Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 107 
A fa
  2008-10-31 20:28:50, péntek
 
  A fa

Valaha sudár voltam és tekintélyes.
Gyökereim a régmúlt időt idézve
Hevertek az egykori éden közepén.
- ma is ezt szeretném -
Madaraknak otthont adtam,
Árnyékot megfáradt vándoroknak,
Gyümölcsömmel etettem őket.
- én még a kezdetben születtem -

De jött az ember.
Tudásra éhes mohósággal
Szakította le gyermekem,
Nem törődve azzal,
Mennyire fáj nekem.

Gyötrődtem évezredeken át.
- az éden csak egy kietlen táj -
Meddőségem árnyjátéka ködként terül rám.
Kopár monstrumként őrzöm
Emléked mivoltát.
Mementó...

...jöttek az emberek.
Bűzös bűn-szaguk
Melyet átokként kaptak,
Kérgemen átosonva
Árasztották el fennkölt lelkemet.

Kegyetlen csapásokkal
Roncsolták agg ágaim.
Levágtak büszke múltamról.
- már elbújt a Hold, s csillagok sem ragyognak -
Háncsbőrömön most kutyák csaholnak.
Karjaimból tüzet raknak,
Lelkemből Gyantakönny csorogna
Ha lenne még.
- kivéreztem rég -

S néma kiáltásom csak egy Valaki érzi át.
Akinek élete végén, keresztje ÉN
leszek.

Jagos István


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hát nem elég csoda...
  2008-10-31 20:25:15, péntek
 
  Hát nem elég csokda, hgoy ez a nemzet újra és újra feltámadott, és mindig feltámadott? Hogy mindig akadt apostol, amikor kellett és mindig akadtak lelkes hívő seregek, akik hittek a magyarság föltámadásában?

A kastély árnyékában
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem kell mondd....
  2008-10-31 19:46:29, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A fordulat ideje 1.
  2008-10-31 19:41:33, péntek
 
  Most ismét fordulat idejét éljük, az idő megérett a változásokra. Az asszonyok felismerik az ellenséget. Keresik az igazságot. Fiatal nőkkel beszélnek, s elmondják nekik, hogy a megerőszakolásnak nincs köze a szeretethez, sem az örömhöz. A férfiak ezáltal csak hatalmukat próbálják biztosítani - amolyan elavult hatalmat.

Az asszonyok újra megtanulják, mire való a testük, hogyan védjék meg önmagukat, s elmondják, mi a véleményük az igazságról, az alkoholról, a fogamzásgátló tablettákról és a szégyenérzetről. Igazságra, támogatásra és szeretetre vágynak, keresik azoknak a körét, akikhez csatlakozhatnának.

Nootka indián asszony

 
 
0 komment , kategória:  Indián asszonyok bölcsessége  
Gyurcsányt tekintem gyilkosomn
  2008-10-30 22:24:49, csütörtök
 
  Bejelentett öngyilkosság: ,,Gyurcsányt tekintem gyilkosomnak..."
2008. október 28. 22:17


Forrai Mária Melinda - Néző László
Öngyilkos lett egy férfi ma Budapesten. Kora reggel szerkesztőségünkhöz eljuttatott egy búcsúlevelet, amelyben Gyurcsány Ferencet és más kormánypárti politikusokat nevezett meg tette felelőseiként. Az MNO értesítette a mentőket, de azok már nem tudtak segíteni az elkeseredett emberen.

Különös levél érkezett kedd reggel szerkesztőségünk e-mail címére. Egy férfi küldte, aki bejelentette, öngyilkosságot követ el: ,,súlyos és végleges döntésre kényszerítettek a kialakult körülmények..." - állt a levélben.

