társadalombiztosítási járulékot fizetnek az alkalmazottak által befizetett adókon felül, és az adószabályok folyamatosan változnak, áll a londoni lap elemzésében. Más londoni elemzők ugyanakkor ezzel együtt sem pártolják a magyarországi adócsökkentést.

A Standard & Poor's hitelminősítő, amely e hónap közepén leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a szuverén magyar adóskockázati besorolás kilátását, ehhez fűzött indoklásában azt írta: a március 9-ei népszavazás kimenetele megerősíti, hogy "csökken a magyarok vágya a konszolidációs folyamat továbbvitelére" és a legutóbbi, "rosszul időzített" 2009-es adócsökkentési elképzelések is "ebbe az irányba mutatnak".

A világ legnagyobb hitelminősítője nem a kilátásrontáshoz fűzött elemzésében adott először kedvezőtlen értékelést a magyarországi adócsökkentési tervekről. A forint árfolyam-ingadozási sávjának felszámolásáról február végén közölt londoni elemzésében a ház azt írta: a tavalyi hiánycélhoz képest több mint egy százalékpontos GDP-arányos költségvetési túlteljesítés - vagyis a célnál ennyivel kisebb hiány - teremtette plusz költségvetési mozgásteret a javasolt adócsökkentések helyett inkább a hiánycélok elérésére szolgáló biztonsági tartalékként kellene kezelni.

A hitelminősítő akkori elemzése szerint a "feszített" közfinanszírozási helyzet nem nyújt teret az adócsökkentésekből eredő anticiklikus gazdaságösztönzéshez. A The Economistnak a Citigroup egyik térségi közgazdásza ugyanakkor azt mondta: a magas adók és "az instabil üzleti környezet" miatt jelentősen csökkent a profitok újra-befektetése (a magyar gazdaságban), és ennek következtében Magyarországon a legalacsonyabb a gazdasági növekedés az Európai Unióban. Románia, "sőt, ami még megalázóbb, Szlovákia is" vonzóbbnak tűnik egykulcsos adórendszerével, áll a londoni hetilap pénteken megjelent írásában.

Az elemzés szerint nem csak rossz hírek vannak: az államháztartási hiány a 2006-os 9,4 százalékról becsülhetően 5,6 százalékra csökkent tavaly, és az idén is tovább csökkenhet. A népszavazás nyomán azonban elenyésztek a további reformokba vetett remények, és a kezdeményezés a Fidesznél van.

A magyar politikusok "azt teszik, amihez a legjobban értenek": rövid távú előnyökért perlekednek, miközben a szerkezeti problémákkal nem foglalkoznak. Mindeközben az egykor hátul kullogó, mára sztárreformerré előlépett Szlovákia akár már jövőre az euróövezet tagja lehet, Magyarország viszont legkorábban 2014-ben csatlakozhat, fejeződik be a The Economist helyzetértékelése


http://belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/9487/1/belfold/Magyarorszag_a_terseg_egykori_c sodagyereke_ma_vanszorog
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
minden idők legnagyobb sztrájk
  2008-03-28 19:24:49, péntek
 
  Nem lesz sétagalopp: minden idők legnagyobb sztrájkjára készül a BKV

FH
2008-03-28 12:52



Sztrájkot jelentettek be a BKV szakszervezetei április 7-re üzemkezdettől egészen délután egy óráig - mondta el a döntés után Nemes Gábor, a Cinkota Autóbusz Szakszervezet elnöke.

hirdetés
A BKV érdekképviseletei azért hirdették meg a munkabeszüntetést, mert nem értenek egyet a főváros által tervezett járatritkítással. Amennyiben nem sikerül továbbra sem megegyezni a fővárossal, az április 7-i lehet mindezidáig a legnagyobb BKV sztrájk.

Nemes Gábor hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek egységesen döntöttek a sztrájk mellett, így a munkabeszüntetés várhatóan az összes munkavállalót érinti. Az úgynevezett elégséges szolgáltatásról - azaz, hogy mennyi jármű közlekedjen mégis a sztrájk idején - jövő héten kezdődnek meg a tárgyalások.

Az érdekképviseleti elnök elmondta: a BKV vezetőivel folyamatosan tárgyalnak, hétfőn is folytatják az egyeztetést. Azonban nem rajtuk, hanem a tulajdonoson, a Fővárosi Önkormányzaton múlik, hogy hajlandók-e elállni a paraméterkönyvben lefektetett járatritkítási tervüktől.

A szakszervezet szerint a járatritkítás szakmailag is indokolatlan. Hiszen azt eredményezi, hogy az eddigi utasok autóba ülnek át, ezzel még nagyobbak lesznek a fővárosi dugók, így romlik a tömegközlekedés színvonala is. Nemes Gábor szerint ezért a fővárosnak a ritkítás helyett más módon kellene megoldani Budapest tömegközlekedésének finanszírozási problémáit.

