Belépés
idgie1975.blog.xfree.hu
Minden csak hozzáállás kérdése... Cs Ildikó
1975.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Csiga
  2008-09-28 15:18:26, vasárnap
 
  Francia házaspár szombaton együtt megreggelizik, majd Marie elküldi Pierre-t csigát szedni az ebédhez. El is megy a pali, gyorsan szed egy kosárral, aztán elugrik a barátnőjéhez és jól eltöltik az időt. A kellemes fáradtságtól elalszanak, és csak késő délután ébrednek föl. Pierre
rémülten rohan haza, és miel?tt a bejárati ajtót kinyitná, szétszórja a csigákat a lépcsőn. A kulcs hangjára persze ott terem Marie, és már kezdené is a balhét, mikor Pierre rászól a csigákra:
- Mozgás fiúk, mindjárt otthon vagyunk!

 
 
0 komment , kategória:  Vicces!  
Az ember azt teszi,amire képes
  2008-09-27 15:54:51, szombat
 
  Tatiosz:

Vajon tudod-e, mi az amire az ember képes?
- Ugye nem tudod. Pedig bizonyára voltál már - hiszen mindenki volt - olyan átkozottul gonosz helyzetben, amikor erődet a kétségbeesésig megfeszítve ezt kívántad: "Bárcsak többet tehetnék valakiért - egy kagylóért, egy füszálért, egy kutyáért, egy emberért"
Tudom, voltál már olyan helyzetben, amikor "valaki" - mondjuk egy ember - rádemelte tekintetét, és szemei némán kérleltek: "Segíts nekem!" - Te pedig elfordultál, mert féltél magadtól, hogy te volnál az, aki arra hivatott, hogy őt felemelje...
De mégis szívből kívántad: bárcsak tehetnél "valamit" érte, vagy még annál is többet. Ezért visszanéztél rá, ő pedig ugyanazt a kifejezést viselte arcán, mint az első pillanatban; a könyörgés megkövesült a tekintetében, ami ilyesfélét jelentett: "Nem tudnál mégis tenni valamit értem?"
Talán soha nem féltél még magadtól, mint most - gyönge pillanataid megakadályoztak ebben.
Vajon tudnál-e ezek után lelkiismereted szemébe nézni, tovább hurcolva az érdektelenség bűnét szívedben, amely feketére festi az emberi lelket, és amit sok helyütt a világban önzésnek neveznek. Én csak így becézem "idegen hatalom."
Most pedig arra kérlek, válaszolj a kérdésre:
Az ember mindig azt teszi amire képes?
És te ezt válaszolod: igen.
Ha kevés volt - mondod -, ennyire futotta, a sekély vízbe még senki sem fulladt bele. Ha pedig sok volt - ezt is tőled idézem - a mélybe jutottál, pontosan oda, ahol a felemelkedni vágyót felkaroltad. Az ember törékeny holmi. Érje be hát az eléggel - ezt még mindig te mondod.
De vajon mit jelent a léleknek ez a szó: Elég?

Fordította: Vágó Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Filo...  
Életművészet
  2008-09-27 15:52:24, szombat
 
  Tatiosz:

Elfogadni tudni a boldog napokat, de az örömteleneket is.
Sem kicsordulni, sem elsivárulni.
Sem elcsorbulni, de túl sokat sem érni. Sem szónokolni, sem elnémulni.
Nem megtenni gyorsan, de nem is késlekedni.
Nem hivalkodni, és nem tetszelegni: sem az éles kést, sem a díszes cserepet nem kíméli az idő. Az előbbi elcsorbul, az utóbbi színét veszti.
Utat választani, de nem a sikerét hanem a boldogságét. Az uton járni, majd végig menni; a nagyságot az erénnyel, nem a szerencsével mérni.
Egyszerűen boldognak lenni - disz, ragyogás, külcsin nélkül.

Fordította: Vágó Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Filo...  
Én is
  2008-09-27 15:50:15, szombat
 
  Én is világot hódítani jöttem
s magamat meg nem hódíthatom.

Csak ostromolhatom nehéz kövekkel
vagy ámíthatom és becsaphatom.

Valaha én is úr akartam lenni
ó bár jó szolga lehetnék!

