Belépés
brozsika.blog.xfree.hu
"Ne arra áhítozz, hogy könnyebb legyen, hanem arra, hogy ügyesebb légy! Ne kevesebb gondot, hanem több hozzáértést kívánj! Ne kevesebb kihívásra számíts, h... brozsika Rózsamama
1954.12.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Alma és almalé a vastagbél rák
  2008-06-30 22:10:14, hétfő
 
  Alma és almalé fogyasztásával megelőzhető a vastagbélrák

Együnk almát, igyunk almalevet, mert mindkettő előnyösen hat a bélrendszer egészségére. A legújabb kutatások kimutatták, hogy mind az almában található pektin, mind a polifenolokban gazdag almalé összetevői ténylegesen elősegítik a rák elleni védekezést a szervezetben.

Egy német kutatócsoport - dr. Dieter Schrenk vezetésével - tesztanyagként emberi székletet vizsgálva azt feltételezte, hogy a butirát nevű vegyület mennyisége valószínűleg megemelkedik az alma pektinje és almalékivonat jelenlétében. A butirát a szakemberek állítása szerint olyan anyagcseretermék, amely képes megelőzni a nyugati civilizált országok egyik rendkívül gyakori betegségének, a vastagbélráknak a kialakulását. Rövid szénláncú zsírsav, amelynek nagyon fontos feladata van a bélnyálkahártya egészségének megőrzésében. A kutatók megfigyelték, hogy a butirát nemcsak a vastagbélhám fő táplálója, hanem lényeges szerepet játszik abban is, hogy a természetes rostok kifejthessék védőhatásukat a vastagbélrákkal szemben.

Butirátképződés - kulcs a rák elleni védekezéshez
Hogyan segítik elő az alma pektinjei és az almalékivonat a butirát mennyiségének növekedését? A laboratóriumi vizsgálatok során dr. Schrenk úgy találta, hogy a butirát megnövekedett termelődése az alma összetevőinek hozzáadása nyomán meggátolta a hiszton-deacetiláz (HDAC) nevű enzim képződését. A HDAC csökkent termelődésével párhuzamosan szignifikánsan mérséklődött a tumorképződés előtti állapotban lévő és a daganatos sejtek növekedése.

A vizsgálat, amelynek eredményei 2008 áprilisában jelentek meg a Nutrition című szakfolyóiratban, kimutatta, hogy az alma a természetes rostok és a polifenolok fő forrása a nyugati táplálkozásban. A polifenolok a másodlagos növényi anyagok csoportjához tartoznak, amelyek többek között a gyümölcsök színét és aromáját adják, ugyanakkor megvédik őket a kártevőktől is. A ballasztanyagokkal együtt arról gondoskodnak, hogy a bélsejtek nagyobb mennyiségben termeljenek méregtelenítő enzimeket. Ezek a ,,méregfaló" enzimek ártalmatlanná teszik azokat az anyagokat (karcinogének), amelyek rákot okozhatnak. A kaiserslauteni kutatók tehát arra a következtetésre jutottak, hogy a pektinben gazdag alma és a belőle készült élelmiszerek a vastagbélben rákmegelőző hatást fejtenek ki.

Új, egészségesebb almafajták termesztése

Peter Schrenk és munkatársai a német Képzési és Kutatásfejlesztési Szövetségi Minisztérium által támogatott kutatási hálózat keretén belül folytatják kutatásaikat, amelynek témája ,,Az élelmiszerek összetevőinek szerepe a vastagbélbetegségek gyógyulásában és a prevenció lehetőségei a táplálkozáson keresztül". A szakemberek szeretnék elérni, hogy a jövőben olyan almafajtákat termesszenek, visszatérve akár a régi, őshonos fajtákhoz is, esetleg új fajták kikísérletezésével, amelyek - bár nem olyan tetszetős külsejűek, mint a most divatba jött fajták -, ám annál több polifenolt tartalmaznak. Az almalé polifenol tartalma is növelhető, így a fogyasztók nemcsak finom, hanem egészséges termékekhez jutnak.

A kutatás vezetője, dr. Schrenk gyógyszerészként, toxikológusként és élelmiszertechnológiai szakemberként arra törekszik, hogy minden egyes élelmiszer-adalékanyag esetében tudományosan bizonyítsák annak tényleges egészségvédő hatását, mert - mint mondja - táplálkozásunk, az elfogyasztott élelmiszerek elsődleges szerepet játszanak egészségünk megőrzésében és megvédésében.

Alternatív gyógymódokkal a vastagbélrák ellen

Egy nagyobb tanulmány részeként 126 vastagbélrákos beteget kérdeztek meg az alternatív gyógymódok alkalmazásáról 7 európai országban. Kiderült, hogy a vastagbélrák diagnózisának megálla­pítása után a résztvevők 32%-a választott valamilyen természetgyógyászati módszert.

Az alkalmazott alternatív (vagyis természetgyógyászati) eljárások fele új módszer volt a betegek számára, vagyis a vastagbélrák diagnózisának megállapítása előtt soha nem próbálták ki őket. A leggyakrabban a következő terápiákhoz folyamodtak: gyógynövények (48,7%), homeopátia (20,5%), vitaminok és ásványi anyagok alkalmazása (17,9%), spirituális módszerek (15,4%), orvosi teák (15,4%), valamint különböző relaxációs, lazító technikák alkalmazása (12,8%).

A megkérdezettek általában elégedettnek mondták magukat ezekkel az eljárásokkal kapcsolatban. Többnyire kijelentették, hogy az alternatív gyógymódok segítségével megpróbálták javítani közérzetüket, illetve erősíteni szervezetük immunrendszerét, hogy az képessé váljék a rák legyőzésére. Ugyanakkor az eredmények nem mindig estek egybe a betegek előzetes várakozásaival.

A kutatásról a Complementary Therapies in Medicine című szakfolyóirat számolt be. A következtetésekben felhívják az orvosok figyelmét arra, hogy érdemes megbeszélniük az érintett betegekkel az alternatív gyógymódok alkalmazását. Hozzáteszik: ennek a beszélgetésnek nem szabad elítélő hangnemben lefolynia. A helyzetet az orvosnak inkább nyíltan, a megfelelő információk megadásával kell tisztáznia a betegével, hogy hozzásegítse őt saját, jól megalapozott döntésének meghozatalához az alternatív terápiák alkalmazásáról.