Nemes Gábor emlékeztetett arra, hogy utoljára 1990-ben volt kétórás hajnali egységes figyelmeztető BKV sztrájk. A tervezett április 7-i munkabeszüntetés félnapos lesz, tehát az eddigi legnagyobb sztrájkra készülnek a szakszervezetek.


http://www.hirszerzo.hu/cikk.nem_lesz_setagalopp_minden_idok_legnagyobb_sztrajkja ra_keszul_a_bkv.61464.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A damaszkuszi út
  2008-03-28 19:14:37, péntek
 
  A damaszkuszi út

Az arab csúcstalálkozókat a világ közvéleménye, különösen az utóbbi évtizedekben nagy figyelemmel kíséri. A Közel-Kelet békés rendezésének lehetősége ugyanis az arabság egységes állásfoglalásával kikényszeríthető lehetne, de az egyes tagországok "külön utas" politikája azonban újabb és újabb tragédiákat hordoz magában. Az Irakot hatodik éve sújtó terrortámadás, Libanon ismételt lerombolása, a palesztinok ellen folytatott több mint fél évszázados gyilkos akciók is arra figyelmeztetnek, hogy az amerika-barát cionista erők bármikor, bármit büntetlenül megtehetnek, csakhogy ne kelljen végrehajtaniuk az ENSZ Biztonsági Tanácsa által 1967-ben hozott határozatát: a palesztin területekről való végleges kivonulást.

Az arab csúcstalálkozó tétje tehát mára azért is értékelődött fel jelentősen, mert a közel-keleti válság egyre nagyobb elmélyülése egy harmadik világháború csíráit is magában hordozza. Közismert, hogy a Föld energia-készlete kimerülő félben van, az olaj egyre inkább stratégiai kérdéssé válik, s a XXI. század nagy háborúi már nem is annyira a területek bekebelezéséért, hanem sokkal inkább az olajért és a vízért fognak kirobbanni.

Az is világos, hogy a ma használatos energiakészletek jelentős hányadát az arab államok adják a világ számára, ezért is volna fontos, ha ezt az adottságukat az arab csúcsértekezlet egységes állásfoglalásával jobban kiaknáznák. Az elmúlt fél évszázad alatt láthatóvá vált, hogy hová vezetett az arab országok függetlenségét követő széthúzás; háborúk, szenvedés, terrortámadások, s a cionizmus egyre nagyobb térhódítása tapasztalható mindenütt. Hiába adják a világ energiakészletének csaknem 75 százalékát ebből a térségből, s hiába fizetnek - papíron - mesés vagyonokat a nyugati nagyhatalmak, az arabok többsége kiszolgáltatott és szenved, a jövője pedig kilátástalan.

Ma a világ reálisan gondolkodó népei kizárólag az arab államok összefogásában látják a kiutat. A XX. században az emberiséget sújtó két borzalmas háború több százmilliós áldozatai, a mérhetetlen pusztítás, szenvedés, az ennek következtében létrejött újfajta gyarmatosítás, amelyet globalizmusnak neveztek el, bebizonyította, hogy a világcsendőri szerepet betölteni akaró cionizmus olyan elvakult önző rendszert akar kiépíteni, amelynek érdekében képes akár az egész világot felégetni, végső soron Földünket is elpusztítani. A teremtett környezet esztelen kirablásának következménye, az egyre katasztrofálisabb légköri változások pusztítása, a klímaváltozás, a vízkészlet rohamos apadása, az energia-készlet kontroll nélküli pazarló felhasználása egy szomorú jövőt vetít az emberiség elé. Ennek az egyre riasztóbb jövőképnek az előidézői a nagyhatalmak önkorlátozás nélküli politikájára vezethető vissza, amelyet akár kommunizmusnak, akár kapitalizmusnak neveztek el, ezek eredete a cionizmusban gyökerezik, s amelynek nyomában vér, szenvedés és mérhetetlen pusztítás járt és jár mind a mai napig.

Ezért tekint a világ békeszerető nemzeteinek sokasága reménykedve az arab csúcstalálkozóra, mert ha megálljt tudnak parancsolni Izrael hódító törekvéseinek, ezzel Amerika is kellő figyelmeztetést kap, egyúttal az a globalizációs törekvés is térdre kényszeríthető, amely ma a világ újfajta gyarmatosításának végrehajtását tűzte ki célul.

A hét végén Damaszkuszban tartandó 20. arab csúcstalálkozó tétje tehát sokkal nagyobb, minthogy az csak az arabság sorsáról, netán a Közel-Kelet válsághelyzetéről szólna. Hazánk, Magyarország hivatalos politikája és a békeszerető magyar nép gondolkodásmódja között óriási a szakadék. Ma Hazánkban is, mint a világpolitika csúcsán, éppen olyan önző, esztelen és a Föld emberiségének sorsával mit sem törődő politikusok ülnek, akiknek csak az számít, hogy a bankszámlájukon minél több milliárdnyi összeg szerepeljen, cserébe képesek akár az egész emberiség jövőjét feláldozni, s ezért teljesen szabad kezet adtak, mi több, támogatásukról biztosítják azt az izraeli gyilkos hadjáratot, amelyről évtizedekkel ezelőtt még a hazai vezetés is elítélően nyilatkozott. Mára azonban a felkínált mesésnek tűnő vagyon tudatában becsukták szemüket és fülüket, s szájukra szájkosarat rakott a globális tőke, így szó nélkül eltűrik az Irak népe ellen hatodik éve folytatott gyilkosságsorozatot, nem emelték fel szavukat Libanon újabb lerombolásakor, elfelejtették a palesztin nép szenvedését, s némán tűrik Szíria és Irán fenyegetését, mi több, gyakran még részt is vesznek Amerika és Izrael mellett e törvénytelen szankciók kiszabásának szorgalmazásában.

