Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Visszatértek a pártállami idők
  2009-03-12 22:55:46, csütörtök
 
  A BRFK-n visszatértek a pártállami idők? A főkapitány nem is tudott róla
2009. március 12. 13:52 Pálffy Lajos - MNO

A Független Rendőr Szakszervezet honlapjáról értesült Budapest rendőrfőkapitánya arról, hogy nyilatkozatstopot vezettek be az általa irányított szervezetben. A szakszervezet tiltakozik a korlátozás miatt, Tóth Gábor rendőrfőkapitány pedig azonnal vizsgálatot kezdeményezett.

Az Független Rendőr Szakszervezet tiltakozik a szakszervezeti tisztségviselők véleménynyilvánítási szabadságának korlátozása és a sajtószabadság megsértése ellen. A szakszervezet internetes oldalán megjelent "A BRFK-n visszatértek a pártállami idők! Tiltakozunk a véleménynyilvánítási szabadság megsértése ellen!" című közlemény szerint a BRFK négy szakszervezeti tag, köztük két tisztségviselő számára megtiltotta, hogy a közszolgálati m1 televízió Fórum című műsorában a rendőrség helyzetéről, a rendőrök munka- és életkörülményeiről nyilatkozzon. "Ha a rendőrség mint a törvényesség egyik legfőbb őre cenzúrára vetemedik, milyen példát mutat a közvélemények, hogyan várhat el a társadalomtól jogkövető magatartást, ha ennek a mércének - önös érdekek vezéreltével - maga sem felel meg?" - teszi fel a kérdést közleményében Pongó Béla, a szakszervezet vezetője. Az érdekvédelmi szervezet az ügy kivizsgálását kezdeményezte Bence József országos rendőrfőkapitánynál.

Ki és mikor adta ki a parancsot?

Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya a Független Rendőr Szakszervezet honlapjáról értesült arról, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem engedélyezte négy, a főkapitányságon szolgálatot teljesítő rendőr számára, hogy nyilatkozatot adjon az egyik sajtóorgánum részére - állítja a BRFK kommunikációs osztálya által válaszul kiadott közlemény. Tóth Gábor a Police.hu-n megjelent írás szerint a mai napon belső vizsgálatot rendelt el annak tisztázása érdekében, hogy miért nem járult hozzá a BRFK a négy kolléga nyilatkozattételéhez.

A több mint furcsa esettel kapcsolatosan az MNO a BRFK sajtóosztályához jutatta el kérdéseit. Megkérdeztük, hogy milyen parancsnoki szinten és mikor született a döntés a nyilatkozatstopról és mivel indokolták ennek meghozatalát. Arra is rákérdeztünk: hogyan fordulhatott az elő, hogy a főkapitány csak a szakszervezet honlapjáról értesül egy ilyen súlyú parancsról. Kérdéseinkre várjuk a sajtóosztály válaszát.


*** www.nemzetihirhalo.hu *************
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Friss hírek csapatmozgásokról
  2009-03-12 22:54:17, csütörtök
 
  2009-03-12 Posta Imre

Ez a korábbi bejegyzésem maradéka, frissítve. Van fénykép is, de arról később intézkedem. No meg jelzem felétek, hogy az IWIW-emet blokkolják. Egyik előadásomat követően elmondták nekem, hogy az IWIW-et az In-Kal Secu vette meg (hihető). Nem is csodálkozom rajta, mert hálózatépítési oldal és gyakorlatilag az NBH már nem is létezik a magyarok számára. Össze nő az, ami össze tartozik!