 
 
0 komment , kategória:  egészség  
A csodálatos búzafűlé
  2008-06-29 08:59:21, vasárnap
 
  A búzafűlé csodája

Ma több energiára van szüksége az embernek, mint eddig bármikor. Gyakran fekszünk le a napi munka után kimerülten, fáradtan, és bármilyen különös, de akár hosszú, nyolc-tíz órás alvás után is elcsigázottan ébredünk. Ha Önnek is ismerős e jelenség, állandóan fáradt, úgy érzi, semmihez sincs energiája, akkor első lépésben változtasson étrendjén, és próbálja ki a bőséges életenergiát adó búzafüvet!

Táplálékunk nagy része szintetikusan előállított, többszörösen feldolgozott élelmiszerekből áll. Még a friss zöldségeket is többnyire sütjük, főzzük, pároljuk. A párolással, sütéssel, főzéssel és a nagyipari feldolgozással az élelmiszerekben található vitaminok nagyrészt elpusztulnak, tönkremennek. Mondhatnánk úgy is, hogy jobbára ,,halott" ételeket fogyasztunk, így nem remélhetjük, hogy épp ezek az ételek töltenek fel bennünket energiával.

Az immunrendszernek vitaminokra, nyomelemekre van szüksége ahhoz, hogy tökéletesen működjön, s ezeket a leghatékonyabban az élő táplálékokból vehetjük magunkhoz. Ez azt jelenti, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket feldolgozás nélkül, lehetőleg frissen szedve kell fogyasztani, addig, amíg a vitaminok, nyomelemek a legfrissebben találhatók meg bennük.

Nem árt beszerezni a (némi utánjárással) már Magyarországon is kapható biotermesztésű élelmiszereket, de ha ez nem megoldható, akkor a piacon a kistermelőktől vásároljunk, vagy hámozzuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket. A nyers zöldségek, gyümölcsök tiszták és könnyűek, így táplálják, tisztítják a szervezetet. Ezzel szemben a vörös húsok, a sajtok, valamint a cukrozott és félkész élelmiszerek nehezek, eltorlaszolják és öregítik a sejteket.

Pár éve kiemelt figyelmet kapott a búzafű, mely a nyomelemek és enzimek tucatjait, a vitaminok és ásványi anyagok szinte teljes skáláját tartalmazza, beleértve a tizenhárom leglényegesebbet is. A friss búzafű legfontosabb elemei az enzimek, melyek az étrendbe iktatva meghosszabbítják a test saját enzimeinek életét. A növényben lévő klorofill segít a vérszegénységen, növeli a vörösvérsejtek számát, ami a sejtek tökéletesebb oxigénellátását, táplálását eredményezi. Ideális eszköze lehet a búzafű a tisztítókúráknak, ugyanis serkenti és regenerálja a májat, amely a mérgek kiválasztásának fő szerve.

Krónikus betegségek sorának (egyebek között a ráknak) lehetnek elindítói az idő előtti öregedés okozói, a szervezetben jelen lévő szabad gyökök, amelyek különböző környezeti ártalmak (stressz, helytelen étrend, dohányzás, szmog stb.) hatására jönnek létre. A szabad gyökök megkötésében, semlegesítésében az antioxidánsok játszanak kulcsszerepet, így tökéletesítik az egészséget, meghosszabbítják az életet. A friss búzafű valóságos tárháza az antioxidánsoknak is.

A búzafűben lévő tápanyagok leginkább a belőle készített léből hasznosulnak. A legjobb, ha saját termesztésű búzafüvet használunk fel erre a célra, mely a lakásban is nevelhető. Kapható a bioboltokban friss, vágott búzafű is, amelyből búzafűpréssel (illetve, bár kevésbé hatékonyan, húsdarálóval) passzírozhatjuk ki az értékes levet. Ha nem áll módunkban berendezkedni a termesztésre, kapható a gyógyszertárakban is búzafűlé, amelyet igen kíméletes eljárással dolgoznak fel, így a tápanyagok jelentős része sértetlenül megmarad.

A tökéletes, erős immunrendszer nemcsak a betegségektől véd bennünket, hanem a már meglévő betegségeket is sikerrel küzdi le. Kevés élelmiszer tartalmaz annyi aktív, élő összetevőt, mint a búzafű. Segítségével megsokszorozódik életerőnk, mozgékonyabbak, energikusabbak leszünk.

HOGYAN FOGYASSZUK?
A búzafűlevet a nap során kis mennyiségekben, lassan, kanalanként kortyolgatva kell fogyasztani. Ha valaki erősítő kúrát szeretne tartani, akkor kb. l decilitert osszon be a nap során, a gyógyító diétához pedig naponta 3-4 alkalommal 0,25-0,5 decilitert kell elfogyasztani. Mindig frissen préselve fogyasszuk!

Nem mindenki kedveli a búzafű ízét, de ez csak megszokás kérdése, emellett pedig készíthetünk olyan ,,élő" koktélokat, melyek nemcsak ízletesebbé, hanem még egészségesebbé teszik a búzafüvet. Eleinte okozhat panaszokat (pl. hasmenés), ilyenkor ne hagyjuk abba a kúrát, szervezetünk hamar megszokja az új táplálékot, csökkentsük, majd fokozatosan emeljük az adagot.

KOKTÉLOK
Antioxidáns koktél

Hozzávalók:
0,4 dl búzafűlé
0,25 dl sárgarépalé (egy fél közepes répából)
1,5 dl uborkalé (egy fél nagy uborkából)
Nyomjuk át az alapanyagokat búzafű-présen, keverjük össze, és frissen fogyasszuk.

Erőkoktél

Hozzávalók:
0,5 dl búzafűlé
1,5 dl friss almalé (2 db almából)
Keverjük össze a levet egy pohárban, és máris fogyasztható.

Tisztító koktél
Hozzávalók:
0,4 dl búzafűlé
2 db narancs leve
1/4 ananász leve
2-3 levél citromfű apróra szeletelve
1/4 kávéskanálnyi fahéj

Keverjük össze a leveket egy pohárban.

