Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Meghívó 2008.06.07-re
  2008-06-06 23:09:30, péntek
 
  Meghívó a különböző szervezeteket tömörítő Szövetség ülésére.

Tisztelt Honfitársak. 2008.06.07-én a Szövetség megalakításának a
szervezetek és magánszemélyek által történő személyes párbeszéde
kezdődik, melyre tiszta szívvel várjuk az eddig csatlakozó
szervezeteket és magánszemélyeket. Elindult egy folyamat, de ennél nem
állhatunk meg.

Bízva mindenki egységes akaratában az összefogást illetően, egy olyan
hosszú és rögös út előtt állunk, amely megváltoztathatja az ország
belpolitikai helyzetét.

Kérjük, vegyen részt a rendezvényen, és személyes jelenlétével
járuljon hozzá, hogy meghatározva a nemzeti minimumot, sikeresen
zárhassunk le, egy vitáktól terhes időszakot a nemzeti oldalon. Csak
rajtunk múlik, kezünkbe vesszük e sajátmagunk és az országunk sorsának
irányítását, amely már így is súlyos károkat szenvedett, az
idegenszívű hatalom orzása miatt.

Nincsenek önös érdekeink, ám annál több sérelmünk, de ezeken a HAZA
érdekében, ideiglenesen túltesszük magunkat. Egyelőre csak az ország
sorsának jobbra fordításáról, népünk érdekéről beszélünk, cserélünk
eszmét. Történelmet írhatunk, büszke magyar elődeink örökébe lépve,
akik közül nagyon sokat, méltatlanul mellőznek a magyar nyelvű
tankönyveink írói.

Kedves Honfitársunk!

Együtt kell lépnünk. Ezt kívánja nemzetünk, hitünk és szabadságvágyunk.

Kérjük mindenkitől a visszajelzést, akire számíthatunk a rendezvényen?

Tisztelettel várunk minden velünk együttműködni szándékozó küzdőtársat:

Balogh Béla elnök
Magyar Nemzetért Mozgalom
magyarnemzetertmozgalom@gmail.com
www.magyarnemzetertmozgalom.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagy Imre-per teljes hanganyag
  2008-06-06 12:33:09, péntek
 
  Vida vérbíró svédasztala
Tóth-Szenesi Attila - tszenesi@mail.index.hu
| 2008. június 5., csütörtök 19:42



Június 9-étől 15-ig az eredeti időpontokban játsszák le a Centrális Galériában az ötven évvel ezelőtti Nagy Imre-per hangfelvételét. Az egykori szereplők közül már csak ketten vannak életben: Bohó Róbert és Regéczy-Nagy László. Most a 83 éves Regéczy-Nagy Lászlót kérdeztük, aki tanú volt és súlyos börtönbüntetésre ítéltek saját ügyében.



Június 9. és 15. között az eredeti időpontokban játsszák le a Nagy Imre-per 52 órás hangfelvételét az OSA Archívum és az 1956-os Intézet szervezésében a Centrális Galériában [1] (Arany János utca 32.).



Fotó: Huszti István

A júniusi perszakasz 52 órás teljes hanganyaga a Legfelsőbb Bíróságtól 1990-ben a Magyar Országos Levéltárhoz (MOL) került, és ma is ott őrzik. A MOL megrendelésére az Országos Széchenyi Könyvtár közreműködésével digitalizálták a dokumentációt. A hanganyag lejátszása körüli vitáról itt [2] és itt olvashat>>> [3]

Regéczy-Nagy Lászlót, a ma is élő két szereplő egyikét a harmadik tárgyalási napon szólították tanúnak. (A Centrális Galéria közvetítésében szerdán 12:40-kor lesz hallható a vallomása. Regéczy-Nagy főleg Nagy Imre 1955-ben írt memorandumának külföldre juttatásáról tesz vallomást. Nagy Imre észrevételeket tesz a tanúvallomásra és összevitatkozik Vida Ferenc bíróval. Regéczy-Nagy a bíróság előtt 45 percet tölt el.)

