Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Pedagógus nap
  2008-06-01 15:08:19, vasárnap
 
  Pedagógus nap



Van egy ünnep, mégpedig június első vasárnapján, amiről senkinek sem szabadna megfeledkeznie. Nem is, hiszen e nap azoké, akiknek mindnyájan rengeteget köszönhetünk: tudást, műveltséget, emberséget. Ők a pedagógusok. Egész éves szép, sokszor bizony fáradságos munkájuk elismerése ez a nap. Habár a pedagógus szó hallatán legtöbbünknek tanáraink jutnak eszünkbe, nem csak ők, de a velünk kisgyermekkorunkban oly sokat foglalkozó óvónénik és tanítók is közéjük tartoznak.

Gyermekként sokszor érdekes, színes világnak, máskor pedig inkább nyűgnek tűnik az iskola, a felénk áradó sok információ, a rengeteg elvárás. Nem volt ez másképp a régi idők világában sem. Mintegy százezer évvel ezelőtt jelent meg a biológiai értelemben vett mai ember, s már az ősi törzsi keretek között élő gyerekek életében is kulcs fontosságú volt a túléléshez elengedhetetlen ismeret szerzés. Akkoriban az ismeretek forrása még maga az élet volt, a tudás átadói pedig a közösség tagjai. Az intézményes oktatás, a tanítóság csak jóval később alakult ki: lassan megjelentek az iskolák a világ minden pontján.

Az ókori keleti kultúrák közül jelentős Mezopotámia, ahol már a Kr. e. 4. év ezredtől léteztek írnok képző templom iskolák, hiszen hamar felismerték, hogy az állam működéséhez mindenképpen szükség van az írásbeliségre. Ugyanezen okból az ókori Egyiptomban is szerveződtek írnok képzők. Indiában a brahman-hindu nevelés jellemzőjeként az egyes kasztok számára különféle iskolák létesültek, Kínában pedig már a Kr. e. 2. év ezred végén egységes iskola rendszer működött államilag fizetett, köz hivatalnoki szerepet betöltő tanítókkal.

Leggyakrabban mégis a régi görögöket emlegetjük, ha a korai tanításról, nagy tanítókról beszélünk. Mai pedagógus szavunk is tőlük ered. A görög szó: paidagógosz, gyermek vezetőt jelent, az ókori Athénban eredetileg azt a rabszolgát nevezték így, aki a gyermekeket a magántanítóhoz kísérte, és segítette az otthoni tanulásban. Az idők során a paidagógosz feladat köre fokozatosan kibővült: a gondjaira bízott fiú erkölcsi nevelőjévé is vált, s e fontos szerep a mai napig meghatározó jellemzője a pedagógusnak.

Manapság azonban az ember hajlamos egyszerűen megfeledkezni minderről, a pedagógus igazi szerepéről, fontosságáról, és a dolgoknak inkább az árny oldalait nézi. Pedig a pedagógusoknak igazán nagy szükségük lenne a több figyelemre és megbecsülésre, ami napjainkban sajnálatos módon egyre kevésbé jellemző. Nem is olyan régen még a tanítókat, tanárokat meglehetősen nagy becsben tartották. Mi történhetett azóta? Mi az oka ennek a nehezen felfogható változásnak? Miért nem becsüljük eléggé azokat, akik életüket ember társaik nevelésének, tanításának, művelésének szentelték?

A Nemzetközi Pedagógus nap alkalmából érdemes talán e kérdéseken kissé elgondolkodnunk, s egyben egykori vagy éppen jelenlegi, szeretett vagy talán éppen kevésbé kedvelt nevelőinkre emlékezni. Szép és elegendő ajándék lehet ilyenkor egy szál virág, és a tény, hogy nem felejtettük el, hogy emlékezünk, és hogy köszönjük.
(Forrás:Helloinfo - Baksay Katalin)








 
 
1 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2008.05 2008. Június 2008.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 87 db bejegyzés
e év: 1148 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1479
  • e Hét: 6060
  • e Hónap: 19965
  • e Év: 149672
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.