|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2008-12-15 14:07:40, hétfő
|
|
|
Juhász Gyula
Én nem tudom, mi ez, de jó nagyon.
Fájása édes, hadd fájjon hagyom.
Ha balgaság, ha tévedés, legyen.
Ha szerelem, bocsásd ezt meg nekem!
József Attila
Szeretlek, mint anyját a gyermek,
mint mélyüket a hallgatag vermek,
szeretlek, mint fényt a termek,
mint lángot a lélek, test a nyugalmat!
Szeretlek, mint élni szeretnek
a halandók, amíg meg nem halnak.
|
|
|
1 komment
, kategória: idézetek |
|
|
|
|
|
2008-12-15 13:39:10, hétfő
|
|
|
JÉNAIBAN SÜLT FŰSZERES GYÜMÖLCS
Hozzávalók
* alma
* banán
* kicsi hagyma
* kicsi paradicsom
* narancs
* mandarin
* só
* bors
* szerecsendió
* gyömbér
* narancs reszelt héja
* vaj
Elkészítés
A jénait kivajazzuk vékonyan.
A hagymát vékony karika szeletekre vágjuk a tál aljára terítjük sózzuk borsozzuk, egy paradicsomot vékonyan felkarikánuk a besózott és gyömbérrel, borssal szerecsendióval, chilipaprikával vagy erős pirospaprikával megszórjuk.
Egysor banán fűszer, már ezt nem sózzuk, narancs mandarin és banán alma váltakozik.Tetejét megszorjuk reszelt narancshéjjal és pici vajat teszünk rá 15-20 percig sütjük.Jó étvágyat a gyüminapon egy jó meleg gyümihez.
|
|
|
0 komment
, kategória: gyümölcs napra |
|
|
|
|
|
2008-12-15 13:36:16, hétfő
|
|
|
PUFÓK AMERIKAI PALACSINTA
Hozzávalók
* 3 nagyobb tojás
* 120g finomliszt
* 1 púpozott kávéskanál sütőpor
* 1 1/2 dl tej
* 1 csipet só
Elkészítés
Válaszd szét a tojás sárgáját és fehérjét külön tálba. A sárgájához add a lisztet, sütőport és tejet. Keverj belőlük sűrű sima tésztát. Kemény habbá verd fel a tojásfehérjét a sóval. Ezt forgasd a tésztába. Mérsékelt tűzön forrósíts fel egy teflon palacsintasütőt. Önts bele egy kis tésztát, süsd míg szilárdulni nem kezd, szórd rá az általad választott ízesítőt (kakaó, lekvár, dió) a még nyers oldalára és így fordítsd meg. (Csinálhatod a hagyományos módon is.)
|
|
|
0 komment
, kategória: szénhidrát napra |
|
|
|
|
|
2008-12-15 13:33:27, hétfő
|
|
|
BABOS KÁPOSZTA
Hozzávalók
* 1 fej vöröshagyma
* sárgarépa
* kelkáposzta
* gomba
* 1 doboz chilis bab
* vegeta
* kakukkfű
* olaj
Elkészítés
Kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a felaprított zöldségeket, megszórjuk kakukkfűvel, vegetával, felöntjük kevés vízzel.Ha megpuhultak hozzáadunk 1 doboz chilis babot.Összeforraljuk, utánízesítjük sóval borssal, ha kell.
|
|
|
0 komment
, kategória: keményítő napra |
|
|
|
|
|
2008-12-15 13:32:16, hétfő
|
|
|
SAJTBAN SÜLT TOJÁS
Sajtban sült tojás
Hozzávalók
* 8 tojás
* 15 dkg szeletelt trappista sajt
* 4 paradicsom
* 1 csokor zöldhagyma zöld szára
* 1-1 mokkáskanál törött fekete bors
* currypor és piros fűszerpaprika
* késhegynyi szerecsendió-reszelék
* ízlés szerint só
Elkészítés
Előkészítése: a sajtszeleteket vékony csíkokra vágom, és a felét egy lapos tűzálló tálra terítem. A tojásokat egyenként felütve úgy rakom a sajt tetejére, hogy a sárgája egynek se menjen szét. Megsózom, és mindegyikre kevés fűszert hintek a felsoroltakból, vékonyra szelt paradicsomot teszek rá és sovány sonkát, majd a maradék sajtcsíkokkal úgy borítom be, hogy minden tojásra jusson a sajtból. A tálat folpack fóliával letakarom, és a mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton négy-öt percig sütöm. Akkor van készen, ha az étel tetején lévő sajt megolvad és egybefüggő réteget alkot. A sütőből kivéve még tűzforrón meghintem a finomra metélt hagymazölddel, és négy cikkre szeletelve, azonnal kínálom. Friss saláta illik mellé. |
|
|
0 komment
, kategória: fehérje napra |
|
|
|
|
|
2008-12-15 07:38:36, hétfő
|
|
|
Galyasági korhelyleves recept
Hozzávalók:
25 dkg. füstölt csülök ( vagy tarja),
2-3 db. babérlevél,
2 evőkanál étolaj ( vagy zsír),
1 fej vöröshagyma,
25 dkg. gomba ( csiperke, vargánya, pereszke)
1 evőkanál liszt,
1 kiskanál édes-nemes fűszerpaprika,
só,
csipetnyi őrölt fekete bors,
1 evőkanál citromlé ( vagy ecet)
1 db. tojás,
2 evőkanál liszt,
2 dl. tejföl.
Elkészítés:
A füstölt húst a babérlevelekkel feltesszük főni annyi vízzel, hogy az a húst bőven ellepje. Ha megfőtt, a húst kivesszük és apró kockára vágjuk. Közben a zsiradékon a lereszelt ( vagy apróra vágott) vöröshagymát megpirítjuk, majd az előzetesen megtisztított és felszeletelt gombát beletéve élénk tűzön 3 - 5 percig pároljuk, állandó kevergetés mellett.Közben egy evőkanálnyi liszttel és a fűszerpaprikával is megszórjuk, és a füstölt húslével felengedjük. Annyi levet adunk hozzá, hogy legalább egy liternyi legyen. Izesítjük csipetnyi sóval - esetleg ételízesítővel - és a citromlével, s így is forraljuk 4 - 5 percen keresztül.
Tojásfehérjét csipetnyi sóval és annyi liszttel amennyit felvesz összekeverjük úgy, hogy sűrű galuskatésztát kapjunk, amit kiskanállal a levesbe szaggatunk és megfőzzük. A tojás sárgáját belekeverjük a tejfölbe és ezt a tányérok alján elterítjük s erre merjük a forró levest.
Tanácsok:
Akkor igazán ízletes, ha a savanyúsága kellemesen, eléggé érződik. Szárított gombával is elkészíthető, ha előzetesen a gombát 25 - 30 percre beáztatjuk. Ekkor az áztatólevet is felhasználjuk. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2008. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
105 db bejegyzés |
e év: |
1248 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 539
- e Hét: 2438
- e Hónap: 6842
- e Év: 38571
|
|
|