Belépés
alia.blog.xfree.hu
Nincs mottó alia

Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Mobil kutyapiszok-gyűjtő
  2008-03-31 00:01:39, hétfő
 
  Mobil kutyapiszok-gyűjtő a belvárosi kutyásoknak

Belváros tiszta, kutyapiszok mentes utcákat szeretne. A kulturált ebtartás érdekében kampányba kezdett a városvezetés, pórázra szerelhető, kutyapiszok-gyűjtőket osztanak az V. kerületi kutyásoknak.

Szokássá kívánják alakítani a kutyapiszok felszedését - mondta Rogán Antal, Belváros polgármestere, amelyhez ingyenes mobilgyűjtőkkel kívánnak segítséget nyújtani a kerületi kutyásoknak. Ilyen gyűjtőket kaptak a kampány kezdetén a Szabadság téri parkban.

Bár egyre több kutyás számára természetes, hogy sétáltatáskor felszedje kedvence után a piszkot, sokan azonban még mindig ,,ottfelejtik" a végterméket a flaszteren. Belváros vezetése szeretné, ha mindenki számára szokássá válna, hogy összeszedje kutyája után a piszkot - mondta Rogán Antal. Belváros polgármestere kerületi kutyatartókkal találkozott február 6-án a Szabadság téri parkban, ahol megajándékozta őket egy pórázra rakható, úgynevezett mobilkutyapiszok-gyűjtővel. A műanyag borítású tartóból könnyedén kihúzható a kutyagumi összeszedésére alkalmas nejlonzacskó. A pórázon tartva egy ebtartó sem felejti otthon sétáltatás előtt a gyűjtőzacskót. A húsz nejlonzacskót tartalmazó tégely újratölthető, de a belvárosi közterület-felügyelet munkatársai is segítenek az utánpótlásban. A tiszta utcák, rendezett környezet érdekében osztják szét a gyűjtőket, első körben kétszázat, de valamennyi kutyásnak, mintegy ezer belvárosi ebtartó ingyen kap az önkormányzattól. Rogán Antal szeretné, ha az elkövetkezendő időszakban, ezen eszköz segítségével is szokássá válna a kutyapiszok összeszedése az V. kerületben.
Néhány hónapos türelmi időt követően a belvárosi közterület-felügyelők figyelmeztetik a kedvencük végtermékét az utcán felejtő ebtartókat - tudtuk meg Illés Istvántól, a Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet vezetőjétől. Az egy éves türelmi időt követően bírságolják a szabálysértőket, akik akár 10 ezer forintos büntetésre is számíthatnak. A cél azonban nem a büntetés - tette hozzá Rogán Antal -, szeretnék elérni, hogy minden belvárosi számára természetessé váljon a kulturált ebtartás.

Jelenleg is több helyen találni kutyapiszok-gyűjtő zacskóadagolókat az V. kerületben. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban azt mutatták, állandó a hiány van a zacskókból, feltöltésük problémás. A mobilgyűjtők egyszerűbbek, bárki feltöltheti magának otthon, nem kell keresgélnie gyűjtő után az utcán. A most vásárolt gyűjtőket egyébként a piacinál kedvezőbb áron, darabját 800 forintért vásárolta meg az önkormányzat. Ezekből osztanak szét mintegy ezret a belvárosi kutyások között, akik csaknem 1200-an vannak. Ezt az adatot az állatorvosoktól tudják csak, hiszen az V. kerületben nincs ebnyilvántartás, s mint azt Rogán Antal hangsúlyozta, nem is szándékoznak bevezetni, mint ahogy az ebadót sem.
Belváros vezetése a jelenlegi kutyafuttatók mellett megnyitná a Szabadság tér egy részét a kutyások előtt, így a mostaninál elhatárolhatóbb módon sétáltathatnák kedvenceiket, miközben nem zavarják a játszótéren lévő gyerekeket és a parkban sétáló időseket.
(Mai Belváros)
 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
A hónap rendőre
  2008-03-30 21:05:45, vasárnap
 
  Az alsórákosi rendőrőrs körzeti megbízottja, Sütő László rendőr törzsőrmester lett február hónap rendőre Zuglóban.

Az elismerő oklevelet Weinek Leonárd polgármester adta át a napokban a Polgármesteri Hivatalban.

A zuglói Rendőrkapitányság állományából havonta, a kerületőrök közül pedig háromhavonta részesül elismerésben egy-egy dolgozó.