De jaj, szolga csak egy van: az Isten
s uraktól nyüzsög a végtelenség.

/Weöres Sándor/

 
 
0 komment , kategória:  Érzéseim.../cseppben a tenger/  
A házasságról
  2008-09-27 15:32:39, szombat
 
  Khalil Gibran, A próféta c. művéből részlet.

Ekkor Almitra újra megszólalt mondván:
És a házasság, Mester?
Ő pedig e szavakkal válaszolt:...
Szeressétek egymást, de szerelmetek
ne váljék bilinccsé.
Legyen inkább olyan, mint a tenger,
melynek lelketek partjai között
ringanak hullámai.
Töltsétek egymás poharát, de ne igyatok
egymás poharából.
Osszátok meg kenyereteket, de ne egyétek
ugyanazt a morzsát...
Daloljatok és táncoljatok együtt, de
mindegyitek maradjon meg önmaga.
Mint a lant húrjai, mindegyik külön kifeszítve,
bár együtt zengenek, egy harmóniát.
Adjátok egymásnak szíveteket, de ne legyetek
egymás őrei,
Mert csak az élet tenyere foghatja át
szíveteket,
Éljetek együtt, de ne feszélyező
összetapadásban.
Mert a szentély oszlopai is úgy emelkednek magasba,
hogy távolságok vannak közöttük.
S a tölgy és a ciprus se tud egymás árnyékában
virulni.
 
 
0 komment , kategória:  Filo...  
A BAR-listáról
  2008-09-27 15:05:46, szombat
 
  A Központi Hitelinformációs Rendszer - korábbi nevén BAR -, röviden KHR a bankok közötti kommunikációt segíti. Minden olyan ügyfél adatát tartalmazza, aki a hitelintézetek szerint rossz adósnak számít. Aki pedig rossz adós, az kevés eséllyel indul bárminemű hitelkérelem esetén. Sokan azonban nemcsak azt nem tudják, hogyan kerülhet be valaki a köznyelven csak feketelistának nevezett rendszerbe, hanem azt sem, hogy mindez milyen következményekkel is jár rájuk nézve.

Éppen ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a KHR-rel kapcsolatban, sőt, olyan részleteket is elárulunk, amit talán csak nagyon kevesen tudnak!

1. Már a minimálbér összege is elég
Az egyik legfontosabb tudnivaló a KHR-rel kapcsolatban, hogy minden olyan személy felkerülhet a bankok közötti "feketelistára", akinek hiteltartozása eléri vagy meghaladja a mindenkori minimálbér összegét. Ez azt jelenti, hogy elég jelenleg 69 ezer forinttal tartoznod ahhoz, hogy a hitelintézetek rossz adósnak minősítsenek. Az adataid azonban csak akkor kerülnek be valóban a rendszerbe, ha ez a tartozás legalább kilencven napig fennáll. Ekkor viszont visszavonhatatlanul regisztrálnak, ráadásul hiába törleszted akkor már a tartozást, az adataidat a rendszer öt teljes évig megőrzi, és csak ezután törli - akkor már véglegesen.

2. A hamis adat is elég a listára való felkerüléshez
Tévhit, hogy csak az kerülhet be a KHR rendszerébe, aki valamekkora összegű tartozást halmozott fel. A rossz adósnak minősítést az is megkaphatja, aki a saját vagy más adataival élt vissza. Ilyen eset például, amikor egy másik személy tulajdonában lévő bankkártyát az ő tudta nélkül használsz, vagy bármilyen, hitelintézettel kötött szerződés során valótlan adatokat közölsz - legyen az egy egyszerű folyószámla-szerződés, vagy éppen egy hallgatói hitelszerződés.
Ha fény derül a dologra, még akkor is kellemetlen következményekkel járhat, ha nem tudatosan adtál meg hamis adatokat - erre a legjobb példa az, amikor a hallgató nem tájékoztatja a Diákhitel Zrt.-t a jogviszonyában beállt változásokról.

