Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Szép álmokat barátaimnak
  2008-12-23 23:41:13, kedd
 
  Szép álmokat kívánok a barátaimnak és a látogatóimnak.



Köszönöm a mai sok kommentet.



 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Holnap lesz szenteste
  2008-12-23 23:23:52, kedd
 
  Holnap lesz szenteste

Szenteste különösen is fontos emlékeztetnünk magunkat, hogy istentiszteletre készülünk, nem csupán igehirdetésre. Igehirdetésünk illeszkedjék bele az istentiszteletbe, tehát gondoljuk végig az elhangzó igéket, imádságokat és énekeket!
Karácsony böjtje (dec. 24), másként Ádám-Éva napja, két ünnepi mozzanatot foglal magában, amelyet az Egyház liturgikus körültekintéssel kapcsolt össze. Egyrészt bibliai ősszüleinknek, Ádámnak és Évának nevenapja, emlékezete: a karácsonyi misztériumjáték és ünnepi szimbolika forrása. Másfelől az Ószövetség megváltatlan világából, Adám és Éva örökségéből az új Ádám fogadására, egyúttal a halott természet életre igézésére, a kezdődő új esztendőre, továbbá az emberi megújulásra való előkészület.

Lukács evangéliuma így meséli el az eseményeket:
Abban az időben Augustus volt a római császár. Parancsot adott, hogy birodalma összes lakóját számolják össze, mégpedig úgy, hogy mindenkit ott írjanak össze, ahonnan származik. József, aki Dávid családjából származott, a nemzettség pedig Betlehemből való volt, elindult várandós feleségével, Máriával Betlehembe. Ott azonban sehol nem kaptak szállást, csak egy istállóban. Itt szülte meg Mária kisfiát, Jézust, akit jászolba fektetett.
Pásztorok tanyáztak a vidéken a szabad ég alatt, és éjnek idején őrizték nyájukat. Egyszer csak egy angyal jelent meg előttük Nagyon megijedtek. De az angyal megnyugtatta őket: ''Ne féljetek! Örömhírt mondok nektek! Menjetek betlehembe, mert megszületett a Megváltó, Jézus. A jel, amiről felismeritek: bepólyálva fekszik egy jászolban.'' Akkor a pásztorok gyorsan útra keltek, s meg is találták a szent családot: Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő gyermeket, és elmesélték, mit jövendölt Jézusról az angyal. Eközben, mint erről, Máté evangéliumában olvashatunk, bölcsek -mágusok, csillagjósok- jöttek napkeletről gazdag ajándékokkal, őket egy fényes csillag vezette Betlehembe. A csillag éppen a fölött a hely fölött állt meg, ahol a gyermek volt. A bölcsek köszöntötték őt és Máriát, s királyhoz méltó ajándékaikat átadták nekik.
Az éjszaka, amelyen Jézus született, a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe lett


Éjféli mise:
2008. december 24. szerda 23:55 - 01:08
A műsor kezdéséig még 1 nap 27 perc van hátra.
Karácsonyi éjféli mise
Karácsonyi éjféli mise a dömösi Szent István plébániatemplomból. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Székely János püspök


 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Betlehemezés2
  2008-12-23 23:14:14, kedd
 
  Betlehemezés2

A betlehemezés a magyar paraszti hagyomány egyik legismertebb és legnépszerűbb, többszereplős, dramatikus népszokása a karácsonyi ünnepkörben. Tulajdonképpen pásztorjáték, azt a történetet meséli el, melyben Jézus születésekor a pásztorok vagy a "három királyok" ( a napkeleti bölcsek) meglátogatják a jászolban, barmok közt fekvő kisdedet és Máriát. A betlehemezők, általában férfiak, legények vagy gyerekek betlehemet visznek magukkal. Ez fából, papírból készült jászol, melyben a szent család figuráit és a jászolban fekvő állatokat ábrázolják. A dramatikus játék részei a bekéredzkedés, a háziak köszöntése, a születéstörténet felolvasása vagy előadása, adománygyűjtés. Állandó szereplők a pásztorok (külön megemlítendő az öreg pásztor) és egy angyal, illetve bizonyos vidékeken Heródes. Az erdélyi betlehemes hosszabb terjedelmű misztériumjáték, több szereplővel. Általában megjelenítik Szűz Máriát, Szent Józsefet is.
A magyar népi hagyományban Szenteste napján csak a ház körül szabadott dolgozni, a mezőn tilos volt tevékenykedni. Szintén nem volt szabad kölcsönadni, mert ez elvitte a szerencsét. Ezen az éjjelen merítették az ún. aranyos vizet vagy életvizet, melynek egészségvarázsló szerepet tulajdonítottak. Az éjféli mise alatt a pásztorok egyes vidékeken körbejárták a templomot, és zajkeltéssel (ostorcsattogtatás, kürtölés...) igyekeztek a gonoszt távol tartani. A mise után a gazdák megrázták a gyümölcsfákat, hogy bő termés legyen, illetve az állatoknak is különféle mágikus erővel bíró ételeket adtak (pl. szentelt ostyát, piros almát...), hogy egészségesek maradjanak.

