Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
kókusz kocka
  2008-10-25 18:51:13, szombat
 
 



Hozzávalók:

Tészta: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 25 dkg margarin, fél csomag sütőpor, 3 evőkanál kakaó, tejföl,

Krém: 20 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 6 db tojássárgája, 5 púpozott evőkanál liszt, 0,5 l tej.

Kókusz töltelék: 6 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 20 dkg kókuszreszelék.

Elkészítés:
A tésztát összeállítjuk, és kétfelé osztjuk. Az alsó lapot megkenjük baracklekvárral, a tojásfehérjét felverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kókuszt, majd rákenjük az alsó lapra. Erre ráteszük a másik lapot, villával megszurkáljuk, és kisütjük.
A krém elkészítése: 6 tojássárgáját, a lisztet tejjel elkeverjük, sűrűre főzzük, és kevergetve kihűtjük. A margalint a porcukorral habosra keverjük, és mikor a krém kihűlt, összekeverjük, majd a hideg tésztára kenjük. A tetejét lehet csokimázzal vagy csokidarával díszíteni.
Egy nagy tepsivel nagyon kiadós.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
brokkoli sajtmártással
  2008-10-25 18:39:31, szombat
 
  Hozzávalók: 50 dkg párolt brokkoli, 10 dkg reszelt sajt (legjobb a füstölt sajt), 2 tojás, 5 dl tejföl, 5 dkg vaj, só.
A brokkolin és a vajon kívül a többi hozzávalót alaposan, csomómentesen összekeverjük. A párolt brokkolit egy tűzálló tálba terítjük, leöntjük a sajtos-tejfölös mártással, a tetejére vajdarabokat morzsolunk, és forró sütőben kb. 30 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  fehérje napra  
gombagulyás
  2008-10-25 18:37:29, szombat
 
  Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 5 db közepes krumpli, olaj, őrölt pirospaprika, őrölt kömény, só.
Az olajon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát, majd beletesszük a karikákra vágott répát és petrezselyemgyökeret, pici vizet öntünk rá, és lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek félig megpuhulnak. Ekkor beleszórjuk a felszeletelt gombát, megszórjuk pirospaprikával, csipetnyi őrölt köménnyel, megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott krumplit, felöntjük vízzel. Ha a krumpli megfőtt, tálalhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
gombás spagetti
  2008-10-25 18:28:02, szombat
 
  # Hozzávalók: spagetti tészta
# 1 hagyma
# 30 dkg gomba felszeletelve
# 1 sárgarépa
# 1 zellerszár
# sűrített paradicsom (kis konzerv)
# só, bors, bazsalikom, oregánó, olaj

1. Olajban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, tegyük hozzá a feldarabolt sárgarépát, a karikázott zellerszárat, aztán a gombát, majd a paradicsomot, fűszerezzük, és főzzük kis lángon kb. 20 percet.

2. A tésztát közben főzzük meg.

3. Tálaljuk a tésztát, rá a mártást.
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
hideg napok levese
  2008-10-25 18:23:47, szombat
 
  Hozzávalók:

* 3-4 nagyobb sárgarépa
* 1 nagy fej vöröshagyma
* 1 nagy fehérrépa
* 1 kis fej zeller
* 2-3 gerezd fokhagyma
* 2 kisebb paradicsom
* 1 bögre rízs
* só
* bors
* Indiai fűszermalom fűszerkeverék (Kotányi)
* olaj

egy nagy fazékban felteszek melegedni 6-7 evőknaálnyi olajat. a répát, hagymát, fehérrépát felkarikázom, a zellert 1x1 cm-es kockákra vágom. amikor már meleg az olaj, előbb a hagymát, majd a fehér és sárgarépát beledom, és picit hagyom pirulni, ezután hozzáadom a zellert, és tovább pirítom, míg ki nem adja a zeller illatát, ekkor sózom, és felengedem kb 1 liter vízzel, bőven örlök bele az indiai fűszermalomból, és lassú tűzön forralni kezdem, cc 15 perc után hozzáadom a nyolcadokba vágott paradicsomot, és a rizst, utánsózom, és fűszerezem, és addig főzöm, míg a rízs meg nem puhul (cc 20-25 perc, ha nagyon főne elfelé a leve, akkor adok még hozzá vízet. forrón tálalom.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
piros-fehér-zöld tészta
  2008-10-25 18:21:52, szombat
 
