Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 93 
Nagynap
  2008-08-31 22:14:22, vasárnap
 
  Hát eljött a nagy nap.... holnap Réka manó első osztályos lesz....
Nem felejtem ám el Csenikémet sem... ő meg bizony felsőbe kezd... ... Nem is olyan rég volt, hogy ő kezdte el az első osztályt...
Mindjárt itt lesz, hogy ballagni fog...
Hihetetlen...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Indián életünk 1.
  2008-08-31 08:03:02, vasárnap
 
  Az idők kezdetén a szeretetből jöttünk. Mindnyájan egymás rokonai voltunk. A legendáink olyan időkről szólnak, mikor beszélni tudtunk az állatokkal, s az állatok megértettek minket, meg tudtuk értetni magunkat egymással. Valamikor az idők során már nem engedelmeskedtünk a parancsoknak, az egyetemes törvénynek, ezért többé nem értettük egymás szavát. S így egyre távolabb kerültünk a szeretettől.

Vickie Downey, Tewa
 
 
0 komment , kategória:  Indián asszonyok bölcsessége  
Ez az asszonyok ideje 11.
  2008-08-30 20:36:46, szombat
 
  Aki önnön magát nem szeretheti,
senkit sem szerethet
Aki szégyenli testét, szégyell
minden élő elevent
Aki piszkosnak tartja testét,
el van veszve
Aki a már születése előtti
adományokat nem tiszteli,
soha semmit nem fog tisztelni igazán

Nootka indián asszony
 
 
0 komment , kategória:  Indián asszonyok bölcsessége  
Ez az asszonyok ideje 10.
  2008-08-30 20:34:23, szombat
 
  Mi, asszonyok fűzzük össze az igazság pillanatait. Újra hiszünk benne, hogy jogunk van a teljességre. Fekete, sárga és fehér testvéreink találnak egymásra, s az elszórt részekből megpróbálnak egészet alkotni. Csakhogy az általunk megmentett és megőrzött részigazságok nélkül nem tud kialakulni a teljesség. Az általunk őrzött igazság nélkül az asszonyok nincsenek felvértezve, pedig szükségük van a védelemre. Ha titkainkat továbbra is magunknak őrizzük, ezzel a Gonoszt segítjük az asszonyok szellemének elpusztításában.
Ezért testvéreinknek - valamennyi Nővérünknek - kezet kell nyújtanunk, s arra kell kérnünk őket, hogy osszák meg velünk igazságukat. Nem marad más választásunk, mint hinni abban, hogy az asszonyok az egymásnak átnyújtott ajándékot szeretettel és tisztelettel fogadják. Mindez gátat vet a Gonosz hatalmának, ahogy ez már máskor is megtörtént ezen a szigeten. Az egykor tiszta vizű folyóink most szennyezettek, a zöld erdőkkel borított hegyeink kopaszok, a tenger élet-halálharcát vívja. Ahol régen halak milliói úszkáltak, most egy szál sincs belőlük. S ez a hideg Gonosz műve. Utolsó kincsünk, ami megmaradt nekünk, ami megóv a Gonosz hatalmától az asszonyok titkos igazságai.

Nootka indián asszony
 
 
0 komment , kategória:  Indián asszonyok bölcsessége  
iRing, az iPod-gyűrű
  2008-08-30 19:34:41, szombat
 
  Az iPod soha nem látott forradalmat hozott a zenelejátszók piacára, a divathullám még ma is bőven tart, sőt: újabb invenciózus termékeket ihlet meg. Ilyen az iRing is, amely egyszerre kellék és távirányító a lejátszóhoz.

A stílus, a technológia és az ergonómia mérföldkövét jelentette, és jelenti ma is az iPod a zenelejátszók piacán. Rengeteg gyártó merített az Apple vonalvezetéséből, kezelőfelületéből, de egy sem éri el az eredeti közkedveltségét. A techvilágban ezernyi kiegészítőt és kütyüt lehet kapni az iPodokhoz, egy sem éri el azonban az iRing szintjét: a gyűrű ugyan még nincs gyártásban, de a prototípus elkészült, és véleményünk szerint nem fognak sokat várni a piacra dobással.

