Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 132 
Halfilé sörtésztában
  2008-03-31 00:20:12, hétfő
 
  Hozzávalók:

30 dkg tengeri halfilé, 2 tojás, 2 dl sör, 1 csokor friss petrezselyem zöldje, finomított olívaolaj a kisütéséhez, 20 dkg liszt, só.

Elkészítése:

Vágjuk a halhúst kisebb darabokra, majd szórjuk meg enyhén sóval. Üssük a tojásokat egy tálba, ízesítsük sóval, tegyük hozzá az összevágott petrezselyem zöldjét, öntsük hozzá a sört, majd annyi liszttel keverjük össze, hogy a palacsintatésztától sűrűbb masszát kapjunk. Forrósítsunk fel egy serpenyőben finomított olívaolajat. Forgassuk meg lisztben a besózott halszeleteket, és egyenként mártsuk a sörös tésztába. Óvatosan tegyük a forró olajba, majd mindkét oldalát süssük pirosra. Ha ropogósra sült, szedjük ki az olajból konyhai kéztörlő papírra. Tálaljuk tányérokra, mellé párolt rizst, zöldség- vagy burgonyapürét készítsünk. Mártogatónak nagyon jól illik hozzá a tormás-céklás mártás: kanalazzunk majonézt egy kis tálba, tegyünk hozzá megfőzött és sajtreszelőn lereszelt főtt céklát, reszelt friss tormát, kevés joghurtot vagy tejfölt, majd ízesítsük citromlével, porcukorral és sóval.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Tudnivalók az olívaolajról
  2008-03-31 00:18:38, hétfő
 
  1. A legnagyobb olívaolaj-termelő Spanyolország és Olaszország, s az utóbbi a fogyasztásban is élen jár. Az olaszok számára olyan az olívaolaj, mint nekünk a kenyér.

2. Legalább száz olajfafajtát ismerünk. Mindegyikük egyedi ízű és tulajdonságú gyümölcsöt terem. A mediterrán térségben ez a változatosság különösen markáns; valamennyi régiónak és területnek megvan a saját típusválasztéka.

3. A bogyók színe az éretlen halványzöldtől az erős olívzöldön át érésig mélyfeketére változik. A frissen szedett olíva keserű ízű, igazi gazdagsága csak az olívaolajban mutatkozik meg. Ezért viszont keményen meg kell dolgozni: egy liter olívaolajhoz kb. hét kg olívabogyót kell leszüretelni.

4. Az olívaolajat érzékszervi és analitikai vizsgálattal sorolják minőségi osztályba, amely három lépésből áll: vizuálisból, aromavizsgálatból és ízlelésből. Az aromaelemzés az olívaolaj illatának ismételt erős és mély belélegzésén alapszik, amelyet többször meg kell ismételni. Az ízlelés során a bíráló kis mennyiségű olívaolajat vesz a szájába, majd hosszabb ideig benne tartja, miközben meghatározza az olaj különböző jellemzőit.

5. Az olívaolajnak származási helyétől függően más-más az aromája. Az enyhe ízű olaj ideális könnyű saláták, majonéz és finom szószok készítéséhez. A markáns ízű olajok jól illenek tésztákhoz, húshoz, halhoz és a híres bruschettához. Általános szabály, hogy az erőteljes olajok megölik a könnyű fogásokat, s ez fordítva is igaz.

6. Az olívaolaj 16-20% zsírt tartalmaz; ennek legnagyobb része a gyümölcshúsban van, a maradék a magban. Az olívaolajat a szabad zsírsavak részaránya alapján sorolják kereskedelmi osztályokba, az uniós szabályozással összhangban. A szűz olívaolajak lehetnek: extraszűz (savasság 1%), szűz (savasság legfeljebb 2%) és szűz lampant olívaolaj (savasság 2-3,3%).

7. Az olívaolaj 77%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavakat (oleinsavakat) és 9%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A telített zsírsavak aránya 10-14%. Az extraszűz olívaolajban 1,1% aromaanyag van, amely antioxidánsokból és természetes vitaminokból áll.

