Belépés
yoz69.blog.xfree.hu
Gyors vagyok és megeszlek... Pedigree Pál
1981.10.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Autóvásár félpénzből
  2008-04-22 13:28:00, kedd
 
  Autóvásár félpénzből - Felejtsd el az adókat!

Cégalapítás és autóvásárlás, ez az a két dolog amiért már megérheti szlovák szomszédainkhoz járkálni. Ráadásul gombamód szaporodnak az olyan cégek, akik a teljes körű ügyintézést vállalják. Szerintük a termékek- és szolgáltatások szabad áramlásáról van szó, a hazai hatóságok (APEH, VPOP) pedig inkább adóelkerülésnek vélik a dolgot. A lehetőség jelenleg még adott, hogy valaki megspórolja a regisztrációs adót és az áfá-t, azonban már gyűlnek a sötét felhők. Nézzük tehát, hogyan arassunk a vihar előtt!

A szlovákiai cégalapítás rejtélyeit, lehetőségeit és módszereit már bemutattuk egy előző cikkünkben. Most inkább térjünk rá az autóvásárlás és az adómegtakarítás szinte már végtelennek tűnő tárházára. Ebben segítségünkre volt, dr. Kovács Géza a www.szlovakrendszam.hu szakértője.

Magánszemélyként alapvetően azoknak éri meg autót vásárolniuk, akik nagy értékű járgányban gondolkodnak, illetve amely típusnak a hazai regisztrációs adó tartama magas. Egy megfelelő típusválasztással (melynek természetesen a kedvezmények mellett a pénztárcánk is határt szabhat) akár 3 millió forint regisztrációt is megspórolhatunk. Azonban mielőtt a kedves Olvasó elrohanna befizetni egy szlovák rendszámú kocsira, nem árt néhány dologgal tisztában lenni.

Először is kell egy tartózkodási engedély és egy lakcímigazolás. Ezek beszerzését is készséggel magukra vállalják az ügyintéző cégek, ez körülbelül 180 ezer forintba kerül.

Miután beszereztük ezt az engedélyt, már indulhatunk is az autószalonok irányába és szemügyre vehetjük a kínálatot. Sőt mivel már van engedélyünk hitelért is folyamodhatunk, ugyanis a lízingcégek elfogadják a hazai munkáltatói igazolást, bankszámlakivonatot és közüzemi számlát is.

A gépkocsi vételárán felül még egy 2000 koronás ( kb. 15 000 Ft) költségünk merül fel, ami a rendszám illetéke. Ezen kívül egy éves úthasználati díjat is meg kell fizetni, melynek értékét az alábbi táblázat tartalmazza.

Kovács Géza elmondása szerint, lehetőség van arra is, hogy Németországban vásároljuk meg a kiszemelt gépjárművet és azt Szlovákián keresztül hozzuk be az országba. Ebben az esetben is megspóroljuk a regisztrációs adót, azonban a költségeink némiképp módosulnak.

Valójában magánszemélyként akkor érdemes Szlovákiában autót vásárolnunk, ha nagy értékű gépkocsi beszerzésében gondolkozunk. Igazán akkor tudjuk az előnyöket kihasználni, ha egy ott alapított cégen keresztül vásárolunk autót. Ugyanis abban az esetben már az áfát is visszaigényelhetjük és az üzembenntartás költségein is faraghatunk. Ráadásul szomszédainknál a biztosítási díjak is kedvezőbbek mint nálunk.

A teljes előnyök több autó vásárlása esetében jelentkeznek igazán. Bevett gyakorlat, hogy egy baráti társaság több tagja közösen összefogva vásárol 3-4 autót, ezáltal a vételár kedvezőbb alakítása mellett, a költségeiken is tudnak faragni.

Egy másik apró trükk, hogy kombi autó, illetve terepjáró vásárlása esetén az utasteret egy ráccsal leválasztják a csomagtértől, ezáltal már a jármű haszonjárműnek minősül és visszaigényelhetővé válik az áfa (cégek számára).

Kovács Géza lapunk kérdésére elmondta, hogy az egy éve működő cégük már több száz ügyletet bonyolított le és az utóbbi hónapokban az ügyfelek száma még dinamikusabban növekszik.

