Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Sziesztázom picit, miként ez a
  2008-07-26 17:02:48, szombat
 
  vizslácska



Link
 
 
2 komment , kategória:  Szieszta után visszajövök  
Gerard Butler
  2008-07-26 16:58:59, szombat
 
 



Link

Gerard Butler
születési név becenév
Gerard James Butler Gerry
születési idő névnap
1969. november 13. augusztus 9.
születési hely csillagjegy
Glasgow, Skócia Skorpió
foglalkozás magasság
színész 188 cm
családi állapot szemszín
nőtlen, nincs gyerek zöld
partner hajszín
sötétbarna

Biográfia | Filmográfia | Diszkográfia
Gerard James Butler 1969. november 13-án született Glasgow-ban, ír és skót származású szülőktől. Gyerekkorában pár évig Kanadában élt, majd a szülei válása után anyjával és testvéreivel Paisley-be költözött. Ugyan fiatalkorában kacérkodott a színészettel, mégis inkább a jogi pályát választotta. Glasgow-ban elvégezte a jogi egyetemet kitűnő minősítéssel, a helyi egyetemi jogásztársaság elnökének választották, és sok brit színésztársához hasonlóan neki is volt egy iskolai rockbandája. :-)
Az egyetem után Gerry Kanadába ment, ahol rákbeteg apját ápolta. Apja halála után Skóciában elhelyezkedett egy menő cégnél, és megkezdte az ügyvédbojtárok életét - kiadós önpusztítással fűszerezve. Pár éven belül úgy döntött, hogy a jogot mégse neki találták fel, és inkább a színészetet választotta. Londonba költözött, ahol kezdetben a pályakezdő, pénztelen színészek életét élte: alkalmi munka alkalmi munka hátán. Szerencséjére a sors összehozta Steven Berkoffal, aki felkarolta, és rövidesen már a Trainspotting színpadi változatának főszerepét játszotta.
Filmes pályája 1997-ben a csendes sikert elérő Mrs. Brown-nal kezdődött, amelyben Billy Connolly öccsét játszotta. A forgatás során egy nap az anyjával piknikeztek egy tóparton, amikor Butler észrevett egy fuldokló kisfiút a vízben. A gyereket kimentette (bevallása szerint a létező legrosszabb életmentő technikával), ezért utóbb megkapta a Bátorság érdemrendet. A Mrs. Brownt huszadrangú sorozatok mellékszerepei és tévéfilmek követték. A karrierje 2000 után indult be, ekkor forgatta le az Attila című minisorozatot és a Dracula 2000 című filmet. Jópáran felfigyeltek a skót fiatalemberre, aki ezek után nagyobb költségvetésű filmekben kapott szerepeket. Ilyen a Tomb Raider második részének szerencsevadásza, az Idővonal középkorrajongó régésze és a Tűz Birodalmának lazulós fickója (aki nem kompatibilis a sárkányokkal :-)). A közepes anyagi és kritikai sikereket elérő Hollywood-i produkciók mellett részt vett pár komolyabb alkotásban is: leszokóban lévő alkoholistát alakított a The Jury-ben, és szerepelt a kritikusok által magasztalt Dear Frankie című skót filmben.
2004 újabb fordulópontot hozott: Joel Schumacher rendező felajánlotta Butlernek az Operaház Fantomjának címszerepét. Ez a választás meglepő volt, lévén, hogy Gerard nem kifejezetten musicalszínész, de Andrew Lloyd Webber engedélyével elvállalta a szerepet. A film és a szereplői megosztották mind a Fantom-rajongókat, mind a kritikusokat, de Butlernek meghozta a világsikert. Ezt követően egy ötvenes években játszódó sportfilmben (The Game of Their Lives), egy thrillerben (Butterfly on a Wheel) és a Beowulf mondakör feldolgozásában vállalt szerepet, ez utóbbit Izlandon forgatta, szereplőtársai Sarah Polley és Stellan Skarsgard voltak.
A 2006-os év az edzésről és a forgatásokról szólt: Gerry megkapta Leonidász király szerepét a Frank Miller képregényének filmváltozatában. A szinte teljes egészében kék háttér előtt forgatott filmet 2007 márciusában mutatták be, és hatalmas siker lett. Butler előtt kinyíltak a kapuk, egyből az ő neve került elő minden olyan produkció kapcsán, amelyben egy akcióhősre lenne szükség. Szerepet vállalt Guy Ritchie filmjében (RocknRolla) és egy számítógépes játék adaptációjában (Game). Ezek mellett leforgatott Hilary Swankkel egy romantikázós édesbús filmet (P.S. I Love You), és egy képzeletbeli regényhőst alakít Jodie Foster és Abigail Breslin oldalán a Nim's Island című gyerekfilmben.