A díjakat tavaly október óta ítélik oda.

zuglo.hu
 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
Kiállítás kedvelőknek
  2008-03-30 20:07:07, vasárnap
 
  Reneszánsz kiállítások a Várban

A ,,4x a reneszánszról" kiállítás-sorozatot,illetve annak első tárlatát - Csillag a Holló árnyékában címmel - március13-án Hiller István oktatási is kulturálisminiszter, és Monok István főigazgató nyitotta meg az Országos Széchény iKönyvtárban.

A ,,4x a reneszánszról" kiállítás-sorozat négy intézmény - az Országos SzéchényiKönyvtár, a Budapesti Történeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, és a Magyar Nemzeti Galéria - egyedülálló összefogása.
A tárlatokra az intézmények számos múzeumpedagógiai eseménnyel,kísérő rendezvényekkel és gyerekfoglalkozásokkal készülnek. Ezek célja, hogy a reneszánsz korát, Mátyás király személyét közelebb hozzák, illetve a múzeumlátogatás már kisgyermek korban is élménnyé váljon.

A Széchényi Könyvtárban látható kiállítás több mint száz műtárgyon keresztül mutatja be a korai humanizmus nagy alakját, a hatszáz évvel ezelőtt született Vitéz Jánost, Hunyadi Mátyás kancellárját, esztergomi érseket.
A tárlat feleleveníti pályája indulását, és a 15. századi művelődéstörténetben betöltött szerepét, vagyis a Corvina Könyvtár létrejöttének elősegítését, valamint mecénási tevékenységét, többek között Janus Pannonius támogatását, a pozsonyi egyetem létrehozását és Hess András Magyarországra hívását. A Budapesti Történeti Múzeum ,,Hunyadi Mátyás, a király - Hagyomány és megújulás a magyar királyi udvarban 1458-1490" című kiállításához - amely március 19-étől látogatható - öt országból hatvanöt különleges műtárgy érkezik, köztük Ausztriából hat festett fapajzs: ezeket - a legenda szerint - a Fekete Sereg Bécs visszafoglalásakor zsákmányolta.

Március 26-ától az Iparművészeti Múzeum kapcsolódik a kiállítás-sorozathoz ,,Beatrix hozománya" című tárlatával.

A kiállítás Mátyás-, illetve a Jagelló-kori itáliai luxusiparának kiemelt műfaját, a ajolikaművészetet mutatja be. Magyarországon most először tekinthetők meg a Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix címereivel díszített ún. Corvin tálak, amelyeket szakértők a 15. századi majolikaművészet csúcspontjának tekintenek.

Március 29-én a Magyar Nemzeti Galéria ,,Mátyás király öröksége a gótikától a barokkig - Reneszánsz művészet Magyarországon a XVI.-XVIII. században" című tárlata nyílik, amely a Magyarországon - Mátyás király trónra lépését követően - meghonosodott reneszánsz képzőművészet emlékeit mutatja be olyan műtárgyak révén, amelyeket idehaza most először láthatnak az érdeklődők.

Valamennyi kiállítás családbarát és interaktív. Minden megvásárolt jegy a ,,4x a reneszánszról" következő helyszínének a meglátogatásakor 25% kedvezményt biztosít. Mindez a már meglévő kedvezményekkel együtt (diák-, tanárjegy) is érvényes.
(Felnőtt belépő kiállításonként: 1600 Ft, az OSZK-ban 1000 Ft).
budavar.hu

 
 
0 komment , kategória:  Kultúra  
Így is lehet élni
  2008-03-30 20:03:56, vasárnap
 
  Mara néni 101 éves. Az életvidám idős hölgy húsz éven át volt az elegáns Gerbaud kávés kisasszonya.
Férje Hidassy (Hiszternán) Sándor a Vígszínház mûvészeként vált ismertté. Nagy társasági életet éltek,s a középpontban többnyire a szép és jó humorú Mara volt, aki az idő múlásával is megőrizte fiatalos jókedvét.
A családi ünnepségen lánya, két felnőtt unokája és két dédunokája gratulált az ünnepeltnek.
A Hattyú utcai idősek klubjában a klubtagok fejezték ki jókívánságaikat Mara néninek
a kerület polgárai nevében pedig dr. Nagy Gábor Tamás polgármester köszöntötte
virággal és ajándékkosárral a derûs idős hölgyet 101. születésnapja alkalmából. A bensőséges ünnepség pezsgős pohárköszöntővel zárult.
budavar.hu
 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
Biztosan sikerül
  2008-03-30 18:49:25, vasárnap
 
  Jövőre kötik össze az M7-est a Lágymányosi híddal

Jövő tavasszal megkezdődhet az M1-M7-es autópályát a Lágymányosi híddal összekötő XI. kerületi Andor utca kiszélesítése; Újbuda alpolgármestere szerint jó esély van arra, hogy a 3,5 milliárd forintos, 12 éve tervezett beruházás jórészt európai uniós forrásokból épülhet meg.