Egy új piac van tehát kialakulóban, melyet azonban nem mindenki nézz jó szemmel. A gépkocsikereskedők a magas hazai regisztrációs adót okolják, a hatóságok pedig vizsgálják, hogy az ilyen ügyletek mennyire minősülnek legálisnak. Elindult tehát az újabb autósbiznisz, melynek keretében ismét sokan megpróbálnak olcsón újautóhoz jutni. A kérdés csak az, hogy újabb lufit fúj a hazai vállalkozó szellemű autóstársadalom, vagy tényleg rátaláltak az olcsó autóhoz vezető útra?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Leptospirózis
  2008-04-10 08:03:34, csütörtök
 
  Leptospirózis
Új, halálos fertőző betegség bukkant fel
2008. április 08. 14:31
küldés
nyomtatás
betűméret

Egy trópusi betegség tanulmányozása közben olyan új baktériumra bukkantak a perui őserdőben, amely a kialakult esetek 40 százalékáért lehet felelős. A súlyos leptospirózis sárgaságot, veseelégtelenséget, tüdőbevérzést okoz, halálozási rátája pedig igen magas.


A Science Daily értesülései szerint Joseph Vinetz, a University of California San Diego fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének professzora perui kollégáival együtt végezte a kutatást, amelynek eredményeként egy új kórokozó-családot (Leptospira) fedeztek fel, amely állatokról emberekre terjedve fertőz.

A leptospirózis egy olyan súlyos, folyadékban terjedő betegésg, amely évente több tízmillió megbetegedést okoz. A halálozási aránya akár 20-25 százalék is lehet a világ egyes régióiban, jellemzően olyan helyeken, ahol alacsony az életszínvonal, viszont sok ember él szűk helyeken, illetve olyan vidéki területeken, ahol az ivóvíz a baktérium által fertőzött állatok - például patkányok - vizeletével fertőzött.

Vinetz szerint az új faj tükrözi az Amazonas vidékén élő fajok sokszínűségét. A szakember emellett kifejtette, hogy a kórokozó kifejlődött annyira, hogy jelentős mértékben tehető felelőssé a perui Iquitos-régióban regiztrált megbetegedésekért.

A kutatók a kór új változatát, a Leptospira licerasiae-t (amelyet egyelőre kis számú páciensből és nyolc patkányból tudták csak kitenyészteni - genetikailag jelentősen különbözik a baktérium eddig ismert formátiól és új biológiai jellemzői is vannak.

,,Ennek a baktériumtörzsnek alapvetően eltérő a felépítése az eddig ismertektől" - magyarázta a Science Daily-nek Vinetz, hozzátéve, hogy a következő lépés a baktérium génállományának meghatározása lesz. ,,Úgy gondoljuk, hogy több száz beteget fertőzhetett meg ez a kórokozó, amely olyan különleges, hogy a betegség antitestjei nem reagálnak a leptospirózis hagyományos vizsgálati anyagaira."

A kutatók 881 beteget vizsgáltak meg, és azt találták, hogy 41 százalékuk csak az új baktériumtörzs antitesteire reagált, ami annyit tesz, hogy a leptospirózisos esetek előfordulásának valószínűsége magasabb mint korábban hitték.

,,Ez a megfigyelés a világ egyéb régió számára is fontos, ahol a leptospirózis felütheti a fejét, mivel a megfelelő diagnózis felállítása érdekében lényeges, hogy a megfelelő kórokozót azonosítsák" - fejtette ki a szakember.

Vinetz azt feltételezi, hogy azok, akiket az új baktériumtörzs megfertőzött egyfajta immunhiányos tünetük van, amely fogékonyabbá teszi őket a megbetegedésre. További vizsgálatok folynak, hogy időben megfékezhessék a kórokozót. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zománc és dentin
  2008-04-10 08:02:27, csütörtök
 
  Zománc és dentin
Áttörés a fogászatban: tömések helyett újraépíthető fog
2008. április 08. 06:50
küldés
nyomtatás
betűméret

