Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Környezetkímélő halcsali
  2008-05-19 21:27:08, hétfő
 
  [2008. máj. 13. 8:38]


A horgásztavak állandóan visszatérő gondja a halak túlzott beetetéséből származó természetkárosítás, ezért környezetkímélő halcsalit fejlesztett ki Európa egyik legnagyobb haleledelgyártó magyarországi cége. A "biocsali" már piacra került.


A vizekbe dobott, becslések szerint évi több 10 ezer tonnányi szerves anyag a vízben bomlásnak indul, rohad, ez a káros vegyi folyamat megbonthatja a természetes vízi élet biológiai egyensúlyát. Romlik a vízminőség, ami gyakran látványos halpusztulást is előidézhet. Ennek elkerülésére sok horgásztónál meg is tiltották az etetést - magyarázta Juhász László, a Kunbábonyban működő CUKK Horgászcsali Készítő Vállalkozás vezetője.

A több éves kísérletezés eredményeként, különleges technológiával előállított újdonság viszont egy speciális növényi fehérje adalék jóvoltából hosszú ideig nem ázik szét a vízben, a halak eszegetnek belőle, de nem csökken az éhségük. Ez pedig jobb fogási esélyt kínál a horgásznak és a természet sem károsodik. Mivel hozzávetően félmillió horgászt tartanak számon az országban, a környezetkímélő csali széles körű elterjesztése nyomán csökkenthető a tavak, élővizek környezeti terhelése, ami milliárdos megtakarításokat eredményez - véli a vállalkozó.

A csali kifejlesztésében jelentős szerepe van a 90 főt foglalkoztató üzem kísérleti taván végzett aprólékos vizsgálatsorozatnak. A tó közepére egy üvegfalu óriás harangot építettek, ahonnan a mélyben, akár egy akváriumban, nyomon követhető a különféle halak mozgása, megfigyelhetők táplálkozási szokásaik. Bő étrenden tartják őket, így a jól belakmározott, falánk pontyok, keszegek, márnák és dévérek már csak az igazi ínyencfalatokat nyelik le. E módszerrel állították össze a csali mellett annak a több mint 100 féle halmenünek a receptjét, amelyek nemcsak a hazai horgászok körében keresettek, más földrészekre is exportálják őket - mondta Juhász László.

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Közjóléti erdőgazdálkodást!
  2008-05-19 21:24:26, hétfő
 
  [2008. máj. 14. 7:50]


A WWF Magyarország, a Védegylet és az alulírott civil szervezetek csatlakoznak az újonnan kinevezett környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Szabó Imre parlamenti meghallgatásában megfogalmazott gondolataihoz. Támogatjuk az állami erdők állami kézben tartását, és az erdőgazdálkodás során a védelmi és közjóléti célok fokozottabb érvényesítését a faanyagtermeléssel szemben.


Az erdők védelme és megfelelő kezelése, különösen a klímaváltozás és a biológiai sokféleség rohamos csökkenése tükrében egyre nagyobb fontosságú, ezért javasoljuk, hogy a kormányzat az erdők ügyét kiemelt környezetügyként kezelje, és a szakmai irányítást a jelenlegi kormányátalakítás során az ennek leginkább megfelelő minisztériumhoz rendelje.

A hagyományos, a faanyagtermelést legfőbb céljának tekintő erdőgazdálkodás ideje lejárt. Ma már a környezet- és természetvédelem nemzetközi szintű elvárásainak is megfelelni tudó erdőkezelésre van szükség. A világban mindenhol felértékelődtek az erdők védelmi és közjóléti szolgáltatásai, amelyek értéke legóvatosabb becslések szerint is négy-ötszöröse a kitermelhető faanyagnak. Az élő erdő sokkal többet ér, mint a kivágott erdő!

Nálunk nincsenek a gazdálkodástól végleg mentesített erdők, vágásterületek csúfítják el hegyoldalainkat, holott a legtöbb erdőnkben biztosítani lehetne a folyamatos erdőborítást. Az Európai Unió által kiemelt élőhelyekként, pannóniai különlegességként számon tartott alföldi tölgyeseinket még ma is gyakran tarvágással termeljük ki. Miközben elismerjük az erdőgazdaságok erdei iskolai tevékenységét és más pozitív kezdeményezéseit, úgy látjuk, hogy a gyakorlatban, a környezetpolitikai célokat még védett területeken sem érvényesítik megfelelően. Az erdők élővilága így lassan, de biztosan szegényedik, leromlanak az erdők védelmi, közjóléti szolgáltatásai a klímavédelemtől a turizmusig.

A jelenlegi működési keretek közé szorítva iparszerű fakitermelésre és vadgazdálkodásra specializálódott erdőgazdaságok csak kiegészítő tevékenységekkel képesek a számukra előírt nyereséget teljesíteni, a vadkárokat minimalizálni. A környezetpolitikai célokat egyébként elismerő erdész szakma ugyanakkor nem kap sem ösztönzést, sem támogatást ahhoz, hogy hatékonyan elindíthassa a reformokat. Szükségesnek látjuk, hogy a pénzügyi nyomás alól felszabadítsuk az állami erdőket jelenleg részvénytársasági formában kezelő erdőgazdaságokat, ezzel teret adva az erdész szakmában eddig is jelen lévő pozitív, a természetközeli erdőgazdálkodást felkaroló kezdeményezéseknek.

A jövő legfontosabb feladatai közé tartozik tehát, hogy az állami erdőkben minél több teret kaphasson a folyamatos erdőborítást biztosító természetközeli erdőgazdálkodás, a védett erdőkben pedig a természetvédelmi erdőkezelés. Ez új munkahelyek teremtését is jelenti, mivel az ilyen típusú feladatok elvégzése magas szaktudást és jellemzően több élőmunkát kíván.