  Hozzávalók:

* bármilyen tészta (asszem ez az egyetlen recept, aminél lehet dőzsölni, amúgy olasz barátném kikaparná a szemem, ha rossz tésztát választanék a szószhoz...), mondjuk legyen farfalle, az masni alakú, ami meg a kokárdára hasonlit..
* egy csokor bazsalikom (értelemszerűen friss jöhet csak szóba)
* két gerezd fokhagyma
* három-négy paradicsom, vagy egy deci paradicsompüré
* só, bors, olivaolaj

Elkészités:

A tésztát sós vizben főzzük. A paradicsomot meghámozzuk (úgy a legkönnyebb, ha egy pillanatra a forrásban levő leendő tésztafőzőlébe mártjuk, utána könnyen lehúzható a paradicsomhéj). Kis olajon megpiritjuk a zúzott (vagy áttört, szétnyomott) fokhagymát, hozzáadjuk a bazsalikom kb. háromnegyedét (tányéronként egy több levélből álló darab maradjon meg disznek), és még picit piritjuk ezt is. Jöhet a paradicsom, amit addig főzünk, amig jól szét nem fő egy pürévé, persze addig is bőszen kevergetjük, meg sózzuk, borsozzuk is. Most szépen kell tálalni: a farfallét tányérra pakoljuk, köréöntjük a paradicsomszószt, a közepébe meg bazsalikomot szúrunk. Ez nem praktikus tálalási mód, mert nehéz összekeverni, de kokárda alakú...
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
tészta sült zöldséggel
  2008-10-25 18:20:25, szombat
 
  Hozzávalók:

* 30 deka padlizsán
* 30 deka cukkini
* 20 deka édeskömény
* 10 deka lilahagyma
* 4 gerezd fokhagyma
* 3 evőkanál olivaolaj
* só és frissen őrölt bors
* 50 deka csavart tészta
( 1 1/2 deci tejszín)
* 1 nagy maréknyi friss petrezselyem


Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra, és sütőpapírt borítok egy nagy tepsibe. Amíg melegszik a sütő, előkészítem a zöldségeket. Mindet sorra megmosom, majd megpucolom a fokhagymát és a lilahagymát, aztán levágom a padlizsánról és a cukkiniről az esetleg keserű végeiket, az édesköményt pedig elfelezem, és kimetszem belőle a torzsás részeket. Ezután előveszem a kézi reszelőm, és az uborka gyalulására használt részén a fokhagyma kivételével egymás után sorra lereszelem a zöldségeket. Így egészen vékony zöldségszeleteket kapok, ami azért jó, mert ezek gyorsan megsülnek majd.
Amikor végeztem a gyalulással, a vékony zölségszeleteket beleszórom az egészben hagyott fokhagyma-gerezdekkel együtt egy tálba, és összekeverem 2 evőkanálnyi olivaolajjal, kevés sóval meg sok-sok frissen őrölt borrsal. Ha már meleg a sütő, jól szétterítem a zöldségeket a sütőpapíros tepsin, hogy lehetőleg ne fedjék egymást, aztán 30 percre betolom őket a sütőbe. Amíg a zöldségek megsülnek, tovább ügyködök. Vizet engedek a tésztának egy nagy fazékba, szórok bele sót, és felteszem forrni. Aztán apróra vágom a petrezselymet. Ha a zöldségek megsültek, beleteszem őket egy nagy serpenyőbe, és hozzájuk adom a tejszínt, meg a. petrezselyem nagy részét. Egy-két rottyanás, aztán belekeverem a kifőtt tésztát, majd elzárom az egész alatt a gázt.
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
spagetti mustár mártással
  2008-10-25 18:18:12, szombat
 
  Hozzávalók:

* spagetti négy személyre
* 2-3 evőkanál olívaolaj
* 1 csokor újhagyma
* 1 gerezd fokhagyma
* 1 deci tejföl
* 2 deci tejszín
* 2-3 evőkanál francia mustár
* 5 deka füstölt sajt

Elkészités:

Egy serpenyőben olívaolajat forrósitunk. Mikor már meleg, beleszórjuk a karikákra vágott újhagymát, jól megpároljuk. Aztán mikor már megpuhultak, az újhagymához reszeljük a fokhagymát. Jöhet hozzá a tejföl, majd a tejszín majd a mustár. Ha minden bele került, az egészet összekeverjük és kb. 2 perc alatt, összerotyogtatjuk a mártást. Mikor kész, belereszeljük a füstölt sajtot is és megvárjuk, mig elolvad. Ha szükséges, kicsit sózzuk és borsozzuk. A kifőtt tésztával összekeverjük, a tetejére még szórunk sajtot lehet utóborsozni is, ha kell és a végén megszórjuk petrezselyemmel, hogy szép meg izes legyen.

(A tejföl miatt fehérje is van benne!)
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
Penne tészta sültpaprikával
  2008-10-25 18:15:45, szombat
 
  Hozzávalók

2 piros, vastag húsú, kaliforniai paprika

* 6-7 pucolatlan fokhagymagerezd
* 1 evőkanál olívaolaj
* 1 doboz 40 dekás hámozottparadicsom-konzerv
* só, cayenne bors
* 1 evőkanál balzsamecet
* esetleg 1 evőkanál apróra vágott, friss bazsalikom vagy rozmaring
* 25 deka penne


Elkészités:

Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és előveszek egy akkora tűzálló tálat, amelybe kényelmesen beleférnek egymás mellé a paprikák és a fokhagymagerezdek.
A paprikákat és a pucolatlan, héjas fokhagymagerezdeket vékonyan megkenem olívaolajjal, majd beleteszem őket egymás mellé a tűzálló tálba.
Ha forró a sütő, betolom a paprikákat és a fokhagymagerezdeket. 20-25 perc múlva kiszedem a kívül megsült, de belül krémesen lágy fokhagymagerezdeket, és félreteszem őket. Eztán tovább sütöm a paprikákat még kb. 30 percig, hogy a héjuk puha és imitt-amott enyhén feketés legyen.
Miután a sült fokhagymagerezdek kihűltek, egyenként az ujjaim közé veszem őket, és a héjukból kinyomom a puha belsejüket. A továbbiakban csak ezekre a finom, zaftos fokhagymabelsőkre van szükség, a héjdarabkákra nem.
Ahogy a paprikák megsültek, azonnal beledugom őket egy-egy pici nejlonzacskóba, és megvárom, amíg a saját gőzükben kihűlnek. Ez azért fontos, mert így könnyű lesz leszedni a héjukat.
A kihűlt paprikákból kivágom a csumájukat, aztán papírtörlővel letörlöm róluk a megsült héjukat, hogy csupán jóízű, megsült húsuk maradjon meg belőlük.
Készülhet a mártás! A félretett fokhagymagerezdeket, a megsült paprikákat és levével együtt a hámozott paradicsomdarabokat botmixerrel vagy turmixgépben összepépesítem, majd megsózom, és cayenne borssal meg balzsamecettel ízesítem. Ha éppen van otthon belekeverek kevés apróra vágott, friss bazsalikomot vagy rozmaringot is, de nem létkérdés.
Amikor enni akarunk, enyhén sós, lobogó forró vízben kifőzöm a pennét, majd takaréklángon megmelegítem a mártást. Végül a leszűrt tésztát beleforgatom a meleg mártásba, tányérokra szedem.
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
idézet
  2008-10-25 16:56:11, szombat
 
  "Amíg élsz, él a remény is.
A szerelem egy gyümölcs, várd meg míg beérik!
Ez az érzés néha kegyetlen és keserű.
Amíg szerelmes vagy az élet szép, de nem egyszerű!
 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2008.09 2008. Október 2008.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 115 db bejegyzés
e év: 1248 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 25
  • e Hét: 543
  • e Hónap: 1535
  • e Év: 33264
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.