Lakos Imre (SZDSZ), aki egyben fővárosi és országgyűlési képviselő is, hétfőn a távirati irodának azt mondta, úgy látja, megvan az esély és a szándék arra, hogy a tehermentesítő út 2x2 sávosra szélesítéséhez szükséges, még hiányzó 2,5 milliárd forintot megkapják. Közölte, a rövidesen lejáró építési engedélyt meghosszabbítják és előkészítik a beruházást, hogy jövő tavasszal megkezdődhessen az egy-másfél évig tartó munka; az előkészületekre nemrég 100 millió forintot szavazott meg a főváros.

Mint mondta, az útépítés ügye "már minden viharon túl van, és minden fellebbezést kibírt". Utalt arra, hogy a térségben élők közül sokan az elmúlt tíz évben még ellenezték a beruházást, attól tartva, hogy az Andor utca forgalma jelentősen megnő.

Az alpolgármester szerint ma már mindenki várja az Egér utat a Szerémi úttal összekötő út kiszélesítését. A jelenleginél rosszabb állapotokat nem lehet teremteni, ma kilométeres sorok pöfögnek a Tétényi és a Fehérvári út között, ennél környezetszennyezőbb állapot nincs - figyelmeztetett Lakos Imre.

A beruházás részleteit ismertetve elmondta, a jelenlegi 1x1 sávos út és az elbontott ipari vágányok helyén épülő 2x2 sávos tehermentesítő, két kilométeres utat fasorokkal, zöld sávval, és egyes szakaszokon hangvédő falakkal határolnák el a társasházas, lakótelepi és kertvárosias övezetektől.
lakos.hu
 
 
0 komment , kategória:  gazdaság  
A sajtófotóst is díjazták
  2008-03-30 12:28:41, vasárnap
 
  Átadták a XXVI. Magyar Sajtófotó pályázat díjait

A MÚOSZ nagydíját Hernád Géza (Magyar Hírlap), a legjobb emberközpontú ábrázolásért és kollekcióért járó Munkácsi Márton díjat Bácsi Róbert László, a Hölgyvilág munkatársa, a hírfotó kategória trófeáját Szigetváry Zsolt, az MTI külső munkatársa, a Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíját Reviczky Zsolt (Népszabadság), a megyeieknek odaítélt elismerést a szabadúszó Bócsi Krisztián, míg a 30 év alattiaknak kiosztott elismerést Móricz Simon (Népszabadság), az esélyegyenlőségi díjat Pintér Márta (BEST) vehette át az idei sajtófotó pályázat pénteki díjátadóján.

A hír- és eseményfotók kategóriájában Nagy Attila, az Index.hu munkatársa lett az első a második és harmadik díjat is bezsebelő Fazekas István (HVG) előtt, ugyanitt, a képriportok legjobbikának Kurucz Árpád, másodiknak Reviczky Zsolt (mindketten Népszabadság) sorozatát ítélték, míg a harmadik helyre a szabadúszó Pál Anna Viktória futott be.

Az emberábrázolás egyedi alkotásainak első helyezettje Illyés Tibor (MTI) lett Hajdú D. András (origo.hu) és Madácsi Zoltán (Equis Kft.) előtt, míg a sorozatok közül Bácsi Róbert László (Hölgyvilág), Hartyányi Norbert, szabadúszó és Simon Márk (168 Óra) vihette haza az első, a második, illetve a harmadik díjat.

A művészetet bemutató képek közül egyéniben Sánta István Csaba szabadúszó, Reviczky Zsolt (Népszabadság) és Kollányi Péter (MTI) vehette át az elismerést Vince Mátyástól, a Magyar Távirati Iroda elnökétől, aki egyik sorozatáért első, egy másikért harmadik díjat nyújtott át Bócsi Krisztián szabadúszó fotósnak - e verseny második helyezettje Egyed Ufó Zoltán (Új Magyar Szó) lett.

A sport kategória egyedi kép kategóriájának győztese Kovács Tamás (MTI), a második Béli Balázs (Magyar Hírlap), a harmadik pedig Kóti Kata szabadúszó lett; a sorozatok közül Veres Viktor (Blikk) egyik munkája csak Kurucz Árpád (Népszabadság) és Szalmás Péter (Népszava) munkáját utasította maga mögé.

