Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Gyurcsány „beledöglött&#
  2008-04-01 21:57:52, kedd
 
  Gyurcsány ,,beledöglött"
2008-04-01 18:27:37

Gyurcsány Ferencnek természetesen igaza van. A március 9-i, kormánynevelő célzatú hatalmas népi pofon után minden megváltozott. Korábban ő sem így gondolta, de aztán rájött. Abban is igaza van, hogy reformblabla meg reformgőg helyett ideje lenne szakértelemmel hozzáfogni valamihez, ami a demokratikus, felelős kormányzásra hasonlít.

Gyurcsány (és kormánya) uralkodásának első két évében nem csinált semmit, de ebbe, s hogy úgy kellett tennie, mintha kormányozna - az őszödi beszédből tudjuk -, majd beledöglött. A második két évben szintén nem csináltak semmit, és most már - minden feltételes mód nélkül - bele is ,,döglöttek".
Ne legyenek kétségeink: nem csak Horváth Ágnes bukott meg miniszterként, ő csupán egy elismerésre méltóan ellenszenves képviselője volt annak a politikának, amelyet bízvást gyurcsányizmusnak nevezhetünk. Ennek a politikának a lényegét magától a névadótól is ismerhetjük: nagyokat mondani, nem csinálni semmit (reformblabla), s a felelősséget folyton másra kenni, az SZDSZ-re, az értelmiségre, a médiára, de főképpen és elsősorban az ellenzékre és Orbán Viktorra. A nemzeti progresszió egyetlen letéteményesének tüntetni fel magunkat, aki megvédi az országot a jobboldal kíméletlen és zsákutcába vivő radikalizmusától, de ezenkívül még zsidó honfitársainkat az antiszemitizmus tombolásától, a cigányokat a rasszista indulatoktól, a homoszexuálisokat a homofób ütlegektől.
Gyurcsány a megváltó és csodatévő szerepében tetszeleg itt évek óta. A megváltás azonban újra és újra elmaradt. Kisebbfajta (ellen)csodának azonban tanúi lehettünk: Gyurcsány, mint valami ,,Antikrisztus", a legfinomabb bort is képes volt vízzé változtatni. Amihez nyúlt, tönkrement. Ebek harmincadján az ország. A Magyar Köztársaság törvényei egyértelműen meghatározzák: a kormány tevékenységéért, működéséért a miniszterelnök felel. Ha igaz - és tudjuk, hogy az -, amit maga Gyurcsány, a ,,felelős" miniszterelnök többször bevallott az utóbbi napokban, hogy tudniillik mindez idáig rossz irányba próbálták tolni az ország szekerét, hibás és elhamarkodott döntések születtek, amelyek nyomán nem reform, hanem káosz és rendetlenség lett úrrá például az egészségügyben (máshol is!), ezért a miniszterelnöki felelősség elve alapján Gyurcsány Ferenc a felelős. Ki bánja ebben az országban, hogy Horváth Ágnest kirúgta Gyurcsány? Az égvilágon senki. S ki hiszi, hogy ezzel megoldódott volna a Gyurcsány-kormány négyéves ámokfutása okozta folyamatos államválság? Hogy innentől kezdve akkor minden jó lesz, a kormány végre belekezd a kormányzásba? Szintúgy senki, annyira értelmes ember még a szocialista pártelnök is van, hogy maga se higgye el, amit hazudik. A szocialista hagyományokban régóta létezik a ,,múltat végképp eltörölni" hevülete, ám az egyéni és kollektív emlékezet szerencsére mindig sikeresen ellenállt az emlékezetvesztő akaratnak. A múltat nem lehet eltörölni, meg nem történtté tenni. Gyurcsány azt mondja: meg kell hallani a felelős kormánynak, amit az emberek mondanak. Hallja meg: az emberek azt akarják, azt mondják szerte az országban, hogy tűnjenek el MSZP-stül, SZDSZ-estül. Jöjjön, aminek jönnie kell.

Néző László
mno.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az MSZP biztonságos kormányzás
  2008-04-01 21:52:33, kedd
 
  2008-04-01 21:40
Az MSZP biztonságos kormányzást ígér

Az MSZP vállalja a kisebbségi kormányzást. A párt elnöksége a következő két év politikai menetrendjének kidolgozását kérte Gyurcsány Ferenctől.



