Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Zöldséges pulykaleves
  2008-07-28 11:21:01, hétfő
 
  Hozzávalók:

60 dkg pulyka-felsőcombfi lé, 1 vöröshagyma, 3 ek. olaj, 1-1 mk. pirospaprika és őrölt fekete bors, só, 3 zsenge sárgarépa, 1 zsenge petrezselyemgyökér, 40 dkg újburgonya, 30 dkg zöldborsó, kapor.

A pulykahúst 1,5 centis kockákra vágjuk, a hagymát fi nomra aprítjuk, s a hússal együtt olajon megpirítjuk. Meghintjük a pirospaprikával és a borssal, majd kb. 1,5 liter vízzel felöntjük. Megsózzuk, lefödve kb. 40 perc alatt puhára főzzük. Közben a répát és a petrezselyemgyökeret ujjnyi hasábokra vágjuk; a burgonyát kockákra daraboljuk. A húshoz először a zöldséget adjuk hozzá, majd 10 perc főzés után a borsót meg a burgonyát, és így főzzük készre. Végül fi nomra vágott kaporral fűszerezzük. vasárnapi asztal 28
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Négybogyós túródesszert
  2008-07-28 11:19:35, hétfő
 
  Hozzávalók (6 személyre):

90 dkg málna, 30 dkg áfonya, 30 dkg ribizli, 30 dkg szeder, 6 lap zselatin, 6 tojássárgája, 3 citrom leve és reszelt héja, 75 dkg túró, 30 dkg por- és 15 dkg kristálycukor, 3 dl tejszín, pohárka narancslikőr (elhagyható).

A zselatint 10 percre beáztatjuk fél deci vízbe. A túrót áttörjük, kikeverjük a porcukorral, a tojások sárgájával, reszelt citromhéjjal és a citrom levével. A zselatint felmelegítjük, és ha felolvadt, ezt is a túrókrémhez adjuk. A málna felét és néhány szép szemet a többiből félreteszünk, a többi gyümölcsöt a túrókrémbe keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és (a likőrrel együtt) a túrókrémbe forgatjuk. A krémet formába simítjuk, majd fél napra hűtőbe tesszük. A félretett málnát összeforraljuk a kristálycukorral, és átpasszírozzuk. Tálaláskor a desszertet kiborítjuk a formából, a gyümölcsökkel, citromfűlevélkékkel díszítjük,
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Citromos csirke rukkolás tészt
  2008-07-28 11:17:29, hétfő
 
  Hozzávalók:

4 csirkecomb, 2 dupla csirkemell csonttal, 5-7 ek. olívaolaj, 2 citrom, 8-12 gerezd fokhagyma (héjban), 1 ág rozmaring, 1,25 dl tyúkhúsleves, 1,25 dl száraz fehérbor, 40 dkg szélesmetélt, 1 csokor rukkola, 6 dkg hideg vaj, bazsalikom, só, bors.

A sóval, borssal bedörzsölt húst az olajon megpirítjuk. Az egyik citromot feldaraboljuk, és a fokhagymával meg a rozmaringgal együtt a húshoz adjuk. Rövid ideig sütjük. Felöntjük a másik citrom levével, a borral és a levessel. Fedő alatt 25 percig főzzük. A tésztát kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük, lecsöpögtetjük, összekeverjük a rukkolával, és sózzuk, borsozzuk. A mártásból kiemelt húst melegen tartjuk. A mártást felforraljuk, és habverővel apránként beledolgozzuk a feldarabolt vajat. A húst tálon elrendezzük, meglocsoljuk a mártással, és megszórjuk a bazsalikommal. A tésztával kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Könnyű rakott káposzta
  2008-07-28 11:14:56, hétfő
 
  Hozzávalók (6 személyre):

1,5 kg savanyú káposzta, 1,5 dl olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 50 dkg darált sertéshús, 1-1 kk. só, egész fekete bors, köménymag, majoránna és pirospaprika, 40 dkg árpagyöngy vagy barna rizs, 2 dl húsleves (lehet kockából is); a tálaláshoz: 3-4 dl tejföl.