Frissítő koktél

Hozzávalók:
0,5 dl búzafűlé
1,5 dl ananászlé (1/4 ananászból)
2 jégkocka
3 friss mentalevél

Turmixoljuk az alapanyagokat 30 másodpercig magas fokozaton, és azonnal fogyasszuk. Konzerv ananászt ne használjunk, az ananász legfőbb tápanyagai sajnos elpusztulnak a konzerválás során.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
A nyers tej dicséret
  2008-06-29 08:43:17, vasárnap
 
  A nyers tej dicsérete
Manapság kétfajta álláspont létezik a nyers (pasztörizálatlan) tejről. Az egyik mereven elutasítja annak fogyasztását, károsnak és ,,tehénszagúnak" titulálja. A másik szerint a nyers tej igenis szükséges és hasznos a szervezet számára. Dr. Mercola az utóbbira szavaz.
A nyers tej dicséreteAz Egyesült Államokban egyre nő a nyers tej iránti kereslet, ennek következtében ma sokkal több tejgazdaság foglalkozik annak árusításával, mint két évvel ezelőtt, kezdi elemzését az ismert amerikai orvos-szakíró.

Orosz rulett vagy nem megfelelő állattartás?
Úgy tűnik, a nyers tej kedvelőit az FDA (amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal) figyelmeztetése sem tántorítja el kedvenc italuk fogyasztásától. A hatóság ugyanis arra mutat rá, hogy a pasztörizálás (gyors hevítéssel és lehűtéssel történő tartósítás) nélküli tejben előforduló baktériumok egy része betegséget okozhat (főként a felnőtteknél gyengébb immunrendszerű gyermekeknél és idős embereknél). Sőt, fogyasztásának kockázatát egyenesen az ,,orosz rulettéhoz" hasonlítja.
Az ellentétes érveket hangoztatók szerint a fenti kijelentés csak abban az esetben érvényes, ha a teheneket rossz körülmények között (koszos nagyüzemi istállóban, friss fű fogyasztásának lehetősége nélkül) tartják. Ebből pedig az következik, hogy a tejet olyan helyről kell beszerezni, ahol ügyelnek az állatok tisztaságára és megfelelő táplálására. E nézet hívei azt állítják, hogy egészséges tehén teje ritkán okoz megbetegedést. Ellenkezőleg: szerintük a jó körülmények között tartott, sok friss füvet fogyasztó tehéntől származó friss tej sokkal egészségesebb, mint a hőkezelt változat.
Hasznos baktériumok, enzimek
Mégpedig azért, mert a nyers tej olyan hasznos baktériumokat és enzimeket tartalmaz, amelyek segítik az immunrendszer működését. Ráadásul linolénsav is található benne, amely egyrészt fontos szerepet játszhat a rák megelőzésében, másrészt kedvező hatást gyakorol az allergiára, az emésztési panaszokra és az ekcémára. Úgy gondolják, hogy a pasztörizálás tönkreteszi a tejben lévő egyes fehérjéket (pl. kazein) és a szervezet számára feldolgozhatatlanná alakítja át őket. Ráadásul e folyamat során a hasznos baktériumok is elpusztulnak, nem beszélve arról, hogy jócskán csökken a tejben eredetileg található vitaminok mennyisége.

Pillanatnyilag az Egyesült Államok 28 tagállamában kapható emberi fogyasztásra szánt nyers tej, de közülük csak 8-ban engedélyezték annak boltban való árusítását. Ezért az emberek vásárlói klubokba tömörülnek, amelyek tagjaként egyenesen a termelőktől szerezhetik be a friss nedűt.
Tudományos kísérletek nyers tejjel
A nyers tej jótékony hatásait ma már tudományos kísérletek is alátámasztják: Például a Bázeli Egyetem betegségmegelőzésre szakosodott intézete 15 ezer, 5-15 év közötti gyermek fejlődését kísérte figyelemmel több éven keresztül, és az eredményekről 2007-ben jelentette meg tanulmányát. Kiderült: azok a gyermekek, akik pasztörizálatlan tejet fogyasztottak, kevésbé voltak hajlamosak asztmára és allergiára, mint a feldolgozott tejet ivó társaik.
És bár a nyers tej varázsütésre nem fog embereket gyógyítani, írja dr. Mercola, így összegezi mégis az áldásos hatásait:
* Több tápanyagot (pl. Lactobacillus acidophilust) tartalmaz, mint a pasztörizált.
* Nem merültek fel vele kapcsolatban olyan egészségkárosító hatások (köszvény, bőrkiütések, hasmenés, görcsök, esetleg cukorbetegség vagy autizmus), amelyeket a hőkezelt tej okozhat (hiszen egy ponton túli melegítés után az összes hasznos anyag megsemmisül, vagy ami még rosszabb: a szervezet számára ártalmassá válik).
* Sokkal finomabb és krémesebb, mint a pasztörizált.

Rossz hír, hogy általában a bio tejet (vagyis az olyan gazdaságból származó tejet, ahol nem használnak műtrágyát és gyomirtó szert) is hőkezeléssel tartósítják, vagyis nincsenek meg a nyers tejre jellemző, előnyös tulajdonságai.

Összegezve: kizárólag megfelelő helyről származó friss tejet nyugodtan fogyaszthatunk!
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
A töretlen KARRIER
  2008-06-28 08:29:02, szombat
 