Ahogy a XX. században a kommunizmus kísértete pusztított végig a világ számos országában, több százmilliós áldozatot maga mögött hagyva, ugyanúgy a kapitalizmus esztelen öldöklése is hasonló katasztrófát idézett elő a magunk mögött hagyott évszázadban. A XXI. századra azonban egyértelművé vált azok előtt is, akik még eddig nem láttak tisztán, hogy a kapitalizmus és a kommunizmus egygyökerű, a cionizmustól áthatott globalista pénzvilág urai tartják kezükben az emberiség sorsát, amelyet csak úgy érhettek el, hogy az egyes államok vezetésébe beépülve számos ország élére olyan bábkormányokat neveztettek ki, akik behódoltak törekvéseiknek. Akik ez ellen tiltakozni próbálnak, ott a tibeti, a grúziai, a csecsen példa, hogy bánnak el velük, de említhetjük a baszkok, a katalánok, az ír nép küzdelmét épp úgy, mint ahogy Hazánk, Magyarország 1920-as szétdarabolása óta vívott országegyesítő törekvéseit is, amelyet a fejlettnek mondott Nyugat-Európa olyan galád módon hajtott végre, mint amire a világtörténelem során csak Palesztina tragédiáját lehet hasonlóan említeni. Magyarországot hazug rágalmakkal és a nemzetközi joggal össze nem egyeztethetően 1920. június 4-én úgy darabolták szét, hogy területének csak 28,9 százalékát hagyták meg, a többit a szomszédos országokhoz csatolták, miközben a magyarságból több milliót elüldöztek otthonukból, sokakat legyilkoltak, s bár azóta eltelt 88 év, a trianoni szerződést aláíró államok közül több szétesett, megváltozott, a magyar kérdést azonban Európa soha nem tűzte még csak napirendjére sem a különböző nemzetközi fórumokon, mert akkor kiderülne az a népirtás és szervezetten elkövetett bűncselekmény, amit közösen terveltek ki. Az Európai Unió létrejötte is csak színjáték, emögött is Amerika és Izrael pénzügypolitikája és új területszerzési törekvése, valamint a megerősödő kínai és orosz hatalmi erőpolitika ellensúlyozása áll. Ilyen válságos helyzetben amennyiben az Arab Liga, az arabság egységes álláspontra jut: bojkottálnák Amerika és Izrael mindenféle kapcsolatát mindaddig, amíg az ENSZ határozatot végre nem hajtják, amíg Izrael nem veti alá magát az Atomsorompó Egyezménynek, amíg nem hagy fel terrorista akcióival és nem fejezi be azonnali hatállyal az arab államok, köztük elsősorban Szíria, Libanon és Irán fenyegetését, addig az olajszállítások azonnali leállításában kellene dönteniük. Az arab államok hónapokig meglennének a nyugati árutermékek nélkül, ám a nagyhatalmak olaj nélkül képtelenek egy hétig is élni. A folyamatosan hangoztatott gyógyszer és élelmiszer áruk bojkottjával való fenyegetettség is a globalizmus ellen hatna, hiszen ma már számos ázsiai ország piaca készen áll az arab kapcsolatokra, de éppen a cionista törekvések megakadályozzák ezt a kapcsolat felvevést. Az is világos, hogy Libanonra próbálnak olyan nyomást gyakorolni, hogy Szíria teljes katonai erejét számolja fel ebben a térségben, de a Napnál világosabb, hogy egy ilyen kérés teljesítésének másnapján Libanon Palesztina sorsára jutna, hiszen az újabb izraeli támadás már ízelítőt adott abból, mit jelent a cionizmus "béke"-politikája.

