Belépés
alia.blog.xfree.hu
Nincs mottó alia

Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Tanóra másképp
  2008-04-18 10:44:36, péntek
 
  HOGYAN LEHETNE MÁSKÉPP EGY ÁTLAGOS TANÓRA?

Nézzünk bele egy átlagos tanóra menetébe. A szünet után némileg felfrissülten, de még az előző óra vagy órák hatása után kezdi a munkát pedagógus és az osztály. Viszonylag rendben mennek a dolgok. Néhány tanuló reméli, nem derül ki a tananyaggal kapcsolatos nem tudása, vagy az ennek hatására el nem készült házi feladata, és ami legfontosabb; reméli nem fog felelni.

Miután túlesik ezeken a megpróbáltatásokon, kissé nyugodtabban kezdi hallgatni az új tananyagot. Kezdetben egész leköti a figyelmét, de ahogy a tananyag igyekezne a korábban el nem sajátított részekre épülni, tanulónk kezdi nem érteni a dolgokat. Már nem köti le annyira figyelmét, elkezd hát mással foglalkozni, másra figyelni. A tanár fegyelmez. Megpróbál hát mégis figyelni a számára egyre zavarosabb tananyagra, de most már zavarodott. Az osztály más tanulói is így járnak, növekszik a fegyelmezetlenség. Tanulónk elveszíti még azt a kis kezdeti érdeklődését is, a már ellenségeskedve fegyelmező pedagógusról pedig ismét csak megállapítja ellenszenvét. Az idő kibírhatatlanul lassan telik mindkét fél részére. Mivel a tanár már sem kiabálással, sem dühvel nem tudja odafigyelésre és megértésre bírni tanulóját, elküldi hát vizsgálatra. Hátha valami tanulási rendellenessége van, dyslexiás, esetleg hiperaktív a gyerek; aki csak a meg nem értés és a kihagyott lépcsőfokok szokásos reakcióitól és zűrzavarától szenved. A vizsgálatot végző személy megélni akar, így hát megállapít valami cimkét a gyerekre, aki kap valamilyen tompító hatású gyógyszert a szintén megélni akaró gyártótól és forgalmazótól. Aztán tompább fejjel majd még kevésbé érti a tananyagot.

Aki érti az óra anyagát és előzményeit, azt most már zavarja a körülötte levő növekvő zaj és zűrzavar.

Délután házifeladat készítésnél teljesen reménytelen alapokról indul. Egy zavaros, kellemetlen tanóra után kellene neki állni a tanulásnak, valami olyannak amit eleve nem is ért teljesen. Aki kitartó, valahogy keresztül verekedik rajta részben vagy egészben, vagy a családi pénztárca további ürítésével korrepetálásra megy.

Hogy lehetne ez másképp?

A szünet után némileg felfrissülten, az előző óra vagy órák kellemetlen hatásai nélkül kezdi a munkát pedagógus és az osztály. A tanár röviden gondoskodik arról, hogy megszerezze tanulói figyelmét. Néhány tanuló reméli, nem derül ki a tananyaggal kapcsolatos nem tudása, vagy az ennek hatására el nem készült házi feladata, és ami legfontosabb; reméli nem fog felelni. A pedagógus ezért célzatosan megkérdezi és megkeresi a tanulók főbb meg nem értéseit, amik az előbbieket okozzák. Megkérdezi például kinek volt problémája a házifeladat elkészítése során, ténylegesen körbejár és belenéz egy-egy könyvbe, füzetbe, keresi és elhárítja a meg nem értéseket. Aki nagyon össze van zavarodva, és sok időt venne el a helyrehozatala, azzal megállapodik egy időpontban amikor kihámozza őt.

A tanulók miután jobban értik a tananyagot, és látják, hogy számíthatnak a tanári segítségre, nagyobb nyugalommal és bizalommal vágnak bele a felelésbe. Nem annyira elviselhetetlen az izgalom. Az új tananyag az osztály legnagyobb részének korábban megértett részekre épül, ezért érdeklődve kísérik figyelemmel. A pedagógus járatos a rendetlenkedések, oda nem figyelésnek valódi okában, amint csak kicsit is előfordul ilyen, máris kezeli ezek valódi okait. Nincs szükség ellenséges fegyelmezésekre, nem veszíti el a tanulók bizalmát, figyelmét. A tanulók tudják, hogy segítségre és nem leértékelésre számíthatnak ha nem értenek valamit, így hát meg merik kérdezni ha nem értenek valamit. Az óra gyorsan és jól telik. Mivel nincsenek kellemetlenségek, zűrzavarok, nem viszik azt tovább a szünet utáni következő órákra. A tanuláshoz szükséges energiaszint fenntartásához a tanulók megfelelően, vitamindúsan táplálkoznak. A megvásárolt vitaminok ugyanúgy biztosítják a gyártók és forgalmazók bevételét.