 
 
0 komment , kategória:  {Gerard Butler  
KisKedvcsináló Hétvégére
  2008-07-26 16:24:02, szombat
 
 


Link


Puma, a garantált márkanév:)




Link

Világszám)!!




Link
 
 
0 komment , kategória:  Humoros  
A visszaesésről I.
  2008-07-26 12:28:33, szombat
 
 


I.
A VISSZAESÉSRŐL

Ez a könyv a visszaesésről szól - arról, hogy mi is az, illetve (ami még fontosabb) arról, hogy hogyan lehet megelőzni. Megírásával az volt a fő szándékunk, hogy egyrészt megnyugtatással szolgáljunk az aggodalmaskodók számára, másrészt némi aggodalmat ébresszünk azokban, akik túlságosan is nyugodtak. Írásunk elsősorban azért nyújthat vigaszt a rászorulók számára, mert rávilágít arra, hogy a visszaesésre hajlamos egyének közül sokan általában különböző tévhitek áldozatai, és csak azért térnek vissza az alkoholfogyasztáshoz, mert egyszerűen nem tudják, hogyan előzzék meg a visszaesést. Ezek az emberek többnyire magukat okolják azért, hogy korábban nemegyszer visszaestek, és rendszerint reménytelen esetként könyvelik el önmagukat, miután nem tudják, mit tehetnének annak érdekében, hogy megelőzzék az újabb visszaesést. Mi némi reményt szeretnénk adni nekik, és a tévhiteket eloszlatva segítséget kívánunk nyújtani számukra abban, hogy a felépülés céljából olyan - helytálló ismeretekre épülő - terveket szőjenek maguknak, amelyek képesek őket kiemelni a többszöri visszaesésből fakadó reményvesztettség állapotából.

Természetesen nem áll szándékunkban felesleges aggodalmat ébreszteni azokban, akikben a már említett nyugodtság egészséges józansággal párosul, ugyanakkor a naivitásból fakadó nyugalommal jellemezhető embereket igenis nyugtalanítani szeretnénk egy kicsit. Ez utóbbi csoportba tartoznak ugyanis azok, akik azt hiszik, hogy amíg tartózkodnak az alkohol- vagy drogfogyasztástól, és "megjelennek" a terápiás foglalkozásokon, nem szükséges a visszaesés kérdésével foglalkozniuk. Ezek az emberek azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a felépülés ennél jóval többet jelent, továbbá azt sem tudják, hogy sokan vannak, akik bár eljárnak a gyűlésekre, és nem isznak, mégsem tekinthetők józannak. Ez utóbbiak, jóllehet nem fogyasztanak alkoholt vagy kábítószert, a visszaesés szempontjából mégis erősen veszélyeztetettnek tekinthetők, még ha többségük ezt a feltételezést vissza is utasítja.

Az előzőekben részletezett jelenségekből kiindulva könyvünkben rá kívánunk mutatni arra, hogy a visszaesés megelőzésnek egyetlen módja a visszaesés lehetőségével való tényleges szembesülés a beteg részéről. A visszaesés egy meglehetősen összetett folyamat, melyet nem könnyű elmagyarázni. Számos olyan aspektusa van, amelyet feltétlenül meg kell érteni ahhoz, hogy valóban tisztán lássunk. Éppen ezért előfordulhat, hogy az olvasónak többször is el kell olvasnia a könyvet, hogy egyrészt valóban megértse azokat az alapelveket, amelyeket megkísérlünk elmagyarázni, másrészt képes legyen azokat a gyakorlatba is átültetni.

Mivel a témával kapcsolatos különböző kérdések egytől egyig azonos jelentőséggel bírnak, nem volt egyszerű eldönteni, hogy melyik kérdéskör tárgyalásával kezdjük könyvünket. Mindenesetre úgy ítéltük, hasznos lehet, ha az alábbiakban felvázoljuk, mire is számíthat az olvasó. Elsőként a szenvedélybetegség kérdését vizsgáljuk, mivel a visszaesés folyamatát lehetetlen megérteni anélkül, hogy ismernék magát a betegséget, amelybe visszaeshetünk. A visszaesés lehetőségével a függőség bármely fajtája esetében számolnunk kell. Habár a témában folytatott kutatások tetemes részét elsősorban az alkoholisták (az alkohol - mint "kábítószer" - által előidézett függőségben szenvedő egyének) körében végzett kísérletek képezik, egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az alkoholbetegség esetében alkalmazott visszaesés-megelőző módszerek számos egyéb szenvedélybetegség esetében is hasznosíthatóak. Ebből kiindulva a továbbiakban az alkoholizmus, szerfüggőség, addikció és szenvedélybetegség kifejezéseket egymással felcserélhetőnek tekintjük. Hasonló megfontolásból az alkoholista, szerfüggőségben szenvedő személy, függő és szenvedélybeteg kifejezéseknek szintén azonos jelentést tulajdonítunk, és függőnek tekintjük többek között az alkoholfüggőket, illetve azokat a személyeket, akik különböző hangulatmódosító szerektől válnak függővé.

