Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Nagyon szép napot mindenkinek.
  2008-11-22 12:44:23, szombat
 
  Kellemes szombati elfoglaltságot, szép időt kivánok, most nincs több időm, majd holnap megyek hozzátok.. mindjárt megyünk a lányaimhoz..

 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Krisztina egypercese....
  2008-11-22 12:39:57, szombat
 
  Késsel esett egymásnak ...

...két nyugdíjas az utolsó szelet tortáért

Kórházban végződött a vita, ami a svédasztalon árválkodó utolsó tortaszeleten robbant ki két nyugdíjas között az észak-olaszországi Novate Milanese egyik vendéglőjében. A 70 éves Niccolo Bruno volt a fürgébb, ő ragadta meg először a süteményt, ám a 62 éves Alfredo Mancininak sem volt rest: felkapott egy szeletelő kést és a riválisába mártotta. Bár Mancini megpróbált gyorsan odébb bicegni sétabotjával a büféből, a rendőrség hamar utolérte és letartóztatta. A dúvad nyugdíjas akár börtönt is kaphat súlyos testi sértésért. A megszúrt Brunót rövid kórház ellátás után hazaengedték.


Utas a pilótafülkében


1.

Az utasok mindig is kíváncsiak voltak a pilótafülkére, még ha nem is sokat értettek belőle. Egyszer egy nem túl eszes hölgy kívánta megtekinteni a repülőgép kezelőszerveit. Félrehúzta a fülke ajtaját takaró függönyt, és megkérdezte, bejöhet-e egy pillanatra.
- Hölgyem, annak semmi értelme.
- Ó, elnézést, nem tudtam, hogy nem lehet - felelte a hölgy, és távozni akart.
- Dehogynem lehet, de csak egy pillanatra bejönni, annak semmi értelme.
Belépni és kimenni? Maradjon, nézzen körül. A nőnek leesett az ejtőernyős papírtantusz, belépett, majd nézegetni kezdte a navigátor munkahelyét, a műszerfalon a számtalan mutatót, műszert.
- És ez... ezt hogy figyelik mind? - kérdezte értetlenül.
- Á, nem figyeljük. Igazából ezek nem is műszerek, csak egy tapéta az üveg mögött... látja, nem is mozdulnak a mutatók...
- Ó... értem... érthető, hiszen ennyi műszerre nem is lehet figyelni.
A nő ezek után az ablakon nézegetett kifelé. Odakint, mélyen alattuk zárt felhőtakaró, s úgy nézett ki, mintha állnának. A pilóta meg is kérdezte:
- Ugye, azt akarja kérdezni, hogy mióta állunk?
- Ööö... igen... pont erre gondoltam.
- Hát olyan... - ránézett az órájára - nyolc, nyolc és fél perce.
- Micsoda? - csattant fel a kapitány. - Nyolc perce vesztegelünk itt? Hát ezért állítottak meg? - Előrehajolt, jobbra-balra nézett, mintha keresne valamit odakint - Nyolc perc, és ezek sehol, hát mondhatom!
- Kik nincsenek sehol?
- Megállított minket a légi irányítás, mert keresztben áthalad egy másik gép, de az meg késik.
A droid arca felderült.
- Egy másik gép? Hát ezt le kell fényképezni! Azzal kirohant a pilótafülkéből, és ujjongva mesélte a többi utasnak, hogy hamarosan egy másik gép fogja keresztezni az útjukat. Abban a pillanatban a jobb oldali ülésekről felpattantak az emberek, és tódultak a kameráikkal a bal oldali ablakokhoz. Jó nagy tülekedés lett. A kapitány erre elkezdte a gépet balra dönteni, és beleszólt a mikrofonba:
- Emberek, mit művelnek! Felborulunk!!
Erre a droidok egymást taposva igyekeztek vissza a helyükre.

2.

Szokás szerint civil látogatót fogadtak a pilótafülkében, egy nyolc év körüli kissrácot. Nézte tágra nyílt szemekkel a sok műszert, kart fogantyút, majd megszólalt:
- Én... én azt hittem, robotpilóta vezeti a gépet...
Mire a kapitány szögletes mozdulattal megfordult, ránézett, és így szólt:
- Mi is ro-bo-tok va-gyunk!
Azzal visszafordult, és mint egy robot, nyúlt a kapcsolókhoz, és hasonló hangon szólt a másodpilótához. Az is vette a lapot.
- Ma-gas-ság hu-szon-öt-e-zer...
- E-resz-kedj...
- Húsz-e-zer...
A kissrác nézte őket egy darabig, majd visszaszaladt a szüleihez, és elújságolta, mit látott.
- ... És képzeljétek el, egészen úgy néznek ki, mint az igazi emberek!

3.

A helyszín ezúttal is egy pilótafülke, a szereplők pedig a pilóták és egy hülye utas, aki előrejött műszernézőbe.
- Egyet áruljon el nekem, pilóta úr. Azt még értem, hogy nappal hogy repülnek, hát ugye, látják a földet, hogy merre járnak. De ilyenkor, éjszaka hogyan? Hiszen nem látni semmit! A kapitány kimutatott az ablakon.
- Éjszaka még egyszerűbb. Látja, ott van két villogó fény a szárnyvégeken, egyszerűen azok között kell tartani a gépet. Az utas leesett állal nézett.
- Ahaaa... hát ez... tényleg egyszerű.


krisztina..

Ősi mesék susogója, Erdély

A helyi hétköznapok jelen időbe teszik a múltat: szekerezhet, tehenet fejhet, kenyeret süthet, jeges borvízben mártózhat, vadkempingezhet a kiránduló. A hatalmas erdők ősi meséket susognak, az apró falvak múltunk emlékét őrzik, az emberek feledésbe merült hagyományainkat.