 
A töretlen KARRIER hat aranyszabálya
A karrier ma már nem az, ha valakinek nyugdíjas állása van. A karrier manapság két dolgot jelenthet: hatalmat és pénzt vagy az álmok beteljesítését. Sőt egyre inkább ez utóbbit, még akkor is, ha ez tökéletesen keveseknek sikerült. Az alábbi hat aranyszabály mindenesetre kijelöli, hogy merre is kellene tartani annak, aki a való világ karrier ösvényeit és az álmok országútjait egyszerre kívánja taposni.
1. A motiváció a siker kulcsa
Ahhoz, hogy valaki megtalálja életenergiának forrását, azt kell megértenie, hogy mi motiválja. Miféle tevékenységek, miféle helyek, miféle emberek, miféle helyzetek stimulálják, s melyek azok, amelyek megnyugvást, kielégülést hoznak számára? Minden szakmának, munkának, hivatásnak megvan egyfajta vonzereje, amely magához húzza azokat az embereket, akiknek a mentalitása megfelelő feladatok ellátásához, s akik emiatt jól érzik magukat, miközben dolgoznak. Az ilyesfajta elégedettség nélkül a siker a külső szemlélő számára ugyan megjelenhet, de annak aki a munkát elvégzi, tevékenysége legfeljebb pénzkereset vagy a kapcsolatainak, befolyásának forrása lehet, de semmiképpen sem töretlen karrierjének alapja.
2. A siker kemény munkát követel
Téved, aki azt hiszi, hogy az üstökösszerű karrierek pusztán a szerencse fiainak vannak fenntartva. Az képes a gyors kiemelkedésre, aki elvégezte az ehhez szükséges előkészületeket. A CareerJournal ezzel kapcsolatban Thomas Edisont idézi, aki szerint "a géniusz az a tehetséges személy, aki megcsinálja a leckéjét". Edisonnak pedig ez ügyben nyugodtan hihetünk. Ezek az emberek gazdagok, mert a munkájuknak szentelik az életüket. Hajlandók keményen dolgozni, s nem rettenti el őket a balsiker, mert pontosan tudják: a siker attól függ, hogy képesek-e tanulni a hibáikból, s felveszik-e a kesztyűt, ha újabb kihívással találkoznak. Jack Kerouac egyszer azt mondta: "A vízenjárást sem egy nap alatt építették fel." S valóban, sokkal bölcsebb az apró napi sikerekben gondolkodni, mint arra összpontosítani, hogy egyszer meglegyen a főnyeremény.
3. Kövesd az álmaidat!
Az amerikai pszichológus, Charles Garfield kutatásai során sikeres üzletemberek motivációját vizsgálta, s a következő megállapításra jutott: ezek az emberek azért képesek folyamatosan mély benyomást keltő és elégedettséget hozó eredményeket elérni, mert az álmaik nyomában járnak. Garfield szerint minden csúcsra járó vezetőben ég a vágy valami nagyszerű, valami olyasmi elérésére, ami igazán fontos a számukra. A töretlen karrierre vágyók számára a példájuk egyet jelent: nem szabad alább adni a céljaikat a számukra fontos és nagyszerű dolgok megvalósításánál.
4. Becsüld meg a tehetségedet!
Egy másik amerikai pszichológus, bizonyos Howard Gardner új értelmezést adott az emberi teljesítőképesség megítélésének, amikor bevezette a sokrétű intelligencia fogalmát. Szemben a korábban elfogadott, s elsősorban a verbális és analitikus képességeken alapuló intelligenciamodellel, Gardner kiterjesztette a fogalomkört a nyelvi, a zenei, a térbeli, az érzelmi, a mozgáskultúrát magába foglaló, az interperszonális és intraperszonális intelligenciára. Mi több mi mindannyian alkalmasak vagyunk egy újabb intelligenciaréteg kifejlesztésére, amitől teljesítőképességünk nő és mi is kerekebbé válunk. Aki megérti önmaga sokrétűségét, felfedezi sokféle tehetségét és az eben rejlő lehetőségeket, egyúttal képessé válik kiterjeszteni az elképzeléseit a saját reális karrierlehetőségeiről. Sajnálatos és sajátos módon manapság sok ambiciózus ember nem fektet be eleget saját tehetségébe.
5. Menedzseld magad!
Nincs közvetlen összefüggés a siker és az egészséges lélek között. A legnagyobb gazemberek (erre mindannyian tudnánk példákat hozni) is lehetnek sikeresek. Kinek-kinek a saját érzései fontos szerepet játszhatnak a karrierjében, az érzések lehetnek szövetségesek és ellenségek. Mindenesetre érdemes őket felhasználni a fontos, jelentőségteljes célok beteljesítéséhez, sokkal inkább, mint az önpusztításra. Az érzelmek és a hatékony tevékenység között mindig ott fekszik a racionális gondolkodás. Minden spontán és negatív érzésből fakadó (időnként karriergyilkos) megnyilvánulás előtt érdemes lehiggadni, gondolkodni, s kialakítani egy hatékony cselekvési tervet.
6. Vállalj kiszámított kockázatokat!
Aki túlságosan korlátozottan vállal kockázatot, egyben limitálja a megszerezhető "jutalom" nagyságát is. Manapság, amikor a világ az egyre élesebb verseny felé halad, a karrierépítésben is muszáj egy kis kockázatot vállalni, különben a merészebbek újra és újra előnybe kerülnek. Ehhez tudni kell, hogy miként lehet megkülönböztetni a valós veszélyt a fantázia játékaitól. Az eredményes kockázatvállaláshoz mindenkinek ismernie kell a kockázattűrő képességét. Ha valamit meg akarsz tenni, akkor azt is fel kell mérned, hogy mik lehetnek a következmények, beleértve azt is, ha a legrosszabb forgatókönyv pereg le. S végül jó tudni, amiről oly sokan hajlamosak megfeledkezni: a kockázatvállalás elutasítása maga is kockázatokkal jár.

 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Hogyan óvjuk memóriánkat?
  2008-06-25 20:47:20, szerda
 
  Hét módszer: hogyan óvjuk memóriánkat?

Nem találja a kulcsait, fogalma sincs arról, hogy befizette-e a villanyszámlát, sőt, már a kollégái nevén is gondolkodnia kell? Ha mindez ismerősnek hangzik, üdvözöljük a negyven felettiek klubjában. Hogy miért pont ott? Mert a kutatók szerint a memóriánk ilyenkor indul romlásnak. Jó hír viszont, hogy agysejtjeink megfiatalíthatók.

Kutatók szerint memóriánk negyven év felett folyamatosan romlik. A jó hír az, hogy agysejtjeink megfiatalíthatók, s főleg azoknak örvendetes ez, akik olyan betegségek kockázatának vannak kitéve, mint az elbutulás (demencia) vagy az Alzheimer kór. Összegyűjtöttünk néhány ötlet, hogyan turbózhatjuk fel mentálisan magunkat.

1. Javítsuk a szívünket, javítsuk a fejünket!
Ne csak agyunkat tornáztassuk
A szív- és érrendszeri gyakorlatok végzése javítja a vérkeringést: több vér, több ész. Az Illinois-i egyetem kutatói egészséges, ám ülő életmódú 60-79 éves időseket tanulmányoztak. Háromhavi rendszeres aerobic-gyakorlatok után MRI vizsgálat alá vetették őket. A szűrés új idegsejtek gyarapodását mutatta ki, főként a homloklebenyi fehérállományban (amely összeköti az agyféltekén belüli és az agyféltekék közötti pályákat). Mint ahogyan az a tavalyi Gerontológiai folyóiratban megjelent: egy óra séta háromszor egy héten hasonló pozitív eredményekkel jár.