Némelyeknek lehet, hogy nem ez a kedvenc tananyaga, vagy tantárgya, de mivel érti és nem utáltatták meg vele el fogja készíteni a háziját és valamilyen szinten készülni fog az órára. Persze kevesebbet kell vele foglalkoznia, mert alapvetően már az órán megértette.

Ezt eredményezheti, ha egy pedagógus járatos abban, hogy melyik tanulási akadály milyen reakciókat okoz; és nem csak kezeli azokat, de elővigyázatosan bele sem viszi az akadályokba tanulóit.

És ez tovább fokozható azzal, ha a tanulók is járatosak a Tanulás Technológiájában, és amint észreveszik magukon, hogy valamelyik akadály felüti a fejét, egyből utánajárnak.

Mit igényel ez? Valaki figyelmesen áttanulmányozza honlapunkat (www.tanulastanitas.shp.hu) és máris szerez annyi ismeretet, hogy elindulhasson vele egy nyugodtabb, eredményesebb tanulás, oktatás felé. Vagy egy kisebb tanulmánnyal, némi türelemmel és odafigyeléssel pedig mind tanulóként, mind pedagógusként elérheti a fentieket. Ez nem kerül évekbe, vagy nagyon hosszú hónapokba. Nem szükséges bonyolult és drága felszerelés.

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Hova vigyem?
  2008-04-16 13:07:16, szerda
 
  Sokszor felmerül a kérdés: Mit tegyek a veszélyes hulladékkal? Hova dobjam ha a környezetet is óvni szeretném?

Íme néhány Budapesti cím ahova le lehet adni a veszélyes hulladékot, az élhetőbb környezetért.


FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest III Testvérhegyi u. 10/a

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest IV Ugró Gyula sor 1-3.

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest IV Zichy Mihály u. - Istvántelki út sarok

FEGROUP-Invest Rt. Budapest X Jászberényi út 18-20.

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest VIII Sárkány u. 5.

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest IX Ecseri út 9.

P & G Kft. Budapest XX Vágóhíd u 55.

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest X Fehér köz 2..

AVE- Tatabánya Rt. Budapest X Jászberényi út 29..

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest XI Bánk Bán u. 8-10..

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest XIII Tatai út 96..

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest XIV Füredi u. 74. szám mellett.

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest XV Károlyi Sándor u. 119..

Palota Kft. lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő udvara Budapest XV Szántóföld u. 4..

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest XVI Csömöri út 2-4.

Loacker Recycling Kft. Budapest XXI Gyepsor u. 1. (Vasgereben utca végén).

Első Vegyi Industria Rt. lefejtő és hűtőgáztöltő állomása Budapest VII Rottenbiller u. 30.

ERECO Rt. központi telephely Budapest X Gránátos 1-3.

ERECO Rt. papírtelepe Budapest X Maglódi utca 18..

ERECO Rt. újpesti telephelye Budapest IV Madridi út 7/b.

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest XVII Gyökér köz 4..

FKF Rt. Lakossági Hulladékgyűjtő Udvara Budapest XXI Bajáki Ferenc u. 86..

Palota Kft. Budapest XIV. Kacsóh Pongrác út 146..

Electro-Coord Magyarország Kht. Budapest 1012, Márvány u. 18..

Septox Budapest Komáromi u. 2., XIV. ker..

Hulladékátvevő Budapest 12 Hajnóczy József u. 15..

Hulladékátvevő Budapest 4 Újpest Fóti út 24.

Hulladékátvevő Budapest 4 Újpest Fóti út 24.

Inter-Metál Recycling Kft. Budapest 3 Bécsi út 343

Inter-Metál Recycling Kft. Budapest 3 Bécsi út 343.

Természetesen vidéken is vannak ilyen helyek. Bővebb info a www.humusz.hu

 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Az EU átláthatóságot követel
  2008-04-06 14:55:45, vasárnap
 
  Az EU pénzügyminiszterei a kereskedelmi bankok jobb átláthatóságát követelik

Az EU pénzügyi vezetői azt szeretnék, ha a Hetek (G7) a jövő hét végi értekezletükön több adatot követelnének a kereskedelmi bankoktól a kintlevőségeik értékpapírosításáról és azokról az "egzotikus" értékpapírokról, amelyek a jelenlegi "nem elsőrendű válságot" okozták. Megállapították, hogy a bankok adatközlési szokásai túlságosan eltérők, és ideje új szabályokat bevezetni. Egyelőre határidőt adtak a kereskedelmi bankoknak - júniusig -, hogy javaslatokkal álljanak elő az önszabályozásra, de ha ezek nem tesznek eleget a nagyobb átláthatóság követelményének, akkor állami szabályozásra is szükség lesz.