3. A KHR-be való bekerülésről jogod van tudni
Mielőtt azon kezdenél töprengeni, vajon te szerepelsz-e már a KHR-ben, tudnod kell, hogy mindez nem a tudtod nélkül, és nem is egyik pillanatról a másikra történik. Ha valamilyen valótlan adat vagy okirat használatának lehetősége áll fenn, az adott hitelintézet még az éppen szóban forgó szerződés megkötése előtt tájékoztat ennek tényéről. Annak az esélye tehát elég kicsi, hogy a tudtod nélkül használj hamis adatokat, és ennek folytán kerülj be a rendszerbe.
A legegyszerűbb út a listára még mindig a tartozás. A hitelintézetek mindennemű kölcsönszerződés megkötését követően írásban tájékoztatják az ügyfeleket arról, hogy milyen feltételek esetén kerülhetnek be a KHR-be. Emellett harminc nappal az adatok KHR-be történő továbbítása előtt értesítik az ügyfelet, ha akkor tartozást halmozott fel, hogy az már elég a listára való felkerüléshez, az adatok továbbítását követően pedig annak tényéről nyolc napon belül ismét tájékoztatnak.

Évente egyszer, ingyen
A törvény lehetővé teszi, hogy évente egy alkalommal díjmentesen tájékozódj arról, hogy az adataid szerepelnek-e a rendszerben. Mindezt egy, az adott hitelintézetnél beszerezhető ügyféltudakozvány segítségével teheted meg, amelyre a választ postai úton, kézbesítési bizonyítvánnyal feladott irat formájában kapod meg.

4. A KHR nem zárja ki további hitel felvételét
Ha az adataid valamilyen oknál fogva felkerülnek a rendszerbe, az hatással lehet arra, hogy a továbbiakban milyen eséllyel indulsz bárminemű kölcsön igénylésekor.

Korábban elképzelhetetlennek tűnt, hogy bárki is hitelt kapjon, aki a KHR-ben szerepel, manapság azonban már nem ennyire kilátástalan a helyzet.
Fontos tudni ugyanis, hogy a KHR nemcsak a nevedet tartalmazza - mint rossz adós -, hanem minden személyi és lakcím-azonosító adatodat, a kölcsönszerződés adatait, valamint a lejárt és a meg nem fizetett tartozással kapcsolatos adatokat. Ennek a széles adathalmaznak köszönhetően lehetőség van arra, hogy a "feketelistán" való szereplés ne jelentse egyértelműen a jövőbeli hitelkérelmek egyértelmű elutasítását - arról egyébként is minden esetben a szóban forgó hitelintézet dönt saját belátása szerint.

femina.hu
 
 
0 komment , kategória:  Lovééé  
Hisztik és dackorszakok 1
  2008-09-27 14:59:04, szombat
 
  Hogyan kezeljük a kezelhetetlent?

Ijesztő látvány az áruház padlóján a sikítva vergődő gyerek. Mellette a leizzadt szülő, ahogy igyekszik megoldani a nem épp vidám helyzetet. Ennél csak egy lehet ijesztőbb: ha a földön visító darab történetesen a Te gyereked.

Ezt a helyzetet hogy oldod meg? Az első reakció, ami beindul, a szégyen, és a másoknak való megfelelés. Pedig, ha csak a gyerekre koncentrálsz, hatékonyabban tudod kezelni a helyzetet - közép- és hosszútávon biztosan. Igen, a te bosszantásodra találja ki az egészet. Nem azért, mert bántani akar, hanem mert ő is szeretne erős és határozott lenni. Létezik néhány trükk, amivel viszonylag könnyen le lehet vezetni a gyermek feszültségét, és elkerülheted a nagy hisztiket. Bátran kísérletezd ki a nektek valót!

Mini-dackorszak

A szakirodalom nem igazán említi, de a mostani gyerekeknél egyre nyilvánvalóbb az egy éves kor körüli első hisztis korszak. Ekkor ül, majd áll fel, esetleg már önállóan menni is tud, egyszóval alapvetően megváltozott a világhoz fűződő viszonya. Hogy ebben mégsem tud mindent azonnal elérni és a magáévá tenni, nagy-nagy bosszúsággal töltheti el, ez a nyafogás oka. Azok a gyerekek, akiket odafigyelő, megengedő (de nem szabály nélküli), okos környezet vesz körül, nem hisztiznek annyit ebben a korszakban.

