Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Részlet egyházi kiadványból
  2009-01-05 14:12:11, hétfő
 
  Bölcskei Gusztáv nem lehet püspök az alant közölt indokok alapján:
1. Bölcskei Gusztáv visszaélt hivatalával, koholt, hamis vádak alapján gonosz hadjáratot indított ifj. Hegedűs
Lóránt lelkész ellen. Most nem Rákosi, hanem Bölcskei folytat koncepciós pert, az igaz utat, az igazság feltárását követő lelkész ellen. Bölcskei vétkes mivel a Zsinat tagjait és a Református Egyházi bírságot hamis módon félrevezette és befolyásolta, hogy ítéljék el ifj. Hegedűs Lórántot a hamis vádak alapján. Ezek szerint Bölcskei Gusztáv nem alkalmas püspöknek.
2. Bölcslkei Gusztáv megszegte az egyház törvényeit, mivel rosszindulatú, hamis módon felhasználta azt, ifj.
Hegedűs Lóránt lelkész alapvető emberi jogai megcsorbítására. Bölcskei évek óta gyűlöletes hadjáratot folytat ifj. Hegedűs Lóránt ellen. A Vértesaljai Református Egyházmegye bírósági tanácsa 2008. november 27-én Kápolnásnyéken tartott tárgyaláson másod fokon felmentette ifj. Hegedűs Lóránt református lelkészt a hamis vádak alól. A bíróság megalapozatlannak találta és elutasította a panaszosok, Bölcskei Gusztáv és Nagy Sándor zsinati tagokat rosszindulatú, hamis beadványát. Előzőleg, az egyházmegyei bíróság elnöksége 2008. áprilisában elutasította a Bölcskei Gusztáv és Nagy Sándor panaszbeadványát, mert véleményük szerint ifj. Hegedűs Lóránt nem viselkedett az egyház törvényeivel ellentétesen, amikor tavaly márciusban meghívta David Irvinget egyházközségébe, és az eljárási költségek - 345.440 forint - kifizetésére kötelezték Bőlcskei Gusztávot és Nagy Sándort. A fentiek szerint Bölcskei Gusztáv nem alkalmas a püspöki tisztség betöltésére.
3. Az Egyházmegyei Bíróság másodfokon is, elutasította a felperesek alaptalan, rosszindulatú beadványát és
pénzbüntetésre kötelezte Bölcskei Gusztávot és Nagy Sándort. Nem kell, hogy börtönbe üljön, valaki, hogy büntetett előéletű legyen. A Bíróság megállapította, hogy a felperesek panasza alaptalan és pénzbüntetésre ítélte őket. Ezek szerint Bölcskei Gusztáv büntetett személy, s mint ilyen nem lehet püspök.
4. A fenti pontok alapján, Bölcskei Gusztáv püspök, rosszindulatú, gyűlölködő, rágalmazását másodszor is
alaptalannak találta az Egyházmegyei Bíróság, mely szerint Bölcskei Gusztáv vétkes és felelős ifj. Hegedűs Lóránt anyagi és erkölcsi káráért, valamint hozzátartozói és az általa vezetett egyház erkölcsi káráért. Bölcskei tette előre megfontolt volt, azzal a gonosz szándékkal, hogy lejárassa ifj. Hegedűs Lórántot a nép előtt s eltiltsák lelkészi hivatásától. Bölcskei Gusztáv szándéka tudatos volt, azzal a céllal, hogy anyagi, érzelmi és erkölcsi kárt okozzon ifj. Hegedűs Lórántnak. Bölcskei Gusztáv szándéka nem csak embertelen, de ördögi volt, el akarta tiltani a fiatal lelkészt, Isten és a hívők szolgálatától. A fentiek szerint, Bölcskei Gusztáv nem alkalmas a püspöki tisztség betöltésére.
5. Bölcskei Gusztáv tudatos résztvevője annak a csalásnak, ami az árvízkárosultak juttatott pénzből új templomot és meleg-fürdőt építtettek. Ugyanis azon a tájon, ahol az árvíz volt soha sem volt templom s nem volt igény rá. Az adófizetők pénzét, ami az árvízkárosultak segítségére lett adva, hazug módon másra költötték, hogy abból egyéni hasznot szerezzenek. Ez a csalás nem csak a Zsinatra és az Egyházi bíróságra tartozik, hanem a polgári bíróságra is. De az említett fórumnak kötelessége kivizsgálni és eltávolítani az egyházvezetői közül azokat, akik a közpénzt a saját céljaik elérésére, hazug módon használják fel. Bölcskei Gusztáv ezzel a becstelen tettével szégyent okozott nemcsak a püspökségre, hanem a reformátusságra is. A fentiek alapján nem méltó a püspöki tisztség betöltésére.
6. Bölcskei Gusztáv püspök tudtával van iskolatársa, Szabó Sándor csalással az Ontariói Egyháznál. Szabó
Sándor soha nem kapott lelkészképesítési oklevelet. Mint menekült érkezett Ontarióba. Ott, az Egyházi és a bevándorlási törvényeket kijátszva, (egy jellemtelen ügyvéd segítségével) csalással, 35 ezer dollárért megvette a papi állást. Szabó Sándornak nem volt pénze, az összeget részletekben csalással vették ki az egyház pénztárából. A tagság nagy része az egyház lakótelepén lakott, ezek tiltakoztak Szabó Sándor csalásai és hazugságai ellen. Ezeket kilakoltatta a lakásukból, más egyháztagoktól megvonta a tagsági jogukat. Szabó Sándor bérgyilkosságra bérelt fel embereket, hogy öljék meg az újtemplom tervezőjét, ki az öregek pártjára állt. Szabó Sándor hamispap, kifosztotta, tönkretette az egyházat. Mindkét templomot és a kultúrtermet idegeneknek adta ki bérbe, a lakásokat nem a rászorult öregeknek, hanem barátainak idegeneknek adja ki. Szabó Sándor egy évben több mint 84 ezer dollárt számolt el egyéni költségeire az erkölcstelen, börtönt érdemlő pénztáros segítségével. A fentiek tudatosítva voltak a Zsinattal és Bölcskei püspökkel, akit nem volt hajlandó kivizsgálást indítani a csalások és a törvényszegések ellen. Később a hamispap, Szabó meghívott Bőlcskeit Ontarióba. Bölcskei nem teljesítette az egyházi törvényben előírt kötelességét, nem volt hajlandó meghallgatni az egyháztagok panaszát. Ez magával hozza, hogy Bölcskei baráti látogatásra jött nyaralni, és az egyház pénzét nem használhatták fel költségei fedezésére. Ez a közpénz jogtalan felhasználása, ami bűntény. A fentiek alapján Bölcskei Gusztáv nem alkalmas a püspöki tisztségre.
7. Bölcskei Gusztáv püspök visszaélt hivatalával, amikor az egyháztagok tudta és beleegyezése nélkül üzletet kötött a Westel vállalattal, hogy a Nagytemplom egyik tornyára adó-vevő antennát állítsanak fel. (még szerencse, hogy nem a sarló-kalapács vagy a vörös csillagot engedte volna a püspök feltenni a Nagytemplom tornyára). Az antenna következményeként a templom híres nagy orgonája időnként zárlatot kap, egy a legváratlanabb helyzetben, pl. koncert kellős közepén és esküvőkön. Nem jött nyilvánosságra, hogy Bölcskei személyileg mily juttatást kapott az üzletért, de a templomlátogatók száma nagyban lecsökkent. Az Isten házának tornyai mindenkor az Éggel való kapcsolat közvetítői. Ebből a püspöki "üzletből" nyilvánvaló az is, hogy ott az Éggel való kapcsolat már régóta hiányzik, ami sajnos kihat az egész országra. Mivel Bölcskei, a templom tornyát jogtalanul, üzleti célra, másra használja, mint amire eredetileg építették, bizonyíték, hogy nem alkalmas a püspöki tisztség betöltésére.
Vétkeznénk Isten és a hívő reformátusok ellen, ha nem tiltakoznánk Bölcskei Gusztáv püspöksége ellen, aki palástolja tette tetteit. Ide vonatkozik Jézus tanítása, ,,Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok! Olyanok vagytok, mint a fehérre meszelt sírok, amelyek kívülről szépnek látszanak, belül azonban holtak csontjaival és mindenféle undoksággal vannak tele. Így ti is kívülről igaznak látszotok az emberek előtt, de belül tele vagytok képmutatással és gonoszsággal". Ugyancsak SZENT NÍLUS PRÓFÉCIÁJA ,,Abban a korban az emberek a dőzsölés és a nagy bűntettek túlburjánzása miatt el fogják veszíteni a Szentlélek kegyelmét, amit a keresztségben kaptak. Nem lesz többé lelkiismeret-furdalásuk sem. A templomoknak nem lesznek többé jámbor pásztoraik, akik félik Istent. Jaj azoknak a keresztényeknek, akik abban a korban fognak a földön élni! El fogják veszíteni a hitet, mert nem lesz többé, aki meggyújtsa nekik az igazság fényét. A kiadvány hiteléül: Bogár Gyula
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Médiatörvény statisztái
  2009-01-05 14:04:11, hétfő
 
