Regisztráció  Belépés
brozsika.blog.xfree.hu
"Ne arra áhítozz, hogy könnyebb legyen, hanem arra, hogy ügyesebb légy! Ne kevesebb gondot, hanem több hozzáértést kívánj! Ne kevesebb kihívásra számíts, h... brozsika Rózsamama
1954.12.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 268 
Szilvaleves
  2008-08-31 22:00:33, vasárnap
 
  Vörösboros fahéjas szilvaleves

1 kg szilva
1 1/2 cup víz (1 cup = kb 2.5 dl, de lehet kapni csomó helyen cupos
mérőedényt, én azt használom)
1/2 cup cukor (nádcukrot használtam, a szilva savanyúságától függően

lehet, hogy többet is felvesz)
1 szár fahéj
1/4 tk fehérbors
1 csipet só
2-3 dl tejszín
1-2 dl vörösbor (ízlés szerinti fajta, de finom bor legyen: nekem most

Concubina Cabernet Savignon akadt a kezem ügyébe; másik: minimum 1

deci legyen, viszont ha nagyobb mennyiségű bor mellett döntünk, lehet,

nem kell annyi víz)
2 ek citromlé (fél citrom leve, ill. ízlés szerint, lime még finomabb)
1 tk reszelt citromhéj
1 cup tejföl (nagyjából 1 pohár)
3 ek brandy (na nekem ez most nem volt)
Őrölt fahéj

Elkészítés:
A szilvákat félbevágom, kimagozom.
A cukrot egy lábosban picit karamellizálom, majd felöntöttem fél deci
vízzel, és hagyom sziruposodni egy picit. Utána beleforgatom a szilvákat,
pár percig így kevergetem, forgatom a szirupban a gyümölcsöt, majd
felöntöm a maradék deci vízzel. Sózom, borsozom, belekeverem a fahéjat, és közepesen erős lángon
felforralom. Hozzáadom a bort is, és ha megjelennek az első buborékok,
közepes lángra veszem, és addig főzöm, míg a szilvák meg nem puhulnak
(kb 25-30 perc). Ha a szilva húsa kompótállagú lesz, jók vagyunk.
Ha megpuhult a szilva, a fahájat eltávolítom a fazékból, és a leves
botmixerrel krémesre keverem. Ezután meglöttyintem a tejszínnel (én
szemre mértem, lehet, hogy több lett, mint az előirányzott két deci), és újra
hagyom felforrani. Ha kezd besűrűsödni a leves, az azt jelenti, hogy lassan
készen vagyunk.
Utolsó lépésként a tejfölt keverjük krémesre egy tálban (és ha van
brandynk, azt is most tegyük bele). Egy merőkanállal apránként merjünk a
tejfölhöz a forró levesből, és folyamatosan keverjük. Saját parám a tejföl
levesbe öntése, talán azért, mert sokszor ráfáztam már. Szerény
tapasztalatom, hogy 1 rész tejfölhöz kb. 2 rész forró leves kell, hogy
biztosan elkerüljem a tejföl kicsapódását, mikor a végén az egészet -
óvatosan, folyamatos keverés mellett - a levesbe öntöm.
Keverintek-kavarintok rajta egyet-kettőt, megkóstolom, esetleg egy kis őrölt
fahéjjal még megszórom, és készen is vagyunk.

Hidegen vagy melegen?
Igazából ez eredetileg egy nyári, hűsítő leves, tehát javaslom, hogy jól
behűtve kerüljön az asztalra, de zárójelben megjegyzem, hogy az első
hideg, őszi napokon kevés kellemesebb, szívmelengetőbb kényeztetést tudok
elképzelni, mint egy csésze forró szilvalevest.

Tálalás
Ha nem termoszba csomagoljuk, mint ezúttal én a piknik miatt tettem,
akkor tálaláskor díszítésként kevés fahéjat szórhatunk rá, és egy kanál
tejfölt is rákanalazhatunk.

 
 
0 komment , kategória:  ételek  
Mindenkinek jó éjszakát
  2008-08-31 21:54:19, vasárnap
 
  Minden kedves látogatómnak nagyon szép estét és jó éjszakát kívánok. Rózsamama



 
 
1 komment , kategória:  jó éjszakát  
Wikerstől kaptam
  2008-08-31 21:34:55, vasárnap
 
  Wikers hozta ezt a szép képet nekem. Köszönöm



 
 
0 komment , kategória:  Tőletek kaptam  
Hajnalka meglátogatott
  2008-08-31 21:32:24, vasárnap
 
  Hajnalka ezzel a szép képpel kívánt jó estét nekem. Köszönöm.



