Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
csók
  2008-09-05 23:57:15, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
kókuszos kedvenc
  2008-09-05 18:25:24, péntek
 
 



Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 10 dkg liszt, 1/2 sütőpor, 2 dkg keserű kakaópor, 2 ek. olvasztott vaj, 2 ek. víz, 12 dkg cukor.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat fehéredésig keverjük a cukorral. Belekeverjük az olvasztott vajat és a vizet, ezzel is elkeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóporral és a tojásos masszához adjuk. Simára dolgozzuk. A végén lazán beleforgatjuk az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjehabot. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20X30 cm-es tepsit, belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük. Mivel nagyon vékony a piskóta, cérna segítségével lapjában félbe vágjuk.

Krém: 1 tubus sűrített tej, 2 dl. Hulala, 4 ek. kókuszreszelék, 2 tk. zselatin amit 6 ek. vízben megmelegítünk.

A sűrített tejet lassú tüzön addig főzzük, amíg kicsit karamellizálódik, langyosra hűtjük majd belekeverjük az oldott zselatint. Elkezdjük felverni a Hulalát, majd amikor már majdnem kemény a hab, lassan belecsorgatjuk a sűrített, karamellizálódott tejet. Ezzel keményre verjük. A végén lazán belekeverjük a kókuszreszeléket. Megtöltjük a krémmel a piskótát, csokival bevonjuk és kókusszal díszítjük. 2 órára hűtőbe tesszük dermedni.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
melba korong
  2008-09-05 18:23:41, péntek
 
 



Tésztához:
4 db. tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 13 dkg őrölt dió, 5-6 ek. zsemlemorzsa, csipet só. A fehérjéket habbá verjük a csipet sóval, utána hozzákeverjük a cukrot és addig keverjük, míg fényes sima nem lesz. Hozzáadjuk az őrölt diót, zsemlemorzsát, ezzel is jól elkeverjük. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, majd diónyi halmokat rakunk egymástól 2-3 cm-re és kicsit ellapítjuk kőr alakúra, nem kell nagyon, mert a mlegtől úgy is ellapul. Forró sütőben világosra sütjük. Picit hülni hagyjuk és utána ovatosan leválasztjuk a kisült lapokat a papírról, mert könnyen törnek.

Krém:
2 tojás, 6 ek. cukor, 2 ek. kakaópor, 10 dkg teavaj. Vízfürdő fölött habosra verjük a tojásokat a cukorral és a kakaóporral. Addig keverjük a forró víz felett, míg sűrű krémet nem kapunk. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha teavajjal.

Összeállítás: A diós korongokat megkenjük a csokikrémmel, 3 db magozott meggyet rakunk rá, megszórjuk őrölt mandulával / dióval, mogyoróval /, megspricceljük olvasztott keserűcsokival. Hűtőben tároljuk a tálalásig.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
gesztenyés hasáb
  2008-09-05 18:21:59, péntek
 
 



Gesztenye hasáb

1/2 kg gesztenye massza, 10 dkg teavaj, 1 kupica rum vagy csokilikőr, 3 ek. keserű kakaópor, 1 cs. vaníliáscukor, babapiskóta, 1/2 liter tejszín vagy Hulala, 1 kiscsomagos Oetker zselatin.

A g. masszát kikeverjük a puha vajjal, a vaníliáscukorral, kakaóporral. Kibélelünk egy nagyobb, vagy két kisebb őzgerincformát folpakkal, belesimítjuk a g. masszát, jól lenyomkodjuk. Rumos tejben megforgatott babapiskótával kirakjuk a tetejét. A zselatint kb. 1/2 dl vízben mikróban megmelegítjük, hogy feloldódjon, langyosra hűtjük. A tejszínt kevés cukorral, /vagy a Hulalát/ kemény habbá verjük, közben vékony sugárban hozzácsorgatjuk a zselatint. A kemény tejszínhabot rákanalazzuk a sütire, elsimítjuk és ennek a tetejét is kirakjuk a rumos tejben megforgatott babapiskótával. Hűtőbe tesszük dermedni 2-3 órára, de még jobb, ha egy éjszakára. Mánap kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát és tejszínhabrózsával díszítjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Zanzibár kocka
  2008-09-05 18:19:47, péntek
 
 



Zanzibár-kocka

Első réteg:
12.5 dkg vaj, 1/4 pohár cukor, 1/4 pohár kakaópor /cukrozattlan /, 1 tojás, 1 1/2 pohár keksz morzsa, 1 pohár kókuszreszelék, 1/2 pohár darált dió.