H.L. azt is közölte: írását búcsúlevélnek szánta, s tettének felelőseiként Gyurcsány Ferencet és más kormánypárti politikusokat nevezett meg. ,,Mivel Gyurcsány Ferenchez többször fordultam ezért én Őt is gyilkosomnak tekintem, arról nem is szólva,hogy kormányfőként kiemelt a felelőssége... A névsor továbbá : dr. Molnár Lajos, dr. Horváth Ágnes, dr. Székely Tamás, dr. Biró Boldizsár és Horn Gábor" - írta a férfi.

Szerkesztőségünkhöz gyakran érkeznek furcsa tartalmú levelek, öngyilkosságot bejelentőt azonban még nem olvastunk. Reggeli ügyeletes kolléganőnk - biztos, ami biztos -, felhívta a mentőszolgálatot, néznék már meg, nem történt-e mégis valami helyrehozhatatlan. A mentők délután jelezték: sajnos nem átverés volt a levél, az abban megjelölt címen valóban öngyilkosságot követett el egy férfi Budapest XI. kerületében.

A búcsúlevélből nem nagyon derül ki, egészen pontosan mi váltotta ki az elkeseredett cselekedetet. H. L. arról számolt be, hogy ,,amit tett, azt tiszta fejjel és sok ezerszer átgondolva" tette. Kijelenti azt is, hogy ,,abnormális tettét" ,,kizárólag a Gyurcsány kormány(ok) által felmondott kormányszintű szerződés súlyos következményei miatt" hajtotta végre! Hogy egészen pontosan mi is ez a felmondott szerződés, azt egyelőre nem sikerült kiderítenünk, viszont H. L. azt írta: sok milliárd forinttól esett el a magyar egészségügy ennek következtében.

Kollégánk a helyszínre sietett, és sikerült egy ott lakó szomszéddal beszélni, aki elmondta, hogy a férfi nagyjából két éve bérelte azt a lakást, ahol holtan találták. A szomszédokkal nem igazán tartotta a kapcsolatot, annyit tudtak róla, hogy zárkózott és mogorva volt, sokat ivott és sokat dohányzott. A megkérdezett lakó kollégánknak elmondta, hogy a délelőtt 9 óra után odaérkező mentősök nyitva találták a lakás ajtaját, a kulcsok az asztalon voltak. A férfit két órán keresztül próbálták újraéleszteni. A helyszínre két rendőrautó érkezett, miután befejezték a helyszínelést, a bejárati ajtó leragasztották. Az egyik lakó értesítette a lakás tulajdonosait, akik siófokiak, ők is a helyszínre érkeztek reggel. Reggel a férfi volt felesége is oda jött.

Megtaláltuk a lakás tulajdonosát is, aki elmondta: az áldozat biztosítási ügynökként dolgozott, és volt valamilyen peres ügye az állammal. Azt is hozzátette: a férfi nem volt beteg. Nem megerősített információk szerint mérget ivott H. L.

Az elhunyt búcsúlevelében azzal fordul Gyurcsány Ferenchez: ,,Tisztelettel kérem Önt, haladéktalanul, azonnal vonuljon ki a közéletből szeretett hazám, Magyarország érdekében! Ön és társai tönkretették az országot..."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
másfél Földet használunk
  2008-10-30 19:54:22, csütörtök
 
  Már most másfél Földet használunk

A Föld lakossága 30 százalékkal többet használ fel a világ természeti erőforrásaiból, mint amennyi rendelkezésére áll: a bolygó állapota romlik, a fajok sokfélesége tovább csökken, és egyre több állam küzd állandó vagy időszakos vízhiánnyal - áll a WWF által kiadott Élő bolygó jelentésben.

Az 1998 óta kétévente megjelenő Élő bolygó jelentés, amely számadatok alapján mutatja be a bolygó ökológiai állapotát, idén új indexet vezetett be. A biológiai sokféleség változását mérő élőbolygóindex és az ökológiai lábnyom mellett a vízfelhasználást jelző vízlábnyom is elemzi, milyen keresletet támaszt az emberiség a Föld ökológiai tartalékaiból - közölte a WWF Magyarország.