  Az új Médiatörvény előkészítő munkái tovább folynak, ebben egyelőre statiszta szerepet kapott a szakma és az érdekképviseletek. A kormányzat részéről jól látható az erős szándék, hogy a törvény rövid időn belül megszülessen.

A Médiaparlament megpróbálja megteremteni azt a nyilvánosságot, amelyben nem eltitkolt és elszigetelt vélemények jelennek meg, hanem ahol összefogóan, átláthatóan követhető, kik, milyen érdeket képviselnek.

Ennek érdekében két fontos akciót indítunk el:

1. megpróbáljuk összegyűjteni, és nyilvánosságra hozzuk az első tervezethez beküldött hozzászólásokat, és ugyanilyen módon a most készülő véleményeket is. (bővebben itt.)

2. egyeztető találkozóra hívjuk a véleményező szervezeteket, annak érdekében, hogy a január 13-i parlamenti konzultáción összehangoltabb, közös fellépéssel jobban érvényesülhessenek a szempontjaink.

A szűk határidők miatt átalakítottuk honlapunk szerkezetét: a régebbi anyagokat időlegesen levettük, egyszerűbb és áttekinthetőbb így a jelenlegi helyzet. A folyamatos tájékoztatás érdekében a partnereink számára napi hírlevelet állítunk össze (a napi változások és hírek itt is követhetőek)

Kérem, aki információval tudja segíteni a munkámat, az írjon az info@mediaparlament.hu címre.



Lázár András Pogány György
a Postai és Hírközlési Dolgozók a Médiaparlament
Szakszervezeti Szövetségének szervezője
elnöke

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ha férfi vagy, légy férfi...
  2009-01-05 14:02:29, hétfő
 
  HA FÉRFI VAGY, LÉGY FÉRFI...

Ha férfi vagy, légy férfi,
S ne hitvány gyönge báb,
Mit kény és kedv lök
A sors idébb-odább.
Félénk eb a sors, csak csahol;
A bátraktól szalad,
Kik szembeszállnak vele...
Azért ne hagyd magad!

Ha férfi vagy, légy férfi,
S ne szád hirdesse ezt,
Minden Demosthenesnél
Szebben beszél a tett.
Építs vagy ronts, mint a vihar,
S hallgass, ha műved kész,
Mint a vihar, ha megtevé
Munkáját, elenyész.

Ha férfi vagy, légy férfi,
Legyen elved, hited,
És ezt kimondd, ha mindjárt
Véreddel fizeted.
Százszorta inkább éltedet
Tagadd meg, mint magad;
Hadd vesszen el az élet, ha
A becsület marad.

Ha férfi vagy, légy férfi,
Függetlenségedet
A nagyvilág kincséért
Árúba ne ereszd.
Vesd meg, kik egy jobb falatért
Eladják magokat.
,,Koldusbot és függetlenség!"
Ez légyen jelszavad.

Ha férfi vagy, légy férfi,
Erős, bátor, szilárd,
Akkor hidd, hogy sem ember
Sem sors könnyen nem árt.
Légy tölgyfa, mit a fergeteg
Ki képes dönteni,
De méltóságos derekát
Meg nem görbítheti.

Petőfi Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A sötétben lakó nép nagy fényt
  2009-01-05 11:39:47, hétfő
 
  2009. január 5. - Hétfő

Amikor Jézus meghallotta, hogy (Keresztelő) Jánost fogságba
vetették,
visszatért Galileába. Elhagyta Názáretet, és a tengerparti
Kafarnaumban
telepedett le, Zabulon és Neftali vidékén, hogy beteljesedjék, amit
Izajás
próféta mondott:
"Zabulon földje és Neftali földje, a tenger útja, a Jordán vidéke,
a pogányok Galileája:
A sötétben lakó nép nagy fényt lát,
és fény virrad a halál honában s árnyékában ülőkre."
Ettől kezdve Jézus tanítani kezdett. Ezt hirdette: "Térjetek meg,
mert
elközelgett a mennyek országa!" Bejárta egész Galileát. Tanított
a
zsinagógákban, hirdette a mennyek országa örömhírét, és meggyógyított
a
nép körében minden betegséget és minden bajt. Híre elterjedt
egész
Szíriában. Hozzá vittek mindenféle beteget, akik különböző
fájdalmas
betegségekben és bajokban szenvedtek: még ördögtől
megszállottakat,
holdkórosokat és bénákat is, és ő mind meggyógyította őket. Nagy
népsereg
követte Galileából, Dekapoliszból, Jeruzsálemből, Júdeából és a
Jordánon
túlról.
Mt 4,12-17. 23-25

Elmélkedés:

Tegnap, Urunk megjelenésének ünnepén a napkeleti bölcsekre emlékeztünk.
Az
ünnep egyik mondanivalója, hogy a Krisztus által elhozott üdvösség
nem
csak egyetlen kiválasztott népnek szól, hanem minden nemzetnek, tehát
a
pogányoknak is. Ezt a gondolatot folytatja a mai evangélium, amikor
Izajás
próféta jövendölésének beteljesedését látja Jézus fellépésében. A
mennyek
országát hirdető Jézus fényt, világosságot hoz a pogányoknak is.
A bűn sötétségében maradni esztelenség. Úgy tűnik, hogy nincs
ésszerűbb
számunkra, mint hogy elinduljunk a fény felé. Az igazi fény forrása
felé.
Jézus felé, akiben felragyogott számunkra a Isten irgalmas szeretete
és
akiben hitünk megtalálja célját.
(Horváth István Sándor)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Törvényesített nyomor
  2009-01-05 11:35:29, hétfő
 
  Nyugdíj vagy munka
Megvonhatják a nyugdíjat a munkát vállaló idősektől

Változnak az öregségi nyugdíjra való jogosultság szabályai.

