Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
VMDP Közlemény
  2008-04-05 00:34:37, szombat
 
  VMDP Közlemény
Ágoston András
Vajdasági Magyar Demokrata Párt
Temerin
Közlemény, 2008. április 4.

Haradinaj és a magyarok

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt intézőbizottsága - anélkül, hogy politikailag érté­kelné Ramush Haradinaj, koszovói albán vezető Hágában történt felmentését - megállapítja, hogy a választási kampányban javult Kostunica és a Szerb Radikális Párt esélye. Megtörténhet, hogy szoros versenyben, különösen, ha a vajdasági magyar szavazók nem engednek a Demokrata Párt és más szerb pártok hívó szavának és a Magyar Koalícióra adják szavazataikat, mi leszünk a mérleg nyelve.

Erre az esetre fel kell készülnünk.

Van rá esély, hogy elkerüljük a veszélyt, ami igencsak reálisnak látszik, nevezetesen, hogy az egyik vagy a másik oldal megkísérelje korrumpálni a Magyar Koalíció pártjait, vagy a képviselőit. Egyrészt, el kell juttatnunk minden magyar családba a Magyar Koalíció közös auto­nómiakoncepcióját, másrészt már most a választási kampányban, meg kell kínálni ezzel a doku­mentummal a legnagyobb szerb pártokat. Világossá kell tenni előttük, hogy a Magyar Koalíció - remélhetőleg nemzetközi támogatással - akkor fog segíteni a győztesnek, ha az egyértelműen vállalja a vajdasági magyarság autonómiaköveteléseit és az európai utat. Ebben a pillanatban nem világos, mely szerb pártok vállalják a ténylegesen demokratikus folyamatokat.

A VMDP intézőbizottsága úgy véli, van esélyünk akkor is, ha a Kostunica és a Szerb Ra­dikális párt szerzik meg a parlamenti többséget. Várható, hogy ebben az esetben a nemzetközi közösség, de a budapesti politikai elit egésze is, különös figyelemmel és állandó politikai jelenléttel segítik az autonómiáért folytatott küzdelmeinket.

Erre az új politikai körülményre, nevezetesen, hogy Haradinaj felmentése hozzájárulhat a nacionalista blokk győzelméhez Szerbiában, a Magyar Koalíciónak fel kell hívni mind a nemzet­köziek, mind pedig a Budapest figyelmét. Budapesten folytatni kell a közös autonómia koncep­ció bemutatását, s ezzel összefüggésben fel kell hívni a figyelmet arra, hogy nem elég, ha a ma­gyar illetékesek csak támogatják a vajdasági magyarság autonómiatörekvéseit. Arra lenne szük­ség, hogy közösségünk alapérdekeinek védelmében - olyan EU-tagként amelynek a szomszédos országokban számottevő kisebbségi közösségei élnek, ami magában is afféle politikai hungaricum -, Magyarország vállalná mind a vajdasági magyar autonómiatörekvések, mind az autonómiaformák EU-beli képviseletét. Ez a kérelem a Magyar Koalíció képviselői részéről el­hangozhatna már a hárompárti közös autonómiakoncepciónak a magyar parlament külügyi bi­zottsága előtt esedékes bemutatásakor is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tízezren a Lisszabonni Szerződ
  2008-04-05 00:32:59, szombat
 
  Tízezren a Lisszaboni Szerződés ellen Bécsben
2008-04-04 17:04 Barikád.hu

Alkotmányból ReformszerződésAlkotmányból ReformszerződésTízezer feletti létszámmal tüntetettek a Lisszaboni Szerződés ratifikálása ellen Ausztriában, Bécs központjában, egy minden társadalmi csoport és politikai párt tagjai részvételével szervezett demonstráción a Lisszaboni Szerződés április 9-re ütemezett parlamenti - referendum nélküli - ratifikálása ellen.

