Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Házi francia krémes
  2008-10-04 21:19:49, szombat
 
 
A tésztához:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 db tojás
1 evőkanál ecet
1 dl tejföl
csipet só

A vaníliás krémhez:
1 liter tej
4 db tojás
25 dkg cukor
2,4 g bourbon vaníliás cukor, vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
13 dkg liszt

A habhoz:
fél liter tejszín

A mázhoz:
1 g instant kávé
20 dkg cukor
7 dkg vaj
4-5 evőkanál tej

1. Melegítsük elő a sütőt 165 C-ra.

2. A tészta elkészítésével kezdjük a munkát. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára, utána könnyebb lesz vele dolgozni.
3,A kihűtött tésztát lisztezett deszkára helyezzük, kétfelé vágjuk, majd mindkét lapot kinyújtjuk.
4,A lapokat egymás után, egy nagyobb tepsi hátuljára fektetjük - melyre előzőleg sütőpapírt tettünk - és 165 C-on 20-25 perc alatt készre sütjük.
5,Most a vaníliás krém elkészítése következik. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájához hozzáadunk az 11 l tejből 11 dl-t, a lisztet és a cukor felét. Simára keverjük.
6,A gázra feltesszük a maradék tejet, hozzáöntjük a vaníliás cukrot, vagy a vaníliarúd kikapart belsejét, és felforraljuk.
7. Ha felforrt a tej, hozzáöntjük az előzőleg elkészített tojásos masszát, majd botmixerrel simára keverjük. Ezután lehúzzuk a gázról.
8. A tojásfehérjéket habbá verjük a cukor másik felével.
9, Visszatesszük a tejes masszát a gázra és nem túl nagy lángon hozzákeverjük a habot. Ezzel 2-3 percig még főzzük, közben óvatosan keverjük. El is készült a vaníliás krémréteg. Az egyik tésztalapra rásimítjuk a kész krémet, majd hagyjuk kihűlni - kb 30 perc.
10,Most a tejszínhabréteget helyezzük fel. Ha a krém kihűlt, felverjük a tejszínhabot és a krémre simítjuk.
11,Ezután következik a máz elkészítése. Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzátesszük a cukrot, majd takarék lángon kevergetjük, míg a cukor felolvad. Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a vajat. Ezt a legjobb géppel végezni, míg tejföl sűrűségű krémet kapunk, kb 1 perc alatt.
12,Innentől kezdve gyorsan kell dolgoznunk, rásimítjuk a mázat a megmaradt másik tésztalap hátoldalára. Ha kissé megszáradt a máz, felkockázzuk az immáron mázzal fedett tésztalapunkat. Így darabonként helyezzük vissza a lapokat a tejszínhabra, így könnyen szeletelhető lesz a kész sütemény.
13,Ezután már csak tálalni kell, és jó étvággyal elfogyasztani őket!
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Tejes pite
  2008-10-04 19:22:43, szombat
 
 


* 2 tojás
* 10 dkg cukor
* 15 dkg liszt
* 1/2 liter zsírosabb tej
* 1 csipet só
* vaj (a tepsi kikenéséhez)
* baracklekvár

# A tojásokat, egy csipet sót, és a cukrot jó habosra kikeverjük.
# Apránként hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet és csomómentesen elkeverjük. Tulajdonképpen egy kicsit sűrűbb palacsintatésztát készítünk (amibe én nem szoktam cukrot tenni, de ebbe kell).
# Kivajazott tepsibe öntjük a tésztát és 190 fokra előmelegített sütőben sütjük (légkeverésesen) kb. 10 percig, majd a következő félórában 180 fokon, amíg a teteje szépen meg nem pirul. Fontos, hogy ne legyen a tészta túl magas, mert akkor könnyen nyers maradhat a közepe. Ha pedig túlzottan pirul a teteje sütés közben, fedjük le fóliával vagy sütőpapírral és úgy folytassuk a sütést.
# Baracklekvárral tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Ausztrál répás süti
  2008-10-04 19:17:22, szombat
 
 


tésztához

* 500 g sárgarépa
* 250 g dió
* 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
* 2 tk szódabikabóna
* 2 tk fahéj
* 150 g mazsola
* 250 g barna cukor
* 4 tojás
* 250 ml növényi olaj

krémhez
* 250 g mascarpone
* 80 g porcukor
* 50 g vaj
* 1 cs. Bourbon vaníliás cukor

tepsi kikenéséhez
* evőkanálnyi vaj

1. A sárgarépát megpucoljuk, durvára reszeljük, a diót finomra vágjuk és tálban összekeverjük őket.
2. A lisztet elvegyítjük a szódabikarbónával, a cukorral, a fahéjjal és a mazsolával.
3. Egy nagy tálban a tojásokat kézi habverővel habosra keverjük, lassan hozzácsorgatjuk az olajat, majd felváltva hozzákeverjük a répás-diós mixet és a lisztes egyveleget.
4. Az egészet egy kivajazott, mélyebb tepsibe öntjük (én egy 32 x 25 x 4 cm-eset használtam) és elegyengetjük a tetejét.
5. Légkeverésen 160 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsül. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
6. A krémhez a hozzávalókat kikeverjük és amikor a süti kihűlt, a tepsiből tálcára tesszük, rákenjük a tetejére a krémet.
7. Kockákra vágva tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Rizskoch
  2008-10-04 19:14:15, szombat
 