Megolvasztjuk a vajat, a cukrot, és a kakaóport. Hozzáadjuk a felvert tojást, és addig keverjük amíg besűrűsödik. Ekkor azonnal levesszük a tűzről és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Éppen csak kiolajozunk egy kb. 22x22cm-es tepsit, beleöntjük a kekszes masszát, kézzel szépen ellapogatjuk.

Második réteg:
12.5 dkg vaj, 4 ek. sűrű tejszín, 2 ek. vaníliás pudingpor, 1 pohár porcukor.
Kikeverjük a vajat a tejszínt és a pudingport. Hozzáadjuk a cukrot, és nagyon habos, könnyű állagúra keverjük. Rásimítjuk a kekszes rétegre.

Harmadik réteg:
1 pohár félédes csokoládé /kb. 10-12 dkg csoki /, 1 ek. vaj.
Megolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük a vajat. Kicsit kihűtjük, majd ráöntjük a vajas rétegre. 1-2 órára hűtőbe rakjuk. Én 3x3 cm-es kockákra vágtam. Eléggé édes sütemény, olyan töltött csokoládé jellegű az íze.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Túrós süti (sütés nélkül)
  2008-09-05 18:15:11, péntek
 
 



Ezt a süteményt nem kell sütni csak hűteni. Igazi nyári túrós különlegesség. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető, nem túl édes, de igen finom, könnyű és mutatós édesség.

Kekszes túrós

Egy négyszögletes jénai alját kirakunk kocka alakú háztartási kekszel és a következő túrókrémet töltjük rá:

25 dkg túró, 1 nagy pohár teföl / 450 gr. /, 6 ek. cukor, 1/2 dl vízben megmelegített 2 kk. zselatin, 2 dl Hulala kemény habbá verve, 1 vaníliáscukor. Összekeverjük a hozzávalókat, a Hulalát kemény habbá verjük és óvatosan a túrós masszába keverjük. Ezt kenjük a kekszre. Utána a tetejét is kirakjuk keksszel. Szeletelt vagy bogyós gyümölccsel díszítjük, majd bevonjuk az egészet, piros gyümölcszselével. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen és a kesz megpuhuljon. A kekszek mentén kockákra vágjuk.ű
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
szalagos fánk
  2008-09-05 18:09:36, péntek
 
 



Hozzávalók kb. 28-30 darabhoz...

1/2 kg liszt, 2 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg olv. vaj, 2 tojás sárgája, 1 kupica rum, csipet só, kb. 1/2 liter langyos tej, olaj a sütéshez.

Az alapanyagokból lágy kelttésztát készítünk, meleg helyen letakarva kb. 50 perc alatt duplájára kelesztjük. Kétújnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóvak kiszaggatjuk. A fánkokat konyharuhával letakarva, még kb. 20 percig pihentetjük. Utána olajat forrósítunk, majd kisütjük őket. Vaníliáscukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
isteni főtt kiflik
  2008-09-05 18:07:08, péntek
 
 






