Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 167 
Legyen ön is milliomos!!!!!
  2008-01-31 21:54:30, csütörtök
 
  Holland kultúrpolgár a versenyző, épp a Mi volt Hitler keresztneve? című kérdésre válaszol. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az elírt e-mail cím :):):)
  2008-01-31 21:47:13, csütörtök
 
  Tanulság az elírt e-mail címről:

Egy minneapolisi házaspár eldöntötte, hogy Floridába megy felmelegedni egy különösen fagyos télen. Úgy tervezték, hogy ugyanabban a hotelben szállnak meg, ahol a mézesheteiket töltötték 20 évvel azelőtt.

Mozgalmas programjuk miatt nehéz volt összeegyeztetni az utazási időpontot, ezért a férj pénteken, a feleség pedig a következő napon repült Minneapolisból Floridába.

A férj bejelentkezett a hotelbe, ahol a szobában egy számítógép is volt, nem úgy, mint évekkel azelőtt, és eldöntötte, hogy küld egy e-mailt feleségének. Véletlenül azonban kihagyott a címből egy betűt, s anélkül, hogy észrevette volna a tévedést, elküldte a levelet a rossz címre.

Közben ... valahol Houstonban ... egy özvegy épp a férje temetéséről érkezett haza, akit az Úr hazahívott az ő dicsőségébe, egy szívinfarktus után.

Az özvegy elhatározta, hogy megnézi a barátoktól és rokonoktól érkezett e-maileket. Miután elolvasta az üzenetet, visított és elájult. Fia berohant a szobába, édesanyját a földön találta, majd felpillantott a képernyőn található szövegre:

Szerető feleségemnek

Időpont: 2005. okt.13. péntek

Tárgy: megérkeztem!

Drága szerelmem,

Tudom, meg vagy lepődve, hogy üzenetet kapsz tőlem.
Már számítógépük is van az ittenieknek és lehet szeretteinknek e-mailt küldeni.

Épp most érkeztem meg és jelentkeztem be. Minden elő van készítve a holnapi érkezésedre, és már nagyon várom, hogy találkozzunk.

Remélem, hogy az utazásod olyan csendes lesz, mint az enyém.

PS : Tényleg nagyon meleg van idelent!!!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
E heti mozgássérültünk :~
  2008-01-31 19:24:25, csütörtök
 
 Ha nem jön be a kép, a képtárban a "blogba" mappában megtalálható.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ránk dől Amerika?
  2008-01-31 18:43:29, csütörtök
 
  Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az amerikai gazdaság két egymást követő negyedévben is visszaesik. A lejtmenetet hektikusan mozgó tőkepiacok és beszűkülő hitelpiacok kísérik. Az eurózónában az inflációs veszély ellenére nő a kamatcsökkentés valószínűsége, s ez határozza meg a magyar jegybank mozgásterét is?

Kemény kritikát gyakorolt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed felett Stephen Roach, a Morgan Stanley neves közgazdásza a davosi Világgazdasági Fórumon. ,,A Fed azt mondja: azért vagyunk itt, hogy először feltakarítsunk a buborékok után, nem pedig azért, hogy a válságot megelőzzük. Ez veszélyes, nemtörődöm és felelőtlen módja a világ legnagyobb gazdasága irányításának."

Roch keserű szavai jól tükrözik a közgazdászok megosztottságát az amerikai gazdaság állapotával és a Fed tevékenységével kapcsolatban. Egy részük mindenért a nagyhatalmú jegybankot teszi felelőssé, másik felük pedig éppen onnét várja a megváltást. Van aki komolyabb válságtól tart, mások elhessentik a félelmeket. Robert Shiller, a Yale közgazdász professzora - a magyarul is megjelent Tőzsdemámor című könyv szerzője - szerint már régen válságban van a tőkepiac, és a hatásokat nem szabad bagatellizálni, mert akár egy hosszú és mély tőkepiaci depresszió is következhet (mint amilyent az utóbbi negyedszázadban Japán átél). Henry Paulson pénzügyminiszter, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósági tagja azonban továbbra is magabiztosan nyilatkozza, hogy nem lesz recesszió. Szerinte az amerikai gazdaság erősebb annál, hogy a hitelválság megroggyantsa. Ami tény: az amerikai tőzsdéken kereskedett valamennyi részvény 77 százaléka mínuszba került a január 22-ével zárult 90 nap árfolyam-alakulása alapján; az összes részvény 46 százaléka esetében a visszaesés 15 százalék feletti. Az ázsiai tőzsdék a múlt hét elején 5-10 százalékot zuhantak, ezt követően az európai, így a magyar börzéken is hasonló mértékben veszítettek az értékükből a részvények. Világszerte igen nagy a befektetői bizonytalanság, miáltal az év első felében felettébb ingadozó részvényárakra kell a hazai tőzsdézőknek is felkészülniük. Lehetnek újabb mélypontok, és időnként egy-egy nagyobb korrekció pozitív irányban is, de tartósabb emelkedésben legfeljebb az év második felétől lehet bízni. A Lehman Brothers befektetési bank elemzői szerint jelenleg 40 százalék a valószínűsége egy amerikai recessziónak; az év elején még csupán 33 százalékot jelöltek meg ugyanerre.