Az erdészeti és természetvédelmi hatóságok jelenleg különböző érdekeket, célokat képviselő minisztériumokhoz tartoznak, ami jelentősen megnehezíti az együttműködést és a közös fellépést. A zöld hatóságok sokszor meghajolnak az erdészeti részvénytársaságok fakitermelési kényszerei és pénzügyi tervei előtt.

A jelenlegi kormányátalakítás során ezért szükséges az erdők állami tulajdonának fenntartása mellett az erdészeti és természetvédelmi szakpolitika összehangolása, az erdők társadalom által elfogadott értékének tisztázása, valamint az, hogy az erdészeti ágazat irányítását a környezetpolitikai célokat leginkább képviselő szaktárcához rendeljék. Elengedhetetlen az állami erdőkben a nyereségérdekeltség megszűntetése és általában az erdőügy kiemelt környezetügyként való kezelése is.

Ne feledjük: az erdő - különösen az állami tulajdonban levő erdő - mindannyiunké!

Aláírók:

WWF Magyarország
Védegylet
BITE Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület
CEEweb a Biológiai Sokféleségért
Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi Egyesület
Életharmónia Alapítvány
Felelősséggel a Természetért Egyesület
Zöld Akció Egyesület
Zöld Kapcsolat Egyesület

További információ:
Gálhidy László, WWF Magyarország, laszlo.galhidy@wwf.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lehetőség vagy korlátozás
  2008-05-19 21:21:12, hétfő
 
  Natura 2000 - lehetőség vagy korlátozás?
[2008. máj. 15. 7:0]


Az utóbbi hetekben több írás is napvilágot látott a magyar sajtóban, amelyek a Natura 2000 hálózattal, illetve annak hazai vonatkozásaival kapcsolatban tesznek észrevételeket, fogalmaznak meg kritikákat, sőt, egyes hozzászólók a kijelölések felülvizsgálatát szorgalmazzák. Az MME írása.


A megfogalmazott kritikák egyes részleteikben jogosak, összességében mégis úgy véljük, hogy a cikkek hangvétele, a bennük tetten érhető félreértések és nyilvánvaló tárgyi tévedések nem segítik a Natura 2000 koncepció megismertetését és megértését, sőt, téves üzeneteket közvetítenek az amúgy valóban nem kellően informált érintettek felé, és szakmaiságtól mentes, pusztán politikai és gazdasági folyamatok által befolyásolt rendszerként tüntetik fel a Natura 2000 hálózatot mind Magyarországon, mind az Európai Unió egészében.

Az alábbiakban az említett írásokban felmerült kérdések és félreértések tisztázására teszünk kísérletet. Hangsúlyozzuk, hogy természetvédelmi, madárvédelmi civil szervezetként a természetes rendszerek, (és az emberi társadalmak) hosszú távú fennmaradása szempontjából az országokon átnyúló ökológiai hálózatok koncepcióját kulcsfontosságúnak gondoljuk, azok gyakorlati megvalósulását és megfelelő működtetését a legfontosabb természetvédelmi és társadalmi feladatok közé soroljuk.

Ökológiai hálózatok szükségessége

A kontinenseken átívelő ökológiai hálózatok megalkotása, vagyis az egymással különböző fizikai kapcsolatban lévő természetes, vagy természetközeli területek kijelölése egyesen következik abból a felismerésből, hogy az élővilág, és benne az ember természetes környezetének és egyéb szükségleteinek megóvása hatékonyan csak ilyen módon képzelhető el; az egymástól elszigetelten működő, egyre zsugorodó rezervátumok nem alkotnak életképes rendszert, illetve fenntartásuk sokkal jelentősebb ráfordítást igényel. A legértékesebb természeti területek - a legtöbb országban ezek a ,,hagyományos" védett területek alkotják az ökológiai hálózatok magterületeit, ezek védelmét és a köztük lévő összeköttetést biztosítják az ún. pufferterületek és az ökológiai folyosók, utóbbiak között természetesen sokkal nagyobb arányban vannak nem védett, mezőgazdasági vagy egyéb szempontból használatban lévő, de - sokszor éppen a hagyományos gazdálkodási módok miatt - többé-kevésbé természetes állapotú területek.

Natura 2000 hálózat

Az 1990-es években az élőhelyek vészes fogyatkozásának megállítását célzó kezdeményezések és megállapodások közepette, az 1992-es biológia sokféleség egyezményhez kapcsolódva alkotta meg az Európai Közösség az Élőhelyvédelmi Irányelvet, amely a tagországokat kötelezi természetes életközösségeik, állataik, növényeik rendszeres felmérésére és a védelmüket szolgáló Natura 2000 hálózat felállítására. A területek kijelölése a tagállam mindenkori kormányának a feladata, de a kijelölés menetét illetve eredményét az Európai Bizottság követi és elbírálja. A kijelölés kizárólag szakmai alapon azaz a jelölő fajok és élőhelyekről alkotott ismereteink alapján lehetséges, és az ellenőrzés során az Európai Bizottság is csak ezeket a szempontokat veszi figyelembe. Megtévesztő tehát azt állítani, hogy a Natura 2000 a kormány programja, amellyel a kormány az ellenőrzése alá vonja a területeket.

Az országok közti megállapodások értelmében létre hívott ökológiai hálózatok, így a Natura 2000 hálózat sem valamely aktuális gazdasági vagy politikai dilemma ad hoc megoldási kísérlete, ebből következően bármilyen újszerű gazdasági tendencia nem befolyásolhatja annak létét. Teljességgel nélkülözik a valóságot, és rendkívül veszélyesek azok az állítások, hogy a ,,Natura-program" a 90-es évek európai élelmiszer-túltermelési válságának megoldása lenne, amelyet most, hogy ,,megváltoztak a prioritások" igazítani kellene az új gazdasági, politikai környezethez. A Natura 2000 koncepció éppen a természeti értékekkel - fajokkal és élőhelyekkel - kapcsolatban az EU régi tagállamaiban az elmúlt évtizedekben tapasztalt vészes csökkenő tendenciákra, azaz a biodiverzitás csökkenésére adott válasz. Az Eu elkötelezte magát, hogy a biodiverzitás csökkenését 2010-re megállítja és a tendenciákat visszafordítja. Ennek egyik legfontosabb eszköze a Natura 2000 hálózat szakmailag megalapozott kijelölése és a területek állapotának fenntartása, javítása illetve helyreállítása. A hálózat a hosszútávon fenntartható, a környezettel összhangban lévő, ahhoz igazodó gazdálkodási módok segítségével, és az agresszíven fellépő, átgondolatlan és rendkívül rövidlátó gazdasági tendenciák ellenében próbálja megőrizni azt, ami Európa természeti értékeiből mára megmaradt.

