Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Nagy Erzsébet: Utólsó stádium
  2008-12-13 23:06:01, szombat
 
  Nagy Erzsébet: Utólsó stádium

"Durva maszlag fedi a földet,
melyben én balgán benne élek.
Lám átölel engem, s téged,
ki gyáva, ki álmokat kerget.

Sziklák sűrű ködbe merednek,
majd eltűnnek a magas égen.
Lépkedek tovább egyre feljebb,
a halál vesz édes ölébe.

Utolsó stádium és vége,
még néhány szót papírra vetek.
Itt maradnak, e föld kelyhében,
emlékezni ürüs jövőre.

Durva maszlag fedi a földet,
ahol fázik már a szeretet.
Büszke vigyor az arcok réme,
e föld ettől lett rideg, kérges.

Vesd hát meg azt, mi embert éltet,
te légy patkány, majd önző véreb.
Húsodból lesz rothadó kéjenc,
a jövőd jól lakik, mert étkes.

Érzi már tested bomló szagát,
és rebegi az áldott imát.
Könnyben ázik mosollyal arcán.
Komédia, e földi színház!

Mert te vagy benne ,bukott lélek,
és lám csorba tükörbe nézek.
Előttem áll gödör szegélye,
látlak benne, amint ott pihensz.

Betakarlak te büvős élet,
a lábaim alatt fű zöldell.
Követlek, s lásd veled lépek,
ismeretlen örök mezőre.

Gyere, fogd meg újra a kezem!
Vörös rózsának hervadt szára,
tüskéivel a testem szántja,
s megyünk fel a magas hegyre.

Puha felhőn a kéklő szirten,
hol gyémánt szilánkon ül léted.
Visszanéznél, de kár és vétek,
arcodon a félelem reszket."

 
 
1 komment , kategória:  versek  
Luca mártír vagy boszorkány?
  2008-12-13 22:51:11, szombat
 
  Luca napja: mártír vagy boszorkány?

A legenda szerint Lúcia az ókeresztény időkben élt szűzlányként. Édesanyja egyszer megbetegedett, és lányával együtt elment segítséget kérni Szent Ágota sírjához.
Lúcia ott elaludt, és látott egy álmot, melynek hatására úgy döntött, hogy Jézus menyasszonya lesz. Édesanyja meggyógyult, de még a csoda bekövetkezésének hatására sem fogadta el lánya makacs hitét, elhatározását. Pogány vőlegényhez akarta hozzáadni, és bálványok hódolatára akarta kényszeríteni a lányt.
Lúcia viszont nem tágított eredeti tervétől, ezért lakóhelye bírái elítélték. Igás állatokkal keresztül akartak hajtani lekötözött testén, de az állatok megtorpantak előtte. Több kínzásnak is kitették, végül megégették, így vértanúvá vált. A legenda szerint csak akkor halt meg, amikor befejezte imáját.
Egy másik szóbeszéd szerint saját maga szúrta ki a szemét, hogy vakon ne tetsszen, és így elriassza kérőjét. Ezért is lett később, már szentté avatása után a szemfájósok, és a vakok védelmezője.



A magyar néphitben Luca nem hasonlít a legendabeli Szent Lúciához, sokkal inkább kitalált alak. Külseje riasztó, csúnya öregasszony vagy fehérleples szörnyeteg. Szerepe a rontás és a büntetés. Megbünteti azt, aki dolgozik december tizenharmadikán, például fonalat fon, kenyeret süt, vagy ruhát mos. Ezen a napon kölcsönadni sem volt ajánlott, a néphit szerint az elvitt dolog a boszorkányok tulajdonába kerülhettek.


 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Lucanapi búza
  2008-12-13 22:34:40, szombat
 
  Lucanapi búza





Ezen a napon a háziasszonyok búzát kezdenek csíráztatni. Amikor a csírák már elég nagyok, díszes cserepekben friss földbe ültetik őket. Az újbúza termékenységet, gazdagságot, egészséget, boldogságot hoz a ház lakóinak, ha Szentestére, azaz december 24-re szárba szökken. Üde színfoltja az ünnepi asztalnak vagy a feldíszített ablakpárkányoknak, hiszen - ha minden jól megy - a zsenge, fűzöld búzaszálak akár 35-40 cm magasra is megnőnek. És akkor még áldásos hatásáról nem is beszéltünk!