Szigorodnak az öregségi nyugdíjbavonulás feltételei és a nyugdíjasok
munkavállalásának szabályai.
Módosultak a rokkantsági nyugdíjak melletti munkavégzés feltételei is.
2008. december 31-ét követően csak az lesz jogosult az öregségi nyugdíjra,
aki legalább 20 évi szolgálati időt szerzett.

Az öregségi nyugdíjkorhatár, vagyis a 62 éves kor előtt nyugdíjba vonulóknak
megszüntetik a nyugellátását, ha munkát vállalnak, és a fizetésük az adott
évben meghaladja a minimálbér tizenkétszeresét, azaz 828 ezer forintot.

Azok, akik 2007 december 31-éig előrehozott nyugdíjba vonultak, 2009.
december 31-éig korlátlanul dolgozhatnak, a keresetkorlátozás rájuk csak
2010. január 1-től vonatkozik, feltéve, hogy addig nem érik el az öregségi
nyugdíjkorhatárt.

A szigorúbb szabályok vonatkoznak a rokkantnyugdíjasokra.

A munka melletti nyugdíj folyósítását meg kell szüntetni, ha hat egymást
követő hónapban a személyi jövedelemadóval és az egyéni járulékokkal
csökkentett kereset havi átlaga meghaladja a rokkant nyugdíj alapját képező
havi átlagkereset 90 százalékát, illetve annak a megállapítást követően a
rendszeres nyugdíjemelések mértékével növelt összegét, de legalább a
mindenkori minimálbért. Vagyis rokkant nyugdíj mellett is legfeljebb a
minimálbért lehet megkeresni. Ez a szigorítás jövőre hatályos azokra is,
akik 2008 előtt mentek rokkant nyugdíjba.

MHO


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Előrehozott választások leszne
  2009-01-05 11:32:14, hétfő
 
  Magyar HirlapElőre hozott választások lesznek
Széles Gábor: nemcsak a gazdasági, hanem a politikai elit is megtizedelődik
2008-12-29 Magyar Hírlap

Az ország érdekében mielőbb változásra van szükség a politikában. Előre
hozott választások jövő júniusban az EP-választással együtt, de legkésőbb
2009 őszén lesznek - mondta Széles Gábor, lapunk tulajdonosa. Úgy véli, ez
az MSZP-nek is érdeke, ha nem akarja a tagság, hogy a párt végleg
elsüllyedjen, vagy legalábbis törpepárttá változzon. A nagyvállalkozó
szerint gazdaságpolitikai szemléletváltozásra is szükség van. Az általa
vezetett szakértői csoport programját, amelyben kiemelt feladatként kezelik
az agrárium és a cigányság helyzetének megoldását is, eljuttatta Orbán
Viktornak.

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=157423http://www.magyarhirlap.hu/cikk.ph p?cikk=157423
Széles Gábor: nemcsak a gazdasági, hanem a politikai elit is megtizedelődik.
A Zuschlag-ügyekben nem fognak megállni a zuschlagoknál (Fotó: Sárközy
György)
Csákó Attila: Önhöz közel álló személyek azt mondják, hogy minden
vállalkozása közül a médiacsoport - a Magyar Hírlap, az Echo Tv és a Vital
Tv - a kedvenc gyermeke. Hogyan értékeli az újság és a tévék szempontjából
az elmúlt évet?

Széles Gábor: Változatlanul az ipar a kedvencem, itt töltöttem eddigi
életem. Az egy másik dolog, hogy az elmúlt három évben, amióta elkezdtem
médiával foglalkozni, a munkaidőm nagy részét a média vitte el. Nem
gondoltam, hogy ilyen nehéz lesz, hogy ennyi a buktató, de mindez
megerősített. Mostanra kialakult mindhárom cégben az a vezetés, amely
mellett már nem kell annyira napi dolgokkal foglalkoznom, mint az elején.
Ami miatt érzelmileg viszont már jobban kötődöm a médiacsoporthoz, az a
nézők és az olvasók szeretete. Ezt tavaly karácsonykor éreztem először:
elmentem egy áruházba vásárolni, s nem tudtam úgy végigmenni, hogy ne
jöjjenek oda az emberek, ne gratuláljanak, ne köszönjék meg, hogy
létrehoztam a médiacsoportot.

Sinkovics Ferenc: Van egy új elem a médiacsoportban, a Magyar Hírlapnál az
online, vagyis az internetes újság is beindult. Miért kellett erre olyan
sokat várni, s milyen lehetőségeket lát benne?

SZG: Ezt régóta terveztük, de előtte szerettük volna az újságot rendbe
tenni. Ez egy balliberális napilap volt, s elvett egy-két évet, amíg
átpozicionáltuk jobbközép lappá. Az is időbe telt, amíg az olvasók rájöttek,
ez olyan jobboldali lap, amelynek rendkívül ütős a hangvétele, ki meri
mondani az igazságot. Sajnos az utóbbi időben azt kell látni, hogy nem
minden jobboldali lap meri kimondani az igazságot. Talán azért, mert kis
pitiáner üzletekkel lekenyerezik, vagy fél?

SF: Mit szól ahhoz, hogy a médiacsoportot kemény, sőt durva támadások érték
az elmúlt hetekben egyes liberális csoportok részéről?

SZG: A támadásokra válaszolni kell, mert ezekben a válaszokban több tabunak
számító témát is ki lehet beszélni. Ezzel egyébként eddig sem fukarkodtunk,
sok kényesnek számító kérdést mi vetettünk fel elsőként, s tőlünk vette át
más média. Ilyen például a cigánykérdés. A baloldal szívesen rasszistázza
vagy fasisztázza le a jobboldali médiát. De nem félek ettől, meg tudjuk
védeni a saját álláspontunkat, el tudjuk magyarázni, hogy nem vagyunk
rasszisták vagy fasiszták. Ezekkel a hülyeségekkel csak ideig-óráig tudja
traktálni az embereket a baloldali sajtó, mert inkább előbb, mint utóbb,
kiderül, hogy ezek az állítások hamisak és hazugok. Ahogy az is hazug
állítás volt, amikor a baloldali újságírók függetlennek pozicionálták
magukat.

CSA: Milyen konkrét programmal lehetne felemelni a hazai cigányságot?