A természet és tudomány képei közül Kudich Zsolt (NEXON) nyert, mögötte Kovács Attila (MTI) és Barakonyi Szabolcs (Index.hu) végzett, a sorozatok legjobbját Simonyi Balázs, a Magyar Narancs és a Hócipő külsős munkatársa alkotta, a második Illyés Tibor (MTI), a harmadik Radisics Milán (ZOOM Magazin) lett.

A társadalomábrázolás egyedi versenyművei közül Koszticsák Szilárd (MTI), Reviczky Zsolt és Móricz Simon (mindketten Népszabadság) végzett az élen, míg a sorozatok közül Simon Márk (168 Óra) végzett az élen, őt követi Barakonyi Szabolcs (Index.hu) és Simonyi Balázs, a Magyar Narancs és a Hócipő külsős munkatársa.

A humor-zsáner-bulvár műfajban az idén Mitruczky Kinga Henriett (Bors) vitte el a pálmát, mögötte Nagy Attila (Index.hu) és Meggyesi Bálint (Nemzeti Sport) végzett.

(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
Termék vándorkiállítás
  2008-03-30 11:48:39, vasárnap
 
  Veszprém is bekapcsolódik a körfogásba

Az ÖKO-Pack Kht. Hulladékból Termék vándorkiállítása március 17 - április 4 között Veszprémben, a Pannon Egyetem B épületének aulájában népszerűsíti a szelektív hulladékgyűjtést és hasznosítást.

A magyar lakosság évente mintegy 50.000 tonna csomagolási hulladékot gyűjt anyaga szerint különválogatva. Kevesen tudják azonban, hogy a szelektív hulladékgyűjtés segítségével értékes energiát, erőforrásokat és nyersanyagokat takaríthatunk meg, a hulladék feldolgozásával keletkező másodnyersanyagokat pedig ismét termékek gyártáshoz használhatjuk fel. Ezt a folyamatot, az anyagok körforgását hivatott bemutatni a Hulladékból Termék kiállítás, amely 80 hazai hulladékfeldolgozó és hasznosító vállalat által kizárólag hulladékokból előállított termékeket mutat be. A Hulladékból Termék kiállítás 2008. március 17. és április 4. között a Pannon Egyetem B épületének aulájában látható.

A kiállítással a szervezők, az ÖKO-Pack Kht., az ÖKO-Pannon Kht., a MTESZ Veszprém Megyei Szervezete, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt., a Környezetvédelmi Szolgáltatók Országos Szövetsége, valamint a Pannon Egyetem célja, hogy népszerűsítsék a városban működő szelektív hulladékgyűjtést, valamint az általa lehetővé váló újrahasznosítást, illetve megismertessék annak folyamatát a város diákjai körében. A kiállítás hétfőtől vasárnapig 09:00 és 20:00 óra között, ingyenesen tekinthető meg, első két napján az ÖKO-Pannon Kht. hasznosítást bemutató, interaktív oktatóeszközeit is kipróbálhatják az érdeklődők.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt a megnyitóra és az utána tartandó Hulladékgazdálkodási Konferenciára:

Helyszín
Pannon Egyetem, B épület, Aula 8200 Veszprém, Egyetem u. 10.

Időpont 2007. március 17. hétfő, 11:00 óra

Nyitva tartás
Március 17-én 11:00-20:00 óráig,
Március 18. és április 4. között hétfőtől péntekig 9:00-20:00 óráig.


A kiállítás már megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok egyik felhasználási lehetőségét, ugyanis a kiállítás installációja maga is kartonpapírból készült (falak, asztalok, fotelek) a Terbe Design jóvoltából. De a többi hulladéktípus újrahasznosítási lehetőségeit is bemutatja a kiállítás. Megtudhatjuk például, hogy a londoni metró szellőzőventillátorának alkatrészei alumínium italos dobozok felhasználásával készültek Magyarországon, a szelektíven gyűjtött PET palackból akár pulóver is előállítható, és hogy az üveg végtelenszer újrahasznosítható.

A Hulladékból Termék kiállítás első bemutatójára 2006. márciusában Budapesten került sor a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fővédnökségével. Az itt tapasztalt rendkívüli érdeklődésre való tekintettel az elmúlt két évben 20 hazai nagyvárosban mintegy 70.000 érdeklődő láthatta és tapasztalhatta meg azt, hogyan válnak újra hasznos tárgyakká a mindennapokban elhasznált és kidobott hulladékaink.