Javaslatok igen hosszú sorát terjesztjük a Hetek elé a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitásának javítása végett - mondta az euróövezeti és az EU-beli pénzügyminiszterek és központi bankárok értekezlete után a holland központi bank elnöke a szlovéniai Brdóban.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei abban is megállapodtak, mi a teendő, ha egy több országban is működő pénzintézetet összeomlás fenyeget. Az alapelvek között szerepel, hogy az egyes kormányoknak hozzá kell járulniuk a bankok megmentésének költségeihez, de csak végső esetben: ha "a társadalmi kár nagyobbnak ígérkezik, mint a tőkefeltöltés ára közpénzből", írták a közleményben. "

A 27 tagország által aláírt megállapodás azonban pontosan nem körvonalazza, hogy a tagországok milyen módon fognak együttműködni. Egyelőre annyi biztos, hogy a nemzeti piacfelügyeleti szervezetek részvételével szakértőcsoportokat fognak létrehozni az uniós szinten működő, mintegy negyven jelentősebb bank tevékenységének nyomon követésére. Ezek a csoportok fogják majd eldönteni, hogy mit kell tenni válságos helyzetben.

(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  gazdaság  
Hazai adottságokra alapozva
  2008-04-06 14:24:40, vasárnap
 
  Megújuló energia - a hazai adottságokra alapozva

A megújuló forrásokból történő áramtermelésre a magyar fogyasztók az elmúlt öt évben a kötelező átvétel keretében 35 milliárd forintot költöttek, és további 4-5 milliárdot közvetlen állami támogatás jutott erre a célra - mondta Drucker György, az EnergiaInfo elemzője csütörtökön Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Az elemző szerint az exportképes termelést kell támogatni, Magyarország számára például jó lehetőséget nyújthat a geotermia kiaknázása.

Az EnergiaInfo elemzése kifogásolja, hogy az elfogadásra váró energiastratégiai koncepcióból, és a nemzeti éghajlatváltozási stratégiából sem derül ki megnyugtatóan az, hogy mi a valódi stratégia a villamosenergia-termelés tekintetében.

Az európai uniós forrásokból 2013-ig 203 millió eurót költhetünk a megújuló energia támogatására.

A beszélgetésen résztvevő szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy jelentős technológiai fejlődés várható a megújuló energia termelésben, és ezért a támogatásnál értékelni kell a technológiai fejlődést is, különben hosszú időre "bebetonozódhat" a relatíve alacsony hatékonyságú termelés.

Az energiaátalakítás folyamatai és hatékonysága, az egyre hangsúlyosabb klímavédelmi megfontolások miatt az energiaköltségek számításaiban egyre inkább megjelennek eddig figyelembe nem vett járulékos költségek. Minden költséget figyelembe véve a magyarországi erőművek fajlagos termelési költsége kilowattóránként 21-22 forint, szemben a statisztikailag számított 13 forinttal. Az elemző úgy véli, hogy a 21-22 forint/kilowattóra feletti költséget lehet a megújuló energia támogatásának tekinteni. Jelenleg a megújuló energiából előállított villamos energia ára meghaladja a 24 forintot kilowattóránként.

A megújuló energetikai befektetésekkel foglalkozó Callis Kft. igazgatója, Uhlmann Attila szerint Magyarországon nincs akkora megújuló energia potenciál, hogy a 2012-re vállalt 12 százalékos arányt elérjük a primer energiafelhasználásban. Ezt a megfelelő technológia hiányára alapozza. Elmondta, hogy például a szalmatüzelésű erőművek hatásfoka alig 23-24 százalék. Egy 10 megawatt kapacitású ilyen erőmű ellátáshoz 30 ezer hektár termőterület kell. A szakember megjegyezte, hogy a geotermikus energia esetében a felhozott víz visszasajtolásának kötelezettsége túlzott igény. Bizonyos kőzetek esetében drágább a visszasajtolás, mint a felszínre hozatal.