A területek kijelölése és a nyilvánosság bevonása

Az Élőhelyvédelmi Irányelv értelmében a Natura 2000 hálózat területeinek kiválasztása az irányelv függelékei, továbbá releváns tudományos ismeretek alapján kell, hogy történjék, a kijelölésnél egyértelműen nem vehetők figyelembe egyéb társadalmi, gazdasági érdekek. Azt, hogy a folyamat valóban ezen elvek mentén zajlik-e le, az Európai Bizottság és az általa felkért szakértői csoport ellenőrzi.
Nem állítható, hogy a kijelölés a több mint 600 hazai Natura 2000 terület mindegyikénél tökéletesen sikerült. Természetes, ennél fogva változékony rendszerekről lévén szó, ilyen talán nem is lehetséges, ugyanakkor egy adott terület hálózatból való kivonása, a kijelöléshez hasonlóan, csupán megalapozott kutatás eredménye lehet; az ilyen változtatásokat az EB jóváhagyása nélkül nem lehet véghezvinni.

Az MME-nek nincs tudomása arról, hogy a várható támogatás reményében nagyon sokan kérelmezték volna területük Natura 2000 területté nyilvánítását. A kijelölés fentebb vázolt kritériumrendszere miatt közösségi jelentőségű fajokkal, ill. élőhelyekkel nem, vagy minimálisan rendelkező területek a legerősebb szándék ellenére sem kerülhetnek a hálózatba, éppen a tagállamok rendszeres beszámolási kötelezettsége miatt.

Álláspontunk szerint a területek kijelölésével és az ezzel járó mindennemű korlátozással, kötelezettséggel és támogatással kapcsolatban az érintettek tájékoztatása valóban nem volt és még ma sem elégséges, azonban azt nem állíthajuk, hogy nem volt kommunikáció. A Natura 2000 kompenzációs támogatások, és a területekre igénybe vehető agrártámogtások 2007-2009-es elindítása kapcsán újfent fokozott kommunikációra van szükség, amely jogos elvárás az érintettek részéről. Ehhez szükség van az érintett tárcák összehangol működésére, amelyhez a civil szervezetek is nyitottak segítséget nyújtani, ahogyan tették az eddigiekben is, lehetőségeikhez képest.

Natura 2000 területek fenntartása, támogatások

A Natura 2000 hálózat működtetése, a területek állapotának, valamint az ott élők egzisztenciájának hosszú távú fenntartása, fejlesztése nem alapozható kizárólag kompenzációs, vagy egyéb támogatásokra. A területeken elsődlegesen olyan földhasználati módok megtartására, fejlesztésére, vagy éppen újonnan való meghonosítására van szükség, amelyek egyaránt hozzájárulnak a természeti értékek fennmaradásához, és az e természeti erőforrásokat használó közösségek életszínvonalának megerősítéséhez és fenntartásához.

A Natura 2000 kommunikációja

Valótlan állítás, hogy a kijelölés során és az azóta eltelt időben a munka a nyilvánosság teljes mellőzésével folyt volna, ugyanakkor a Natura 2000 hálózattal kapcsolatos felvilágosító munka nem elégséges, a szaktárcák nem vállalták fel kellő mértében a népszerűtlen, vagy annak hitt intézkedések, késedelmek kommunikációját, ez pedig számtan probléma, tévhit forrása, és sok esetben joggal felháborító. Tekintve azonban, hogy a hálózat működésének jogi és anyagi megalapozottsága alig másfél évre tekint vissza, és számos pontos további változtatások várhatók, a kommunikáció fejlesztése indokolt és az ismerethiány csökkentésére továbbra is szükség van.

Egyéb, jelentős problémák

Az MME álláspontja szerint az információhiány mellett a Natura 2000 hálózat működésére nézve a legnagyobb veszélyt a hálózat sokszor nehezen értelmezhető jogi szabályozása, de még inkább a vonatkozó jogszabályok következetlen, gyakran hibás alkalmazása jelenti. Az elkövetkező időszak legfontosabb feladata a hatósági munka egységesítése és rugalmasabbá tétele lenne. Ennek egyik feltétele a Natura 2000 területekre vonatkozó természetvédelmi kezelési, illetve fenntartási tervdokumentációk mielőbbi elkészítése és az ebben foglaltak összehangolása az igénybe vehető kompenzációs, illetve más, magasabb szintű agrártámogatásokkal. Ehhez a két érintett szaktárca jelenleginél kiegyensúlyozottabb együttműködése és a társadalom, civil szervezetek szélesebb körű bevonása szükséges.

Forrás: MME




Kapcsolódó anyagok:

Natura 2000 - klientúra fóbia


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bringázz a munkába!
  2008-05-19 21:18:22, hétfő
 
  [2008. máj. 19. 10:22]



A GKM második alkalommal hirdette meg a Kerékpáros Magyarország Program keretében a ,,Bringázz a munkába!" akciót, melyre eddig már több mint 5300 egyéni és közel 700 csapat regisztrált. Erre, és a Kerékpárosbarát munkahely és Kerékpárosbarát település cím elnyerésére is lehet még pályázni.



