Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
Megbukott az IMF: nem látták,
  2009-03-07 23:03:09, szombat
 
  Megbukott az IMF: nem látták, mi készül?
2009. március 7. 19:49


A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyesre értékelte saját teljesítményét a nemzetközi pénzügyi válság gyökereinek felismerésében, egyben beismerte, nem tudta ellátni a világ pénzügyi rendszergazdájának feladatát sem.

A Valutaalap a nem megfelelően összehangolt felügyeleti tevékenység és a hatástalan értesítési rendszer miatt nem tudta előre jelezni, hogy robbanni fog a globális hitelválság, amely évtizedek óta a legsúlyosabb zsugorodást válthatja ki - tartalmazza több, a válság első tanulságairól készített, pénteken ismertetett IMF-tanulmány.

Az IMF szigorú önbírálatot gyakorolva elismerte: a válságot megelőző figyelmeztetések túlságosan szórványosak és pontatlanok voltak ahhoz, hogy a döntéshozókat lépésre késztessék, nem is beszélve az azonnali közös cselekvésről.

"Ez a válság ébresztő volt: újra kell értékelni a nemzetközi pénzügyi rendszer hatékonyságát és különösen a rendszer hibáinak kivédését szolgáló mechanizmusokat" - mondta Reza Moghadam, a washingtoni székhelyű pénzintézet stratégiai igazgatója.

A Valutaalap megállapította, hogy előrejelző rendszere nem ismerte fel, vagy alábecsülte a kockázatokat, miközben optimista helyzetértékelései megelégedettséget tápláltak. A Valutaalap jóllehet felderített sok potenciális veszélyforrást a világgazdaság állapotáról szóló jelentései között, de a figyelmeztetések gyakran csak burkoltan, bújtatva jelentek meg.

Mint Moghadam rámutatott, az intézmény nem helyezett kellő hangsúlyt a makrogazdasági kockázatok, valamint az egyes országok belső pénzügyi piacai közötti kapcsolódásra. Az IMF, bár ebben nem volt egyedül, alábecsülte az új összetett pénzügyi eszközök jelentette többszörös veszélyeket is.

25 milliárd euró van a spájzban
IMF: 140 milliárd dollárt kér a világ
Az uniós fejetlenség az IMF-et is aggasztja

MTI

www.privatbankar.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kuncze, az emberbarát kultúrlé
  2009-03-07 22:44:28, szombat
 
 
Kuncze, az emberbarát kultúrlény

Arnóth Sándor balra közölte, hogy ,,lógni fogtok!", majd lemondott. Kuncze azután, hogy kurvaanyázott, most ,,legszívesebben" ciántablettát osztogatna.

2009. február 27. péntek 13:29 - Kőrösi Viktor Dávid



Amiről szó van: Kuncze Gábor interjút készített Dessewffy Tibor szociológussal, Gyurcsány neoliberális tanácsadójával az MSZP-SZDSZ-es Klubrádió számára. Ebben Kuncze azt mondta: ,,(...) nagyon sok embert ismerek, akik összehasonlíthatatlanul jobban élnek, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt, és olyan mély letargiában vannak ettől a rettenetes országtól meg helyzettől, hogy legszívesebben az ember tényleg ciántablettát osztogatna nekik, hogy jussanak már túl a problémájukon. Ami természetesen nem megoldás."

Minimum, hogy lelép

Egyelőre nincs hír arról, hogy Kuncze lemondana, pedig alighanem minimumkövetelmény lenne a részéről (arról már van, hogy bocsánatot kért). Kuncze az SZDSZ elnökeként elég sokat tett azért, hogy az ország oda került ahova, s az elégedetlenkedők annyian vannak, amennyien. Persze most nem az az érdekes, hogy Magyarországon a közállapotok 1920 óta nem voltak ennyire katasztrofálisak.

Az SZDSZ kampánya szerint 200.001 szabad, demokrata, liberális szavazót keres, ugyanakkor eltévesztették az irányt. Először maguk között kéne keresni olyan politikust, aki szabad, demokrata és liberális. Az, hogy Kuncze Gábor lekurvaanyázza a képviselőtársát, most pedig az, hogy pár elégedetlenkedő ismerősének ciántablettát osztogatna elég furcsa demokrácia-felfogásra vall. Az '50-es években valóban az ilyeneket hívták (népi)demokratának, viszont azóta eltelt 50 év.

Kuncze a liberalizmus?

Kurva anyád!
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnökének száját a ,,k...a anyád!" kifejezés hagyta el a parlamentben hétfői ülésén egy kétperces hozzászólását követően. A fideszes képviselők nem vették magukra a megjegyzést.

Hozzászólásában Répássy Róbert fideszes képviselőre reagált, majd már majdnem leült, amikor valaki bekiabált a Fidesz padsoraiból. Erre Kuncze felállt, és közölte: ,,Ami a képviselő úr bekiabálásait illeti, az csak arról szól, hogy kár volt a két perccel az időt rabolnom, mert még az eleje sem jutott el az ön agyáig." Miközben leült, még egy ,,k...a anyád!" megjegyzés is elhangzott tőle.

Forrás: MNO.hu
Ha Kuncze számára ez a liberalizmus és demokrácia, akkor köszönjük szépen, most nem kérünk belőle, majd máskor. A parlament komoly elfoglaltság, így nincs idő megfelelően kulturálódni, utánanézni annak, hogy a demokrácia mit is jelent, illetve hogy a szabadságba az elégedetlenség szabadsága is beletartozik. Ha ezt egy liberális nem veszi tudomásul, akkor az illető vagy nem liberális, vagy nem demokrata, vagy tahó. Vagy mindhárom.

Persze vannak olyanok, akik levonják a következtetést, s lelépnek melegebb éghajlatra, legalábbis messze a parlamentből. Arnóth Sándor a Fidesz volt országgyűlési képviselője, miután megüzente a parlamenti plánum bal oldalának, hogy ,,lógni fogtok!" lemondott. Arról egyelőre nincs infó, hogy Kuncze veszi-e a kalapját, azonban a lelépés minimum. Lenne. Normális országban a hülyeséget beszélő politikus rögtön olajra lép, vagy olajra léptetik. Magyarország persze ennyire nem normális, ezért kétséges, hogy lesz-e retorziója annak, ha egy képviselő emberek meggyilkolásával szórakozik (még az is előfordulhat, hogy a saját választóinak egy részét is beleértve).