Nyakó István az MSZP esti elnökségi ülése után úgy fogalmazott: biztosítják a biztonságos kormányzást. A szocialisták szóvivője hozzátette: megkezdődik az eddig az SZDSZ által irányított tárcák átadás-átvétele.

Arra a kérdésre, hogy személyi kérdések szóba kerültek-e kitérő választ adott, így kérdés, hogy a liberális miniszterek kinek adják át a posztokat.

Nyakó István elmondta: az elnökség felkérte Gyurcsány Ferencet, hogy néhány napon belül terjessze a testület elé, mi lesz a párt programja a következő két évben.

Tudósítónk beszámolója szerint az elnökség tagjai gondterhelten távoztak a három órás ülésről.

hírTV
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mecsoda különbség
  2008-04-01 21:49:58, kedd
 
 

Nagyapa mesél 20 év körüli unokájának:

- Fiacskám! Amikor én ilyen idős voltam mint te, a barátaimmal Párizsban
voltunk és nagyon jól szórakoztunk.
Minden délben a legjobb éttermekben ebédeltünk. Végigettük az étlapot és
a legjobb borokat ittuk hozzá. Amikor jóllaktunk fizetés nélkül távoztunk. A vendéglős és
pincérek persze utánunk jöttek reklamálni, hát jól elvertük őket.
Délután felkerestük a kocsmákat finom francia borokat, pezsgőt és
konyakot ittunk. Amikor jól berúgtunk fizetés nélkül távoztunk. A kocsmáros és pincérek persze
utánunk jöttek reklamálni, hát őket is jól elvertük őket.
Esténként elmentünk a kupikba, minden kurvát megdugtunk. Amikor
kiszórakoztuk magunkat
elindultunk, persze itt se fizettünk. A madamme és a felvigyázók persze
utánunk jöttek
reklamálni, hát őket is jól elvertük őket.
Éjszaka kipihentük magunkat, majd másnap újra kezdtük a kört. Ezt így
csináltuk minden nap
míg Párizsban voltunk a haverokkal.
Az unokát nagyon feldobja ez a program, összeszedi a haverokat, mesél
nekik a nagypapa
Párizsi kalandjairól és elhatározzák, hogy ők is kimennek szórakozni.
Két hét múlva hazajönnek, az unoka alig él, keze lába törött, feje bekötve.
- Mi történt fiam? - kérdezi a nagyapa.
- Elmentünk a vendéglőbe, bekajáltunk beittunk, le akartunk lépni, erre
a vendéglős
megvert mint egy lovat. Sebaj, délben elmentünk egy jó kocsmába finom
francia borokat,
pezsgőt és konyakot ittunk, amikor fizetés nélkül le akartunk lépni, a
kocsmáros és a
haverjai irgalmatlanul megpofoztak. Este elvánszorogtunk egy kupiba a
nap fénypontjaként
keféltünk egy jót megpróbáltunk lelépni fizetés nélkül, hát a stricik
kegyetlenül
elvertek, ráadásul elszedték minden pénzünket. Nagyon rossz volt.
- Hát sajnálom kisunokám, hogy ilyen rosszul sikerült az utatok, de
biztosan rossz volt az
utazást szervező cég. Kivel utaztatok?
- A Neckermannal nagypapa.
- Őket nem ismerem, mi annak idején az SS-el voltunk.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy hatalmas színjáték
  2008-04-01 21:35:54, kedd
 
 


Sajnos a látszólagos káosz és fejetlenség mögött valóban körvonalazódik valamiféle rendszer. Az SZDSZ elnökválasztási csalásai, az eü. ,,reform" tökéletes elutasítása, a kormány teljes alkalmatlansága ezek elfedésére kiagyalt színjáték, ahol a ,,bátor és erős" szocik, jól beintenek a sz@ros kis szadesznak, üzenet ez a teljesen leépülő szavazóbázisnak is. De a szadesz akkor is támogatni fogja az mszp-t, csak ,,kívülről". Remek időhúzás, 2 hónap telik el majdnem mire a szocik ,,kisebbségi kormányzásra" kényszerülnek. Ki fog emlékezni, rajtunk kívül, márc. 9-re??? Az ,,ellenzékre" nem számíthatunk, az ötleteire meg különösen nem...