Alan Greenspan szerint nincs egyértelmű adat annak alátámasztására, hogy az Egyesült Államok gazdasága recesszióba sodródna. A Fed korábbi elnöke a Financial Timesnak nyilatkozva elismerte, hogy a piacokon ,,szélsőséges bizonytalanság" uralkodik, miközben nem gondolja, hogy a recessziós állapot fokozatosan áll elő. Szerinte egyik pillanatról a másikról jönne a visszaesés, ám az új lakások és a járművek eladási adatai, valamint egyes munkanélküliségi statisztikák is arra utalnak, hogy az Egyesült Államokban elkerülhető lesz a recesszió. Meglehet persze, hogy Greenspan hazabeszél: az amerikai gazdaság mélyrepüléséért ugyanis sokan az általa vezérelt agresszív kamatcsökkentési politikát okolják.

A mérték a lényeg. Egyébiránt technikailag a recesszió ,,csupán" azt jelenti, hogy két egymást követő negyedévben csökken a GDP, s ez nem feltétlenül von maga után részvénypiaci áresést. Az Egyesült Államokban 1945 óta 11 recesszió volt, ám a 6-18 hónapos időszakok közül 7-ben a periódus végén magasabb volt a tőzsdeindex, mint az elején. A gyakorlatban azonban nagyon nem mindegy, mekkora ez a visszaesés. A Lehman amúgy pesszimista, véleményük szerint még 2009-ben is tart majd a krízis. Hasonlóan borúlátó véleményt fogalmazott meg a Wall Street többi vezető befektetési bankja, így a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Merrill Lynch is. Szintén az amerikai gazdaság vészes lassulására utalnak a munkaerő-piaci adatok: a foglalkoztatottak számának növekedése utoljára 2003-ban volt ilyen lassú. A munkanélküliségi ráta (5 százalékkal) kétéves csúcson áll. Érthető, hiszen az ingatlanpiaci válság nyomán az építőipari cégek, a jelzáloghitel-társaságok, valamint az építőiparral kapcsolatban álló feldolgozóipari vállalatok azonnal komoly létszámcsökkentésbe kezdtek.

Amerika utoljára 2001-ben, az internetes cégek részvényeinek, a ,,dotcom lufinak" a kidurranása idején volt recesszióban. Alan Greenspan, a Fed akkori elnöke radikális kamatcsökkentésekkel orvosolta a problémát. Az 1 százalékra mérséklődő alapkamat azonban nem oldotta meg a szerkezeti problémákat, és sokak szerint csak arra volt jó, hogy egy újabb, ezúttal az ingatlanpiacon létrejövő buborék kezdjen el felfúvódni. A rekord alacsony kamatszint vezetett oda, hogy a bankok nyakló nélküli, a kockázatokat nem kellően mérlegelő hitelezésbe kezdjenek. Az elmúlt években - nem is olyan nagy túlzással élve - bárki kaphatott ingatlanhitelt, aki alá tudta írni a nevét. A hitelezők persze tudták, hogy ügyfeleik közül soknak nem túl erős a visszafizetési képessége, így létrehoztak egy másodlagos jelzálogpiacot a rossznak ítélt adósokkal szemben fennálló követelésekből. Az így összegyűjtött követeléseket aztán szétterítették, eladták a piacon, hogy védjék magukat. A globális pénzügyi szférában - nem kellően prudens módon - rengeteg európai bank is vásárolt ezekből. Az össznépi ingatlanpiaci piramisjáték végül - a 2006 óta emelkedő kamatlábak és a csökkenő ingatlanárak következtében - összeomlott.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
96 milliót vitt haza Gyurcsány
  2008-01-31 17:55:36, csütörtök
 