Összesen 1686 gerinces faj 4645 populációjának felmérése alapján az élőbolygóindex az 1970-es évekhez képest 30 százalékkal romlott, azaz az elmúlt 35 évben a gerinces fajok egyedeinek száma 30 százalékkal lett kevesebb. Drámai csökkenés tapasztalható a trópusi és az édesvízi fajoknál. Ennek legfőbb okai között az erdőirtás, a nem megfelelő földhasználat, a vízfelhasználás, valamit a klímaváltozás áll. De ide sorolható még a természet szennyezése vagy a túlhalászat is.

Az USA négy Földön férne el

Az ökológiai lábnyom eredményei megmutatják, hogy a Föld országainak háromnegyede ökológiai adós, vagyis a nemzeti fogyasztás fölülmúlja az országuk biológiai kapacitásait. A bolygó biokapacitásának fele 8 állam (Egyesült Államok, Brazília, Oroszország, Kína, India, Kanada, Argentína és Ausztrália) területén oszlik el. Az ökológiai adósok a világ többi államának biológiai tartalékait használják fel.

Bolygónkra a legnagyobb terhet az Egyesült Államok és Kína rója, akik a Föld teljes biológiai kapacitásának 21 százalékát használják. Az Egyesült Államok lakói fejenként 9,4 hektárt használnak fel, míg ezzel szemben egy kínai lakos mindössze 2,1 hektárt. Azonban Kína népessége négyszerese az Államokénak, így összességében ugyanolyan jelentős a terhelésük. Ha fenntartható módon élnénk és igazságosan lennének elosztva a javak, elvileg minden egyes földlakóra 2,1 hektár jutna. Ha mindenki úgy élne, mint az Egyesült Államok lakói, akkor csak a Földnél négy és félszer nagyobb planéta tudná az igényeket kielégíteni.

ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM
Számszerűsíti, mekkora hatással bír az emberi életmód a természetre. Hat elemből áll: a területből, amelyen a táplálkozáshoz szükséges élelem megtermelhető, a legelőből, amely az ember által elfogyasztott hús előállításához kell, az erdőterületből, mely a fa- és papírfogyasztást fedezi, a hal-, rák- és kagylófogyasztással arányos nagyságú tenger, a lakáshoz szükséges földterület és annak az erdőterületnek a nagysága, amely az egyéni energiafogyasztással arányos szén-dioxidot megköti.

Új fogalom a vízlábnyom

A Föld lakosságának átlagos ökológiai lábnyoma jelenleg 2,7 hektár, ami azt jelenti, hogy 30 százalékkal nagyobb lábon élünk, mint amennyit a Föld kiszolgálni képes. Magyarország az előző jelentéshez képest nyolc hellyel került hátrébb, vagyis jelenleg a 40. a sorban. Ez azonban sajnos nem azt jelenti, hogy az ökológiai fogyasztása csökkent (ami még mindig 3,5 hektár/személy), csupán azt, hogy más országok fogyasztása a mienknél gyorsabban nőtt.

Az Élő bolygó jelentésben újonnan bevezetett vízlábnyom megmutatja, hogy az egyes nemzetek lakói mennyi édesvizet használnak fel, beleértve azt is, hogy az életszínvonaluk biztosításához indokolt termékek előállításához hány liter víz szükségeltetik. Átlagosan egy ember 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt évente, amivel egy olimpiai úszómedencét félig meg lehet tölteni. Miközben jelenleg körülbelül 50 ország küzd vízhiánnyal, az Egyesült Államok lakói átlagosan 2,48 millió liter vizet fogyasztanak évente.

A listán szereplő 150 országból fejenként évi 619 ezer liter vízfogyasztással Jemen áll az utolsó, legtakarékosabb helyen. Magyarország a 126. helyen található évi 750 ezer literrel. A klímaváltozás következtében egyre nagyobb gondot okozhat a víz és az energia hiánya.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ismerni az életet 10.
  2008-10-30 19:51:25, csütörtök
 
  ISMERNI AZ ÉLETET - NEM FÉLNI A HALÁLT 10

Ha majd örök álomra hajtom fejem, azt szeretném, ha testemet csak egy takaróba göngyölve tennék a földbe, hogy kis testvéreimnek táplálékul szolgáljak, s az alsó világban új népességet hozzak létre. E hosszú évek alatt jó szolgálatomra voltak, segítettek sok jó táplálék előállításában.