 
 
0 komment , kategória:  Tőletek kaptam  
A búzafű titka
  2008-08-31 14:47:40, vasárnap
 
 



Miben segíthet?

Fontos hangsúlyozni, hogy a búzafű nem gyógyszer. Semmilyen egészségre káros mellékhatása nem ismert. Hatása több rétű, hatóanyagai révén az egész szervezet működését pozitívan befolyásolja. Rengeteg területen sikeresen alkalmazták már, de még mindig, szinte hetente jelennek meg újabb írások eddig nem ismert pozitív hatásairól.

Hogy kinek használ a búzafű? Mindenkinek. Túlsúlyos, vagy sovány, hajlamos a vérszegénységre, vagy éppen a ráktól tart? A búzafű segíteni fog. A vérből kitisztítja a mérgeket, megerősíti az immunrendszert, energiát ad. Használható fejbőr masszázsra fénytelen haj esetén. Elállítja a vérzést, feszesebbé varázsolja a bőrt, de nyílt sebekre, horzsolásokra is alkalmazható. Kezelhetünk vele mérgezéseket, makacs gyulladásokat vagy felhasználhatjuk tisztítószerként is.

Összefoglalva a legfontosabb hatásai a következők:

* Kiváló méregtelenítő
* Gyorsítja a vérképzést
* Javítja az oxigénellátását
* Regenerálja a sejtműködést
* Megerősíti az immunrendszert
* Vitalizálja, élénkíti a szervezetet
* Segít a rák megelőzésében és legyőzésében
* Szépíti a bőrt, a hajat, és a körmöket
* Frissít, energiát ad és fiatalít

Link
 
 
1 komment , kategória:  egészség  
A gyermek és a cukorbetegség
  2008-08-31 14:37:12, vasárnap
 
  A gyermek és a cukorbetegség

Régóta gyanítják, és egyre több vizsgálat igazolja, hogy a gyermekkori inzulinfüggő cukorbetegséget részben a tehéntej fogyasztása okozhatja. Egy vizsgálatban azok a csecsemők, akik életük első nyolc napjában fogyasztottak tehéntejet, kétszer gyakrabban váltak életük későbbi szakaszában cukorbeteggé, mint azok, akik nem fogyasztottak az első héten tejet.
Sok kutató azonban kétségbe vonta ezeket az eredményeket, talán mert papájuknak tejgazdasága volt, vagy mert részvényesek voltak egy joghurt üzemben, esetleg pusztán tudományos kötözködésből csípte a szemüket a dolog. Ők azt mondták, hogy utólag persze mindenki úgy emlékszik, ahogy akar.

Válaszként finn kutatók cukorbeteg anyák 173 csecsemőjének táplálását követték születésüktől kezdve. Az egyik csoportban a csecsemők kaptak tejport is tartalmazó tápszert, a másik csoportban csak lebontott tejfehérjét tartalmazó tápszert fogyasztottak a babák táplálékkiegészítésként. Kétéves korukra a 89 tejporos gyerekből 10-ben (11%) kifejlődtek azok az immun-ellenanyagok, melyek megtámadják a hasnyálmirigyet, és cukorbetegséghez vezetnek, míg a másik csoportban nyolcvannégyből csak 3 gyermekben (3%) termelődött ilyen ellenanyag. Egy másik vizsgálatban, akiknek cukorbeteg testvérük volt, ötször valószínűbben lettek ők is cukorbetegek, ha rendszeresen tejet ittak, mint hasonló társaik tejfogyasztás nélkül. Erre persze mondhatjuk, hogy cukorbeteg szülő gyermeke ne igyon tejet. Csakhogy Puerto Ricóban az anyák mindössze 5%-a szoptatja gyermekét, s a csecsemők anyatej helyett bébitápszereket kapnak. Kubában meg minden anya szoptatja gyermekét, különben az éhen halna. A különbség az, hogy Puerto Ricóban tízszer gyakoribb a gyermekkori (juvenilis) cukorbetegség. A finnek egyébként azért annyira érdekeltek a gyermekkori cukorbetegség kutatásában, mert náluk a leggyakoribb ez a betegség, és kiugróan sok tejet fogyasztanak!

