Regisztráció  Belépés
brozsika.blog.xfree.hu
"Ne arra áhítozz, hogy könnyebb legyen, hanem arra, hogy ügyesebb légy! Ne kevesebb gondot, hanem több hozzáértést kívánj! Ne kevesebb kihívásra számíts, h... brozsika Rózsamama
1954.12.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 194 
Gyönyörű
  2008-07-31 17:41:35, csütörtök
 
  Gyönyörű, elhoztam Marókától
Link
 
 
0 komment , kategória:  másoktól hoztam  
szép napot mindenkinek
  2008-07-31 15:40:41, csütörtök
 
  Sajnos egész nap tudtam jönni, mert vendégem volt, de most jöttem, és nagyon szép napot kívánok mindenkinek. Rózsamama


 
 
0 komment , kategória:  szép napot  
hinta
  2008-07-30 18:24:55, szerda
 
  Link  
 
1 komment , kategória:  Általános  
Juditkámtól kaptam
  2008-07-30 18:12:07, szerda
 
  Drága Juditka köszönöm a szép képet, és a dal is nagyon gyönyörű, amit illusztrált a kép. Puszillak Rózsika


 
 
1 komment , kategória:  Tőletek kaptam  
védekezzünk a lábgomba ellen
  2008-07-30 10:24:27, szerda
 
  Hogyan kerülhetjük el a lábgombát?
Az emberek mintegy 70%-a szenvedett már élete folyamán legalább egyszer lábgombától. A fertőzés leginkább az uszodában, a tornateremben és a szaunában következik be. Alább tanácsokat adunk a megelőzéshez és ahhoz is, hogyan szabadulhatunk meg kellemetlen útitársunktól.

Jellegzetes tünetek árulkodnak a gombásodásról: a bőr a lábujjak között kifehéredik, megduzzad és olykor be is repedezik. A sarkunkon a bőr leválik, kis hólyagok keletkeznek. A körmünkön megtelepedő gombát a sárgás fehértől a barna árnyalatáig terjedő, elszíneződött csíkokról ismerhetjük fel, továbbá a köröm alsó fele többnyire megvastagszik és töredezetté válik.

Tanácsok a megelőzéshez

A gombaspórák mindenütt jelen vannak. A megfertőződés azonban leginkább az uszodában, a tornateremben és a szaunában következik be. A nyugati orvoslás gyakorlatában a kezelés helyi tinktúrák, balzsamok és tabletták alkalmazásával történik. Mivel a lábgomba spóráit a zokninkban, a cipőnkben és még az utcai porban is ki lehet mutatni, néhány szabályt meg kell tartanunk, hogy megelőzzük a fertőzést:
• A gombák kedvelik a nedves meleget - ezért tanácsos bőrcipőt hordanunk. Legyünk óvatosak tornacipő viselésekor! Egy-egy pár cipőt csak egy napig hordjunk, majd hagyjuk száradni egy-két napig! Kerüljük a túl szűk cipő viselését!
• Levegőztessük lehetőség szerint minél többet a lábunkat! Nyáron hordjunk szandált tornacipő helyett!
• Figyeljünk a tisztaságra! Váltsunk zoknit és harisnyát naponta 1-2 alkalommal! Válasszunk pamutzoknit, hiszen a pamut jól felszívja a nedvességet. Használhatunk esetleg aktívszenes cipőbetétet is, de ne felejtsük el rendszeresen cserélni.
• Mindig alaposan töröljük meg a lábfejünket - a lábbujjak közét is! A törülközőket és a zoknikat legalább 60 °C-on tanácsos mosni.
• Az uszodában ajánlatos papucsot hordani. A lábspray használatának csak akkor van értelme, ha tudunk 5-10 percet szánni arra, hogy az oldat megszáradjon a lábunkon.
• Nyáron ideális a mezítláb járás.

Váltófürdő almaecettel

A bőr egészséges, savas védőköpenye nyújtja a legjobb védelmet a gombaspórák ellen. Az almaecetes lábfürdő csökkenti a viszketést és elpusztítja a spórákat.
Elkészítése: vegyünk fél liter vizet, 2 evőkanál almaecetet, 1 evőkanál citromlevet és 1 evőkanál zsályát. Főzzük a hozzávalókat 60 percen át, majd hagyjuk kihűlni. Végül öntsük az oldatot egy lavórba, és áztassuk benne a lábunkat naponta 10 percig.

Fertőtlenítsünk teafa és szegfűszeg olajával!