2009-03-10

Igen, itt vagyok újra. Ma reggel látom, hogy újra szól a hatlövetű postaimre.com. (szerintem az itt is látható tegnap délutáni BP tv-s interjú miatt) .Kaptam a szolgáltatótól egy levelet, hogy ne lépjem túl a CPU leterhelési limitet, ezért arra kérlek benneteket, hogy ne látogassátok az oldalt, mert azzal terhelitek a CPU-t! Na most erre mit mondjak? Hiszitek, vagy nem, Salamon B. áll a háttérben valószínűleg, aki Traubit akar a honlapomon reklámoztatni, s ha nem teszem, akkor leállíttat. Biztonsági mentéseket csinálunk, s ha letiltanak megint, akkor hamarosan indulhatunk máshonnan. Figyeljétek és jegyezzétek meg a www.postaimre.tk -t is, hátha kell még, mert forrósodik a helyzet. Most kaptam egy olvasói levelet. Sok van belőle, majd csokorba szedem őket és közreadom, még a CSŐD bejelentése előtt, amit szerintem március 16-ra időzítenek az elvtársak. Ha tévednék pár napot, akkor bocsánat érte, de hát nem én irányítom a maffiát, csak kommentálom a tevékenységét.

Ide illesztem a tegnapi bejegyzésem is Táborfalvával kapcsolatosan. Sokan még mindig nem hiszik el a hazaárulást, amit a kormány elkövetett, de ez nem zavar. Ez volt a tegnapi naplórészletem.

Most hívott Blogin, hogy kinn voltak Táborfalván riportot készíteni a Bombagyárnak. Röviden összefoglalva: semmi arra utaló jelet nem sikerült találniuk, ami a 4 ezer fős izraeli haderő ottlétére utalna. Polgármesterrel is beszéltek és a helyiekkel is. Én ennek nagyon örülök, bár a magam részéről meggyőződéses "zsidóhívő" vagyok, s ha nem ott vannak (már), akkor a Bakony lankáin, esetleg máshol (Szentkirályszabadja...).

Rövid leszek, mert kurta az időm is. Ma is bevásárló-körúton voltam. Tudjátok milyen sokan várják az összeomlást? Benne van a levegőben, és sokak túlélési reflexe beindult végre! Keserves lesz az ébredés mindazoknak, akik mélyen vannak a hipnózisban. Kár értük de hasznukra válik, mert az álomkór ellen leghasznosabb gyógyszer a realitás. Magam már nem is csodálkozom azon, hogy mennyire nem hat meg a nagy ricsaj. Tegnap szólt a nyomdászom, hogy az ő Széchenyi-kártyáját és másokét is "zárolta" az Erste Bank. Volt telefonálóm, aki kétségbeesetten érdeklődött, hogy mitévő legyen és sokan és nagyon kedves hívásokat eszközöltök felém, amire én méltó sem vagyok. Sokan kéritek, hogy készítsek az ügyetekről riportot, és vállaljátok akár a nyilvánosságot is. Ha lesz folyamatosan működő médiánk, akkor ennek semmi akadálya. Jelenleg egy titkos címen található a televíziónk, amin majd korrekt és hiteles tájékoztatókat készülünk sugározni felétek. Ne féljetek! Nehéz koncentrálni a naplóra, mert kedvesem a barátnőjével éppen a szükséges patika-csomag tartalmát beszéli meg, amit mint háborús tartalék illik bespájzolni. Tisztára hadiállapot! Nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek inkább ezen a szomorú histórián. Fegyvert még nem szereztem be, mert nem legális és bízom benne, hogy nem lesz rá szükségem. Ma is két helyre hívtak előadásokat tartani, de bizonytalan vagyok, mert nem tudom megjósolni, hogy mit hoz a következő hét. Biztos, hogy oltári nagy baj van és ropogva hullik szét a rendszer és temet maga alá sok tisztességes és talán gazembert is. A hitvány hazaárulók juttatták ide az országot, de túl fogjuk élni ezt is, mert ez a sorsunk. Tegnap Budapesten tartottam előadást, ami elég jól sikerült, már ami a visszajelzésekből hozzám lecsapódott, az mind erre utal. Érzem én is, hogy egyre könnyebben, logikusabban és csiszoltabban megy az érvelés, meggyőző kommunikáció.