A savanyú káposztát kissé átmossuk, kinyomkodjuk, rövidebb szálakra vagdossuk, majd félretesszük. Az olaj felét megforrósítjuk, s megfuttatjuk rajta a fölaprított vörös- és az apróra vágott fokhagymát. Rádobjuk a darált húst, rövid párolás után zsírjára sütjük. Hozzátesszük a sót, borsot, köménymagot és majoránnát, s ha a hús már megpuhult, a pirospaprikát is. Az árpagyöngyöt (gersli) 1-1,1 l sós vízben megfőzzük. Amikor kihűlt, összekeverjük a fűszeres hússal. Az olaj másik felét beleöntjük egy sütőedénybe, elterítjük rajta a káposzta felét, aztán sorban rárakjuk a gerslis húst. Tetején elosztjuk a maradék savanyú káposztát, meghintjük köménymaggal, majd ráöntjük a húslevest. Lefedjük, és a sütőben lassú tűzön mintegy 45-50 percig sütjük. Aki szereti, tejföllel gazdagíthatja.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Lasagne pestós ízesítéssel
  2008-07-28 11:12:15, hétfő
 
  Hozzávalók:

40 dkg lasagnetészta; a mártáshoz: 8 dkg vaj, 3 ek. fi nomliszt, 4 dl tej, 4 dl főzőtejszín, 1 kk. só, 1 mk. őrölt fehér bors; a pestóhoz: egy csokor friss bazsalikom, 10 dkg tisztított mogyoró, 5 gerezd fokhagyma, 5 ek. olaj, 5 ek. reszelt parmezán sajt; a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj.

A mártáshoz egy lábasban felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, s kevergetve megforrósítjuk, de nem pirítjuk. Apránként hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, kevergetve pár perc alatt mártás sűrűségűre főzzük, megsózzuk, megborsozzuk. A pestóhoz a bazslikomlevelet a mogyoróval és a fokhagymával együtt merülőmixerrel felaprítjuk. Összekeverjük az olajjal és a parmezánnal. Kivajazunk egy akkora kistepsit vagy tűzálló tálat, amelybe 4 lasagnelap pontosan belefér. Aljára locsolunk egy kevés tejszínes mártást, elsimítjuk, majd tésztával befedjük. Erre tejszínes mártást kenünk, pestót kanalazunk rá, és elkenegetjük. Újra tészta következik, s a rétegezést tovább folytatjuk. A tetején tejszínes mártás legyen, különben a tészta nem puhul meg. Előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 30 percig sütjük. Forrón, kockákra vágva tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Mentafagylalt
  2008-07-28 11:09:48, hétfő
 
  Hozzávalók:

maréknyi mentalevél, 5 dl zsíros tej, 1 dl tejszín, 6 tojássárgája, 12 dkg porcukor, tekerésnyi őrölt bors.

A tejet és a tejszínt összeöntjük, felforraljuk, s amint eléri a forráspontot, lekapcsoljuk alatta a lángot. Beleszórjuk a mentalevelek felét, 5-6 percig ázni hagyjuk, aztán kivesszük, eldobjuk őket (ha tovább hagyjuk ázni, túl erős lesz az íze). A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, majd kevergetés közben hozzáöntjük a forró tejet. Utána visszatesszük a lábasba, és sűrűsödésig melegítjük. Lehűtjük, beleöntjük turmixgépbe a maradék menta felével, forgatunk rajta néhányat, végül fagylaltgépbe tesszük. Tipp: Ha nincs fagylaltgép, mélyhűtőben is elkészíthető, de akkor tízpercenként keverjük meg, amíg teljesen meg nem fagy.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Napsütés és teli has
  2008-07-28 11:06:46, hétfő
 