  Gyurcsány Ferenc csütörtökön, határidőre leadja 2007-es vagyonnyilatkozatát - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő. A miniszterelnök 35 millió forint adót fizetett.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a miniszterelnök nettó jövedelme tavaly 96 millió 410 ezer forint volt, ebben benne van a miniszterelnöki fizetés, a parlamenti képviselői díjazás és cégeinek osztaléka is.

A kormányszóvivő hozzátette: a miniszterelnök 35.632.976forint adót fizetett be a 2007-es jövedelmei után.

Daróczi Dávid kitért arra, Gyurcsány Ferenc - hasonlóan a korábbi évekhez - tavaly is átutalta miniszterelnöki és képviselői tiszteletdíját civilszervezeteknek, illetve alapítványoknak, összesen közel 14 millió forintot.

Az MTI számításai szerint Gyurcsány Ferenc nettó osztalékjövedelme 2007-ben 82,5 millió forint volt. A korábbi évek vagyonbevallásai szerint az Altus Rt. 2006-ban 84 millió, 2005-ben 87,6 millió osztalékot fizetett neki.

Gyurcsány Ferenc legutóbbi, 2007. január 29-én benyújtott vagyonbevallásában csak egy 50 négyzetméteres pápai lakás tulajdonjoga szerepel, ahol édesanyja él. A kormányfőnek 2006-ban autója sem volt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A drágakövek 92.
  2008-01-31 09:23:16, csütörtök
 
  II. RÉSZLETES RÉSZ 52.

A NEFRIT ÉS A JADEIT 3.

Jadeit


Jadeit ca. 16 x 8 cm ( ca. 950 Gramm )
Khotan, China
A jadeit a hozzá szerkezetben, felépítésben, fényben és sokszor színben is annyira nefrittől főleg kémiai összetételében tér el. Míg a nefrit az amfiból-csoportba tartozó kalcium-magnéziumszilikát, addig a jadeit a piroxéncsoport tagja és összetételére nézve nátrium-alumíniumszilikát, képlete NaAl(SiO3)2. Kevés Ca és Mg mindig található a jadeitekben, különösen a Közép-Amerikából származókban, jelezve, hogy az ásvány felépítésében a diopszid-molekula is résztvett. A nátrium kis részét néha kálium helyettesíti. A jadeit rendesen kevés vasat is tartalmaz, az egyébként fehéres ásványt ez az elem festi zöld színűre. A kloromelanit nevű ásvány bővebb vastartalomtól sötétzöldre festett jadeit.

A kémiai összetétel eltérő volta okozza, hogy a jadeit fajsúlya nagyobb a nefriténél s rendszerint 3.2-3.3 között mozog; a vasban gazdag kloromelanitban 3.4-re is felmegy. Keménysége a nefriténél szintén nagyobb: 6.5-7. Ellentétben a nefrittel, aránylag könnyen olvad, vékony szilánkjai már spirituszlángban átlátszó-zavaros üveggé olvadnak.

Kusza, finom rostos szerkezete következtében rendkívül szívós és rugalmas; rugalmassága másfélszerese az acélénak. Vékonyra csiszolt lemezei megütve kellemesen csengő hangot adnak.

különböző színű jadeitek
A teljesen tiszta, vasmentes jadeit fehér vagy fehéres színű, fénye az ürüfaggyúéra emlékeztet. A vas tartalmú kövek színe fehéreszöld, kékeszöld, lombzöld; csekély krómmennyiség smaragdzöldszínre festi. A színeloszlás rendszerint foltos, felhős, pettyes; egyenletesen színezett, nagyobb darabok csak ritkán fordulnak elő. Legtöbbre az egyenletesen színezett, kissé áttetsző smaragdszínű darabokat becsülik, értékben utánuk a fehér alapon smaragzölden foltosak következnek. A szivárgó vizek vastartalmától vörösre festett példányokat szintén jól megfizetik Kínában. A kloromelanit lombzöld, néha egészen feketészöld színű.

