Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Peches Mikulás nap
  2008-12-08 19:33:04, hétfő
 
 



Mikulás napján hajnali ötkor ébredtem. Átnéztem a Marketinget és az Európai Uniót. Éppen a legfontosabb részeket kihagytam, gondoltam, lesz, ami lesz, elég, ha két-három kérdésre tudok majd válaszolni.

Egész éjjel esett az eső. Örültem neki, hiszen jeges úton az utolsó években kifordult bokáimmal, melyeket az orvosok bokaficam után nem gipszeltek be, nem tudok közlekekedni. Remegő léptekkel megyek ki így is a bérházból, próbálgatom az utat, eltűnődöm azon: pár éve még tűsarkú csizmákban jártam. Mi változott meg azóta? Egyszer volt olyan 1987-ben, hogy jég fedte el a várost, nem lehetett bemenni dolgozni, csak falakba kapaszkodva. A jég szereti szenvedtetni áldozatait, főleg az embereket próbálja meg. Anyai nagyanyám is úgy halt meg 1976-ban, hogy a megfagyott lépcsőn megcsúszott, majd lesett, tüdőgyulladást kapott.


Miután ilyen nehéz a közlekedés pár éve, ezért kihordásos ebédet kértem.Hétfőn szombatot is beirattam a napok közé, így is marad a vasárnap,melynek ebédköltségét csekélyke pénzemből nem tudom fedezni.

Beértem az iskolába sikeresen a megolvadt utakon, kiosztották a vizsgalapokat egymás után.
Marketingből mindent elfelejtettem. Már régóta csak a rövidtávú memóriámat tudom használni, a hosszútávú akadályoztatva van, nem tudom berögzíteni, csak nagyon nehezen többszöri megértés után a megtanultakat. Erre ilyen rohanó anyag-feldolgozás mellett nincs lehetőség.
A fejem fogtam, néztem a papírra, de semmi sem jutott eszembe.

Még ott maradtam egy darabig társadalom biztosításon, majd 11-kor hazaindultam. Előző nap az ebédkihordóval megbeszéltem, hogy iskolába megyek, kérdeztem, mikor hozza az ebédet. Azt felelte: egy órával hamarabb, mint ma.

Nem bízom a cigányságban. Ahol én laktam, egy cigánytelep volt a város végén, s a kamrákba betelepült cigányság szétszórva. A legelső cigány, aki bejött albérleti családi házunkba, meglopott, elemelte az esernyőmet. Folyamatosan megloptak később is, 1986-ban, 1991-ben a Zsarnai telepen, ahol minden iratomat új pénztárcámmal, kozmetikai tárgyaimmal, új táskámmal együtt elemelték a lányom elől. Éppen cserepeket árultam ruhákkal együtt, s a legtöbbet aznap adtam el. Már le voltak foglalva a Búza téri korongozónál az újabb formás cserepek. Nem szavahihető emberek. Amúgy is majdnem kijött belőlem az étel, amikor kezében hozta nekem a kenyér-szeletet.

Siettem haza, hogy negyed egyre itthon legyek, egy órával hamarabb, mint máskor. Vártam három óráig nagyon éhesen, de nem hozta az ebédet.

Telefonáltam a lányomnak, hogy nem hozta az ebédet. A lányom négy órakor hozott húslevest, de a kocsiban mind kiömlött, csak a tészta maradt az ételhordóban. - Ez nem a te napod! - mondta nekem.

Hétfő reggel telefonálással kezdtem a napomat. Reklamáltam az ebéd miatt. Akkor is ki kell fizetnem, ha nem kaptam meg, mert mint kiderült, a cigány negyed egyig már végzett az ebédszéthordással. - Adja be a szomszédba! - közölte velem.

Csakhogy itt nem olyanok a szomszédok, akik szívesen tesznek szívességet a többieknek. Én nem terhelek meg senkit sem kellemetlenségekkel. Legutóbb, mikor Pesten jártam a lábammal, megkértem az egyik szomszédot, hogy vegye át az ebédemet, elnézést kértem tőle azért, hogy cigány fogja hozni, mert tudom, hogy allergiás rájuk.