Ma Szírián a világ szeme! Ha erőt tud felmutatni, akkor Iránhoz hasonlóan újabb bástyája lehet a világbékének, s egyúttal a cionizmus visszaszorításának. Látható, hogy Irán határozott kiállása meghátrálásra kényszerítette Amerikát és Izraelt és bár kiabálnak, de fegyverhez még nem mertek nyúlni Irán irányában. Nálunk van egy régi közmondás: amelyik kutya ugat, az nem harap. Izrael is ilyen ugató kutya, amely csak körbecsaholja Iránt, de belemarni nem mer, mert nem tudja, mekkora ütést kap a fejére. Ha Szíria is hasonló elszántságról tesz tanúbizonyságot, akkor ez olyan bástyája lehet az arabságnak, amely a valamikori függetlenségi harcok időszakával is felér. Szíria Libanonnak is a védőbástyája, de az önálló Palesztina reménysége is. Az is közismert, hogy különösen az Irak-iráni háború óta az arabság körében Irán megítélése eléggé fagyos, s ismertek a régmúlt harcok is, amelyet egymás ellen vívtak, de a megfontoltan gondolkodó politikusoknak azt is látniuk kell, hogy ez a konfliktus is, mint minden arab földön kirobbant összetűzés mögött Amerika és Izrael áll, a CIA vagy a Moszad által irányított összeesküvés-politikájával, a pénzen vett és beépített embereivel, mint ahogy a múltban is az egymás ellen vívott csaták során mindig az idegen tőke erősödött. Legyen intő példa Szaddam Husszein esete. Ma már világos, hogy az életrajzában hiányzó éveket a CIA által irányított felkészítéssel töltötte. Hatalomra kerülése után kiszolgálta a Szovjetuniót, majd Amerikát, s amikor mindent megtett, amit a nagyhatalmak elvártak tőle, galád módon meggyilkolták. Bármilyen vezetője is volt az iraki népnek, egyedül csak Iraknak lett volna joga ahhoz, hogy ítélkezzen felette. Amerika "igazságosztása" azonban látható, hogy milyen: minden szívfájdalom nélkül sok százezer civil lakost is legyilkolt, köztük gyerekek és nők tízezreit, miközben a civil lakosságon alkalmazott kegyetlenkedések felett is szemet hunynak mind a mai napig. De ha a történelemben egy kicsit visszapillantunk, nem hasonló sorsra juttatták Anvar Szadatot is? Vagy európai példát említve Romániában Nikolae Ceausescut is úgy végezték ki, mint egy kutyát, miután kiszolgálta a nagypolitikát. Eljátszották a CIA és a KGB által irányítottan a román nép forradalmát, televízió kamerák előtt agyonlőtték a Ceausescu házaspárt, majd a gyilkosok beültek a bársonyszékbe és eltüntettek minden terhelő adatot, amely igazolta volna a globalista törekvések romániai térhódítását. De nem védték meg Marcost sem a Fülöp-szigeteken, hiszen nekik csak addig kell egy-egy vezér, amíg az országát kifoszthatják, természeti kincseiket elrabolhatják, s a lakosságot modern rabszolgákká süllyeszthetik. Ma Magyarországon ez zajlik. Bezárják a kórházakat, számos iskolát megszüntettek, a fiatalok több mint fele külföldre kényszerül elmenni, mert idehaza nincs munka, miközben a nemzeti kincseinket eltékozolták, külföldi kézre adták a gazdaság 95 százalékát, amelyek zöme izraeli befektetőké lett, rövid időn belül államcsőd miatt fizetésképtelenné válhat az ország, miközben a bűnözés olyan mértékeket ölt már, hogy a múlt századi Szicília maffia-uralmához kezd hasonlítani Hazánk, s mindez azért következhetett be, mert vezetői nem magyar érdekeket képviselnek, s mert Európa, élén az Európai Unió vezetőivel behódolt a cionizmusnak, behódolt Amerikának, amelynek vezetői nem akarják beismerni, hogy Amerika is rövid időn belül a volt Szovjetunió sorsára fog jutni. Ma már azt is lehet tudni, hogy Amerika a világ legeladósodottabb állama, amelyet csak örökös háborúk fenntartásával képes ideig-óráig kezelni, s hogy Kína e tartozások többségét felvásárolta. Ha Amerika fizetésképtelenné válik, akkor vagy újabb gazdasági világválság, vagy világháború kirobbantása elé nézhetünk. Mindez azonban elkerülhető egy egységes arab politikával, amely példát mutathatna a világnak; a népek felemelkedéséért egyéni sérelmeiket, egyéni torzsalkodásaikat képesek félretenni, s összefogni a nagy cél, az arabság, s végső soron a világ megmentéséért.

Napjainkra egyértelmű, hogy ez a fajta életmód, amelyet ránk kényszerítettek, válságba jutott. Az emberiség 90 százaléka nyomorog, retteg a jövőtől, s nem emberhez méltó életet él. Elvették a jövőnket, nincs életterünk és jövőképünk, amit csak egy teljes életmódváltással, úgynevezett paradigmaváltással lehet orvosolni. Ennek lényege: le kell mondani a globalista pénztőke által ránk erőltetett növekedéspolitikáról, nem a fogyasztást kell növelni, hanem élhető életet biztosítani, hiszen Földünk még akár 10 milliárdnyi népesség ellátását is megadná, ha képesek vagyunk ésszerűen gazdálkodni javainkkal. A tudósok előtt egyértelmű, hogy ez a növekedési spirál, amit ránk erőltettek, a Föld elpusztítását okozza, és a felgyorsított növekedési ütemmel bár azt hazudják, hogy az emberi jólét elérését gyorsítják, a valóság az, hogy életterünk pusztul, s hamarosan olyan előre ki sem számítható katasztrófák elé nézünk, amelyeket ha idejében nem állítunk meg, akkor egy újabb "őskor" állapotába zuhan vissza az emberiség, már aki életben marad, ha túléljük a pusztítást.

Ezért is történelmi jelentőségű ma az Arab Liga tanácskozása, ezért lehet sorsfordító a Damaszkuszi csúcs, mert bár úgy tüntetik fel, hogy egy szűkebb közösség népeinek sorsát tárgyalják meg, a valóság az, hogy ma a világ sorsának a meghatározása van a kezükben.

Mi magyarok azért is tekintünk reménykedve e találkozó elé, mert bár történelmünket elhazudták, meghamisították, összekeverték, de tudjuk, hogy gyökereink közösek, sorsunk ezer szállal kötődik egybe. A nemzeti szimbólumaink - a piros-fehér-zöld - zászlóink, a csodaszarvas és életfa motívumaink, az Üveghegyről szóló regéink, a számos hasonló szavunk és régi dallamvilágunk, a hímzés és viselet azonosságok is tükrözik az összetartozásunkat, ezért is érezzük még inkább át a mostani találkozó fontosságát. Bennünket az elmúlt évszázadokban csak a gyűlöletre, a mások elleni harcra akartak rákényszeríteni, de a magyar nép történelme során soha nem viselt hódító háborúkat, csak a tőlünk elrabolt kincsek visszaszerzését kísérelte meg, soha nem követett el testvérgyilkosságokat, miközben bennünket az idegen betolakodók kegyetlenül mészároltak, csak a mögöttünk hagyott évszázadban több mint három és félmillió áldozatunk volt, akiket legyilkoltak, vagy a Szovjetunióba elhurcoltak, vagy egész egyszerűen nyomtalanul eltüntettek.

