Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 73 
Mekkora a személyes tér?
  2008-04-30 19:06:02, szerda
 
  Mekkora a személyes tér?

Míg egyes kultúrákban - például Japánban - megszokták a zsúfoltságot, másutt jobban kedvelik a nagy, szabad térségeket, és szeretnek távolságot tartani. Ezen túl a társadalmi helyzet is befolyásolja, milyen távolságot tart az egyén másokkal szemben.

Kommunikáció kapcsán mondanivalónkat általában szavakkal és gesztusokkal fejezzük ki, de használunk egyéb metakommunikációs elemeket is. Ilyen például a személyek közötti távolság, amelyet a kommunikáció során alkalmazunk. Minden ország pontosan megállapított határvonalakkal körülvett, olykor fegyveres őrséggel védelmezett terület, de az ország kisebb területeket - államokat, megyéket - is magába foglal. Ezeken belül pedig még kisebb területek (városok, falvak) találhatók. Minden egyes terület lakói rendíthetetlen hűséggel viseltetnek saját területük iránt, és védelmében akár kegyetlenségre is képesek.

Személyes térség

Az állatokhoz hasonlóan az embernek is van saját, egyéni ,,légbuboréka", amit magával hord. Nagysága annak a helynek a népsűrűségétől függ, ahol felnevelkedett. A személyes zónatávolságokat tehát az illető kultúrák is befolyásolják. Míg egyes kultúrákban - például Japánban - megszokták a zsúfoltságot, másutt jobban kedvelik a nagy, szabad térségeket, és szeretnek távolságot tartani. A kultúrán kívül a társadalmi helyzet is befolyásolja, milyen távolságot tart az egyén másokkal szemben.

A zónatávolságok

A szűkebb értelemben vett személyes térség a zónatávolság. Az összes zónatávolság közül vitathatatlanul legfontosabb az intim zóna (15-45 cm között), az embernek mintha csak saját tulajdona lenne, úgy őrzi ezt a zónát. Csupán a hozzá érzelmileg közelállóknak szabad ide behatolniuk. Ebbe a körbe csak a szülő, gyerek, házastárs, közeli barátok és rokonok tartoznak. Létezik egy belső zóna is, amely legfeljebb 15 cm-nyire terjed a testtől, és csupán fizikai érintkezés során érhető el. Ez a szoros intim zóna. A személyes zónában (46 cm-1,2 m-ig) általában hivatalos és társas összejöveteleken, baráti találkozókon, partikon állunk egymástól.

A társadalmi zóna (1,2 m-3,6 m). Ekkora távolságban állunk általában idegenektől, valamint azoktól is, akiket nem ismerünk eléggé. A nyilvános zóna (3,6 m felett) megfelelő távolság, ha nagy létszámú csoporthoz intézzük mondanivalónkat (pl. előadás: előadó-hallgatóság, iskola: tanár-diák).

A gyakorlati alkalmazás

Ha ketten megcsókolják egymást, viszonyukról az árulkodik, hogy csípőjüket mekkora távolságra tartják egymástól. A szerelmesek egymáshoz préselik testüket, viszont egy szilveszteri esti csóknál a barátnőnk férjétől legalább 15 cm-nyi távolságra van a csípőnk.

Intim zónánkba általában két okból szoktak behatolni. Az első esetben hozzátartozó vagy barát közeledik, esetleg szexuális jellegű kezdeményezésről van szó. A második esetben ellenséges érzület, netán támadási szándék vezeti a betolakodót. (Sajnos egy-egy nagyobb influenzajárvány idején a sorban állás közben is behatolunk egymás intim zónájába, amely fiziológiai változásokat idéz elő testünkben.)

Az intim zónánkba történő betolakodás miatt a szív gyorsabban pumpál, adrenalin ömlik a véráramba és vér préselődik az agyba és az izmokba, mert a szervezet felkészül az esetleges védekezésre, vagy menekülésre. Ez történik akkor is, ha személyes és társadalmi zónánkba idegenek furakodnak be.

Ha azt szeretnénk, hogy az emberek kellemesen érezzék magukat társaságunkban, kövessük az aranyszabályt: ,,Tarts három lépés távolságot!" Minél meghittebb kapcsolatba kerültünk másokkal, annál beljebb hatolhatunk zónáikba, de ha olyasvalakire tesszük rá barátságosan a kezünket, vagy fogjuk meg a vállát, akit éppen most ismertünk meg, mozdulatunkkal akár negatív érzéseket is kiválthatunk belőle. Még akkor is, ha mosolyog, vagy úgy tesz, mintha bizalmaskodásunkat örömmel fogadná.