Az unokáimnak vittem fel a Mikulásokat azzal, hogy járt nálam. Nem örültek neki. Mutatták, milyen nagy doboz édességük van, az ablak tele végig Mikulásokkal. Lehorgasztott fejjel jöttem haza tőlük. Előző nap egy beszélgetés történt a lányom és közöttem. Közölte velem, hogy biztosan igénytelen kakaómasszából készült Mikulást vettem. Külön megkérdeztem a boltban, hol vannak az igényes Mikulások.
A gyerekek végig hallgathatták a telefonbeszélgetést, hiszen mindent meghallanak, mindenre felfigyelnek. Jön Nani a kakaómasszájával, őket ez nem érdekli.
Az unokáim érdekemberek lesznek, akik csak igényes nagyon drága ajándékoknak fognak örülni. A tejcsokis Mikulást már semmibe sem nézik, csak a legdrágábbakat értékelik. Le fogják nézni azokat a rokonokat, akikből nem sok van, akik szerényebb ajándékokkal akarnak kedveskedni nekik. Az apróságok varázsa semmit sem jelent majd nekik.

Örömmel küldtem nekik mese kalendáriumot, minden napra egy szép képpel és mesével. Nem nézték semmibe, el sem olvasták. Mi lesz később? Milyen felnőtt lesz belőlük így?

Így telt el a Mikulás napom, szerencsétlenül kezdődött, mely egész nap elkísért.
 
 
0 komment , kategória:  Érzelmek  
Az őszinte apáca
  2008-12-08 19:07:40, hétfő
 
 




A római katolikus általános iskolában történt a napokban ez az eset:


Az egyik apácával beszélgettek az első osztályosok. Karácsonyról volt szó. A gyerekek elmondták véleményeiket, beszéltek a titokzatos Jézuskáról, aki az ajándékokat hozza a jó gyerekeknek.

Az apáca mindenki megdöbbenésére közölte: Jézus nem hoz ajándékot, hanem a szülők veszik meg a gyerekeknek, s ők teszik a fa alá.

A gyerekekben egy világ dőlt össze, félig hitték is, nem is. Nekik még az ünnep titokzatossága, varázsa sokat jelent, kicsiny szívüknek még korai volt az ajándék megtalálása a szülői kézben, ahogyan a nagyobbak megtalálják őket szekrényekbe eldugva, s lelepleződik számukra a csoda. Ehhez megfelelően érettnek kell lenniük, annyira, hogy amikor leleplezik a titkot már maguktól készüljenek titkon saját ajándékokkal szüleiknek, testvéreiknek, nagyszüleiknek. A meglepetésre készülés öröme újabb titkokat és ünnepi hangulatot varázsol a szívükbe.

Most dúl a háború az iskola és a szülők között.


Emlékszem, amikor kicsi voltam, Vilia este a mákos bobájka elfogyasztása után megszólalt a kiscsengő a szobánkban, ahol plafonig érő fenyőfa állott finomságokkal, tejcsokis díszekkel, habcsókkal, a magunk által készített díszekkel együtt, melyeket esténként csavargattunk közösen apával. Nagy szó volt akkor a soros kapcsolású égő, melyet nekünk apa készített, még nem árultak ilyet. Jézuska mindig csengővel érkezett meg. Egymást lökdöstük, a legbátrabb ment legelől. Majd miután kiörültük magunkat az ajándékoknak, kántálni mentünk nagymamáékhoz egy Betlehemessel, melyben a kis Jézus mellett Mária, József és hét szent volt szoborként megformálva. Nagymamáék fája szintén platofinig ért, de kék desszert szalon volt rajta, éppen olyan, mint kék szalonjukban a faragott bútorok huzatának színe.

Mit vett el az apáca örökre a gyermekektől idejekorán? Ki fogja nekik és hogyan jóvátenni a szívükben elszenvedett csoda elvesztését? Jóvá lehet-e bármivel is tenni?

 
 
2 komment , kategória:  Iskola  
Ismerd meg önmagad!
  2008-12-08 11:30:03, hétfő
 
 







JÓSLÁS

A delphoi jóstól jövendölést kértek az emberek, a jövendőjükre, a sorsukra voltak kíváncsiak. A jós azt felelte:

Ismerd meg önmagadat és tudni fogod a sorsodat. Mert a sorsod te vagy.
Nem külső erők uralkodnak rajtad, az istenek benned vannak, s jellemed, személyiséged alakítja, formálja jövődet.
Változtass magadon és változni fog a sorsod is. Fogadd el magadat és el tudod majd fogadni sorsodat is.