Emberek! Az egész huza-vona nem más, mint a választóknak az ámítása. Egy hatalmas színjáték. Jól megszervezve. Addig amig a népesség arról dumál, hogy megy-e Gy.F. vagy nem, bomlik-e a koalíció, vagy sem, addig az idő múlik, a népszavazás eredményének az éle meg tompul, tompul. Jól tudják ezt a nyavalyások és ezért is csinálják most az időhúzást. Tudják, ha megússzák most 2-3 hónapig a tömeges lázadást, akkor nemcsak átmentették magukat, de addigra már újabbnál-újabb hazug ámításokkal meg lehet osztani a népséget. Ha pedig a tömeg megoszlik, akkor bizonyosan maradhat a hatalom. A szavazók pedig újra csak azt mondhatják, hogy minden párt egy húron pendül. Hiába Mo.-nak nincs valódi ellenzéke, ha lenne, akkor a vezetője már régen kormányt döntött volna és már régen kiírták volna a rendkívüli választásokat. Ennek az "ellenzéknek" nevzett bandának, esze ágában sincs átvenni a hatalmat. Ez azt kívánja, hogy majd a nép vigye az ölébe a hatalmat és utánna ha ők lesznek szivesek elfogadni, akkor valóban a népet kussoltatják mindentől. Mondván, hogy biz az ország dolgainak a ráncbaszedése sok lemondással jár..... Aztán folytatják ott és azt amit a flétófajzatok abbahagyták, csak más eszközökkel. Ahogy a mai koalíció a hatalomban, úgy az ellenzék is egy követ fúj, ugyanannak a forrás hatalomnak - a cionista globalizmusnak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Horn, avagy az új minisztereln
  2008-04-01 21:26:35, kedd
 
  Horn, avagy az új miniszterelnök
2008-04-01 06:38:35

Hétfőn este az SZDSZ bejelentette, hogy visszahívja minisztereit és kilép a koalícióból, ezt még egyeztetik az Országos Tanácsukkal. Ha a Tanács engedélyezi, a liberális párt akár konstruktív ellenzék is lehet, és ha kell besegít a kormánynak.
Hétfőn délben Somogyi Zoltán elemző három lehetőségre számított: lebénul a kormányzás, ha kilép a koalícióból az SZDSZ. Megszégyenül a párt, ha az SZDSZ lenyeli az egészségügyi miniszter menesztését vagy megszégyenül a miniszterelnök és távozik de akkor marad a koalíció.
Hogy hogyan bénul le egy olyan kormányzás, amelyik esztelenségeken kívül gyakorlatilag nem csinált semmit az elmúlt másfél év alatt, de legalább azt is elbénázta, értelmezhetetlen. Hagymázas látomásokkal, dilettáns döntésekkel és félresikerült végrehajtásokkal kergették kétségbeesésbe és toronymagas népszavazási részvételbe Magyarország egykedvű népét.
Miért és ki szégyellné magát?
Az a miniszterelnök, aki rendszeresen születő agyrémeit próbálja két hét alatt felnevelni, majd egy hét múlva sorsára hagyja őket és kicsiráz egy másik, esetleg éppen az előzővel ellentétes hallucinációt?
Vagy az az SZDSZ szégyellné magát, amelyiknek törvénytelen még az elnöke is? Vajon legitim az olyan elnök, akinek a megválasztásáról lassan kiderül, hogy a céges bulin több álküldött szavazott, mint ahány választmányi tag. Már az is megkérdőjelezhető liberáliséknál, hogy hozhatnak-e egyáltalán - a pártot érintő - döntéseket a tisztújítás előtt?
Kóka szerint új helyzetet teremtene, ha Gyurcsány takarodna. Az egy-két százalékon álló párt bármire jogosult elnöke még nem nevezte meg miniszterelnök- és király-jelöltjét, de holnap már lehet, hogy jelöl egy Hornt.
Mégis előbb kezdte a koalíciós harcot, mint Kóka, hiszen Gábor bátya küldte el nyilvánosan leghamarabb a búsba Gyurcsány miniszterelnök urat.
Csodák nincsenek. A miniszterelnök marad, de még lehet a koalíció is, az ország csontjáról még rághatják a húst és cuppoghatják belőle a velőt. De ha elmennek az sem csoda, hiányozni senkinek nem fognak vagy ötven évig, mert legalább ennyi idő kell, hogy a ganédombot eltakarítsák utánuk.


