Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Jó Éjszakát Mindenkinek!
  2008-11-08 21:06:18, szombat
 
 



Link
 
 
1 komment , kategória:  7 Szép estét,jó éjszakát!  
1Viragildykótól Köszönöm
  2008-11-08 20:45:51, szombat
 
  továbbküldömHIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!  
 
0 komment , kategória:  Videó  
Szívemtől távol
  2008-11-08 20:40:24, szombat
 
  HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!  
 
0 komment , kategória:  Videó  
Depressziról képekben
  2008-11-08 20:31:58, szombat
 
 



Link





Link





Link




Link




Link




Link

 
 
0 komment , kategória:  :( Depresszió, Stressz, Drog  
PárÚjKépCharlotteGainsbourgról
  2008-11-08 20:12:12, szombat
 
 



Link





Link
 
 
0 komment , kategória:  {Charlotte Lucy Gainsbourg  
A Mate teáról
  2008-11-08 19:50:51, szombat
 
  Mikor először hallottam a mate teáról, hamar megtudtam azt is, hogy az igazi "matesok" speciális, kivályt tökből egy szintúgy speciális szívószállal isszák speciálisan elkészített teájukat. Ezzel egy időre le is mondtam arról, hogy a közeljövőben igazi mate-t fogok inni, de végül azt is megtudtam, hogy egyáltalán nem égbekiáltó bűn a "hagyományos úton" (tehát ahogy a többi teát szokták) elkészített mate ivása sem, mert a hatóanyagok és az ízek így is érvényesülnek. Majd a személyes tapasztalatokat is megírom, de először nézzük, mi is az a mate tea:
Származása:
A tea a Dél-Amerikában honos magyalféle, az Ilex paraguarensis leveleiből készül. A mate Argentína és Dél-Uruguay észak-keleti részének, a Parana és Paraguay folyók medencéjének jellegzetes trópusi-szubtrópusi örökzöld növénye. Termése küllemben a bors termésére hasonlít. A természettel harmóniában élő guarani indiánok már évszázadok óta használták házi patikaszerként is, amikor az európai gyarmatosítók a XVII. században felfedezték. Leginkább vadon él, de Argentínában termesztik is.
Legjellemzőbb élettani hatása:
A tea egy jóval egészségesebb alternatívája a fekete kávénak és -teának. A mate hatóanyaga a matein, amely bár rokonságban áll a kávéban található koffeinnel, viszont másképpen hat szervezetünkre, mint a tea teinje vagy a kávé koffeinje. A matein lényege, hogy nem csak élénkíteni képes, hanem szabályozni is tudja az idegrendszer működését. Azaz élénkít, ha elfáradtunk, lehangoltak vagyunk; ellenben nyugtatni kezd, ha túlságosan felpörögtünk, izgatottak vagyunk.
A matein működési mechanizmusa:
A matein egy xanthin alkaloid (mint pl. a koffein, theofillin, és theobromin.) A jelek szerint a matein rendelkezik a xanthinek előnyös tulajdonságainak legjobb kombinációjával. Mint a legtöbb xanthin, ez is a központi idegrendszert stimulálja, de azoktól eltérően, nem okoz függőséget. A koffeinnal ellentétben nem erős vízhajtó, így sokkal kevésbé dehidratálja a testet is.
További hatóanyagok és hatásaik:
A mate kémiai tulajdonságaiban hasonlít a zöld teához is, de annál táplálóbb. 196 kémiai anyag van a máté teában, ami a testünkre hat - beleértve a B vitaminokat; A, C és E vitaminokat, és az ásványi anyagokat, mint pl. a kalcium, magnézium, vas, kálium és a szelén.
11 fajta polifenolt tartalmaz, ezek erős antioxidánsok, így védenek a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen, erősítve ezzel a szervezet természetes védekező képességét. Ezenfelül gazdag klorofillban, ami élénkzöld színét adja és további antioxidáns előnyöket biztosít.
További előnyök:
Mélyebb alvás: Hihetetlen, de a mate tea nem zavarja az alvást. Igazság szerint segíti a pihentető alvást és növeli a gyors szemmozgással (REM) járó alvásciklust, csakúgy, mint a mély alvást (delta állapot). Sokan állítják, hogy kevesebb alvásra van szükségük, amikor a mate teát használják, mivel mélyebben alszanak.
Emésztés és méregtelenítés: A mate tea segíti az emésztést, és helyrehozza a béltraktus sérült szöveteit. Megakadályozhatja a székrekedést azzal, hogy lágyítja a székletet és stimulálja a bélrendszer összehúzódásait. A méregtelenítést is elősegíti azzal, hogy növeli a vizelés, az emésztés és az ürítés által történő vízvesztést.
Biztonság a szívnek: Kimutatták, hogy a mate tea jó hatással van a szívre. Megnövelheti a szív oxigén- és tápanyag-ellátottságát stressz esetén vagy edzés ideje alatt, csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a keringést néhány ember esetében azzal, hogy nyugtatja az ereket.
Immuntámogatás: A mate tea minden jel szerint erősíti az immunrendszert: egyrészt azzal, hogy leküzdi a betegségeket okozó organizmusokat és segíti az immunsejtek - elsősorban a fehérvérsejtek - működését. A benne található C és E vitaminok fontosak az immunrendszer támogatása szempontjából. Eltérően a többi gyógynövénytől, amelyek folyamatosan stimulálják az immunrendszert, a mate tea inkább egy egyensúlyi állapotot hoz létre azzal, hogy egyfajta frissítőként hat rá. A szaponinok szintén fontos kémiai anyagok, amelyek szintén felelősek lehetnek az immunerősítő hatásért.
Segíti a tüdő működését: A mate tea az allergiát is enyhíti azzal, hogy oly módon stimulálja a mellékvese mirigyeket, hogy azok kortikoszteroidokat termeljenek, amelyek elfojtják a gyulladást és a túlreagált immunválaszt. A légutakat is megtisztítja. Ez jó hír a sportolók számára, mivel ezek az előnyök elősegítik az optimális légzést, és így több oxigénhez jut a testük. A mate tea izomnyugtató hatása hasznossá teszi azt az asztma kezelésekor, mivel tágítja a hörgőket (amik megkötik a gázokat a tüdőben).
Fogyasztása:
Az argentínok az italt is a lopótökcsészét is, amiből eredetileg isszák, matenak hívják. Hagyományosan társasági ital, körbeadják, mindenki ugyanabból a csészéből és kifejezetten erre a célra kitalált szűrőszipkával issza. (Nem túl higiénikus, a világ többi részén talán ezért nem terjedt el.) A maté ivása otthoni szokás, nem isszák nyilvános helyen, nemigen kapható éttermekben és bárokban sem. Ha vendégségben megkínálnak, nem illik visszautasítani.
A teának egyébként üdítő, kicsit kesernyés íze van. Ízesíthetjük cukorral, mézzel, de más növényeket (pl. menta) is adhatunk hozzá. Nyáron élvezhetjük jéggel, narancs, citrom vagy gyümölcslé hozzáadásával. Kipróbálhatjuk tejjel is.
Jó teázást!
(a http://www.hazipatika.com, a http://shop.builder.hu és a http://www.terebess.hu segítségével)
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Új fotók Keira Knightleyről
  2008-11-08 16:39:43, szombat
 