Se veled, se nélküled

Az újabb szülőt próbáló időszak a két-három éves kor körül következik be, amikor már fizikailag nagyon sok dolgot képes megtenni, de egyre többször veszi észre, hogy segítség nélkül nem jut előbbre. Ez a se veled, se nélküled időszaka, amikor a gyerek elkezd a kortársai felé fordulni, várja és vágyja az információkat, de még nagyon szükséges (persze, csak ha ő akarja) a szülői jelenlét. Ez az első elválások időszaka is, hiszen ekkor kerülnek a kicsik bölcsődébe, óvodába. Ezek az okok belső feszültséghez vezetnek, az átmeneti bizonytalanság, az önálló helykeresés pedig hisztit szül.

Panna a cipőboltban

Épp Balázs fiamnak kellett cipőt vennem, és persze magammal vittem a kislányomat is. Igazi nőci, úgyhogy már elég korán fel voltam készülve rá: a vásárlás, főleg cipő- és ruhaboltban nem lesz zökkenőmentes. Kitalálta, hogy neki épp az a rózsaszín, csilivili szandi kellene, de nagyon. Csak úgy nyomatékul meg földre vetette magát - amit egyébként azelőtt sosem csinált, úgyhogy részben meglepődtem, másrészt meg majdnem felnevettem, olyan helyesen adta elő! Én következetesen ellenálltam a hisztivel megtámogatott követelésének, és elmagyaráztam, hogy ezzel semmit sem ér el, tehát akár be is fejezheti. Ő nem adta ilyen könnyen, fetrengett tovább. Én meg türelmesen kivártam, sőt mellé is ültem a földre, de látványosan a fiammal foglalkoztam, közben persze odasúgtam neki, egészen közelről, hogy én még így is nagyon szeretem, de hiszti nélkül még jobban, és már igazán abbahagyhatná, m ert úgysem megyünk így semmire. Két perc múlva megtörölte könnyes szemét, felállt és a legnagyobb nyugalomban odasétáltunk a pénztárhoz.

R.Á.

Folytatjuk

Kicsikről és nagyokról a Nana.hu oldalain


 
 
0 komment , kategória:  GyerekS - szülőknek  
Beszéd és íráskészség
  2008-09-27 14:51:16, szombat
 
  Az elhúzódó vagy kezeletlen pöszeség következményei

Ha egy gyermek artikulációs hibákkal kerül az iskolába, diszlexia-veszélyeztetettnek tekinthetjük az olvasás-írás elsajátításának esetleges nehézsége miatt. Ha egy adott hangot, hangcsoportot másképp ejt, esetleg másképp hall, akkor ezek a betűtanulási folyamatot nehezíthetik. Az olvasás-írás tanulása mellett javasolt egy párhuzamosan futó logopédiai terápia, melynek során a szakember úgymond "letisztázza" a gyermekben a hang-betű kapcsolatokat.

Olvasási-írási nehézségek pöszeség esetén

A hibásan ejtett hangok miatt a hang-betű kapcsolatának megértése, megjegyzése nehezített. Nem csak olvasásban, hanem írásban is súlyos hibákat véthetnek a gyerekek. Mássalhangzócserék, magánhangzócserék, hangtorzítások, hanghiányok jellemzik a pösze beszédet. A hangos beszéd elégtelensége az olvasásban is jelentkezik. Nehezen érthető mind a hallgatóság, mind a pösze gyermek számára az olvasott szöveg. A hibásan képzett hangok miatt a betűk nem állnak össze értelmes szavakká a gyermek számára.

Hibák az írásban

Írásnál megfigyelhető a beszédrészek egybeírása, különírása, betűkihagyások, szótagkihagyások, betűsorrend felcserélése, fölösleges betűk hozzáadása, elválasztási hibák, ékezethibák. Ha a beszédhiba hallási észlelési, hallási differenciálási problémákkal is együtt jár, nehezített a gyermek hallás utáni írása, hibásan hallja a hangot, hibásan ejti, sok esetben ahogy ejti, úgy cseréli fel a betűket írásában.