Lábunk fertőtlenítésére alkalmas a teafaolaj; cseppentsünk belőle 10 cseppet a lábfürdő vizébe. A szegfűszegolaj szintén fertőtlenítő hatású, ám tisztán alkalmazva bőrirritációt okozhat érzékeny bőrűeknél. Ezért azt tanácsoljuk, hogy adjon 10 csepp szegfűszegolajat 50 ml mandulaolajhoz, jól rázza össze, és ezt a keveréket masszírozza be a bőrébe naponta többször.
A grépfrútmag-olajnak, a feketekömény-olajnak vagy kókuszolajnak szintén gyógyító hatást tulajdonítanak. Emellett ne feledkezzünk meg arról, hogy a gombák szeretik a cukrot, ez elengedhetetlen a szaporodásukhoz, így a gyógyulás céljából nem árt csökkenteni édességfogyasztásunkat.






 
 
1 komment , kategória:  egészség  
Jó reggelt szép napot
  2008-07-30 10:17:26, szerda
 
  Nagyon szép napot kívánok mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  jó reggelt  
Jó éjszakát
  2008-07-29 23:33:40, kedd
 
 



Jó éjszakát szép álmokat mindenkinek
 
 
0 komment , kategória:  jó éjszakát  
Sonkás tojássaláta
  2008-07-29 23:23:35, kedd
 
  Sonkás tojássaláta

Hozzávalók:

1 evőkanál MAGGI Ízvarázs ételízesítő - sok zöldséggel
20 dkg sonka
6 db tojás
1 gerezd fokhagyma
7 evőkanál majonéz
7 evőkanál natúr joghurt
1 evőkanál mustár
15 szál metélőhagyma
3 szál újhagyma
2 levél saláta
30 dkg koktélparadicsom
cukor, só, bors

Elkészítés:

Előző este áztassuk be a nyers füstölt sonkát annyi hideg vízben, hogy ellepje. Másnap bő hideg vízben tegyük fel főni a MAGGI Ízvarázs ételízesítővel. Amikor megfőtt kockázzuk fel.

A tojásokat 8-10 perc alatt főzzük keményre, aztán öblítsük le hideg vízzel. A fokhagymát zúzzuk össze, majd alaposan keverjük ki a majonézzel és a mustárral. Ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal és cukorral. A metélőhagymát vágjuk 1 cm-es darabokra, a salátát vágjuk csíkokra, a paradicsomot és az újhagymát karikázzuk fel. A megtisztított tojásokat szeleteljük fel. A saláta hozzávalóit keverjük össze, és óvatosan forgassuk bele az öntet felébe.

A maradék öntetet külön kínáljuk.


 
 
0 komment , kategória:  ételek  
szárnyassaláta
  2008-07-29 23:19:58, kedd
 
 
Szárnyassaláta

Hozzávalók
Tyúkhúsleves kocka
Mexikói chilis bab fix
50 dkg csirkemell
1 db burgonya
1 db paprika
1 db alma
2 fej fejessaláta
1 db zeller
1 köteg metélőhagyma
ízlés szerint fehér bors
1 doboz csemegekukorica
1 mokkáskanál tárkonyecet
Elkészítés:

Megmossuk és felcsíkozzuk a filézett csirkemellet. A burgonyát és a zellergumót alaposan megmossuk, meghámozzuk, kockára vágjuk. A tyúkhúslevesben megfőzzük a csirkehúst, a burgonyát és a zellert, majd leszűrjük, és a zöldségeket hűlni hagyjuk.

A visszamaradt levesben csomómentesen elkeverjük a Mexikói Chilis bab fixet, lassú tűzön felfőzzük, kihűtjük, és kevés tárkonyecettel, őrölt fehér borssal ízesítjük. Leszűrjük a kukoricakonzervet, a metélőhagymát finomra aprítjuk. Az almát meghámozzuk, a paprikával együtt alaposan megmossuk és kockára vágjuk. A fejessalátát is megmossuk és nagyobb darabokra tépjük. Az előkészített anyagokat keverőtálba tesszük, és lazán átkeverjük a hideg mexikói öntettel. Tálalásig hűtőben tartjuk.



 
 
1 komment , kategória:  ételek  
Nyári finomságok
  2008-07-29 23:13:48, kedd
 
  Nyári finomságok

A nyárhoz a napsütés, a szúnyogcsípés, a laza flörtök és az utazás mellett a strandok folyamatosan ostromolt büféiben kapható hagyományos kánikulai falatok - a főtt kukorica, a lángos és a sült hal - is hozzátartoznak, olyannyira hogy már szinte nem is tudnánk felhőtlenül nyaralni ezek nélkül. Nézzük mit is érdemes tudni nyári kedvenceinkről.