Páros lábbal kirúgni

Térjünk ki egy pillanatra Dessewffy Tiborra is: Gyurcsány helyében D. T.-t páros lábbal rúgnám ki, de azonnal. D. T. ugyanis mindezek szerint azt tanácsolja Gyurcsánynak, hogy hajrá, így tovább, nincs baj: a hangulat nem a rossz politikának, hanem a nemzeti sajátosságoknak köszönhető. Ezzel pedig hozzájárul a kormány mielőbbi bukásához.

Annak idején megírtunk, hogy van, hogy a feszült helyzetben, a kiélezett viták világában sok politikusnál elszakad a cérna. A tényen azonban nem változtat, hogy sem a Dunába lőtt zsidókon szórakozó Zuschlag, sem az akasztással ,,fenyegetőző" Arnóth, sem a gyenge idegeiről híres Kuncze nem való politikusnak.

Kíváncsian várjuk az SZDSZ reakcióját. Vajon megtűrnek-e maguk között egy olyan politikust, akinek a liberalizmushoz amúgy semmi köze nincs? Az a teljes SZDSZ-ről is kiállítaná a bizonyítványt.


http://www.hirextra.hu/2009/02/27/kuncze-az-emberbarat-kulturleny/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az állam elhagyta a helyét
  2009-03-07 22:30:53, szombat
 
  Az állam elhagyta a helyét

2009. Március 06. 12:15:02

Pozsgay Imre a pártállam egyik vezető politikusa volt, s a rendszerváltás egyik ismert alakja lett. Rövid ideig az MSZP alelnökeként és parlamenti frakcióvezetőjeként tevékenykedett 1990-ben, de még ugyanabban az évben kilépett a pártból és annak képviselőcsoportjából is. Felismerte, hogy az MSZP "rendszerváltása" zsákutcába vezet. Oda, ahová mára jutott az ország.


- Ha most betérnénk Pozsgay Imre politikai patikájába, milyen gyógyszert ajánlana heveny válság ellen?

- A Nyugat már a 18. század óta tudja, hogy a legolcsóbb válságkezelés a kormányváltás. Ezt ajánlanám.

- Igen, de hogyan lehetne ezt megoldani, hogyan lehetne alkotmányos keretek között felelősségre vonni és elzavarni a Gyurcsány-kabinetet?

- Ez így tényleg érdekes kérdés, mert a magyar alkotmány sokféleképpen korlátozza a népet, a kormányt viszont sehogy sem. A kormánypártban és a párt parlamenti képviselőiben látom az igazi hibát, akik félelmükben továbbra is támogatják Gyurcsány politikáját, azaz pozíciójuk védelme erősebb a népért érzett felelősségüknél.

- Mikor kezdődött a rendszerváltás Pozsgay Imre nézete szerint?

- A prágai tavasz indított el bizonyos reformgondolatokat több akkori politikus fejében is. Igaz, ez nem rendszerváltás, csak modellváltás lett volna, de láttuk már, hogy a szovjet típusú szocializmus zsákutcába jutott. 1982-ben Washingtonban azt mondtam egy beszélgetés során több amerikai szenátornak, hogy az egypártrendszer történelmi baleset, és ha fenn akar maradni a szocializmus, akkor változtatnia kell ezen a berendezkedésen.

- Kádár nyilván börtönt emlegetett amikor hazatért...

- Leszidott. Kádár egyébként félt. Az 1968-as gazdasági reformokat sem merte nevükön nevezni, követelte, hogy mindenki gazdaságirányítási korrekciónak hívja az eltervezett folyamatot. Rettegett, hogy a változtatásokkal kiprovokáljuk Moszkva haragját. De már félt akkor is, amikor a hetvenes évek elején begyűrűzött hozzánk az olajválság. Nem merte visszavonni a társadalomtól az addigra megteremtett konszolidációs javakat, inkább kölcsönöket vett fel.

- Itt rántotta le először az országot az adósságok örvénye?

- Igen, Kádárnak azt mondták az akkori pénzügyesek, ötszázmilliárd dollár lebeg a Vörös-tenger felett, nyúljunk le belőle valamennyit. Lenyúltunk. Nem véletlen, hogy 1981 decemberében az államcsőd szélére kerültünk. Hiába figyelmeztettem a központi bizottság plénumát az 1981. december 3-i ülésen, hogy a népgazdasági terv hamis adatokon, megalapozatlan célokon nyugszik, nem történt semmi. Éppen akkor álltunk a Valutaalap és a világbanki felvétel előtt. Kádár tőlük is félt, és később is minden kérdésben meg akart felelni a hitelezőknek.

- Szinte kísérteties a párhuzam a jelennel...

- Igen, az. De elindult egy ellenkező irányú mozgás is a társadalomban. Ebbe Illyés Gyulán és Csoóri Sándoron keresztül kapcsolódtam be a nyolcvanas évek elején. 1986-ban pedig Bonnban nyíltan úgy feleltem egy kérdésre egy sajtótájékoztatón, hogy ha választani kell a nép és a szocializmus között, akkor én a népemet választom. Kádártól megkaptam ezért is a magamét, de ezzel végérvényesen kijelöltem az utamat. Amikor 1989 januárjában a pártban elsőként népfelkelésnek neveztem 1956-ot, az már csak az előbbiek következménye volt.

- Ön is valamiféle Kánaánt várt a rendszerváltástól?

- Én azt hittem, teljesen nyílttá és plurálissá válik a magyar politikai élet, illetve, hogy ki lehet majd szűrni a hamisságot, azaz a hazugságokat, de főként a hamis embereket. Ehelyett azt kellett megérnem, hogy a hazugság soha nem látott áradata lepte el a rendszerváltó országot. Úgy gondoltam, hogy ezután vigyázunk majd a nemzeti függetlenségünkre, s a társadalom szigorú felügyelete alatt privatizáljuk az állami vagyont. Ebből nem lett semmi. Sőt, amikor megkritizáltam a legfontosabb üzemek, termelőegységek elkótyavetyélését fillérekért, még rám is szóltak, hogy mi az, te a diktatúra vagyonát véded?! Az a vagyon nem a diktatúráé volt, hanem azoké, akik a diktatúra körülményei között létrehozták.