Az írás nem egyszerűen a hang átváltása betűre, ennél mélyebb gondolkodást, elvont, bonyolult folyamatot jelent. A gyakori íráshibák a tollbamondásoknál a legjellemzőbbek, de később az önálló fogalmazások írásánál is gondot okoz, hogy saját magának rosszul mondja a gyermek a szavakat. Gond lehet a pösze beszédű gyermeknek a szókiemelés, szótagolás, hangokra bontás folyamata is.

Diszlexia, mint következmény

Egy pösze beszédű tanulónál sokszor olyan súlyos formában jelentkezik a lemaradás, hogy makacs diszlexia alakulhat ki. A logopédusok ezért a foglalkozások során már óvodás korban nagy hangsúlyt fektetnek a pöszeség korrekciója mellett a diszlexia prevencióra is. Játékos formában fejlesztik a nagymozgást, finommotorikát, érzékelést, észlelést, differenciálást (vizuális, akusztikus, taktilis, kinesztétikai), koncentrációt, memóriát, figyelmet, testsémát, téri orientációt, sorrendiséget, ritmust.

A logopédiai terápia fontossága

A pöszeség terápiáját minél előbb el kell kezdeni. Ha általános, sok hangra kiterjedő a beszédhiba, ajánlott már 4 éves korban egy előkészítő, hallásfejlesztésre, ajak-, nyelvgyakorlatokra alapuló nagyon játékos (bábok szerepe) foglalkozást elkezdeni. Játékosan, indirekt úton kell a hangfejlesztéseket is végezni. Öt éves kortól már a hallási differenciálásokkal kibővülő egymásra épülő rögzítősorok, automatizmusok gyakoroltatása a fő feladat. Nagyon fontos a szülőkkel való szoros együttműködés, a napi otthoni gyakorlás a logopédus útmutatásával. Az automatizálások szavakban, mondatokban, versikékben, később hangos olvasás útján rendszerint a beszédbe való beépülést eredményezik.

A diszlexia megelőzésében és javításában egyaránt segít a Varázsbetű

Makacs pöszeség esetén a diszlexia terápiája elengedhetetlen szükségességű már a kisiskolás kortól kezdődően. A logopédiai terápiát nagyszerűen kiegészítheti a Varázsbetű programcsalád változatos, mindenre kiterjedő feladatsora.

A pösze-diszlexiás gyermekek segítségre szorulnak a szavak egybeírásánál, különírásánál, a betű-, szótag-, szókihagyások, betűsorrend fölcserélések javításában. A szavak betűkből való alkotása a sorrendiséget, az analízis-szintézis folyamatát javítja. A Varázsbetű sokat segíthet ezek leküzdésében. Javítja a helyesírást, rengeteg szóanyaggal, szómagyarázattal, gyűjtőnevek alá rendelésekkel gyarapítható a gyerekek szókincse. A szó-kép, mondat-kép egyeztetések megkönnyítik az olvasás elsajátítását. Mondatalkotási készségük, szövegértésük is fejlődik a program használata során.

Nagy hangsúlyt helyez az állandó dicséretre, jutalmazásra, ez motiválja a gyerekeket a további örömteli, szinte észrevétlen tanulásra. Játékosan, izgalmasan gyakorolva az olvasást, helyesírást feloldhatjuk a gyermekekben az iskolai kudarcokat, játszva végzik el a nehézségeket okozó nyelvi feladatokat.

Játékötletek

Beszédmotorika fejlesztése

Ajak- és arcizomgyakorlatok:

- Arc felfújása léggömbbé, majd a levegő ide-oda "pingpongozása".

- Irigy maci játék: Elvarázsolunk egy szalvétát lépesmézzé, a gyermek az ajkai közé szorítja, mi el akarjuk venni, de ő nem adja.

- Hal beszéd: Kicsi hal beszédének utánzása picire kerekített száj nyitása-zárása, majd anyukája ahogy válaszol, nagyra nyitva nyitás-zárás.

- Zizi csipegetés: Kistányérra zizit szórunk, mi leszünk a kismadarak, kerekített ajkakkal kell felcsipegetni a szemeket.

- Havazás játék: Apróra tépett papírt adunk a gyermeknek, ez a hó, egyenként helyezze az ajkai közé, és egy erős "p" ejtéssel röptesse el a "hópelyhet".