SZG: A rendszerváltáskor egyik meghatározója voltam az MDF gazdasági
programját megalkotó szakmai közösségnek. A Munkaadók és Gyáriparosok
Szövetsége elnökeként pedig az elmúlt 16-17 évben számos gazdasági anyagot
készítettünk és ajánlottunk a mindenkori kormánynak, s azokból rendszeresen
dolgoztak. A tavasszal készítettünk egy hetvenoldalas gazdasági programot,
amelyet átadtam Orbán Viktornak. Ebben azt fejtjük ki, hogy szerintünk
milyen gazdaságpolitikára lenne szükség, ha a jobboldal hatalomra kerül.
Egyik fontos eleme, hogy a cigányságot fel kell emelni, mert e nélkül a
többség sem fog boldogulni. A cigányság mintegy nyolcvan százaléka vidéken
él, mély szegénységben, ezért is szükség van hatékony falu- vagy
vidékfejlesztési programra. Javasoljuk olyan munkahelyek létrehozását,
amelyek elsősorban az agrárszféra fejlesztésére, a háztáji gazdaságok
kialakítására, a primőr áruk termelésére, a helyi piacokra fókuszálnak. Amíg
egy multi által létrehozott munkahelyet az állam két- és húszmillió forint
közötti összeggel támogat, addig vidéken már háromszázezer forintból is
létrehozható egy-egy állás.

SF: Ön szerint sikerül megtartani a magyar termőföldet az után is, hogy majd
külföldiek is vásárolhatnak? Mert sokak szerint ez lenne a vidék
megmentésének és fejlesztésének legfontosabb záloga.

SZG: Meg kell tudnunk tartani, de úgy látom, nem ez az egyedüli kulcskérdés.
Amikor a plázáknak jogosultságuk van földeket venni, almafákat kivágni, s
előnyben részesíteni a külföldi árukat a magyarral szemben, akkor a
földvásárlás kérdése csak "hab a tortán". Olyan stratégiát kell kidolgozni,
amely a magyar termékek piacra jutását támogatja, s munkahelyeket teremt.

CSA: Először azt mondta a kormány, hogy a válság nem éri el Magyarországot,
majd késve elismerte, már itt is van. Futunk az események után, miközben
munkahelyek szűnnek meg százával, ezrével. Kiszámoltuk a Magyar Hírlapban,
hogy egy munkahely megszűnése egy év alatt 1,78 millió forintba kerül az
államnak. Ha százezer fővel számolunk - ennyi munkahely szűnik meg sok
szakértő szerint -, akkor ez 178 milliárd forint mínuszt jelent az államnak
az adó- és járulékbevételek elmaradása, illetve az álláskeresési járadékok
és segélyek kifizetése miatt. Ön szerint a kormány ezt nem látja?

SZG: Ez az elfogadott jövő évi költségvetés leggyengébb pontja. Lényegesen
kisebb lesz a bevétel a munkahelyek tömeges megszűnése miatt, mint amire a
kabinet számít. Nagy kérdés, hogy amikor mindez kiderül, mit tesz majd a
kormány.

CSA: Hogyan lehet a válságból kilábalni?

SZG: Gazdaságpolitikai szemléletváltozásra van szükség. Azoknak a növekedési
pályáknak, amelyekkel a kormányok az elmúlt tizennyolc évben operáltak -
hogy hiteleket veszünk fel, eladjuk, amink van, s várjuk, hogy a multik majd
munkahelyeket teremtenek -, nos, ezeknek vége. Helyettük meg kell találni
azokat a növekedési lehetőségeket, amelyekkel még rendelkezünk, gondolok
elsősorban a földre, a vízre és a geotermikus energiára. Másrészt teljesen
új gondolkodásra van szükség például a mezőgazdaságban is. Azt viszont nem
tudom elképzelni, hogy egy baloldali kormány képes lenne ilyen fordulatra,
főleg, hogy hat éve rossz irányba viszi az országot. Abban viszont bízom,
hogy ha Gyurcsány Ferenc nem is, de az MSZP-s tagság rájön, minél tovább
folytatják ezt a politikát, annál kevesebb szavazatot kapnak. Egy előre
hozott választás az ő érdekük is, hogy ne süllyedjenek el végleg. Ráadásul a
válság hatása jövőre csak fokozódik, így nem fogunk eljutni a 2010-es
parlamenti vál asztásokig, azt már jövő júniusban az európai parlamenti
választásokkal együtt vagy ősszel meg kell tartani.

CSA: Mit vár a jövő évi európai parlamenti választásoktól?

SZG: A nehézségek miatt az embereknek egyre világosabbá válik, hogy ez a
kormány tehetetlen, nem tudja megoldani problémáikat, ezért a
kormányoldalnak hatalmas vereséget prognosztizálok, függetlenül attól, hogy
a médiával hogyan próbálják majd elbagatellizálni az EP-választások
eredményét.

SF: Nem lesz túl késő a hatalomváltáshoz az EP-választás vagy a jövő őszi
időpont? Hiszen amíg ez a kabinet irányítja az országot, addig minden nappal
csak romlik a helyzet.

SZG: Átment a köztudatba, hogy milyen mértékben eladósodott az ország. A
rendszerváltásra 22 milliárd dollárral adósították el az országot, ma pedig
már százmilliárd dollár ez az összeg. Az előbbi visszafizetése is
reménytelen volt, nemhogy a százmilliárdé. A csapdahelyzet az ország számára
ott van, ha ezt a gazdaságpolitikát - vegyünk fel minél több hitelt -
folytatnánk. Ország-világ látja, hogy a Gyurcsány-kabinet nem ért a
gazdaságpolitikához, egyre nagyobb csőd felé viszi az országot.

SF: A válság, a túlzott hitelfelvétel a hazai gazdasági elitet, pontosabban
az elit nagy részét képező MSZP-közeli vállalkozásokat is megtizedeli. Mit
gondol, átterjedhet ez a folyamat a politikai szférára is?

SZG: Mi pontosan tudjuk, kik voltak azok a preferált nagyvállalkozók, akik
százmilliárdos hitelekhez jutottak úgy, hogy nem biztos, hogy megvolt a
fedezet a pénz felvételéhez. Abban bízom, hogy nem fajul odáig a helyzet,
hogy ezek a vállalkozók állami garanciát kapnak egyéni érdekek alapján. A
tisztességes vállalkozók pedig elgondolkodnak majd azon, hogy egyesek milyen
összegű pénzekhez juthattak, miközben mások egy-két milliót sem kaptak.
Egyébként nemcsak a gazdasági, hanem a politikai elit is megtizedelődik a
hirtelen keletkező tisztítótűzben. A Zuschlag-ügyekben nem fognak megállni a
zuschlagoknál, hanem a háttérben lévő emberek is belekeverednek. Hogy ennek
mi az oka? Talán már maguk a bíróságok, illetve a bírói kar is úgy látja,
hogy ki kell kényszeríteni végre a társadalom teljes tisztánlátását?

SF: Csendet érzékelek a politikai életben. Az ellenzék, ha nem is passzív,
de mintha nem találná a hatásos válaszokat a kormány lépéseire. Mi az oka
ennek?

SZG: Nyilván az, hogy nagyon váratlanul jött a pénzügyi válság. Az ellenzék
elég hamar kinyilvánította, hogy gyors lépésekre lenne szükség, de időbe
telt, mire ezt lefordította a bank- és az üzleti világ nyelvére.