A jadeit áttetsző, vagy szélein áttetsző, törése szálkás; a törési felületen fénytelen, csiszolva zsíros vagy faggyúszerű fényű lesz. Egyhajlású szálacskáinak fénytörése alfa = 1.66, gamma = 1.68.
Legfontosabb lelőhelye Felsőburmában, az Uru-folyó felső folyása mellett fekvő Tammaw vidékén van. Részben az itteni elsőleges lelőhelyről, részben a közeli Hweka-falu melletti konglomerátból és az Uru-folyó medre képezte másodlagos lelőhelyéről nyerik ma a legtöbb és legszebb jadeitet. Az Uru-folyó medrét már századok óta kutatják át jadeit-görelyek után s ennek ellenére még ma is jelentős mennyiségű anyagot szolgáltat. A leggazdagabb rész Mamon-falutól Sanka-ig terjedő közel húsz angol mértföldes szakasz, melyet minden esztendőben modern búvárfelszereléssel ellátott bennszülöttek zsákmányolnak ki. Nagyon becsülik a partmenti laterites iszapban található jadeit-darabokat, melyeket a beszivárgó vastartalmú oldatok vörös színűre festettek.

A burmai jadeitek túlnyomó része fehéres alapszínű, kisebb-nagyobb smaragdzöld sötétebbzöld foltokkal. Ezeket a festett részeket, melyek néha ököl-, fejnagyságot is elérnek, becsülik legtöbbre s az alapból kivágva, külön értékesítik. Ibolyás, levendulakék sárgásan, barnásan színezett kövek szintén előfordulnak.

jadeit tömb
Mind az elsőleges, mind a másodlagos lelőhelyeken a bányászatot csak az év három száraz hónapjában, március végétől június végéig űzik. A termelt anyagot, mely 140-150 tonna, Mandalay-ba szállítják s ott osztályozzák, részben csiszolják is. A szép zöld foltos anyag kilóját nyersen 10-12 dollárral fizetik, az egyenletesen smaragzöld példányok ára jóval nagyobb. A termelt anyag javarésze azonban csak csekélyebb értékű fehér, vagy gyengén színezett kő. A legjelentősebb mennyiséget Kína veszi át; átlag 500.000 dollárra becsülik az évente Kínába szállított jadeit-mennyiség értékét. Idarban a jadeit fontját nyersen 40-200 márkával fizetik, csiszolva grammjáért 6-35 márkát kérnek. Néhány éve erősen divatban voltak egyenletes smaragdzöld színű vagy smaragzöld foltos jadeitből Kínában faragott művészi, melltűbe vagy nyakláncba foglalt példányok. Darabjukért 500-1500 márkát is elkértek. Ma a jadeitből csiszolt, nyakláncnak fűzött gyöngyöket hordják. Egy szép, smaragdzöld foltokkal tarkázott gyöngyökből fűzött nyaklánc ára százakra rúg. (Az árak 1958-asak)

kínai jadeit gyöngyök (hamisítványok)

Közép-Amerikában számos, történelemelőtti korból származó jadeittárgyat találtak; az ősi maya-kultúrának egyik jelentős nyersanyaga volt ez az értékes ásvány. A középamerikai jadeit színe tompa zöldes vagy szürkés, kevésbbé szép és állítólag anyaga sem olyan szívós, mint a burmai jadeitnek.

faragott jadeit rinocérosz
Kloromelanit Újguineában fordul elő, szálban állva, valamint másodlagos lelőhelyeken, görelyek alakjában.

A Transwaalból származó gránát-jadeit sötétes zöld, a nefrithez hasonló színű, tömött grosszulár-gránát. Ugyancsak gránát az anyaga a fehéres színű, kalcedonhoz hasonló kaliforniai gránát-jadeitnek, más nevén kalifornitnak is. A szintén kalifornitnak nevezett vezuvián-jadeit sárgászöld-sötétzöld, áttetsző, tömött vezuvián. A kaliforniai Indián Creekből származik.

A szerpentin vagy kórea-jadeit természetes színe világos sárgásszürke, de anilinfestékkel szép smaragdzöldre festik és jadeit helyett adják el. Mesterséges színe, mint általában az anilinszínek, hamarosan kifakul.

