2009-02-05 13:10:25, csütörtök
|
|
|
* 0,5 kg liszt
* 3-4 db főtt áttört burgonya
* 2,5 dkg élesztő
* 2 dl tej
* 1 db tojás
* só
* olaj
1. 3-4 db burgonyát megmosunk, és héjában, sós vízben megfőzzük.
2. Tálba tesszük a lisztet, sót, beleütjük a tojást.
3. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk és a tálba öntjük.
4. Melegen áttörjük a krumlit.
5. Az összes hozzávalóval rugalmas tésztát gyúrunk.
6. Letakarjuk és meleg helyen kétszeresére kelesztjük. (Ez 15-30 perc, ami nagyon függ a hőmérséklettől. Akinek bírja a keze a forró krumplit és nagyon gyorsan összegyúrja, annak sokkal gyorsabban fog megkelni, mintha megvárjuk, míg kihűl. A lényeg, hogy kétszeresére kelesztjük a tésztát.)
7. Ha megkelt a tésztánk 1cm vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
8. Újra kelesztjük. (Ez már nem sok idő, általában mire felmelegszik az olaj, megemelkedik a tészta és már lehet is sütni.)
9. Felforrósítjuk az olajat, és pirosra sütjük a fánkokat.
10. Szalvétára szedjük és forrón tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|