2. A koleszterin hatással van a kognitív funkciókra.
Ha a ,,rossz" koleszterinből (low density lipoprotein - LDL) túl sok kerül a véráramba, a felesleg plakkokat képezve beszűkíti az ereket, akadályozva a szövetek, a szív és az agy vérellátását. Ezt az állapotot hívjuk érelmeszesedésnek, amely többek között memóriaproblémákat is okoz. Aaron Nelson, a Boston-i Brigham and Women's Hospital orvosa szerint nem kell túl sok plakk ahhoz, hogy az agy apró véredényei elzáródjanak. Számos tanulmány bebizonyította már, hogy a magas koleszterin szint az Alzheimer kór egyik rizikófaktora.

3. Az agy táplálékai: omega-3 zsírsavak
Az American Medical Association folyóiratában múlt októberben publikált jelentés szerint az omega-3 zsírsavak, amelyek tipikusan bizonyos halfajtákban találhatók, lelassították a mentális hanyatlást azoknál, akik legalább hat hónapon keresztül rendszeresen fogyasztották. Hetente legalább kétszer együnk omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, mint például tonhalat, pisztrángot, makrélát és lazacot - ajánlják a táplálkozástudományi szakemberek. Növelhetjük a bevitelt olajos magvak, mint például mandula és dió fogyasztásával.

4. Egyszerre csak egy dologra figyeljünk.
Nem mindegy, mit eszünk. Ajánlott a hal.
Ha email írás közben telefonálunk, ne lepődjünk meg, ha majd egyikre sem emlékszünk igazán. Russell Poldrack, a kaliforniai egyetem (UCLA) pszichológia professzora szerint a ,,multitasking" üzemmód jelentősen csökkenti a tudást, mivel az emberek nem tudják összekötni a tárgyat a hozzá tartozó információval. Poldrack doktor azt tanácsolja, hogy szenteljünk teljes figyelmet azokra a feladatokra, amelyekre a nap során még szükségünk lehet.

5. Figyeljünk a gyógyszerekre
Több gyógyszer ismert mellékhatása az emlékezetkihagyás. Az antidepresszánsok, a szorongáscsökkentők, a görcsoldók, a béta-blokkolók, a kemoterápia, az altatók, a fájdalomcsillapítók és az antihisztamin készítmények tovább növelik a kockázatot. Az sem mellékes, hogy ahogy öregszünk, a gyógyszerek egyre lassabban ürülnek ki szervezetünkből. Ha azt tapasztaljuk, hogy az orvosságunk szedésével egy időben a memóriánk megromlott, forduljunk a kezelőorvoshoz, hogy csökkentse az adagot, vagy váltsunk másik készítményre.

6. Meditáljunk
A Kentucky egyetem tanulmánya szerint azok, akik minden délután legalább negyven percet meditálással töltenek, lényegesen jobb emlékezőtehetséggel rendelkeznek, mint azok, akik szunyókálással töltik ezt az időt. Az elmélet szerint a meditálás, mint az alvás, azáltal pihentet, hogy csökkenti a bejövő érzékelési ingereket. Ez a csendes állapot gondoskodhat az idegsejteknek arról, hogy feldolgozzák az új információkat. A meditáció ugyanis a jóval termékenyebb mély alvás fázishoz, és nem a gyakran nyugtalan REM alváshoz hasonló.

7. Eddzük agyi reflexeinket
Az agy olyan mint az izom - edzésben kell tartani. Számos tanulmány kimutatta, hogy az olyan fejtörők, mint például a keresztrejtvény, vagy némelyik videojáték, növelhetik az agysejtek közötti kapcsolatot a hatékonyabb működésért. Stuart Zole, az Emory University szakembere szerint ez olyan, mint amikor pénzt teszünk a bankba. Mindazonáltal, ha már túl jól teljesítünk, ugorjunk egy szinttel feljebb, hogy agyunk megkapja a megfelelő kihívást, hogy aktív és egészséges maradjon.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Ami fontosabb, mint a tőke
  2008-06-24 22:11:55, kedd
 