Erdély eredetileg a hegyekkel határolt Erdélyi-medencét (56 ezer km2) jelentette, de Trianon óta a köznyelv Erdélynek nevezi a Magyarországtól Romániához csatolt egész területet (103 ezer km2), így a Partiumot és a Bánságot is. Őseink az Alföldtől keletre fekvő területeket "erdőn túlinak" vagy Erdőelvének hívták, ami megegyezik a latin Transsylvania jelentésével. A szászok a Siebenbürgen elnevezést használják, ami feltehetően a hét XII. századi szász várra utal.

A mintegy 8 millió erdélyi lakos háromnegyede román. A Ceausescu-éra alatt szászok tízezrei vándoroltak ki Németországba, "hazatelepülésüket" a német kormány több ezer márkás "fejpénzek" kifizetésével támogatta - ma mintegy húszezren maradtak. Rengeteg magyar is világnak indult, de számuk még ma is csaknem másfél millió lehet. Kis falvakban természetes a békés román-magyar "egymás mellett élés", a nacionalizmus főleg nagyvárosok, politikusok és kocsmai törzsvendégek "passziója".

Síléccel a költők nyomában

Ha irodalmi, művészeti emlékhelyek felkeresése, Ady, Arany, Kazinczy, Kölcsey nyomainak kutatása irányítja lépteinket, Koltót ne hagyjuk ki. A csöpp faluban Teleki Sándor gróf kastélyának parkjában hat éve felállított bronzszobor Petőfi Sándort és Szendrey Júliát formázza. A szomszédos Nagybánya szép környezete a szocialista nagyberuházások, iparosítás áldozata lett, így a híres festőiskola helyett inkább a három évvel ezelőtti környezetvédelmi katasztrófa ötlik eszünkbe. Viszont a közeli Bódi-tónál, Máramaros felvonóval felszerelt síközpontja várja a sport és a természet szerelmeseit decembertől áprilisig. Erdélyben számtalan síelési lehetőség kínálkozik. A pályák környékét még nem mindenhol látták el megfelelő infrastruktúrával, de Brassó és Hargitafürdő a legigényesebbeknek sem nyújt csalódást. A helybéliek gyakorta nem kedvtelésből, hanem kényszerből csatolják fel a léceket: a havasi falvak közt csak így járható a méteres hó...

Völgyek és hegytetők

Szászrégenből mára szinte teljesen kikoptak a névadó szászok, de magyarok még viszonylag sokan élnek a két hangszergyáráról elhíresült városkában. A Maros völgyét, a folyóparti kastélyokat végigjárni kívánók is innen indulnak útnak. A Teleki család hajdani rezidenciái Sáromberken és Gernyeszegen, a Bornemissza-kastély Görgényszentimrén, a Kemény família reneszánsz vára pedig Marosvécsen várja a látogatókat. Az országutat az Istenszéke zárja: a Maros felé magasodó fennsík 1300 méteréről fenséges látvány tárul elénk. Bár csak elszánt koránkelők járják meg sötétedésre Galónyáról startolva a köves, csúszós meredélyt egy nap alatt. Nincs messze a gyógykúráiról elhíresült Maroshévíz és Borszék, ahonnan a "kötelező látnivalók" közt feltüntetett Gyilkos-tó és Békás-szoros már csak egy ugrás.

A Csíki-medencében az Olt kanyarai közt fekszik a határon innen és túl egyaránt kedvelt Bálványosi Nyári Egyetemről elhíresült Tusnádfürdő. A patinás villák a szocializmusban nagyon lerongyolódtak, de már sok új gazdára és felújítóra talált. Innen egy ugrás a legendás Bálványos, a XI. századi vármaradvány. A székely Apor nemzetség a keresztény időkben is ősei vallását követhette, mert a meredélyt erőszakkal bevenni lehetetlen volt. Békében sem egyszerű.

Mindenképpen vigyünk magunkkal túracipőt, pótkereket és meleg ruhát. A magas hegyekben mindig hűvös van, különösen esténként. A Csíki-medencében egész nyáron fűtenek, és szeptembertől már fagy éjszakánként, a hó sem ritka. Télen gyakorta a szibériai hideg, mínusz 30 Celsius fok sem ritkaság.

Borok, kalandok és barlangok

Erdély külön élvezet lehet mindenkinek, akit vonzanak a kalandok. Túrák elhagyott vagy érintetlen tájakon, ismeretlen barlangokban... Az egyik legismertebb a Bihar-hegységben található Medve-barlang, amely mészkőlerakódásai 200 millió évvel ezelőtt képződtek, és amely nevét a 15-20 000 évvel ezelőtt élt barlangi medvéről (Ursus Spelaeus) kapta. A barlangban ugyanis több tucat medve csontváza található... A barlang egy álomvilág: cseppkövek ezrei drapériákat, orgonákat, megkövesedett zuhatagokat, képzeletbeli őslényeket, űrhajót, mélyen konduló harangot és egyéb csodalényeket varázsolnak elénk.

Egy kiadós barlang-túra után jól esik egy pohár finom bor is. Erdély-Hegyalja legjelentősebb fajtái a Királyleányka, a Fehér leányka, a Furmint, a Kövér, a Piros tramini, a Szürkebarát, az Olaszrizling, a Sauvignon, az Ottonel muskotály, a Rajnai rizling, a Neuburgi, a Tramini és a Járdovány...

Forrás: Nana.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2008.10 2008. November 2008.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 142 db bejegyzés
e év: 1307 db bejegyzés
Összes: 35234 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 283
  • e Hét: 2851
  • e Hónap: 63918
  • e Év: 977740
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.