Eljön az idő, amikor a fogszuvasodást tömések helyett a fog újraépítésével kezelik. Az eljárás kiváltaná a jelenlegi lyukfoltozást, a fogzománc és a dentin - amelyek a test legkeményebb részévé teszik a fogakat - ugyanis felválthatnák az arany- és kerámiatöméseket.Az anyagtudománnyal foglalkozó szakemberek közel járnak a szuvas fogak újraépítéséhez szükséges kémiai anyagok megfelelő oldatának megtalálásához. Az a cél, hogy a szuvasodásnak induló, még idejében felfedezett fogakat sikerüljön ásványi anyagokkal feltölteni - fogalmazott Sally Marshall, a Kaliforniai Egyetem professzora, aki a fog belső részeinek újraépítésével kapcsolatban végzett kutatásokat. A fogregenerálással elkerülhetővé válik a fúrás-tömés eljárás.

Noha még évtizedekig várhatunk arra, hogy elvesztett fogainkat a semmiből újjávarázsolják, az a lehetőség, hogy a test saját építőanyagainak felhasználásával elvégezhetővé válnának bizonyos beavatkozások, megkönnyítené a fogorvosok s a páciensek életét, akik az 1840-es évek óta fémtömésekkel foltozgatják a lyukakat.

Fogunkat kívülről zománc védi. A szervezet által termelt apró kristályok alkotják ennek az átlátszó rétegnek a jellegzetes szerkezetét. A kerámiaszerű burkolat alatt bújik meg a dentin, amelynek keménységét a kollagén rostok erősítik, hasonlóan ahhoz, ahogyan a szalmaszálak a vályogtéglákét. A zománc és a dentin rendkívül erős és tartós anyagok, amelyek képesek megjavítani magukat.

Mivel a fogak jórészt ásványi anyagokat tartalmaznak, legfőképpen az erózióra érzékenyek: a baktériumok, vagy akár a szénsavas és cukrorzott italok okozta savak miatt a fogzománc veszít mineralizáltságából. A szervezet többnyire folyamatosan dolgozik a károk kis részének helyreállításán, de mikor a védekező rendszer túlterhelődik, a baktériumok áttörik a zománc-dentin határt, és szuvasodást okoznak.

A dentin kollagénhálózatba ágyazott apatitkristályokat tartalmaz. A szájüregben lévő savak azonban kioldják az ásványokat a dentinből, amely ettől felpuhul, s így hasznavehetetlenné válik. Az egészséges dentin kétszer olyan masszív, mint a fenyőfa, ám a sérült jóval inkább hasonlít egy radírra.

A szerkezeti biológiával foglalkozó szaklapban, a Journal of Structural Biology-ban megjelent kutatás azt taglalja, hogyan lehet újranöveszteni a szuvas fogak dentinrétegét kalcium tartalmú ionoldat (elektromosan töltött részecskék) segítségével.

Az oldatot egy teszt során vékony rétegben felvitték kísérleti alanyok fogára, így bizonyos részeken sikerült visszaállítani a fogak mineralizáltsági fokát. Ám a kihívás az, hogy sikerüljön a kristályokat újranöveszteni a teljes dentinállományban. A megfelelő gyógyuláshoz ugyanis a kristályokat a fog aljától egészen a zománcig kell felépíteni. Marshall nem biztos abban, hogy ez megtörténik, de elhatározta, hogy az elkövetkezendő néhány év alatt meg fogja találni a dentin helyreállításához szükséges eljárást.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Digitális armageddon
  2008-04-10 08:01:34, csütörtök
 
  Digitális armageddon
Így lehet vége az internetnek - tíz lehetséges változat
2008. április 08. 07:30 | Utolsó módosítás:2008. április 08. 08:30
küldés
nyomtatás
betűméret

Az internetre a legtöbben úgy gondolnak, mint az információ szabadon hömpölygő tengerére, ahol mindenki elmondhatja a véleményét és mindenki meg is hallgattatik. Ám valószínűtlen, hogy a két-három generáció múlva a világháló fogalma ugyanaz lesz, mint napjainkban. Hogyan pusztul el az az internet, amit ma ismerünk? A C|Net tíz lehetőséget sorol fel, amelyek mind gyökeres változást hozhatnak az információs szupersztrádát illetően.