SF: A sokat emlegetett és annyira várt változásokhoz szükség lenne a
polgárok aktivitására is. Hiányoznak azonban azok a mozgalmak, amelyek
korábban jellemezték a magyar társadalmat. Ön a rendszerváltáskor aktívan
részt vett a lakiteleki mozgalom elindításában, ott volt az MDF bölcsőjénél.
Most miért nem születnek ilyen vagy ehhez hasonló kezdeményezések?

SZG: A társadalom még nem reagált az őszödi beszédre. Arra, hogy mindenféle
trükkök százaival palástolták azt, hogy nem is kormányoztak. Ennek
következményeit az emberek csak most kezdik érezni a saját bőrükön. A
szakszervezetek is látják, hogy jönnie kell valamilyen változásnak, a
sztrájkok az általános elégedetlenséget tükrözik.

SF: Az SZDSZ tevékenysége nagyon megterheli a magyar politikai életet. Egy
kis pártról van szó, amelyik folyamatosan zsarolási helyzetekbe lavírozza
magát, s messze a szavazati aránya felett próbál beleszólni a magyar
sorskérdésekbe. Hogyan lehetne ezt a torz és antidemokratikus helyzetet
megszüntetni?

SZG: Egyenlőséget tennék az SZDSZ és az MDF közé. Másként nem tudnak
operálni, csak zsarolással. Az emberek lassan rájönnek, hogy nem érdemes
rájuk szavazni.

SF: Amikor az MDF-ről beszélünk, nem fáj a szíve, hogy a pártot szinte
lenullázták a bűnös és egyéni érdekekből születő kompromisszumok, gyanús
irányváltások?

SZG: 1990-ben összeállt egy erős szellemi bázis, s döbbenetes volt azt
látni, hogy az erős elnökség tagjai kormánypozícióba sem tudtak jutni, mert
"birkák" voltak. A hatalom megszerzésében szükség volt rájuk, de a
választások megnyerése után a kormányzástól távol kellett maradniuk. Jött
egy olyan csapat, amelyet tulajdonképpen nem is nagyon ismertünk.

CSA: Nem érzi úgy, hogy a rendszerváltás idején az MDF vagy személy szerint
ön is hibás volt abban, hogy nem küldték el a politikából és a közéletből
azokat, akik a korábbi rendszert kiszolgálták?

SZG: Utólag nyilván könnyű okosnak lenni. Ma már egyértelmű, nálunk is
kellett volna olyan törvényt hozni, mint Csehországban, hogy akik a korábbi
rendszer vezető posztjain voltak, azokat kitiltották a politikai életből. Ez
ott gyorsabb tisztulást eredményezett. Ez valóban hiba volt, de ami ennél is
nagyobb baj, hogy sok jóhiszemű ember volt az MDF elnökségében, aki nem
látta, hogy az ellenfél mennyire rafinált, és milyen céljai vannak. Az
ellenfél pedig nemzetközi és belső nyomással kisöpörte azokat, akik tenni
akartak az országért, s olyan embereket hozott, akiknek nem az ország
felemelése volt a motivációjuk, hanem az, hogy elüldögéljenek egy-egy zsíros
pozícióban. Súlyos probléma, hogy a gulyáskommunizmus miatt Magyarországon a
nemzeti tudat nincs azon a szinten, mint a környező országokban. Bízom
benne, hogy ebben is lesz pozitív elmozdulás, s felébred a nemzeti öntudat,
érdekvédelem, mint a szomszédos országokban. Meggyőződésem, hogy ezek az
országok nem tudt ak volna megelőzni minket, ha nem ilyen erős a nemzeti
öntudatuk.

CSA: Ön szerint mennyi időt vesz igénybe, hogy az ország újra ország legyen,
és talpra álljon?

SZG: Ha van vágy és szándék, hogy talpra állítsuk az országot, akkor néhány
esztendő is elegendő. Egy olyan kormánynak kell jönnie, amelyik napról napra
bizonyítja, hogy az országért dolgozik. Ha ezt látják az emberek, akkor újra
és újra bizalmat kap az a kormány, amelyik ennek szellemében dolgozik.

SF: Az ellenzék felkészült a kormányzásra?

SZG: Gazdaságilag, nemzetstratégiai szempontból igen, bátor szókimondásban
csak az elmúlt egy-két hónapban. Ma már a Fidesz is érzi, hogy bátrabban
kell megszólalnia.

CSA: Nem tart attól, hogy a szocialisták a 2010-es parlamenti választások
előtt ismét osztogatni kezdenek, emiatt az emberek újból rájuk szavaznak, s
nem lesz változás?

SZG: Nem lesznek már olyan helyzetben, mint 2002-ben voltak. Igaz, akkor sem
értettek a kormányzáshoz, nem érezték, mennyi a tartalék, s mennyit lehet
osztogatni. Emiatt jutottunk el majdnem az államcsődig. Jelenleg nincsenek
tartalékok, nem lesz miből osztogatni.

SF: Mit kell elsőként megváltoztatnia egy hatalomra kerülő polgári
kormánynak?

SZG: Nem hiszek abban, hogy csak egy döntést kell hozni. Nagyon sok döntés
kell, nagyon aktív munkát kell végezni. Talán az a legfontosabb, hogy meg
kell mozgatni a társadalmat, változás kell.

CSA: Szerepet vállalna egy polgári kormányban? S ha igen, milyet?

SZG: Én csak egyfajta kormányban vagyok hajlandó dolgozni, abban, amelynek
Orbán Viktor a miniszterelnöke. Rendkívüli személynek tartom, ő egy olyan
kormány vezetője lesz, amely a nemzeti érdekeket fogja képviselni.
Elsősorban azt a célt tűzi ki maga elé, hogy az országot a jelenlegi szörnyű
helyzetből kivezesse, hogy az emberek saját hazájukban boldoguljanak.

Csákó Attila, Sinkovics Ferenc
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A "hajó" léket kapott
  2009-01-05 11:27:24, hétfő
 
  2009: csődből csődbe rohanunk

A rossz kormányzati politika miatt végzetes adósságcsapdába kerülhet az
ország! Kérdés, hogy van-e kiút ebből a helyzetből
Mint ismeretes, hazánkat rendkívül legyengült állapotban érte a gazdasági-
és pénzügyi válság, melynek okai már hosszú időre vezethetőek vissza. Azt
azonban le kell szögezni, hogy a legnagyobb kárt az elmúlt 6 esztendő
elhibázott kormányzati politikája okozta, az ámokfutás pedig úgy tűnik
folytatódik.


Most már biztosan mondható, hogy hazánk hajója léket kapott, amit tovább
súlyosbít, hogy szerkezete totálisan elavult és hogy mindezzel a viharos
tenger kellős közepén szembesülünk csak igazán. A hasonlatokat félretéve
katasztrofális helyzetben vagyunk, és hatalmas sebességgel zakatolunk egy
alagút mélyére, melynek ugyan van vége, ám az nem más, mint egy vaskos fal.
Elpackázott lehetőségek foglyai vagyunk
Hazánk mostani helyzetének gyökerei már egészen a rendszerváltás idejére
vezethetőek vissza. Az ezt megelőző időszakot most nem érdemes kibontani,
hiszen az előző rendszer által felhalmozott tonnás terheket mindenki ismeri,
ám az biztos, hogy az elmúlt 18 esztendő alatt ezeket e terheket le tudtuk
volna vetkőzni és többé kevésbé sikeres országgá válhattunk volna mind
gazdasági, mind pedig társadalmi szempontból, amit rendszerváltás óta eltelt
időszak bizonyos sikerei is alátámasztanak.