- Miért nem jött létre ott és akkor egy nemzeti szellemű baloldali párt, illetve politikai irányzat? Ahogy létrejött a legtöbb volt szocialista országban...

- A kádári időszakban sokáig tilos volt nemzeti fogalmakban gondolkodni. Itt mindig a baloldali mozgalmak nagy, 19. században született hagyományára, az internacionalizmusra hivatkoztak. Ráadásul a megalakuló MSZP mindjárt az SZDSZ fogságába esett. A szocialista politikusok bűntudatot éreztek korábbi szerepük miatt, és mohón vágytak az SZDSZ vállveregetéseire. A szabad demokrata párt valóságos igazolóbizottsággá vált, akit vállon veregetett, az újra legitim politikusnak érezhette magát. Jellemző, hogy az 1994-es választásokon abszolút többséget szerzett az MSZP, mégsem mert az SZDSZ nélkül kormányozni. Ennek mára végzetes következményei lettek. Mindenekelőtt az, hogy az MSZP neoliberális párttá változott, s mint ilyen, természetes ellensége a nemzeti szolidaritásnak. Márpedig csak a szolidáris népek boldogulnak, látható, hogy azok sikeresebben küzdenek meg a mostani válság hatásaival is.

- Sokan vitatják, hogy megtörtént-e egyáltalán a rendszerváltás...

- Szerintem megtörtént, de kisiklott a rossz és elvtelen alkuk következtében. Nekem már az is gyanús volt, hogy 1989 nyarán az Ellenzéki Kerekasztal-tárgyalásokon a gazdaság, az állam, az oktatás és a külpolitika kérdésköre tabunak számított. Aztán született egy káros közjogi alku az alkotmányról és a választásokról. Ma pedig pont e két bástya mögé bújik be az MSZP, az SZDSZ, illetve a Gyurcsány-kormány, ha bajban érzi magát. Mintha előre tudtak volna mindent.

- Azzal kezdtük, el lehet-e zavarni alkotmányos keretek között ezt a kabinetet. Azt mondta, nem. No és az alkotmány keretein kívül?

- Nem lehet kizárni a spontán megmozdulások esélyét, de nem tudjuk, hol a társadalom tűréshatára, ez nincs kipróbálva. Ráadásul ez egy sokat szenvedett nép, amelytől nem lehet elvárni, hogy húszévenként forradalmat csináljon. Ugyanakkor viszont tényleg tarthatatlan a helyzet. Gyurcsány mindig összefogást kér a társadalomtól. Csakhogy egy régi bölcsesség szerint ha az állam megszegi önnön törvényeit, az nem állam, hanem rablóbanda. Gondoljunk csak hirtelen a költségvetési törvényünkre. Nos, egy kormány az más, de egy bandával semmilyen közösség sem akar összefogni. A kérdés nyitott, Magyarországon ma senki sem tudja, mit hoz a holnap. Tíz éve sulykolom, hogy az állam elhagyta szolgálati helyét. Egy súlyos világválságnak kellett jönnie ahhoz, hogy ez köztudottá váljék. Nekünk mint ezeréves államalkotó nemzetnek újra meg kell határoznunk az állam szerepét.

Pályakép

Pozsgay Imre 1933. november 26-án született Kónyon. Tizenhét éves korában, 1950-ben lett az MDP, majd 1956-ban az MSZMP tagja. Később többek között a Bács-Kiskun megyei MLEE igazgatójaként dolgozott, majd más pártfunkciókat töltött be. 1971 és 1975 között a Társadalmi Szemle című folyóirat főszerkesztő-helyettese volt, egy évvel később kulturális miniszter, 1980-tól művelődési miniszter lett. 1982-től a Hazafias Népfront főtitkáraként dolgozott, 1985-től pedig országgyűlési képviselő. 1988-ban az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, majd államminiszter. A rendszeváltás után, 1991-ben megalakította a Nemzeti Demokrata Szövetséget, 1996-tól a Magyar Egységért Mozgalom elnöke, 2005-től Orbán Viktor nemzeti konzultációs testületének tagja.

Elmaradt lehetőség

Pozsgay Imrével, illetve az ő irányítása alatt születhetett volna meg Magyarország modern, nemzeti irányultságú, de baloldali politikai ereje. Amellyel minden polgári és konzervatív párt megtalálhatta volna a közös hangot, s már akkor létrejöhetett volna az egyébként még ma sem létező 'nemzeti minimum' értékrendszere. Pozsgay 1991-ben alapított Nemzeti Demokrata Szövetsége például magában hordozta ezt a lehetőséget, de az MSZP és az SZDSZ kérlelhetetlen ellenfele lett az új erőnek, és minden eszközzel akadályozta a kibontakozását. Az NDSZ 1996-ban fel is oszlott.

(Magyar Hírlap)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A mezőgazdaság Magyarország i
  2009-03-07 22:25:45, szombat
 
 
2009. március 6.

A mezőgazdaság Magyarország immunrendszere

Szinte közhelynek mondható, de nem kell hozzá gazdasági szakembernek lenni, hogy lássuk, egy többszörösen foldozott csónakban ülünk, mindig egy újabb lyukat ütve rajta, amelyet egyszerűen képtelenek vagyunk végre hozzáértően befedni, megakadályozva a víz beáramlását, mielőtt végleg elárasztaná a csónakot, lehúzva Minket a mélybe.

Pár nappal ezelőtt a híradásokban lehetett felfigyelni a szimpatikus és nem teljesen ismeretlen szociális boltok lehetőségének gondolatára, amelyek a hazai termelőket részesítenék előnyben. A szociális boltok célja az lenne, hogy a magyar termelőket közvetlenül juttassa piachoz, és így a magyar árukat olcsóbban lehessen megvásárolnia a lakosságnak. Hosszútávon mindenképpen kifizetődőbbnek bizonyulna, mind egészségileg, mind pedig gazdaságilag, ha a külföldi génkezelt ,,hulladék" megvásárlása helyett, saját, kiváló minőségű termékeinkkel szolgálnánk ki népünk igényeit. A magyar áruk ilyetén való piachoz juttatása csökkentené a szállítási, tárolási és egyéb fölösleges mondvacsinált költségeket is.