A Bluetooth-kapcsolattal rendelkező kis ékszer alapvető funkciókat lát el. A logó bal és jobb oldalán lépkedhetünk a trackek között, a logónál hozzáérve, balra, illetve jobbra húzva ujjunkat pedig a hangerőt szabályozhatjuk. Az Apple ikont megpaskolva pedig a lejátszás - pause funkciókat használhatjuk.

A gyártó nem bízta a véletlen érintésekre sem a dolgot: a gyűrű alsó részén található, a perem kétoldalán elhelyezkedő gumicsíkot ujjunk behajlításával össze lehet nyomni, ez lezárja a kis berendezést, amely addig nem reagál semmire, amíg ezt a mozdulatot meg nem ismételjük. Az iRing tartója maga a töltő is egyben, csak bele kell helyezni a töltőt USB-kapcsolattal az áramforrásba, vagy számítógépbe csatlakoztatni, és a gyűrű fel is tölt. A klasszikus fehér és fekete színekben lesz kapható. 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Milliárdos homokdűne
  2008-08-30 19:31:45, szombat
 
  Doha is megkapja a magáét: már többször beszámoltak arról, milyen építészeti újítások mennek végbe a Perzsa-öböl országaiban. Most a katari Doha mellett épül egy merőben új, modern, a környezetbe mégis beilleszkedő csoda.

Doháról eddig politika és gazdaság miatt hallott a világ, a világgazdasági fórumok állandó székhelyéről lévén szó. Nemsokára az odautazók megismerkedhetnek az arab művészetekkel is, amikor elkészül a dohai modern arab művészetek múzeuma. Nem szabad meglepődni, ha egy sor Ferrarit, vagy Bentleyt lát az ember egy homokdűne előtt parkolni: az épület ugyanis épp erre hasonlít.

A kétemeletes, összesen 32 ezer négyzetméteres múzeum a tervek szerint tízezer alkotásnak ad majd otthont, és 2011-re készül el. A pályázatok közül nyertesként a New York-i Rafael Vinoly irodája került ki, ők tervezték meg a homokdűnét utánzó épületet. A struktúra egy különleges külső posztóborítást kap, amely a klíma és a szellőzés miatt nagyon fontos szerepet játszik. A múzeumban 5 ezer festmény, 700 antikvitás, kerámia, fémeszköz és ékszer, kalligráfiai mű is helyet kap. A tárlat tulajdonosa egy személy, Hasszán bin Mohamed al-Táni sejk, aki mindössze 10 éve kezdte el a gyűjtést.

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
A tolvajoktól nem látjuk az er
  2008-08-30 19:19:19, szombat
 
  A tolvajoktól nem látjuk az erdőt!

Mégis mit teszünk az illegális fakitermelés ellen, hogy apránként ne tűnjön el a szemünk elől egy védett erdő?
Egyre gyakrabban hallunk arról, hogy fatolvajok, illegális fakitermelők járnak erdeinkben. Főként télen igen jelentős mennyiségű fa indul el követhetetlen útjára biciklik csomagtartóján, átalakított Ladákban és teherautók platóin - a tulajdonos tudtával, vagy anélkül. Gondoljunk csak arra, hogy Sajólád mellett 2007 végére egy teljes Natura 2000 védettségű erdő tűnt el apránként! Sajnos világszerte is aggasztó a helyzet.Hatás, ellenhatás

Talán nem is kell magyarázni, hogy az illegális fakitermelés okozta természeti, gazdasági és társadalmi károk mennyire súlyosak. Az egyéni vállalkozók, fakitermelő vállalatok és az államok gazdasági vesztesége mintegy 9,5 milliárd euró világszerte, és sok országban komoly érvágásnak számít az így kieső állami bevétel. Társadalmi szempontból legsúlyosabb hatása a bűnözés fokozódása. Az erdők pusztítása nyomán megszűnnek olyan alapvető ökológiai szolgáltatások, mint a vízbázis vagy a talaj védelme, növekszik az árvizek és a tüzek kockázata. Sok őshonos népcsoport elveszítheti lakhelyét, élelmiszerének, gyógyszerének forrását. Ráadásul az illegális fakitermelés gyakran a védett, utolsóként megmaradt erdőket érinti, ami súlyosan befolyásolja a törékeny élővilág túlélési esélyeit, és ezáltal az erdő helyreállításának lehetőségei is korlátozódnak.