 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
A Te gyereked miben él?
  2008-12-08 11:26:53, hétfő
 
 





HA EGY GYEREK SZIDALOMBAN ÉL,
MEGTANULJA AZ ÍTÉLKEZÉST.
HA EGY GYEREK HARAGBAN ÉL,
MEGTANULJA A HARCOT.
HA EGY GYEREK FÉLELEMBEN ÉL,
MEGTANULJA A RETTEGÉST.
HA EGY GYEREK SZÁNALOMBAN ÉL,
MEGTANULJA AZ ÖNSAJNÁLATOT.
HA EGY GYEREK GÚNYBAN ÉL,
MEGTANULJA A SZÉGYENT.
HA EGY GYEREK FÉLTÉKENYSÉGBEN ÉL,
MEGTANULJA AZ IRÍGYSÉGET.
HA EGY GYEREK SZÉGYENBEN ÉL,
MEGTANULJA A BŰNBÁNATOT.

HA EGY GYEREK BÍZTATÁSBAN ÉL,
MEGTANULJA AZ ÖNBIZALMAT.
HA EGY GYEREK MEGÉRTÉSBEN ÉL,
MEGTANULJA A TÜRELMET.
HA EGY GYEREK HELYESLÉSBEN ÉL,
MEGTANULJA MAGÁT SZERETNI.
HA EGY GYEREK ELISMERÉSBEN ÉL,
MEGTANULJA HOGY JÓ, HA CÉLJA VAN.
HA EGY GYEREK TISZTESSÉGBEN ÉL,
MEGTANULJA AZ ŐSZINTESÉGET,
MEGTANULJA, MI AZ IGAZSÁG ÉS BECSÜLET.
HA EGY GYEREK BIZTONSÁGBAN ÉL,
MEGTANULJA HOGY BÍZZON MAGÁBAN
ÉS A TÖBBIEKBEN.
HA EGY GYEREK NYUGALOMBAN ÉL,
MEGTANULJA MEGTALÁLNI A SAJÁT BÉKÉJÉT.

A TE GYEREKED MIBEN ÉL?





 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
Gyerekszáj
  2008-12-08 11:25:28, hétfő
 
 




ISTENI TÖRTÉNETEK


Kedves Isten!
Hittanórán mesélték, hogy mit csinálsz. Ki végzi a munkád, amikor szabadságra mész?
Bill

Kedves Isten!
A jelmezbálon ördögnek fogok öltözni. Nem baj?
Marine

Kedves Isten!
Tényleg láthatatlan vagy, vagy ez csak egy trükk?

Kedves Isten!
Ilyennek tervezted a zsiráfot, vagy csak véletlenül alakult így?
Norma

Kedves Isten!
Elmentem egy esküvőre, és csókolóztak a templomban. Ez O.K.?
Neil

Kedves Isten!
Nekem a Miatyánk a kedvencem. Egyből megírtad, vagy sokat kellett törnöd a fejed? Ha én írok valamit, mindig újra kell írnom.
Lois

Kedves Isten!
Coe Atya a barátod, vagy csak üzleti kapcsolatotok van?
Donny

Kedves Isten!
Köszönöm a kistestvért, de én egy kiskutyáért imádkoztam. Joyce

Kedves Isten!
Hogyhogy az utóbbi időben nem találtál fel egy új állatot se? Csak a régiek vannak.
Johny

Kedves Isten!
Kérlek, tegyél még egy ünnepet Karácsony és Húsvét közé.
Ginny

A nyaralás alatt végig esett. Apa nagyon mérges volt, és olyan dolgokat mondott Rólad, amit nem szabad. Remélem, nem fogod bántani.
A barátod (nem mondom meg ki vagyok)

Kérlek küldj nekem egy pónilovat. Eddig még sose kértem semmit.
Utánanézhetsz.
Bruce

Kedves Isten úr!
Jobb lenne, ha az emberek nem jönnének szét olyan könnyen. Rajtam három öltés van, és kaptam injekciót is.
Janet

Kedves Isten!
Ha vissza kell jönnünk, és újra meg kell születnünk, hadd ne legyek Jennifer Horton, mert őt utálom.
Denise

Kedves Isten!
Ha nekem adod Aladdin lámpáját, bármit Neked adok, amit csak akarsz, kivéve a pénzem és a sakk-készletem.
Raphael

Kedves Isten!
Lehet, hogy Káin és Ábel nem ölte volna meg egymást annyira, ha külön szobájuk lett volna. Nálunk ez működik a bátyámmal.
Larry

Kedves Isten!
Lefogadom, hogy nagyon nehéz neked mindenkit szeretni az egész világon. Mi csak négyen vagyunk a családban, és mégse megy.