Ez a könyv elsősorban a felépülőben lévő szenvedélybetegeknek szól. Ugyanakkor úgy véljük, hogy írásunk azok számára is segítséget jelenthet, akik nem szenvednek - és soha nem is szenvedtek - semmilyen szenvedélybetegségben, és csupán egyéb vonatkozásban, pl. tanácsadóként vagy egy beteg hozzátartozójaként érintettek. A téma mélységeit feltárva a függőséget mint bio-pszicho-szociális betegséget vizsgáljuk. Értelmezésünk szerint ugyanis a függőség egy olyan, az életfolyamatokat érintő (biogén) betegség, amely egyben hatással van a lélek (psziché) állapotára és a társas (szociális) kapcsolatokra is.

Régóta ismeretes, hogy a szenvedélybetegeknél nemcsak a függőséget kiváltó szer használatakor tapasztalhatók abnormális reakciók, hanem akkor is, ha a függőségben szenvedő személy az adott szert NEM használja. Ennek ellenére a szenvedélybetegség szó hallatán legtöbbünk rendszerint csupán azokra a tünetekre gondol, amelyek a függőséget kiváltó anyag használatakor jelentkeznek, és nem vagyunk tisztában azzal, hogy vannak olyan tünetek is, amelyeket az absztinencia, azaz a fogyasztástól való tartózkodás vált ki. Az ilyen józansággal összefüggő tünetek a felépülés folyamán bármikor jelentkezhetnek. A posztakut elvonási tüneteket tárgyaló fejezetben ezekről a szimptómákról még részletesen szólunk, továbbá bemutatjuk azokat a kezelési stratégiákat is, amelyekkel csökkenthető a tünetek kialakulásának kockázata.
A visszaesés megértéséhez és megelőzéséhez természetesen a felépülési folyamat alapos ismerete ugyancsak elengedhetetlen, mint ahogyan azt is tudni kell, hogy a felépülés mikor nem tekinthető teljesnek, csak részlegesnek. Éppen ezért részletesen ismertetjük a felépülési folyamat szabályos menetét, továbbá megvizsgáljuk, hogy mik azok a tényezők, amelyek bizonyos esetekben megakadályozzák, hogy a felépülés teljes legyen.

A fentieken túl azzal is tisztában kell lenni, hogy a visszaeséssel kapcsolatban számos tévhit él az emberekben. Az alábbiakban olyan téves nézeteket veszünk górcső alá, amelyek fokozhatják a visszaesés kockázatát. E tévhitek eloszlatásával rendszerint elősegíthetők a visszaesést eredményező magatartásformák megváltoztatására irányuló törekvések.
Sokan kizárólag azt tekintik visszaesésnek, ha a felépült beteg ismét fogyasztani kezdi a függőséget kiváltó szert. Természetesen az ismételt szerhasználat valóban visszaesésnek tekintendő, ugyanakkor az elmúlt években végzett kutatások ismeretében egyre többen ismerik fel a tényt, hogy a visszaesés folyamata már a függőséget kiváltó szer használata előtt beindul. Erről tanúskodik az a jelenség is, hogy a beteg italfogyasztás vagy szerhasználat nélkül is tanúsíthat rendellenes viselkedést: józan állapotban is elveszítheti ítélőképességét vagy önuralmát, ami egyúttal különféle testi és érzelmi problémákhoz is vezethet. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy bizonyos esetekben a józan állapotban jelentkező funkcionális zavar még a függőség kiújulása előtt kialakulhat, vagy éppen ahelyett jelenik meg.
A hagyományos értelmezés szerint tehát a visszaesés nem más, mint a szenvedélybetegség alkohol- vagy drogfogyasztásban megnyilvánuló kiújulása. A visszaesés folyamata azonban ennél lényegesen összetettebb, ugyanis részét képezi többek között minden olyan attitűd, illetve magatartásforma is, amely rendszeres szerhasználathoz vezethet. Így véleményünk szerint a visszaesés a felépüléshez vezető útról való letérésben nyilvánul meg. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha a beteg a felépülés során nehézségekbe ütközik, küszködik, vagy fájdalmat érez, akkor feltétlenül visszaesőben van. Mindössze annyit állítunk, hogy ha valaki nem szentel kellő figyelmet saját felépülésének, és nem teszi meg azokat a lépéseket, amelyek elősegíthetik talpra állását, akkor - még ha nem is tudatosan, de mindenképpen - a visszaesés felé veszi az irányt. Ebből az következik, hogy a visszaesés kockázata igen jelentős minden olyan esetben, amikor valaki megreked a részleges felépülés szintjén.

