Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Mi lett veled Magyarország? I.
  2008-08-07 23:17:25, csütörtök
 
  Miszlivetz Ferenc: Mi lett veled, Magyarország? I.
2008-08-07 10:04:46 elnök


Nem tudjuk kitalálni Közép-Európát, nem tudjuk kitalálni Magyarországot, ha nem tudunk kitalálni jelenlegi válságunk labirintusából.

Miszlivetz Ferenc írása kísérlet arra, hogy megtaláljuk az utat a diagnózistól a kollektív terápiáig. Kalmár és Herceg Magyarországon: piac és állam rossz viszonya

Az átmenetről szóló elemzésekben sokáig a piacgazdaságra való sikeres áttérés vitte a prímet.
A kapitalizmus gyors és sikeres megteremtésének és működésének makroökonómiai mutatói mögött azonban kevésbé sikeres, gyakran a túlélésért küzdő, vagy már szétporladóban lévő mikrovilágok húzódnak meg. Az elmúlt két évtized gazdasági, politikai és társadalmi átalakulási folyamatai nemcsak hogy nincsenek egymással összhangban, hanem érezhetően gyengítik, ahelyett, hogy erősítenék egymást. Ezek a folyamatok maguktól természetesen soha nem fognak harmonizálni.
A sikeres átalakulás legfőbb akadálya, hogy a főbb szereplők, a kormányzat, a piac és a társadalom reprezentánsai részéről nem mutatkozik elég elszántság, felkészültség és elkötelezettség egy újfajta, hatékony partnerség megteremtésére.

A gazdaság szereplőinek magatartását sajátos kettősség jellemzi: "nem következett be az, amire a reformerek még a '80-as évek második felében kissé utópisztikusan számítottak. Mégpedig, hogy a verseny valóban tökéletesen megtisztítja a piacot, és nem maradnak monopolhelyzetek, illetve a szocializmus korszakára jellemző járadékjellegű jövedelmi pozíciók."[1] Nem hárultak el a kis- és középvállalatok alakítása előtti akadályok, aminek nem csupán teljesítmény visszatartó és korrupciós következményei vannak, de széles körökben erősíti a kilátástalanságot, a rendszerváltásból való kiábrándulást, az "itt soha semmi nem változik" érzést. Nem felszabadítja, inkább elfojtja, és a gazdasági élet szürke és fekete zónáiba tereli a kreatív energiákat, társadalmi méretekben hitelteleníti el és teszi az életképtelenség és élhetetlenség szinonimáivá a tisztességes kis- és középvállalkozó alakját. Bevezetjük ugyan a piacgazdálkodáshoz nélkülözhetetlen jogi szabályozást, de a hatékony piacgazdaságokat jellemző etikai normák még vita tárgyát sem képezik. Török Ádám szavaival egy sajátos versenyfutás veszi kezdetét: "A piac szabályozója (az állam) érzékeli az etikai normák lazulását. Így például az adócsalások, a minőségrontás, a színlelt vállalkozási szerződések vagy a be nem tartott fizetési határidők elszaporodása miatt szigorítja a jogi szabályozást és újabb pénzügyi, illetve adminisztrációs terhekkel sújtja a vállalkozókat. Emiatt viszont tovább romlik a gazdaság etikai állapota, amire ismét a szabályzás további szigorítása a válasz és így tovább" (Török Ádám, op. cit.)

A kis- és középvállalatok ellehetetlenítése a multinacionális cégek javára egyenlő a felzárkózás megtorpedózásával, a társadalmi-gazdasági kohézió motorjainak leállításával. Az amúgy is szigorú rendszabályok továbbszigorításával, az ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen állami bürokrácia és az adóhatóság beavatkozási lehetőségeinek fokozásával csak a törvény megkerülésére lehet serkenteni az amúgy is szorult helyzetben lévő, nem tőkeerős vállalkozókat. És elvenni az amúgy is apadó vállalkozói kedvet. Mindkét téren komoly sikereket könyvelhet el kormányzatunk.

Ennek az állapotnak az okai nem írhatók kizárólag az átalakulás nehézségeinek, az "átmenet" zűrzavarának, váratlanságának, vagy a globalizáció, netán az európai integráció teremtette kényszerpályáknak a számlájára. A magyar elit a tudatlanságból a féltudás állapotába jutott a lassan már két évtizede tartó tanulóévei során - állapítja meg Publius. Valóban hiányzott és hiányzik az a szellemi kapacitással párosuló kreativitás, eredetiség és társadalmi, valamint intézményi innovációs készség, amely egy ilyen nagyságrendű átalakulás sikeréhez nélkülözhetetlen.
A marxizmusnak a szocializmus politikai gazdaságtanává torzított tanairól, a tervutasításos gazdaság valóságidegen gyakorlatáról a neoliberalizmus ideológiájának és a "piac majd mindent a helyére tesz" dogmájának kritikátlan elfogadására való átállás ugyanolyan kevéssé képes orvosolni bajainkat, mint a "tegyünk úgy, mintha reformokat vezetnénk be, majd úgy is lesz valahogy" kádárizmus idején begyakorolt intézményi magatartásmódja. Dogmák alapján sem megérteni, sem vizionálni, sem alakítani nem lehet érdemben a valóságot. A tudományos szocializmusból a tudományos kapitalizmusba vezető göröngyös út újabb zsákutcának bizonyult. Demokrácia deficit: a Polgár a vesztes Amennyiben a demokrácia külső, intézményesített formái és belső tartalmai közötti meghasonlás tartós, vagy növekszik, ott a demokrácia válságban van. Ma Magyarországon ilyen helyzet állt elő.

A legnyilvánvalóbb tünetek: az emberek - a Magyar Köztársaság polgárai - növekvő hányada gondolja úgy, hogy a demokrácia intézményei nem az ő érdekében működnek. Ennek következtében nem bízik ezekben az intézményekben, sem az azokat közvetlenül irányító és ellenőrző politikusokban. Emiatt nem vesz részt és nem is kíván részt venni közéleti vitákban, megmozdulásokban. Azt gondolja, hogy a politikai osztály tagjait nagyon kevés kivételtől eltekintve saját hatalmi és anyagi érdekei motiválják, és hogy neki ezek befolyásolására nincs ereje és lehetősége.