 
 
0 komment , kategória:  egészség  
A tej élet erő egészség?
  2008-08-31 14:33:37, vasárnap
 
  ,,Talán nem akarná meghallani, de amit egész életében mondtak Önnek a tejről, az nyilvánvaló hazugság. Az Ön pohár teje, még az alacsony zsírtartalmú is, tocsog a zsírban (ami megegyezik három szelet szalonna zsírtartalmával), a koleszterinben, az antibiotikumokban, a baktériumokban és - a legkevésbé gusztusos összetevőben - a gennyben." Indításnak hatásos, de vajon Jane Heimlich és a könyv írója, Robert Cohen megőrültek? Vagy mi estünk áldozatául egy jó nagy hiedelemnek, a tejlobbi meg röhög a markába?
Na ez az, aminek mi itt most utánajárunk.
TEJ: ÉLET, ERŐ, EGÉSZSÉG??? vagy kockázatos táplálék?

"A tej és a tejtermékek értékességéről terjesztett nézetek szemenszedett hazugságok. Puszta babona a tej értékéről vallott nézet, de annyira meggyökeresedett, hogy szinte lehetetlen megingatni."

TUDTAD? "A TEJFOGYASZTÁS NEM TERMÉSZETES! Az ember az egyetlen olyan emlős, aki felnőtt korában is tejet fogyaszt, ráadásul más emlősfaj tejét! A tej az általános oka a székrekedésnek. Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle, az étrendből a tejet ki kell vonni, és gyümölcsöket, magvakat kell enni!"
Mérgező italunk: a tej
Az emberek fejében sok kedves emlék él a vasárnapi habos kakaóról, a tejeskávéba lógatott kifliről, a nagymama madártejéről, amelyen jéghegyként úszkáltak a tojásfehérje habgaluskák. Emlékszem, ahogy Ibolya tehén befordult az utcánkba, kitártuk neki a kaput és beballagott az istállóba a helyére. Emlékszem a frissen fejt meleg, habos tej varázsára, amit nagymamám öntött a bögrémbe. Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy a tej: élet, erő, egészség. ,,Tejet minden gyermeknek" - hirdetik a politikai programok, az anyukák agyába döngölőgéppel verik bele, hogy gyerekeik nem fognak felnőni, csontjaik csenevész pálcikák maradnak, fogaik szétmállnak az első harapástól, ha nem kapnak elég tejet. Orvosok, védőnők, diétás magazinok, és egyáltalán mindenki úgy gondolja, a legjobb, amit tehetünk önmagunkkal és gyermekeinkkel, ha vedeljük a tejet.

Kicsit más hangot üt meg Jane Heimlich, a ,,Tej: halálos méreg" című könyv előszavában: ,,Talán nem akarná meghallani, de amit egész életében mondtak Önnek a tejről, az nyilvánvaló hazugság. Az Ön pohár teje, még az alacsony zsírtartalmú is, tocsog a zsírban (ami megegyezik három szelet szalonna zsírtartalmával), a koleszterinben, az antibiotikumokban, a baktériumokban és - a legkevésbé gusztusos összetevőben - a gennyben." Indításnak hatásos, de vajon Jane Heimlich és a könyv írója, Robert Cohen megőrültek? Vagy mi estünk áldozatául egy jó nagy hiedelemnek, a tejlobbi meg röhög a markába?

Na ez az, aminek mi itt most utánajárunk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
A gyermekkor kedvenc ízei
  2008-08-31 09:14:20, vasárnap
 
  Melyik szülő ne esne kétségbe a zöldségeket, gyümölcsöket konzekvensen elutasító, ám számos kevésbé kiegyensúlyozott összetételű, de ízes fogást pl. rántott húst sült krumplival, halrudacskákat krumplipürével, vagy pizzát, virslit, chipset annál nagyobb kedvvel fogyasztó csemetéje láttán. Az ellentét (a szülői óhaj és a prózai valóság között) bár feloldhatatlannak látszik, következzen mégis néhány jó tanács, mit mivel helyettesítsünk.