8. A napi négy-öt evőkanálnyi olívaolaj javítja vérképünket. Egyes tanulmányok szerint napi kétharmad evőkanálnyi belőle csökkenti a férfiak vérnyomását. Hamar felbomlik az emésztőrendszerben. Máj- és epediéta esetén is megfelelő zsiradék, de savcsökkentő hatása is ismeretes. Az olívaolaj ellenállóbbá teszi a sejtmembránt, ezáltal a sejtek védettebbé válnak a szabad gyökök támadása ellen.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Tudta-e?
  2008-03-31 00:17:10, hétfő
 
  Zenével csökkenthető a vérnyomás

A magas vérnyomás elleni harc egyik új eszköze egy speciális CD-lejátszó. A készülék egy processzorból, egy érzékelőkkel ellátott övből és fejhallgatóból áll. Az érzékelő elemzi a páciens légzésritmusát, és ennek megfelelően alakítja a zenét, ill. annak ütemét. A páciens a zenére figyelve igyekszik befolyásolni légzésritmusát. A cél 10 lélegzetvétel percenként. Napi 15 perc gyakorlással a vérnyomás igazolhatóan csökken.

A nők érzékenyebbek, mint a férfiak

A nők érzékenyebbek a fájdalomra, mint a férfiak - állapították meg a kutatók. A jelenség oka, hogy a gyakran fájdalmaktól gyötört nőknél a fájdalomküszöb idővel lecsökken, így valóban érzékenyebbé válnak. Arra viszont még nincs válasz, ez miért alakul így. Elképzelhető, hogy mindez összefügg a hormonháztartással.

Ártalmas a dühroham!

Az átlagos dühöngés 10-20 percig tart, és minden roham után meglehetősen sok időt telik el, míg a szervezet a hormonokat, a szívritmust, a keringést újra egyensúlyba hozza. Ez meglehetősen nagy igénybevételt jelent. Joggal merül fel tehát a kérdés: valóban jól tesszük-e, ha minden csip-csup ügy miatt ,,kieresztjük a gőzt"? A legtöbb orvos véleménye szerint nem. Ehelyett inkább számoljunk tízig, vagy fussunk egy kört a háztömb körül. Az autogén tréning vagy a jóga szintén jó módszer a heves vérmérséklet enyhítésére.

Homeopátiás terápia és fogápolás

Aki homeopátiás szereket használ, annak táplálkozási és fogmosási szokásait ennek megfelelően érdemes alakítania. A kávé és tea mellett különösen az erős és csípős fűszerek, mint a cayenne-i bors, chili, fokhagyma, fahéj és szegfűszeg csökkentik vagy akár meg is szüntetik a homeopátiás orvosságok hatását. Bizonyos illóolajok, pl. eukaliptusz, kámfor, mentol sem férnek meg jól a homeopátiával. Ezeket az alkotóelemeket azonban legtöbbször megtalálhatjuk a hagyományos fogkrémekben. Tehát, hogy a homeopátiás kezelés sikerét ne korlátozzuk, érdemes alternatív foghigiéniás termékeket használni. A gyógyszertárakban kaphatóak olyan gyógyhatású szájápoló szerek, melyek egyáltalán nem tartalmaznak mentolt vagy más illóolajakat.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
A sebek nedves kezelése
  2008-03-31 00:15:53, hétfő
 
  A szakemberek már rég rájöttek, hogy a sebek nedves környezetben gyorsabban gyógyulnak
A sebek nedves kezelésének előnyei

Az orvosok és ápolók nem könnyű feladata úgy ellátni a baleset okozta, valamint a nehezen gyógyuló sebeket és a lábszárfekényt, hogy lerövidítse a mind testi, mind lelki szempontból nagyon megterhelő folyamatot. A sebgyógyulás a sérült szövetek integritása felújításának folyamata. A beteg érdeke az, hogy a seb minél gyorsabban begyógyuljon. A krónikus sebekkel nehéz felkeresni a sebészeti rendelőt és várni az átkötözésre. A betegek bizonyos idő után megtanulják kezelni, az orvoslátogatás pedig ritkábbá válik.

A sebgyógyulás az egyik legrégebbi és legvitatottabb kérdés az orvoslásban. Hagyományos módja a seb bekötése tiszta, később steril gézzel. Az orvosok meg voltak győződve arról, hogy ha a seb levegővel érintkezik, ez megakadályozza a fertőzés terjedését, és meggyorsítja a gyógyulást.