Kitekintés a világba

A WWF nyáron megjelent tanulmányából kiderül, honnan hová kerül az illegálisan kitermelt faanyag. Vizsgáljuk meg kicsit a számokat.

A világ legjelentősebb illegális fakitermelő körzetei Latin-Amerikában, Afrikában, Délkelet-Ázsiában és a Kelet-Európától az orosz Távol-Keletig húzódó térségben találhatók. Az utóbbi terület egy része ma már az EU-hoz tartozik (pl. a balti államok), így a probléma közvetlenül minket is érint. Az EU-ban jelentős mennyiségű fát importálunk a többi körzetből is, aminek következtében a felhasznált nyersanyagok és termékek csaknem 20%-a illegális, vagy bizonytalan forrásból származik. Egyre jelentősebb partnernek számít az importban Kína, ahonnan ugyancsak az orosz Távol-Kelet és Délkelet-Ázsia illegálisan kitermelt faanyaga jut el hozzánk. 2003 és 2006 között csak a Kínából származó EU-faimport 4 millió m3-ről 11 millió m3-re emelkedett.

Az EU országai összesen 428 millió m3 fát vágnak ki évente, amihez 163 millió m3 érkezik a világ más tájairól. A rönkfa 81%-a Kelet-Európából és Oroszországból származik, ennek fele Finnországon keresztül. Nyugat-Afrikából kisebb mennyiségű, de igen drága trópusi rönkfa érkezik. Délkelet-Ázsiából elsősorban bútorokat és papírt vásárol az EU, Dél-Amerikából ugyancsak papírt illetve papír-alapanyagot.

Ha figyelmünket Európa keleti felének (EU-tag, vagy EU-n kívüli) országai felé fordítjuk, a következő helyzet körvonalazódik: az illegális, vagy bizonytalan eredetű faanyag legnagyobb részben (csaknem 10 millió m3, az összes illegális faanyag egyharmada) Oroszországból érkezik. Más, nem EU-tagok közül jeleskedik még Fehéroroszország, Ukrajna és Bosznia-Hercegovina is. Az ukrán illegális fakitermeléshez Magyarország különösen nagy szerepet játszik, hiszen az Ukrajnából kitermelt, főként bizonytalan eredetűnek mondható faanyag (legnagyobb részben fenyő rönkfa) elsőszámú átvevője éppen Magyarország, 21 %-os részesedéssel! A már EU-tag kelet-európai országok között ugyancsak akad néhány, ahol a fakitermelés jelentős részben illegálisan történik. A dobogót Észtország, Lettország és Bulgária foglalja el. Mindhárom országban 40% feletti az illegális fakitermelés aránya. Szlovákiában mintegy 10%-ra tehető a részesedés, míg Magyarországon 1% körüli.Az erőfeszítés meghozza a gyümölcsét?

Ugyan az illegális fakitermelés és kereskedelem visszaszorítására az Európai Bizottság még az új tagok belépése előtt, 2003-ban kidolgozott egy akciótervet, a FLEGT-et (Forest Law Enforcement Governance and Trade, vagyis Erdőtörvény-érvényesítés, Kormányzás és Kereskedelem), ami az illegális fakitermelés forrásaként és a faanyag felvásárlójaként szereplő EU országok közötti önkéntes, kétoldalú szerződésekre épül, és elsősorban tanúsítványok alkalmazását és eredetkövetést ír elő. De mivel a termelő országok közül éppen a leginkább érintettek nem vesznek részt az együttműködésben, mások pedig időközben EU tagokká váltak, ráadásul több módszer is létezik a rendelkezések megkerülésére, az akcióterv nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az FSC tanúsító rendszer például egy létező lehetőség lenne, amely a fakitermelés törvényessége mellett annak fenntarthatóságát is igazolja, de ennek elterjedése még sok helyen gyerekcipőben jár.