Koronics Márton
gondola.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Március 10.
  2008-04-01 21:25:12, kedd
 
  Március 10.
Villányi Károly
2008. április 1. 00:01


Magyar Nemzet

Még szerencse, hogy a népszavazásnak nem lesznek politikai következményei. Rossz belegondolni, mi történne ma, ha mégis lennének. Amit látunk, az nem válság, hanem reform. És ez a reform is éppen úgy sikerült, mint a többi. Három hét telt el a népszavazás óta, és tegnap gyakorlatilag felbomlott a koalíció. Tegnap az Országgyűlésben felszólalt Kóka János, az SZDSZ egyik elnöke, és a ,,helyzetről" beszélt. A felolvasott szöveg szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azzal, hogy egyeztetés nélkül leváltotta Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, felmondta a koalíciós együttműködést, és kihátrált saját reformjai mögül.

Kóka János szerint a kormányfőből elfogyott az erő, az akarat és a képesség az ország megújításához. Egyúttal bejelentette: az SZDSZ április 30-tól visszahívja minisztereit és államtitkárait a kormányból. Mert: a szabad demokratákat nem a hatalom, hanem az ország sorsa érdekli. No, persze. Őket az.

Gyurcsány Ferenc gúnyosan mosolygott ugyan Kóka Jánosra, de néma maradt. Az ember, aki eddig vitázott, ha kellett, ha nem, most csak feszengett bársonyszékében. Talán átfutott az agyán, hogy annak idején miként döfte hátba Medgyessy Pétert, és lett helyette ő a kormányfő. Akkor Medgyessy Péter taktikázta el magát, most Gyurcsány Ferenc. Akkor Csillag Istvánnak kellett mennie, most Horváth Ágnesnek. Akkor lemondott a miniszterelnök, most nem fog. Még akkor sem, ha kisebbségi kormányzásra kényszerül.

Gyurcsány Ferenc a hét végi MSZP-s pártértekezleten mondott beszédével maga mellé állította a népszavazás utáni kudarc miatt lázongó szocialistákat. Ellenségképet adott maga helyett a tagságnak és a szimpatizánsoknak. Ennek a koalíciós partner megalázása volt az ára. A kormányfő nyilván tisztában van azzal, hogy az előre hozott választás az SZDSZ-nek sem érdeke. A szabad demokratákra az ország egy-két százaléka voksolna, az MSZP támogatottsága szintén hónapról hónapra döntögeti a negatív csúcsokat. Nincs olyan kormányfője a demokratikus világnak, aki ne mondana le ebben a helyzetben. Nincs olyan koalíció, amelynek pártjai ne bíznák előre hozott választásokra a döntést. Csak itt nálunk teremnek ilyenek. Mindent tönkretettek, amibe belefogtak, és közben azt is elrontották, amibe nem fogtak bele.

Április 30-ig még sok minden történhet, de Gyurcsány Ferenc sorsa megpecsételődni látszik; ha lesz is újra koalíció, az már egy másik történet. Két közutálatnak örvendő párt talán egyeztetget majd egy mindenki által elutasított programról, miközben a kormányzati munka teljesen leáll. Március 10-e lesz most harminc napig. Bár talán nem is baj, ha egy kis ideig nem kormányoznak. Hiszen az ország gazdasága a csőd szélén tántorog, a társadalom jelentős része pedig napi megélhetési gondokkal küzd. Ezt érték el, ennyire futotta tőlük. Maga a miniszterelnök mondta Őszödön: ,,Az a csapat, akire rábíztátok ennek az oldalnak a vezetését, az a csapat képes nagyjából erre a teljesítményre. Képes nagyjából programot adni. Lehet, hogy van egy másik csapat, amelyik tud mást. Nem tudunk, nem tudunk ennél többet és ennél jobbat. Nem leszünk rá képesek. Ha belegebedünk, akkor se."

Így igaz. Belegebedtek, és nem tudtak sem többet, sem jobbat. A jövő tényleg j-vel kezdődik. De nem Gyurcsánnyal folytatódik. Már Kóka is leírta őt. Ennél tényleg nincs lejjebb. --
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az MSZP Gyurcsánnyal készül a
  2008-04-01 21:23:33, kedd
 
  Az MSZP Gyurcsánnyal készül a kisebbségi kormányzásra + Képriport
2008. április 1. 16:48


MNO

Nem merült fel, hogy más miniszterelnökkel szeretnénk ugyanazt a programot megvalósítani, ennek értelme sem volna - mondta Lendvai ldikó, a szocialisták frakcióvezetője az MSZP és az SZDSZ koalíciós egyeztetése után tartott fővárosi sajtótájékoztatón. Kisebbségi kormányzásra készülnek a szocialisták - a mai koalíciós egyeztetésen nem engedett egyik párt sem.