Érdemes hozzátenni, tény, nem pedig kitaláció, hogy a Magyarországon megtermelt élelmiszerek biztonságosabbak, tápanyag értéküket figyelembe véve egészségesebbek, mint a külföldről behozott áruk többsége. Ez annak is köszönhető, hogy a magyar mezőgazdaság évszázados gazdálkodási, jól bevált hagyományokat alkalmaz. Mindemellett földjeink és vizeink egyedülálló módon képesek a gyors megtisztulásra, ami persze nem jelenti azt, hogy szükségtelen odafigyelnünk természeti kincseink megóvására!

Még határaink csorbulásával is minden feltétel adott, hogy hazánk, független, virágzó éléskamrát biztosíthasson népünk számára. A gond az, hogy az utóbbi években pont a létfenntartás legfontosabb ágazatának leépítéséhez és tönkretételéhez asszisztáltunk.

Vannak, akik veszélyt látnak a szociális boltok terjedésében. Szerintük mindenképpen számolni kell azzal, hogy ha csökkentjük a behozott áruk mennyiségét, akkor a szállítást és a tárolást biztosító ,,szolgáltatók" tönkremehetnek, munkanélküliséget idézve elő a szférában. Igen ám, csak arról megfeledkeznek, hogy a mezőgazdaságban dolgozók foglalkoztatását /amely évtizedek óta csökkent, pont a hazai kereslet hiánya és a külföldről behozott "rivális" termékek miatt/ viszont növelni lehetne, mind a hazai, mind pedig a nemzetközi piac igényeinek nagyobb kielégítésére. Ezt persze legális, bejelentett, adófizető potenciál keretek között.

Mindannyiunk számára fontos, hogy ne a Nyugat Európából származó selejt, hulladék, génkezelt ételeket együk, amikor Magyarországnak nagy potenciálja van az egészséges mezőgazdasági termékek előállítására.

Felesleges ebben az esetben protekcionizmussal riogatni és a piaci beszűkülést vizionálni, ami megtörtént 1929-ben. A magyar termékeknek nem csak belföldi, hanem természetesen külföldi piacot is kell biztosítani, megtartva a nyugati érdekeltségeinket, de nyitni kelet felé is, hiszen minőségi termékeink komoly bevételekhez segíthetnek hozzá Minket.

Ma, Magyarországot az összeomlás veszélye fenyegeti. A devizahitelek miatt hatalmas összegek vándorolnak ki a határon kívülre, a felvett külföldi hitelek, pedig csak tovább növelik az államháztartási hiányt, teljes csőd felé sodora az országot.

Magyarország évszázadokon keresztül csak egyvalamire tudott támaszkodni, mégpedig virágzó mezőgazdaságára, amely mindig afféle biztos hátországként üzemelt a nemzet számára. Az EU azonban súlyos csapást mért rá, például az egyéb jelentéktelen és nem a minőségi tápértéket, ízeket alapul vevő szabályaival.

Hosszú távon az EU csak hátráltatja, sőt teljesen megnyomorítja a magyar mezőgazdaságot, méghozzá azért, hogy a nyugat európai eladhatatlan selejtes termékeknek biztosítson felvevő piacot.

A génkezelt élelmiszerek behozatalát és termesztését szigorú tilalom alá kellene vonni! A géntechnológia alkalmazása súlyos problémát okozhat, nem csak az emberi egészség tekintetében (befolyásolja a hormon rendszert, az idegrendszert, a nemzőképességet, az immunrendszert), de a megművelhető talaj minőségében is. A föld megújulási ciklusát évekre (10 év!) felborítják a génmanipulációs termelési eljárások.

Szükség van azonban a hazai gazdák megfelelő tájékoztatására és felvilágosítására is. Hatalmas hiba, hogy a magyar termelők sok esetben nem veszik figyelembe a kockázati tényezőket. Ha nagy területet művelnek meg, akkor spórolásképpen nem kötnek biztosítást a károkra, holott a mai felborult időjárási trendek mellett, fokozottan magas prioritású lenne számolni a káreseményekkel, mint a termelés velejáróival.

Egyben azonban igaza van a gazdáknak, hogy az államnak kéne megadnia a kezdőlökést - nem ingyen pénzt, vagy kútba dobott támogatást - hanem igazi kezdőlökést, amely pályára terelné újra és azon is tartaná, megvédené a magyar mezőgazdaságot.

A legtöbben, ha a gazdasági közösségek (lásd régebben TSZ) fogalmát megemlítik, rögtön a kommunizmusra asszociálnak. Először is ezt a problémás kényszerképzetet le kellene küzdeni már, mert jelenleg is működnek még Magyarországon olyan kisebb "TSZ"-ek, amelyek tényleg összefogtak, pályáztak és megkapták a szükséges tőkeinjekciót. Most a közös gépekkel, hatalmas területeket tudnak megművelni tized akkora költségen, mintha mindenki megvenné magának a méregdrága gépeket, saját, kis területének megműveléséhez. Ez egyrészt rendkívül költséges, másodszor pedig nem térül meg.

A Gödöllői Egyetemen a mezőgazdasággal foglalkozó szakemberek megmondták, hogy egy termény fajtával 100 hektár alatt nem is szabad foglalkozni, országra, vagy exportra való termelés esetén, mert bevételben minimális a körforgás folytatásához.

A jelenlegi gazdasági viszonyok között rendkívül fontos jövőnk szempontjából, hogy megfelelő gazdaságstratégiai döntéseket lépjünk meg. Ne az EU-nak akarjunk megfelelni mindenáron, hanem elsősorban magunknak. Használjuk ki adottságainkat, tudásunkat, mert ezek azok a dolgok, amelyek a későbbiekben megtérülhetnek.

Azt szokták mondani, ha egy országnak nincs biztos mezőgazdasági háttere, akkor gyakorlatilag nincs immunrendszere!