Kedves Isten!
A bátyám elmondta, hogy hogyan születünk. Nem hangzik valami jól.
Marsha

Kedves Isten!
Ha vasárnap figyelsz a templomban, megmutatom az új cipőmet.
Mickey

Azt tanultuk, hogy Edison csinálta a fényt. De a hittanórán azt mondták, hogy Te csináltad. Biztos vagyok benne, hogy ellopta az ötleted.
Donna

Kedves Isten!
Nem gondoltam, hogy a narancssárga megy a lilával, amíg kedden nem láttam a
naplementét, amit Te készítettél. Klassz volt.
Eugene





 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
Mese a Férfiaknak, a Nőkről
  2008-12-08 11:24:12, hétfő
 
 



könnyek...


- Mama miért sírsz? - kérdezi a kisfiú az édesanyját:
- Mert én nő vagyok - válaszolta az asszony.
- Ezt nem értem! - mondja a kisfiú
- És ezt soha nem is fogod megérteni - válaszolta gyermekét átölelve az
anya.

Később megkérdezte a fiúcska az édesapját is.
- Papa, miért sír a mama látszólag minden ok nélkül?
- Minden nő ok nélkül sír. - Ez volt minden amit az apa válaszolt.

A fiúcska felnőtt, férfi lett, és még mindig kereste a választ, vajon
miért sírnak időközönként a nők. Egyszer megkérdezte a Legfelsőbb Hatalmat.
- Mondd Atyám, miért sírnak a nők olyan könnyen?
Az Atya elgondolkozva válaszolt:

Amikor a nőt teremtettem, valami különlegeset alkottam.

Oly erőssé tettem a vállát, hogy a világ terheit elbírja, mégis oly
gyengéddé, hogy vigasztalást is tudjon adni.
Oly belső erőt adtam neki, ami lehetővé teszi, hogy akkor is tovább menjen, amikor már mindenki más feladja, hogy a betegségek és a bánat idején is ellássa családját panaszkodás nélkül.
Oly mély érzéseket adtam neki, amelyekkel gyermekeit mindig és minden körülmények között szereti, még akkor is, ha a gyermek őt mélyen megbántotta.
Oly erőt adtam neki, mellyel a férjét minden hibájával együtt szereti és elviseli, és azért alkottam a férfi oldalbordájából, hogy vigyázzon férje szívére.
Oly bölcsességet adtam neki, hogy tudja egy jó férj soha nem sérti meg a feleségét, mégis néha próbára tesz a nő érzéseit, határozottságát és kitartását, hogy szikla szilárdan férje mellett áll-e?
És végezetül könnyeket is adtam neki, hogy sírhasson. A könnyek kizárólag csak az övéi, és annyit használ belőlük, amennyire csak szüksége van.

Látod: Egy nő szépsége tehát nem a ruhájától függ amit éppen visel, vagy az alakjától amilyen az ő formássága, de még nem is attól ahogyan a haját viseli. Egy nő szépségét a szemeiben ismered fel, mert ez a szíve kapuja, ahol a szeretet lakozik.

HISZ MINDEN NŐ SZÉP AKI SZERET!





 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
Ami pénzért nem megvehető
  2008-12-08 11:23:09, hétfő
 
 





AZ ABLAK


Két, súlyosan beteg ember feküdt ugyanazon kórteremben. Egyikük minden nap délután felült az ágyban egy órácskára, hogy ezzel megmozgassa a szervezetét. Az ágya a kórterem egyetlen ablakához közelebbi volt.

A másik beteg ember egész nap csak feküdt az ágyában, a plafont bámulva.
Beszélgettek a családról, feleségrol, gyerekekrol, a katonakorukról, a nyaralásaikról, ahogy az szokásos ilyen helyzetben.
Az az ember, aki az ablaknál feküdt, minden délután, amikor felült, azzal töltötte az idot, hogy elkezdte közvetíteni a másiknak, mit lát az ablakon át a kinti világból. A másik ágyon fekvo embert egy ido után szinte csak ezek a színes beszámolók tartották életben, már alig várta oket, ez volt minden változatosság az életében.

Az ablak egy kellemes, tavacskával díszített parkra nézett. Vadkacsák és hattyúk úszkáltak a tavon, és gyerekek játszottak távirányítós játékhajóikkal rajta. Szerelmespárok üldögéltek a színes virágágyások mellett órákig, egymásba felejtkezve.

Miközben az ablak melletti beteg kimeríto részletességgel írta le a kinti világot , a másik, folyton fekvo behunyta a szemét és maga elé képzelte a látványt.