Egy újonnan felvett dolgozó kezdetben többnyire hűvös fogadtatást tapasztal munkatársai részéről, holott ők csupán a társadalmi zónatávolságot tartják, amíg jobban meg nem ismerik. Amint ez bekövetkezik, a territoriális távolság csökkenni fog közöttük, míg végül személyes zónájuk - egyes esetekben intim zónájuk - belsejébe engedik.

Kivételt képez a távolság-bizalmasság szabály alól az az eset, amikor az egyén pozíciója, illetve a társadalmi rétegződés szabályai követelik meg a térbeli távolságot. Nagyon egyszerű példával élve azt említeném, amikor egy munkahelyen dolgozik férj és feleség, de itt munkatársakként vannak jelen, és ezért meg kell felelniük a metakommunikáció íratlan szabályainak.
 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
Minden a bőrruha ápolásáról
  2008-04-30 19:01:15, szerda
 
  Minden, amit a bőrruha ápolásáról tudni kell

A bőr drágább ugyan a textíliánál, de megéri a befektetést. A bőrből készült ruhadarab sokáig szép marad, különösen, ha gondosan ápoljuk. Az alábbiak hozzásegítenek ahhoz, hogy kedvenc bőrholminknak tartósan örülhessünk.

Az elkészült ruhadarabot viselés előtt célszerű impregnálni, átitatni. Erre szolgáló bőrspay minden bőrárut, vagy méter-rövidárut forgalmazó üzletben beszerezhető. Figyelem: a bőrspray-vel bánjunk óvatosan, emberi test felé ne irányítsuk, lehetőleg a szabadban használjuk! A bőrt körülbelül 30 cm távolságból fújjuk be.

A hasított bőr vásárlásánál ügyeljünk a használati útmutatásra és csak akkor mossuk, ha a használati utasítás kifejezetten jelzi, hogy mosható. A mosást 30°C-os vízben, óvatosan adagolt speciális tisztítószerrel végezzük, kímélő programmal. Szárítás előtt igazítsuk formára a ruhadarabot. Száradás után feltétlenül impregnáljuk a bőrt, hogy tartósan szennytaszító legyen.

Használati utasítás hiányában a bőrt szakemberrel tisztíttassuk. A több részből álló együttesek valamennyi részét együtt tisztíttassuk, hogy az egyes részek színe egyforma maradjon.

A bőrruházatot soha ne tároljuk műanyag fóliában, mivel a bőr természetes anyag, amelynek szellőzésre van szüksége. A portól pamutzsákkal védjük. A bőrt soha ne akasszuk a tűző napra, mert egyenetlenül fakítja.

A bőrnadrágot és -szoknyát mindig béleljük ki. Így nem fogja meg a fehérneműt.

Az újonnan vásárolt bőrruházat gyakran szennyezett a gyártás során rákerült bőrporral. A port távolítsuk el, hogy ne kerüljön át a többi ruhára. A port a porszívó keféjével, gyenge szíváserőséggel szívjuk ki, majd nedves szarvasbőr kendővel dörzsöljük át.

A nedvessé vált bőrruhát sohase szárítsuk hőforrás közelében vagy a napon. Ettől a bőr ugyanis megkeménykedhet és berepedhet. A nedves bőrt levegős szobában akasszuk fel száradni, a száradást gyorsítja, ha törölközővel átdörzsöljük.

A természetes bőrből készült ruhadarabokat sohase tisztítsuk cipőápolószerekkel. A bőr a tisztítószert nem szívja fel tökéletesen, így az a többi ruhadarabot megfogja. A bőr ápolásához mindig a kereskedelemben kapható, bőrruházathoz készült speciális szert használjunk.

A bőrre került zsír-, illetve olajfoltokra szórjunk száraz kréta- vagy magnéziumport, és legalább egy éjszakán át hagyjuk rajta. Ez után a port puha kefével keféljük ki.

 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
04.30-i névnapok eredete
  2008-04-30 09:02:59, szerda
 
  Április 30.

Katalin :
A görög katharosz szóból származik, jelentése (mindig) tiszta. Más magyarázat szerint a görög Aeikatherine jelentése nyilazó, biztosan célzó. Másik feltevés szerint egyiptomi eredetű, jelentése korona. A magyarba a német Katharina vagy a latin Catharina forma közvetítésével került. Magyarországon a Katalin az Árpád-kor, illetve a keresztes hadjáratok óta a legnépszerűbb nevek egyike.

Kitti :
Az egyiptomi, görög, német eredetű Katalin név angol becézőjéből állandósult név. Jelentése, korona, mindig tiszta.