• A támogatás összeomlása felhígíthatja a költségvetést?
• Fodor és Kovács vár, a többi SZDSZ-es miniszter lemondott




Nem merült fel, hogy más miniszterelnökkel szeretnénk ugyanazt a programot megvalósítani, ennek értelme sem volna - mondta Lendvai lldikó, a szocialisták frakcióvezetője az MSZP és az SZDSZ koalíciós egyeztetése után tartott fővárosi sajtótájékoztatón. A frakcióvezető határozottan cáfolta, hogy Gyurcsány Ferenc hétfőn felajánlotta volna a lemondását, de mint mondta, ezt nem is fogadták volna el. Az Index internetes portál és a Reuters arról adott hírt, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemond, ha ez az ára az MSZP és az SZDSZ további közös kormányzásának.

Az MTI több forrásból is úgy tudja, hogy az MSZP elnöke a hétfő esti elnökségi ülésén nem fogalmazott ilyen élesen, nem ajánlotta fel lemondását. Azt mondta: kell egy új program, de ha annak mentén nem tudnak megegyezni, és ha az SZDSZ-t továbbra is a személyi kérdések érdeklik, akkor tudni fogja a dolgát. Az elnökség ülésén több mint húszan vettek részt, közülük többen is azt mondták a távirati irodának, hogy nem hatalmi harc folyik. Az MTI úgy tudja, az elnökség tagjai nem vetették fel, hogy a miniszterelnöknek felelőssége lenne a koalíciós válság kialakulásában.

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy a koalíciós egyeztetésen az SZDSZ tárgyalódelegációja tájékoztatta szocialista partnerét arról, hogy az SZDSZ parlamenti frakciója és ügyvivői testületet úgy döntött: április 30-ával visszahívja minisztereit és államtitkárait a kormányból. Az MSZP vezetői jelezték, hogy tudomásul veszik a döntést.

A liberális küldöttgyűlésig nem jelöl Gyurcsány új minisztereket

A keddi koalíciós egyeztetésen az SZDSZ kinyilvánította, nincs olyan megoldás, amelynek eredményeként a koalícióban maradna - tudta meg az MTI kormányzati forrásból az egyeztetés után. A távirati iroda információi szerint az SZDSZ részéről a megbeszélésen elhangzott az is, ha a pénztártörvényt az MSZP elképzelési szerint módosították volna, az is koalíciós szakadást okozott volna.

Az MTI úgy tudja, a szocialisták nem kaptak választ arra a kérdésükre, hogy pontosan és tételesen melyek azok a törvények, javaslatok, programok, amelyekhez az SZDSZ támogatást ad, s például megszavazza-e majd a 2009-es költségvetést a liberális párt.

A miniszterelnök - az MTI információi szerint - addig nem jelöl új minisztereket és államtitkárokat, amíg az SZDSZ véglegesen, a küldöttgyűlés döntésével fel nem mondja a koalíciót.

(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elvitték a rendőrök a fasisztá
  2008-04-01 21:17:07, kedd
 
  Elvitték a rendőrök a fasisztázó jegyirodáról beszámoló olvasónkat
2008. április 01. 17:53HunHír.Hu-információ

Elvitték a rendőrök azt a fiatal lányt, aki beszámolt hírportálunknak a Brodway jegyirodában tapasztalt kirekesztésről és fasisztázásról. Az üzlethelyiséget éjjel felgyújtották ismeretlenek.

Hírportálunk úgy tudja, az ifjú hölgyet a Tolnai Lajos utcai hírhedt rendőrségi épületben hallgatják ki.

HunHír.Hu kommentár: a tolnaiba gyűjtötték be a fiatal "lázadókat" harminc évvel ezelőtt is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kormányválság??
  2008-04-01 21:12:33, kedd
 
  Kormányválság??