Ezért tekintünk nagy-nagy várakozással a damaszkuszi konferenciára, amelynek elsődleges célja - kimondatlanul is - Libanon helyzetének megvitatása. Véleményünk szerint azt akarják kierőszakolni, hogy Szíria mondjon le Libanon védelméről, támogatásáról, amely egyben az arabság nemzeti és nemzetközi erejét is növelte. Ezzel a lemondással azonban Libanon rövid időn belül amerikai és izraeli kézre fog jutni, hiszen a háttérben ezek az erők mozdítják, vagy pénzzel vagy egyéb cselszövéssel a szálakat. Ha Libanont eladják, ne felejtsék el, hogy a következő áldozat Szíria lesz. Ezért ma Libanon az a védőbástya, az utolsó végvár, amit őrizni, védeni kell, mert ha elesik, Szíriát sem lehet megtartani.

Az is elképzelhető, hogy erre a találkozóra néhány arab vezetőt megpróbálnak pénzzel, megfélemlítéssel, ígéretekkel távol tartani, mint ahogy volt már példa az 1964 óta ülésező arab csúcstalálkozók során is. Megpróbálják meggyőzni őket, hogy bízzák Amerikára és Izraelre Libanon jövőjét. Akik ezt fontolgatják, azok számára szeretnénk két fontos tényezőt felidézni:

- 1. Szíria volt az az első arab ország, amely legyőzte a francia gyarmatosítókat és elnyerte a szabadságát, és ezzel a bátor tettével példaképévé vált az arabságnak. Szíria volt az, amely az első szikrát meggyújtotta e térségben, s ezt a bátor helytállást várják el ma is tőlük, hogy az arab nép ismét példát merítsen tőlük, ismét rádöbbenjenek arra, hogy együtt minden akadályt legyőzhetnek.

- 2. Szíria volt az, amely az arab népek egységét meghirdető Baasz Pártnak bizalmat szavazott, miután Irakban a cionista erők megpróbálták ellehetetleníteni. Damaszkusz erősítette a Baasz Pártot és a Párt pedig Szíria sikerét növelte az arab világ előtt, hiszen a nemzeti érzést erősítette fel, amely az arabság elméleti győzelmét alapozta meg. Úgy tartják, hogy a halott vezér, Hafez Asszad szelleme irányította a hadsereget, amelyet Libanonba elküldtek, s amely hadsereg megállította a polgárháborút, annak ellenére, hogy az egész világ, Kelet-Nyugat, de még az arab államok is ellenezték a szíriai hadsereg bevonulását. De mert meg tudta állítani a cionisták gerjesztette gyilkos testvérháborút, a szíriai és libanoni vért testvérré egyesítette, s a libanoni arabságot megmentette, az egész világ utólag elismerte Szíria szerepét. Ez a siker tolmácsolta a világ számára, hogy az arabságnak egy a sorsa, s ez a közös sorsvállalás egyben a Baasz Párt elmélete is, hiszen ennek megvalósítására jött létre, ezért vállalta a nagy-nagy áldozatot, hiszen számos vezetőjüket megölték, száműztek, s sokuk ma is életveszélyben folytatja a küzdelmet. Most, amikor az arab csúcs konferenciája összeül, ez a találkozó tükrözi Szíria fontosságát, és most kellene, hogy a szíriaiak figyelme a találkozón résztvevő vezérekre irányuljon, azokra, akik az amerikai és az izraeli véleményt fogják tükrözni, de sajnos arab nyelven. Biztos, hogy számukra sok pénzt ígérnek, ami nagyon vonzó lesz, s azt kérik tőlük, érjék el szép szóval, szankciókkal, fenyegetésekkel, hogy Szíria hagyja abba a nemzetvédő feladatát Libanonban és adja át azt Amerika és Izrael számára. Ez azért is álságos, mert miközben nemzetvédő célokat emlegetnek, a világ előtt fenyegetik az arab térséget, Irán megtámadásának terve már kész, Szíriát különböző szigorításokkal akarják megfélemlíteni, Libanont pedig folyamatosan zsarolják, hogy fogadják el az Amerika-barát vezetőket, különben újabb háború elé nézhetnek.

- A több évtizede tartó háború, Palesztina sorsa, az Iraki terrortámadás, Szíria fenyegetettsége, Libanon ismételt romhalmazzá döntése azonban megedzette és kezdi összekovácsolni az arabságot. Úgy tartják, hogy Szíria, Libanon és az iraki felkelők, valamint a palesztinok úton vannak, hogy új arab hajnalt teremtsenek, amely fordulat azoknak a vezetőknek, akik elárulták a népüket, végzetes lesz, mert az árulás az alvilág mocsarának fenekére fog süllyeszteni mindenkit, aki vétett a hazája és népe ellen.

Mi Európában úgy látjuk, hogy ez az összefogás, amely lassan, de biztosan érlelődik, az arab felkelésnek a jele, amely már nagyon közel van. Azt is jól tudjuk, hogy az arab felkelés a XX. században Szíriából indult ki, és most is minden jel arra utal, hogy a XXI. században a történelem ismétli önmagát. Ez azért is biztos, mert Szíria elmélete mögött az arabság véleménye áll. Nem véletlen tehát, hogy a világ szeme újra erre a konferenciára tekint, mert Szíria az az erős, szilárd vár, amely sem pénzért, sem fenyegetés hatására, sem hízelgő szavakra nem hajolt meg a cionizmus előtt.