A Magyar Köztársaság polgárainak növekvő hányada vagy fél a demokrácia jelenlegi formájától, vagy nem képes vele azonosulni; elhagyatottság érzete van. Ez a félelem a szabadságtól és egyben a szegénységtől, amit a szabadság-szegénység szindrómájának is nevezhetnénk. Ezen a frusztrációval és félelemmel keveredő szabadságélményen egyelőre nem segített a 2004-es EU-csatlakozás sem. Az Európai Unió de facto szolidaritása erőteljesen megcsappant a volt keleti blokk országai felé - nem kis mértékben a "Big Bang" bővítés sajátosságainak köszönhetően. A minél olcsóbb bővítésre való törekvés mellett a szubjektív tényezők, az európai társadalmak rossz közérzete sem kedvez az integráció mélyítésének, társadalmasulásának. A jóléti állam visszaszorulásával és a globalizáció negatív hatásainak előtérbe kerülésével Nyugat-Európa érett demokráciáiban is megnőtt a befelé fordulás és az idegenellenesség, és csökkent az érdeklődés és szimpátia az "új demokráciák iránt". Így néhány évvel a keleti bővítést követően az a paradox helyzet állott elő, hogy társadalmi és társadalomlélektani értelemben nemhogy eltűnt volna a Kelet-Nyugat szakadék, de bizonyos értelemben még növekedőben is van.

A külső feltételek, a "körülállások" megértése és figyelembe vétele alapvető fontosságú feltétele egy sikeres átalakulási folyamatnak, de ahhoz, hogy ezeket a feltételeket a magunk javára fordíthassuk, netán alakíthassunk is rajtuk, ne csupán szolgai módon alkalmazkodjunk hozzájuk, nekünk magunknak kell megváltoznunk. Kettészakadt társadalom - vagy rejtőzködő társadalom? Lehet, hogy újra kellene gondolnunk közös létezésünk alapfogalmait a globalizáció és európai integráció kontextusában, hogy újrakezdhessünk együttműködni egy megvalósítható és fenntartható társadalom programján. Demokrácia, köztársaság, közjó Magyarországon a 21. században - újragondolandó fogalmak és megvalósítható tervek. Lehet, hogy ki kell lépnünk a szertefoszló álmok és állandó önsajnálat világából és új álmokat kell szőnünk? Leereszkednünk a képzelt magasból, mielőtt magunk is szertefoszlanánk és ahol már amúgy sem lát minket senki, egy sok szempontból kényelmetlen, sok kompromisszumot és igazodást követelő, de mégiscsak valóságos világba, ahol sikereinket magunk építhetjük fel, ahogyan kudarcainkért is nekünk kell vállalnunk a felelősséget.

Magyarország - a térség más országaihoz hasonlóan - veszélyes zónába, határhelyzetbe került. A liminalitás állapotában Hankiss Elemér megfogalmazásában "a kelet-közép-európai társadalmak túlzottan belegabalyodtak saját problémáikba. Nem látják a fától az erdőt" [2]; a liminalitás kaotikus viszonyai között egy új rend kialakításának kényszere szétzilálhatja a társadalmat, "eltorzítja e társadalom tagjainak tudatát, magatartásrendjét." [3] "Az adott ország, az adott társadalom olyan mély válságba süllyedhet, amelyből hosszú időn át nem tud kivergődni anélkül, hogy igazán megújulna." [4] Társadalmaink végképp eljelentéktelenedhetnek, szétzilálódhantak, ha nem sikerül társadalmi méretekben felismerni a veszélyt, s ha a szembenézést nem követik cselekvési programok és valódi megújulás intézményeink, gazdasági magatartásunk, politikai pártjaink és civil professzionális kapcsolataink terén.

A bajok gyökerei A társadalmi-közéleti aktivitást a politikai osztály mint magára - azaz a demokráciára - nézve károsat vagy feleslegeset már az átalakulás legelején sikeresen démonizálta és elfojtotta. Az önmagukat többszörösen túlélő, egy hatékony, versenyképes és együttműködő társadalom kialakulását naponta ellehetetlenítő intézményeket saját hatalmi játszmáinak zálogaként ál- és félreformokkal tartja állandó bizonytalanságban, egyre több zavart, félelmet és tettetést idézve elő ezzel működésükben.

A probléma legmélyén - Publius meglátásának megfelelően - ennek az "elitnek" az alkalmatlansága, szellemi és erkölcsi fogyatkozása húzódik, amit mostanság sikerült időhúzással, félrebeszéléssel, pánikkeltéssel, az ellenfél démonizálásával, vagy a kedvezőtlen külső feltételekkel palástolni.

A palást - az elvesztegetett évek szomorú leple - azonban most lehullóban: sok meztelen kiskirály igyekszik maga elé kapni - mindhiába. A sikertörténetből kudarctörténet lett - és csak ennek fel- és beismerése indíthat el bennünket az újabb sikerek útján. Ehhez azonban már az Eras­mus-generáció felkészültsége és aktivitása lesz nélkülözhetetlen. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy a közeljövő Magyarországának kell -sokszorosan -megfizetnie a felkészületlenség és az elpazarolt évek árát. Kompetens politikai osztály nélkül nehéz A jelenlegi politikai osztály az elmúlt év őt ért kritikáira, az erőszakos zavargásokra és békés tüntetésekre adott ellentmondásos, olykor zavaros és antidemokratikus válaszaiban, valamint a társadalmi konszenzus nélkül, erőltetetten és szakmailag megalapozatlanul bevezetett, reformnak elkeresztelt intézkedéssorozatával felélte maradék hitelét.