 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Luca nap Svédországban
  2008-12-13 22:29:03, szombat
 
  Luca nap Svédországban




Skandináv szokás: svéd hajadonok a fejükön égő gyertyakoszorúval ünneplik a fény visszatérését, zenés ébresztő.
Ezen a napon a svédek Szent Luca királynőt választanak. Az iskolákban, a munkahelyeken, de még a családokban is. A megválasztott királynők este hangosan énekelve felvonulást tartanak az utcán. Ez Svédország egyik legnagyobb ünnepe, melyet szertartásosan megtartanak: kora reggel - amíg a családfő alszik - az anyuka hosszú fehér ünneplő ruhába öltözteti a gyerekeket, és elkészíti a Lucának szánt apró gyertyákból készült koronát, melyet később óvatosan a kislány fejére illesztenek. Így mennek a hálószobába, ahol énekükkel keltik fel az apukát, aki hamarosan csatlakozik hozzájuk, hogy együtt költsék el a különleges, Luca-napi reggelijüket. Erre a napra különféle édes süteményeket és ropogós zsemléket sütnek, melyet tejeskávéval tálalnak


 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Lucanapi érdekességek.
  2008-12-13 22:22:03, szombat
 
  Lucanapi érdekességek

Luca napi szokás volt az is, hogy egy cserépbe búzát vetettek, hogy karácsonyra kikeljen. Akkor a karácsonyfa alá tették, mint az élet jelképét. Ha karácsonyig minden elvetett szem kikelt, akkor a következő évben bőséges termésre lehetett számítani.

Luca napjától figyelték az időjárást is. A karácsonyig eltelt 12 nap a 12 hónapot jelölte. Luca nap volt a január, az utána következő nap a február és így tovább. Eszerint minden hónap olyan lesz, mint a neki megfelelő nap a tizenkettőből. Ha esik, esős, ha száraz, akkor a hónap is száraznak várható.

Régen december 13-án egy fehér ruhába öltözött Luca végigjárta a házakat és megkérdezte az ott lakó gyerekeket, hogy tudnak-e imádkozni. Aki nem tudott, annak kijutott Luca félelmetes pálcájából, aki tudott, az pedig nem kapott ajándékot. Egyszóval nem éppen egy védőszent volt ez a Luca, úgy is emlegették, mint a gyerekek rémét.

Az úgynevezett asszonyi ünnepek közül Luca napja hazánkban a legjelentősebb. Ezen a napon az asszonyoknak és a lányoknak tilos volt dolgozni. Nem is egy történet szól arról, hogy hogyan büntette Luca azokat, akik ezen a napon szőni, fonni, varrni vagy mosni mentek

Az ardói lányok például ezen a napon szerelmi jóslásokat végeztek. Érdekel, hogy hogyan tették? Összeverődtek és csapatostól elindultak. Egy lány megzörgette a disznóól tetejét. Ha a malac megijedt, akkor röfögött. Ez nem feltétlenül jelentett jót, ugyanis az jelezte a közeli házasságkötés eljövetelét, ha a disznó nem szólalt meg. Ha pedig már elröffentette magát, akkor annyi évet kellett várni, amennyit röfögött.


 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Adventi sütemény.
  2008-12-13 22:16:31, szombat
 
  Adventi sütemény

A nagylányok süteményt sütöttek és minden kis kalácsban elrejtettek egy fiúnevet. Amelyik utoljára maradt meg, az a fiú volt a várva-várt jövendőbeli.