Az EnergiaInfo szakértői úgy vélik, hogy hiányzik a stratégia a megújuló forrásokra, mert a nemzeti éghajlatváltozási és a energiapolitikai koncepciókból nem derül ki: a kívánatos részarányok mögött milyen megfontolások állnak, és az ezek eléréséhez igénybe vett források és eljárások hogyan szolgálják a környezetvédelmet.
muszakiforum
 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Földhő Miskolcon?
  2008-04-06 01:48:54, vasárnap
 
  Geotermikus fűtőmű megvalósítását fontolgatja Miskolc, egy ilyen beruházás révén jelentősen olcsóbbá válhat a fűtés és használati melegvíz szolgáltatás a borsodi megyeszékhely lakótelepi lakásaiban.

A város alatt lévő geotermikus erőforrások felkutatására összefogott a város és a PannErgy Nyrt. - az erről szóló együttműködési megállapodást írták alá Miskolcon. A miskolci önkormányzati társaságokat tömörítő Miskolc Holding Zrt. a PannErgy Nyrt.-vel (korábban Pannonplast) írt alá együttműködést, amelynek célja, hogy felkutassák a város alatt lévő geotermikus erőforrásokat, az előzetes felmérések szerint ugyanis Miskolc ilyen szempontból ígéretes geológia környezetben található - közölte Veres László, az önkormányzat szóvivője az együttműködési szerződés aláírását követően.

A geotermikus fűtőmű beruházás megközelítőleg 3-5 milliárd forintba kerülne, ennek ötödét a PannErgy Nyrt. biztosítaná, a fennmaradó részt pedig európai bankok - EIB, EBRD - állnák - tette hozzá a szóvivő. Amennyiben az elkészülő geológiai elemzés szerint hatékony erőmű és/vagy fűtőmű építhető, akkor a PannErgy érdekeltségébe tartozó Pannonplast Polifin Kft. és a Miskolc Holding Zrt. közös projekttársaságot alapít 100 millió forint jegyzett tőkével.

A tervezett konstrukcióban a PannErgy Nyrt. a VGK Hönnun szakmai partnerével együtt elsősorban távhő-energia termelésére alkalmas geotermikus erőművet szeretne építeni, amelynek kapacitását a kitermelhető hőmennyiség határozza meg - mondta Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke.

Miskolcnak fontos, hogy a földben rejlő energiát hasznosítsa, a geotermikus energia kihasználásának elsődleges célja, hogy az olcsó, természeti környezetben megtalálható energia a lakosság életkörülményeit javítsa - jegyezte meg Káli Sándor, Miskolc polgármestere.

A PannErgy Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte, hogy - Miskolc önkormányzata mellett - Csongrád, Eger, Gödöllő, Kaposvár, Körmend és Záhony önkormányzatával is sikerült megállapodást kötnie a geotermikus energia hasznosításáról, illetve közös projektcég alapításáról. A közlemény hangsúlyozza, hogy a PannErgy folytatja tárgyalásait az önkormányzatokkal, hogy minél több közös projekt létesüljön geotermikus forrásokból hő- illetve elektromos energia termelésre.
greenfo
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jégkorszak interaktív kiállítá
  2008-04-06 00:51:03, vasárnap
 
  Jégkorszak interaktív kiállítás

A Magyar Természettudományi Múzeumban április elsején nyílik meg a nagyszabású Jégkorszak interaktív kiállítás, ami számos különlegességet és érdekességet ígér.

Farkasordító hideg. Jégpáncélba zárt világ. Végtelen fehérség. Rettenetes viharok. Reménytelenül hosszú telek. Szűkös nyarak. Élelemért folyó harcok. Kihalt vidékek. És felmelegedés... Ez a jégkorszak.

És az utolsó még nem ért véget. De ki tudja meddig tart? Hogyan hat a környezetre? Mit érzünk belőle? Milyen nyomait láthatjuk? Mi a mi szerepünk a folyamatban? Mi vár ránk 100 év múlva?

Keresse Ön is a válaszokat a Magyar Természettudományi Múzeumban 2008. november 11-ig!

A kiállítás különlegessége és szenzációja, hogy Magyarországra érkezik Gyima a mamutbébi, ami 39.000 éves, s a külünlegessége a leletnek, hogy a mamut minden porcikája és szőre megőrződött Szibériában.