Felforgatják a domain-rendszert

Az internet alapját jelen pillanatban az úgynevezett Domain Name Service (DNS) képezi. Ennek alapján találja meg a számítógép a keresett weboldalakat. Ám ha megtalálják a módszert arra, hogy a DNS-címeket eltérítsék, többé már nem bízhatnánk meg abban sem, ha a saját kezünkkel gépeljük be a keresett honlap címét a böngészőnkbe. Az adathalászati esetek (phising) jóval gyakoribbá, a legkeresettebb weboldalak pedig elérhetetlenné válnának - írja a C|Net.

Támadnak a zombik

Ismeretlen - ám feltételezhetően igen magas - azoknak a PC-knek a száma, amelyek a hackerek segítségére vannak a különböző támadások kivitelezése során. Matt Sergeant, a MessageLabs szakértője 5-10 millió közé saccolja a Storm nevű zombigép-hálózat méretét (bár mások szerint ez a szám jóval alacsonyabb). Ezek a gépek terjesztik a kéretlen reklámlevelek zömét, de a zombigépeket egyes weboldalak elérését korlátozó, úgynevezett Denial of Service (DoS) támadásokra is lehet használni. A zombigépek számának növekedésével pedig az ilyen jellegű akciók száma megsokszorozódhat, gyakorlatilag használhatatlanná téve a világhálót, vagy annak jelentős részeit.

Hardverhiba

Ha egy véletlen kábelszakadás következtében százmilliók számára válik elérhetetlenné, vagy instabillá a hálózat, nem nehéz belegondolni, hogy egy kifejezetten erre irányuló támadás milyen eredménnyel járna.

Fragmentálódó társadalom

Nicholas Carr The Big Switch című könyvében hivatkozik egy tanulmányra, amely szerint az internetes linkek, amelyeket vagy a liberális, vagy a konzervatív oldal hívei hoztak létre, 90 százalékban nem kerülnek ki az adott körből. Egyes linkajánló alkalmazásokat valóban be lehet úgy állítani, hogy egy közösségen belül tartsák az azonos világnézetű embereket. Ennek eredményeként olyan, azonos gondolkodású emberszigetek jöhetnek létre, amelyeknek szent meggyőződése, hogy az ő véleményük az egyetlen és igaz, s más álláspont nem is létezhet. Ez a vízió pedig az internet létrehozóinak globális álmait törheti szilánkokra.

Egy igazán jó kis vírus

Az internet ,,öngyógyító" működésének gyökere az úgynevezett Border Gateway Protocol (BGP) nevű rendszer, amely a routerek működését befolyásolva biztosítja a zavartalan információáramlást. Mi történik azonban, ha valaki feltöri a routereket? A Cisco 2006-ban megvizsgálta ennek a lehetőségét, és arra jutottak, hogy a ,,legsúlyosabb támadást a megbízható routerek szándékos átállításával lehet végrehajtani". Ha a BGP-t megkerülik, nem csak az internet forgalma áll meg, de sokan a routerek helyreállítását sem fogják tudni maguktól megoldani.

A frissítések átka

A legtöbb szoftver manapság már automatikusan frissíti saját magát a legújabb verziókra. Ebbe a folyamatba azonban néha hiba csúszik, mint ahogy például ez a Skype esetében történt 2007 augusztus 16-án. Ha egy ehhez hasonló hiba következik be egy olyan szoftver esetében, amely a hálózati adattovábbításért felelős, milliók maradhatnak hozzáférés nélkül.

Megszűnik a semlegesség

Ha megszűnik az internet demokratikus mivolta, súlyos következményekkel számolhatunk. Ha az internetszolgáltatók bevezetnék a tartalmak elérése alapján történő számlázást, hasonló helyzet állna elő, mint a kábeltévék és a prémiumcsatornák esetében. Így a havi számlában láthatnánk viszont, hányszor használtuk a kedvenc keresőnket, vagy hányszor néztünk klipeket a kedvenc videomegosztónkon. Ez nagyon sötét jövő, amely az innovációnak is gátat szabna, ugyanis nem lehetne olyan szolgáltatásokat elindítani, mint a Skype vagy a YouTube, kizárólag valamelyik szolgáltató hozzájárulásával.