A békés demonstrációt a "Mentsd meg Ausztriát" nevű politika-mentes platform (www.rettet-oesterreich.at) szervezte. A tüntetők a bécsi Operaháztól vonultak a Szent István Katedrálishoz, ahol egyetemi professzorok, köztük a Bécsi Egyetem Környezetvédelmi Fizika tagozatáról Hans Peter Aubauer, Adrian Hollaender az európai jog professzora a Bécsi és a Klausenburgi Egyetemről, tartott beszédet a Lisszaboni Szerződés következményeiről, hangsúlyozva az alkotmányosság érdekében a referendumok abszolút szükségességét a ratifikáláshoz.

Részletek Aubauer professzor beszédéből:

"Az Európai Unió minden tagállama, köztük Ausztria is, referendumok útján kell megerősítse a Lisszaboni Szerződést. Ezt erőszakkal nem lehet ránk kényszeríteni! Ez a demokrácia végét jelenti Ausztriában, és végét jelenti a politikai szabadságnak és az Ausztria érdekében történő kormányzásnak. Sorsunkról és jövőnkről ezután demokratikus legitimitás nélkül döntenek majd visszahívhatatlan politikusok. Mivel politikusaink attól tartanak, hogy mi magunk ebbe nem egyeznénk bele, nem merik megkockáztatni a népszavazást, ezért döntöttek úgy, hogy beleegyezésünket nem kérve törlik el a demokráciát.

1994 júniusában Ausztria uniós csatlakozásáról a döntés referendummal született. A kampány azonban nem volt igazságos, csupán egy propaganda arról, hogy Ausztria megőrzi önálló pénznemét, semlegességét és a politikai döntések szabadságát. Csupán arról volt szó, hogy Európa döntéseibe mi is beleszólhatunk. És most mindennek pontos ellenkezőjét mondják: hogy mi már akkor úgy döntöttünk, hogy eltöröljük a demokráciát! Azt, hogy állítólag mi akkor egy kitöltetlen csekket állítottunk ki, hogy előzetesen beleegyezésünket adtuk a csatlakozás utáni minden uniós döntéshez! Most politikusaink azt mondják: úgy kell nektek! Ti, a nép besétáltatok egy propaganda által állított csapdába, és mi bizony ki nem engedünk titeket abból. Már akkor beleegyeztetek, hogy szuverenitásotok mindörökre feladjátok a külföldi lobbik számára.

Ezzel szemben az igazság az, hogy 1994-ben hozott döntés nem egy üres csekkről szólt! Ausztria alkotmányjogi törvényei szerint az 1994 szeptemberében történt uniós csatlakozásáról a referendum kizárólag Ausztria és az EU közti megállapodásokra vonatkozott, semmi másra.

Most azt mondják nekünk, hogy nem írtak ki népszavazásokat sem az Amszterdami sem a Nizzai Szerződésekhez, sem az új államok csatlakozásához, akkor most miért lenne szükséges a referendum?

Mi viszont azt mondjuk: a tény, hogy a törvényt már akkor megszegték, nem jelenti azt, hogy újra megszeghetik!"

A két héttel ezelőtti tüntetéshez képest előrelépést jelent, hogy ezen a demonstráción az osztrák televízó legalább jelen volt. Még kérdés azonban, hogy a több mint tízezer tüntető és aggódó polgár hangja meghallgatásra talál-e?

További demonstrációk várhatók jövő héten pénteken és szombaton.

EuropeNews, 2008. március 29.

(a FÚSZ-NIM fordításában)

Kuruc-Barikád.hu

Kapcsolódó cikkek:
A briteknél is népszavazás dönthet a Reformszerződésről
Bulgária ratifikálta a Reformszerződést - a nemzetiek tiltakoznak
Parlamenti pártok: igen az EU reformszerződésére
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2008.03 2008. április 2008.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 172 db bejegyzés
e év: 2154 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 715
  • e Hét: 2425
  • e Hónap: 11029
  • e Év: 46970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.