Regéczy-Nagy a forradalom idején az angol követség sofőrje volt, kapcsolatba került Bibóval, és memorandumát 1957-ben eljuttatta az angol követnek. A tárgyalás idején szintén előzetes letartóztatásban volt, Bibó István és Göncz Árpád perében 15 évre ítélték.

A harmadik tárgyalási nap délelőtt fél 10-kor Márkus István szociológus és néprajzkutató tanúkihallgatásával kezdődött. A kihallgatás elhúzódott, a tanúvallomásra több vádlott is reagál, Márkus, Nagy Imre észrevételei után, részben módosítja vallomását.



A per személyforgalmát gondosan megtervezték, a tanúk például nem találkozhattak egymással a folyosón. Márkus tanúkihallgatása elhúzódott, Vida Ferenc szünetet rendelt el. Az őr gyorsan betuszkolta Regéczy-Nagyot egy szobába, hogy ne találkozzon a folyosóra kikísért vádlottakkal. A szobában svédasztal volt kikészítve. Egy-két perc múlva benyitott Vida Ferenc a népbírókkal. Vida rámordult Regéczy-Nagy őrére: "Nem tudott jobb helyet találni neki?"

Regéczy-Nagyot kivezették a folyosóra, onnan viszont kezdték kivezetni a vádlottakat; a megroggyant Tildy Zoltánnal találkozott, és Maléter Pállal, aki "úgy nézett szembe a végzettel, ahogy illik".

A tízperces szünet után Regéczy-Nagyot hívták. Félve lépett a terembe, nem tudta, hogy korábbi vallomásával belerondított-e Nagy Imre védekező stratégiájába. Regéczy-Nagy közreműködött abban, hogy Nagy Imre memorandumának egyik példánya, amit a forradalom előtti visszavonultságában írt, 1957-ben nyugatra jusson. A forradalom után ezeket a példányokat az állambiztonság elkezdte begyűjteni, hogy majd a perben azt hazudhassanak róla, amit akarnak. Regéczy-Nagy szerint valójában ártalmatlan szöveg volt, igazi marxista-leninista bikkfanyelven íródott, célja a szocializmus megújítása volt. A forradalom előtt Kádár is olvasta, és személyesen adta vissza Nagy Imrének azzal a szöveggel, hogy minden szavával egyetért. Vida megpróbálta Nagy Imrére bizonyítani, hogy közreműködött a memorandum külföldre juttatásában, aki viszont a kérdéses időpontban már Romániában volt házi őrizetben.



Nagy Imre rámosolygott, amikor bevezették, Regéczy-Nagy megnyugodott. A volt miniszterelnök testileg megtört volt, jócskán lefogyott, de végtelen nyugalommal védte a maga igazát Vidával szemben.

A tanúvallomása után a vizsgálótiszte a lelkére kötötte: eszébe ne jusson a saját perében felhasználni azt, amit a bíróság előtt hallott. Nagy Imre szavait például, aki azt mondta: Kádár a memorandummal egyetértett, ezért most neki kellene lennie a másodrendű vádlottnak.

Nagy Imre kivégzéséről onnan értesült, hogy egy karhatalmista a börtönben elétette a Népszabadságnak a volt miniszterelnök haláláról tudósító számát. "Képzelheti, milyen erősek vagyunk, ha ezt megengedhetjük magunknak" - mondta.

1963 nyarán egy kedves, öreg smasszer szólt neki: "Regéczy, én kidobom magát." Akkor szembesült a "nagy börtön" világával. Azok, akik a hazáért hét évvel korábban még az életüket kockáztatták, könnyű szívvel fogadták el a diktatúra apró jótéteményeit. "A vereség akkor válik teljessé, amikor a legyőzöttek igazságként fogadják el a győztesek hazugságát" - mondja.

Szabadulása után segédmunkás, majd fordító lett, a rendszerváltás után vádlott-társa, Göncz Árpád köztársasági elnök hivatalának főosztályvezetője, majd az elnök szárnysegéde. 1996 óta a Történelmi Igazságtételi Bizottság elnöke.





 
 
1 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2008.05 2008. Június 2008.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 151 db bejegyzés
e év: 2154 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 289
  • e Hét: 7287
  • e Hónap: 8234
  • e Év: 44175
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.