Mint ismeretes, a rendszerváltás Magyarországát a talajvesztés és a
meghatározó piacok elvesztés továbbá az akkori viszonyokhoz mérten brutális
mértékű államadósság jellemezte a maga 20 milliárd dollár körüli összegével.

A helyzet akkor is kilátástalannak tűnt, ám mostani helyzet számos
szemszögből nézve a 90-es évek elejénél is rémisztőbb, elég ha az
államadósságot nézzük, ami az akkorinak csaknem 5-6 szorosa. Azt is fontos
megjegyezni, hogy a 2002-től regnáló szocialista-szabaddemokrata kormányzat
csak ebben a történelmi viszonylatban rövid időnek mondható szakaszban annyi
adósságot halmozott fel a maga 5000 milliárd forintjával, mint a
szocializmus 40 esztendeje, mindezt pedig nem reformokra,
szerkezetátalakításra és innovációra fordították, hanem a demagóg szociális
ígéreteik finanszírozására, továbbá a választási költségvetések
felpumpolására.

A magyar társadalom gyakorlatilag - ha lepukkantabb változatban is,
de -ugyanazt a kádári gulyásnosztalgiát élhette át, mint annak idején. Az
elmúlt 18 évben nem sikerült elmagyarázni az embereknek, hogy a demokrácia
és az új nyugati típusú rendszer nem csak a jólétről szól, azért meg is kell
küzdeni, személyesen egyenként, amihez a politikai és alapvető társadalmi
kultúrában is komoly változásokra van szükség.

Persze az, hogy a társadalmat abban az idilli állapotban tartsák, hogy az
állam mindent megold, és hogy a politikai elit megváltoztathatatlan a
kormányzatok érdeke is volt, hiszen ez a szabadrablás, ami itt zajlott az
elmúlt időszakban így nyugodt körülmények közt kiviteleződhetett.

2009-ben a végleges csőd felé haladunk?
Hazánk 2008-ra az elhibázott kormányzati politika és dilettantizmus miatt a
csőd szélére sodródott, ez nyugodtan kijelenthető. Mindezt ideiglenesen csak
a nemzetközi szereplők által összedobott bődületes 25 milliárd dolláros
készenléti hitelkerettel lehetett elkerülni, ami történelmi mélypontot is
jelent egyben Magyarország történetében, hiszen vezető mintaállamból egy, a
külföld lélegeztetőgépére szorult nyomorúságos sereghajtóvá váltunk.

Félreértés ne essék, ezt a bődületes hitelkeretet nem azért kaptuk, mert
olyan jóindulattal állnak hozzánk a nagy nemzetközi pénzügyi szereplők.
Éppen ellenkezőleg, a történet arról szól, hogy az elmúlt 10-15 éves
periódusban Magyarország finanszírozásába fektetett bődületes összegek
visszafizetése került veszélybe.

Csak a miheztartás végett érdemes megjegyezni, hogy amennyiben hazánk bedőlt
volna és a szó szoros értelmében fizetésképtelenné válik, abban az esetben
nagy európai pénzintézetek is lehúzhatták volna a rolót, hiszen tőkéjükből
olyan hatalmas összegeket öltek Magyarország finanszírozásába, hogy azok
elvesztését már ők sem bírták volna. Magyarán szólva lesajnáltak bennünket
és igazából a kegyelmi állapotunkat annak köszönhetjük, hogy még vissza
szeretnék tőlünk kapni az általunk felvett hanyag módon elvert forrásokat.

Ide süllyedtünk 2009-re
Az említett IMF hitel annak ellenére, hogy a kormányzat azt állítja nem
született átfogó megállapodás a Nemzetközi Valutalappal, mérhetetlenül
behatárolja a kabinet cselekvési lehetőségeit, nem csak 2009-re, hanem még
hosszú évekre.

Mindamellett, hogy a kormányzat nem hajtotta végre az égetően szükséges,
nagy társadalmi alrendszereket és strukturális területeket érintő
reformokat, vagy csak rombolni kezdet teljesen dilettáns módon néhány
területen, azt is látni kell, hogy a válsággal összefüggésben a hazai
belpolitikai bizonytalanság is súlyosbította a helyzetet.

Mivel hazánkat folyamatosan visszaminősítették a kormányzati
cselekvőképesség hiánya és egyre inkább visszaeső állami teljesítmény miatt,
megfűszerezve a belpolitikai bizonytalansággal, Magyarország gyakorlatilag
kiszámíthatatlan, instabil partnerré vált a nemzetközi szereplők szemében.

Az euró bevezetésének - a feltételek teljesítésének hiányában - történt
folyamatos tologatás is destabilizáló tényező volt a nemzetközi terepen, ám
ami ennél is súlyosabb, hogy a hazánkat legyengült állapotban érő nemzetközi
pénzügyi- és hitelválság így még a forint árfolyamát is drasztikusan
megingatta.

Mindemellett hazánk besorolásának folyamatos romlása az ismert tényezőkkel
keveredve azt eredményezte, hogy elkezdték kivonni a nemzetközi tőkét,
továbbá az állampírpiac is befagyott, ami azt jelentette, hogy a az
államadósság finanszírozása alól kicsúszott a talaj.

Mindezek ismeretében tehát az IMF és más nemzetközi szereplők által
biztosított készenléti hitelkeret alapvetően nem feltétlenül rossz megoldás
ám azzal tudni kellene ésszerűen is élni, bár ennek reménye az elit
ismeretében egyre inkább halványulni látszik.

Szakértők véleménye szerint miután a mentőöv körvonalazódott, az
állampapírpiac és a vonatkozó gazdasági mutatók viszonylagosan
stabilizálódtak, ami azt jelenti, hogy ez az út nem járhatatlan, ám a
szakértők azt is hozzátették, hogy pont a keret által kifejtett stabilizáló
hatások végett nem feltétlenül kellett volna ehhez az összeghez hozzányúlni.
Ennek ellenére tudható, hogy a kormányzat megkezdte annak lehívását.

Az államadósság tekintetében fontos megjegyezni, hogy hazánk esetében a 70
százalékot is eléri GDP arányosan, ami drasztikus számot jelent, pláne ha
ehhez hozzátesszük az IMF hitelkeretből lehívandó, vagy lehívott összegeket.
A probléma sarkos pontja az, hogy ennek az adósságnak csak a kamat
meghaladja az éves 1000 milliárd forintot.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a szerkezetváltás és a nagy
strukturális reformok hiányában az adósság szinte újratermeli magát, tehát a
költségvetési hiány leszorítása minimális szintre az átalakítások nélkül nem
jelent mást, mint fűnyíróelvet, ráadásul hatása csakis ideiglenes lehet.
Mindemellett az önkormányzatok is súlyos helyzetben vannak, hiszen azok
adósságállomány meghaladja az 1000 milliárd forintot, mindez úgy áll fenn,
hogy idén drasztikusan csökkentik az önkormányzatok normatíva szerű
támogatását, és teszik ezt úgy, hogy egyre több feladat hárul az
önkormányzatokra, ami azt fogja eredményezni, hogy a helyhatóságok tetemes
része bedől. Tehát a csöbörből vödörbe effektust láthatjuk, magyarán a
hiányt áttesszük egyik zsebünkből a másikba.