A története:
A véletlennek köszönhetően tárta fel egy szibériai aranyásó az egyedülálló leletet 1977-ben a Kirghilyakh-patak völgyében. A kb. 39 000 éves mamutbébi múmiáját Gyimának (az orosz Dimitrij becézett alakja) nevezték el. Gyima különlegessége abban rejlik, hogy szőröstől-bőröstől megőrződött.
educafe.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyermekvilág
  2008-04-05 23:41:51, szombat
 
  Az első óvodai sportjátszótér

A tiszaásványi óvoda udvarára betérő akarva-akaratlanul felfigyel a fából készült, csodálatosan szép udvari játékokra. Házikók, csúszdák, homokozók és színes mászókák tarkítják az óvodakertet. Mint később megtudom Ladányi Erikától, az intézmény vezetőjétől, egy helyi vállalkozó támogatásával alakították ki a játszóteret, amit az idejáró huszonhárom apróság a még kissé bágyadó tavaszi napsütésben fürödve naponta birtokba vesz.

A maroknyi gyermekcsoportot az udvaron találjuk. Éppen tornáznak. Különböző gyakorlatokat - futás, keréken való átbújás, távolugrás stb. - végeznek a kialakított pályán. Ez a játszótér ugyanis egyedüli talán még megyei szinten is: nemcsak játszadozásra, testmozgásra és sportolásra is alkalmas. Tavaly minősítésen esett át a tiszaásványi óvoda és külön dicséretet kaptak az "ötletért". Hasonló sportszerek vannak bent is.

- A magyarországi Julianus-barát Alapítvány támogatásával sikerült intézményünket ilyen szépen felújítani - tájékoztat a vezetőnő. - Korábban az állam már elkezdte az új óvoda építését, de pénz híján abbamaradtak a munkálatok. Ahol most vagyunk, az régebben egy dohánysimító üzem volt és a helyi lakosok a vagyonjegyüket feláldozva kezdték meg az átalakítását, hogy gyermekintézményként funkcionálhasson. Három éve vagyunk itt, egyelőre egy csoportot működtetünk. Ide a három-hatévesek járnak, de mivel igény mutatkozott rá, illetve egyre több gyerek születik a településen, szeptembertől megnyitjuk a másodikat is. Akkor már külön foglalkozhatunk a nagyobbakkal, hiszen számukra külön program írja elő az iskolai felkészítést. Ők már számolnak, tanulják a betűket és környezetismereti órájuk is van, illetve a vizuális nevelésükre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Játékokkal az egyházak, mesekönyvekkel, módszertani kiadványokkal korábban a KMPSZ támogatta az óvodát, mára azonban már tőlük sem kapnak hathatós segítséget. A napi négyszeri étkeztetésbe szerencsére a helyi önkormányzat is besegít, a szülői hozzájárulásnak köszönhetően mindig kalóriadús finomságok kerülnek a kicsinyek tányérjába.

- Minden alkalommal élünk a pályázás lehetőségével - folytatja Ladányi Erika. - A Szülőföld Alaphoz benyújtott pályázatunkban például hűtőszekrényt, mosógépet és CD-lejátszót jelöltünk meg. Idén még a régi cserépkályhákban fűtöttünk a termekben, de ígéretet kaptunk a polgármester asszonytól, hogy nyáron már gázkonvektorokra cserélhetjük, így ez a problémánk is megoldódni látszik.

Fedák Anita
Igazi Kárpáti Igaz Szó
 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
Hogyan vásároljunk?
  2008-04-05 16:20:11, szombat
 