A Hulladékból Termék kiállítás elsősorban a lakosság - ezen belül is kiemelten a diákok - tájékoztatását szolgálja. Az első kiállítás óta több tízezren (gyermek, fiatal, pedagógus, vállalkozó) látták és ismerték meg a legkülönbözőbb anyagfajták újrahasznosításának szükségességét, az ebben rejlő lehetőségeket. Ezt a szemléletformáló munkát segíti az iskolák számára készített ingyenes oktató DVD, mely folyamatosan vetítésre is kerül a kiállításon. Ez az oktató DVD idén nyáron Berlinben nemzetközi elismerést is kapott, mert elnyerte a Comenius-EduMedia kitüntetést, ami a multimédiás oktatási termékek egyik legfontosabb elismerésévé vált. Az ÖKO-pack Kht. pedig szemléletformáló tevékenységét a Magyar PR Szövetség a vállalati társadalmi felelősségvállalást bemutató pályázatán került a nyertesek közé.

További információ:
Hankó Gergely
ÖKO-Pack Kht.
06-70/249-6113
gergely@okopack.hu

HÁTTÉR

A Hulladékból Termék kiállítás célja, hogy bemutassa az egyes, szelektíven gyűjtött anyagtípusok újrahasznosítási lehetőségeit. A kiállítási installáció maga is kartonpapírból készült (falak, asztalok, fotelek) a Terbe Design jóvoltából. Ez azért is figyelemre méltó, mert közismert, hogy a papír a legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék, ismételt feldolgozása során például karton- és hullámpapír készül, amely a csomagolóipar számára nélkülözhetetlen termék. Ebből készül például az italos kartondoboz, amelynek újrahasznosítása folyamatosan fejlődik, szelektív gyűjtése pedig egyre több helyen megoldott hazánkban.

A műanyag hulladékok hasznosításával készült termékek alkotják a kiállítás legszínesebb és legváltozatosabb részét, mert ezekből készül a legtöbbféle újrahasznosított termék és a legtöbb hasznosító cég is ebben az iparágban működik Magyarországon. A kiállítás egyik különlegessége, hogy bemutatkozik több olyan kínai műanyag-újrahasznosító cég is, amely a szinte egész Európából begyűjtött - egyszer használatos - műanyagpalack-hulladék feldolgozását és újrahasznosítását végzi.

Napjainkban újra kezd ,,divatba jönni" a komposztálás - mely egyre komolyabb szerepet kap -, hiszen az uniós és hazai jogszabályok is előírják, hogy a települési szilárd hulladékokban jelentősen csökkenteni kell arányukat. Ezért a hulladékgazdálkodásban fontos szerepet betöltő házi és ipari komposztálás is, már mint termékgyártás jelenik meg a kiállításon.

Az alumínium italos dobozok hasznosítása is bemutatkozik, melynek egyik érdekessége a londoni metró szellőzőventillátorának alkatrészei. Ezek például egy hazai város alumíniumhasznosító üzemében készülnek, az általunk elfogyasztott üdítők és sörök hulladékba került dobozaiból. Ez is bizonyítja, hogy az anyag nem vész el (a hulladékok között) csak átalakul.

A lakossági szelektív hulladékgyűjtés terjedésével az anyagában hasznosítható hulladékok mellett egyre nagyobb arányban jelennek meg az energetikai célra hasznosítható vegyes hulladékok. A gumiabroncsok, csontlisztek, fáradt olajok energetikai hasznosítása mellett ezért is szerepel a kiállításon a vegyes műanyag hulladékok cementipari hasznosítása, ahol a visszanyert energia tekinthető az így hasznosuló hulladék végtermékének.

A hulladék gumiabroncsok hasznosítása az energianyerés mellett egyre több helyen eredményezi játszóterek, futópályák vagy éppen hangfogó falak burkolatát. A gumihulladék darálékából préseléssel előállított járólapok is a kiállítás tárlatát színesítik, a gyerekek nem kis örömére.

Az elektronikai hulladékok hasznosítása, a finanszírozás jogszabályi háttérének megteremtését követően igen gyorsan fejlődő új iparágként jelent meg. Ma még elsősorban alapanyagot gyártanak ezekből a hulladékokból, de például az elektromos és elektronikai berendezések műanyag burkolatának újrafeldolgozása révén már késztermékek is készülnek, amelyek szintén láthatóak a kiállításon.
Forrás: Öko-pack
 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Játék, Játék, Játék:))
  2008-03-26 20:19:24, szerda
 
  Veszíts el egy könyvet!

Kedves, drága olvasó! Blogolvasó, könyvtári olvasó, könyvolvasó, olvasó! Új játékot ajánlunk becses figyelmedbe. Egy játékot, ami az olvasásról fog szólni. A könyvekről. Regényekről, meg amit akartok (sok egyéb mellett például még egy kicsit a bizalomról is). Egy játékot, amihez első körben olyan személyek csatlakoztak támogatóként, mint Grecsó Krisztián, Karinthy Márton, Kiss Ottó, Lénárt ,,Léna" Ferenc, Mácsai Pál, Vámos Miklós, Verasztó Antal, Verrasztó Gábor, Vitray Tamás és Závada Pál. Egy olyan játékot segítettek/segítenek ők, ami nem ismer földrajzi határokat. Egy nagyon-nagyon klassz játékot. Egy játékot, amit te is folytathatsz majd.