Ez pedig már egy friss hír. Köszönöm a szemfüles levélírónak. Jönnek, látnak, lőnek! De kik? A Magyar Honvédség? Nocsak? Feltámadt hamvaiból, mint a Főnix? Bár úgy lenne! Nem fájna a fejem hazánk sorsa iránt, mert tudnám, hogy a honvédek megvédenek bennünket, hisz azért vannak! Mivel tudom, hogy az NBH és minden figyelőszolgálat, MAZSIHISZ rendszeres látogatója szerény portálomnak, ezért megengedem nekik hogy gondolkozzanak. Vagy dezinformációról van szó, és akkor nincs pánik, vagy információról, és akkor meg minek aggódni! Minden esetre, én nem látom okát annak, hogy izraeli haderőnek kellene a magyarokat megvédeni a magyaroktól. Más részről éppen tegnap mondja szavahihető barátom, hogy cigány boltos ismerőse arról számolt be, hogy elrejti a készleteit, mert tudja, hogy a cigányokat a környéken felfegyverzik (Szigetszentmiklós), és ő is fél tőlük, sőt még a családjának sem számol be a dugi-készletről. Ez is fikció volna csupán? Aztán itt egy másik olvasói levél részlete:"Egyébként az egyik barátom tegnap mondta, hogy a felesége, aki a közszférában dolgozik, már márciusban nem kapnak fizetést. Átmenetileg - mondták nekik. Itt tartunk." Tegnap délután Tököl és Budapest között nem is tudom mennyit fordult a helikopter, de nagy volt a nyüzsgés itt a fejünk fölött is! Ünnepre készülnek biztos. Hordták az Árpád-sávos lobogókat az Országház ékesítésére.
Akkor most ennyi volt.


"Üdvözlöm Posta Úr!

Most hallgatom és nézem (munka közben, háttérben) a Budapest Televízióban leadott legfrissebb beszélgetését és sajnálattal kell, hogy visszaigazolást adjak a magyarországi furcsa "csapatmozgásokról". Tegnap dél körül mentem haza munkahelyemről, hogy kellemesen elfogyasszam ebédemet, és a tavasszal kirajzott rigók énekét megtörte egy furcsa zörej....géppuskaropogás.......távolról. Székesfehérváron lakom, körülbelül 10 éve nem hallottam katonai tevékenységre utaló jeleket. A város körül számos katonai intézmény található, gondolom ezt Önnek nem kell bemutatnom. Régebben főleg Veszprém irányából lehetett hasonlót hallani (de az inkább tüzérségi gyakorlat volt), Csórtól északra található egy nagyobb lőtér, hadgyakorlatokat tudomásom szerint itt történtek régebben, Várpalota környékén. Ami számomra furcsa volt (és ebből az irányból még nem hallottam lövés hangokat), hogy mindezt dél felől, Börgönd-Seregélyes irányból hallottam (mindezt több barátom is hallotta). Furcsa érzés kerített hatalmába, elhiheti, hogy elment az étvágyam.....Közelebb van időben és térben mindaz, amitől már régóta félek és amiről Ön is beszél.

Tisztelettel:..."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Déli Áramlattal lesz tönkretév
  2009-03-12 22:50:41, csütörtök
 
  "Gyurcsány az idegösszeomlás határát súrolva kezdett beszélni Vlagyimir Putyinnal"
Magyar Hírlap Online 2009. március 12. 12:11 Gondola

Az orosz sajtó is a magyar miniszterelnök diplomáciai ámokfutásával foglalkozik.

Szarkasztikus, már-már megalázó hangnemben tudósít az orosz Kommercant üzleti napilagp Gyurcsány Ferenc moszkvai tárgyalásairól.

Alighogy aláírták a gázvezeték megépítéséről a megállapodást, a kormányfő máris a gázszállítások diverzifikációjáról beszélt.

A magyar kormányfő kedden írt alá megállapodást a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszát megépítő vállalat alapításáról és a pusztaföldvári gáztároló fejlesztéséről. A tárgyalások ugyanakkor egyáltalán nem voltak mentesek a feszültségektől, írja az orosz üzleti napilap.

A tárgyalás alaphangulatára rányomta a bélyegét, hogy Gyurcsány januárban Putyinnak írt levelében Oroszországot vádolta azzal, hogy nem teljesítette szerződés feltételeit.