  vásárolj okosan!
Próbáljuk meg közösen!
13 + 1 vásárlási tanács


1. Nézz körül alaposan: a jó vásárlás időt igényel! Alaposan tájékozódj az üzletekben, érdemes többet is megnézni, még akkor is, ha tudod, mit szeretnél vásárolni. Érdemes a szórólapokat is átböngészni, mielőtt kidobod!
2. Ne csak az árat nézd, érdemes átböngészni az áruismertetőket is! Kérdezd meg a kereskedőt, ha bizonytalan vagy! (Ne hagyd magad lerázni!) Bizalommal fordulhatsz az OFE tanácsadóihoz: www.ofe.hu
3. Kérdezd meg a kereskedőt, kicseréli-e később az árucikket, ha nem tetszik a színe, rossz a mérete, esetleg kettő is van már belőle! (A kereskedő ilyen esetekben nem köteles cserélni, de bizonyára megteszi, különben legközelebb máshol vásárolsz. Persze, a csereárunak hibátlannak is kell lennie.)
4. Mindig kérj nyugtát! Ne vásárolj olyan helyen, ahol nem adnak nyugtát! Később nem tudsz reklamálni!
5. Tudsz kínaiul? Nem? ... akkor ne vásárolj az ázsiai piacokon! Később amúgy sem tudsz reklamálni!
6. Előfordul, hogy később kiderül, amit vettél, hibás, elromlott. A tartós, nagy értékű javaknál egy év a jótállás kötelező időtartama, ezalatt megillet a javítás, csere, vagy árleszállítás, elállás joga. A hibás terméket a vásárlás helyére is visszaviheted, nem szükséges a szervizbe rohangálnod.
7. A jótálláson túl megillet a szavatosság joga is. Ez minden árucikk esetében két év, kivéve, ha feltüntetik rajta a minőségmegőrzés, fogyaszthatóság határidejét. A jótálláshoz hasonlóan ez idő alatt is megillet a javítás, csere, vagy árleszállítás, elállás joga, ha úgy ítéled meg, már a vásárlás pillanatában hibás volt a termék. A tartós, nagy értékű javaknál a jótállást követően belép a szavatossági jog, tehát minden árucikknél két évig reklamálhatsz (kivétel a fogyaszthatósági, minőség megőrzési határidő).
8. Minőségi reklamáció esetében kötelező a jegyzőkönyv felvétele! Ez jó a vásárlónak, jó a kereskedőnek is, a későbbi viták tisztázása érdekében. A vásárlók könyve nem helyettesíti a jegyzőkönyvet!
9. Előfordul, hogy többféle árat látsz az árucikken, vagy a szórólapon: mindig a legkisebbet kell csak kifizetned!
10. Bosszantó, ha főzés, sütés közben derül ki, hogy ízetlen, vagy éppen túlzottan is szagos az éteknek szánt alapanyag: még a boltban mindig nézd meg az élelmiszerek fogyaszthatósági határidejét! Ne dőlj be annak, hogy az eladó szerint az még jó, miközben már rég lejárt a határideje! (Meg is vakarhatod a minőséglejáratot jelölő címkét: ha leesik, ne ragaszd vissza, de ne is vedd meg!)
11. Akciós árut nem cserélünk: ugye, sokszor látsz ilyen feliratot?! Ne dőlj be neki, az akciós árut is ki kell cserélni, ha hibás (kivéve, ha a leárazás oka a hiba).
12. Ne tedd be csemetédet a bevásárlókocsi árutárolásra szolgáló részébe: tudjuk, így nem szalad el a gyermek, csak éppen a bevásárlókocsi lesz mérhetetlenül mocskos, például a koszos cipőtalptól (más a tejet, kenyeret teszi oda).
13. Nézd meg a nyitva tartást is! Nézz körül, milyen tájékoztató feliratokat találsz, hátha jól jön valamelyik (törzshelyeden természetesen elég egyszer átbogarászni ezeket)!

+1) Ha már így összefutottunk, egy kellemetlen kísérőjelenségre is felhívjuk figyelmed: vigyázz értéktárgyaidra a tömegben, ne nézelődj nyitott táskával, ne hagyj a gépkocsiban értéktárgyat, frissen vásárolt árucikket, ne felejtsd a próbafülkében a táskád! És ne sértődj meg, ha a biztonsági őr udvariasan megkér, mutasd meg a táskád, vagy emeld fel a bevásárlókocsiba dobott télikabátodat: a bolti tolvaj legtöbbször vásárlónak álcázza magát. (Tudjál arról is, hogy nem vagy köteles együttműködni a biztonsági őrrel: ebben az esetben viszont akár rendőrt is hívhat.) Ha úgy érzed, személyiségi jogaidat durván megsértik, fordulj közvetlenül a boltvezetőhöz, vagy keresd az OFÉ-t.
ofe.hu
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Gyógyító kertek
  2008-04-05 15:51:24, szombat
 
  Bokrokkal és virágokkal ültették be egy hajléktalan szálló udvarát pénteken az ottlakók és a Lélegzet Alapítvány munkatársai az alapítvány Zöld Levél városzöldítő programjának keretében.

A kertre, vidéki tájra néző kórtermekben kevesebb fájdalomcsillapító fogy - erre jöttek rá a közelmúltban az orvosok. De nemcsak a betegek, hanem a társadalom peremére szorulók, a gyerekek, a fogyatékosok, az időskorúak életére is jótékony hatással van a virág, a növény. Ezt ültette át a gyakorlatba a Lélegzet Alapítvány, amikor a XIV. kerületben, a Dózsa György úti hajléktalanszálló udvarát megszépítették - mondta a távirati irodának az alapítvány elnökhelyettese, Beliczay Erzsébet.

Több helyszínen fognak bele a jövőben város- és lélekszépítő kertek, udvarok kialakításába. Hamarosan egy pszichiátrián, egy másik hajléktalanotthonban és börtönben is sor kerül hasonló környezetszépítésre.