A társadalmi és gazdasági mutatók és kilátások romlása a politikai elégedetlenséggel párosulva kilátástalanságba és perspektívátlanságba taszította a társadalom jelentős hányadát. A politikai elit párbeszéd-képtelensége mind egymás között, mind a társadalommal elmélyítette a válságot, s egyben a feloldhatatlanság látszatát kölcsönözte neki. A nyíltan mutatkozó, már-már hivalkodó anómia vészes terjedésének egyik oka az önkényes döntéseknek, cinizmusnak, hozzá nem értésnek párosulása a társadalom lekezelésével és magára hagyásával. A politikai osztályt átható szellemiség, azaz inkább annak a hiánya - leginkább egy lumpen politikai osztályé és semmiképpen nem tekinthető múló tünetnek, vagy az átmenet gyermekbetegségének. [5] Ma már nem csupán arról van szó, hogy politikai hatalom birtokában gazdasági hatalom és befolyás szerezhető, hanem fordítva: hirtelen meggazdagodott vállalkozók vásárolnak maguknak politikai befolyást, szavazókat, akár országrészeket. Hatalmukat pedig nem titkolják, inkább kérkednek vele. A gazdasági és politikai maffiásodással és közéleti zülléssel szemben a civil népesség okkal érzi magát tehetetlennek, hiszen ettől a folyamattól nem maradtak mentesek a helyi önkormányzatok, a média, az ipari kamarák, regionális tanácsok és civil szervezetek sem. Az anómia ilyen méretű előretörésének hatására a paternalizmuson szocializálódott polgár vagy teljesen visszahúzódik, ha végképp nincs kihez fordulnia, vagy elfogadja valamelyik láthatatlan érdekcsoport védőszárnyait.

A politika felhőrégióit a helyi kiskirályok és alvállalkozóik kitűnő technikákkal mozgatják.

A legmegalapozottabb, szakmai konszenzust élvező döntéseket is keresztülhúzhatja (és húzza is) az utolsó pillanatban érkező telefon, vagy a csak meg nem cáfolt jóváhagyás a legfőbb hadúrtól, a centralizált politikai erő ellentmondást nem ismerő fejétől. A feudalizmus kelet-európai formáinak különféle változatai nagy túlélési képességről és formagazdagságról tesznek tanúbizonyságot. A pártok oligarchizálódása olyan hierarchikus és áthatolhatatlan személyes "pénzügyi" politikai függőségi rendszer kialakulásához vezetett, amelyről minden külső és belső kritika, tisztulási vagy megújulási kezdeményezés könnyedén lepattan.

Maguk az oligarchák a reform, a párbeszéd és a megújulás retorikáját használják, a mindennapi diskurzus szintjén tehát nehéz rajtuk fogást találni. A kincstári vagy máshogyan kötött kereskedelmi média részéről nem is mutatkozik nagy elszántság erre. A '89-et követően létrejött kelet-európai demokráciák a nemzetközi szakirodalomban már régen megkapták a jelzőt: "feckless", ami annyit tesz, hogy gondatlan, felelőtlen, gyenge, tehetetlen. Ma már az átmenet lelkes politológusai is féldemokráciáról beszélnek. A magyar társadalom kevésbé szofiszti­kált, mindennapi szereplői ennél nyersebben fogalmaznak: nem gondolják, hogy demokráciában élnek, és hogy ezzel a kérdéssel érdemes foglalkozni.

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
PoLíSz
  2008-08-07 22:58:02, csütörtök
 
  P o L í S z

Politika - Líra - Széppróza szellemi-lelki ,,városálma"

A megújuló magyar és keresztény hagyomány fóruma

A Kráter Műhely Egyesület irodalmi és kulturális lapja



2008. július-augusztusi számból:

,,A művészet a veszteségeket mindig úgy tudja megjeleníteni, hogy abból újabb értékek keletkezhessenek. A mi magyar sorsunkban még sok oly veszteség van, ami a költészetben megfogalmazásra vár... vannak még megnyerhető veszteségeink." (Fazekas István: Megnyerhető veszteségeink)


1968: Barcsa Dániel emlékezik * Elbe István a külhoni Turul-emlékművek történetéről * Turcsány Péter Wass Albert magyar állampolgársági okiratáról * Székely András Bertalan köszöntője a Reneszánsz és a Biblia Évében * Bognár Anna, Czegő Zoltán, Botár Attila, Szabó Csilla Judit, Rudnai Gábor és mások versei * Részlet Ana Blandiana regényéből * NYÁRI NOVELLAKAVALKÁD: írások Flóra Ágnes, Borbély László, Handó Péter, Móritz Mátyás, Csernák András, T. Ágoston László tollából * Madarász Imre Kultusz, vita, feledés c. kötetéről * Beszélgetés a Kráter Kiadó könyvheti kiadványairól





ISMERTETÉS



,,Egyfajta történelmet immár tudomásul vettem..."
L. Tábori Kálmán a PoLíSz 116. számáról



,,A művészet a veszteségeket mindig úgy tudja megjeleníteni, hogy abból újabb értékek keletkezhessenek. A mi magyar sorsunkban még sok oly veszteség van, ami a költészetben megfogalmazásra vár...vannak még megnyerhető veszteségeink." - Fazekas István gondolatai várnak minket a borítón, amelyekre Jókai Anna hívja fel a figyelmünket könyvajánlójában (Megnyerhető veszteségeink).