Szóval holnaptól játszani fogunk. Gyerekek, felnőttek, együtt, és külön-külön. Azzal kezdjük, hogy elhagyunk könyveket. Szándékosan. Valaki majd megtalálja, és talán el is olvassa. Nem csak a könyvet, de azt a kis papírlapot is, amelyet beleragasztottunk. A papíron pedig ez áll majd:

Szia!

Ezt a könyvet szándékosan veszítettem el. Ha megtaláltad, olvasd el, majd veszítsd el Te is! Tedd le a parkban egy padon, buszon vagy vonaton, orvosi váróban, vagy a hivatali folyosó ablakpárkányán, az oviban, a suliban, kedvenc kocsmád pultján, vagy a legközelebbi telefonfülkében - bárhol, ahol sokszor megfordulsz, ahol sok ember jár, és ahol megtalálhatják.
Ha kedved van, kapcsolódj be Te is a játékunkba úgy, hogy megválsz egy kedves könyvedtől. Helyezd el benne ezt a szöveget - a könyvtárban szívesen adunk ilyen lapot hozzá, de a blogunkról is letöltheted - és hagyd el valahol. Esetleg beszélj rá másokat is ugyanerre.
Ha olyan könyvet találnál, melyet nincs kedved elolvasni, nem muszáj, de kérünk, a játékot akkor se szakítsd meg: veszítsd el máshol!
Az elhagyott könyvek sorsát szeretnénk követni is. Könyvtárunk blogján - http://blog.justhvk.hu/ - találsz egy fórumot, ott jelezheted, hogy melyik könyvet hol és mikor találtad meg, illetve azt is, hogy mikor és hol hagytad el újra. Ugyanitt leírhatod véleményedet a játékról és a megtalált könyvről is.

Jó olvasást, kellemes szórakozást kíván

...... ........... ........... ........... ..........
aki elveszítette a könyvet,

valamint az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár könyvtárosai

Holnaptól tehát elhagyott könyvek lepik el a várost, majd pedig talán az országot is. Nem baj, ráfér. Az első könyveket - támogatóink megbízásából - még mi veszítjük el, de utána már rajtad a sor, kedves olvasó. Veszíts el te is egy könyvet! Ne csak Orosházán, hanem ott, ahol éppen jársz. Nem kell, hogy új legyen, nem kell, hogy drága (miközben persze jó lenne, ha ezt nem egy lomtalanítási akciónak fognád fel), egy a lényeg: olyan könyvet veszíts el, amit tényleg jó szívvel ajánlanál másnak olvasásra. És bizony olyan könyvet veszíts el, amiről tudod: igen csekély az esélye, hogy valaha viszontlásd még egyszer.

Bízunk benne, hogy más könyvtárak is csatlakoznak majd a kezdeményezésünkhöz (ezúttal is erre kérünk minden kedves kollégát), így a könyvtárak lehetnek majd a motorjai a játék országos elterjedésének.

Még egy fontos dolog: a játék alapötlete egy olvasónk, Lakner Pálné Marika fejéből pattant ki. Ő kereste meg a könyvtárunkat, amit nagyon köszönünk. Miképp köszönjük a támogatóinknak is a segítséget, azoknak az íróknak, művészeknek, szervezeteknek, akik barátsággal fogadták megkeresésünket.

A játékot a http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=justhvk címen követheted majd figyelemmel. Ott mondhatod el a véleményedet nem csak a játékról, de az elveszett könyvekről is. Ott láthatod azt is, hogy - támogatóinknak hála - mi milyen könyveket veszítünk el: mesék, regények, helyismereti témájú és idegennyelvű könyvek egyaránt vannak a kínálatban. Miután holnaptól elveszítjük a könyveket, itt fogjuk közölni, hogy pontosan hol (persze ezen információ nélkül is ráakadhatsz véletlenül). Ezt a listát holnaptól te is bővítheted. A könyvek egy részét nem hagyjuk el azonnal, aminek technikai okai is vannak: egyszerűen vannak, amiket nem tudtunk időben átvenni a felajánlótól (igaz, ezek a listán sem szerepelnek egyelőre). Az ok prózai: sajnos Pest messze van.

