Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Mit jelent a nacionalizmus?
  2008-10-03 20:03:23, péntek
 
  Minden nemzet életében nagyon fontos a nemzeti öntudat, sőt a nemzeti önérzet és büszkeség megléte, vagy jelenléte. Ezt nevezik nemzeti (nationality=náció) önazonosságnak, hovatartozástudatnak.
Tamási Áron, az Ábel-trilógia szerzője írta az Ábel Amerikában című regényében, hogy amikor az emigránsokkal megrakott hajó kikötött Amerikában, ott a kikötőben azonnal nyilvántartásba vették nemzetiségük szerint a hajóval érkezőket. Ábeltől is megkérdezték, hogy milyen nemzetiségű (nationality).
Amire ő önérzetesen azt válaszolta, hogy Székely vagyok. Nahát, az meg milyen náció? kérdezte az adminisztrátor. Hát az olyan, hogy magyarabb a magyarnál, válaszolta Ábel.

Nos, ma már azt hiszem, hogy Tamási Áron regénye sem találna kiadót Magyarországon emiatt a mondata miatt, merthogy nacionalista!
Ugyanis, a nacionalista lexikális jelentése, mindenhol a világon a saját nép szeretetét, az iránta való hűséget a legfontosabb elkötelezettségnek és értéknek tekintő álláspontot jelenti.
Sőt, van egy olyan meghatározása is mely szerint, a gyarmati elnyomás alól felszabaduló népek küzdelmét kísérő nézetrendszer a nacionalizmus.

Mindezzel csak azt akartam mondani, hogy nincs abban semmi kivetnivaló, ha egy nemzet népe, vagy egy párt nacionalista!!! A baj azokkal van, akik nem azok, mert minden más nációt, vagyis nemzethez tartozó népet elsőbbségbe helyez a sajátja előtt, mint a bolsevik-fasiszta-neoliberális kormánypolitikusok is teszik!

Azt hiszem hogy a nacionalizmus össze lett tévesztve a sovinizmussal, ami egyáltalán nem jellemző a jelenleg hatalomban lévő politikusokra!
Sajnos, a nacionalizmus sem!
A Fidesz sem nacionalista, mert a kampányidőszakokon kívül neki sem jut eszébe, hogy a magyar nációhoz, vagyis nemzethez tartozó nép érdekeit kellene képviselnie!

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fico nacionalizmussal vádol...
  2008-10-03 19:57:43, péntek
 
  A Fidesz egy nacionalista mozgalom

Nacionalista mozgalomnak nevezte a Fideszt Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki szerint egy jobboldali kormányváltás esetén a NATO beavatkozására is szükség lehet a Magyarország és Szlovákia közötti konfliktus megakadályozására. Fico egy német lapinterjúban arról is beszélt, hogy Gyurcsány urat bárhol és bármikor kész fogadni, illetve hogy továbbra is kitart a Benes-dekrétumok mellett.

Kész vagyok Gyurcsány urat bárhol és bármikor fogadni, és mindenről beszélni vele - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök, akivel szerdán közölt interjút a Die Welt című német konzervatív napilap. Az interjúban, amely A szlovákok problémája a magyar jobboldallal címmel futott, Fico a magyar jobboldalt kritizálta, és védelmébe vette a múltban sokszor támadott, a szlovák parlament által mégis sérthetetlennek nyilvánított Benes-dekrétumokat.

Az interjú bevezetőjében az újság megállapította: két és fél évvel hivatalba lépése után Szlovákia szociáldemokrata miniszterelnöke külpolitikai téren saját feje után megy, és ez vonatkozik a szomszédos Magyarországgal való bonyolult viszonyra is. Szélsőjobboldali koalíciós partnerének nacionalista hangjai újra és újra megakadályozzák a Budapesthez való közeledést - írja a német lap.

A Benes-dekrétumokkal kapcsolatban a Die Welt azt tudakolta Ficótól, hogy miért nem tud Szlovákia a németekhez hasonlóan a magyaroktól is bocsánatot kérni az őket ért jogtalanságokért. Válaszában Fico azt mondta, hogy a szlovák-magyar viszonyt nem lehet csak az 1940-es évek szemszögéből vizsgálni. A miniszterelnök a két ország történelmét rendkívül bonyolultnak nevezte, és arról beszélt, hogy számára ennél fontosabb, miért nem jön a magyar miniszterelnök hivatalos látogatásra Szlovákiába.

Mi akadályozza őt ebben? - kérdezte Fico az iterjúban, hozzátéve: Nagyon jó és fontos kétoldalú dokumentumot írtunk alá a közös múltról és a közös jövőről, s ezt új területekre szeretnénk kiterjeszteni.

==============================================================================

Barikád.hu kommentár:
Vigyázat! Nagyon gyanús a mondat. Közös jövő és új területekre való kiterjesztés? Ezek nem éppen bíztató szavak Fico szájából.

Nacionalista mozgalom és NATO-beavatkozás

A lapnak arra a kérdésére, hogy a Gyurcsánynak szóló szívélyes meghívás vajon érvényes-e egy esetleges új magyar miniszterelnök, például Orbán Viktor számára is, Fico kifejtette: "Hogy kit választanak meg, az a magyarok dolga, mi nem avatkozunk bele. Ugyanakkor hozzátette, észleli a Fidesz magyar nacionalista mozgalom rendkívüli aktivitását, amely szerinte a szlovákiai magyar kisebbség státusát is érinti, és a két ország kapcsolatait bonyolíthatja.

Remélem, Orbán úr más politikát folytat majd, amennyiben miniszterelnökké választanák. Bízom az Európai Unióban és a NATO-ban, amelyek megelőző céllal beavatkozhatnak, hogy ezáltal el lehessen kerülni egy konfliktust" - tette hozzá a szlovák miniszterelnök.

Barikád.hu kommentár: Ez a NATO-s dolog nagyjából ahhoz hasonlítható, mint amikor valaki előre kivesz magának egy gumiszobát, hogy a várhatóan fellépő idegroham időszakára ne jelentsen veszélyt másokra. Talán egyszerűbb lenne, ha Fico abbahagyná paranoid képzelgéseit, és az egocentrikus világképből egy valósba lépne.

Az interjúban Fico egyébként visszatért a Benes-dekrétumokra, és kifejtette: Ezek a dekrétumok a szlovák jogrend elválaszthatatlan alkotórészét képezik, abban a formában, ahogy a II. világháború után elfogadták azokat. Nem tudom elképzelni, hogy mindezt bármikor is másként szemléljük. A Benes-dekrétumokban a második világháború után többek között az akkori Csehszlovákia területén élő nem szláv nyelvű etnikumok, azaz a németek és a magyarok kollektív bűnösségének elvét fogalmazták meg.

Barikád.hu kommentár: Ha Fico, már a II. világháború után is szlovák miniszterelnök lett volna, bizonyára minden megállt volna az akkori idők politikai viszonylataiban. Csakhogy ma már 2008-at írunk...

mti - barikád.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2008.09 2008. Október 2008.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 125 db bejegyzés
e év: 2154 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 236
  • e Hét: 578
  • e Hónap: 3704
  • e Év: 35434
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.