Lángos - az igazi hungarikum

A lángos története egyidős a kenyérével, hiszen az első aranysárga finomságot a kenyér lágy, frissen kelt tésztájának maradékából készítették el, akkor még nem bő, forró olajba dobva, hanem a kemence elején az izzó parázstól forró levegőben. Ez volt az ún. kenyérlángos, amivel a különböző kézműves fesztiválokon ma is találkozhatunk és melynek szeretetével őseink a környező országok (pl. Ausztria és Csehország) népeit is megfertőzték. Az ős-lángost változatos formában, többek között tejföllel vagy zsírral megkenve, esetleg csak sóval meghintve, elsősorban reggelire fogyasztották. A mai lángos őséhez jórészt csak abban hasonlít, hogy kelt tésztából készül, melyhez a klasszikus alapanyagokon: a liszten, són, vízen és élesztőn kívül sokszor egyéb összetevőket, pl. olajat, tejet, főtt burgonyát is adnak.
Határozott gasztronómiai érdemein felül azonban azt is érdemes tudnunk, hogy a frissen, esetleg bő olajban is elkészített tészták, köztük a lángos is a nehezen emészthető fogások közé tartoznak, így fogyasztásuk a gyomorpanaszokkal küzdőknek ilyen formában nem javasolt. Számukra inkább a klasszikus, kemencében, sütőben sült ,,kenyérlángos" ajánlható, ez sem frissen, még forrón, hanem néhány órás pihentetést követően. A fogyókúrázóknak, keringési problémával (pl. érelmeszesedéssel), bélrendszeri megbetegedéssel küzdőknek a lángos magas zsírtartalma miatt érdemes inkább más finomságot választaniuk az étlapról.

Amerikából jöttem... - a (főtt) kukorica

A kukorica sikertörténete a 16. századtól, vagyis mióta a spanyol utazók magukkal hozták az amerikai kontinensről ezt a tápláló finomságot, töretlen. Népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy a növény szinte minden részét felhasználjuk - bibéjéből (az ún. kukorica bajuszból) és gyökeréből például gyógyító borogatást, főzetet készítenek, így nyáridőben pedig a csöves főtt kukoricáért rajongunk. Jó hír a zsenge finomság kedvelőinek, hogy a ,,törökbúza" amellett hogy istenien finom, rengeteg tápanyagot (pl. keményítőt, káliumot, magnéziumot, antioxidáns hatású sárga színanyagot az ún. zeaxantint) is tartalmaz. Néhány kivételtől (epepanaszok, gyomor- és bélrendszeri megbetegedések) eltekintve a főtt kukorica, lehetőleg minél kevesebb sóval meghintve, minden korosztály vízparti csemegéje lehet.

Sült hal - a nagy fogás

Kis hazánk, bár a (halakban is bővelkedő) vizek országaként is ismert mégis hátul kullog a sorban, ha a halfogyasztásról esik szó, mely a felnőtt honfitársaink által évente bekebelezett húsmennyiségnek alig pár százalékát teszi csak ki. Ezen még a vízpartokon kedvvel fogyasztott sült hal sem tud szépíteni. Hogy miért erőltetik mégis a táplálkozási szakemberek a halételek fogyasztását? Elsősorban a halhús magas fehérje-, foszfor- és cinktartalma, valamint a halak zsírjában megtalálható értékes érvédő (és az újabb vizsgálatok eredményei szerint gyulladáscsökkentő, depresszióellenes) hatású ún. omega 3 zsírsavak miatt. A hazai halfajták közül ez utóbbi értékes tápanyagot a busa tartalmazza jelentősebb mennyiségben. Azt már pedig biztosan említeni sem kell, ha lehetőségünk adódik választani a roston, grillen valamint a bármilyen bundában, bő olajban sült fogások közül akkor érdemes ez előbbire tenni a voksunkat.

Minden kedves olvasónknak jó ízű és pihentető, kellemes nyarat kívánok!


 
 
1 komment , kategória:  ételek  
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 194 
2008.06 2008. Július 2008.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 194 db bejegyzés
e év: 3396 db bejegyzés
Összes: 6528 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 26
  • e Hét: 542
  • e Hónap: 10330
  • e Év: 68487
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.