 
 
1 komment , kategória:  Advent  
Luca cédula
  2008-12-13 22:14:58, szombat
 
  Luca cédula

12 papírra ráírták 12 fiú nevét, egyet pedig minden nap tűzbe vetettek. Akinek a neve rajta volt az utolsó fennmaradó cédulán, az volt a leányzó jövendőbelije.


 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Luca széke
  2008-12-13 22:09:02, szombat
 
  Luca széke

A népi babonák szerint a boszorkányok felismerését szolgálta a Luca-székének keresztelt, kilenc fajta fából összerakott, ötszögű faragott kisszék



A legnevezetesebb népi szokás az úgynevezett Luca székének faragása. Ennek egy szabályos ötszög köré írt, öt egyenlő szárú háromszögből készült forma volt az alakja, amit állítólag már a kelták varázsló papjai, és a druidák is ismertek. Készítője Luca napjától kezdve, mindennap faragott rajta egy kicsit, s csak Karácsony estjére volt szabad elkészülnie vele. Ezért terjedt el a mondás: ,,Lassan készül, mint Luca széke!" A hagyomány szerint a széket többnyire kilencféle fából állították össze: kökény-, boróka-, körte-, som-, jávor-, akác-, jegenyefenyő-, cser- és rózsafából. Arra szolgált, hogy segítségével tulajdonosa felismerje a falu boszorkányait...

A hiedelem szerint, aki rááll karácsonykor az éjféli misén pontban éjfélkor a maga által készített székre, az megláthatja, hogy kik a boszorkányok, mert ilyenkor azok szarvat viselnek. Ha valóban meglátja az illető, kik a boszik, akkor aztán spuri haza, mert különben azok széttépik.A mise után el kellett égetni a széket.



 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Luca, mint boszorkány
  2008-12-13 22:07:52, szombat
 
  Luca, mint boszorkány

A magyar néphitben Luca nem hasonlít a legendabeli Szent Lúciához, sokkal inkább kísértetszerű, kitalált alak, kinek külseje csúnya öregasszonyé vagy fehérleples alaké. Szerepe a büntetés és a rontás. Megbünteti azt, aki fon, kenyeret süt, vagy mos december 13-án. Kölcsönadni sem volt ajánlott ilyenkor semmit, mert az elvitt dolog boszorkányok kezére kerülhetett.
A Szent Luca-alak a sötétség miatt átalakult Luca-boszorkánnyá. A bűbájosok, boszorkányok, rontások ellen úgy védekeztek, hogy Luca előestéjén minden ajtót, ablakot zárva tartottak a gonosz ellen. A kulcslyukba dugott fokhagyma, a bal ajtófélfába vágott kés és a keresztbe állított söprű is elriasztotta őket.
Egyes vidékeken fokhagymával rajzoltak keresztet az ólak ajtajára, s közben mondogatták: "Luca, Luca, távol légy!" A seprűket is eldugták a boszorkányok elől. E napon sem kölcsönadni, sem kölcsönkérni nem volt szabad, nehogy a kölcsön a boszorkányok kezére kerüljön.





 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Szent Luca a vakok vádőszentje
  2008-12-13 22:06:42, szombat
 
  Szent Luca a vakok vádőszentje




Egy másik hagyomány szerint saját maga szúrta ki a szemét, hogy ne tetsszen kérőjének. Ezért is lett a későbbi szent a szemfájósok, és a vakok védelmezője.
Luca egy katolikus szent volt, a vakok, szemfájósok, utcanők és menyasszonyok védőszentje.




Szent Lucia legendája a IV. századra nyúlik vissza. A történetek szerint Lucia gyönyörű, fiatal, keresztény lány volt, akire szemet vetett egy gazdag, pogány, ám nagyhatalmú férfiú. Ám hiába volt tehetős és befolyásos úr, a lány visszautasította udvarlását.
A méltóságában megsértett kérő esztelen dühében elfogatta, és megvakította szerelmét. (Más források szerint máglyára vetette).



 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2008.11 2008. December 2009.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 168 db bejegyzés
e év: 1158 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1763
  • e Hét: 7454
  • e Hónap: 28137
  • e Év: 231050
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.