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
karácsonyi sütik
  2008-12-23 23:09:50, kedd
 
  Beigli hagyományos




karácsonyi kalács




 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Karácsonyi ünnepi vacsora
  2008-12-23 23:06:09, kedd
 
  Karácsonyi ünnepi vacsora

A karácsonyi asztal a néphagyományban fontos szerepet játszott az ünnepkor. Mind az asztal díszítésének, mind az étkezésnek szigorú rendje volt. A feltálalt fogásoknak mágikus erőt tulajdonítottak. A karácsonyi abroszt az év során még általában vetőabrosznak használták (ebből vetették az első gabonamagvakat, hogy bő termés legyen.) Az asztalra gabonamagvakat helyeztek, ebből adtak a baromfiaknak, hogy jól tojjanak, az asztal alá pedig szalmát tettek, annak emlékére, hogy Jézus jászolban született. Később ezt a szalmát a jószág alá tették, hogy egészséges legyen, de volt ahol a gyümölcsfákra is kötöztek belőle, jó termést remélve.
A szigorú rituálékhoz tartozott, hogy a gazdaasszony nem állhatott fel vacsora közben az asztaltól, hogy jól tojó tyúkjai legyenek. Az ételek közül előnyben részesítették azokat, amelyek bőséget, jó termést ígértek a háziaknak. Innen a bab, borsó, lencse, mák, dió, hal a (halpikkely miatt) megjelenése a karácsonyi asztalon. A fokhagyma az egészséget, a méz (mézesbáb) az élet édességét jelképezte. A kalácsból, almából az első falatokat szétosztották egymás között, hogy a család mindig összetartson. A karácsonyi morzsát összeszedték, és az állatoknak adták, hogy termékenyek legyenek, de jó volt betegek gyógyítására, rontás elűzésére is. Sok helyen este az asztalt nem szedték le, hogy a betérő kis Jézus ne maradjon éhes.
A paraszti étkezési szokások alapjai ma is megtalálhatók karácsonyi étrendünkben. Gyakoriak a halból készült ételek, de angolszász befolyásra elterjedt a pulyka is. A borleves egyértelműen a nagypolgári étkezési kultúra része, a mákosguba viszont a paraszti hagyományból ered, csakúgy, mint az elmaradhatatlan beigli (a diós, mákos kalács).

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Betlehemezés
  2008-12-23 23:01:40, kedd
 
  Betlehemezés

Régen a magyar falvakban az a szokás járta, hogy karácsony este a férfiak - később a fiúk - betlehemezni indultak. ,,betlehemet" készítettek ehhez, amely Jézus szülőhelyét, betlehemi istállót ábrázolta a jászolban fekvő kisdeddel, édesanyjával, Szűz Máriával és az istállóban lakó, jézust leheletükkel melegítő állatokkal: tehénnel, báránnyal. Az ajtóban a pásztorok és a három királyok sorakoztak, s a fölöttük a betlehemi csillag ragyogott. A betlehemesek régi, szép énekbe foglalták Jézus születésének történetét. Sorra látogatták a falu házait, és mindenütt Jézus születésének hírévek köszöntötték az ünnepre készülőket. Énekükért kaláccsal és egy-egy pohár borral ,,fizettek".

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Télapó repül a jó gyerekekhez,
  2008-12-23 22:33:33, kedd
 
  Télapó repül a jó gyerekekhez, .



sok - sok ajándékkal.

 
 
0 komment , kategória:  Télapó  
Kis karácsony, nagy karácsony&
  2008-12-23 21:10:22, kedd
 
  Kis karácsony, nagy karácsony...

"Kis karácsony, nagy karácsony,
Kisült-e már a kalácsom?
Ha kisült már ide véle,
Hadd egyem meg melegében!

Jaj, de szép a karácsonyfa,
Ragyog rajta a sok gyertya.
Itt egy szép könyv, ott egy labda,
Jaj, de szép a karácsonyfa.

Kezem, lábam, jaj de fázik,
Csizmám sarka jégszikrázik.
Ha szikrázik, hadd szikrázzon,
Azért van ma szép karácsony."


 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Csordapásztorok
  2008-12-23 21:08:39, kedd
 
  Csordapásztorok

"Csordapásztorok, midőn Betlehemben
Csordát őriznek éjjel a mezőben.

Isten angyali jövének melléjük,
Nagy félelemmel telék meg Ő szívük.
Öremet mondok néktek ne féljetek
Mert ma született a ti üdvösségtek.

Menjetek el még gyorsan a városba,
Ott találjátokJézust a jászolban.

Elindulának, és elbé jutának,
Szűz Máriának jó estét mondának.

Nem találták őt fényes palotában,
Hanem istálló szegény jászolában.

Aki az Ég s Föld sarkait fenntartja,
Nem lel más helyet, hol fejét lehajtsa"


 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Ó, gyönyörű szép…
  2008-12-23 21:06:38, kedd
 
  Ó, gyönyörű szép...

"Ó, gyönyörű szép, titokzatos éj!
Ég szemű gyermek, csöpp rózsalevél.
Kisdedként az édes Úr,
Jászolában megsimul,
Szent Karácsony éjjel.

Ó, fogyhatatlan, csodálatos éj!
Hópehelyostya, csöpp búzakenyér.
Benne lásd az édes Úr
Téged szomjaz, rád borul,
Egy világgal ér fel."



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2008.11 2008. December 2009.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 168 db bejegyzés
e év: 1158 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2557
  • e Hét: 14187
  • e Hónap: 47341
  • e Év: 281088
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.