Jönnek az ügyvédek

Az internet szólásszabadsági kísérlet, amely hamarosan véget érhet. Ha egy-egy weboldalt az ügyvédek nem tudnak megtámadni, megkeresik a szolgáltatóját. A svájci Julius Baer banki csoport így járt el a törvénytelenségeket megszellőztető Wikileaks oldallal szemben, s mivel már adott a precedens, nincs rá garancia, hogy ez nem ismétlődik meg. A zenei kiadók már így is pereket fontolgatnak a szolgáltatók ellen a szerzői jogok megsértésének elősegítése miatt.

Az emberek elintézik magukat

Számtalan lehetőség kínálkozik erre a világháborúktól, a világméretű járványokon át, egy saját magunk létrehozta fekete lyukig. S ha az internetnek nincsenek felhasználói, hiába demokratikus és egyenlőségpárti, a túlélő rovarok és kisállatok nem fognak tudni vele mit kezdeni.

Ketrecbe zárva

Több ország is korlátozza polgárai internet-hozzáférését. A nagy kínai tűzfal működését 30 000 ember felügyeli, akik az illetéktelen tartalmakra kereső, vagy ilyeneket feltöltő felhasználókra vadásznak. De a világháló társadalmi változásokat előidéző szerepe adott esetben bármely kormányra veszélyes lehet.

Hasonló központosított cenzúra lenne például, ha az USA kormánya betiltaná az online pornóoldalakat - a szerencsejáték után -, ami a Hitwise adatai szerint 2004-ben az összes webes látogatás 18,8 százalékát jelentette, bár a Bush-kabinet álláspontja az, hogy az efféle tartalmak aránya épphogy eléri az 1 százalékot. Ha ez a vízió válik valóra, a globális hálózat helyett eljön majd a különféle rezsimek által szabályozott, szűrt és engedélyezett helyi tartalmakat megjelenítő lokális web ideje.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Foglalkoztatói nyugdíj
  2008-04-03 11:07:28, csütörtök
 
  Foglalkoztatói nyugdíj
Új lehetőség: munkaadója is kiegészíheti az ön nyugdíját
Utolsó módosítás: 2008. április 02.
Szerző: adozona.hu


2008. január 1-jétől bővültek az önkéntes nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségek. A foglalkoztató is kiegészítheti munkavállalója leendő nyugdíját, ha szerződést köt valamelyik nyugdíjszolgáltatóval.
Ezzel olyan önkéntes nyugdíjcélú megtakarítási forma születik meg, amely korábban nem volt jelen a hazai nyugdíjrendszerben, és amelynek középpontjában a foglalkoztatói kötelezettségvállalás áll. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény zártkörű részvénytársaságként működhet majd, melyet alapíthat a foglalkoztató, bank és biztosító részvénytársaság és befektetési társaság - értesít legújabb hírlevelében a PricewaterhouseCoopers (PwC).

A nyugdíjszolgáltatók a PSZÁF felügyelete alatt állnak majd. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményhez bármely foglalkoztató csatlakozhat, hogy munkavállalóinak foglalkoztatói nyugdíjkonstrukciót biztosítson. A csatlakozás a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény és foglalkoztató között megkötött szerződéssel jön létre.

Tag az lehet, aki az alapító vagy a csatlakozó foglalkoztatóval munkaviszonyban áll, és munkaszerződése tartalmazza a foglalkoztató kötelezettségvállalását a hozzájárulás megfizetésére. A tagsági jogviszony a munkaszerződés megkötésével, illetve módosításával jön létre. A munkaszerződésben rögzíteni kell a nyugdíjkonstrukcióra vonatkozó legfontosabb rendelkezéseket, a hozzájárulás mértékét, illetve az ígért nyugdíjszolgáltatást. A konstrukció tartalmazhat olyan kikötést, hogy a szolgáltatásra csak egy meghatározott munkaviszonyban töltött idő után válik jogosulttá, ez legfeljebb 5 év lehet. Ha a munkaviszony ennél a feltételes jogszerzési időtartamnál rövidebb ideig tart, akkor a tag az addig jóváírt foglalkoztatói hozzájárulásokkal, hozamokkal és az addig keletkezett jogosultságokkal nem rendelkezik. A nyugdíjszolgáltatás lehet egyösszegű kifizetés, határozott idejű járadékszolgáltatás, életjáradék szolgáltatás, illetve ezek kombinációja - olvasható a hírlevélben.