További súlyos probléma, hogy az ország lakossága keményen el van adósodva,
méghozzá sokan deviza alapú hitelekben, melyek finanszírozása az utóbbi
időszakban erőteljesen megdrágult. A lakosság nyomorúságos helyzetét mis sem
mutatja jobban, minthogy az államadósság a 2002-es 9000 milliárd forinthoz
képest 2008 nyarára az IMF kölcsönt megelőzően elérte a 17 000 milliárd
forintot, ami azt jelenti, hogy a lakosonkénti 840 ezer forintról 2008-ra 1
millió 700 ezerre növekedett.

Adósságcsapda, az ördögi kör bezárul
Tehát ahogy azt láthatjuk számokkal alátámasztva is, Magyarország 2009-re
gyakorlatilag ténylegesen csődközeli helyzetbe került. Ideiglenesen ugyan
menthető a helyzet az IMF hitellel, ám ennek kemény ára lesz, mivel ez a
mentőöv csak arra szolgál, hogy mindenképpen törleszteni tudjuk a már
meglévő hiteleinket.

Az összes hatást figyelembe véve valójában úgy tűnik, hogy kilátástalan a
helyzet, mivel a magyar gazdaság a kormányzati 1-1,5 százalékos
visszaeséssel szemben valószínűleg 3 százalékot meghaladó ütemben fog
visszaesni, ami munkahelye tízezreinek megszűnéséhez fog vezetni.

A gazdasági válság és a magyar gazdaságot sulytó recesszió miatt, amiből a
munkanélküliség növekedése egyenesen következik, a költségvetés bevételei is
egyenes arányban fognak csökkenni.

Mivel a sok munkanélkülit valamilyen ellátásban kell részesíteni, ez tovább
rontja majd a költségvetés kiadási egyenlegét, mindemellett pedig arról se
feledkezzünk meg, hogy a büdzsé már az elfogadását követő héten borult,
mivel a kormányzat visszahőkölt - attól természetesen vitatható -
intézkedéstől, mely szerint mégis megtartják a 13. havi juttatásokat. EZ más
intézkedésekkel együttvéve 200 milliárd forintos pluszkiadást jelent a
költségvetésnek.

Az ördögi kör egy másik eleme, hogy az IMF által szabott feltételek közt
szereplő állami kiadások csökkentésére vonatkozó elvárás további
megszorításokat jelent ami jól kiolvasható a 2009-es büdzséből. Az
életszínvonal csökkenésével, továbbá a munkanélküliség növekedésével a
fogyasztás a jelenleg legoptimistább számítások szerint is 3 százalékkal fog
visszaesni, ami azt jelenti, hogy az állam fogyasztási adókból származó
bevétele is csökkenni fog, tehát számos területről újabb forrásokat kellene
kivonni.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a készenléti hitelkerettel párhuzamos
elvárások halmazába nem fér bele az adócsökkentés. A jelenlegi rendkívül
magas kamatszint és az egyre inkább elviselhetetlen adó és járulékterhek
viszont agyon fogják nyomni a hazai kis- és középvállalkozások egy jelentős
részét, amelyek viszont annak ellenére, hogy a hazai GDP 40 százalékát adják
"csupán", a foglalkoztatottak 60 százalékát tudhatják magukénak. Ez tehát
azt jelenti, hogy az európai összehasonlításban sereghajtó hazai
foglalkoztatottság tovább fog csökkenni, tehát a fent említett hatásokat
tovább fogja erősíteni.

Adócsökkentés lehetne az első lépés
Egy korábbi írásunkban már tárgyaltuk az adócsökkentés lehetőségét, így most
hívjuk segítségül ezt a szakaszt a lehetséges kiutak felvázolásához. Ahogy
azt mindenki tudja, az adócsökkentés csakis akkor lehetséges, ha azt az
adott költségvetés elbírja, tehát ha rendelkezik megfelelő tartalékokkal
arra az időszakra nézve, amíg a bevételkieséseket nem pótolja vissza az
adócsökkentésből később következő pozitív hatások.

Jelen helyzetben tartalékokról nem beszélhetünk, nem olyan régen még súlyos
11 százalékos államháztartási hiánnyal küzdött az ország, ezt nagy keservek
és az állampolgárok lehúzása árán sikerült lenyomni, ám az önkormányzatok
brutális 1000 milliárd fölötti eladósodottsága továbbra is problémát jelent.
Azzal pedig majd kezdeni kell valamit mert számos helyhatóságot már
közvetlenül fenyeget a csőd és a kötelező feladataikat sem tudják ellátni.

Mivel nincs tartalék ezért az egyik lehetőség az lenne, hogy az állami
kiadásokat még inkább lefaragják, ez azonban már vészesen veszélyeztetné a
Fidesz által is nagyon helyesen preferált szociális biztonságot, tehát ez az
út is nehezen járható.
Forrásokat a nagy alrendszerek strukturális átalakításaiból is lehetne
felszabadítani, ám azok végrehajtásához először szintén pénz kell, illetve
ezen átalakítások legjobb esetben 6, de inkább 12 hónap elteltével hoznának
eredményt.

A vállalkozások támogatása ugyebár két részből áll, melynek egyik eleme az
adócsökkentés, amely eddigi fejtegetéseink szerint nehézkes, a másik pedig
az EU források hatékonyabb és a hazai kis- és középvállalkozásokat preferáló
elosztása lenne. Ez irányban a hírek szerint a kormányzat tesz is lépéseket,
de azok hatásait ne dimenzionáljuk túl, várjuk ki a végét.

Nos ennek eredményeként azt láthatjuk hogy a megoldás talán az lehetne, ha
az IMF által rendelkezésre bocsátott készenléti hitelkeret egy részét
helyesen használnák fel és ebből képezve tartalékot, foganatosítanának egy
adócsökkentést, mert így rövid távon ki lehetne küszöbölni az időlegesen
jelentkező negatív hatásokat.

Még az IMF hitel kamatait is elbénáztuk?

A magyar nemzet szombaton megjelent számában egy cikkben tárgyalja az
IMF-től felvett hitel feltételeit, ezen belül a kamatszintet. A lap
információi szerint a magyar kormány olyannyira gyengén tárgyalt, hogy
hazánk más országokhoz képest meglehetősen drágán jutott hozzá a mentőövhöz.

A Magyar Nemzet információi szerint például még Pakisztán is határozottan
kedvezőbb feltételeket ért el a Nemzetközi Valutaalappal folytatott
tárgyalásokon.

Ezt az értesülést a pénzügyminisztérium sajtófőnöke cáfolta, mondván az IMF
minden országnak általános hitelfelvételi feltételekkel nyújt kölcsönt,
tehát a kamatszintről nem tárgyal az igénylő államokkal.

A Nemzetközi Valutaalap az igénybe vett hitelre napi kamatot számít fel,
amelynek nagysága megtalálható a szervezet honlapján. A napi kamat az IMF
hivatalos valutáját, az SDR-t alkotó valuták átlag kamataként alakul ki.