Ezért is érezzünk e csúcstalálkozó súlyát mi magyarok is, akik mindig is együtt éreztünk a szabadságukért küzdő palesztinokkal, tudjuk, mit jelent az, fenyegetettségben élni, s tapasztaltuk, milyen is az a "béke", amit a megszállók biztosítanak. Ezért reménykedünk abban, hogy Damaszkusz nem hátrál egy lépésnyit sem, s lesz az arab nép vezetőiben annyi józan ész, hogy rádöbbennek: most félre kell tenni az egyéni érdekeket, mert sokkal többről van szó, s képesek lesznek, akár áldozatok árán is meghozni bölcs döntésüket, amely ma nem kevesebb: világbéke vagy világpusztulás.

Rozgics Mária
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1,5 millió forint lenne a nyug
  2008-03-28 19:13:47, péntek
 
  1,5 millió forint lenne a nyugdíjas kormányfők fizetése

Index - ugyelet@mail.index..hu
| 2008. március 28., péntek 12:17

Az MDF frakcióvezetője másfélmillió forintos fizetést adna a nyugdíjba vonult kormányfőknek. Herényi Károly szerint, ha valaki sokat tett az országért, azt élete végéig meg kell becsülni.



Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője törvénymódosítást kezdeményezett, mely szerint a nyugdíjas kormányfők fizetése megegyezne a köztársasági elnök havi fizetésével, ami jelenleg másfélmillió forint, írja a Blikk.

Herényi azt nyilatkozta a lapnak, hogy szerinte, ha valaki sokat tett az országért, azt élete végéig meg kell becsülni, ez része a konzervatív gondolkozásnak, a volt miniszterelnökök nyugdíja azonban nem volt rendezve.

A szabályozás jelenleg Medgyessy Pétert, Horn Gyulát és Boross Pétert érintené, a pénzt igényelniük kéne, nem járna automatikusan. Boross Péter azt mondta a Blikknek, hogy nem tervez lemondani parlamenti mandátumáról, ami a jogosultság feltétele lenne, így nem foglalkozik a kérdéssel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kínaiak a magyarnak vélt, Afga
  2008-03-28 19:11:49, péntek
 
  Kínaiak a magyarnak vélt, Afganisztánba exportált ócska lőszerek

* MTI - ugyelet@mail.index..hu

| 2008. 03. 28., 11:06 | Frissítve: 7 órája

Alig használható, 40 évesnél is idősebb töltények millióit szállította Afganisztánba egy amerikai cég. A New York Times csütörtökön még azt írta, az ócska lőszerek Magyarországról származnak, mára azonban kiderült, Kínában gyártották őket.

Kínában állították elő azokat az Afganisztánnak szánt, egy amerikai cég által szállított lőszereket, amelyek a tanúsítvány szerint magyar gyártmányúak voltak, írta a The New York Times című tekintélyes amerikai lap pénteken, folytatva előző nap megkezdett leleplező cikksorozatát.

Mint a lap csütörtökön megírta, az AEY Inc., Miami Beach székhellyel működő amerikai cég csaknem 300 millió dollár értékű állami megrendelést kapott arra, hogy ellássa lőszerrel az afgán fegyveres erőket, de alig használható, 40 évesnél is idősebb töltények millióit szállította a közép-ázsiai országnak. Ezek beszerzéséhez közvetítőként felhasznált olyan vállalatokat is, amelyeket az amerikai kormány az illegális fegyverkereskedelmet végző cégek listáján tart nyilván.

Az amerikai hadsereg vizsgálatot indított, és felfüggesztette az AEY Inc., a fő afganisztáni lőszerszállító cégnek adott szövetségi megrendeléseket. Arra hivatkozott, hogy a cég elnöke, Efraim Diveroli félrevezette a hadsereget, amikor aláírta azokat a tanúsítványokat, melyek szerint egy Afganisztánnak szánt szállítmányt - összesen 28 raklap lőszert - az MFS 2000 nevű magyar cég gyártotta, holott a muníció valójában Kínában készült, írta a lap.


A hadsereg beszerzéseinél történt csalásokat vizsgáló ügyosztály - egy tippet követően - idén januárban felkeresett egy afganisztáni raktárat, ahol a fenti lőszerszállítmányt tárolták, és a helyszíni vizsgálat során kiderítette, hogy a lőszereket Kínában gyártották. Diverolinak, aki elzárkózott az ügy kommentálásától, egy hónapja van arra, hogy cáfolja a vizsgálat megállapításait.

A Magyar Honvédség lőszert egyáltalán nem értékesít, az érvényben lévő jogszabályok szerint a feleslegessé vált, lejárt szavatosságú lőszereket megsemmisítteti, áll a Honvédelmi Minisztérium pénteki közleményében. A Honvédelmi Minisztérium soha, semmilyen jogviszonyban nem állt azzal a Miami Beach-i székhellyel működő AEY Inc. céggel.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ügy kapcsán csütörtökön tájékoztatást kért a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetőjétől. Ha szükséges, a miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Kabinettől kapott tájékoztatást követően azonnal vizsgálatot rendel el - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő. A szóvivő hangsúlyozta: Magyarország mindig mindenben betartja a hatályos itthoni és nemzetközi jogszabályokat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tőkés László nyílt levele
  2008-03-28 19:04:25, péntek
 
 
Tőkés László nyílt levele

a NATO tagországainak vezetőihez a Szervezet bukaresti csúcstalálkozója alkalmából

A Magyarországgal szomszédos országokban számbeli kisebbségben élő magyar nemzeti közösségek politikai érdekképviseleti szervezeteit - Romániából a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, a Magyar Polgári Pártot, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot és a Székely Nemzeti Tanácsot, Szlovákiából a Magyar Koalíció Pártját, Szerbiából a Vajdasági Magyar Szövetséget, a Vajdasági Magyar Demokrata Pártot és a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösséget, Ukrajnából a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget és Horvátországból a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségét - tömörítő Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács megbízásából fordulok Önökhöz.