A múlt század hatvanas éveiben azonban rájöttek, hogy a sebek nedves környezetben kétszer olyan gyorsan gyógyulnak, mint ha levegővel érintkeznek. Ezzel a módszerrel otthon is lehet kezelni: a sebet letakarják hidrofil poliuretánnal, így nem párolog el belőle a nedvesség, s ideális feltételek születnek a gyógyuláshoz. A nedves sebkezeléshez ún. hidrogél szükséges. A Hartmann Rico társaság fejlesztette ki a Hydrosorb gél sebgyógyító készítményt, amely a krónikus sebek kezelésére szolgál. Nagy előnye, hogy adagolható, időt és pénzt lehet vele megtakarítani, s az sem mellékes, hogy általa a fájdalom is csökken. Kiválóan alkalmas nehezen gyógyuló sebek, továbbá lábszárfekély, diabetikus láb kezelésére.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Tonhalas pizza
  2008-03-30 08:23:46, vasárnap
 
  Hozzávalók:

4 db ciabatta zsemle, 6-8 db paradicsom, 2 doboz tonhalkonzerv, 2 fej lilahagyma, 3 evőkanál pesto, 20 dkg reszelt trappista sajt, 1 csokor petrezselyem zöldje vagy bazsalikomlevél.

Elkészítése:

Vágjuk kétfelé a zsemléket, majd mindkét oldalát kenjük meg a bazsalikomos pestóval. Tegyük egymás mellé a bekent oldalukkal felfelé egy sütőlapra. A tonhalkonzervet öntsük egy szűrőedénybe, és várjuk meg, míg a felesleges olaj lecsepeg róla.
Szeleteljük fel a paradicsomokat, majd tegyünk két-két szeletet a megkent zsemlékre. Szórjuk meg az összetépkedett petrezselyemmel vagy bazsalikomlevéllel, kanalazzunk rá a lecsepegtetett tonhalkonzervből, majd szórjuk meg cikkekre felszeletelt lilahagymával. Tegyünk a tetejére bőven a reszelt sajtból, majd tegyük forró sütőbe, ahol 170 fokon, 8-10 perc alatt ropogós pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Kínai keltekercsek
  2008-03-30 08:22:43, vasárnap
 
  Hozzávalók:

1 közepes méretű kínai kel, 50 dkg darált sertéshús, 1 db nagyobb sárgarépa, 1 db nagyobb zöldpaprika, 10 dkg gomba, 1 egész tojás, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál chilis paprikakrém, olaj, őrölt fekete bors, só.

Elkészítése:

A leforrázott kelleveleket megfelelő méretűre vágjuk. A finomra darált sertéshúst apróra vágott sárgarépával, zöldpaprikával, gombával és kínai kellel elkeverjük, tojást,
szójaszószt, keményítőt, chilis paprikakrémet, borsot, sót és pár csepp olajat adunk hozzá, majd a kellevelekbe göngyöljük. A kész keltekercseket vízgőzben (egy nagyobb lábosba rácsot teszünk, amely a víz szint je fölött van, erre helyezzük a tekercseket és fedővelletakarjuk), körülbelül 20-25 perc alatt megpároljuk. Tálaláskor rizzsel körítjük és külön edénykében reszeit retekkel és fokhagymával ízesített szójaszószt adunk hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Chilis banán
  2008-03-30 08:21:48, vasárnap
 
  Hozzávalók:

4 db szép érett banán (keményebb), 4 evőkanálnyi cukor, 1/2 evőkanálnyi chilipaszta, 1 evőkanálnyi fehér szezámmag, száraz serpenyőben pirítva, víz.

Elkészítése:

A szezámmagot pirítsuk meg száraz serpenyőben, s tegyük félre. A cukrot egy serpenyőben hevítsük, míg világos karamelléválik. Öntsük fel egy kis vízzel, és addig keverjük, míg a cukor teljesen feloldódik. Ekkor adjuk hozzá a chilipasztát, s keverjük tovább, míg mártást kapunk. Ekkor adjuk hozzá a darabokra vágott banánt, forgassuk
össze, majd szórjuk meg a szezámmaggal. A banánokat tegyük tálkára, s vonjuk be a mártással.
 