A szenvedélybetegségből való felépülés folyamata akkor veszi kezdetét, amikor a beteg felismeri és elfogadja azt a tényt, hogy számára semmilyen körülmények között sem lehetséges alkoholt vagy egyéb hangulatmódosító szereket biztonságos módon fogyasztani. Csakhogy a függőséget kiváltó szerek káros hatásainak felismerése önmagában még nem elegendő - fel is kell hagyni azok fogyasztásával.

A függőséget kiváltó szerek fogyasztásától való teljes tartózkodás az absztinencia. Azonban önmagában még az absztinencia sem elegendő a talpra álláshoz, mivel a szer fogyasztásától való tartózkodás a felépülési folyamatnak csupán a beindulását teszi lehetővé. Az absztinencia tehát nem más, mint a cél megvalósításához szükséges feltételek egyike, a helyes életvitel kialakításának lehetséges eszköze. A szerfüggőség nélküli, emberhez méltó élet kialakításához azonban ennél többre van szükség. A felépüléshez elengedhetetlen a függőség által okozott testi, lelki és életvitelbeli problémák helyrehozása, továbbá meg kell tanulni, hogyan lehet egészséges és teljes életet élni alkohol, kábítószer vagy a függőséggel összefüggő magatartásminták követése nélkül. A szenvedélybetegnek tehát el kell sajátítania az élet kihívásaival való megbirkózáshoz szükséges egészséges módszereket.

A visszaesés és a felépülés között értelemszerűen szoros összefüggés van. Ennek megfelelően a visszaesésre való hajlam megnyilvánulása természetes velejárója a felépülési folyamatnak, ezért nem kell szégyenkezni miatta. Ha azonban a visszaesésre való hajlammal nem foglalkozunk kellő nyíltsággal és őszinteséggel, akkor az felerősödhet, mint ahogy a sötétség leple alatt elszaporodik a penészgomba. A tisztánlátást és a helyes gondolkodást lehetővé tevő tiszta elmével azonban általában megfékezhető ez a káros hajlam.

A fentiekből következik, hogy a józan állapotban jelentkező tünetek jelentőségét nem szabad elhanyagolni. Ezek súlyosbodása ugyanis egy idő után funkcionális zavart idézhet elő a betegnél még akkor is, ha az illető nem iszik szeszes italt, vagy nem fogyaszt kábítószert. Az ilyen epizódot átélő józan beteget az Anonim Alkoholisták "száraz részeg"-nek nevezik. Könyvünkben ezeket a tüneteket a visszaesés szindrómájának tekintjük. Amikor a visszaesés tünetei már jelentős fájdalommal járnak, sok alkoholista szenvedései átmeneti enyhítése céljából ismét inni kezd, vagy kábítószert fogyaszt. Más betegek (habár nem fogyasztanak alkoholt) súlyos egészségi és életvitelbeli problémákkal küszködnek. Jó hír azonban, hogy a visszaesésre figyelmeztető jelek tudatosításával a visszaesés tüneteinek lefolyása még a súlyosabb szövődmények kialakulása előtt megszakítható. Ez a visszaesés-megelőző tervezés lényege.

A visszaesés megelőzésére szolgáló tervezéssel kapcsolatos tudnivalók a könyv nyolcadik fejezetében olvashatók. Kapható továbbá egy munkafüzet is, mely útmutatással szolgál a visszaesés-megelőző tervezés folyamatának megértéséhez, segítséget nyújtva az olvasó számára saját - személyre szabott - visszaesés-megelőző terve kidolgozásához.
 
 
0 komment , kategória:  :( Betegségek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2008.06 2008. Július 2008.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 1659 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 730
  • e Hét: 3098
  • e Hónap: 7476
  • e Év: 45966
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.