Vas Sándor
Nótin Tamás


http://ellenkultura.blogspot.com/2009/03/mezogazdasag-magyarorszag.html

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán Viktor országot értékel
  2009-03-07 22:21:47, szombat
 
 

2009. március 6.

Orbán Viktor országot értékelt - Egy picit Mi is értékeljük...


Orbán Viktor országot értékelt. Én magam is leültem a TV elé, hogy meghallgassam, most éppen mivel kápráztatja el hallgatóságát, miközben lényegében nem mond semmit, csak ismételgeti önmagát, elmondja azt, amit már mindenki tud, de lényegében a problémákra nem ad választ, mégis mindezt frappáns metaforákkal fűszerezi meg, néhány másodpercnyi tapsvihart kiváltva, a minden szaván áhítattal csüngő közönségéből.

Most sem kellett csalódnom a Fidesz pártelnökének idei ,,országértékelőjében". Minden úgy történt, mint egy előre kiszámítható showműsorban, amely normális esetben nulla nézettséget produkálna ezzel az untig-untalan ismételt szokásos struktúrájával, ám a populista demagógia mindig megértő fülekre talál és üveges tekintetű bábok tucatjait szegezi a székhez.

Orbán Viktor beszéde általában két részből áll. Az első felében felvázol egy sötét jelent, amely a bűnös múlt következménye, majd ezután elővezeti a fényes jövő lehetőségét, amelyért Ő kész harcolni, illetve biztosít Minket arról, nem adja fel és Vele, ,,együtt", sikerre vihető egy újabb polgári kormány nemzetmentő ügye.

Mai értékelőjében egy olyan világrendről beszélt, amely megdőlni látszik, méghozzá azért, mert a pénz hajszolása vált a legfontosabbá, amely végül felemésztette a rendszert, a kapitalizmust, közelebb hozva hozzánk az elkerülhetetlen változást, amely nem csak radikális politikai és gazdasági folyamatokat indíthat el, de országhatárokat rajzolhat újra át.

Ennek megállapításához persze nem kell Orbán Viktornak lennünk, vagy Orbán Viktort hallgatnunk. Megmondtuk és megírtuk ezt már sokan. Sőt, előrelátóbbak már évekkel ezelőtt figyelmeztettek a válság előjeleire, amit a ,,rendszerváltás" utáni kormányok mindegyike figyelmen kívül hagyott!

Orbán szerint az új világrend felépítéshez, amelyet nem a régi romjain, hanem teljesen új alapokra kell felépíteni, új emberekre lesz szükség.

Ebben lényegében teljesen igaza van, de elfeledkezik saját magáról és pártjáról, mert a Fidesz is a régi világrend terméke. Ugyanannak a kapitalista injekciónak a mérge, mint a jelenlegi kormány, amely megfertőzte az országot. A rendszerváltás legnagyobb hibája és bukása pont az volt, hogy hagytuk átmászni a múlt árnyait, melyek kihasználva engedékenységünket, átmentették egész politikai szemléletüket. Ha már új világrend szükségességéről beszélünk, hiba volna, ha ezt ismét olyan emberek és egy olyan politikai hatalom kezébe adnánk, amely maga is a régi világrendben gyökeredzik!

Orbán, továbbra is megfeledkezve saját bűnrészességéről, a válság előidézőiként, nem piaci törvényszerűségeket, hanem konkrét embereket, bankvezéreket, brókereket, politikusokat okolt, akik hazugságaikkal és kapzsiságukkal, egymásnak asszisztálva idézték elő a jelenlegi összeomláshoz közeli helyzetet.

,,"Reményeink szerint a józanul szabályozott piacgazdaságban, az új korszakban, már nem lehet következmények nélkül becsapni senkit sem. Se a politikában, se a gazdaságban." - vázolta fel egy új világrend alapvető feltételeit.

Orbán az újszerű válságkezelés, a változás szükségességének felismerésében azonban lemaradást tapasztal a többi országhoz képest, amelyért természetesen kizárólag a jelenlegi kormányt hibáztatja.

Az országot a következőképpen hasonlította egy álló vonathoz:

,,Ülünk egy vonatban. Már indulni kellene. Felnézünk, mintha mozogna a vonat, de kiderül, hogy a másik indult el, a miénk egyhelyben áll. A magyar vonat ilyen. A jó hír: a világ vonata megindult. Rossz hír: a magyar áll."

Természetesen Orbán Viktor nem feledkezett meg arról sem beszédében, hogy mint mindig, most is szenteljen néhány szót 1998-2002 között működő kormányának ,,eredményeire". Utalt az államadósság csökkentésére és a gazdasági növekedésre, melyek erősen megkérdőjelezhető ,,tények", annak tükrében, hogy a gazdasági válságot egy folyamat eredményeként írta körbe előzőleg, amely a szocialista tervgazdálkodás széthullásával kezdődött, tehát azzal a ,,rendszerváltással", amelyben Ők is, mint a Fidesz, szerepet vállalva, ráengedték a kapitalizmust az országra.

Sok eredeti gondolatot nem lehetett Orbántól megtudni azzal kapcsolatban, hogy mégis hogyan képzelné annak a bizonyos vonatnak a beindítását, de finoman érintett jó néhány olyan gondolatot, amelyet eddig többnyire csak a párton kívüli, egyre erősödő Jobbik szájából lehetett hallani.

Szó esett a cigánybűnözésről, bár természetesen maga ez a kriminológiai fogalom nem hangzott így el a Fidesz elnökének szájából, de konkrét esetekre utalva és a közbiztonság romlásának taglalásával, egyértelmű volt, hogy miről beszél. Azt azért nem árt megjegyezni, hogy ezek az esetek, mind a cigánybűnözés kategóriájába sorolhatóak, de csak egyetlen párt merte eddig nevén nevezni a dolgokat, az pedig a Jobbik.

Orbán Viktor a következő gondolatokkal, az EP választásokra utalva, a megszokott Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok szlogenjét egy másikra cserélve zárta beszédét:

,,Az EP-választás fontos állomás lesz. Kitartó elszántsággal követelni kell a változást, felmorzsolni a reménytelenség embereinek ellenállását. Az igazság és számonkérés pillanata el fog jönni. A változást akaró nemzedékek új irányba indítják majd az országot.
Új irány Magyarország, új irány magyarok!"