  Ha sportolunk, nehéz fi zikai munkát végzünk, lázas betegek vagyunk, vagy izzadunk a fülledt nyári melegben, testünk jelzi, ha nem iszunk eleget: legtöbbször fejfájással és kábasággal mutatja meg, hogy valami nincs rendben. Víz, gyümölcs, zöldség A hőség napjaiban legalább három liter folyadékot kellene meginnunk. Vannak, akik ilyenkor alig isznak, mondván, hogy akkor sokat izzadnak. Pedig ha a szervezet kiszárad, egyes anyagok koncentrációja megnövekszik a vizeletben, s kikristályosodva vesekövet képezhetnek. Ezért fontos, hogy óránként legalább egy pohár vizet megigyunk, és az ivást étkezés után se felejtsük el. A csapvízzel csak folyadékot veszünk magunkhoz - ha gyümölcsöt is fogyasztunk, ásványi anyagokhoz is juthatunk. A gyümölcs- és zöldséglevek, valamint a tej vitaminokat, energiát, szénhidrátot és zsírt is tartalmaznak. Az alkohol, bármilyen csábító hidegen, nem alkalmas folyadékpótlásra, mert folyadékot von el a sejtekből. Többek közt emiatt alakul ki a másnaposság során fejfájás. Ha társaságban mégis a szeszes ital mellett döntünk, igyunk sok vizet is mellé: válasszunk egy jó laza fröccsöt! Ideális nyári étkek Testünk melegben jobban igényli azokat az ételeket, melyeknek nagy a folyadéktartalmuk. Ilyenek a levesek és a főzelékek. A levesek kánikulában bármilyen más ételnél jobbak, hiszen folyadékot, zöldséget és húst tartalmazhatnak, de lehetnek akár gyümölcsösek és édesek is. Az alapanyagoktól függően változik energia- és tápanyagtartalmuk, ezért aki oda szeretne fi gyelni az alakjára, válasszon könnyű levest. A főzelékek sokszor lisztesek és nehezek, mégis alkalmasak arra, hogy nyáron, nagy melegben fogyasszuk őket. Nem lehet azonban mindennap ezeket enni, szükség van a változatosságra; így jó, ha saláta mellé grillezett hús is kerül az étlapra, de a legajánlottabb a hal. Persze a pörköltről és a rántott húsról sem kell teljesen lemondani, de az biztos, hogy könnyű ételekkel és sok folyadékkal jobban elviseljük a hőséget. Hasmars nélkül Nyáron mindenki hajlamos lazábban kezelni az alapvető élelmiszer-higiéniai szabályokat. A piacon vásárolt vagy frissen szedett gyümölcs mosatlanul komoly fertőzést okozhat. A szalmonella baktérium éppen a nyáron közkedvelt ételekben - fagylalt, gyümölcsleves, tejjel vagy tojással készült ételek, görögdinnye - található meg leggyakrabban. A fertőzés sok esetben egyszerű hasmenéssel jár, amely az egészségi állapottól és az elfogyasztott étel mennyiségétől függően hosszabbrövidebb idő alatt elmúlik. A folyadékot természetesen ilyenkor is pótolni kell - de nemcsak azt, hanem a kiürülő ásványi sókat is, vitamintablettával, ásványvízzel. A 3-4 napon túl is tartó hasmenés, súlyvesztés, esetleg legyengült szervezet, láz azonban már komoly problémát jelezhet: ilyenkor szakembert kell felkeresni, aki megfelelő gyógyszerekkel kezeli a tartósnak tűnő fertőzést.

Tanácsok:

- Nyáron fogyasszanak könnyű ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt, salátát. Szomjoltásra a tiszta víz is kiváló. A rendszertelen, kapkodva, útközben elfogyasztott gyorsételek, a csipegetés, eszegetés, nassolás helyett étkezzenek rendszeresen.

- Ételek készítéséhez csak jó minőségű, friss alapanyagokat használjunk. Az előkészítéskor alaposan le kell tisztítani a hozzávalókat, és mindent át kell főzni. Felmelegítéskor is forraljuk át az ételt, különben életben maradhatnak a tárolás során belekerült bacilusok.

- Melegben gyorsabban romlanak a tejtermékek, húsok. Ezért ügyelni kell a csomagoláson található szavatossági időre. A friss élelmiszert csak megmosva, fertőtlenítve tároljuk a hűtőben, a megmaradt étel pedig ne kerüljön érintkezésbe mosatlan gyümölccsel.

- Ha étteremben szeretnénk ebédelni, vacsorázni, csak olyan helyre menjünk, ahol garantáltan megtartják a higiéniai előírásokat. A nyári büfék, strandokon működő önkiszolgálók kínálatából ajánlott a kisebb kockázatot jelentő ételeket választani.

- Az egzotikus országokba utazók a nevezetességeken kívül a higiéniai körülményekről is tájékozódjanak. Ha különleges védőoltásra van szükség, az orvos legtöbbször az élelmiszerekkel, italokkal kapcsolatban is tanácsot tud adni. Sok bosszúságtól kímélheti meg magát, aki tudja, hogy a nyaralás alatt milyen ételeket, gyümölcsöket lehet enni, és szabad-e csapvizet inni.

- Tartsunk otthon gyógyteákat, s utazáskor is tegyünk belőlük a csomagunkba. Gyomorrontás megelőzésére magas cserzőanyag-tartalmúakat (málna-, eper- vagy diólevélből készült teákat), valamint sok illóolajat tartalmazókat (kamilla-, borsmenta- vagy fodormentatea) ajánlunk.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Fehéret kékkel kömbinálva
  2008-07-28 11:04:48, hétfő
 
 