Fújó gyakorlatok:

(Tanítsuk meg a gyermeket a fújás és a szívás közti különbségre egy pohár víz és szívószál segítségével!)

- Lufi, papírzacskó, trombita, síp, szájharmonika, gyertyák, szappanbuborék, tollpihe fújások

- Labdafújás: Vattagolyóval vagy pingponglabdával kell fújni úgy, hogy szemben ülve egy asztalon kijelöljük a felezővonalat, és azon kell átfújni. Lehet az asztalról lefújni, később vigyázni, hogy ne essen le, és a legnehezebb, ha pálcikákból készített kapuba kell befújni. Lehet meccseket játszani, az győz, aki kevesebb gólt kap.

Szívógyakorlatok:

- szívószál segítségével híg és sűrű folyadékok kiszívása

- folyadék felszívása kistányérról

- füzetlapok beszippantása és lapozása

- pattogatott kukorica átrakása egyik tányérból a másikba

- papír és műanyag golyócskák összegyűjtése és átrakása egy játékteherautóra vagy kosárkába

- papírvirágok felszippantása és átadása egy másik gyermeknek

Ajakgyakorlatok:

- Pecsételős játék: Parafadugó ajkak közé szorításával pecsételgessen a gyermek, belemárthatja paradicsompürébe, lekvárba, csokiba stb.

- Golfjáték: Vegyenek egy szívószálat vagy ceruzát az ajkak közé, és mozgassanak vele előre egy műanyag vagy papírgolyócskát. Közben válasszanak célpontokat, vagy küzdjenek le akadályokat.

- Pecázás: Egy gombon fűzzenek át zsineget, a végére kössenek egy horgot, és különféle tárgyakra erősítsenek hurkot. A gombot az ajkak mögé, a zárt fogsor elé helyezzük, a "halakat" így pecázzák ki. A horgászzsinór egy ceruzára is rácsomózható, ilyenkor ezt szorítsák az ajkakkal.

- Orosz tekézés: A lengő golyóval (melyet a gombon átfűzött zsinegre erősítünk és az ajkakkal tartunk) borítsák fel a lehető legtöbb bábut, melyeket dugókból, fapálcikákból készíthetünk. Lehet nehezíteni, hogy csak bizonyos bábukat találjanak el anélkül, hogy a többiek felborulnának.

Nyelvgyakorlatok:

- Tejlefetyelés: Cicák vagyunk, a tenyerünk a képzeletbeli tányér, ahol van a tejecske, és a nyelv kinyújtásával és kanalazásával isszuk meg. Végezetül lenyaljuk a tejet a szánkról fent, lent, oldalt, körbe-körbe mozgásokkal.

- Fagyi nyalogatás: Fagyit vásárolunk, elképzeljük milyen, majd a szánk előtt tartva a tölcsérben nyalogatjuk lentről fölfelé. Ha "olvad", a tölcsér oldalát is lenyalogatjuk.

- Harangozás: Húzza meg a bal fülét, nyújtsa a nyelvét balra, majd jobbra is. Bent a szájban is, mintha pingpongozna. Nyomja meg az orrát, emelje fel a nyelvét, majd lefelé az álla felé.

- Beszállunk az autóba (ajakberregés), majd irány az állatkert!

Zsiráf: Felnyúl a fára (nyelvet az orr felé mozgatjuk), majd lehajol inni (az állunk felé mozog a nyelv)

Kutya: Csóválja a farkát (a nyelvet a jobb majd a bal szájzugba mozgatjuk minél gyorsabban)

Oroszlán: Megeszi a húst (felső fogsort az alsó ajakra helyezik, majd az alsó fogsort a felső ajakra). Ha finom volt az ebédje, körbenyalja a száját.

Teve: Kéri a cukrot a látogatóktól (a nyelvet az alsó fogsor mögé helyezzük - nevet a szánk- a nyelvet előre-hátra hintáztatjuk.

Kanalasgém: Mutassa meg milyen a csőre (nagyra tátott szájjal a nyelvből kanalat formázunk).