Kedvenceink közelebbről

A rántott hús/bő olajban sült fasírtok és sült krumpli a sütés során sok zsírt szív magába - a gyorséttermi sütőzsiradékok telített ill. transzzsírsavakban gazdagok -, így nagyon magas a kalória tartalmuk. Természetesen nem gond, ha alkalmanként ilyen fogás kerül az asztalra, de ismertessük meg a gyerekekkel a grillezett, kevés zsiradékban sült húsok, krumpli ízét is.
A halrudacskák haltartalma sokkal alacsonyabb, mintha friss vagy mirelit haltörzset veszünk, és azt sütjük meg a gyermeknek. Ráadásul a bő olajban sütés helyett párolva vagy alufóliában sütve is elkészíthetjük.
A mirelit pizzák általában finomított lisztből, kevés zöldséggel és zsíros sajttal készülnek. Helyette készítsünk tésztát durumlisztből, amelyre friss paradicsomszószt, sonkát vagy tonhalat, zöldségeket és sovány sajtot tegyünk. Így máris egészségesebb finomságot tehetünk a gyermekünk elé. Sőt, akár őt is bevonhatjuk az ételkészítésbe, ezzel is jó példát mutatva, és az idejét hasznosan töltve.
A sós, olajos rágcsálnivalók helyett, pedig friss gyümölcsökkel és zöldségekkel kínáljuk a gyereket.

A javaslat

Az Egészségügyi Világszervezet, a hazai táplálkozástudományi szakemberekkel - dietetikusokkal - összhangban a gyermekek étrendjének összeállítására vonatkozóan az alábbiakat javasolja:

1. Fogyasszon a gyermek naponta 4-5 alkalommal zöldséget és gyümölcsöt (elsősorban nyersen)
2. Egyen rendszeresen, naponta többször teljes kiőrlésű gabonafélét (kenyerek, gabonapelyhek)
3. Igyon meg napi fél liter tejet ill. fogyasszon rendszeresen sovány tejtermékeket (pl. joghurt, kefir, túró, sajt)
4. Részesítsük előnyben a sovány húsokat és felvágottakat (pl. sonka)
5. Szerepeljen az étlapon hetente legalább 1 alkalommal hal
6. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás, a csapvíz mellett ásványvíz, gyümölcstea ill. gyümölcslevek (magas gyümölcs tartalommal) is jó választást jelentenek

A jó példa ragadós

Minél kisebb a gyermek, annál nagyobb az esélye annak, hogy egészségesen étkezik, mert ebben a korban még könnyebben hallgatnak a szülői vagy tanári intelmekre, tanácsokra; illetve hatékonyabb a felnőttek példamutatása (feltéve, hogy jó példát látnak).
A felmérések is ezt tükrözték, vagyis legegészségesebben az elsősök étkeztek. Minél idősebbek a gyermekek, annál kevésbé látogatják az iskolai éttermet, inkább a szüleiktől kapott zsebpénzt gyorséttermekben költik el. A fiatalabb lányok többsége, pedig a fogyókúra ürügyével kerüli a menzát.

Gyermekeink egészségéért sokat tehetünk helyes példamutatással, az egészséges és változatos ételválaszték biztosításával, melyet kiegészít a pedagógusok egészségnevelő munkája ill. a kormányzati szervek bevonásával létrejött büfé-reform is.



 
 
0 komment , kategória:  ételek  
Vihar egy pohár rostos gyüm
  2008-08-31 09:09:02, vasárnap
 
  Vihar egy pohár rostos gyümölcslében
Kezdetek

2004-ben az Egészségügyi és az Oktatási Minisztérium egy átfogó - az iskolai büfék és automaták kínálatát is egészségesebbé tevő - iskolai táplálkozási program kidolgozását tűzte ki célul. Az Egészségügyi Minisztérium felkérésére az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ajánlást dolgozott ki az iskolai büfék korszerű választékára. Az OÉTI munkatársai - a nemzetközi tápanyagajánlások figyelembevétele mellett - összeállították a gyermekek számára javasolható élelmiszerek listáját, ill. javaslatot tettek az iskolákban található étel-, ital-automaták választékának korszerűsítésre is. A szülők támogatásának elnyerésére írásos tájékoztatót készítettek a program céljáról, a rendszeres fogyasztásra javasolt élelmiszerekről és italokról.