Ezen kifizetések adómentesek a nyugdíjszolgáltatásra jogosulttá váló személy, vagy annak kedvezményezettje számára. A nyugdíjszolgáltatásra való jogosultság a társadalombiztosítási nyugdíjkorhatár elérésekor vagy rokkantság esetén, illetve - amennyiben a nyugdíjkonstrukció ilyen előírást tartalmaz - a várakozási idő eltelte után nyílik meg. A hozzátartozói nyugdíjszolgáltatásra való jogosultság a tag halála napján nyílik meg a kedvezményezett számára. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe befizetett hozzájárulás legfeljebb a minimálbér 50 százalékáig számít adóalapba nem tartozó tételnek, az ezen felüli befizetést munkaviszonyból származó adóköteles jövedelemként kell figyelembe venni. Abban az esetben, ha a munkavállaló kiegészíti a munkáltatói befizetést, akkor ennek a kiegészítésnek, illetve a foglalkoztatói hozzájárulás adóköteles részének a 30 százaléka adócsökkentő tételnek számít.

Lehetőség van arra, hogy más Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamban bejegyzett foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény Magyarország területén határon átnyúló szolgáltatásként végezze tevékenységét, ha a tevékenységére a székhely szerinti államában jogosult, és határon átnyúló szolgáltatás nyújtására előzetes engedéllyel rendelkezik. Ugyanakkor a foglalkoztató befizetést teljesíthet a más EGT-államban bejegyzett foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe, amely intézmény Magyarország területén lakóhellyel rendelkező tag számára szolgáltatást nyújtásra jogosult.

Fontos megjegyezni, hogy a foglalkoztató csak a magyar munkajog és társadalombiztosítási jog hatálya alá tartozó jogviszony alapján teljesíthet befizetést a más EGT-államban bejegyzett foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe - jelzi a PwC.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kiborít a munkahelyed?
  2008-04-03 10:38:27, csütörtök
 
  Kiborít a munkahelyed? Megmutatjuk, hogyan szabad felmondani...
2008.04.02. 05:55


Ez már tűrhetetlen!

A lehetőség, hogy valaki egy csoportban dolgozzon a munkahelyén nem csak pozitív, hanem negatív eredménnyel is járhat. Egy arrogáns csoporttag, vagy egy hatalommániás vezető jelentősen megkeserítheti a dolgozó életét. De ha már így alakult, próbáljuk meg kihozni belőle a legjobbat, még ha nehezünkre esik is...


Az Amerikai Egyesült Államokban a dolgozók 37 százaléka, vagyis összesen 54 millió ember szenved attól, hogy a munkahelyén durván és megalázó módon bánnak vele. Ez a szám ráadásul 49 százalékra bővül, vagyis 71,5 millió dolgozóra, ha a tanúkat, illetve az incidensnél jelenlevők is benne vannak számolva. A legtöbbször viszont az a gond, hogy az emberek észre sem veszik, vagy nem akarnak tudomást venni arról, ha valaki sértegeti, bosszantja őket.

A szakértők szerint a dolgozók többsége nincs tisztában azzal a viselkedési formával, ami már zaklatásnak minősül, bár ez gyakran megvédi őket attól, hogy észrevegyék a főnök, vagy a munkatárs terrorizálását. De persze azért szerepe van egy adag szégyenkezésnek is abban, hogy nem vesznek róla tudomást.

A szakemberek szerint viszont ez hatással van a dolgozó kedvére, hozzáállására, sokan egyre nehezebbnek találják például a munkába járást, de befolyásolja a munkahelyi teljesítményt is. Sajnálatos gond, hogy sokan már csak akkor rakják össze a mozaik darabjait, amikor már túl késő javítani a helyzeten.
{{DINT}}
Egy nemzetközi cég felmérése szerint az ilyen fajta viselkedés sokba kerülhet mind a dolgozónak, mind a munkaadónak. A dolgozónak a stressz következtében egészségügyi problémái lehetnek. Az Amerikai Egyesült Államokban a zaklatások célpontjainak 45 százaléka küzd valamilyen stresszhez kötődő problémával.