Ildikó :
Germán eredetű magyar név, jelentése harcos. Attila hun király második felesége, a germán mondákból is ismert Krimhilda (Kriemhilda, Kriemhilde, Kriemhild) nevének rövidülése a Hilda, Ilda, s ennek már a latin nyelvű forrásokban előforduló alakváltozata az Ildico. Csak a magyarban vált használatos női névvé, Arany János hun tárgyú eposza, a Buda halála nyomán.

Ajtony :
Török eredetű régi magyar név. Jelentése: arany.

Karina :
Olasz, görög, német, svéd, dán eredetű, jelentése: csinos, becses.

Tivadar :
Görög, latin eredetű név, a Theodor név magyar megfelelője. Jelentése Isten ajándéka.

Zsófia :
Görög eredetű név. Jelentése bölcsesség.

Marianna :
Latin eredetű név, Mariana névből származhat. Jelentése Marius családjához tartozó, Szűz Máriához tartozó. Más magyarázat szerint, a Mária és az Anna összetételének tekintik a legtöbb nyelvben.

Piusz :
Latin eredetű név, jelentése szelíd, jámbor, kegyes, béketűrő.

Hilda :
Német eredetű név, a -hild- elemet tartalmazó összetett germán nevek rövidülése. Jelentése harc, harcosnő.
 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
04.29-i névnapok eredete
  2008-04-29 08:58:19, kedd
 
  Április 29.

Péter :
Héber, görög, latin eredetű név, jelentése kőszíkla. Péter apostol neve a Bibliában eredetileg az arameus Kéfa, Kéfás volt, ennek görög fordítása a Petrosz név. A magyar Péter változat a névnek a latin Petrus formájából ered.

Antónia :
A latin Antonius férfinév olasz eredetű női párja. Lásd még az Antal névnél.

Katalin :
A görög katharosz szóból származik, jelentése (mindig) tiszta. Más magyarázat szerint a görög Aeikatherine jelentése nyilazó, biztosan célzó. Másik feltevés szerint egyiptomi eredetű, jelentése korona. A magyarba a német Katharina vagy a latin Catharina forma közvetítésével került. Magyarországon a Katalin az Árpád-kor, illetve a keresztes hadjáratok óta a legnépszerűbb nevek egyike.

Hugó :
A Hug- kezdetű, germán eredetű nevek rövidülése. A névelem jelentése: értelem.

Róbert :
Germán eredetű név, jelentése fényes, hírnév, dicsőség.

Tihamér :
A szláv Tihomir névből származó régi magyar személynév, jelentése csend, béke.
 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
04.28-i névnapok eredete
  2008-04-28 08:46:50, hétfő
 
  Április 28.

Valéria :
A latin Valerius ( Valér) férfinév női párja, jelentése erős, egészséges.

Pál :
A latin Paulus névből származik. Jelentése: kicsi, kis termetű férfi.

Patrik :
A Patrícius név ír eredetű alakvátozata, jelentése: rómainak született nemes. Az 1990-es években hirtelen nagyon népszerű lett.

Patrícia :
Latin eredetű név, Patrícius férfinév női párja, jelentése rómainak született nemes.

Teodóra :
Görög, német eredetű név, a Teodor férfinév női párja. Jelentése Isten ajándéka.

Vitális :
Latin eredetű név, jelentése életerős, eleven.

Bulcsú :
Ismeretlen eredetű régi magyar személynév. A török eredetű magyar búcsú és bocsát szavakkal való összefüggése erősen vitatott.

Aszter :
Görög eredetű név, jelentése csillag.
 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
A világ legdrágább vodkája
  2008-04-27 07:29:48, vasárnap
 
  A méregdrága ásványvizek után az élet vizének luxuskiadását kerestük. Rá is találtunk a Diva Vodkára, amely egyedi megrendeléssel akár hatmillió forintba is kerülhet. Az árfelhajtó tényező itt is a csomagolás.

Az uniós szeszesitaltörvény alapján vodkát bármiből lehet készíteni - a lényeg, hogy legalább kétszer legyen lepárolva a főzet. Ez alapján a vodka az egyik legolcsóbb, az ízesítéstől eltekintve alapvetően színtelen szagtalan szeszesital. Ehhez képest egy üveg Diva Vodka legalább 30 fontba (uszkve 10 ezer forintba) kerül, de lehet érte akár 20 ezer fontot, mintegy 6 millió 200 ezer forintot is fizetni: csak kérni kell.