Nagyon jó hatást lehet elérni a kertészkedéssel hiperaktív gyerekek esetében is, ezért óvodákban és iskolákban is érdemes ilyeneket kialakítani. Nemcsak a látvány, hanem maga a közös munka, a virágok, növények ápolása is jótékony hatással szolgál a lélekre.

A program részleteiről a www.levego.hu/zoldlevel honlapon lehet tájékozódni. A gyógyító kertek eredményeiről pedig a http:zoldhullam.blog.fn.hu/index honlapon olvashatnak részletek.
Karpatalja
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Országos klíma program
  2008-04-05 12:45:09, szombat
 
  A környezetvédelmi tárca egyik fő törekvése, hogy a környezettudatos nevelés a pedagógusok és a szülők segítségével a mindennapok részévé váljon - hangsúlyozta Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter a tárca országos Klíma Programjának első helyszínén, Miskolcon, az ország első öko-iskolájában. A zöld tárca vezetője a klímavédelem jelképeként facsemetét ültetetett a Könyves Kálmán Általános Iskola udvarán, majd a gyerekekkel beszélgetett a környezetvédelem fontosságáról. A tárca több mint egy hónapos akciósorozata hat várost érint tudományos, szakmai és lakossági programokkal.

Az első állomás Miskolc

A klímakörút részeként és egyben első állomásaként Miskolcra érkezett a minisztérium zöld programja. A reggeli öko-iskola látogatáson Fodor Gábor a klímavédelem jegyében egy facsemetét ültetett a Könyves Kálmán Általános iskola udvarán, Káli Sándor polgármester és a gyerekek segítségével. Ezt követően a kisiskolások bemutatták a környezettudatosság jegyében kialakított oktatási intézményüket. Az iskolai programot követően a zöldtárca vezetője a Miskolci Egyetem rektorával közösen megnyitotta a szakmai programot. Az előadásokon az érdeklődök megismerhették a nemrégiben öt párti konszenzussal elfogadott Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS), Dr. Láng István akadémikus a Változás-Hatás-Válaszadás (VAHAVA) programról tartott előadást, bemutatva, miként járulhat hozzá a tudomány a fenntartható fejlődés megalapozásához. A délutáni, és esti lakossági programok keretében többek között az Országos Meteorológiai Szolgálat ismert és közkedvelt kollégáitól, Visy Károlytól és Németh Lajostól hallhatnak előadást az éghajlatváltozás jelentőségéről. Dr. Páldy Annától pedig arra is választ kaphatnak, hogy a klímaváltozásnak és a globális felmelegedésnek milyen egészségügyi hatásai lehetnek. A program résztvevői egy fogadalomfalon tehetik meg személyes klímavédelmi vállalásaikat. 16 órától folyamatosan gyerekprogramok, koncert és látványos fényjáték színesíti a miskolci klímanapot.

A Klíma Program célja

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kiemelt, pártok felett álló, nemzeti ügyként kezeli a klímaváltozás problémáját. Az éghajlatváltozás hatásainak megfékezését szolgálja a tárca több, mint egy hónapos akciósorozata, amelynek célja, hogy a lakosságot, a politikai és a gazdasági döntéshozókat környezettudatos magatartás kialakítására ösztönözze annak érdekében, hogy Magyarország sikeresen csökkentse - a klímaváltozást és a globális felmelegedést gyorsító - üvegházhatású gázok kibocsátását és az energiafelhasználást. A zöldtárca tanulmánya szerint ugyanis akár 7-8 százalékkal csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása a lakosság hatékonyabb energiafelhasználásával.

A hazánkban elfogyasztott energia 38 százalékát a lakosság használja fel, elsősorban épületek fűtéséhez és a melegvíz előállításához. Az épületekhez kapcsolódó energiafelhasználás csökkentésével egyszerre lehet kisebb a fűtés- és villanyszámla, miközben csökken a klímaváltozásért leginkább felelős CO2 és az egyéb károsanyag-kibocsátás is.

Mit tehetünk?