Nemhiába utal már a címoldal is a magyar történelmi sorsra, hiszen éppen az idén száz éves Nyugat hasábjain olvashattuk azt a babitsi gondolatot, mely a magyarságot úgy említi, mint történelmi és mint szellemi jelenség, melynek folytonosságát az átöröklődés biztosítja. Babits óta sokan utaltak már a magyarság szellemi pajzsára - talán olykor már közhelyszámba menően is - , mégis úgy tűnik szükségünk van e pajzs védelmére; újra és újra múltunk tragikus szeleteiből csemegézünk. Mára már talán kevésbé fájnak a Fazekas által említett veszteségek, mégis érezzük utóhatását, akár egy betegségnek. Ezért tudnak hitelesen szólni ma is a sötét korszakaink adta témák. Persze a hitelességhez, és a veszteség megnyeréséhez kellenek a jó írók és a megdöbbentő novellák, mint Csernák András Az utolsó reggele, vagy Handó Péter Hőstörténete, az állambiztonsági időkben megjelenített két öreg szerelmi története, valamint a német és orosz megszállás idején bujdosók drámája.
A történelem faggatása is veszteségeinkről szól. Elbe István tollán a határon túli Turul-szobrok keserű sorsa szólal meg, mely egészen az ezernyolcszázas évekig nyúlik vissza, mégis aktuális (épp a napokban cikkezett a témában a Magyar Hírlap is). Ugyancsak nehéz történelmünket megszólaltató és személyében is nehéz sorsú íróról - Wass Albertről - szól Turcsány Péter Wass Albert emlékezetének következő része, mely a ,,hontalan magyar" író állampolgárságának kérdését feszegeti.
A Merített szavak közt, egyebek mellett, a nemrég hetvenedik születésnapját ünneplő Czegő Zoltán sorai repítenek a végtelenített idő történelmi távlataiba, Az idő madara és A lét áttét című versekkel. Zas Lóránt akvarelljei pedig a térbeli utazás képeit festik elénk Dél-Amerikából.

Könyvajánló rovatunkban a Kráter Műhely könyvheti könyveit ajánlja a lapfőszerkesztő Turcsány Péter és Kovács Attila Zoltán kiadói főszerkesztő. A kínálat változatos; a tíz új könyv között találunk szépirodalmat, mesét és ismeretterjesztő irodalmat. Turcsány Péter kétkezes Wass Albert életműrajzzal folytatja a Wass könyvek sorát; Sulyok Katalin és Siklós László a Kádár-rendszer nagyregényét Elsüllyedt (B)irodalom, Széchenyi Kinga pedig a kitelepítések tragédiáját írja le Megbélyegzettek című kötetében.

A PoLíSz nyári számának történelmi visszatekintéséhez pedig Kaiser László kínál szellemi kézfogást, hogy beszélgetni tudjunk, és legyen miről beszélnünk.





A PoLíSz folyóiratról a sajtóban



Írások a szakadékról

Major Anita, Magyar Nemzet



Vissza könyvekhez, vissza a folyóiratokhoz! Hogy beszélgetni tudjunk, hogy ne maradjanak el a szellemi parolák - sürgeti jegyzetében Kaiser László a PoLíSz július-augusztusi számában. ,,Még az is összeköt, ha másképp látunk valamit; másképp látunk, de egyvalamiről beszélünk." Ám, ha nem ismerjük a szóba hozott ,,valamit", ha olvasatlanok, műveletlenek vagyunk, nem jöhetnek létre eszmecserék, nem lehet folytonosság generációk között - panaszolja tapasztalatait a főszerkesztő-helyettes.

Teljes cikk: http://krater.hu/krater.php?do=aloldal&action[1]=19380





­­***



Kiadja a Kráter Műhely Egyesület közhasznú társadalmi szervezet

Felelős kiadó és alapító főszerkesztő: Turcsány Péter

Főszerkesztő-helyettes: Kaiser László



Szerkesztők: Bay Ágota (próza), Barcsa Dániel (történelem),

Bágyoni Szabó István (vers), Lukáts János (esszé), Madarász Imre (irodalomtörténet),

Néráth Mónika (képzőművészet), Szappanos Gábor (műfordítás)

Szentandrási Erzsébet (olvasószerkesztő),

Segédszerkesztő: Hussein Evín

Szerkesztőségi titkár: Szepessy Katalin

Főmunkatársak: Ferenczi László, Tóth Éva és V. Tóth László



Állandó rovataink:
* A történelem faggatása - átfogó témájú, társadalomra-történelemre kitekintő írásokat tartalmaz; különös tekintettel Wass Albert emlékezetére.
* A Világbeszéd - XX. századi világirodalom kortárs szerzőit mutatja be.
* Merített szavak - 10 év alatt közel 200 első publikálót mutatott be; többen közülük jelentős, elismert, többkötetes szerzőkké lettek.
* A Tájoló - kritikai és irodalomismereti rovat, amely folyamatosan fedezi fel és értelmezi újra a nemzeti- és világirodalom lappangó értékeit.



+ Minden számunkban egy kortárs képzőművész bemutatása



Terjeszti a Lapker Rt.

Kapható a Kráter Könyvesházban (1072 Bp., Rákóczi út 8/A. - udvar), az Osiris Kiadó Gondolat Könyvesházában (1053 Bp., Károlyi M. u. 16.),

valamint a RELAY hírlaphálózatában.



Egy szám ára 450 Ft
Az előfizetés összege egy évre 4000 Ft (10 szám), fél évre 2000 Ft (5 szám), melyet sárga csekken lehet feladni /a polisz@krater.hu e-mail címen illetve a (061)266-6288-as vagy 30/488-0902-es telefonszámon igényelhető./ Külföldi előfizetőink 43 euro-s áron juthatnak hozzá folyóiratunkhoz.



Előfizetési akciónk keretén belül aki most egy évre előfizet folyóiratunkra, a Kráter Kiadó könyveiből (a készlet erejéig) ajándékot választhat.

A könyvcímekre kattintva a kötet rövid ismertetőjét olvashatja.



Németh László: Kocsik szeptemberben

Flaubert, Joyce és Beckett: A sztoikus komédiások

Gyurkovics Tibor: Hol vagy, Gyula?

Herczeg Ferenc: A gótikus ház

Szirmai Péter: Hunniában valami készül

Meister Eckhart: Tizenöt német beszéd

Mezey László Miklós: Felelős irodalom

Varga Csaba: Jogállami? Átmenetünk?