Mindenképpen dicsérendőek záró szavai, de nem árt kiegészíteni őket:

Új politika! Új parlament!

Manapság nem kétséges: az emberek nagyon akarják, hogy ez a kormány végre elmenjen, de egy Fidesz győzelem esetén, 2 évet adok és még jobban akarják majd, hogy Orbán is eltűnjön a pártjával együtt. Változásra van szükség valóban! Nem vörösre, de nem is narancsosra, mert a magyarok színe: piros, fehér, zöld, márpedig ezt a jelenlegi parlamentben már rég elfelejtették, a szavazók egy része pedig még nem látja, hogy az éremnek hiába van két oldala, ha ugyanaz verette egybe, jelen esetben a kapitalizmust éltető pénzvilág!

Bejegyezte: Nótin Tamás


http://ellenkultura.blogspot.com/2009/03/orban-viktor-orszagot-ertekelt-egy.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Éjjeli menedék
  2009-03-07 22:09:00, szombat
 
  http://tdyweb.wbteam.com/EjjeliMenedek0306.htm  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogy lesz vége a Gyurcsány-ko
  2009-03-07 21:47:34, szombat
 
  Gondola, MTI és nepszava.hu nyomán 2009. március 3. 15:45



Hogy lesz vége a Gyurcsány-kormánynak? És mikor?


Ismét kudarcba fulladtak a bértárgyalások a BKV-nál. Cirka 25 százalékkal lesz magasabb a márciusi távhőszámla a februárinál. A kormány ötszázalékos távhőár-csökkentési ígérete májusban jelenik meg először, a BKV-nak pedig eddig mindig engedtek - de vajon meddig hátrálhat a kormány?
Nem sikerült egyezségre jutniuk a BKV vezetőségének és a sztrájkot jelentő, zömében buszos szakszervezeteknek a keddi bértárgyaláson sem - közölte Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének szóvivője az MTI-vel.

Nincs előremozdulás a tárgyalásokon, a cég továbbra is 3 százalékos bérfejlesztést ígér, míg a szakszervezetek ragaszkodnak a 8 százalékhoz - mondta.

Nemes Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy még tart a múlt hét végén kezdeményezett kollektív munkaügyi vita, amelynek egyhetes időtartama alatt bármikor lehet egy rövid, maximum kétórás figyelmeztető sztrájkot tartani.

A bérkövetelések változóak: a buszos szakszervezetek semmit nem engedtek a tárgyalások kezdete óta a 8 százalékos béremelésből, míg a kötöttpályás (HÉV, metró, troli, villamos) szakszervezetek 7,5 százalékot követelnek idei bérfejlesztésként.
* * *

Az e havi távhőárszámlák nagyjából 25 százalékkal lesznek magasabbak a múlt havinál. A kormány is érzi, hogy a teljesen talajt vesztők száma eléri a kritikus tömeget, ha túl hosszú lesz a tél. Ezért ígérte a miniszter a távhőár (minimális) csökkentését a minap.

Ráadásul a gyenge forintárfolyam heteken belül megérkezik a boltokba is, az importtermékek ára szükségszerűen emelkedni fog. A lakosság gyakorlatilag felfüggeszti minden vásárlását, hogy bírja fizetni a csekkeket: az inflációs rekordokat meghaladó mértékű hiteltörlesztéseket és a rezsit.

A kutatók szerint az emberek már februárban is erősen spóroltak a hasukon, ami a vég kezdetének csalhatatlan jele. Azt jelzi ugyanis, hogy máson már nem tudnak takarékoskodni.
* * *

A magyar dolgozók sztrájkpotenciálja minimális. Ha úgy vesszük, például egy pedagógussztrájk föl sem tűnik, elvégre kötelezni lehet a nemzet napszámosait, hogy a gyermekeket akkor is őrizzék, ha sztrájkolnak. Akkor pedig minek sztrájkolni.

A sütőipar annyira atomizált, hogy egy általános sztrájk megszervezhetetlen. Bányászat nincs, a közmű-, mindenekelőtt az energiaszolgáltatók pedig fogva vannak.

A vasutassztrájk bebizonyította, a hajdan legfontosabb közlekedési ágazat mai gazdasági potenciálja kevés egy sztrájkhoz.

Ellenben a BKV követeléseit eddig az utolsó pillanatban teljesítette a kormány. Idén januárban azonban diszkréten, szépen átverték a fővárosi közlekedésieket. A BKV-sok azonban rosszul keresnek, és az áremelések nagyon kínosan érintik őket. Kérdés, meddig bírják az idegharcot a kormánnyal.

A fővárosi tömegközlekedés leállása lehet az első lépcsőfok egy általános sztrájk kirobbanásához. A feszültség mind tapinthatóbb a budapestiek körében (is), és már 1956-ból megtanultuk, hogy Budapest az ország politikai fókuszpontja.

Innen indulhat a társadalmi tűz. És a robbanóelegy kezd összeállni


http://www.gondola.hu/cikkek/63868
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Alternatív országértékelés
  2009-03-07 21:31:55, szombat
 
 
2009.03.07

--------------------------------------------------------------------------------





Alternatív országértékelés


Mottó :
"Miután Magyarországnak sikerült az IMF-fel egy sokat vitatott megállapodást megkötni, kifejezetten jó helyzetben vagyunk, mert legalább a jövő év tavaszáig az ország finanszírozása, úgy tűnik, meg van oldva ..."
( Szűcs Erika, mszp-s csúcstrampli és fornettizabáló, 2009.03.03 )

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, barátaim és ellenségeim !