A fórumot bárki használhatja majd, hiszen új téma nyitásához sem kell regisztrálni. Ha a fórum főoldalán ráklikkelsz a Témák szóra, szerző szerinti sorrendben is böngészheted az elhagyott könyveket. Ha úgy döntesz, hogy beszállsz a játékba egy-két könyvvel, arra kérünk, hogy a fórumon nyiss egy új témát minden egyes könyvhöz. Magába a könyvbe pedig vagy írd be a fenti szöveget, vagy töltsd le a blogunkról (hamarosan lesz egy link), nyomtasd ki, és ragaszd be, vagy ha orosházi vagy, gyere be a könyvtárba, és segítünk ebben.

Azt hiszem, a lényeg röviden ennyi. Egyelőre. Ha hozzáfűzni valód lenne a játékhoz, vagy kérdésed, vagy kérésed, a fórumon mindent kitárgyalhatunk. Ezen belül is a MINDENT A JÁTÉKRÓL! topikot ajánlom figyelmedbe.

Akkor hát: kalandra fel!

Nincs más hátra: veszíts el egy könyvet!

A játék támogatói: Csepregi Ferenc könyvesboltja, Európa Könyvkiadó, Koszorús Oszkár könyvesboltja, Líbor Lilla, Szuperinfó.

A játék indításában saját, dedikált könyveikkel segítenek: Grecsó Krisztián, Karinthy Márton, Kiss Ottó, Lénárt ,,Léna" Ferenc, Mácsai Pál, Vámos Miklós, Verasztó Antal, Verrasztó Gábor, Vitray Tamás, Závada Pál.

justhvk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Kultúra  
A lejobb rendező:)
  2008-03-26 00:35:44, szerda
 
  Kamondi Zoltán a legjobb rendező díját nyerte el Kaliforniában

Kamondi Zoltán a legjobb rendező díját nyerte el Dolina című filmjéért a tiburoni filmfesztiválon, Kaliforniában - közölte a Magyar Filmunió kedden. A kaliforniai Tiburonban március 13-21. között 90 ország részvételével rendezték meg a nemzetközi filmszemlét, amelyen több mint 200 filmet mutattak be, köztük Kamondi Zoltán Dolina című munkáját - idézte fel Papp Csaba Zoltán, a Magyar Filmunió munkatársa. Kitért arra, hogy Kamondi Zoltán filmjének fényképezésért Medvigy Gábor a legjobb operatőrnek járó díjat vehette át március elején a portugáliai Fantasporto nemzetközi filmfesztiválon, a macedón Bitolában, a 2007-es Manaki Borthers filmfesztiválon pedig elismerő oklevelet kapott.

Papp Csaba Zoltán közölte azt is, hogy a Dolina, amelynek alkotói csapata a 38. Magyar Filmszemlén a legjobb látvány díját nyerte el, hamarosan a németországi, wiesbadeni goEast! filmfesztiválon versenyez, azt követően pedig a New York állambeli Syracuse-ban, a május elején megrendezendő nemzetközi seregszemlén lesz látható.

A film Bodor Ádám Az érsek látogatása című műve nyomán készült. A történet helyszíne egy eldugott városka, Bogdanski Dolina, ahová magas rangú vendéget várnak, ám helyette Gabriel Ventuza érkezik, hogy bátyja utasítására kihantoltassa és hazaszállítsa édesapjuk földi maradványait. A Dolina főbb szerepeit Adriano Giannini, Molnár Piroska, Stefania Rivi, Derzsi János, Ioana Abur, Vajda Milán, Bán János, Trill Zsolt, Törőcsik Mari, Coca Bloos, Kocsó Gábor, Molnár Erika alakítja.
(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
Rajtad múlik vizeink sorsa!
  2008-03-25 00:25:01, kedd
 
  A 21. század minden kétséget kizáróan a vízről szól. Az ivóvíz drasztikus csökkenése mindenkit érinteni fog. Ezért nem mindegy, hogy most milyen módon próbáljuk meg megóvni vizeink állapotát.

A WWF Magyarország a Víz Világnapja alkalmából felszólít mindenkit, hogy ragadja meg az alkalmat annak érdekében, hogy a környezetében lévő vizek állapota javuljon. Most ugyanis - európai uniós kötelezettségünkből adódóan - mindenki számára lehetőség nyílik arra, hogy a vizeket a megfelelő módon óvja, ápolja.