Albert Gábor: Beavatási szertartások

Tóth Éva: Táguló körök

Lipcsey Ildikó: Nemzedéksirató

PoLíSz Sorozat: Az élő isten hegye

Zas Lóránt: Téli, kék ég alatt

Zas Lóránt: Hazátlanul

Zathureczky Gyula: Az úton végig kell menni

Vargyas Lajos: Magyar vers - magyar nyelv

Jakab György fa- és csontszobrász művészeti albuma





Üdvözlettel:

Szepessy Katalin
szerkesztőségi titkár



Kráter Műhely Egyesület
és PoLíSz Szerkesztőség
1053 Budapest, Papnövelde u. 8. II/26.
Tel./fax.: 266-6288
Mobil: 30/488-0902
polisz@krater.hu, www.krater.hu



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem lehetünk alábbvalók...
  2008-08-07 22:56:13, csütörtök
 
  Nem lehetünk alábbvalók a románoknál, szlovákoknál

Felhívás a református lelkipásztorokhoz.
Az egyházak bels"o élete és társadalmi hitelessége szempontjából elengedhetetlen, hogy szembesüljenek és leszámoljanak a volt kommunista rendszer örökségével. Az egyház némely szolgáit alapos vizsgálatnak kell alávetni. Ezáltal megtörténhet a teljes megújulás. Erre megfelel"o keretet kínál a Románia államelnökének, Traian Basescunak a kezdeményezésére létrejött Tismaneanu bizottság jelentésének nyilvánosságra hozása. A jelentés egyházakra és kisebbségekre vonatkozó részeit a kisebbségi szervezetek és az egyházak a maguk szak-embereinek bevonásával tovább kell, b"ovítsék. Ehhez kérik az Európai Unió hatóságainak és szakintézmé-nyeinek támogatását. (Olvastuk a Romániából érkez"o jó hírt, majd Szlovákiából jött az alanti örvendetes hír:

Általános tisztújítás zajlik a Szlovákiai Református Egyházban. A választások els"o részére, ami a gyüle-kezetek új presbitériumainak a megválasztását illeti, már sor került az elmúlt év végén. Az idén június 15-ig mind a kilenc egyházmegye megtartotta jelöléseit a püspöki és f"ogondnoki, valamint a püspök-helyettesi és f"ogondnok-helyettesi tisztségekre és az egyházmegyei tisztségekre is. A gyülekezetek presbitériumai szeptember 15-ig szavazhatnak a püspök és f"ogondnok, valamint helyetteseik személyére. A legmagasabb lelkészi tisztségre, vagyis a püspöki tisztségre két jelölt közül választhatnak a református gyülekezetek.

Nem tudjuk, hogy mit követtek el az egyház szolgái Romániában, ami alapos vizsgálatra szorul, de teljes megújulásra számítanak a vizsgálat után. Tudjuk, hogy a vallástörténelemben egyedülálló eset, hogy vallási vezet"ok kiszolgáljanak egy ateista rendszert. Ha a Sátán díjazta volna a kommunistákat kiszolgáló egyházi vezet"oket, a Magyar Református Egyház vezet"oi nyerték volna meg az els"o díjat. El"oz"o kiadványban megneveztük püspököket, akik ártatlan emberek ezreit juttatták börtönbe, halálba, azért, hogy "ok rangot, földi javakat szerezzenek. Ezek a romlottlelk"uek nem tör"odtek/tör"odnek azzal, hogy mily szenvedést okoztak/ okoznak az embereknek, megcsúfolták a vallást, szégyent hoztak a magyarságra.

A jelenlegi magyarországi helyzet nemcsak anyagi, gazdasági cs"od jellemzi, hanem lelki cs"od is, amit a kommunista-nevelt békepapok okoztak/okoznak. Volt a törtélelmükben sok vesztett háború, ország-csonkítás, de az emberekben megmaradt a hit, és akadtak józangondolkozású egyházi és világi vezet"ok, akik Istenbe vetett hittel, egyetértve a néppel, közös akarattal felépítették az országot. Templomot építettek, vasárnap nem volt munka, az a hálaadás napja volt, a nép imádkozott és dolgozott a jobb jöv"oért.



Mi van ma Magyarországon? A lakosság nagy részének nyomor, reménytelenség, üres templomok. Ezen kívül törvénytelenség, ateista, kommunista emberek gazdagodása. Ha fentr"ol, Isten szemszögéb"ol nézünk az országra, természetes el"obb a templomokat nézzük. Látjuk az üres padsorokat, az Isten és a vallás törvényeit sárba tipró egyházi vezet"oket, Bölcskei Gusztáv püspököt, aki segíti csalásaiban a bérgyilkos szándékú hamis papot, s el akarja hallgattatni az igazságot, keres"o lelkipásztorokat. Nagy bajok vannak az egyházaknál. Ezek után, nem is nézünk a parlamentre, ha az egyházaknál az ateista, kommunista nevelt pap, püspök uralkodik, lehetséges, hogy a Parlamentben Sztálin elvtársait találjuk, akik képesek tankokkal eltapostatni az igazságot követel"o, h"oseit ünnepl"o népet. Vegyenek példát, tehát a lelkipásztorok a románoktól, akik alapos vizsgálatnak veszik alá az egyház szolgáit, hogy azáltal megtörténjen a teljes megújulás. Ha ez megtörténik, az Isten is ránk tekint, és akkor elmegyünk a Parlamentbe, hogy ott is, megtörténjen a nép szolgái alapos kivizsgálása, hogy azáltal megtörténjen a teljes megújulás, s elkezd"odjön egy szebb, boldogabb élet Magyarországon, amiért "oseink életüket s vérüket áldozták. Isten adja, úgy legyen.

Ha baj van valahol, egy józan gondolkozású ember mindent elkövet, hogy azon segítsen. A rendes lelkipásztoroknak tudniuk kell, hogy baj van az egyházaknál, s mi, vagy ki okozta a bajt. Nekik Isten és emberek iránt való kötelességük mindent elkövetni, hogy a bajt megsz"untessék. Nekik tudni kell, ami meg van írva a bibliában, hogy vannak hamis apostolok, csaló próféták, akik Krisztus apostolaivá változtatják el magukat. Nem csoda, hiszen maga a Sátán is a világosság angyalává változtatja el magát. Nem meglep"o tehát, hogy az "o szolgái is az igazság szolgáivá változtatják el magukat.