Luiseno indián asszony

 
 
0 komment , kategória:  Indián asszonyok bölcsessége  
Szeretlek kérdés nélkül....
  2008-10-29 20:48:29, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ismerni az életet 9.
  2008-10-29 19:56:28, szerda
 
  ISMERNI AZ ÉLETET - NEM FÉLNI A HALÁLT 9

Nálunk, indiánoknál az a szokás, hogy ha meghal valaki, elbúcsúztatjuk a halott szellemét, hogy ne kóboroljon céltalanul... Rajtunk már nem látod a nyomát, de az idősebbek közül sokan hordozzák ennek a szokásnak a sebhelyeit, jeleit a kezükön. Annyira megégették magukat, hogy a bőrük úgy nézett ki, mint az elégett avar hamuja, csakhogy jelet tegyenek magukra; ha meghalnak s kiszáll belőlük a lélek, s elhagyja őket szellemük, ezek a jelek szolgálnak majd tájékozódásképpen, s segítik őket a helyes úton járni, s távol tartják a gonoszt. Tételezzük fel, hogy meghalnál, akkor felviláglanak ezek a jelek.

Az indiánok hite szerint, ha meghalsz, azon a helyen, ahol korábban megégetted magad, felvillan egy fény. Az égetéshez egy bizonyos növényt használnak... egy növényt, amelyet gyógyításra is használunk. Egy kis darabot veszünk belőle, például a szárból egy darabkát. Ezt rátartják a karra vagy a kézre, és meggyújtják. A bőrön átégetik.

Az indiánok azt tartják, ha nem búcsúztatják el méltóan a halott szellemét, hogy mehessen, ahová mennie kell, akkor beteggé tesz minket. Addig kereng, kóborol a világban, mígnem összeakadtok.

Van egy hely, olyasmi, mint a szellemek városa... Ha meghalunk, oda kell mennünk, ahol a többi szellem van.

Ha a szellemek országába mész, egy bizonyos utat kell követned..., valami gonosz vár ott rád, ami mellett el kell menned, s ha nincs rajtad a fényjel, magával ragad. De a fény elűzi a gonoszt.

Agnes Cypress, Seminole

 
 
0 komment , kategória:  Indián asszonyok bölcsessége  
Ismerni az életet 8.
  2008-10-28 20:06:15, kedd
 
  ISMERNI AZ ÉLETET - NEM FÉLNI A HALÁLT 8

Ijesztő élmény, mikor az embert elkapják, az ember életének talán legkeményebb tapasztalata.

Minden előzetes figyelmeztetés nélkül körülvesznek álarcos figurák, s neked fogalmad sincs róla, kik ezek. Szörnyű, hogy egyszerre csak senkit sem ismersz, ha olyan faluban nőttél fel, ahol mindenkit ismertél.

A táncosok tűrőképességed határáig visznek, szembesítenek valamennyi félelmeddel, amit valaha is éreztél, s az őrület határán visszahoznak téged. Dalokkal, táncokkal, rituálékkal és mágia segítségével hoznak vissza a teljes őrület határáról, s ezek után soha többé nem fogsz már igazán félni semmitől. Szembesültél legszörnyűbb félelmeiddel, átélted őket és visszatértél, s ettől kezdve ismered lelkierődet.

Nootka indián asszony

 
 
0 komment , kategória:  Indián asszonyok bölcsessége  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 107 
2008.09 2008. Október 2008.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 107 db bejegyzés
e év: 1142 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 220
  • e Hét: 777
  • e Hónap: 4184
  • e Év: 4184
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.