A klímaprogram kiemelt célja a figyelemfelhívás és a szemléletváltoztatás, hiszen néhány figyelmetlen tettel naponta ártunk a környezetünknek. Érdemes például mindig elzárni a csapot fogmosás közben, mert így akár 65 liter vizet is megspórolhatunk. Hazánk napi átlagos fejenkénti vízfogyasztása 110 liter, míg a Szaharában élőkre átlagosan mindössze alig napi 20-30 liter jut. Egy Magyarországon élő ember évente 4 millió tonna hulladékot termel, ami körülbelül 3 Gellért-hegynyi mennyiséget jelent. Ha a környezetünkben felhalmozódó papír mennyiségből akár csak 1 kilót is újrahasznosítanánk, 900 kg-mal kevesebb CO2 jutna a levegőbe, ami csökkentené a klímaváltozás hatásait. Egy nyári délután elfogyasztott behűtött sör dobozának gyártásához annyi energia szükséges, mint amennyit egy férfi egy év alatt használ el villanyborotvája rendszeres működtetéséhez. A klímaprogram többek között arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy mindezek ellen tehetünk.

A Klíma Program

Hat vidéki nagyvárost (Miskolc, Szeged, Debrecen, Pécs, Zalaegerszeg, Nyíregyháza) érint május 9-ig a minisztérium klímakörútja, szakmai és lakossági programokkal. A klímanapok során szó esik az éghajlatváltozás egészségügyi hatásairól, klímasátor fogadja az érdeklődőket, bemutatkoznak a helyi zöld szervezetek, játékos klímavetélkedőre is sor kerül, és öko-lábnyom mérés is lesz, amely segítségével kiderülhet, mennyire környezetterhelő az életformánk. Fogadalom-tételekre is lehetőség lesz, és az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembereitől is lehet kérdezni. A minisztérium az adott várossal összefogva az esti szórakoztató koncert előtt a város főterét fénnyel festi zöldre.

A program részeként - Fodor Gábor meghívását elfogadva - április 7-10. között Budapesten ülésezik az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testülete (IPCC), amely tavaly megosztott Nobel-béke díjat kapott munkájáért. A tanácskozáson több nagytekintélyű szakember és akadémikus tart előadást. Az eseményt április 8-án hivatalosan a zöldtárca vezetője nyitja meg az IPCC elnökével közösen.

A tervek között szerepel továbbá, hogy minden évben annyi facsemetét ültessenek el, ahány csecsemő születik az adott évben. Az első ilyen esemény Tardon lesz, közel 100 ezer facsemete elültetésével.

A klímaváltozás mindannyiunk ügye

Fodor Gábor kezdeményezésére a klímaprogram megcélozza a politikai döntéshozókat és a gazdasági szféra képviselőit is. A közszférának szánt programok a zöldtárca működésének további ,,zöldítéséből" indulnak ki, és a többi államigazgatási szerv számára tesznek hasonló ajánlásokat. Olyan átfogó kezdeményezésekre is sor kerül, mint a közbeszerzések és az adórendszer zöldítése. A pártok és országgyűlési képviselők részére környezettudatosságot elősegítő akciókat is indít a zöldtárca. Cél továbbá az is, hogy a közigazgatási intézmények felmérjék szén-dioxid kibocsátásukat, majd cselekvési tervet és programokat készítsenek annak csökkentése érdekében. A klímaprogramban a KvVM tevékenyen együtt kíván dolgozni az önkormányzatokkal és az önkormányzati szövetségekkel, a tudóstársadalommal és a civil szféra szereplőivel.

A minisztérium a gazdaság szereplőire is számít a klímaváltozás megfékezésében. A zöld tárca elismert gazdasági vezetőkből álló Klímatanácsadó Testületet hoz létre, amelynek feladata, hogy elősegítse a klímaváltozás elleni harc hatékony megvalósítását. Emellett a Testület a tárcával közösen ajánlásokat fogalmaz meg a környezettudatos vállalatirányítás terén. A KvVM célja, hogy 2010-re a száz legnagyobb magyarországi cégnél cselekvési terv készüljön a klímabarát, környezettudatos működésre, és elkezdődjön a tervek megvalósítása.

A lakossági szemléletformáló program - ,,Tehetsz rá, vagy tehetsz ellene!"

A klímaprogram részeként április elsején átfogó reklámkampány is indult: óriásplakátokon, a sajtóban, valamint televíziós és rádiószpotokban ad praktikus tanácsokat a nagyközönségnek négy témakörben: a vízzel, a hulladékkal, az energiával és a levegővel kapcsolatban. A reklámkampány szlogenje: ,,Tehetsz rá, vagy tehetsz ellene!". A globális felmelegedés és a klímaváltozás problémájának bemutatására interaktív honlap is indult (www.elhetokornyezet.hu), amelyen a látogatók klímafogadalmat tehetnek és segítséget találnak a klímavédelem érdekében teendő lehetséges lépésekről.
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2008.03 2008. április 2008.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 34 db bejegyzés
Összes: 268 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 6
  • e Hónap: 63
  • e Év: 9827
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.