Nem közösködhetnek a rendes lelkipásztorok a Sátán szolgáival, a hamis pappal, aki bérgyilkosságra bérelt fel embereket, s a püspökkel, aki a hamis papot segíti csalásaiban. Ne várják a rendes lelkipásztorok, hogy a hív"ok alkalmazzanak alapos vizsgálatot, vagy arra, hogy a lábukkal szavazzanak, s ne menjenek templomba. Kövessék a román példát; hozzanak létre egy bizottságot, azt b"ovítsék ki az egyházak világi szakembereivel (Egyház megye, vagy kerület: 1 lelkész, 1 világi személy) és kezdjék el az ateista kommunistákat kiszolgáló, Isten és emberek törvényeit megszeg"o egyházi vezet"ok alapos kivizsgálását. Ehhez kérjék az Európai Unió hatóságainak és szakintézméyeinek támogatását, mivel a magyar hatósághoz nem fordulhatnak, mert nekik érdekük, hogy a régi elvtársak uralkodjanak az egyházaknál.

A mai református egyház nem nevezhet"o történelmi egyháznak, mivel az egyház vezet"oi a kommunistákkal karöltve meghamisítják a történelmünket. Bölcskei püspök el akarj hallgattatni az igazságot, a Jézus tanítását h"uen hirdet"o lelkipásztort. El a piszkos kezekkel ifj. Heged"us Lóránt lelkipásztortól. Szégyenkezve olvastuk többek között a Magyarok Vasárnapjából, hogy a Tiszántúl református egyházának püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke Bölcskei Gusztáv, bizony alapjaiban szembesült az evangéliumi tanokkal, hitvallásellenes és egyházához méltatlan kijelentést tett. Nevezetesen: Jézus Krisztus golgotai kereszthalálának piedesztáljára emelte az ún. "Holocaust" áldozatait, és Izrael állam megalapításának 60. évfordulóján feledte megemlíteni, hogy az az egyetemes emberi jogok lábbal tiprásával született. Persze nem hallottunk t"ole egy jó szót sem az ateista kommunizmus áldozatairól, vagy, hogy Trianon milyen emberi jogok alapján született. (Az ellene tiltakozó aláírásgy"ujtés és egyházi bírósági feljelentés folyamatban van.) Szégyen a reformátusságra, hogy egy ilyen személy püspök lehet. Kiruccant "o Amerikába is az Ontariói egyháztól jogtalanul elvett pénzen, de nem volt hajlandó szóba állni az egyháztagokkal, vagy felel"oségre vonni a rend"orséget, hogy mi az a church mafia. Nem, erre nem volt ideje. Zssóka asszonnyal és a bérgyilkos szándékú hamis pappal töltötte idejét. Ráillik a szólás-mondás, hogy ha olyan püspöke van az egyháznak, mint Bölcskei, akkor ott nincs szükség a Sátánra. Bölcskei úr Ontariói nyaralása az egyház adómentességi kedvezmény elvesztésére vezethet. "O nem tett az egyház érdekébe semmit, barátja, a hamis, bérgyilkos szándékú Szabó Sándor érdekébe jött ide.

Meg kell tisztítani az egyházat, követni kell Jézus példáját. Ez a feladat a rendes lelkipásztorok kötelessége és az egyház pénztárosáé, akik esküt tettek, hogy az egyházi törvényeket betartják. Nem szabad várni a Bölcskei által kiválogatott egyházi bíróságra, az elvtársak nem bántják egymást. A fent említett bizottságot létre lehet hozni egy pár nap alatt, ma már van telefon az egyházaknál is. A tények dokumentálva vannak; Bölcskei megszegte a püspöki esküt, tettei hitvallás és evangéliumellenes, az egyház pénzét jogtalanul használta, püspöki kötelességét nem teljesítette, segítette a bérgyilkos szándékú, terrorista hamis papot. Tetteivel szégyent hozott a magyar reformátusságra. A Bizottság írjon neki egy levelet, hogy az ellene felhozott vádak miatt, s a református egyházak érdekében azonnali hatállyal mondjon le az "ot nem illet"o állasról. Ha erre nem hajlandó, cseréljék ki a zárat az irodáján, a pénztáros adjon neki egy havi fizetést és, tegyék meg a feljelentést az Európai Unió vallás és terror ellenes elhárítási osztályán. Nem engedhet"o meg, hogy bárhol, a református egyháznál csalást, lopást kövessen el, az egyház vagyonát saját céljaira használja, és terrort alkalmazzon egy pap. Aki azt megteszi, s aki azt jóváhagyja, vétkezik Isten és emberek ellen, s nem alkalmas egyház vezetésére, igehirdetésre. Hová süllyedhet le még az egyház, mire váruk? Arra, hogy a kommunisták, a csaló a hazug papok, az Antikrisztusok kivonuljanak az egyházból? Arra hiába várunk, "ok ott nagyon jól érzik magukat, az egyház pénzén nyaralgatnak, dáridóznak.

Fel tehát lelkipásztorok; a drága Jézus zászlaja alá, kövessétek az "O példáját, tisztítsátok meg istenházát az oda nem való személyekt"ol, addig, amíg van lehet"oségetek rá. A bajokon kell, s kötelesek vagytok segíteni. Nem várhattok tovább, Isten el"ott nektek is felelni kell cselekedeteitek szerint. Olyan vezet"oket kell választani, akik szembenéznek a kommunista múlttal, s megtisztítják az egyházat az ateista, kommunistákat kiszolgáló Sátán szolgáitól, akik az egyházat a saját üzletüknek használják, Isten és emberek törvényeit sárba tiporják. Tanuljatok Mindszenty bíborostól, aki a kommunizmust ekképpen jellemezte: "A kommunizmus nemcsak politikai párt, hanem legels"osorban világnézet; vallás ellen, Isten ellen, emberi lélek ellen, apostoli hitvallás ellen, Tízparancs és erkölcs ellen. Gyilkol, rabol, zsúfolja a börtönöket, a szibériai munkatáborokat. Lezülleszti az egyént, tönkreteszi a családot, csordává teszi a tömeget. Amely pillanatban valaki kommunista, abban a pillanatban megsz"unt keresztény lenni. A keresztény Krisztushív"o, a kommunista megtagadja az érte meghalt és föltámadt Jézus Krisztust, nem 30 ezüstért, csak egy csalásért. Hite az istentelenség, erkölcse az erkölcstelenség." Nem engedtet"o meg tehát, hogy egy kommunista, vagy azok kiszolgálója egyházi vezet"o legyen. Hitelesség végett, a templomépít"ok részér"ol: Bogár Gyula


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mélyponton a foglalkoztatás
  2008-08-07 22:53:55, csütörtök
 
  Tömeges leépítések - a Fidesz álláspontja
2008-08-06 14:24:03 elnök


Mélyponton van a foglalkoztatottság szintje Magyarországon. A KSH adati szerint a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 74 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, míg a munkanélküliek száma 22 ezerrel nőtt.