  Kilenc dolog, ami fontosabb, mint a tőke

Ha belekezdesz bármilyen vállalkozásba vagy üzletbe, csináld azt főállásban vagy mellékállásban, nagyon előnyös és értékes dolog, ha van tőkéd. De biztosan te is ismersz olyan embereket, vagy legalább hallottál róluk, akik tőke nélkül kezdték, és mégis vagyonokat kerestek. Hogyan lehet ez? Nos, én abban hiszek, hogy vannak olyan dolgok, amelyek sokkal értékesebbek, mint a tőke, és sikerre vihetik az üzletedet. Hadd adjak róluk egy listát.
1. Az idő.
Az idő értékesebb, mint a tőke. Azt az időt, amit egyszer rászántál valamire, ne pocsékold el. Az időt befekteted a vállalkozásodba, amely értéket teremt majd a piacon, és várhatólag hasznot fog hozni. Az idő a tőkéd. Mennyire értékes az időd? A megfelelően befektetett idő egy egész vagyont ér. Az elpocsékolt idő pedig a csődöt jelentheti. A befektetett idő csodákat tehet, ezért hát fektesd be az idődet.
2.Az kétségbeesés.
Van egy barátom, Lídia, akinek az első nagyobb befektetése a vállalkozásába az elszántság volt. Azt mondta: "A gyerekeim éhesek, muszáj, hogy ez a dolog működjön. Mihez is kezdenék, ha nem jönne be?" Ezért hát befektetett a vállalkozásába, amely olyan terméket forgalmazott, amiben ő is hitt, 1 dollárt. Az 1 dollárt szórólapokra költötte, hogy eladhassa azt a terméket, amelyet a nagykereskedőtől vett meg, és továbbadta a fogyasztóknak.
Bill Bailey barátom tizenévesen ment Chicago-ba, amikor befejezte a középiskolát. Az első munkahelyén éjjeliőrként dolgozott. Megkérdezték tőle: "Bill, mi vehetett rá, hogy elmenj éjjeliőrnek?", ő pedig azt felelte: az éhség. Ha az ember éhezik, akkor bármilyen munkát elvállal. Muszáj dolgoznia valahol - akár éjjeliőrként is. Évekkel később Bill megkapta a Horatio Alger díjat, gazdag, hatalmas, és az egyik legjobb életstílusú ember, akit csak ismerek. De az első állásában éjjeliőr volt. A kétségbeesés nagyon erős ösztönző lehet. Amikor azt mondja magának az ember: muszáj.
3. Az eltökéltség.
A kétségbeesés azt sugallja: muszáj. Lídia először azt mondta: muszáj találnom egy ügyfelet. Ez volt a kétségbeesés. Aztán azt mondta: még az első napon találok valakit. És persze, talált is. Akkor azt mondta: ha egyszer működött, másodszor is működni fog. De a második ember nemet mondott. Na most, ilyenkor mit is kell befektetni?
4. Bátorság.
A bátorság többet ér, mint a tőke. Ha csak 1 dollárod van, és rengeteg bátorságod, akkor megmondhatom, hogy fényes jövő vár rád. A körülmények ellenében is bátornak kell lenned. Bármi történjék is, az emberi lények a leghihetetlenebb dolgokra képesek. Nem hallottál még ilyeneket? Vannak egészen újak, Koszovóból, olyan emberekről, akik a Pokol legmélyén voltak, és mégis kijutottak onnan. Ilyenek az emberek, nem olyan könnyű elpusztítani őket. A bátorság mindig valaminek az ellenében születik, nem valamiért, hanem valami ellenére. Ha Lídia már csinált három-négy üzletet, ennek kell következnie.
5. Ambíció.
" Hűha! Ha el tudok adni hármat, akkor el tudok adni harminchármat is! És ha harminchármat el tudok, akkor százhármat is." Hűha. Lídiát egészen megszédítik a saját álmai a jövőről.
6. Hit.
Most már kezdi elhinni, hogy tényleg nagyon jó a terméke. És valószínűleg a cég is jó. Aztán elkezd hinni saját magában. Lídia, egyedülálló anyuka, két gyerekkel, munka nélkül. "Uramisten, sikerülni fog!" Az önértékelése kezd növekedni. És mindez olyan befektetés, amelynél nincs jobb. A pénz a közelébe sem érhet. Mi lenne, ha lenne egymillió dollárod, de nem lenne hited? Szegény ember lennél. Nem lennél gazdag. És most pedig következzék az, ami miatt Lídia ma milliomos.
7. Gondolkodás.
Fogd munkára az agyadat. Eddig valószínűleg az agyad kapacitásának 10 százalékát sem használtad ki. Mi lenne, ha kihasználnád a maradék 90 százalékot is? El sem hiszed, mi minden történhet. Az emberek a leghihetetlenebb dolgokat tudják kitalálni. Hogy mit ér a gondolkodás? Egy vagyont. Értékesebb a pénznél. Nem kell más, csak egy dollár és rengeteg agymunka. Ki kell találnod, hogy hogyan fog a vállalkozásod működni, működni, működni...
8. Szív és lélek.
Mi helyettesítheti a szívet és a lelket? A pénz nem. Pénzen nem lehet szívet-lelket venni. A szív és a lélek egymillió dollárnál is többet ér. Ha van egymillió dollárod szív és lélek nélkül, akkor sem élsz igazából. Nem vagy hatékony. De a szív és a lélek olyan láthatatlan mágia, amely mozgatja az embereket, ráveszi őket, hogy vásároljanak, döntsenek, cselekedjenek, válaszoljanak.
9. Személyiség.
Rendbe kell tenned a saját személyiségedet. Benned is rengeteg egyéniség van. Csak ki kell fejlesztened, hogy hatásos is legyen, hatásos legyen, akárkivel beszélsz is - legyen az kisgyerek vagy üzletember - szegény ember vagy gazdag ember. Az egyedi személyiség mindenhol otthon van. A mentorom, Bill Bailey azt tanította nekem: "Mr. Rohn, meg kell tanulnod ugyanolyan kényelmesen és felszabadultan érezni magad, ha egy kis kentucky-i viskóban vagy, ahol a házigazda sörözik és a meccset nézi a tévében, mint egy washingtoni villában, egy szenátor vendégeként". Mozogj könnyedén, akár gazdagok, akár szegények között vagy. És ne tegyél különbséget köztük. Láss mindig esélyt arra, hogy egy különleges egyéniséggel alakíts ki kapcsolatot. Legyél olyan ember, aki mindenhol jól érzi magát. Olyan egyéniség, amely nincs eltorzulva semmilyen irányba.
És ne feledkezz el a karizmáról. A karizma, egy kis alázattal keverve. Ez az egész lista többet ér, mint bármennyi pénz. Egy dollárral és ezzel a fent leírt listával tiéd a világ. Tiéd bárilyen darabja, amit megkívánsz, és elérhetsz bármilyen fejlődést, amit kitűztél magad elé. Átadtam neked a titkot. Tőke. Olyan tőke, ami értékesebb, mint a pénz, és ami biztosítja a jövődet és a vagyonodat. Ne feledd hát, hogy minden a rendelkezésedre áll. A sikeredre, Jim Rohn
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A siker 21 kulcsa
  2008-06-24 11:13:15, kedd
 
  A 21 sikerkulcs ÁLMODJ NAGYOT!
Legyenek merész álmaid! Milyen lesz a jövőd! Mit fogsz csinálni? Mit hagysz abba? Kivel csinálnád?
Kivel nem csinálnád? Kivel lennél? Kivel nem lennél? Milyen barátaid lennének? Kik és mik vesznek körül?

FEJLESZD AZ IRÁNYÉRZÉKED!
Azzá válsz, amire legtöbbször gondolsz! Írd le a célod!
Határozd meg időben! Formáld meg képekben / ragaszd ki oda, ahol minden nap látod /! Írj cselekvési tervet!
KÉPZELD EL MAGAD CÉGVEZETŐKÉNT! Vállalj felelősséget!
AZZAL FOGLALKOZZ, AMIT A SZIVED DIKTÁL!
Mit szeretsz csinálni? Milyen munkát végeznél? Hol, és milyen körülmények között dolgoznál?
KÖTELEZD EL MAGAD A KIVÁLÓSÁG MELLETT!
Életed akkor lesz jobb, ha te magad jobb leszel!Írd össze, hogy mik az erősségeid, és mik a gyengéid!
Dolgozz minden percben azon, hogy fejleszd az erősségeidet! Ne hagyd, hogy a gyengéid felülkerekedjenek!