Az eredmény tulajdonképpen tehát még mindig az, hogy nincsenek olyan nemzetközi vagy akár hazai hatékonyan működő jogszabályok vagy megállapodások, amelyek elegendő biztosítékot nyújtanak az illegális fakitermelés ellen. A probléma megoldásra vár.

Aki a gondolatokat megosztotta: Permalink az fn blogból
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Polónium is van a cigarettában
  2008-08-29 14:48:45, péntek
 
  Erősen rákkeltő, elsősorban a tüdőt roncsoló radioaktív polónium is van a cigarettákban, állítja egy amerikai tanulmány, és erősítik meg magyar szakemberek - írta a Népszabadság.

A polónium 210 (egyik legveszélyesebb radioaktív anyag) jelenléte a cigarettában évtizedek óta ismert a dohányipar előtt, de erről csak most kerültek nyilvánosságra belső feljegyzések Amerikában - hivatkozott a lap az egyik legtekintélyesebb amerikai orvosi folyóirat, az American Journal of Public Health cikkére.

A nagyvállalatok vezetői tudtak a veszélyről, de mindent megtettek, hogy az erre vonatkozó dokumentumokat megsemmisítsék, a szakembereknek pedig megtiltották a publikálást.

A magyar dohányzáskutatók is folyamatosan vizsgálják a sugárzó anyag jelenlétét a cigarettában. Ha abból indulunk ki, hogy valaki napi 16 szál cigarettát szív, egy év alatt 0,1-0,3 msievertnyi sugárterhelésnek teszi ki a szervezetét, ami éppannyi, amennyit a csernobili katasztrófa okozott Magyarországon - írta a Népszabadság.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez az asszonyok ideje 9.
  2008-08-29 08:32:34, péntek
 
  Mi, akik a hagyományaikat őrző indiánok közé tartozunk, igyekszünk a hagyományaink szerint élni, ez a szertartásaink lényege.

A legtöbb ember soha nem kerül kapcsolatba a szellemmel, mert nem jutnak túl a testen. Ez bizony nagy kár.

Mások nem jutnak túl az észen, a dolgok logikáján.

A szellemi túl kevés táplálékot kap, de ettől még létezik. Az asszonyok tudnak a létéről. Néhányan kezdik megérteni, s elismerni a szellem létezését. Jobb lenne, ha Ti, férfiak is több megértéssel viseltetnétek iránta!

Amíg a szellemiségről nem veszünk tudomást, addig sok szerencsétlenség, háború, az élvezeti cikkekkel való visszaélés számos formája, igények, vágyak, éhség és szeretetnélküliség kísér bennünket. Az erőszak mindenféle formája létezik az emberek között, az állatok, a Föld és az egész teremtés ellen. Mindezek a nehézségek hosszú távon mély sebeket okoznak.

Mindenkinek megvan a maga útja. Mindenkinek! Ahhoz, hogy a saját utadat járhasd, meg kell értened az összefüggéseket, szeretetet és tiszteletet kell táplálni magadban. Ha letérsz erről az útról, fájdalom és zavarodottság lesz a részed, teljesen mindegy, hogy egyébként mit teszel. Ugyanez érvényes egy egész országra, mind az egész világra. Ma ezen a ponton állunk. Nézz körül, mi történik a világban.

A dolgok változnak. Ez az asszonyok ideje. Ebben bizonyos lehetsz, eljött az asszonyok ideje, ha látják, ha nem. A befogadás korát éljük, s a befogadás asszonyi tulajdonság.

Idős indián asszony, aki nem akarja megnevezni magát
 
 
0 komment , kategória:  Indián asszonyok bölcsessége  
Ez az asszonyok ideje 8.
  2008-08-29 08:28:35, péntek
 
  Az vagy, ami az édesanyád.
A világot, s minden létező dolgot az édesanyád szemével látsz.
Amit később az apáktól tanulsz, az valami más.
A kultúrák láncolata asszonyok lánca, akik a múltat összekötik a jövővel.

Shirley Hill Witt, Mohawk
 
 
0 komment , kategória:  Indián asszonyok bölcsessége  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 93 
2008.07 2008. Augusztus 2008.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 93 db bejegyzés
e év: 1142 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 191
  • e Hét: 1083
  • e Hónap: 2917
  • e Év: 2917
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.