2008. április 22-én a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) második alkalommal hirdette meg a Kerékpáros Magyarország Program keretében a ,,Bringázz a munkába!" akciót. Az országos akció első félidejében már most több mint 5300 egyéni és közel 700 csapat regisztrált a programra! Ez idő alatt a kerékpárosok majd 380.000 km-t tettek meg, amivel kb. 140.000 kg CO2 kibocsátást spóroltak meg környezetünknek, és ezzel kb. 15.000.000-val több kalóriát égettek el, mintha autóval mentek volna.

,,Bringázz a munkába!"

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az életmód és a környezet pozitív változásainak támogatása érdekében - a Környezetvédelmi és Vízügyi, az Egészségügyi Minisztériummal és civil szervezetekkel közösen 2007-ben dolgozta ki a ,,Kerékpáros Magyarország Programot", hiszen a kerékpározás egyaránt értelmezhető a közlekedés, a környezetvédelem és az egészségmegőrzés hatékony eszközeként is.

A Kerékpáros Magyarország Program akcióinak köszönhetően egyre több munkáltató és munkavállaló érzi saját ügyének a kerékpárosbarát szemlélet terjesztését. Egyre többen gondolják úgy, hogy a kerékpározás nemcsak egyszerű közlekedési forma, hanem életstílus, amely része az egészséges életmódnak és a környezettudatos magatartásnak is.

A hátralévő 3 hétben is még érdemes benevezni a versenyre, hiszen a résztvevők - azon kívül, hogy védik egészségüket - értékes nyereményeket nyerhetnek. Az akció május 31-ig tart, ez időszak alatt kell az egyéni vagy csapatversenyzőknek vállalniuk, hogy legalább 10 alkalommal kerékpárral mennek be munkahelyükre. Regisztrálni a www.bringazzmunkaba.hu honlapon lehet.


Pályázati felhívás Kerékpárosbarát munkahely és Kerékpárosbarát település cím elnyerésére

A kerékpáros forgalom részarányának növelése az Európai Unió legtöbb országában, így Magyarországon is kormányzati célkitűzés. A kerékpározás a városi közlekedésben az egyik legalacsonyabb helyigénnyel rendelkezik, a leggyorsabb rövidtávon, mert nem kell számolni a közlekedési dugókkal és a parkolóhely keresésre fordított idővel. A kormányzat mindezek alapján bátorítja a települések kezdeményezéseit a kerékpárosbarát környezet és infrastruktúra kialakítására.

A GKM idén második alkalommal hirdette meg a ,,Kerékpárosbarát Munkahely" és ,,Kerékpárosbarát Település" pályázatokat is. A kerékpározás fejlesztésének egyik legfontosabb alapegysége a település, így a fejlesztési támogatások döntően erre a közigazgatási szintre érkeznek. A Kerékpárosbarát Település cím elnyerése többletpontot jelent a GKM kerékpárút pályázataiban.

A pályázatokat 2008. június 30-ig lehet benyújtani postai és elektronikus úton is a minisztérium címére. A pályázati felhívások a következő oldalról tölthetők le: http://www.gkm.gov.hu/index/feladataink/kozlekedes/kerekparozas/paly

A CECED Magyarország Egyesülés és tagvállalatai számára az egészség védelme és a környezetvédelem kiemelt fontosságú és támogatandó célok, ezért a háztartásigép-iparág képviselői örömmel támogatják a Bringázz a munkába! akciót.

Első pillanatra talán furcsa lehet a hűtőgépgyártást párhuzamba hozni a biciklizéssel, de ha jobban belegondolunk, könnyen találhatunk közös pontot: méghozzá például a környezetvédelmi célokban. Ha ugyanis Magyarországon a jelenleg használatban lévő kb. 1.000.000 db 10 évnél idősebb hűtőgépet energiahatékony, korszerű masinára cserélnék a háztartások, akkor az ezzel járó energia-megtakarítás nagyjából akkora CO2 kibocsátás-korlátozást eredményezne, mintha 40.000 autót kivonnánk a forgalomból. Forgó Morgó, a CECED Magyarország Egyesülés által újra életre hívott zsörtölődő villanyóra ezért osztogatja legújabb tanácsait, hogyan főzzünk-süssünk energiatakarékosan (részletek: www.energiakalkulator.hu és www.cecedhu.hu honlapokon hamarosan).

És hogy hogyan állnak a biciklizéssel maguk a háztartásigép-gyártó és -forgalmazó cégek dolgozói? Nos, a CECED Magyarország Egyesülés által a tagjai körében végzett rövid közvélemény-kutatás eredménye azt mutatja, hogy kb. 5-15%-a a dolgozóknak rendszeresen biciklivel jár munkába és a legtöbb helyen megoldott a bicikli tárolás is. A vállalatok vezetői egyhangúan támogatják a Bringázz a munkába! kampány törekvéseit és ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ők maguk is bringára pattannak június 23-án és a CECED Magyarország bringa-csapat tagjai fogják átadni az iparág által felajánlott nyereményeket az akció eredményhirdetésén.

További információ:

Mészáros Fanni, CECED Magyarország Egyesülés
20 912 0470
fanni.meszaros@cecedhu.hu

Kovács László, Konkam Stúdió
70 2115383
konkam@t-online.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagyberuházások kontroll nélkü
  2008-05-19 21:16:26, hétfő
 
 
[2008. máj. 19. 10:35]


Megkönnyíti a korrupció lehetőségét az a törvényjavaslat, amely a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházásokról szól. A törvényjavaslat elsődleges célja, hogy egyes önkényesen kiválasztott beruházások megvalósítását gyorsítsa a hatósági engedélyezési eljárások rövidítésével, fellazításával és az érintettek részvételi lehetőségeinek korlátozásával.