Teszem ezt annak jogán, hogy a posztkommunista átmenet közel két évtizede során szervezeteink következetesen kiálltak az euroatlanti értékek védelme mellett, cselekvő részt vállalva országaink euroatlanti integrációs törekvéseiben. Nekünk is alapvető érdekünk a régió - Közép-Kelet-Európa és a Balkán - stabilitása és biztonsága, a többségi társadalmakkal normális, együttműködésen alapuló viszony kialakítása közösségeink megmaradásáért és gyarapodásáért.

Mint ahogyan azt Önök is tudják, a XX. század geopolitikai átrendeződéseinek egyik sajátos következménye, hogy ebben a régióban a nemzetek és az államok határai nem esnek egybe. Ez azt jelenti, hogy számbeli kisebbségben élő nemzeti közösségek kollektív identitásmegőrző törekvései az elmúlt száz évben többször szembekerültek a többség homogén nemzetállam-építő politikájával. Erre a helyzetre sem a NATO, sem az Európai Unió mindeddig nem talált megnyugtató megoldást.

A legutolsó példa Koszovó státusának rendezése, ahol a népek önrendelkezésének wilsoni elve került összeütközésbe a nemzetközi jog másik alapelvével, amely államok területi integritására vonatkozik. Tudjuk, hogy Koszovó helyzete nem jelenthet precedenst és az euroatlanti térségben, melynek bővítésén önök éppen munkálkodtak, az eltérő érdekeket az azonos értékek mentén tárgyalásos úton egyeztetik. Éppen ezért fontosak nekünk a NATO tagországok döntő többsége által támogatott Ahtisaari-terv kisebbségekre vonatkozó rendelkezései, melyek a többség és kisebbség viszonyának normalizálását a nemzeti közösségek kollektív jogainak biztosításában és sajátosan a koszovói szerb közösség háromszintű közjogi autonómiájában látja biztosítottnak.

A népek önrendelkezésének joga ugyanolyan alapelve a világrendnek, mint az államok területi sérthetetlensége. Az önrendelkezéssel felelősen élni térségünkben azt jelenti, hogy a közös értékek mentén keresni - a politikai realitásokra építhető és kivitelezhető - megoldást nemzeteink és nemzeti közösségeink gyarapodásához. Mi, a múlt század világháborúit lezáró békeszerződések alapján Magyarország határain kívülre került, de szülőföldjükön megmaradni akaró őshonos magyar közösségek ezt a megoldást a belső, országhatárokat tiszteletben tartó önrendelkezés elvén alapuló közösségi - kulturális, sajátos jogállású települési és területi - autonómiák közjogi rendszerében látjuk. Ugyanakkor hisszük, hogy a békés, demokratikus eszközökkel elért közösségi autonómiák fontos pillérei lehetnek a térség stabilitásának, hiányuk vagy ellehetetlenítésük viszont komoly biztonságpolitikai kockázatot jelent, mint ahogyan az Koszovó esetében bebizonyosodott.

Tisztelettel fordulok tehát az euroatlanti övezet és szomszédsága biztonságát legfőbb céljának tekintő NATO csúcstalálkozó résztvevőihez, tegyék biztonságpolitikai elemzés és megfontolás tárgyává a kisebbségi kérdés megnyugtató rendezését a fenti szempontok alapján, és a preventív diplomácia eszközeivel támogassák tagországaikban vagy a jövőben a Szervezethez csatlakozni kívánó országokban a kisebbségi közösségek békés, demokratikus eszközökkel vívott autonómia-törekvéseit.

Nagyvárad, 2008. március 27.
Tőkés László
püspök, EP-képviselő, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács elnöke

--
www.tokeslaszlo.eu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pénztárvezérek
  2008-03-28 19:03:37, péntek
 
  Pénztárvezérek

2008. március 26. 00:00 | Utolsó módosítás:2008. március 28. 14:10



A fideszes önkormányzatok által a megyei kórházakból kiszekált főigazgatók és az egészségügyi kormányapparátushoz közel álló személyek is vannak a napokban bejegyzett 22 egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatói között. Az új pénztárfőnökök közül öten vezettek hosszabb-rövidebb ideig kórházat, hárman kórházi orvosként dolgoztak, többségüknek orvos végzettsége van. A Fejér megyei pénztár élére Müller Katalin került, aki Matejka Zsuzsannával, az egészségügyi miniszter kabinetfőnökével és Somody Imre egészségügyi és gyógyszeripari vállalkozóval együtt társtulajdonos az eMeRGency VitaL Gyógyszertár-üzemeltető Kft.-ben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei pénztárat Pintérné Gönczi Ágnes vezeti, aki ellen tavaly névtelen feljelentés alapján indított eljárást a fideszes többségű megyei közgyűlés, majd végül formálisan közös megegyezéssel távozott a Jósa András Kórház éléről. A szolnoki Hetényi Géza Kórház ugyancsak tavaly rapid módon menesztett főigazgatóját, Baksai István Györgyöt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei pénztár vezetésével bízták meg. A viharsarki pénztár igazgatói székébe Békéscsaba 2005-ben nyugalmazott jegyzője ült, akinek a neve főleg az utódlása körül kialakult politikai perpatvar során vált ismertté. Számos új vezető kipróbálta már magát a magánegészségügyben: a borsodi pénztárvezér Katona Zoltán például az országszerte diagnosztikai centrumokat működtető Euromedic, illetve a Nemzetközi Egészségügyi Kft.-ben. A Vas megyei pénztár első emberének neve pedig Molnár Lajos távozása után felmerült az egészségügyi miniszteri poszt várományosaként is. A vezérigazgatókat két évre, 2008. március 11-étől 2010. március 11-éig nevezte ki az egyetlen részvényes állam nevében Veres János pénzügyminiszter.