Zebra: Hajtsuk meg a zebrát (csettintsünk a nyelvünkkel). Az öreg zebra lassan megy (lassan csettintünk), a fiatal gyorsan vágtázik (gyorsan csettintünk).

Víziló: Most egy nagy, lusta, lomha állathoz megyünk, amelyik a vízben él. A víziló kinyitja nagyra a száját, ásítozik: óaá, óaá (tátogassák jó nagyra a szájat).

Vidám együttlétet kívánok!

Üdvözlettel:

Bartók Erika

 
 
0 komment , kategória:  GyerekS - szülőknek  
Nyugdíjasház
  2008-09-27 14:48:51, szombat
 
  Két öregúr üldögél a nyugdíjasház kerti padján. Egyik odafordul a másikhoz és így szól:
- Te Béla, én 83 éves vagyok, és tele vagyok kínokkal és fájdalmakkal. Tudom, hogy te is korombeli vagy. Te hogy érzed magad?
- Én úgy érzem magam, mint egy újszülött.
- Valóban? Mint egy újszülött?
- Igen. Nincs hajam, nincs fogam, és azt hiszem, bevizeltem...

 
 
0 komment , kategória:  Vicces!  
Trükközzön a csempével!
  2008-09-26 22:39:32, péntek
 
  5 tipp felújítóknak

1. Egymás melletti helységek csempézéséhez ugyannak a burkolatcsaládnak a lapjait érdemes használni. Ha csak színben vagy méretben variál, a látvány egységesebb lesz, a teret tágasabbnak érezzük, vagyis szellősebbnek, nagyvonalúbbnak ható lakótér alakítható ki. Egymásból nyíló vagy egyterű helyiségekben a sötét-világos vagy fényes-matt csempék kontrasztjával jelezhetjük az eltérő funkciókat (pl. nappali / étkező / konyha, vagy a fürdőszobában zuhanyzó / wc blokk).

2. Bordűrrel nem csak egyszerűen egy "csíkot húzhatunk" a csempézett fal tetejére, vagy deréktájon! Ráirányíthatjuk vele a figyelmet a tükörre, de keretbe foglalhatjuk vele a mosdó részt is. Ha épített pult kerül a fürdőszobába, annak éleit is díszíthetjük bordűrrel, vagy kifejezetten erre a célra gyártott "csempecsíkkal". Gondolkodhatunk függőleges vagy vízszintes bordűrcsíkon is. Megtehetjük ugyanezt úgy is, ha a csempecsaládból egy eltérő színárnyalatú alap csempét használunk.

3. Fürdőszoba tervezésekor döntsük el, hogy fali vagy álló tükröt szeretnénk-e. Figyeljünk az elhelyezésekor arra, hogy mit fogunk benne látni. Nehogy egy bojler képe fogadjon a tükörben a fürdőszobába belépve! Mindenki tudja, hogy tükörrel tágíthatjuk a teret. Nagy tükörrel nagyon. Íme!

Háromféle élmegmunkálás közül választhatunk: vágás, csiszolás, fazettázás.
Mit jelentenek ezek?
- A vágott tükröket általában közvetlenül a csempe közé teszik be. A burkolás során kihagyják a helyét, bordűrrel foglalják keretbe.
- A csiszolt élű tükrök szinte teljesen úgy néznek ki mint a vágottak, csak a szélek nem élesek.
- A fazettázott tükör olyan hatást kelt, mintha saját anyagából lenne körbekeretezve. A két utóbbi típust akár burkolás után is ráérünk felragasztani.

4. Épített pult kialakításán gondolkodik? Egyaránt lehet a fürdőszoba, vagy a konyha-étkező meghatározó látványeleme. Megtöri a hagyományos "egysíkú" burkolást.

5. Csempelerakási kombinációk gondos megtervezésével plusz költségek és dísztárgyak nélkül is egyedivé és látványossá varázsolhatjuk lakásunkat!


További csempe-trükkök sok képpel: www.csempefutar.hu
 
 
0 komment , kategória:  LakHATÁS  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2008.08 2008. Szeptember 2008.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 996 db bejegyzés
Összes: 2612 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 69
  • e Hét: 355
  • e Hónap: 1661
  • e Év: 1661
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.