Egy meleg délutánon az ablak melletti ember egy, a parkon átvonuló karneváli menetrol beszélt. Bár a folyton fekvo ember nem hallotta zenészeket, maga elé képzelte oket a másik érzékletes leírása alapján.
A napok és hetek teltek. Egy reggel a betegeket fürdetni készülo novér az ablak melletti embert élettelenül találta az ágyában, mert az éjjel csendben elaludt örökre. Elszomorodva hívta a személyzetet, hogy kivigyék az elhunytat. Amint alkalom kínálkozott rá, a korábban a belso
ágyon fekvo beteg kérte, hogy a másik ágyban fekhessen. A novér szívesen segített, kényelembe helyezve ot azon az ágyon, majd magára hagyta.

Lassan, fájdalmaktól gyötörve az ablak felé fordult az ember, és megdöbbenve látta: az ablak egy tuzfalra néz. Megkérdezte a novért, mi történhetett az eltávozott szobatárssal, hogy olyan szépnek festette le
az ablakon túli világot.

A novér elárulta, hogy az az ember vak volt, nem láthatta a falat sem..
Valószínuleg csak bátorítani akarta Önt! - mondta a férfinak.

Tanulság: igazi boldogság boldogabbá tenni másokat, nem törodve saját helyzetünkkel. Bajainkat megosztva csökkenthetjük oket, de ha derunket és boldogságunkat osztjuk meg másokkal, megsokszorozzuk azt.

Ha gazdagnak szeretnéd érezni magad, számold össze azokat a dolgokat az életedben, melyeket nem vehetsz meg semmi pénzért.


SOSE ADD FEL...

...ÉS ÉLJ BOLDOGAN!




 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
Lélekemelő sorok
  2008-12-08 11:21:55, hétfő
 
 

Az alábbi Lélekemelő sorokat pedig akár tekintheted jótanácsnak is és fogadd tőlem szeretettel:



Szeress úgy, mintha Téged még soha senki sem bántott volna meg!!!

Dolgozz úgy, mintha nem is lenne szükséged a pénzre...

Táncolj úgy, mintha Téged senki sem nézne...

Énekelj úgy, mintha Téged senki sem hallana

Tedd azt amit akarsz, és ami Neked örömet okoz

Éld úgy az életed, mintha a Mennyországban lennél ...

Használd ki a pillanatot, és minden helyzetben

fogadd el azt, ami a legjobb...

Sohase horgaszd le a fejed, ha valami nem úgy

történik, ahogy szeretnéd...

�az igazi győztesek azok, akik harcolnak, és sohasem adják fel!!!

Semmi sem fog történni, ha ezt a mailt nem küldöd tovább senkinek...

de lásd meg, hogy ...

...csodálatos ez a nap, éld az életed, és legyél nagyon boldog!

..mert hiszen ebből a napból is csak egy van...!









 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
Hálás vagyok
  2008-12-08 11:19:11, hétfő
 
 



Tulajdonképpen hálás vagyok...
* A feleségemért, aki panaszkodik esténként, mert így az estét velem tölti itthon és nem valaki mással.
* A lányomért, aki azért panaszkodik, hogy mosogatnia kell, mert ez azt jelenti, hogy itthon van és nem az utcán kóborol.
* Az adókért, amelyeket ki kell, fizessek, mert azt jelenti, hogy alkalmazott vagyok, van munkahelyem.
* A takarításért egy buli után, mert azt jelenti, hogy barátaimmal tölthettem egy estét.
* A ruhákért, amelyek egy kicsit szűkek, mert van elég ennivalóm.
* Az árnyékomért, mert kint lehetek a napfényben.
* Hogy nyírhatom a füvet, pucolhatom az ablakot, javíthatom a csatornát, mert azt jelenti, hogy van házam.
* A parkoló helyért a parkoló legmesszibb pontján, mert ez azt jelenti, hogy tudok járni és még autóm is van.
* A nagy fűtés számláért, mert ez azt jelenti, hogy melegben voltam.
* Hogy a templomban mögöttem ülő hölgy hamisan énekel, mert azt jelenti, hogy hallok.
* A mosni- meg vasalnivalóért, mert azt jelenti, hogy van ruhám.
* Az esti fáradtságért és izomlázért, mert azt jelenti, hogy tudtam keményen dolgozni.
* Hogy meghallom hajnalban az óra csengetését, mert azt jelenti, hogy élek.
* És végül a sok hülye e-mailért, amit kapok, mert azt jelenti, hogy van családom és sok barátom, akik szeretnek engem és gondolnak rám.





 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2008.11 2008. December 2009.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 55 db bejegyzés
e év: 142 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1062
  • e Hét: 3384
  • e Hónap: 9625
  • e Év: 61891
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.