Az orosz lap így folytatja: "Mindez nem tudott nem hatni Vlagyimir Putyinra. Valószínűleg türelmetlenül várta Gyurcsány Ferenc moszkvai látogatását. És ím, megtörtént. Annál is inkább, mert Gyurcsány úr megérkezése után az idegösszeomlás határát súrolva kezdett beszélni Vlagyimir Putyinnal."

A magyar kormányfő több szerencsétlen megjegyzést is tett a mostani tárgyalás során, amire az orosz elnök azonnal válaszolt. A Déli Áramlat gázvezetékkel és a gáztároló építésével kapcsolatos megállapodások aláírása után az orosz kormányfő ultimátumszerű választ adott Gyurcsány Ferenc azon megjegyzésére, hogy minél több gázvezeték halad át Magyarországon, annál jobb.

Úgy gondolom - mondta Gyurcsány Ferenc -, hogy két gázvezeték több mint egy, a három pedig több, mint kettő! Valahogy győzedelmesen tekintett körül a teremben, amelyiknek méltóképp kellett volna értékelnie ezen állítás bátorságát (talán így is lett volna, ha a "több" helyett azt mondja: "jobb", írja az orosz újságíró)

Gyurcsány - országa EU-tagságát és a NATO-államokkal való tevékeny együttműködését hangsúlyozva - az közölte: Magyarország soha nem rejtette véka alá, hogy az Oroszországgal való együttműködésre törekszik. "Országainknak - játszott tovább a tűzzel Gyurcsány - eltérő a történelme, de meg kell érteni, hogy egy ideje a világ kicsi, a Föld lapos lett, és senki nem tudja egyedül megoldani problémáit, sem Oroszország, sem Magyarország. A magyar kormányfő azt akarta mondani, hogy ebben a lapos, bár talán többpólusú világban, amelynek kétségtelenül Magyarország az egyik sokat ígérő pólusa, különösen a keddi nap után, nem csupán Oroszország nyújthat segítő kezet Magyarországnak, hanem Magyarország is Oroszországnak", írja a Kremlhez közel álló Andrej Kolesznyikov.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
IMF, mint behajtó szervezet
  2009-03-12 20:40:59, csütörtök
 
  Haris Budapestre készül
Amerikai republikánus és demokrata politikusok egyaránt támogatják a nagykövetjelöltet
2009-03-10 Magyar Hírlap



Az amerikai üzletember szerint "az IMF nem bank, hanem behajtó szervezet, amely fenntartja a rabszolgákat, hogy tovább dolgozzanak" (Fotó: Béli Balázs)

Amint arról már hírt adtunk, Haris Róbert lehet az Egyesült Államok következő magyarországi nagykövete. Az amerikai magyar üzletember jelenleg Budapesten tartózkodik, július óta tartó amerikai kampányával párhuzamosan magyar politikusokkal, pártvezetőkkel, közéleti szereplőkkel találkozik és egyeztet. Lapunknak adott interjújában Haris elmondta, hogy demokrata és republikánus részről egyaránt sokan támogatják jelölését.

Magyarországról szólva kijelentette: nem szabadna tovább könyörögni a nemzetközi pénzügyi szervezeteknek, miközben a külföldi bankok kiüríthetik a magyar államkasszát. Az IMF nem bank, hanem behajtó szervezet, amely fenntartja a rabszolgákat, hogy tovább dolgozzanak - tette hozzá a nagykövetjelölt.

IMF-hitelt, elővigyázatból?

A Nemzetközi Valutaalap védőernyője alá bújtatná be Romániát a pénzügyminiszter. Az "egy gramm elővigyázatosság" ugyanakkor a tárcavezető értelmezésében 6-10 milliárd euró közötti biztonsági forrás bevonását jelenti. új magyar szó

FT: Románia 20 milliárd eurót kaphat az IMF-től

Románia 20 milliárd euró körüli pénzügyi védőcsomagra számíthat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) e héten folytatódó tárgyalások eredményeként - írta bennfentes forrásokat idézve a keddi Financial Times. HVG

IMF-hitelre szorulhat Horvátország

"Horvátországnak júniusig bizonyosan a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségre lesz szüksége a Kelet- Közép-Európát súlytó bankszektori válság kiterjedése nyomán." - véli Nouriel Roubini, a New York-i Stern School of Business Egyetem professzora, akit a Novi List című helyi napilap idézett.
Roubini szerint a horvát kormánynak, a krízis súlyosbodását megelőzendő, mihamarabb jelezni kellene nehézségeit az IMF-nek, mielőtt túl késő lenne a hatásos közbelépéshez. VGO

Mibe kerül Szerbiának az IMF-hitel?