A Levegő Munkacsoport a környezet és az érintett lakosság érdekeinek szempontjából aggályosnak tartja a jelenleg a parlament előtt lévő javaslatot, amely a kiemelt beruházások engedélyezési szabályainak egyszerűsítésén kívül az építési törvényt is módosítja. A civil szervezet levelében arra kéri az Országgyűlést, hogy ne szavazza meg a módosításokat tartalmazó ,,salátatörvényt".

A törvényjavaslat elsődleges célja, hogy egyes önkényesen kiválasztott beruházások megvalósítását gyorsítsa a hatósági engedélyezési eljárások rövidítésével, fellazításával és az érintettek részvételi lehetőségeinek korlátozásával. A törvény elfogadása nem csak a környezet alapvető érdekeinek sérelmével és egyes esetekben súlyosan környezetszennyező és pazarló beruházások érdemi vizsgálat nélküli megvalósításával járhat, de ellentétes a Magyar Köztársaság által aláírt Aarhusi Egyezmény szellemiségével és előírásaival is.

A Levegő Munkacsoport aggódik, hogy a törvény elfogadása esetén az amúgy is túlterhelt hatóságok és a közigazgatási ügyeket felülvizsgáló bíróságok munkája ellehetetlenül, hiszen - a csökkentett határidők miatt - még a kérdéses beruházásokra vonatkozó dokumentumok elolvasására se lesz idejük, nemhogy azok érdemi megvizsgálására. Inkább arra kellene a kormánynak törekednie, hogy a hatóságok ellenőrző szerepének teljesítéséhez biztosítsa az anyagi és személyi feltételeket. Ha törvény hatályba lép, akkor az építési előírások megsértői kiróható szakciók is enyhülnek, így a visszatartó erő is kisebb lesz.

A Levegő Munkacsoport levele az Országgyűléshez itt található >>>



Forrás: Levegő Munkacsoport sajtóközlemény




Kapcsolódó anyagok:

Észrevétlenül elveszíthetjük a szabad rendelkezés jogát...
Tubes is szóba került az OTrT vitája kapcsán

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyilatkozat a Gárda-perről
  2008-05-19 21:11:47, hétfő
 
  Vona Gábor bírósági nyilatkozata a Gárda-per második napján
2008-05-19 16:25 barikád.hu

Tisztelt Bíróság!

Vona Gábor vagyok, az alperesi egyesület elnöke. Az itt jelenlévők némelyikével ellentétben büntetlen előéletű, sőt, soha még alperes sem voltam.

A Magyar Gárda Egyesületet 2007 tavaszán 10 magánszemély alapította és jegyeztette be a Fővárosi Bíróságon. Célunk akkor és most is a magyarság, ezen belül különösen a magyar ifjúság felrázása, valamint a nemzetért végzett szolgálat intézményrendszerének kiépítése volt. Tevékenységünk egy törvényes bejegyzéssel vette kezdetét, és a törvények adta kereteken belül folytatódott és fog folytatódni a jövőben is.

Az Egyesület 2007. augusztus 25-én életre hívta a Magyar Gárda Mozgalmat, amely azóta az egyesülettel testvéri viszonyban, de jogilag az egyesülettől függetlenül végzi a maga misszióját. Rendezvényeit maga szervezi, belső működését a maga szabályai szerint alakítja, helyi és országos szinten saját vezetőséggel rendelkezik. Az Egyesület nem tagadja, hogy a Mozgalom megálmodója és életre hívója volt, mint ahogy megálmodója és életre hívója a terveink szerint szeptembertől az ország közel 20 pontján tanítani kezdő Atilla Király Népfőiskolának is. Ahogy a Mozgalom, úgy a Népfőiskola is az egyesülettől függetlenül fog működni, lesz saját szabályzata, alapítványi háttere. A jövőre nézve további alkotó tervekkel rendelkezünk. Ez a 10 tagú egyesület olyan, mint egy fészek, amely tojásokat melenget, de aztán hagyja, hogy a kikelő turulmadarak a maguk útján repüljenek.

Az Egyesület és a Mozgalom viszonyát tehát a testvériség, a közösen tartott rendezvények, kölcsönös segítségnyújtás, de egyben egymás függetlenségének tiszteletben tartása jellemzi. Az egyesület egyetlen egy tagja sem gárdista, és viszont, egyetlen egy gárdista sem tagja az egyesületnek.

Az Egyesület működése során élt a véleménynyilvánítás-, a gyülekezés- és az egyesülési szabadság jogával. Ezen jogaink gyakorlása során senkinek a jogait, a méltóságát vagy a szabadságát nem sértettük meg, és ilyen nem is állt és áll a szándékunkban. Faji vagy bármilyen jellegű megkülönböztetést nem tettünk. Tevékenységünket az állami szervekkel és hatóságokkal - bíróság, ügyészség, rendőrség, önkormányzatok stb. - maximálisan együttműködve végeztük.

Az Egyesület és egyébként a Gárda Mozgalom is minden rendezvényét a szükséges bejelentések birtokában, törvényes keretek között tartotta. Rendezvényeinken soha semmilyen rendbontás, zavargás, jogsértés, bűncselekmény nem történt, ami a mai felbolydult Magyarországon ritkaság. Gondoljunk csak a magyarországi miniszterelnök ellen nemrégiben elkövetett ál-merényletre, vagy az antifasiszták tavaly augusztusi bicikli dobálóira.

Elismerem és vállalom, hogy az Egyesület tevékenysége megosztja a magyar társadalmat. Másképp gondolkodnak az emberek számtalan kérdésről, így szervezetekről, egyesületekről is, de ezt én természetes és óvni való értéknek tartom egy demokráciában. Az MSZP, az SZDSZ, az In-Kal Security, az OCÖ, a Mazsihisz vagy a Kendermag Egyesület is megosztja a társadalmat, működésüket komoly ellenérzések, tiltakozások kísérik. Sőt, a társadalom egy jelentős részében a Mazsihisz és az OCÖ működése például mindennapi és komoly félelmet kelt. Itt jegyzem meg, hogy erről egyébként szükségesnek tartanám hiteles közvélemény-kutatások megtartását.