A jadeitet Kínában nagyon ügyesen hamisítják üvegpasztával. Az üveg erősebb fénye azonban gondos vizsgálatkor elárulja anyagát.

csiszolt jadeitek

 
 
0 komment , kategória:  Drágakövek  
01.31-i névnapok eredete
  2008-01-31 08:55:41, csütörtök
 
  Január 31.

Marcella :
A latin Marcellus férfinév női párja. Jelentése: határerdő-határvidék védője.

János :
Bibliai név. A héber Johanan név görög Johannesz változatából (ill. ennek a hasonló hangzású latin Johannes formájából) származik. Jelentése "Jahve megkegyelmezett". Magyarországon a XVI - XVIII. században a legnépszerűbb férfinév volt, és később is a leggyakoribbak közé tartozott, egészen az 1970-es évekig.

Lujza :
Francia eredetű név, a Lajos férfinév francia megfelelőjének a női párjából (Louise) származik, jelentése hírnév, háború. Lehetséges, hgy latin-germán eredetű, jelentése a Lucretius nemzetséghez tartozó.

Péter :
Héber, görög, latin eredetű név, jelentése kőszíkla. Péter apostol neve a Bibliában eredetileg az arameus Kéfa, Kéfás volt, ennek görög fordítása a Petrosz név. A magyar Péter változat a névnek a latin Petrus formájából ered.

Ludovika :
Germán, ófrancia, latin eredetű név, a Lajos férfinév latinosított alakjának a női párja. Jelentése hírnév, háború.

Geminián :
Latin eredetű név, a Geminianus név rövidülése. Jelentése iker.

 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
2008.01.31-i bölcsesség
  2008-01-31 08:52:18, csütörtök
 
  A házasság társulás olyan bajok elviselésére, amelyek egyedül nincsenek.

Királyhegyi Pál
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A drágakövek 91.
  2008-01-30 09:35:38, szerda
 
  II. RÉSZLETES RÉSZ 51.

A NEFRIT ÉS A JADEIT 2.

Nefrit


A nefrit az amfiból-csoportba tartozó szilikát-ásvány, kalcium-magnéziumszilikát, képlete Ca(Mg,Fe)3(SiO3)4. Mint a képletből is látható, a magnézium mellett mindig tartalmaz több-kevesebb vasat. Forrasztócső előtt nehezebben olvad meg, mint a hozzá hasonló jadeit, fajsúlya 2.9-3.1 között változik, de inkább az előbbi értékhez áll közelebb. Anyaga rendkívül finom, egyhajlású rendszerű rostocskák kusza szövevénye. A nagyon tömött egésszé rendszertelenül összeszövődő szálacskák optikailag negatívok, fénytörésük alfa = 1.606, gamma = 1.632. Olyannyira szívós, hogy nyomási szilárdsága (7759 kg) még a legfinomabb acélét is felülmúlja.

Rendkívüli szívóssága folytán nagyobb darabjait kalapáccsal egyáltalán nem lehet szétütni. Ezért Kínában a nagyobb darabokat erősen felhevítik, majd hideg vízbe dobják s a hirtelen lehűlés létrehozta repedések mentén igyekeznek szétfeszegetni. Bányászatánál a szálban álló darabok fölé tüzet raknak, majd az átizzott felületet vízzel öntözik. A darab minőségét azonban a tűz igénybevétele minden esetben rontja. Feldolgozó műhelyekben a nefritet drótfűrész és smirgel vagy gyémántfűrész segélyével vágják a kívánt nagyságú darabokra.

Keménysége, bár rendkívül szívós, nem nagy, mindössze 5.5-6.5. Törése szálkás; a törésfelület homályos. Víz görgette és csiszolt darabjai enyhe viasz, zsírfényűek lesznek.