A nemzetközi pénzintézet ezen felül kamatfelárat számít fel, attól függően,
hogy a lehívott hitel hogyan aránylik a kölcsönt igénylő országnak az IMF
alaptőkéjében vállalt részesedéséhez (kvóta). A kamatfelár a kvóta 200
százaléka felett 100 bázispont, 300 százaléka felett 200 bázispont.

Az IMF igazgatósága novemberben hagyott jóvá Magyarország számára 12,3
milliárd euró (15,7 milliárd dollár, 10,5 milliárd SDR) készenléti
hitelkeretet. A megállapodás idején érvényesített napi kamat 2,71 százalék
volt.

Nos azt mindenki döntse el magának, hogy ezen nyilatkozatnak lehet-e hinni,
ám azt fontos megjegyezni, hogy a kormányzat nyilatkozatai ezen a téren
meglehetősen bizonytalanok, hiszen először azt állították, hogy nem lesz
szükség a hitelkeretre, aztán mégis szükség volt rá, ezek után azt
állították, hogy nem fogják lehívni az összeget és mégis lehívták. Végezetül
fontos tény, hogy az IMF-el folytatott tárgyalásokon született
feltételrendszerről még mindig nem lehet tudni semmit, azt pedig senki nem
gondolhatja, hogy egy hiteligénylő levél fejében csak úgy dollármilliárdokat
dobnak oda hazánknak puszta jóindulatból.

CTRL-MTI- Nagy András
Kapcsolódó cikkek:
Örüljünk ha meg tudjuk menteni az országot
Az IMF-nek sincsenek illúziói a magyar gazdaságot illetően
Fogy az IMF pénze, ezt már korábban is megjósolták...
Orbán: parasztvakítás van!
Most akkor kinek van igaza? Nincs is szerződés az IMF-el?
Gyurcsány négy hibája (szerintünk öt)
Fidesz: január 1-től járulékreform kell
Gazdasági csúcsing várható csütörtökön
Segítenek a devizahiteleseknek is
Külföldi bankokat pumpol a kormány a készenléti hitelkeretből?
Kik a válság legnagyobb vesztesei?
Fidesz: drasztikusan nőhet a munkanélküliség
Veszélyben a világgazdaság, költjük a hitlkeretet
Az Eu jóváhagyta a 6,5 milliárd eurós hitelt
Már Brüsszel sem hisz a magyar növekedésben
Merkelt nem nagyon érdekli Magyarország problémája
Brüsszel is támogatási tervet készít Magyarország számára
25 milliárd dollárt kapunk
Jön a Gyurcsány-csomag 2.0
10 évet lépett vissza Magyarország
12,5 milliárdos hitelkeretet kaphat Magyarország
Kamuzik a kormány külföldön?
Gyurcsány még egyeztetne
11,5 százalékra emelték az irányadó kamatot
Buldózerrel a konjunktúráért. Ez is kevés lesz?
EU-USA válságcsúcsok sorozata várható
EU-csúcs: középpontban a válság

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A felelősségről van szó...!
  2009-01-05 11:22:36, hétfő
 
  Seszták Ágnes: Az elnök tetszésindexe
2009. január 5. 09:00 MNO

Seszták Ágnes: Ez a beszéd szólt valamiről.

Sőt, sok komoly és megszívlelendő üzenetet hordozott. Azonban Sólyom László nem számolt azzal, hogy egy végsőkig felidegesített, felhergelt, vérig sértegetett országához beszél, ahol a szavak már rég elvesztették jelentésüket, a nyugodt hang pedig nem jut el a fülekig.

A beszéd egyik tábornál sem aratott egyértelmű sikert. Két nap, és nincs tévévita, internetes fórum, megmondóemberek összejövetele, ahol ne a Sólyom-beszéd lenne a középpontban.

A magyar emberek igen érzékenyek, ha bármi kudarcért az esetleges felelősségük felmerül.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tömegek tiltakoznak
  2009-01-05 11:19:22, hétfő
 
  2009-01-03 21:16 Magyar Hírlap Online

Londontól Párizson át, Rómáig és Athénig több tízezer európai polgár tiltakozik az izraeli hadműveletek ellen.
Az egyik legnagyobb megmozdulást Londonban szervezték; becslések szerint 7-10 ezren vonultak a Temze rakpartjain a Trafalgar téri gyülekezőhelyre.
Egyedül Nagy Britanniában 18 nagyvárosban tartottak összehangolt megmozdulásokat, köztük Portsmouthban, Manchesterben és Glasgow-ban.
A brit kormány is a diplomáciában szokatlanul kemény hivatalos nyilatkozatot adott ki, leszögezve: a katonai műveletekben "máris túl sokan haltak meg".

Párizsban 25 ezer tüntető vonult fel a társadalmi szervezeteket,pártokat és szakszervezeteket tömörítő Nemzeti Közösség a Palesztinok és az Izraeliek közötti Igazságos Békéért mozgalom felhívására.A tiltakozók tábláin "Állítsátok meg az gyilkolást", "Szankciókat Izrael ellen" felirat volt olvasható. Más francia városokban - köztük Lyonban, Marseille-ben és Toulouse-ban - is voltak hasonló tömegmegmozdulások.

Tízezrek tüntettek Németország városaiban is. Düsseldorfban több mint négyezren vonultak fel "békét a Közel-Keletnek" jelszóval. Frankfurtban öt, Berlinben mintegy kétezren gyűltek össze.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Hamász felelőssége
  2009-01-05 11:17:58, hétfő
 
  Sarkozy: a Hamászt is súlyos felelősség terheli
Dátum: 2009-01-05 08:45:30 Magyar Rádió

A francia elnök szerint a Hamászt súlyos felelősség terheli a Gázai övezetben élő palesztinok szenvedéseiért. Nicholas Sarkozy több libanoni napilapnak adott interjújában ugyanakkor elítélte az izraeli offenzívát is, mert az hátráltatja a békefolyamatot. A francia politikus, valamint az Európai Unió és a soros elnökség küldöttsége ma és holnap a Közel-Keleten tárgyal és próbálja rábírni a szembenállókat a fegyvernyugvásra.

Közben Cipi Livni izraeli külügyminiszter elutasította Oroszország ajánlatát a közvetítésre. A Hamász Egyiptomba küld egy delegációt, amely a tűzszünetről is egyeztet a közvetítőkkel. Mára virradóra az izraeli hadsereg folytatta az előrenyomulást a Gázai övezetben. A vadászgépek 130 célpontot támadtak, Gáza városát teljesen körbezárták és a főbb utakat is ellenőrzik az izraeli katonák.

A karácsony után, légicsapásokkal kezdett hadműveletben összesen már több mint 500 palesztin vesztette életét. Izraelnek négy civil és egy katona áldozata van. Izrael 400 kamionnyi segélyt tegnap beengedett az övezetbe.

Megjegyzés: Persze, a megszállt falvak lakóit megtorlásul ki kell irtani, a városokat porig kell rombolni, mert a megszálltak a megszállók ellen támadást indítottak...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2008.12 2009. Január 2009.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 161 db bejegyzés
e év: 468 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5475
  • e Hét: 6855
  • e Hónap: 7802
  • e Év: 43743
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.