Mindenekelőtt szeretném őszinte örömömet kifejezni amiatt, hogy a nemzet vergődését tehetetlenül szemlélő köztársasági elnök úr távolmaradt mai rendezvényünktől. Szimbolikus hiányát azonban feledteti "közjogi méltóságként" kifejtett csúcstöketlen díszhivatalnoki inaktivítása, amellyel - még most, a fenyegető államcsőd árnyékában is - tevőlegesen hozzájárul a gonosz regnálásához. Vajon minek kellene még történnie ahhoz, hogy végre sorsközösséget vállaljon a személyében megtestesülő népakarattal, egyben feladja az ország egyre mélyülő tragédiáját tétlenűl, már-már kívülállóként szemlélő hűvös passzivítását ? Közel ugyanis az idő, amikor az istenadta nép konkrét kérdéseket fog megfogalmazni, azután pedig ítélni, ítélkezni fog.

Látom, - vagyis köreinkben pont nem látom a Nemzeti Bank csúcsfizetésű elnökét sem, aki éppen "megérdemelt" síszabadságát tölti egy kellemes ( és a válságtól nyilván kevésbé sújtott ) havas lankán. Simor elvtárs pontosan tudja, hogy a lét határozza meg a tudatot ( havi "léte" megfelel 2-3 adófizető állampolgár éves
bérének ), cserében legalább addig is megkímél bennünket a ránk, és jövedelmi viszonyainkra vonatkozó cinikus és érzéketlen megállapításaitól. Reméljük, még időben megtalálja történelmi mélységekbe csúszott nemzeti fizetőezközünket - ha máshol nem, egy szakadék alján, mielőtt végleg betemetné azt egy fergeteges lavina.

Miközben "nosztalgikus" hangulatban érezzük a diktatúra dohos szagát, nyissuk ki a szemünket ! Nézzünk körül, és mondjuk el, mit látunk ebben a szerencsétlen országban ?

Kedves barátaim, egy kifosztott és megalázott, végletekig eladósított ( egyre élhetetlenebb ) országot látunk, benne fokozódó nyomort és kilátástalanságot, totális gazdasági és morális válságot - köszönhetően egy hazug, érzéketlen, neoliberális és magyarellenes kormánynak ( élén egy elmebeteg pojácával ), akit egy rakás szar, a hatalmát foggal-körömmel védő, úgynevezett "szocialista", "liberális" és "konzervatív" képviselő támogat. Olyan paranoiásan fasisztázó és rasszistázó "rettegők" serege, akik ( elvek és erkölcs hiányában ) magukon kívűl már senkit sem képviselnek. Mondjuk ki bátran, legfőbb bajunk forrása ez a masszív, tehetségtelen, ámde rendkívűl pénzéhes parlamenti koalíció, amely a letűnt (?) diktatúra hazaáruló működtetőiből, cenzoraiból, besúgó ügynökeiből, ÁVH-s ősök leszármazottjaiból, korunk politikai kalandoraiból és köztörvényes gazemberekből van összetákolva.

Ahogy egy internetes fórumban olvashattuk : "megszületett az új szörnyeteg, az újkori Chymera ! Mint a mondabélinek, ennek is három feje van. A középső egy rusnyna pápaszemes, lenyalt hajú féreg. A balszélső három arcú törpefej madártollal borítva, önmagába szerelmesedve. A jobbszélső egy fonyadt tulipánszirmokkal benőtt, ferde nyakon hervadó banya ronda feje ... Előszedve a jelszavakat, abból is három lesz. A jobbszélső az egyik jelölt ánti világbéli jelszavát fújja : Viribus unitis
( egységben az erő ) A bal szélső : Szeresd saját nemedet, mint ten magadat. A középső : Villák proletárjai egyesüljetek !"
És ez a szupercsapat van rafináltan megtámogatva egy talpnyaló "hungaricum értelmiséggel", amelyik búsás júdáspénz fejében akár a saját anyját is megdugná, miközben a csillagot is lehazudja az égről.

Egy olyan országot látunk, ahol hamarosan - IGEN, MEGCSINÁLTÁK ! - 400 ezer új munkanélküli lesz a megígért 400 ezer új munkahely helyett, ahol immár fenyegető közelségbe került a szociális ellátások és a nyugdíjak drasztikus megkurtítása, ahol rémálommal ér fel az újabb adóemelés, a nyugdíjkorhatár tervezett szigorításáról már nem is beszélve. Eközben a kályhagyújtóssá ócsított Forint mélyrepülésének következtében százezerszám dőlnek be a deviza-alapú lakáshitelek, és igazából még a rettegett ingatlanadót sem kell bevezetni ahhoz, hogy napról-napra elértéktelenedjen a családok maradék vagyona és megtakarítása, vele egyetemben - sok esetben - egy teljes élet munkája és értelme, úgy általában. "Van akinek fájni fog, aztán utóbb rájön, hogy a legjobb ami történhetett velünk ez volt ..." - vigasztalt bennünket a pogácsagyilkos tehén, többmilliós jutalommal ( vajon mire ? ) a zsebében - cinikusan, a legsötétebb bolsevik hagyományokhoz híven.



Olyan országot látunk, ahol a szemünk láttára omlik össze az állam, pontról-pontra, lépésről-lépésre feladva alapvető közfeladatait ( közbiztonság fenntartása, egészségügy, oktatás és kultúra, vagy az emberek megélhetését biztosító vállalkozások méltányos támogatása ). Ahol az In-Kal-lal felturbózott "magyar" rendőrség hovatovább csak kordonok és trafipaxok felállítására alkalmas, a forráshiányos önkormányzatok kivérezve és kilátástalanul fuldokolnak az adósságban, a kórházakban közgazdasági egyensúlyozás folyik gyógyítás helyett, ahol az iskolákban már lassan krétára is alig telik. Itt már csak kormányzati luxusaudik vásárlása, és az adók és büntetések félhatékony - ám nagyüzemi - behajtása zajlik
( természetesen milliárdos sikerdíj fejében ), amíg van miből és van kitől ...

Tegyük fel magunkban a kérdést, vajon a haveri tüzek zsíros kondérai körül sertefertélő csókos szakértőket, tanulmányírókat és egyéb haszonlesőket leszámítva akad-e még épeszű ember ebben az "elkúrt" országban, aki elégedett a "haladó baloldal" - itt felsorolt "eredményei"-vel ? Mert ha igen, sürgősen mutassa meg magát orvosnak, talán még nem késő.

Elszántak, veszélyesek, és mindenre képesek.