Arra célozgat az IMF főigazgatója, hogy lázadást válthat ki Kelet-Európában a válság, de ő megérti az "erőteljes reakciókat". transindex

Becsődölhet Lettország, ha késik az IMF hitel

Csődhelyzet közelébe érhet Lettország három hónapon belül, amennyiben nem jut az IMF hiteléhez, melynek előfeltétele a költségvetési hiány csökkentése - közölte Valdis Dombrovskis kinevezett miniszterelnök. ProfitLine.hu

Törökország nem tart igényt IMF-hitelre

A valutaalap elfogadhatatlan feltételei miatt Ankara eltekint a kilátásba helyezett IMF-hitelektől - mondta a miniszterelnök. Recep Tayyip Erdogan úgy fogalmazott, hogy "országunk a maga útját fogja járni, függetlenül attól, hogy lesz-e IMF-hitel vagy sem". Ankara jelenleg a gazdaságpolitikai programról sem folytat egyeztetéseket az IMF-fel, és a március 29-i helyhatósági választásokig valószínűleg nem is fog. (...) VGO


*** www.nemzetihirhalo.hu *************
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem lesz hétfőtől Hír-TV Fiber
  2009-03-12 20:38:51, csütörtök
 
  Hétfőtől 170 ezer háztartásban nem fogható a hírTV
2009-03-11 07:06 hírTV

Jövő hétfőtől, március 16-tól nem látható a Hír Televízió adása abban a 170 ezer háztartásban, amely a FiberNet nevű cégtől rendelte meg a kábeltévé-szolgáltatást.

A műsorszolgáltató és a kábelszolgáltató szerződése 2008. december 31-én lejárt. A hosszabbításról szóló tárgyalásokon a FiberNet a Hír Televízió számára elfogadhatatlan üzleti ajánlatot tett. Azok a FiberNet-előfizetők, akik továbbra is hírTV-t akarnak nézni, másik kábelszolgáltatóval kell szerződjenek, ha a lakóhelyükön nincs ilyen, akkor valamelyik műholdas szolgáltatónál kell előfizetniük. Ahol a hálózat és a telefonszolgáltató műszaki feltételei lehetővé teszik, interneten is fogható a Hír Televízió.


*** www.nemzetihirhalo.hu *************
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghívó
  2009-03-12 20:31:22, csütörtök
 
  Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Katona József Emlékház
Petőfi-kiállítására.

Székelyné Kőrösi Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
...mellett kampányol
  2009-03-12 20:24:07, csütörtök
 
  Március 13-án (pénteken)

Pécsre érkezik Gy.F. Szili mellett kampányolni.
(16 órakor Palatinus Szálló).

Add tovább!

Aki füttyel, kereplővel vagy bármely módon megzavarná Gyurcsány szereplését,
az csak segít neki kitörni a szánalmas jelentéktelenségből.
Ha rend és nyugalom lesz, a híradások kénytelenek megmutatni, hogy milyen
kevesen kiváncsiak rá;
esetleg elhallgatják az egészet, ha "balhé" van,
az város- és országszerte mozgósítja az apatikus szocialista
szimpatizánsokat.

Egyszer lenne több eszünk, mint nekik...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezer éves a Gyulafehérvári Róm
  2009-03-12 20:20:59, csütörtök
 
  Erdélyi körutazás a Csíksomlyói búcsúval egybekötve2009. Március 12., Csütörtök
1009-2009 Millenniumi év kezdődött
Ezer éves a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye.
Az idei Csíksomlyói búcsú is ennek az ünnepsorozatnak a része.



Erdélyi körutazás a Csíksomlyói búcsúval egybekötve

6 nap 5 éjszaka, szállással és félpanziós ellátással.