pénztár-kulcsnokok
Egészségbiztosítási pénztárak vezetői


Megyei Egészségbiztosítási Pénztár Zrt.
Vezérigazgató
Korábbi foglalkozása,
-tisztsége

Baranya
Horváth Zoltán
a Baranya Megyei Kórház
főigazgatója 2006-ig

Bács-Kiskun
Szakolczai Pál
az MKB volt kecskeméti
fiókvezetője

Békés
Simon Mihály
Békéscsaba jegyzője 2005-ig

Borsod-Abaúj-Zemlén
Katona Zoltán
a Nemzetközi Egészségügyi
Központ Kft.
ügyvezetője 2004-ig,
az Euromedic Kft. vezetője
2006-ig,
a megyei kórház volt
igazgató főorvosa

Csongrád
Csákány György
a Jahn Ferenc Kórház
főorvosa,
a szülész-nőgyógyász szakmai
kollégium vezetője

Fejér
Müller Katalin
az AXA Egészségpénztár
vezetője,
az EMeRGency Kft. tagja

Győr-Moson-Sopron
Ajtay András
az OEP ellenőrzési
főosztályvezetője
2006-ig

Hajdú-Bihar
Feketéné Fényi Ágnes
a Szent János Kórház
fül-orr-gégésze
az Egészség-
és Környezetvédelem Kft.
tagja

Heves
Tőzsér Zsuzsanna
Telki volt jegyzője

Jász-Nagykun-Szolnok
Baksai István György
a Hetényi-kórház
főigazgatója 2007-ig,
a Reg-EüInfo cégvezetője

Komárom-Esztergom
Kis Imréné
az ONYF volt vezetője

Nógrád
Tasnádi Zoltán
a Hungaropharma Zrt.
felügyelőbizottsági tagja

Somogy
Práth Gyula
a Tramp Euro Kft. tagja,
a FIB volt XIII. kerületi elnöke

Szabolcs-Szatmár-Bereg
Pintérné Gönczi Ágnes
Jósa András oktató kórház
főigazgatója 2007-ig

Tolna
Király Zsolt József
a Liberális Egészségügyi
Tanács tagja,
az LNZ Kft. tagja,
az Officium Biztosításközvető
Kft.
tagja

Vas
Farkas György
a szombathelyi városi
közgyűlés tagja,
Sanofi-menedzser

Veszprém
Hlavács Éva
Egis-vezető

Zala
Lamberger Galina
nyugdíj-pénztári
tanácsadó

Budapesti és Pest megyei

- Buda és Környéke
Bondár Éva
az Egészségügyi Minisztérium
volt osztályvezetője

- Dél-Pest és Környéke
Smrcz Ervin
a Heim Pál Kórház főigazgatója
2005-ig,
a Medical Investment vezetője
2007-ig

- Észak-Pest és Környéke
John Anna
az Egészségügyi Minisztérium
volt főosztályvezetője

- Kelet-Pest és Környéke
Némedi Mária
A szolnoki Hetényi-kórház
főorvosa,
fejlesztési igazgató





http://hvg.hu/hvgfriss/2008.13/200813_Penztarvezerek.aspx
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Ebből baj lesz, elvtársak!
  2008-03-28 18:51:32, péntek
 
  Ebből baj lesz, elvtársak! A népnek se munkája, se pénze.
2008. Március 28. 09:56

Abcúg.u

A 2007. december-2008. februári időszakban a foglalkoztatottak száma 3 millió 855 ezer, a munkanélkülieké 337 ezer fő volt, ami 8 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett. A munkanélküliség eddig 0,6 százalékponttal haladta meg a tavalyi szintet.

A vizsgált időszakban a 15-74 éves népesség 54,3 százaléka, a 15-64 éveseknek 61,2 százaléka, a munkavállalási korúaknak pedig 63,8 százalék jelent meg a munkaerőpiacon - olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből.

2007. december-2008. februári időszakban a 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 855 ezer volt, közel 72 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A nemzetközi összehasonlításban használt 15-64 éves korcsoportra számított foglalkoztatási ráta 56,3 százaléknak felelt meg, ami egy százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A munkanélküliek száma a 2007. december-2008. februári időszakban 337 ezer volt, ami 8 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett. A munkanélküliség 0,6 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A munkanélküliek 18,6 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. Az e korcsoportot jellemző munkanélküliségi ráta 20,5 százalékra nőtt. A munkanélküliek 44,9 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,4 hónap.

Forrás: FN
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2008.02 2008. Március 2008.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1181 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2789
  • e Hét: 8521
  • e Hónap: 19632
  • e Év: 173128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.