12 db: 60 dkg liszt, 2 kk só, 2 kk szárított francia élesztő vagy fél kocka friss, 1 kk cukor, 0,5 dl olaj (megszaladhat 1 dl-re is, akkor foszlósabb lesz), 3 dl tej vagy víz (tejes avagy vizes kifli, ízlés szerint)
A langyos vízben elkeverem a cukrot és az élesztőt. Megszórom a tetejét egy kanál liszttel és hagyom 5 percig habzani. Közben a liszteket, és a sót egy tálba öntöm és keresek egy jó rádió adót. Beleöntöm a felkelt "kovászt" és elkezdem dagasztani. Amikor nagyjából elvegyült, adom hozzá az olajat. Liszttől függ a folyadék mennyiség. Lehet, hogy kell még bele valamennyi. Az a lényeg, hogy ez egy nagyon kemény tészta. Egyáltalán nem szívet melengető ezzel dolgozni. Jól rá kell tehénkedni. Vagy odavágni a gépnek, hogy dagassza helyettünk. Addig kell feszültséget levezetni rajta, amikor már elválik az edényfalától és a kezünktől is. Na amikor itt tartunk, még rá kell dolgozni 3 percet. Ez a 3 perc egy fontos kulcs a folyamatban. Ekkor jól lezárom/letakarom és huzatmentes helyen felejtem 45 percre. Ekkor deszkára borítom, kissé lelapítgatom és felvágom 12 egyenlő részre. Egyesével kinyújtom kerek lapokká, mint a pizzát, kb 3 mm vastagra. Majd felcsavarom jó szorosan. Vannak, akik a háromszög formát favorizálják és azt tekergetik. /Az a francia vonal/ Teljesen mindegy. Én a békebeli /magyar/ pékek, kerek formáját követem inkább. A tenyerem alatt kétszer átgörgetem, hogy szorosan zárjon. Amikor az összessel végeztem, letakarom őket a lisztezett deszkán. Legalább két konyharuhával, mert ebben a szeles időben soha nem lehet tudni.
45 perc múlva megnézem és ha jól megnőttek és kissé repedeznek, akkor odateszek egy 4 literes lábosba vizet főzni. 4 liter vízhez 1 kk cukrot kell tenni. A cukortól lesz a végeredmény szép barna, de az ízén egyáltalán nem lehet érezni. A sütőt beizzítom a legmagasabb fokozatra. Amikor a víz majdnem forr, akkor egyesével beleteszem a kifliket. Nagyon óvatosan nyúlok alájuk egy lapáttal, nehogy a keletkezett gázokat legyilkoljam. Nem süllyed le, hanem a víz tetején úszik, ezért, amint a vízben van kiveszem alóla a lapátot és lenyomom vele a víz alá. Számolok hatig lassan (kb. 6 másodperc) és akkor gyorsan kiveszem, és rögtön a tepsire teszem (olajozva legyen, vagy sütőpapírozva). Nőni már nem nagyon fognak. Talán 10%-ot. Mert a vízben gyorsan dagadnak ám. Ez a folyamat nagyon hamar megy, csak ijesztő ez a hímes tojás effektus.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
emletes élvezet
  2008-09-05 18:04:20, péntek
 
 



Sütés nélkül készült torta. Fél óra alatt elkészül. Gyors és nagyon finom.... EMELETES ÉLVEZET

Hozzávalók: 25 dkg keksz darálva lehet kakaós is, 5 dkg olv. vaj, 5 dkg porcukor, kevés langyos tej. Ebből masszát készítünk és vajazott tortaformába nyomkodjuk, elsimítjuk. Következő réteg: 25 dkg túró, 10 dkg porcukor, 2 dl tejszín habbá verve.
A túrót elkeverjük a porcukorral majd lazán beleforgatjuk a kemény tejszínhabot. Ezt a túrókrémet rásimítjuk a kekszes rétegre. Harmadik réteg: megfőzünk egy Oetker vaníliás pudingot, de csak 4 dl tejjel. Kihűtjük, majd rákenjük a túrós rétegre. Következik az utolsó réteg: Felverünk 2-2.5 dl Hulalát kemény habbnak, rákenjük a pudingos rétegre, elsimítjuk, majd a torta tetejét meghintjük bőven keserű kakaóporral. Betesszük a hűtőbe és 2 óra alatt kihűtjük.
Isteni torta kerekedik belőle....
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
házi lekváros bukta
  2008-09-05 18:02:10, péntek
 
 



50 dkg liszt, 3-4 dl langyos tej, 4 dkg élesztő, 3 ek. porcukor, 1 mk. só, 1 tojás sárgája, 2 ek. olaj. Keverni, dagasztani, keleszteni, formázni, és tetszés szerint valamivel tölteni / kakaó, mák, dió, túró, lekvár stb.../, lekenni, sütni. Az alap tésztát bármilyen formára alakíthatod / bukta, táska, koszorú, állatfigura...stb.../
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2008.08 2008. Szeptember 2008.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 102 db bejegyzés
e év: 1248 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 263
  • e Hét: 428
  • e Hónap: 4832
  • e Év: 36561
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.