Kedves barátaim, a demokratikus Európában illene politikai ellenfelekről beszélnünk, de ebben a féldiktatórikusra züllesztett gyurcsányi országban csak a nemzet ellenségeiről lehet. Olyan sötét gazemberekről mondunk ma erkölcsi ítéletet, akik nem csak gyermekeink, hanem már unokáink jövőjét is eltapsolták, kis túlzással élve : még a trágyából is kilopták a szart. Miután a jogos ( és elkerülhetetlen ) felelősségrevonástól való félelmük felülírja a politikai váltógazdaságokra jellemző demokratikus racionalításokat, aligha várhatjuk el tőlük, hogy önként adják fel csalárd módon szerzett hatalmukat. Ne is csodálkozzunk, ha védekezik és támad a sarokba szorult patkány ! Lássuk : a kormányfő szerint az idő neki dolgozik, és a Fideszt program nélküli, politikai szélhámosnak titulálja, aki tudatosan megtéveszti a választókat. "Rezet árulnak, aranyáron. A rendszerváltozás óta eltelt időszak legveszélyesebb politikai szélhámosa Orbán Viktor, mert valóságos, reális alternatívának mutatja be a semmit ..."
Jól megmondtad testvér, hát igen, ez tényleg botrány. Lárifári, basszátok meg. Öntelt pofa, üres jellem. Gyurcsány Ferenc pur, aki végre önmagát adta.

Persze olyan szellemi hátországgal, mint például Avar János ( az ATV-nevű szocialista szennycsatorna egyik megmondóembere ) könnyen viccel az ember. Tőle tudjuk, hogy "Orbán Viktor azért nem hirdet programot, mert azt a szakértők azonnal darabokra szednék ..." Igazi freudi elszólás, egyben jó magyarázat arra, miként lettünk a régió mintaországából, egy szakadék felé száguldó szánalmas csődtömeg. Szerintük a jobboldal testesíti meg a fasiszta mucsajt, ellenben a szociálliberális "reformszakértők" képviselik az európai kultúrát ... Ők a mérce, a szellemi mérföldkő. Az "erdeményt" már mindenki a bőrén érzi : nem kell félni, fájni fog. Nem kicsit, nagyon.

Elszámoltatás és felelősségrevonás lesz, ígérem !
El vagyunk szánva barátaim, lesz akarat és bátorság bennünk. Nem fogunk hezitálni, kisöpörjük a szőnyeg alól a szemetet és kimossuk végre a vörös szennyest. Nem ígérhetünk mást, mint kitartó nyomozást, a visszásságok és törvénytelenségek feltárását, hűvös logikát és még hűvössebb cellákat.

Örökre száműzzük a közéletből az országot sokadszor is csődbekormányzó és eladósító MSZMP-s, valamint KISZ-es garnitúrát. 1990-ig visszamenőleg elkobozzuk azokat a zabrált javakat, amelyekről egy újonnan felállított bíróság kimondja, hogy törvénytelenül, vagy erkölcsileg elfogadhatatlan feltételekkel, feltűnően értékaránytalanul kerültek ki a köztulajdonból. Minden esetben érvényesíteni fogjuk a magyar érdeket - keményen, de törvényesen fogunk eljárni.
A Hágai bíróság elé citáljuk azokat a személyeket, akik soha el nem évülő népírtásért felelősek, legyen szó az 1956-os sortüzekről és politikai kivégzésekről, akár az "egészségügyi reform"-nak nevezett szociálliberális genocidiumról.
Nyilvánosságra hozzuk az előző kormány(ok) valamennyi titkos szerződését és határozatát - feltéve, hogy megismerésük nem sért állambiztonsági érdeket, egyben átláthatóvá és kutathatóvá tesszük az elmúlt kormányzati ciklus(ok) valamennyi történését.
Megnyitjuk a pártállami múlt titkos levéltárait, korlátozás nélkül nyilvánosságra hozzuk a diktatúra állambiztonsági aktáit. Ezáltal megismerhetővé és beazonosíthatóvá válhatnak az előző rendszer működtetői és besúgói.
Kétharmados győzelmünk esetén - személyre való tekintet nélkül - felfüggesztjük mindazok mentelmi jogát, akikkel szemben megalapozott a gyanú, hogy valamilyen törvénytelenséget vagy bűncselekményt követtek el.

Kedves barátaim !
Tudjuk, semmi nem tart örökké. Higgyük el, egyszer ez a rémálom is végetér. Készüljünk, mert hamarosan minket terhel a jog és a felelősség, hogy ismét felemeljük Magyarországot oda, ahonnan sehonnai bitangok a mélybe taszították.
Ehhez nem ígérhetünk sajnos mást, mint vért és könnyeket. De hiszünk magunkban, hiszünk a társadalmi összefogás erejében - amelynek alapja egy olyan Nemzet, amelyben zsinórmérték az erkölcs és az őszinte szó.

Köszönöm Önöknek, hogy meghallgattak !
Hajrá Magyarország, hajrá Magyarok !




http://api01.extra.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A nap mondása!
  2009-03-07 21:25:55, szombat
 
  "Az optimisták angolul tanulnak, a pesszimisták héberül, a realisták lőni."  
 
0 komment , kategória:  Általános  
A 13. havi fizetés története:
  2009-03-07 21:20:48, szombat
 
  A 13. havi fizetés története:

"A 13. havi bérnek semmi köze nincsen a hónapok számához.
A Gergely naptárhoz azonban igen.
Hazánkban a XX. század elején heti fizetést kaptak a dolgozók.
Mivel ez sok adminisztrációval járt a költségek csökkentése végett nagyszüleink átálltak a havi bérfizetés rendszerére.
Osztásban igen jók voltak, s kiszámolták, hogy 52/4=13.
Majd társadalmi megegyezés született, hogy 12 hónapon keresztül havi fizetést kapnak, s az elveszett négy hétben megtermelt fizetést 1 hónap kifizetéseként kapják meg."

Ugye, milyen érdekes?

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
2009.02 2009. Március 2009.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1147 db bejegyzés
e év: 7232 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1999
  • e Hét: 7731
  • e Hónap: 18842
  • e Év: 172338
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.