Ráadásul a napokban több különböző gazdasági területeken dolgozó, és nagy piaci súllyal rendelkező társaság is csoportos létszámleépítést jelentett be Magyarországon. Ezek az adatok újabb bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a kisebbségi kormány képtelen kezelni a válságot, cselekvőképtelensége miatt pedig Magyarország egyre nehezebb helyzetbe kerül.

A foglalkoztatottság területén tapasztalható mélypont és a nap, mint nap bejelentett nagyarányú létszámleépítések oka Gyurcsány Ferenc hibás gazdaságpolitikája. Ezért lett Magyarország a foglalkoztatottság területén az Európai Unió 27 tagállamából mindössze a 25. A foglalkoztatás növeléséhez olyan gazdaságpolitikára lenne szükség, amely a hazai kis- és középvállalkozásokat helyzetbe hozva a gazdasági növekedésre épít, de erre Gyurcsány Ferenc kisebbségi kormánya láthatóan alkalmatlan.

http://www.fideszbp20.hu/Ha leiratkozna hírlevelünkrol kattintson ide.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Drog kormánypárti megrendelésr
  2008-08-07 22:52:05, csütörtök
 
  Drogcsempészet kormánypárti megrendelésre
2008-08-04 17:18:56 elnök


Az ötvenes évekből ismert, a házkutatások idején az ÁVH által alkalmazott, eldugott, majd megtalált dollár trükkjéhez hasonlóan, de most kábítószer-elrejtés módszerével kísérelte meg rács mögé juttatni a Hír Televízió munkatársait Tóth Viktor, Veres János pénzügyminiszter egykori kampányfőnöke és az MSZP debreceni képviselője, Csedrik Katalin - derült ki a televízió több műsorából. Veres kijáró emberei egy büntetett előéletű drogdílernek másfél millió forintot kínáltak azért, hogy Krakkó Ákos és Kisberk Szabolcs autójába húsz-negyven gramm kokaint rejtsen el.

A terv az volt, hogy az anyósülés alá helyezett drogot Helmeczy László (ügyvéd, a Magyar Labdarúgó-szövetség alelnöke) bejelentésére a rendőrök egy közúti ellenőrzés során megtalálják. A tévében bemutatott hangfelvételen Helmeczy a díler kérdésére megjelölte az akció napját, és arról beszél, hogy jó lenne mindkét riportert megfogni. Hogyha az akció megvalósul, a két riporter akár öt-hat éves börtönbüntetést is kaphatott volna.

Lapunk főmunkatársa, Bayer Zsolt az ügyről írott publicisztikájában úgy véli, ilyesmit csak filmekben lát az ember. Egyúttal közli a tisztelt olvasóval, ha legközelebb Ferihegyen heroint találnának nála, ne higgyenek a híreknek, nem él kábítószerrel.

A műsorban Miklós néven emlegetett férfi végül nem teljesítette a megbízást, ehelyett április 17-én SMS-ben értesítette Kisberk Szabolcsot. A vele készült rejtett kamerás felvétel tanúsága szerint Tóth Viktor biztosra akart menni, ezért nyomoztatott a tévések után, feltérképeztette mozgásukat, baráti körüket. Helmeczynek az volt a szerepe, hogy kapcsolatot tartott a dílerrel, és a sikeres akció után ő fizette volna ki az összeget a férfinak.

A művelet utolsó fejezete az volt, amikor június 2-án Miklóst, aki éppen Kisberk Szabolcs autójába próbálta meg elrejteni a csomagot, a Hír Tv által riasztott rendőrök elfogták, majd kiderült, hogy nem történt kábítószerrel való visszaélés, mivel csak sütőport és üres zacskókat találtak nála. Veres János a híradóban elhangzottak után, de még a tényfeltáró magazinban közöltek előtt közleményben sietett megmagyarázni a történteket. Állítása szerint Tóth Viktort hónapokkal ezelőtt megkereste egy Barát Miklós nevű férfi, akivel a találkozó után nem a volt kampányfőnök, hanem megbízásából egy ügyvéd tárgyalt. "Ajánlatának megismerése után feljelentést tettünk, az üggyel kapcsolatos minden állítás bizonyíthatóan kimeríti a hamis vád és a hatóság félrevezetése tényállását" - érvelt a miniszter.

Helmeczy László a sajtóban elismerte ugyan, hogy részese volt a televízióban közölt beszélgetésnek, ám annak előzményeiről azt mondta, hogy a díler tett ajánlatot Tóthnak, segít lebuktatni a tévéseket, akiknek rendszeresen szállít drogot, de nem fizetnek érte, és sok pénzzel tartoznak neki. Ő pedig közölte vele, ha segít tetten érni az újságírókat, akkor megbízója hajlandó érte fizetni. Az ügyészség hamis vád miatt, ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, így tehát egyelőre csak sejteni lehet, hogy ki lehet a megbízó, akinek utasításait Tóth, Csedrik és Helmeczy megpróbálta végrehajtani. A lejárató akció indítéka valószínűleg az lehet, hogy a csatorna leplezte le a pénzügyminiszter fiainak üzleti módszereit, akik egy nyírbátori büféstől próbáltak meg védelmi pénzt szedni. Itt jelent meg az is, hogy a 2006-os választások idején Veres és kampánycsapata miként honorálta a helyi roma szavazók voksait. Kisberk Szabolcs lapunk kérdésére közölte: soha semmiféle drogot nem fogyasztottak, és kollégájával együtt készek bármikor drogtesztnek alávetni magukat. Mint mondta, nem lepte meg, hogy a megbízók afelé próbálják meg terelni az ügyet, hogy kábítószert szoktak vásárolni, holott a lényeg az, hogy ők kínáltak másfél millió forintot a kokain elrejtéséért. "Felháborítónak tartom, hogy majdnem két évtizeddel a rendszerváltás után ilyen, a kommunista időket idéző módszerrel próbálják meg ellehetetleníteni a kormánypárti politikusoknak nem tetsző tudósításokat, tényfeltáró anyagokat közlő újságírókat" - jelentette ki a Hír Televízió riportere.