A vezetőségnek viszont azzal kell szembe néznie, hogy a dolgozók egyre gyakrabban hiányoznak, de fejfájást okozhat az is, ha állandóan pótolni kell a felmondott alkalmazottakat. Értékes szakembereket veszíthet el egy cég emiatt, nem is beszélve arról, hogy előbb-utóbb elterjed a szakmában a híre, hogy a vállalatnál rossz a munkakörnyezet, így új embereket is nehéz lesz találni.

Ami arra utal...

A cég mellett viszont a dolgozóknak is fel kell ismerniük azt, hogy ha valami nincs rendben a munkahelyen. Erre több jel is utal, csak tudni kell őket felismerni. Ilyen többek között, ha valaki minden munkahét kezdése előtti este rosszul van. Ennek fokozottabb formája, ha ez minden este előjön, ilyenkor már valóban érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon a munkát ennyire rossz, vagy "csak" a főnök illetve egy minden lében kanál kolléga megjegyzései bántóak.

Komoly önértékelésbeli problémákat okozhat, ha a főnök a munkatársak jelenlétében kiabál velünk, vagy lekicsinylő, kritikus megjegyzéseket tesz a munkánkra a meetingek során, de vannak ettől sokkal alattomosabb viselkedési formák is. Az is előfordulhat, hogy nyíltan hagynak ki a csoportebédből vagy nem szólnak egy fontos csoportmegbeszélésről.

További ismertető jegy lehet az is, hogy állandó pletykák és hazugságok terjengnek rólunk a cégnél. Ha valaki nem mer nyíltan kiabálni velünk, akkor sokszor folyamodik ehhez a taktikához, vagyis pletyka formájában becsmérel minket és a munkánkat is. Egy főnök részéről ebbe a kategóriába tartozik, ha gyakorlatilag teljesíthetetlen feladatokat ad, titkon remélve, hogy elbukunk. Egy ilyen vezető arra is hajlamos, hogy a munkaidő utolsó percére szervezzen megbeszélést, miközben tisztában van vele, hogy éppen iskolába készülünk este, vagy el kell hozni a gyerekeket az iskolából.

Ha még időben fedezzük fel, hogy nem a megfelelő módon viselkedik velünk a kolléga vagy a munkaadó, akkor megpróbálkozhatunk beszélni az érintettekkel, vagy egy felettes bevonásával rendezni a helyzetet, de ha már nincs remény, akkor érdemes elgondolkodni a kilépésen, ugyanis sokszor, bár észre sem vesszük, az egészségünk a tét.

Mégis mi járhatunk jobban?

Ha már menni kell...

Ha már úgy döntünk, hogy ez így nem mehet tovább, még szembe kell néznünk az egy hónap felmondási idő gyötrelmeivel és a kilépő interjúval is. Bár az utóbbi nem feltétlenül kellemetlen, csak tudni kell, hogy mit szabad és mit nem.

Attól függetlenül, hogy milyen rossz is volt az adott munkahelyen dolgozni, ezt a kilépéskor nem szabad emlegetni, még akkor sem, ha később azért ezt a volt főnökünk tudomására hozzuk. A munkaügyi jogászok tapasztalatai szerint sokszor ebből adódnak problémák, és nyilvánvaló, hogy senki nem szeretne ellenségeket szerezni. Ugyanis ezen akár egy későbbi ajánlólevél is múlhat, vagy a szakmai hírnevünk.

Ezen a gondolatmeneten elindulva számos olyan dolgot mondhatunk egy interjún, ami később építő jelleggel hathat a karrierünkre. A hamarosan ex-főnökünk vezette kilépő megbeszélésen lehetőségünk van jó pontot szerezni, ha elmondjuk, hogy véleményünk szerint mi az ami működött, és mi az ami fejlesztésre szorul a cégnél, természetesen csakis építő jelleggel megfogalmazva. Ez egy jó lehetőség arra, hogy segítsünk, és a vezetés értékelni fogja.