Bár a tengerészkék a lakás bármely részében megállja a helyét, talán mégis a fürdőszobában a legnagyobb a létjogosultsága - a vizet idézi, és a tisztaságérzetet is erősíti. A konyhában nem mindenki szereti, ideális lehet viszont a diétázók számára, mivel a kék szín bizonyítottan csökkenti az étvágyat. A tenger színével ihletett lakásba könnyű, modern vonalú bútor, pl. rattan ülőgarnitúra vagy kisebb, textillel kombinált fa karosszékek illenek. A nagy, masszív darabok nehézkesek, nyomasztóak volnának. A fehérrel kombinált kék fal nem túl gyakori, pedig nagyon jól mutat. A ,,vízi" hatást további színek hozzáadásával - pl. bézs, ezüst, órózsaszín - hígíthatjuk, de erősíthetjük is: a kék árnyalatainak halmozásával, matrózcsíkos kellékek, kiegészítők segítségével igazi tengerészkajüt hangulatát ébreszthetjük. A tengerészstílus vidám, fi atalos, játékos benyomást kelt, mindamellett nem kell kizárólag a tengerészkékhez ragaszkodni: sok, szebbnél szebb árnyalata van. Ha a domináns kék színek mellé krém-sárganarancssárga kiegészítőket is alkalmazunk, a napsütötte tengerparton érezhetjük magunkat. Tengerész-kiegészítők:

- Az egyszínű fehér vagy kék díszvánkosok mellé készítsünk tengerészcsíkos és hajókormánymintával dekoráltakat is - persze szigorúan kék-fehér színkombinációban.

- Egy fehér vagy kék tálba tegyünk homokot, és rendezzünk el benne pár kagylót, tengericsillagot vagy kavicsot. Elhelyezhetjük a komódon, ablakpárkányon, de akár az asztalon is.

- Fényképezzük le családunkat matrózruhában. Számítógép segítségével régi hangulatúvá varázsolhatjuk a felvételt - bekeretezve jól fog mutatni a falon.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Currys töltött karalábé
  2008-07-21 00:22:24, hétfő
 
  Hozzávalók:

2 karalábé, 25 dkg sárgarépa, 30 dkg zöldborsó, 25 dkg gersli (árpagyöngy), 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 3 dl zöldségleves (kockából is készülhet), 2 dl tej, 2 tk. currypor, 0,5 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor turbolya (vagy petrezselyemzöld), só, őrölt bors.

A félbevágott karalébákat 1 cm-es peremet hagyva kivájjuk, és sós vízben 7-10 percig főzzük. A felkockázott sárgarépát az edénybe szórjuk, és a karalábékkal együtt 3 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldborsót és a felaprított kivájt karalábét, s puhára főzzük. A fél karalábékat lecsöpögtetjük, a többi zöldséget leszűrjük. A gerslit sós vízben kb. 20 percig főzzük. A megolvasztott vajon a lisztet megpirítjuk. Állandó keverés mellett 3 dl levessel és a tejjel felöntjük. Időnként megkeverve 5 percig főzzük, majd curryporral, sóval, borssal ízesítjük. A lecsöpögtetett gerslit és a felaprított zöldfűszereket a zöldségekhez adjuk, majd a mártás kétharmad részével összekeverjük. A megtöltött karalébákat tűzálló tálba ültetjük, és a maradék mártással meglocsoljuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon 10 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Szűzérmék kínaiasan
  2008-07-20 00:54:10, vasárnap
 
 
Hozzávalók:

1 sertés szűzpecsenye, 1 dl olaj, 1 mk. reszelt gyömbér, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 4 ek. szójaszósz, 1 dl méz, 0,5 dl rizsbor vagy félszáraz fehérbor; a körethez: párolt rizs.

A szűzpecsenye hártyáját késsel lefejtjük, majd a húst ujjnyi vastagon fölszeleteljük. A kis érméket kissé kiverjük, ha kell, a széleiket bevágjuk. Az olaj felét a gyömbérrel, a fokhagymával, a szójaszósszal, a mézzel és a rizsborral összekeverjük. A hússzeleteket beleforgatjuk, és 6 órán át a hűtőszekrényben érleljük. Ezután az olaj másik felét egy serpenyőben megforrósítjuk. A húst lecsöpögtetjük - a páclét félretesszük -, majd az olajon oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük. Lecsöpögtetve tányérra rakjuk, lefedve melegen tartjuk. Most a hús félretett páclevét öntjük a serpenyőbe, és addig forraljuk (1-2 perc), amíg egy kicsit besűrűsödik. Tálaláskor a tányérokra rizst kanalazunk, erre a talapzatra rakjuk a hússzeleteket. A páclével meglocsoljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2008.06 2008. Július 2008.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 1021 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 208
  • e Hét: 7385
  • e Hónap: 35451
  • e Év: 95067
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.