Az Egyesület és a Mozgalom egyetlen cigányellenes demonstrációt sem tartott. Voltak demonstrációk a közbiztonság romlására való figyelemfelhívás szándékával, amelyeket a média és a közélet egy része cigányellenesnek minősített.

Külön kell, hogy beszéljek az ügyészségi fellépés konkrét okául megnevezett tatárszentgyörgyi felvonulásról. Ezen a rendezvényen Kolompár János révén felszólalt egy cigány származású állampolgár is, akit nem mi hívtunk oda, nem szerepelt a felszólalók között, hanem ő kért lehetőséget. Erre Dósa István, jelen lévő főkapitány engedélyt adott, mint a rendezvényt szervező Gárda Mozgalom vezetője. Kolompár János a felsorakozott gárdisták előtt elmondhatta gondolatait, majd a beszéd végén a főkapitány és Kolompár János a színpadon kezet fogtak. A terv szerint felszólalók beszédeinek egyetlen mondata sem volt törvénysértő. A rendezvényt az elejétől a végéig biztosította a rendőrség, a gárdisták közvetlen közelében pedig ott ácsorgott számos cigány vezető, akiknek az arcán és viselkedésén semmiféle megfélemlítés nem látszott. Ezek a tények egyértelműen ellent mondanak a cigányellenes rendezvény vádjának.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy Hajdúszoboszlón a Gárda Mozgalom 2007. december elején, még Tatárszentgyörgy előtt tartott egy Mikulás ünnepséget, amelyen az ott lévő gárdisták saját pénzükön vásárolt ajándékokat vittek árva - cigány és nem cigány - gyermekeknek. Nem tudom, hogy a Mazsihisz járt-e árvaházban valaha is? Hasonló jellegű karácsonyi ajándékozásra került sor Győrben, ahol rászoruló - cigány és nem cigány - családok kapták meg a gárdisták által adományozott ajándékaikat 600 ezer forint értékben.
Nem tudom, Karácsonykor az OCÖ könyvelt-e el ilyen jellegű adományozást?

Nem hagyhatjuk ki a 2008 elején, Budapesten, a Vas utcában tartott fáklyás demonstrációt. Itt a budapesti gárdisták egy fiatalemberről emlékeztek meg, akit az egyik társa halálra vert, és aki az általunk megkeresett alpolgármester, valamint a helyi önkormányzat egyik cigány származású bizottsági vezetőjének elmondása szerint félig cigány származású volt. A gárdisták ennek tudatában mentek oda, de nem mérlegeltek, mert kötelességüknek tartották, hogy felemeljék a szavukat egy értelmetlenül kioltott fiatal életért. Tették ezt őszinte meggyőződésből, tették ezt az akkor néma csendben bujkáló OCÖ és Mazsihisz helyett is...

Perdöntőnek tartom a nemrégiben tartott vásárosnaményi Gárda felvonulás kapcsán a helyi cigányönkormányzat vezetője, Demeter István által jegyzett nyilatkozott. Szó szerint fogom idézni: "A Vásárosnaményi Cigány Kisebbségi Önkormányzat nevében Demeter István elnök kinyilatkozza, hogy a 2008. április 27-én, Vásárosnamény területén tartandó Jobbik Magyarországért Mozgalom által bejelentett demonstráció (felvonulás) ellen a vásárosnaményi roma lakosság semmilyen ellenszerveződéssel, demonstrációval nem kíván részt venni. Elhatárolódik minden rendbontó, rendezvényt megzavaró cselekményektől. Kéri a Vásárosnaményban élő roma lakosságot, hogy önkényesen semmilyen csoportosulást, rendbontást ne kezdeményezzenek, mivel a demonstráció nem ellenük irányul, hanem annak érdekében, hogy a jövőben ne történjen ilyen és hasonló jellegű brutális cselekmény Vásárosnaményban. A roma lakosságot tájékoztatva egyöntetűen elítéljük ezt a brutális bűncselekményt, és kérjük, hogy a törvény szigorát alkalmazva kapják meg méltó büntetésüket."

Ez a nyilatkozat jelzi, hogy a cigányság egy része nem hogy nem fél a Gárdától, hanem az általa felvetett problémákat maga is súlyosnak, megoldásukat pedig magára nézve is sürgetőnek tartja. Az OCÖ rettegő cigányságról szóló állítása ezért csupán egy vélemény, egy nagyon is vitatható vélemény, és semmilyen esetben sem tekinthető ténynek.

A tatárszentgyörgyi és a hozzá hasonló rendezvényeket fontos és folytatandó eseményeknek tartom. Rávilágítanak egy eddig gyáván a szőnyeg alá söpört, de létező, milliók életét megkeserítő problémára. Azóta két alkalmam is volt arra, hogy nyilvános tévévitán vegyek részt Száva Vince, cigányvezetővel - egyszer az Echo TV és egyszer a TV2 stúdiójában. Érzékelhető a médiában és a közbeszédben a témával való foglalkozás szignifikáns felerősödése. Ezért még egyszer hangsúlyozom, Tatárszentgyörgyöt én sikeres, a demokratikus párbeszéd szempontjából is előremutató, korszakos jelentőségű rendezvénynek tartom, amely senkinek a jogait, a méltóságát és a szabadságát nem sértette. Ellenben felháborító volt a bejelentés nélkül tartott érpataki, kiskunhalasi, pétervásárai cigánydemonstráció, amelyek egyértelmű célja a törvényesen bejelentett rendezvényüket tartó gárdisták megfélemlítése volt. Ezek közül némelyiken megjelent Kolompár Orbán is, ezért elgondolkodtató, hogy nem szervezett provokációra került-e ott sor. Bízom az esetek alapos kivizsgálásában. A szükséges bizonyítékokkal rendelkezünk.