A teljesen vasmentes nefrit fehér; általában azonban a különböző vastartalom szerint gyengébben erősebben zöld színű: világos-, tenger-, fűzöld, barnászöld, ritkábban sárgászöld, sárgás, barnás vagy szürke. A mállott vagy a nagyobb darabok mállási kérge ráeső fényben barnás, átesőben vöröses színű. Igen kedvelik és drágán megfizetik Kínában a ritka kékeszöld és a szép egyenletesen vöröses példányokat. Az egyes példányok rendszerint egyenletesen színezettek, foltosan, eresen festett darabok nem gyakoriak. Szélein áttetsző.

nefrit gyöngyök
Ősidőktől állandóan aknázott lelőhelyei Kínában vannak. Közülük a legjelentősebbek, melyek az ázsiai kereslet túlnyomó részét fedezik, a keletturkesztániak. Az elsőleges lelőhelyek a Kuen Lun-hegyláncban vannak a 75-85 hosszúsági fok között. Hét különböző, ezer méternél magasabban fekvő, jelentősebb kiterjedésű területről ismerünk innen nefrit-előfordulást, egyeseket közülük még ma is bányásznak, nagyobb részük azonban már kimerült. A bányászatot bennszülöttek űzik az előbb vázolt kezdetleges módon.

A hegyláncból induló, Keletturkesztán felé folyó vizek görelyei között fordulnak elő másodlagos lelőhelyeiken a nefrit-darabok. A felsőfolyásukban vadul rohanó vizek árjában a repedezett darabok a repedések mentén széttörnek, úgy hogy a mosásokból kikerült nefritpéldányok feldolgozásra kiváltképpen alkalmasak, mert repedésmentesek. Különösen a Kuen Luntől észak felé folyó vizek, a Tiznaf, a Yurung-Kash és a Karakas ágyában kutatnak eredménnyel nefrit után és pedig mind az alluviális, mind a dilluviális terraszokban.

Régebben mezítelen rabszolgákat és katonákat hajszoltak a folyócskák jéghideg vizébe s ezek kutatták át, állandóan víz alá bukva, a medret nefrit-görelyek után. Ma (1958 körül) csekély bérért dolgozó napszámosok végzik e munkát, kiknek olyan nagy a gyakorlatuk, hogy a fenék kövei, kavicsai közül lábukkal tapogatják ki a nefritdarabokat s csak ezeket hozzák felszínre.

A Khotan vidékén nyert, elsőleges és másodlagos lelőhelyekről származó nefriteket a százados kereskedelmi úton, mely a Kiayukvan melletti Nefrit-kapun visz át, szállítják Kína belsejébe. A fegyveres kísérettel ellátott nefrit-szállítmányt az érintett falvak, városok lakossága nagy ünnepélyességgel, keleti szertartásokkal fogadja; a nefrit-szállítmányok átvonulása az egész környéknek jelentős ünnepe.

A mult század (19.) hatvanas éveitől kikerült nefrit-példányok túlnyomórészt másodlagos eredetűek, az elsőleges előfordulások egyre jobban kimerülnek. A legnagyobb keletturkesztáni nefrit-példány TAMERLÁN-nak a szamarkandi Gur Emir-mecsetben lévő sírköve, mely VÁMBÉRY szerint tíz arasz hosszú, két és fél arasz széles és hat ujjnyi vastag, szép sötétzöld nefrit.

Igen jelentősek a szibériai nefrit-előfordulások. Irkutzk-kormányzóságban, a Baikal-tó nyugati végén, a Bogotol-hegységben és az innen eredő folyókban igen szép, sötétzöld színű és elsőrendű minőségű nefrit fordul elő. Már az őslakosság átkutatta a folyómedreket e kő után és darabjaiból ékszereket, szerszámokat készített. A Bjelaja, Kitoj, Bistraja, Studjanka folyók medrei dió-, ököl-, fejnagyságú görelyeket szolgáltatnak, de 50-100 font súlyú darabok sem ritkák. Az Onot-folyócska partjain meg éppen 8-10 tonnás nefrit-rögök fordulnak elő Fersmann szerint.

Szálban állva a mult század közepén találták meg a pompás sötétsmaragdzöld nefritet az Onot-folyócska vidékén. Európában először az 1900 évi párizsi világkiállításon jelent meg a szibériai nefrit, melynek egy hatalmas, 2140 kg súlyú görelyét a British Museum őrzi. A keletszibériai nefrit általában jó, néha kitűnő minőségű, színe rendesen sötétebb zöld. Az évi termelés napjainkban átlag 6000 kg, 30.000 aranyrubel értékben.

Kína és Keletszibéria mellett Újzéland nefrit-termelésének van különös jelentősége. A sziget őslakói, a maorik, e kitűnő anyagból, melyet punamunak neveznek, fegyvereket, fejszéket, ékességeket, bálványokat faragtak, illetőleg csiszoltak. Igen becsült kövük, melynek több változatát különböztetik meg.