Irányelvek
kerülendők
Szendvicsek Hagyományos szendvicsek (fehér kenyér, zsíros felvágottak / sajtok, majonéz)

Péksütemények Zsiradékban gazdag, fehér lisztből készült sütemények (pl. linzerek, leveles-vajas tészták)

Italok Cukrozott, szénsavas üdítők

Nassolni valók Csokoládék, cukorkák, sós ropik, chips-ek

Javasolt
Szendvicsek Teljes kiőrlésű kenyerek, sovány felvágottak / sajtok, zöldségek

Péksütemények Zsírszegény, gyümölcsökkel, túróval, olajos magvakkal töltött pékáruk (pl. almás pite, meggyes piskóta, mákos rétes)
Italok Rostos gyümölcs és zöldséglevek, ásványvíz

Nassolni valók Müzliszeletek, friss és aszalt gyümölcsök, natúr olajos magvak, buláta, pattogatott kukorica

Ellenőrzés

Az Oktatási Minisztérium "büférendeletének" életbelépését követően, 2006 tavaszán az egészségügyi szakemberek országszerte több, mint 1000 általános és középiskola büfékínálatát, valamint a kínálat változásának hatásait mérte fel. A vizsgálat célja, a program kezdeti eredményeinek felmérése, és a szükséges módosítások megtétele volt. Az általuk ellenőrzött iskolai büfék 63 százaléka kínált korszerű, a gyerekek egészséges fejlődése szempontjából fontos élelmiszereket.

Teljes kiőrlésű gabona és tej a büfékben

A felmérés szerint a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér és pékáru a büfék kétharmadában volt a polcokon. Friss gyümölcsöt a büfék több mint a felében kínáltak. Zöldséget a büfék kétharmada árult, elsősorban szendvicsekben, ritkábban salátaként. A cukros üdítőitalok mellett megjelentek a rostos italok és az ásványvizek is a polcokon. Tej és tejtermék a büfék háromnegyedében volt elérhető valamilyen készítmény formájában.

Kulcs a változáshoz

A változás kulcsa a megfelelő tájékoztatás volt. Ahol a programot ismertették mind a büfét üzemeltetővel, mind a diákokkal, a tanárokkal és a szülőkkel, ott többségében eredményes volt a büféprogram bevezetése. Ahol viszont nem sikerült megvalósítani a választék átalakítását, ott az üzletvezetők a feltételek hiányára panaszkodtak, valamint arra, hogy a gyerekek nem igénylik a korszerű élelmiszereket.

Na jó, de mi következik most?

A szakemberek véleménye szerint az ajánlott élelmiszerekből álló árukínálat bevezetése csak fokozatosan történhet, mivel időre van szükség ahhoz, hogy a diákok megismerjék, majd pedig megkedveljék az egészséges fejlődésük számára fontos, de számukra új élelmiszereket, italokat. Mivel az egészséges iskolai környezet nagyon lényeges tényező az elhízás megelőzése szempontjából, szükséges lenne a menzák és iskolai automaták felmérésére, ill. megreformálására is (pl. alma-automaták).

Turcsák Katalin MDOSZ, dietetikus


 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Grillezett csirkemell kapros j
  2008-08-31 08:56:31, vasárnap
 
  Grillezett csirkemell kapros joghurtos vitamin salátával

Hozzávalók:

ízlés szerint MAGGI Ízvarázs ételízesítő - sok zöldséggel
60 dkg csirkemell
20 dkg kígyóuborka
20 dkg paprika
0,5 l joghurt (natúr)
1 köteg kapor
15 dkg mirelit mexikói zöldségkeverék

Elkészítés:

A mexikói zöldségkeveréket a MAGGI Szárnyashúsleves kockával ízesített vízben megfőzzük, majd lehűtjük. Az uborkát és a paprikát kockára vágjuk.

A szeletelt csirkemellet MAGGI Ízvarázzsal ízesítjük, majd serpenyőben kevés forró olajon hirtelen megsütjük. Az összevágott zöldségeket és a mexikói keveréket kapros joghurttal összekeverjük. Tálaláskor a csirkemell mellé halmozzuk.

Szezámmagot piríthatunk a saláta tetejére.
 
 
0 komment , kategória:  ételek  
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 268 
2008.07 2008. Augusztus 2008.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 268 db bejegyzés
e év: 3396 db bejegyzés
Összes: 6528 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 202
  • e Hét: 1745
  • e Hónap: 11533
  • e Év: 69690
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.