Krakkó Ákos szerint az ellenük szervezett akció az egész újságíró-társadalomnak azt üzeni, hogy ha valaki olyan anyagot ír vagy forgat, ami nem tetszik bizonyos politikai köröknek, az számíthat rá, hogy hasonló módszerrel próbálják meg lejáratni őt és az általa képviselt médiumot. A riporter kijelentette: "Visszautasítom, hogy a sajtó egy része most azt találgatja, hogy vásároltunk-e, és fogyasztottunk-e drogot, miközben például azon kéne elgondolkodni, hogy milyen ügyvéd az, aki a szakvizsgabizottság tagjaként szereplője lesz egy ilyen piszkos akciónak. A médiában megjelent tudósítások érdekes módon még Helmeczy felelősségét és szerepét sem különösebben firtatták, holott a Hír Tv-ben közöltekből kiderül, hogy a lejárató akció szervezője Tóth Viktor, Veres János egyik legközelebbi munkatársa volt" - fogalmazott Krakkó Ákos.

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kérdések, melyekre megoldást v
  2008-08-07 22:43:43, csütörtök
 
  Régi nyári slágertémák-kérdések és feladatok melyekre eddig nem kaptunk választ
2008-08-04 17:08:39 elnök


Nyár van a családok nagyobbik része, pihen, nyaral, vagy épp otthon tevékenykedik.
Ám ilyenkor családok mellett a hivatalok nagyobb része is csökkentett üzemmódban működik, ami nem is lenne baj, ha nem lennének olyan feladatok, mint pl. a köztisztaság, a kerületi földes utcák leaszfaltozása, a kátyúk eltűntetése, a vízelvezetési problémák, közbiztonság romlása, amelyek évek óta zavarják a kerületi lakosokat.

1. A kerületben járva azt tapasztalható, hogy egyes kiemelt helyeket kivéve, mint pl. a Polgármesteri Hivatal környéke számos olyan utca, tér van, ahol a szemét nem két napja van a földön. Fontos, hogy az Önkormányzat épületei körül rend és tisztaság legyen, de örvendetes lenne, a kerület külső részei így a Vágóhíd utca vagy Mártírok útja melletti utcák valamint a Vécsey-lakótelep melletti kiserdő is sűrűbben láthatnának zöldmellényes embereket és nem csak a választási években. Az önkormányzat keresse meg a forrást arra, hogy minél több állástalant tudjon foglalkoztatni ez jó, lenne a kerületben élőknek, de azoknak is, akiknek nincs munkájuk.

2. A kerületi utak állapota megérne egy tanulmányt. Először is a 2006-os önkormányzati választásokra már rég kész kellett volna lennie az összes földes utca leaszfaltozásának. Azóta minden évben ígérik-, ahogy ebben az évben is- hogy idén már meglesz. Most már itt az augusztus és eddig még nem történt semmi.

3. A kerületi fenntartású utcában a kátyúk száma nemhogy csökkent volna, de folyamatosan növekszik, lassan már csak gyalog lehet közlekedni pl.: Dessewffy és Perczel Mór utcákban, annyi és akkora gödrök vannak. Érdemes lenne a közlekedési osztály munkatársainak ellátogatni a fent említett utcákba. 4. Több utcában gond a vízelvezetéssel, mivel a víznyelőket vagy rosszul tervezték, meg mint Pl.: Nyári Pál utcában, vagy nem megfelelő, mint pl.: Beszterce utcában. Sokan várják, mikor épül meg a központi szennyvízelvezető csatorna, amit főváros fog építeni, de a kerületnek egy nagyon fontos, mert várhatólag kevesebb lesz a tócsa az utcákon és a víz is hamarabb, kerül a csatornába. Ez főleg ilyenkor nyáron kritikus kérdés, mivel a hirtelen nagy mennyiségű esők után alig lehet egyes utcákban közlekedni.

5. A kerület külső részein folyamatosan romlik az emberek biztonságérzete. Folyamatosan történnek betörések és nem olyan rég a Vécsey - lakótelepen lévő gyógyszertárat rabolták ki fényes - nappal. A rendőrség gépkocsii, csak ritka esetben láthatóak, a polgárőrségről már nem is beszélve rájuk szinte senki nem emlékszik. Jó lenne, ha a rend őrei nem csak egy-egy esemény bekövetkezte után jönnének ki, hanem azért, hogy el lehetessen hinni, itt vannak a "Mi" utcákban.

Az előbb felsorolt 5 kérdés, csak a legfontosabb azok közül melyekre megoldást várunk nem, pedig folyamatos ígérgetést, hogy nincs rá pénz vagy ember. Ma 2008-ban amikor az élet egyre nehezebbé válik egy önkormányzat, azzal a tud kerületben élőknek a legtöbbet segíteni, hogy megvédi értékeit és segít a közös használatú területek karbantartásában és fejlesztésében. Ha egy jégcsarnok támogatására futja az önkormányzatnak, akkor az emberek mindennapi közérzetét borzoló problémák megoldására is fussa a helyi költségvetésből. Mi csak egy élhető Erzsébetet szeretnénk...

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2008.07 2008. Augusztus 2008.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 261 db bejegyzés
e év: 2154 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1278
  • e Hét: 2988
  • e Hónap: 11592
  • e Év: 47533
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.