Az újzélandi nefritek a Kínából származóknál rendesen sötétebb zöld színűek; néha világoszöld, szürke színben is előfordulnak. A mosások szolgáltatta darabok átlag egy kilogramm súlyúak, de találtak már három tonnás példányt is. Az elsőleges lelőhelyen bányászott legnagyobb példány két tonnát nyomott, értékét 700 fontra becsülték.

A történelem előtti korok embere Európa területén is megtalálta a nefritet s kőbalták, fejszék, nyilak, ékességek készítésére használta fel. Szászországban, Zöblitz mellett vannak régebben ismert lelőhelyek, de különösen jelentősek a jordansmühle-vidékiek, melyeket már LINNÉ is ismert. Egy hatalmas tömb került e lelőhelyről Sir REGINALD BISHOP birtokába, majd hagyatékából a newyorki Metropolitan Museum gyüjteményébe. Az európai nefritek azonban színben, minőségben messze elmaradnak az ázsiai és újzélandi nefritek mögött, miért is a kereskedelemben nem értékesíthetők.

Sehol a földön nincsen olyan fontos szerepe a kisplasztikában a nefrit nyersanyagnak, mint Kínában. A kínai kővéső, kőfaragó művészek végtelen türelme és évszázados gyakorlata, mellyel a nyers kő minden természetadta szépségét mesterileg kihasználva, művészi remeket hoz létre, egy más népnél sem található fel. A legszebb és legrégibb nefrit-műtárgyak előkelő kínai családok évszázadok óta őrzött kincsei, közülük csak ritkán kerül néhány példány Európában vagy Amerikában piacra. Dísztárgyakon, egyházi rendeltetésű edényeken kívül csészék, tálak, sőt teáskannák készültek ebből az oly nehezen megdolgozható anyagból. Bár kétségtelen régi, művészi faragású nefrit-tárgyakért európai és amerikai gyűjtők és múzeumok a jobb időkben hatalmas összegeket fizettek, távolról sem értékelték annyira őket, mint Kína, Japán lakói.

Nálunk főleg kézelőgombokat, melltűket vagy nyaklánccá fűzhető gyöngyöket csiszolnak a nefritből s az utána való kereslet az utóbbi években egyre nő. A kínai nefrit fontját nyers állapotban 10-25 mexikói dollárral fizetik, szépen színezett zöld darabok jelentősen drágábbak. A legszebb smaragdzöld nefrit csak ritkán kerül Európába, mert Kínában igen keresik és nagyon jól megfizetik. Az újzélandi nyers nefrit kilója 8-12 márka, belőle már 2-4 márkáért lehet gyűrűkövet kapni.

Néhány igen szép nefritfaragványt láthatunk a Hopp Ferenc-Múzeum gyűjteményében, jóval gazdagabbak azonban a drezdai és góthai gyűjtemények. Kínán kívül a leggazdagabb művészi nefritfaragvány-gyűjteményt a new-yorki Metropolitan Museum őrzi.
(az árak 1958-asak)
 
 
0 komment , kategória:  Drágakövek  
01.30-i névnapok eredete
  2008-01-30 09:10:51, szerda
 
  Január 30.

Gerda :
Két germán eredetű név egybeesése. A ger...kezdetű és ...da végű összetett női nevek önállósult becézője. Jelentése ág, vesszö, karcsú, dárda, bekerített hely, védőkerítés. A germán mitológiában Freyr isten feleségének a neve. Egyúttal a Gertrúd német becézője.

Martina :
A latin Martinus női párja, jelentése Mars Istenhez hasonló, merész, bátor.

Gellért :
Germán eredetű név, Gerhard, Gerhart névből származik, jelntése gerely, dárda, erős, kemény.

Orgona :
Magyar eredetű név, jelentése a virág maga.

Jácinta :
Görög eredetű név, a Hiacinta női név magyar változata, a Jácint férfinév női párja. Jelentése a virág maga.

 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 167 
2007.12 2008. Január 2008.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 167 db bejegyzés
e év: 1142 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7
  • e Hét: 1143
  • e Hónap: 4550
  • e Év: 4550
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.