DOLGOZZ TÖBBET, ÉS DOLGOZZ KEMÉNYEBBEN!
Heti 40 óra a fennmaradáshoz elég! Ha dolgozol, csak a munkáddal foglalkozz!

TANULJ ÉLETED VÉGÉIG!
Hallgass előadásokat rádió helyett Olvass TV nézés helyett!
Jegyzetelj rendszeresen! Járj el előadásokra! Tréningezd az agyad, olyan, mint az izom!

ELŐSZÖR MAGADAT FIZESD KI!
Tedd félre a fizetésed 10%-át!Ne pazarolj! Ne forrásokra költsd a pénzt! /viszi a pénzt/
Vegyél eszközöket! /hozza a pénzt/ Ne növeld kiadásodat feltétlenül, ha nő a fizetésed!

SAJÁTÍSD EL SZAKTERÜLETED MINDEN APRÓ FOGÁSÁT!
Légy te a legjobb! Te légy, akitől segítséget kérnek!
Érd el, hogy profiként emlegessenek! Szakmádon belül ismerd az összes választ!

ÁLLJ MINDIG MÁSOK SZOLGÁLATÁRA!
Az elvárások felett tegyél!

Tégy többet, mint amiért megfizetnek!
LÉGY TELJESEN ŐSZINTE MIND MAGADDAL, MIND MÁSOKKAL SZEMBEN!
TŰZZ KI PRIORÍTÁSOKAT ÉS FÓKUSZÁLJ RÁJUK!
Mi a legfontosabb tennivalód? Mi az, amivel a leginkább növelheted teljesítményed?
Tedd fel a kérdést magadnak: Amit most csinálok, az előbbre visz a célom felé?
A legfontosabb és a legsürgősebb dolgokat intézd el előbb, ne azokat, amelyeket bármikor elvégezhetsz!

LÉGY HÍRES ARRÓL, HOGY GYORSAN ÉS MEGBÍZHATÓAN DOLGOZOL!
Ne halogass! Győzd le a lustaságod! Légy precíz!

LÉGY KÉSZEN ARRA, HOGY CSÚCSRÓL CSÚCSRA MÁSSZ!
A siker a kudarc gyermeke! Minden rossz után jön egy jó!
Minden jó után jöhet egy rossz! Soha ne bízd el magad!

MINDENBEN GYAKOROLJ ÖNFEGYELMET!
Tedd meg, amit éppen szükséges, ha van kedved, ha nincs!
Önfegyelem = önuralom + önkontroll + felelősségtudat + önirányítás

HASZNÁLD KI A BENNED LÉVŐ VELESZÜLETETT KREATIVITÁST!
A képzelet fontosabb, mint a tények!A zseni ott van benned!
Írd le ami nyomaszt, vagy aggaszt, és írj rá válaszokat!
Használd az agyad! Találj ki önállóan is dolgokat, ötletes és sikeres legyél!

VEDD KÖRÜL MAGAD A MEGFELELŐ EMBEREKKEL!
Kösd sikeres emberekhez magad, és vedd át viselkedésüket, szokásaikat!
Adj, hogy kaphass! Akik visszahúznak, azok az ellenségeid! / Hínár effektus /
TÖRŐDJ TÖBBET EGÉSZSÉGEDDEL!
Ép lélek, ép testben! Határozd el, hogy 100 éves leszel!
Egyél kevesebbet, és mozogj többet!Semmit nem ér a pénz, ha nem élvezheted!

LÉGY HATÁROZOTT ÉS CSELEKVÉSORIENTÁLT!
Gyorsan dönts!Átgondoltan, de gyorsan!Most azonnal!

NE HAGYD, HOGY A KUDARC IS VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉGED LEGYEN!
A siker a kudarc túloldala! Duplázd meg a kudarcaid számát! / Meglátod, az eredmény nem marad el! /
Tedd meg, amitől félsz!Amerre a félelem, arra a siker! Ha megtetted, amitől félsz, elmúlik a félelmed!
MENJ ÁT AZ ÁLHATATOSSÁG VIZSGÁN!
Soha sem adod fel, bármi is történjék!Nem a körülmények teszik az embert, csak megmutatják ki is Ő valójában!
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Életcél
  2008-06-23 16:13:44, hétfő
 
  Élet cél
Rendelkezel-e egy határozott életcéllal, ami segít az ambíciód, a jövő képed és a céljaid kialakításában?
"Mennyivel más történettel rendelkezhetnének az emberek, ha egy határozott életcéljuk lenne, és addig tartanának ki mellette, amíg az testet ölthetne." - Napoleon Hill, Siker törvények.
Annak semmi jelentősége sincs, hogy miként és kinek a vezérletével érkeztél meg erre a bolygóra. - tény az, hogy valamennyien olyan egyedi adottságokkal és tehetséggel rendelkezünk, amelyek sajátos módon rögzítve vannak a génjeinkben.
Az életed során a különféle dolgokat nem a véletlen szerencse által vezérelve választod ki magadnak. Ehelyett inkább felfedezed, hogy miben vagy igazán jó, azért mert erre rá kellett jönnöd, hasonlóan, mint arra is, hogy mit csinálhatsz az ujjaiddal, vagy hogyan hajlíthatod be a könyöködet. Az egyéni adottságaid ugyanolyan módon rögzítődtek a rendszeredben mint ahogyan a tüdőd számára is ki lett fejlesztve egy program, ami alapján lélegzel.
És ezeknek a sajátos adottságoknak és tehetségnek köszönhetően képes vagy meghatározni az életcélodat, az indokát annak, hogy miért is vagy itt közöttünk. Mi van benned valami olyan, ami más senkiben sem található meg. Valóban lehetséges, hogy amivel te rendelkezel, az soha eddig még senki másban nem fordult elő.
Igen így van! Ez az "életcél" tényleg egy igen komoly dolog.
Ha nem sikerül meghatároznod az életcélodat, akkor semmi sem fog sikerülni az életedben.
Olyan ez, mint amikor valaki egy törött iránytűvel kel útra - azt hiszi az illető, hogy északnak tart, de valójában nem így van. Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen irányban haladsz, akkor csak céltalanul bolyongsz.
Az elmédben jól rögzített életcél hiányában csak bolyongasz az életedben, és soha sincs módod megtapasztalni milyen érzés amikor az "áramlat magával ragad". Úgy vélem, hogy az embernek kötelessége felismerni, hogy miben igazán jó - mi az amit nagyon szeret csinálni.
Olyan dolgokat kell csinálnod, amit nagyon szeretsz, ez kell, hogy az életcélod legyen.
Az emberek szívesen elmondják másoknak, hogy ők jól tudják, hogy miben igazán jók és mihez van leginkább kedvük, de azzal soha sem képesek jövedelemre szert tenni. Ez a fajta gondolkodásmód téves. BÁRMIT csinálva jövedelemre tehetünk szert. Ha egyszer meghatározod az életcélodat, többé nem kell majd azon gondolkodnod, HOGYAN tegyél szert jövedelemre - mivel egy láthatatlan kéz fog majd ekkor téged vezetni a megfelelő irányban és minden a helyére kerül.
Az élet titka nem azoknak a "biztos" dolgoknak a végzésében rejlik, amelyekkel pénzt lehet keresni. Az igazi sikertitok az, hogy azt csináljuk, amit valóban szeretünk. Szeressünk bele egy ötletbe. Erről szól az életünk! Ez a mi életcélunk.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
sikeres fogyókúra
  2008-06-11 22:42:43, szerda
 