Ma reggel végignéztem a gagyiadók műsorait, kellően ideges is lettem ezektől... De a lényeg szépen kihallható volt, a szándékok egyértelművé váltak, legalábbis számomra. Az SZDSZ úgy lépett ki a koalícióból, hogy maradt, az MSZP úgy cserél miniszterelnököt, hogy marad a régi. A hablatyolás az eü reformról csak mellékszál, ugyanis az egész ország romokban hever, erről nyilatkozott a MNB elnöke is ma reggel, elmondta, hogy az utolsó normális év 2001 volt, 2003-ban kezdődött a mélyrepülés. Na most ezeknek a gazembereknek épp az ilyen zavaros a legmegfelelőbb terep, emlékezettek a gengszterváltás éveire, hasonlóan kaotikus állapotok uralkodtak minden szintjén az országnak. A jelenlegi hatalom épp ennek az állapotnak a fenntartásában érdekelt, zuhan a forint, ez kinek is jó?? Bizony a volt MSZMP/KISZ milliárdosoknak akiknek természetesen nem forintban van a pénzük, egyre többet ér itthon... Tehát ez az egész kutyakomédia az ,,ellenzék" asszisztálásával, semmi több mint parasztvakítás. A képernyő alján futó SMS-ek is jól mutatták, hogy a gagyiadók nézői, még mindig, komoly bázist jelentenek a ballib bandának, Orbán királyról, meg hasonló agyamentségekről írogattak, sőt sokan az MSZP-sek közül, azt írták, hogy az SZDSZ hajtja a Fidesz malmára a vizet, de majd ,,Gyurcsi(!)" ügyesen levezényli ezt is!! Sőt az egyik SMS-ben az eddigi liberális szavazó az MDF-re fog szavazni... Röhej, de sajnos azt szűrtem le, hogy van esélyük 2010-ben ismét nyerni... Gusztos(-talan) pedig már a költségvetési törvény tárgyalásáról szövegelt, ami mint tudjuk csak ősszel kezdődik, mikor is akar O.V. újabb népszavazósdit játszani?? Stimmel, ősszel... Most meg alszanak rá egyet a fijjúg, mert nem is kell elsietni semmit. Marad ez a banda, sem alkotmányosan, sem békésen nem lehet eltávolítani őket... Eltelt 3 hét a népszavazás óta, rossz hírem van, még sokszor el fog telni ez az idő, amíg bármiféle változás bekövetkezik, ha bekövetkezik...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Úton az elszegényedés felé
  2008-04-01 20:59:20, kedd
 
  2008-03-31


Úton az elszegényedés felé

A politikai rendszerváltás után röviddel már látható volt, hogy az nem a magyarság anyagi felemelkedését szolgálja. Az első komolyabb sokkot a reprivatizáció elmaradása okozta. Visszaszolgáltatás helyett a spekulánsokat gazdagító kárpótlás történt. Az állami vagyon privatizációjakor viszont piaci verseny helyett olyan bürokratikus alkufolyamat zajlott, amelybe hazaiak csak kapcsolati tőkével jól körülvéve kapcsolódhattak be. Az agráriumot a feldolgozó élelmiszeripar külföldi kézre juttatásával vágták el az érvényesüléstől. A gazdaság erőforrásainak csaknem kilencven százaléka külföldi tulajdonosok ellenőrzése alatt áll (energiahordozók, telekommunikáció, nyersanyagok, kis- és nagykereskedelem, hitelnyújtás). Az egyedüli hazai erőforrás a munkaerő. A káros folyamatot bemutató és változásért kiáltó kevés számú politikus rövid úton kikerült a rendszerváltás fő sodrából, a gondolataikat kifejtő gazdasági elemzőket és közgondolkodókat vagy elhallgattatták, vagy a fősodor által uralt média tüntette fel haladásellenes színekben őket. Korábban mérvadónak számító szellemi műhelyek kezdték el összefonódásukat az erőforrások új uraival, és sugározták hamis üzeneteiket. Mára a társadalom harminc százaléka véglegesen lecsúszott, további ötven százalékra pedig ugyanez a sors vár.