 
1 komment , kategória:  Receptek  
Chilis sült bab
  2008-03-30 08:20:56, vasárnap
 
  Hozzávalók:

25 dkg fekete bab, 1 ek. olívaolaj, 3 piros chili, 2 hagyma, 16 szelet főtt császárhús, 1 ek. zsálya, 2 gerezd fokhagyma, 90 dkg paradicsom, 1/2 liter marhahúsleves,
1 dkg petrezselyem, 2 ek. citromlé, só, őrölt feketebors.

Elkészítése:

A babot egy éjszakára, de legalább 3-4 órára vízbe áztat juk. A paradicsomokat meghámozzuk. Achilit kimagozzuk és apróra vágjuk. A fokhagymát felszeleteljük, a főtt császárszalonnát, a hagymát és a petrezselymet ugyancsak felaprítjuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, beledobjuk a chilit, a hagymát, a császárszalonnát, a zsályalevelet, a fokhagymát, és 3 percig, vagy míg meg nem puhulnak, főzzük. A hagymás keveréket, a paradicsomot, a levest és a leszűrt babot egy tűzálló edénybe tesszük, lefedjük, és 1 órára, vagy amíg a bab meg nem puhul, a meleg sütőbe tesszük. Hozzákeverjük a petrezselymet, a citrom levet, a sót és a borsot. Pirítóssal kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Édes puliszkaszeletek
  2008-03-29 00:23:28, szombat
 
  Hozzávalók:

1,5 dl tej, 25 dkg kukoricadara, 3 db tojás sárgája, 8 dkg mazsola, vaj a kikenéshez, 2 db körte, 0,5 db citrom héja és leve, 4 ek. margarin, 4-5 ek. cukor, 2 db szegfűszeg, 15 dkg sötét szőlőszem, só.

Elkészítése:

A tejet fél liter enyhén sós vízzel felforraljuk, a kukoricadarát beleszórjuk, sűrűre főzzük. A végén a tojás sárgákat abeáztatott mazsolával együtt hozzákeverjük. A puliszkát vajjal kikent lapos tepsibe 2 cm vastagon elterítjük, elsimít juk, és kihűtjük. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, magházukat eltávolítjuk, és fél liter vízben, egy darabka citromhéjjal és a citromlével, két evőkanál cukorral, a szegfűszeggel 3-4 percig pároljuk. Ha kihűit, a citrom héját, és a szegfűszeget eltávolítjuk. A szőlőszemeket félbevágjuk, félretesszük. A kihűlt puliszkát trapéz alakúra vágjuk, forró zsiradékon átsütjük, a maradék cukorral megszórjuk. A gyümölcsökkel tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Szépítő ásványok
  2008-03-29 00:21:56, szombat
 
  A fejlett technikának köszönhetően az ásványokat rendkívül finomra lehet őrölni, és ezek a parányi szemcsék tökéletesen illeszkednek az arcbőrünkhöz
Szépítő ásványok, ragyogó arcbőr

Évezredes hagyománya van a festékek készítésénél az ásványi eredetnek. A sárgák és vörösek egész tárházát nyújtja például a különböző vas-oxidokkal társult okker. A kozmetikai ipar is előszeretettel használta ezeket a színezőket, ám némelyik összetevőről (például higany, ólom) bebizonyosodott, hogy egészségkárosító, így egy időre sokan elfordították a fejüket, ha ásványi anyagokat emlegetett valaki a szépségiparban. Szerencsére egyre többen tudják, hogy az ásványi eredetű/tartalmú kozmetikum sokkal tágabb fogalom, mint pusztán a színezőanyagok kérdése.

Miről van szó?

A szervezetünknek, ezáltal a bőrünknek rengeteg ásványi anyagra van szüksége a megfelelő működéshez. Ma már tudjuk, hogy a bőrünket a helyes táplálkozás mellett a krémeinkben található ásványi anyagokkal is kényeztethetjük. Nem pusztán divat diktálta irányzat a természetes eredetű sminkek térhódítása sem. Az egyre gyakoribb érzékeny bőr számára sokszor problémát jelentenek a vegyi eredetű festékek, olykor lehetetlenné is válik az alkalmazásuk.