  Finom és egészséges csoki és vanília italok.
HOZZÁVALÓK: 1 tasak Positrim italpor+ 2,5 dl sovány tej, esetleg mentes ásványvíz.
A POSITRIM Krémturmix italpor táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott, testsúlycsökkentésre alkalmas, zsírszegény tejpor alapú, gyümölcscukorral édesített étkezéshelyettesítő. Gyors és ízletes étkezéshelyettesítőként használhatja bárki, akinek kevés az ideje. Minden adag teljes, tápláló étkezést biztosít, mert értékes fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat, valamint nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz..
Lehet dúsítani egy kis gyümölcslével, vagy gyümölcsdarabokkal, pl barack, eper, málna, vagy banán, bár ez utóbbi egy kicsit sok kalóriát tartalmaz. E és C-vitamin szedésével kiegészítve hatékonyan elősegíti a fogyókúrát.
A fogyókúra idején együnk sok zöldséget, gyümölcsöt és naponta legalább 2-2,5 l folyadékot fogyasszunk el.
Ezenkívül kiegészíthetjük étrendünket protein szeletekkel. A Nutrilite Positrim Protein szelet magas fehérjetartalmú, tápláló és azonnal fogyasztható élelmiszer, amelynek segítségével egészséges étrend alakítható ki. A Protein szelet kiegyensúlyozott tápanyag-összetételét tudományosan határozták meg. Szeletenként 22 g kiváló minőségű, a kilenc esszenciális aminosavból álló fehérjét, 211 kalóriát (884 kj) és 1,5 g telített zsírt, azonban csak 0,2 g cukorból származó szénhidrátot és 18 g cukoralkoholt tartalmaz. A Positrim Protein szelet háromféle - Mentolos csokoládé, Karamellás-vaníliás és Narancs - ízben kapható. Mindhárom nagyon jó ízű, és kiváló lehetőség az esszenciális fehérjeszükséglet pótlására anélkül, hogy ezzel telítettzsír- vagy szénhidráttöbbletet is magunkhoz vennénk.
 
 
0 komment , kategória:  fogyókúra, egészséges életmód  
Sorsdöntő lépés az életemben
  2008-06-07 09:59:02, szombat
 
  "Ne csatlakozz azokhoz, akik mindenben a könnyűt keresik! Menj inkább oda, ahol magasra helyezik a mércét és jóval több a jutalom is!"
Én is erre az elhatározásra jutottam. Eddig rokkant nyugdíjasként tengettem az életemet, míg egy szép napon megismerkedtem egy lehetőséggel, ami biztosíthatja hátralévő életem anyagi biztonságát. És ráadásul olyat csinálhatok amit szeretek. Emberekkel kell beszélgetni, kellemes hangulatban, jó társaságban, és olyan dolgokról ami kellemes. Megismerkedtem egy új életformával, egészségesebben élek, a környezetemre is vigyázok, és hozzásegítek embereket ahhoz, hogy Ők is hasonló módon változtassanak az életükön. Amunka nem fárasztó, igaz kitartás és türelem az kell hozzá, de ez meg is hozza gyümölcsét. Csak hozni kell egy jó döntést, és nyitottnak lenni a változtatásra.
"Mielőtt döntenél, tedd fel magadnak a kérdést: mit nyerhetsz vele és mit veszíthetsz nélküle?"
Szeretne több pénzt keresni a jelenlegi fizetésénél? Szeretne több időt tölteni a családjával? Szeretne gyönyörű helyekre utazni? Nyitott ön a változtatásra? Igen? Akkor egy olyan lehetőséget ajánlok önnek, amellyel mindezt megteheti. Mit is ad ez a vállalkozás?
1,Plusz jövedelem, ezzel jobb anyagi lehetőséget.
2.Lehet saját vállalkozása befektetés nélkül, vagy nagyon befektetéssel. (mennyi pénz kell ahhoz, hogy bármi vállalkozásba kezdjen? Több millió, és még a működése sem biztos)
3. Több szabadidő
4. Személyiségfejlődés
5. Mások segítése. Pl a családja, és más embereket hozzásegíteni ehhez a lehetőséghez.
6. Új kapcsolatok kiépítése. Barátokat szerezhet, új ismerősöket, akik tisztelik szeretik önt és nem csak kihasználják.
7. Tervezheti a visszavonulát, a nyugdíjas éveit biztonságos anyagi körülmények között.
8. És ami a gyermekeit is érinti, örökséget hagy hátra nekik. Mai körülmények között ez nem elhanyagolandó dolog.
EZ EGY LEHETŐSÉG A SIKERHEZ, ÉS EGY JOBB MINŐSÉGŰ ÉLETHEZ.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2008.05 2008. Június 2008.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 3396 db bejegyzés
Összes: 6528 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 102
  • e Hét: 297
  • e Hónap: 1452
  • e Év: 1452
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.