Ezért még csak nem is orosz vizecskét kapunk, a Diva Vodka ugyanis a shetlandi (Skócia) Blackwoods Distillers terméke. No, nem akarjuk érdemeitől megfosztani az italt, amely egyébként a leggondosabban válogatott gabonából, háromszoros főzéssel készül - egy átlag minőségi terméknek megfelelően. Eztán azonban magyarázatot kap az árcímke miértjét kutató: a párlatot nem csupán a szokásos szénfilteren át szűrik, hanem egy drágakövekből álló rétegen is - gyémántok, rubinok és smaragdok sűrű rétegén eresztik át palackozás előtt.

Na persze, kérdi az oktondi fogyasztó, de mit kapok én mindebből? Az attól függ: az alsópolcos, 30 fontos változatban csupán színezett cirkóniumkristályok, topázok és ametisztek sorakoznak az üveg közepén erre kialakított hengerben.

Minden üveget kézzel töltenek meg, minden töltő az éppen általa jónak tartott színkombinációt állítja össze - minden üveg egyedi tehát. A különkiadások ára, melyekben a londoni Hatton Garden ékszerészei által összeválogatott Swarowski kristályok, aranyrögök, és valódi drágakövek lakoznak, elérhetik a 20 ezer fontot is, tölteléktől függően.

A Diva Vodka oldala: Link
 
 
2 komment , kategória:  Érdekességek  
04.27-i névnapok eredete
  2008-04-27 06:54:33, vasárnap
 
  Április 27.

Zita :
Latin, német eredetű név, jelentése sebes, gyors. A magyarba a német nyelvből került, ott a Felicitász becézője, és c-vel ejtik. Az olasz Zita név is c-vel ejtendő, és a hajadon jelentésű zita, citta szóból származik.

Tas :
Régi magyar személynév. Török eredetű, a jelentése: kő.

Péter :
Héber, görög, latin eredetű név, jelentése kőszíkla. Péter apostol neve a Bibliában eredetileg az arameus Kéfa, Kéfás volt, ennek görög fordítása a Petrosz név. A magyar Péter változat a névnek a latin Petrus formájából ered.

Marianna :
Latin eredetű név, Mariana névből származhat. Jelentése Marius családjához tartozó, Szűz Máriához tartozó. Más magyarázat szerint, a Mária és az Anna összetételének tekintik a legtöbb nyelvben.

Anasztáz :
Görög eredetű név, jelentése a feltámadott.
 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
Az vagy nekem....
  2008-04-26 21:32:40, szombat
 
  "Az vagy nekem, mint testnek a kenyér
a tavaszi zápor főszere a földnek;
lelkem miattad örök harcban él,
mint a fösvény, kit pénze gondja öl meg;
csupa fény és boldogság büszke elmém,
majd fél: az idő ellop: eltemet;
csak az enyém légy, néha azt szeretném,
majd, hogy a világ lássa kincsemet;
arcod varázsa csordultig betölt,
s egy pillantásodért is sorvadok;
nincs más, nem is akarok más gyönyört,
csak amit tőled kaptam s még kapok.
Koldus-szegény királyi gazdagon,
részeg vagyok és mindig szomjazom."
                       /Shakespeare/ 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az öröm ott kezdődik
  2008-04-26 20:59:27, szombat
 
  "Az öröm ott kezdődik, amikor
abbahagyod saját boldogságod keresését
azért, hogy megkísérelj másokat
boldoggá tenni."
                      /Michel Quoist/ 
 
0 komment , kategória:  Általános  
04.26-i névnapok eredete
  2008-04-26 16:16:43, szombat
 
  Április 26.

Ervin :
Germán eredetű név. Elemeinek jelentése: had(sereg) + barát. A név első elemét azonban több germán szóból is származtatják, ennek a jelentése lehet még: becsület, örökség, vadkan. Összességében: hadsereg barátja, vadkan erejű jóbarát.

Marcell :
A latin Marcellus családnévből származik, ez pedig a Marcus (Márkus) becézőjéből. Más elmélet szerint szintén latin eredetű, de jelentése: Mars hadistenhez tartozó, neki szentelt

Mária :
Bibliai név. Eredeti héber formája Mirjam volt, ez a görög és latin bibliafordításokban módosult. Jelentése megfejtetlen, valamennyi magyarázata vitatott. A latin Maria névváltozatnak igen sok származéka alakult ki az európai nyelvekben, ezek egy része a magyarban is használatos.

Berengár :
Germán eredetű név, jelentése medve, lándzsa.

Tihamér :
A szláv Tihomir névből származó régi magyar személynév, jelentése csend, béke.
 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 73 
2008.03 2008. április 2008.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 1142 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 199
  • e Hét: 1789
  • e Hónap: 4664
  • e Év: 10560
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.