Légkondicionált autóbusz, idegenvezetővel.



Ár: 56000 Ft Csak 40 fő jelentkezése esetén indítjuk a buszt.

A helyfoglalás, 20000 Ft előleg befizetése mellett. Az ár nem tartalmazza a biztosítást és a belépőket.



1.nap 05.29. Csütörtök

Indulás reggel 06:00 - Örs vezér tér

Érmihályfalva - Nagykároly- Szatmárnémeti- Nagybánya-

Bethlen- Szászrégen (Szállás)



2.nap 05.30. Péntek

Indulás reggel 8:00

Szászrégen- Marosvécs- Wass Albert sírjának látogatása, koszorúzása a marosvécsi vár parkjában. - Maroshévízen egy rövid pihenő - Gyilkos-tó - Békási-szoros - Gyimesbükk az utolsó falu erdélyben, a Trianon elötti határ, az egykori vámház és a koronáshatárkő megtekintése- Csíkszereda (szállás)



3.nap 05.31. Szombat

Csíkszereda-Csíksomlyói búcsú egésznapos program

Csíkszereda (Szállás)



4.nap 06.01. Vasárnap

Csíkszereda- Kézdivásárhely - Brassó - Tusnád - Szent Anna-tó

- Csíkszereda (szállás)



5.nap 06.02. Hétfő

Tolvajos tetőn a hármaskeresztnél fényképezés-Székelyudvarhely - Szejkefürdő Orbán Balázs sírjánál látogatás és koszorúzás - Farkaslaka Tamási Áron emlékműnél koszorúzás- Corondon vásározás- Szovátán a Medve-tó körbesétálása, fényképezés, rövid pihenő

- Marosvásárhely (Szállás)



6.nap 06.03. Kedd

Idulás reggel 07:30

Marosvásárhely- Kolozsvár főtér rövid pihenő- Kőrösfői templom megtekintése

-Bánffyhunyad- Király-hágó - Nagyvárad- Ártánd



Érdeklődni: 06-30-8763133

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"A vezeték nem hülye"
  2009-03-12 20:18:05, csütörtök
 
  Gyurcsány amatörizmusa Moszkvában is feltűnt
2009-03-12 10:55:15 elnök


A Kommerszant című orosz újság szerdán "A vezeték nem hülye" címmel, "Vlagyimir Putyin megmagyarázta Gyurcsány Ferencnek a Nabucco és a Déli Áramlat közötti különbséget" alcímmel számolt be a Moszkvában kedden lezajlott magyar-orosz kormányközi konzultációról.

A tudósító úgy látta, a feszültség már az első pillanatban érezhető volt a négyszemközti megbeszélésen. "A magyar politikus kezdte, pedig akkor még minden elkerülhető lett volna.
Putyin nagylelkűen emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségének hat éve alatt az Oroszországba irányuló magyar export a kilencszeresére növekedett. Vagyis lényegében ezt az érdemet személyesen Gyurcsány Ferencnek tulajdonította (közben egyenesen célozva arra, hogy éppen Gyurcsány Ferenc tette ilyen módon az orosz gazdaságtól függővé a magyar gazdaság exportorientált részét)." (...) s bár a válasz (Putyin válaszolt - a szerk.) további részét elnyelte a kamerák zaja, de bizonyára a Magyarországhoz fűződő kapcsolatokról beszélt - "nem lehetett nem észrevenni, hogy Gyurcsány arca zavarttá vált."

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ne tartsuk vitrinben az IMF-hi
  2009-03-12 20:13:51, csütörtök
 
  Surányi: még a 290 forintos euró is életveszélyes
2009-03-12 09:59:49 elnök

Magyarországnak hiteles gazdaságpolitikára van szüksége, mert az egész közép-kelet-európai régió súlyos bizalmi válsággal küzd - hangoztatta Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, az Intesa-SanPaolo hitelintézeti csoport közép-kelet-európai régiós vezetője szerdán Budapesten, az Ybl Klub gazdaságpolitikai rendezvényén.