Ahhoz, hogy a jövőben mindenkinek jusson tiszta ivóvíz, hogy megmaradjanak a patakok, a folyók és a tavak, erőfeszítéseket kell tennünk a felszín alatti és felszíni vizek megóvásáért. Hiszen ha egy holtágat, vagy mellékágat különböző gazdasági okokból elvágnak az őt éltető folyótól, ami miatt ritkán, vagy egyáltalán nem folyik víz beléjük, akkor ezek a medrek hamar feltöltődhetnek, és eltűnhetnek. Találkozhatunk olyan olcsó, de annál veszélyesebb illegális lakossági szennyvíz-szikkasztási megoldással is, amikor kisebb lyukakon keresztül a szennyvizet a talajba juttatják, ami közvetetten akár a közeli vízfolyásokba, vagy tavakba is eljut. Ilyenkor a túl sok szerves anyag oxigénhiányt, algásodást okoz, a víz bűzös, rothadt lesz, a tavak gyors feltöltődéshez is vezethet.

Előfordulhat az is, hogy a part menti területek nem a természetes állapotnak megfelelőek, vagyis nincs biztosítva a szükséges növényzet, kövekkel kirakott. Ilyenkor a túl sok napfény, a kevés árnyék is algaszaporodást okozhat, és a víz öntisztulása így jóval kisebb lesz. A parti- vagy vízi növényzet hiányában a halaknak nincs ívó-, táplálkozó- vagy búvóhelyük, és ez csökkentheti a halállomány nagyságát.

Adódhat olyan probléma is, amikor egy vízfolyás egy bizonyos szakaszon hosszanti irányban nem átjárható. Egy duzzasztó például hallépcső hiányában nem engedi ,,közlekedni" a halakat a két elválasztott szakasz között.. E mellett a duzzasztott szakasz állóvízzé alakul át, ahol csökken a víz oxigén szintje és a hordalék leülepszik. A duzzasztó alatti szakaszon a folyó energiáját a hordalék görgetése helyett a folyómeder kimélyítésére használja. Ha pedig a meder süllyed, a környező talajvízszint is csökken, ami kihat a kutakra, a termőföldekre, erdőkre. Magyarországon, ahol nagy kiterjedésű sík vidék található, a mederduzzasztás különösen kockázatos.

Uniós csatlakozásunk óta a Víz Keretirányelvben (VKI) rögzítettek szerint kötelességünk a vizek állapotának védelme és javítása.

A keretirányelv szerint a ,,jó állapot" nemcsak a víz tisztaságát jelenti, hanem a jó ökológiai állapotot, illetve a megfelelő vízmennyiséget is. 2009-ig, vagyis jövő decemberig minden szükséges intézkedést, (például a jogszabály-módosításokat, a földterület-használati változásokat, a műtrágya- és vegyszerhasználat csökkentését, a víztakarékosság elősegítését, a szennyvizek tisztítását vagy akár egyes vízfolyások, állóvizek természetes működésének részleges vagy teljes visszaállítását) meg kell tervezni. Az előírások szerint a műszaki, gazdasági és jogi intézkedések megtervezésébe és végrehajtásába a társadalmat is be kell vonni. A terveket 2015-ig kell megvalósítani. Ennek megfelelően a következő fázisban 2008. június 30-ig lehet véleményezni a tervezők által bemutatott környezet- és természetvédelmi szempontból jelentős vízgazdálkodási problémákat.

,,Mivel a folyók nagy része szabályozott, jelentős méretű területeket lecsapoltak, új holtágak, mellékágak vagy egyéb vizes élőhelyek nem, vagy csak nagyon ritkán tudnak keletkezni. Így a meglévőket tudjuk csak megőrizni. Fel kell ismernünk, hogy olyan megoldásokat kell találnunk, amellyel biztosítjuk természetes vizeink hosszú távú fennmaradását. Ezért nemcsak a mezőgazdaságból, halászatból élőket, de a vízpart mellett lakókat, a strandolni, kirándulni, sétálni vágyókat kérjük, óvják a felszíni és felszín alatti vizek állapotát, segítsék elő a javulásukat. Uniós tagként erre nemcsak lehetőségünk adódik, de kötelességünk is." - mondja Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója.

Az adott területen illetékes környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság honlapján megtalálhatjuk a környezetünkben lévő vízfolyásokat és állóvizeket érintő problémák összefoglaló vitaanyagát. Írásban, vagy a lakossági fórumokon június 30-ig mindenkinek lehetősége nyílik, hogy elmondja véleményét és javaslatait a felszín alatti vizek, patakok, tavak és folyók állapotjavításával kapcsolatban.

További információ:

Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója. Tel: 30/ 311-1750
Forrás: WWF Magyarország
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2008.02 2008. Március 2008.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 34 db bejegyzés
Összes: 268 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2
  • e Hét: 22
  • e Hónap: 79
  • e Év: 9843
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.