Szintén szót kell ejtenem a cigánybűnözés kifejezésről. A kifejezés használatának jogát az Egyesület nevében továbbra is fenntartom, abban az értelemben, ahogy arról mi mindig is beszéltünk, de nem úgy, ahogy azt az ellenoldal igyekezett beállítani. A cigánybűnözés szót minden esetben kriminológiai fogalomként, és sohasem kollektív ítélet formájában használtuk. Ezzel, mármint a cigánybűnözéssel kapcsolatban ajánlom mindenki figyelmébe Dr. Tauber István, Dr. Vavró István és Garamvölgyi László tanulmányait, amelyeket erről a témáról nagyobbrészt a Belügyi Szemlében publikáltak.

A cigánybűnözés szó ilyen értelmű használatát nem tartom tehát aggályosnak és sértőnek. Ha valakiket sértő és igaztalan kijelentésekkel illettek, akkor azok éppen a gárdisták voltak. Olyan tisztességes magyar emberek, akiket a felperesi oldalon beavatkozó szervezetek képviselői, valamint a média és a közélet számos szereplője rendszeresen aljas és hazug vádakkal mocskolt.

A Gárdát, mind az Egyesületet, mind a Mozgalmat komoly és egyre erősödő társadalmi igény hívta életre, működésüket a törvények és az alapvető emberi normák tisztelete jellemzi, ami a mai magyar közéletben sajnos szinte példa nélküli. Ezért a Gárda ügyét politikai és nem jogi ügynek tartom. Sajnálom, és együtt érzek mind az ügyészséggel, mind a bírósággal, hogy ilyen méltatlan helyzetbe kerültek. Meggyőződésem szerint a megoldás kizárólag a politikai vita lehet, és nem a jogi szankcionálás, hiszen a Gárda működése által keltett vita jogi síkon nem is kezelhető.

Végül jelezni kívánom, hogy mivel a Gárda Egyesület vallási ügyekben soha nem nyilvánult meg, a Mazsihisz beavatkozási kérelmét egyértelműen provokációnak tartom, a Mazsihisz képviselőjének ezért egyetlen egy kérdésére sem vagyok hajlandó válaszolni. Egyúttal megnyugtatom őt és az OCÖ képviselőjét is, hogy amennyiben a közeli jövőben ellenük is indulna feloszlatási per, aminek utóbbi esetben komoly esélyét látom, a Gárda Egyesület nem kíván majd felperesi beavatkozással élni. Van ugyanis egy nagy különbség. Mi ugyanis nem valami ellen jöttünk létre, hanem valamiért. A saját fajtánkat mi nem felhasználjuk, hanem szolgáljuk.

Köszönöm a Bíróság figyelmét.

barikád.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Akik még mindig ellenségek...
  2008-05-19 20:59:02, hétfő
 
  Akik a NATO-t segítették - még mindig ellenségek



Kádár hadbírója, Kaposvári Bertalan pedig főbíró lesz?

2008. május 16. 17:33 |

A Kádár rezsim egykori hadbírája lehet a Legfelsőbb Bíróság elnöke, ha Lomnici Zoltán utódját a jövő hónapban nem sikerül megválasztani. Kaposvári őrnagy ítélte el 1981-ben két másik bíróval együtt kémkedésért Rimner Gábort és társait. Egy másik dokumentum szerint ő nem volt hajlandó helyt adni 1995-ben egy másik, kémkedésért elítélt személy fellebbviteli kérelmének. A Nyugatot a szovjet megszállókkal szemben segítő magyar hírszerzők ügye máig nem rendeződött megnyugtatóan.

Ha az Országgyűlés leszavaza a legfőbb bírói posztra aspiráló Baka Andrást, Sólyom László köztársasági elnök jelöltjét, akkor Lomnici Zoltán főbíró helyébe június 26-a után a jelenlegi elnökhelyettes, Kaposvári Bertalan lépne. Kaposvári kilenc hónapig tölthetné be a posztot, mivel jövőre lesz 70 éves, ez pedig a felső korhatára a főbírói tisztségnek.

Hacsak önként nem távozik, különös karriert befutó ember kerül erre a posztra. Előadó bíróként, őrnagyi rangban, ő volt az, aki 1981 október 6-án a Legfelsőbb Bíróság tanácsában - két másik bírótársával egyetemben - Korda György elnök-ezredessel (az énekesnek csak névrokona) és Nagy Tibor ezredessel - zárt tárgyaláson ítéletet hozott Rimner Gábor és társai bűnügyében. Rimnert a NATO javára folytatott kémkedéssel vádolták, és 12 évet kapott. (1990-ben kiengedték ugyan, de teljes körű állampolgári jogait tizenegy évvel a rendszerváltás után, 2001-ben nyerte csak vissza. A teljes rehabilitációra irányuló négy kegyelmi kérvényét addig a mindenkori köztársasági elnökök elutasították).

Jött a rendszerváltás, de Kaposvári Bertalan maradt. 1995-ben, tehát 6 évvel a rendszerváltás után, még mindig előadó bíróként, Szabó Győző elnökkel, Berkes Györggyel, Vereczkei Gézával és Katona Sándorral együtt elutasította az 1982-ben kémkedés miatt elítélt Bencsik Mihály fellebbezési kérelmét. Közölték, további fellebbezési kérelemnek nincs helye, és a ,,bűnügyi költséget" is az elítéltnek kell állnia.

Kaposvári dicstelen szerepén túl ismét felvetődik a kérdés: ha az elítélt hírszerzők már a 70-es, 80-as években igaz hazafiként védték országunkat a szovjet imperializmussal szemben, és a mai nyugati szövetségeseket erősítették fontos katonai információk továbbításával, vajon nem érdemlik-e meg a köztársaság minden elismerését és méltó megbecsülését? A független bíróságok - Fidesz- vagy MSZP-kormány legyen is a hatalomban - úgy látszik, másként gondolják.