Szerinte a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatos bizalomhiány erőteljes, amit azzal indokolt, hogy az "gyakran olyan megoldásokkal áll elő, amit Magyarországon sem tudnak követni, nehezen lehet megérteni". "A jegybank összevissza beszél" Surányi tragikusnak nevezte a jelenlegi gyenge forintárfolyamot, amely véleménye szerint aláássa a gazdaság stabilitását. Úgy vélte, hogy még a 290 forintos euróárfolyam is "életveszélyes" a gazdaság számára. Súlyos kritikával illette a Magyar Nemzeti Bank elmúlt időszakban tett lépéseit, mondván: "a jegybank összevissza beszél és ellentmondásosan cselekszik". Surányi György lépésről lépésre elemezte az MNB általa rossz döntéseknek tartott intézkedéseit. Már a kezdet kezdetén, 2008 februárjában rossz lépésnek minősült a sáveltörlés - hangsúlyozta. Úgy ítélte meg, nem jó folyamatosan azt hangsúlyozni, hogy nincs árfolyamcélja a jegybanknak, mert az felbátoríthatja a spekulánsokat. Néhány kamatdöntést is bírált, példaként hozta fel azt, hogy 2008 májusában az akkori 247 forint/euró kurzusnál kamatot emelt a jegybank, majd később 2008 nyarán 228 forint/eurónál szinten tartotta az alapkamatot. Véleménye szerint ugyan helyes volt a 2008. októberi 300 bázispontos jegybanki alapkamat-emelés, később azonban a 2009. januári 286 forint/euró árfolyamnál értetlenségét fejezte ki a kamatcsökkentés vonatkozásában.

A nyilatkozatok szintjén is bírálta Surányi György a jegybankot, mivel 2009 februárjában az MNB vezetése úgy nyilatkozott, hogy a gyenge árfolyam a gyenge gazdaság következménye. Ennek ellentmondott a későbbi lengyel, cseh, román és magyar közös központi banki nyilatkozat, miszerint a kelet-európai fizetőeszközök árfolyammozgásai nem tükrözik a gazdasági fundamentumokat. Surányi György kiemelte, ezek az ellentmondó nyilatkozatok sokba kerülnek Magyarországnak. Megjegyezte: "Van egy hatékony kormányunk és hatékony jegybankunk, ezek együtt sok kárt tudnak okozni". Mozog a piacon az MNB Szerdán egyébként jelentős javulással kezdett a forint a bankközi devizapiacon: reggel a nyitás után nem sokkal néhány percig 300 alatt is járt az euró ára, a kora délutáni órákban pedig szintén e határ környékén mozgott az árfolyam. (Múlt pénteken még 317-ig gyengült a forint.) A dollárért 237,31 forintot kellett adni ma délelőtt, míg a svájci frank ára 203,57 forint volt. Simor András, a jegybank elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy az MNB "mozog a piacon", így akár az is elképzelhető, hogy egy jegybanki intervenció hatására nézett be 300 alá a forint. Igaz, ezzel egyidőben a régiós devizák is jelentősen erősödtek.

Ne tartsuk vitrinben az IMF-hitelt" Surányi az Európai Központi Bankot (EKB) is kritikával illette: véleménye szerint az EKB eltérően bánik a nyugat-európai és a kelet-európai országokkal. Előadásában egyenlő bánásmódot kért a közép-kelet-európai régió államainak is.

Végezetül felvetette, hogy egy kereskedelmi bankon keresztül az IMF-hitelcsomag egy részét a gazdaságba kellene pumpálni, és ezzel bővíteni a magyarországi likviditást, a magyarországi szereplők hitelhez jutását. Úgy érvelt, a 25 milliárd dolláros csomagot azért vettük fel, hogy a többletdeviza-keresletet kielégítsük az országban, nem csak azért, hogy "vitrinben tartsuk". Megítélése szerint helyes volt az, hogy a hitelcsomag egy részével megnövelte a devizatartalékot a jegybank, a többit azonban likviditásbővítésre kellene felhasználni.

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2009.03 2009. Március 2009.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 186 db bejegyzés
e év: 468 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 281
  • e Hét: 623
  • e Hónap: 3749
  • e Év: 35479
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.