 



Link






Link
 
 
0 komment , kategória:  {Keira Knightley  
Váci Mihály:Nehéz a szívünk
  2008-11-08 11:22:34, szombat
 
  Váci Mihály: Nehéz a szívünk


Az arcodat ne mutasd szomorúnak.
Ne lássa senki, mi az, amit eltűrt.
Jobban kellene szeretni magunkat,
hiszen mi már nagyon kiérdemeltük.

A szíveink egymásra zúzva hulltak,
eggyé forrasztó sors zuhog felettünk.
Sebeinkért szeretjük már a múltat;
és a jövőt: - lesz mit felemlegetnünk.

Most itt ülünk. Kedves, Te szomorú vagy.
Az arcom nem mutatja, amit eltűrt.
Nehéz a szívünk, mert nem kennyü búnak

ütése alatt ragyog a szerelmünk.
Egymást szeressük már - ne csak magunkat.
Hiszen mi már nagyon megérdemeljük.


 
 
0 komment , kategória:  v- Váci Mihály  
Új képek Félixről és Berciről
  2008-11-08 10:56:59, szombat
 
 



Link

és Beri





Link
 
 
0 komment , kategória:  k Félix a család kedvence!  
Ditke be köszönt!
  2008-11-08 10:50:13, szombat
 
 


Link

Köszönöm Ditke! Puszillak! Ani


 
 
0 komment , kategória:  b Ditkémtől JELENIDŐ  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2008.10 2008. November 2008.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 195 db bejegyzés
e év: 1659 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 44
  • e Hét: 904
  • e Hónap: 2517
  • e Év: 41007
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.