Hirschler Richárd
http://hvg.hu/itthon/20080516_kaposvari_nato_hirszerzo_lomniczi.aspx


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Válasz a Hol van a pénz? cikkr
  2008-05-19 10:24:04, hétfő
 
  Válasz a Hol van a pénz? c. cikkre

Kedves Gyula és mindenki!

Három éve elérheti mindenki, aki akarja az EU-sarc tényszerű adatait a http://eunyet.hu honlapon. De az is ott van, hogy a szent Korona értékrendje szerint mi a megoldás - Ennek egy része csupán az, amit felsorolsz. De nem ez a lényeg ma már, hanem az, hogy képesek vagyunk-e arra, hogy megmentsük magunkat, vagy véget vetünk az önsajnálatnak, a sebek tépdesésének.
Nem azért kell ezt befejezni, mert nem igaz alapokon áll, hanem azért, mert ez nem elég! Ezzel a mentalitással önmagunk rezervátumát kerítjük körül, amiben jól elleszünk nyalogatva sebeinket és visszarévedve nagyszerű ősi multunk emlékeire, amit - a félreértések elkerülsée végett - nem azért kaptunk, hogy gyönyörködjünk benne, hanem azért, hogy tettekkel kövessük.

Remélem, Te, és az olvasók közül sokan részt vesztek a május 31-i jogszabály-vitában, amely célja, hogy tegyünk valamit azért, hogy az alapok láthatóak, érezhetőek, ráépíthetőek legyenek. Mindaddig, amíg a tv-ben, rádióban, újságban és az interneten azt olvassuk, hogy "valóban rendszerváltás kellene", "valóban vissza kell állítani Történelmi Alkotmányunk jogfolytonosságát", "valóban kétkamarás néképviselet kell", "valóban vesszen Trianon", "valóban nagy értékünk van, a Szent Korona" - és még sorolhatnám, de az ÉGEGYADTA VILÁGON SEMMIT NEM TESZÜNK AZÉRT, HOGY EZEK A MEGÁLLAPÍTÁSOK TÉNNYÉ VÁLJANAK, felejtsük el, hogy magyarságunkért tenni akaró emberek vagyunk, és süppedjünk bele a fotelbe, ahonnan nagyszerű gondolatokat, nagyszerű érveléseket lehet elmondani, leírni, a felelősségvállalás "szelletjének" (István intelmei)
megérintése nélkül.

Szeretettel, Halász Jóska
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Választási készülődés
  2008-05-19 10:14:18, hétfő
 
  Már választásra készül a Fidesz
2008. május 14. 21:19 FigyelőNet, MTI

A Fidesz jövő kedden megkezdi a választásokra való felkészülést, amit megerősítettek a pártnál.

A közszolgálati televízió információi szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a fideszes választókerületi elnökök, a fideszes megyei elnökök és polgármesterek mellett a párt parlamenti frakcióját, illetve több ellenzéki képviselőt is meghív a választási felkészüléssel foglalkozó tanácskozásra.

Szijjártó Péter az MTI érdeklődésére elmondta: arról nem tud, hogy a választókerületi elnökökön kívül mások is részt vesznek a tanácskozáson. A választási felkészüléssel kapcsolatos tv-információra reagálva a szóvivő azt mondta, a Fidesz a soron kívüli országgyűlési választásokra készül, ezért a párt szerveit készenlétben kell tartani.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lezárják a Belváros egy részét
  2008-05-19 10:06:08, hétfő
 
  Gárda-per: hétfőn lezárják a Belváros egy részét
2008-05-18 20:02

Vasárnap este nyolc órától hétfőn délig tilos megállni Budapesten az V. kerületben, a Markó utca mindkét oldalán a Nagy Ignác és a Bihari János utca között - tájékoztatott közleményében a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Úgy tudni, hogy a forgalomkorlátozást a Magyar Gárda hétfőn, a Fővárosi Bíróságon folytatódó pere miatt rendelték el. A Fővárosi Főügyészség azért kezdeményezte a Magyar Gárda megszüntetését, mert szerintük a szervezet tevékenysége ellentétes számos jogszabállyal, és sérti a cigányság emberi méltóságát az a felvonulás, amelyet a Pest megyei Tatárszentgyörgyön szerveztek 2007. december 9-én.

A gárda elleni per első tárgyalási napján, március 12-én a rendkívüli érdeklődés miatt sokan nem jutottak be a tárgyalóba. Tömegjelenetek alakultak ki a folyosón, többen pedig azt állították, hogy gárda tagjai igazoltatták a tárgyalásra érkezőket.

A hétfői tárgyalásra az elmúlt hetekben regisztrálni kellett. A bíróság tájékoztatása szerint a teremben 63 ülőhely van, csak ennyi ember mehet be. A terembe az érkezés sorrendjében, először a regisztrált újságírók, majd a szintén kötelezően regisztrált hallgatóság mehet be. Még érvényes regisztrációval rendelkezők sem léphetnek be akkor, ha a tárgyalóterem megtelik. Aki elkésik, vagy más okból nem jut be a terembe, a folyosón várakozhat.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy rendőrség fokozott ellenőrzést rendelt el az V. kerületben a tárgyalás miatt, vasárnap nulla órától hétfő éjfélig. Hétfő reggeltől pedig mind az autósok, mind a gyalogosok elől lezárják a Markó utcát a Nagy Ignác utca és a Bihari János utca közötti szakaszon.

A hírTV információi szerint Budapest rendőr-főkapitánya hétfőig fokozott ellenőrzést rendelt el az egész Belvárosban, a Fővárosi Bíróság környékét pedig hétfő reggel hat órától este hatig teljesen lezárják a forgalom elől. A gyalogosok még a járdán se közlekedhetnek.

(hírTV,FH)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2008.04 2008. Május 2008.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 178 db bejegyzés
e év: 2154 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 202
  • e Hét: 1039
  • e Hónap: 9643
  • e Év: 45584
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.