 


* 1 liter tej
* 1 dl víz
* 25 dkg rizs
* kevés cukor
* 1 rúd vanília vagy 2 zacskó vaníliás cukor
* 5 tojás

1. A tejet és a vizet egy lábasba öntjük. Hozzárakjuk a rizst, cukorral ízesítjük. Beledobjuk a vanília rudat (vagy a vaníliás cukrot).
2. A rizst megfőzzük és kihűtjük.
3. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját belekeverjük a már kihűlt rizsbe. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a rizshez.
4. Egy magasabb falú tepsit kivajazunk, kilisztezünk és ebbe öntjük bele a masszát.
5. Közepesen meleg sütőben aranybarnára sütjük.
6. Lekvárral tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Aranygaluska
  2008-10-04 19:08:07, szombat
 
 



* 500 g liszt
* 25 g élesztő
* 300 ml tej
* 5 ek kristálycukor
* 80 g olvasztott vaj
* 2 tojássárgája
* 200 g darált dió
* 150 g kristálycukor

1. Az élesztőt 100 ml cukrozott, langyos tejben megfuttatjuk. Egy nagy tálban a lisztet összegyúrjuk az élesztővel, tejjel, tojássárgájával és cukorral. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg selymes állagú nem lesz. Belisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyre téve duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztát nyújtódeszkán körülbelül fél centiméter vastagra kinyújtjuk. A 3-4 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggatott tésztakorongokat elkezdjük sorban lerakni a vajjal kikent kuglófforma alján. Amikor egy sort leraktunk, megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk a kristálycukorral elkevert dióval. Így folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. A legfelső sort is vajazzuk és megszórjuk dióval.
3. A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra, légkeverésen. A kuglófformát letakarjuk, félretesszük meleg helyre és még egyszer kelesztjük. Fél óra elteltével a forró sütőbe dugjuk és aranyszínűre sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Almás bögrés süti
  2008-10-04 19:06:10, szombat
 
 


* 4 bögre apró kockára vágott alma
* 1/2 bögre magozott meggy (befőtt)
* 1/2 bögre apróra vágott dió
* 3/4 bögre kristálycukor
* 2 bögre finomliszt
* 1/2 bögre étolaj
* 4 egész tojás
* 1 kk. fahéj
* 1 kk. sütőpor
* 1 kk. szódabikarbona

1. A tojásokat az olajjal és a cukorral habosra keverjük.
2. A többi hozzávalóval elkeverjük és tepsibe öntjük.
3. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Kelt mákos és diós kalács
  2008-10-04 18:59:04, szombat
 
 



tésztához

* 1 kg liszt
* 2 tojás
* 1cs. élesztő (5 dkg)
* 3 dl tej
* 20 dkg porcukor
* 20 dkg margarin
* 1/2 citrom reszelt héja
* csipet só

mákos töltelékhez

* 1/2 kg darált mák
* 2 alma , lereszelve
* 20 dkg cukor
* maréknyi mazsola
* 1/2 citrom reszelt héja
* 2 dl tej

diós töltelékhez

* 1/2 kg darált dió
* 20 dkg cukor
* 2 ek sárgabarack lekvár
* maréknyi mazsola
* 1 tk fahéj
* 2 dl tej

kenéshez

* 1 tojás



1. A langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
2. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, a felfutott élesztőt, a cukrot, a sót és a citromhéjat.
3. Jól összedolgozzuk a tésztát, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen pihentetjük 1 órán át.
4. Közben elkészítjük a kétféle tölteléket: a mákos töltelék hozzávalóit egy tálban leöntjük a forró tejjel és jól összekeverjük. Ugyanígy járunk el a diós töltelék készítésekor is.
5. A kelesztési idő leteltével négy cipóra osztjuk a tésztát. Mindegyiket kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, téglalap alakúra.
6. kettőt megkenünk a mákos, a másik kettőt a diós töltelékkel ( a széleket 1,5 centi szélességben szabadon hagyva).
7. Feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymás mellé, úgy hogy mindegyik csavarás vége alul legyen. (A négy rúd pont elfér egy gáztepsiben.) A tetejüket megkenjük tojással.
8. Egy órán át kelesztjük.
9. Majd forró (kb. 200 fokos) sütőben pirosra sütjük.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
gőzgombóc
  2008-10-04 18:44:56, szombat
 
 



tésztához
* 500 g liszt
* 3 dl tej
* 2,5 dkg élesztő
* 1 tk kristálycukor
* csipet só
* 1/2 citrom reszelt héja
* 1 tojás
* 10 dkg olvasztott vaj (a gombócok kenéséhez)

töltelék
* kb. 25 dkg sűrű szilvalekvár
tetejére
* 10 dkg őrölt mák
* 5 dkg porcukor

1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük.
3. A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk.
4. A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól összgömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis gombócokat megkenjük olvasztott vajjal.
5. Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne.
6. Ráültetjük egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralunk (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. Elkészültüket tű beleszúrásával ellenőrizhetjük.
7. A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és porcukros mákot hintünk a tetejére.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
hello
  2008-10-04 12:02:20, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
mai csaj
  2008-10-04 11:59:50, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2008.09 2008. Október 2008.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 115 db bejegyzés
e év: 1248 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 264
  • e Hét: 1118
  • e Hónap: 3169
  • e Év: 31392
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.