|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2008-12-08 01:34:23, hétfő
|
|
|
Nagyon finom diós sütemény
Hozzávalók:
* 15 dkg vaj,
* 30 dkg porcukor,
* 5 tojás,
* 7 dkg rétesliszt,
* 4 ek kakaó,
* 32 dkg dió,
* 4 ek rum,
* 1/2 sütőpor,
* Ízlés szerint lekvár,
* 1 cs. vaníliáscukor,
Mázhoz:
* 10 dkg ételbevonó,
* 5 ek olaj.
Elkészítése: 4 tojássárgáját kikeverjük 15 dkg porcukorral, és 15 dkg vajjal. Hozzáadunk 1 ek kakaót és a 4 tojás keményre felvert habját, 7 dkg réteslisztet, amit elkeverünk 1/2 cs sütőporral. Végül hozzáadunk 12 dkg diót és kikent, lisztezett tepsibe megsütjük. A kisült tésztát megkenjük pikáns lekvárral. Ez után összekeverünk 20 dkg darált diót, 15 dkg porcukorral, 1 cs vaníliás cukorral, és 4 ek rummal, majd a lekváros tésztára öntjük. Majd 1 egész tojást, 3 ek kakaót, 10 dkg porcukrot, és 20 dkg vajat jól kikeverünk és rákenjük a diós töltelékre. A végén elkészítjük a mázat úgy, hogy a 10 dkg ételbevonóhoz 5 ek olajat teszünk és gőz fölött felolvasztjuk, majd a süteményre öntve hűlni hagyjuk. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2008-12-08 01:06:23, hétfő
|
|
|
Kiadós mézes puszedli
Hozzávalók:
1 kg liszt, fél kg méz, 30 dkg cukor, 2 evőkanál baracklekvár, 4 tojássárgája, 2 dkg szalalkáli, 1 teáskanál szódabikarbóna (egy kevés tejben feloldva), 20 dkg margarin, mézeskalács-fűszerkeverék, vagy ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, citromhéj.
Elkészítés:
Gyúrja össze a hozzávalókat, majd tegye 2-3 napra hűtőbe. Sütés előtt nyújtsa ki a tésztát kb. fél centi vastagra. Szaggassa ki a különböző formákat, majd forró, 200°C-os sütőben süsse 8-10 percig. Már rögtön sütés után puha és fogyasztható.
Pléhdobozban pedig nagyon hosszú ideig eláll.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2008-12-08 01:01:39, hétfő
|
|
|
tésztához
* 450 g liszt
* 200 g porcukor
* 2 kk szódabikarbóna
* 1 kk fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, ánizsmag, kardamom)
* 3 tojás
* 2 ek puha vaj
* 200 g méz
* 1 cs vaníliás cukor
díszítéshez
* 120 g átszitált porcukor
* 1 tojásfehérje
1. Az összes alapanyagot jól összedolgozzuk, és a tésztát fóliába csomagolva legalább egy napig hűvös helyen érleljük. (Nálam három nap lett belőle, de semmi baja nem esett a tésztának.)
2. Az érlelés után a tésztát, enyhén lisztezett munkafelületen, kis részletekben nyújtjuk ki, kb. 2 mm vastagságúra, és különféle formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tojássárgájával megkenegetjük, majd 175 ºC-ra légkeverésen előmelegített sütőbe téve, alul-felül állásra váltva, 5-7 perc alatt megsütjük. A folyamatot addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy. (Rengeteg mézeskalács lesz a tésztából, részemről a nyers tészta felét bedugtam a fagyasztóba.)
3. Fontos, hogy ne légkeveréses üzemmódban, hanem alul-felül álláson süssük a tésztát, különben kiszárad.
4. A díszítéshez a porcukrot és a tojásfehérjét habbá verjük és egy alkalmas eszköz segítségével (kinek mi válik be, ki kell tapasztalni: nylon zacskó egy apró lyukkal, habzsák mini lyukú véggel, vagy egy kis ecset) tetszés szerinti mintákat rajzolunk a mézeskalácsokra.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2008-12-08 00:59:16, hétfő
|
|
|
* 15 dkg liszt
* 10 dkg teavaj
* 1 kk őrölt fahéj
* 5 dkg kristálycukor
* 5 dkg mogyoró
* 6 db szabolcsi Jonathan alma
* 1/2 dl citromlé
* 2 ek brandy (konyak)
tálaláshoz
* porcukor
1. A lisztet és a fahéjat egy tálba összeszitáljuk.
2. A vajat felkockázzuk és kézzel összedolgozzuk a fahéjas liszttel. (Gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a vaj ne nagyon olvadjon meg.)
3. A tésztába belegyúrjuk a cukor felét, valamint a durvára vágott mogyoró felét is.
4. Az almákat szépen meghámozzuk, kicsumázzuk. Felnegyedeljük őket, citromlével meglocsoljuk, majd egy serpenyőbe tesszük és megszórjuk a megmaradt cukorral. Leöntjük a brandyvel (konyak), kis lángon felmelegítjük és óvatosan meggyújtjuk, addig rázogatjuk, amíg a láng el nem alszik.
5. Az egész gyümölcskeveréket átkanalazzuk egy öblös tűzálló edénybe, vagy cserépedénybe.
6. A tésztával beborítjuk és a maradék mogyorót is rászórjuk.
7. 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz.
8. Melegen, porcukorral meghintve kínáljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2008-12-08 00:53:40, hétfő
|
|
|
* 5 tojás
* 10 dkg méz
* 5 dkg porcukor
* 30 dkg liszt
* 1 csomag sütőpor
* 2 kk. őrölt fahéj
* csipet só
* 10 dkg apróra vágott dió
* 4-5 evőkanál baracklekvár
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2. A tojást a mézzel és a porcukorral habverő segítségével habosra keverjük.
3. A lisztet a sütőporral, a fahéjjal, a sóval és a dióval összekeverjük és óvatosan a felvert tojásokhoz adjuk.
4. Kivajazott, kilisztezett tepsiben megsütjük.
5. Ha kihűlt a tetejét forró baracklekvárral megkenjük.
6. Díszíthetjük aszalt gyümölcsökkel.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2008. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
105 db bejegyzés |
e év: |
1248 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 229
- e Hét: 1161
- e Hónap: 2153
- e Év: 33882
|
|
|