Az elszegényedés tényei
Ennek alapja a lassú gazdasági növekedés, amely alig éri el összesítve a negyven százalékot. Ezt a növekedést sokkal kevesebb munkaerő foglalkoztatásával, a termelékenység gyors növekedésével érte el az ország. 1989-ben csaknem öt és fél millióan, ma már 3,9 milliónál is kevesebben dolgoznak hazánkban. A reálbérek a 2006-2007-es zuhanást is bekalkulálva, újra visszaestek az 1989-es szintre. A bekövetkezett szerény növekedés még részben sem a munkavállalók anyagi felemelkedését szolgálta. Nálunk a legtöbb az egy évben ledolgozott munkaórák száma és a legalacsonyabb az órabér a visegrádi országcsoportban. Az alacsony bérekhez az unión belüli harmadik legmagasabb adószint tartozik. Az állam díjként-illetékként többet szed be a lakosságtól, mint társasági adóként a vállalkozásoktól. Sokan gondolják úgy, hogy előlük a jövedelmet a magasabb jövedelemkategóriákba tartozók szippantották el. A tények azonban nem ezt igazolják. A rendszerváltás előtt a tíz jövedelemkategória közül a legfelső képviselői a nemzeti jövedelem húsz százalékát tudhatták magukénak. Ma ez az arány huszonöt százalék. Egyik további jövedelemkategória sem tudta növelni százalékos arányát, viszont a kilencedik kivételével mindegyik veszített, az alsó három is drámai veszteségeket szenvedett.


Infláció, kamatok
Trendelemzők a mai napig a gazdaság sikerágazatának tüntetik fel a külkereskedelmet. Hazánk külkereskedelmének jövedelemhatékonyságát könnyen ellenőrizhetjük a cserearány-mutatók segítségével. Nos, mi bőven veszítettünk a rendszerváltás óta. Tizenegy évben romlott, hat évben pedig javult a mutató. Összességében tizenöt százalék körüli a romlás. Mindez nem azt jelenti, hogy a zömében idegen tulajdonú exportcégeknek nem érdemes hazánkban kereskedniük. Az ő érdekeltségük nem Magyarország nemzeti jövedelmének maximalizálásához, hanem saját vállalatuk profitmaximalizálásához fűződik. A kettő éles ellentétbe kerülhet egymással. A cserearányokon Magyarország veszít. Ezt mutatják a számok. A multik profitja nő a magyar nemzeti jövedelem kárára. Amíg az exportcégek munkaadói egyre kevesebbet adnak egyre több és hatékonyabb munkáért, addig az infláció és a magas kamatok révén az állam az amúgy is magas adókon túl kurtítja meg a jövedelmeket.

A magas infláció elegendő ok az állandóan magas kamatszintre. Az infláció szintjének aktuális karbantartását viszont rendre az állam végzi az áfa és más adók emelésén keresztül. Ebből többletbevételei származnak. A magas infláció és az államkassza drámai eladósodottsága miatt az államot zsarolhatják a hitelezői a magas kamatok fenntartása érdekében.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a rendszerváltozás után az elszabaduló infláció és az azt követő állandósult magas kamatszint következtében évente a nemzeti jövedelem öt-hét százalékát kell feláldoznunk. A gigantikusra nőtt fogyasztói hitelállomány okán is jelentős jövedelemveszteség éri a lakosságot: az itt alkalmazott kamatszintet - 10-15 százalékkal is meghaladja az inflációt - méltán nevezhetjük uzsorának. Csak 1998 és 2002 között mérséklődött az infláció csökkenése miatt a kamatokon keresztüli jövedelemelszívás. 2002-től újra drámai fordulat állt be. A jövedelemlecsapolás mindkét csatornája újra üzemel. A tavalyit is beleértve minden évben romlott a cserearány - összesen mintegy öt százalékkal -, és a melegen tartott infláció sem tette lehetővé a kamatszint jelentős mérséklését. A kamatok újra emelkedni fognak. A gazdaság csökkenő jövedelmeiből egyre kevesebb marad az országban, ennek kárát már a felső jövedelemkategória is érzi.


A kiút
A megoldáshoz először a helyzetet kell kendőzetlenül feltárni. Ehhez biztatást ad, hogy a rendszerváltás relatív nyertesei sem érzik már igazán jól magukat a bőrükben. Itt az ideje a valódi számvetésnek. Ki lehet mondani, hogy az elszegényedést nem a magyar vállalkozói réteg gazdagodása okozta, hanem a magyar érdekeket semmibe vevő gazdaságpolitika, amely ajtót, ablakot nyitott a megtermelt jövedelem kiszivattyúzásához. Az észlelés nem időben történt, de talán még nem végzetesen későn. A kialakult egyenlőtlen munka-tőke küzdelemben az egyetlen hazai erőforrás, a munkaerő, legtöbbször a saját kormányára sem számíthatott.

Dr. Boros Imre közgazdász
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2008.03 2008. április 2008.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 606 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1117
  • e Hét: 4881
  • e Hónap: 8626
  • e Év: 162122
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.