Ásványok a krémekben

A bőr vitalitásához, regenerálódásához szükséges ásványi anyagok egész tárházát nyújtják a kőzetek, az őket átmosó ásványvizek. Bizonyos kőzetek kiemelkedően kedvező összetételűek, ilyen a vulkanikus obszidián is, amelynek magas a szilícium-, kálium-, nátrium- és vastartalma (az összetevők arányától függően az obszidián sok színvariációja ismert, ezt jelzik a találó nevek is, mint a füst- vagy arany obszidián). A gyönyörű zöld malachit a magas réz-, míg a rózsaszínes rodokrozit a mangántartalma miatt vonta magára a szépségipar figyelmét. A vörösesbarnától a feketéig sok árnyalatban fellelhető hematit szemcséi a vastartalmuk révén kerültek be a szemkörnyék-ápolók összetevői közé, hatásukra halványabbá válnak a sötét karikák.

Ásványok a sminkekben

A fejlett technikának köszönhetően az ásványokat rendkívül finomra lehet őrölni, és ezek a parányi szemcsék tökéletesen illeszkednek az arcbőrünkhöz. Ennek hála, remek alapanyagai a púderek és az alapozók mellett a szemfestékeknek és a pirosítóknak is.

Régi trükk: úgy ellenőrizheti egy púder kellő finomságát vásárlás előtt, hogy a kézfejére való felvitel után az apró redőkbe beleül-e nehézkesen, vagy csupán könnyedén bevonja őket.

Nem csak az érzékeny bőrűek számára ajánlatos ilyen sminktermékeket használni: nem irritálják a sérült, gyulladásos-pattanásos bőrt sem. A rozáceás bőrűek is csak ilyen természetes eredetű ásványi arcfestékekkel tudják elkendőzni az őket zavaró foltokat. Kifejezetten finom sminkek készíthetők ezekkel a festékekkel, amelyek a természetes hatás eléréséhez nélkülözhetetlenek.

Jó, ha tudjuk, hogy ásványianyag-tartalmú lehet az a smink is, amely tartalmaz vegyi anyagokat. Ha a teljesen natúr termékeket keresi, akkor mindig figyelmesen el kell olvasnia a tájékoztatókat, és nem árt, ha átböngészi az összetevők listáját.

Univerzális fényvédelem

A napozószerekben a kezdetek óta alkalmaznak ásványi anyagokat, mert a védőhatásukat ezek a készítmények két szinten fejtik ki. A tartós védelem csak a felkenést követő 10-20 perc múlva alakul ki, hiszen a hatóanyagoknak át kell jutniuk a felszíni hámsejteken. Az azonnali védelmet azok az ásványi anyagok jelentik, amelyek mechanikusan visszaverik a fényt a bőrfelszínről, ezért fontos, hogy egyenletesen kenjük be magunkat, nem hagyva hézagot a sugarak számára. Az ásványoknak (például titánium-dioxid, cink-oxid) ezt a remek fényvisszaverő tulajdonságát a sminkekben is kiaknázzák, ennek köszönhető az ásványi alapozók, púderek magas fényvédő tulajdonsága. (nlc)

Mit mire a szépségiparban?

Szilícium: erősíti a bőrszövetet, gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát

Kalcium: a bőr tömörségét befolyásolja a mennyisége, különösen idősebb korban tesz jó szolgálatot a krémekbe zárva

Magnézium: a bőr tömör szerkezetének kialakításában játszik szerepet

Cink: a védelmi rendszert erősíti a bőrszövetben is.

Vas: az oxigénszállítás miatt jelentős a szerepe.

Foszfor: a bőr tömörségét befolyásolja a mennyisége.

Mangán: a sejtvédelem és a fibroblasztok erősítése a feladata.

Réz: fokozza a kollagéntermelést.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 132 
2008.02 2008. Március 2008.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 132 db bejegyzés
e év: 1021 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 752
  • e Hét: 5336
  • e Hónap: 51797
  • e Év: 252930
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.