Ahelyett, hogy csak keservesen felsoroljuk a problémáinkat, inkább részletesen fogalmazzuk meg, hogy mi volt a gondunk és azon hogyan lehetne esetleg változtatni. Ez teljes mértékben pozitív fénybe helyez minket, így ha a későbbiekben szükségünk lehet egy jó ajánlólevélre, akkor ezért cserébe már lehet kérni egyet. Bár már az is hasznos lehet, ha nem sároznak be a leendő munkahelyen.

Ha vezetőként távozunk valamilyen okból a cégtől, akkor érdemes a kilépéskor kihangsúlyozni, megdicsérni azokat a dolgozókat, akik segítségünkre voltak, akiknek sokat köszönhetünk. Ez az ő előmenetelüknek is jót tehet, ráadásul a későbbiekben emlékezni fognak ránk. A barátok szerzése pedig jól jöhet a későbbiekben.

A kilépő interjúk dokumentációja egyébként arra is jó alapot jelenthet, hogy felmérjék a dolgozói elégedettséget. Ezzel rengeteget tanulhat a munkaadó, hogy a dolgozók vajon miért lépnek le a cégtől, így lehetőséget kapva a problémák célzott megoldására, vagy a munkakörülmények javítására.

Bár az is lehet, hogy mindössze az az oka sok dolgozó távozásának, hogy máshol több fizetést ígérnek nekik. De azért ilyenkor is felvetődik a kérdés, hogy miért fogadják a fejvadászok hívásait, vagy jelentkeznek egy másik állásra. Vállalati felmérések szerint azok az emberek, akiknek a képességei és tulajdonságai leginkább illenek egy vállalati kultúrába, az nagyobb valószínűséggel marad a munkahelyén.

Mi van, ha a főnök volt a probléma?

A kilépés előtt mindenképp érdemes tájékozódni arról, hogy kivel fogunk elbeszélgetni az utolsó napunkon. Ha a főnök tartja a kilépő interjút, de pont vele voltak súrlódásaink, akkor érdemes lehet inkább a HR-esekkel egyezkedni, hogy velük legyen a megbeszélés.

Egy ilyen "összejövetelen" számos tipikus kérdés is elhangzik. Ilyen például az, hogy az új állás miben felel meg jobban az elvárásoknak, mint a mostani, mi az amit szerettünk és mi az amit nem a volt munkahelyen, vagy hogy kaptunk-e megfelelő visszajelzést a munkánkkal kapcsolatban? Olyan is előfordulhat, hogy osztályozni kell mondjuk a fizetést, az egyéb juttatásokat, hogy ezek mennyiben befolyásolták a váltást. Ezekre előre is fel lehet készülni, hogy mi az amit mondani szabad és mi az amit nem.

Érdemes megkérdezni, hogy az elhangzott adatok bizalmasak-e. Sokszor ugyanis negyedéves vagy havi jelentésekbe beleírják az elhangzottakat, így minden dolgozóhoz és vezetőhöz eljut amit mondtunk. Vagyis a korábbiakat figyelembe véve ezzel is eláshatjuk magunkat a következő munkahelyen, mert néhány rosszakarónak sokáig elérhet a keze.

Legyünk mindig készen arra, hogy megvitassuk kulturáltan azokat az okokat, amelyek a felmondáshoz vezettek. Ha közben még javaslatot is teszünk arra, hogy mit kéne változtatni a jelenlegi problémákon, az még jobb képet fest rólunk. Mondjuk el például, ha a vezetőség nem adott elég visszacsatolást a munkánkkal kapcsolatban. Vagy hogy a cégnek érdemes lenne valamilyen továbbképzésre küldeni a dolgozókat, ahelyett, hogy mindenkire rá van bízva a munkával kapcsolatos problémáinak a megoldása.

Egy ilyen kilépő megbeszélésre úgy kell gondolni, mint egy jövőbeni befektetésre, lehet, hogy a későbbiekben egy új pozícióra megpróbál majd visszacsábítani a főnök. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy vissza is kellene menni, de azért az önértékelésünknek jót tehet...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2008.03 2008. április 2008.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 54 db bejegyzés
Összes: 88 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 26
  • e Hét: 41
  • e Hónap: 100
  • e Év: 100
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.