Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Kalocsai oldalas !
  2009-04-18 18:01:14, szombat
 
  Kalocsai sült oldalas


1 kg oldalas
3 újhagyma
1 dl olaj
3-4 ek. ketchup
2 ek. ecet
kakukkfű
majoránna
só, bors
1 fej vöröshagyma

Az oldalast felszeleteljük, sózzuk, majd kuktában főzni kezdjük. Amikor teljesen megpuhult, áttesszük egy jénaiba. Eközben az újhagymát felszeleteljük, megpároljuk, majd hozzáöntjük az ecetet és a ketchupot, valamint rászórjuk a fűszereket. Végül a vöröshagyma kerül bele, majd ezt az egészet a húsokra öntjük. Így sütőbe tesszük, megpirítjuk, és már kínálhatjuk is.

 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
Jánkmajtisi sav.krumplileves
  2009-04-18 17:59:02, szombat
 
  Jánkmajtisi savanyú krumplileves!

30 dkg füstölt oldalas
40 dkg burgonya
babérlevél
2-3 ek. olaj
4 dkg liszt
fél csokor petrezselyem
1 fej vöröshagyma
2 dl tejföl
ecet
pirospaprika


Az oldalast darabokra szétszedjük, majd egy lábosba tesszük, felöntjük vízzel, és főzni kezdjük. Közben sózzuk, beletesszük a babérlevelet, és amikor már majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk a felszeletelt krumplit is. Eközben a liszthez olajat keverünk, majd hozzáadjuk a megpirított hagymát, a petrezselymet és a pirospaprikát is. Ezzel berántjuk a levest, majd a tejfölt is belekeverjük, ízlés szerint ecetet öntünk bele, és már kínálhatjuk is.

 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
felvidéki krémes !
  2009-04-18 17:48:19, szombat
 
  Felvidéki krémes

30 dkg liszt
5 dkg cukor
7 dkg vaj
2 dkg szalalkáli
1 tojás
tej
A krémhez:
3 tojás
3 kanál liszt
9 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
A lisztet egy tálba tesszük, majd összegyúrjuk a cukorral, a vajjal, a tojással, a szalalkálival, és annyi tejjel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Ezt három egyforma részre osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk és kisütjük. Eközben a tejhez hozzáadjuk a lisztet és a tojást, az egészet pépesre főzzük, majd belekeverjük a cukrokat és a vajat. Ezt a lapok közé kenjük, majd a tetejére vaníliás cukrot szórunk, és már kínálhatjuk is a süteményt.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
makói hagymás süti
  2009-04-18 17:39:00, szombat
 
  Makói hagymás sütemény


25 dkg liszt
18 dkg margarin
2 tojás
1 dl tej
1 fej vöröshagyma
1 tk. só
A hagymát lereszeljük, majd egy tálban összekeverjük a margarinnal, a liszttel, a tojásokkal, a tejjel és a sóval. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd kicsit állni hagyjuk. Ezután habzsákba töltjük, majd különböző alakzatokat készítünk belőle egy tepsibe. Így megsütjük, majd kicsit hűlni hagyjuk, és már kínálhatjuk is.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
Medvehagyma !
  2009-04-18 15:57:13, szombat
 
  A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma alkalmazható. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Egy-egy hagyma kertben történő elültetésével és a növény termesztésével változatosabbá tehetjük megszokott ételeink ízét, zamatát.
Ételváltozatok medvehagymalevélre

A medvehagyma levele felhasználható zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetű saláta, leves, főzelék, fasírt vagy más húsos ételek ízesítésére. Fogyasztható magában is vagy apróra vágva vajas kenyéren friss és szárított formában egyaránt. Május végén szezonja véget ér, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. A pestóhoz hasonló medvehagyma szósz kikeveréssel készül, összetevői 8-10 darab aprított medvehagyma levél, olívaolaj, kevés só és esetleg reszelt parmezán. Jól zárható üvegben, hűtőszekrényben ajánlott tárolni, az előállított szósz köretek kiváló kiegészítője.

A Nagy Bandó András által írt és szerkesztett Orfűi Medvehagyma Kincseskönyv a magyar gasztronómia nélkülözhetetlen kötete, a medvehagyma-kultúra megőrzője. Orfűn minden évben Medvehagyma Napot tartanak, a rendezvénysorozat keretein belül helyi medvehagymás ételkülönlegességek kerülnek az asztalra. Ezen ízcsodák egyike a medvehagyma méz, melyet a mecseki erdőkben a növény virágjáról gyűjtenek a méhész rovarai. A medvehagyma tea házilag is elkészíthető a friss vagy szárított levél leforrázásával, melyet étkezés előtt kell elfogyasztani étvágyjavítás céljából.
A medvehagymabor igazi specialitás. Otthon is előállítható, apróra vágott friss medvehagyma levélből másfél-két maroknyit fél liter száraz borba lehet tenni, ezt rövid ideig vízfürdőn melegíteni-forralni, majd ízesíteni mézzel vagy sziruppal. Zárt edényben állás után érdemes leszűrni, és sötét, hűvös helyen tartani. A medvehagyma boros kivonat keringésjavító hatása sokszorosa a fokhagymáénak, és nem kell aggódnunk a kellemetlen lehelet miatt sem.A természet gyógyító gerezdje


Medvehagymás juhtúrós rétes !

Hozzávalók 


1 maroknyi csokor medvehagyma (15 dkg)

10-15 dkg juhtúró

2 + 1 tojás

2 evőkanál búzadara

kevés vaj

só

3 réteslap
A medvehagymát felaprítom, majd vajon megpárolom, sóval ízesítem. Ha kihűlt, hozzáadom a 2 felvert tojást, a búzadarát, és negyed órát állni hagyom. Egy nedves konyharuhára 3 réteslapot egymásra teszek, a legfelsőt megkenem olvasztott vajjal, majd rákenem a medvehagymát, és elosztom rajta a juhtúrószeleteket, és a hosszabbik oldalánál fogva a konyharuha segítségével feltekerem. A rúd tetejét tojásos tejföllel megkenem, és 200 fokon pirosodásig sütöm.


Medvehagymás perec !

Hozzávalók

15-20 levél medvehagyma nagyon apróra vágva
50 dkg liszt
3 dl tej
1 teáskanál cukor
25 g élesztő
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
2 evőkanál kacsazsír
1 felvert tojás
A tejet a teáskanálnyi cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt, és megvárom, míg felfut benne. A lisztet az 1 evőkanál cukorral és sóval, valamint az olvasztott kacsazsírral, az apróra vágott medvehagymával, illetve a tejben felfuttatott élesztővel összekeverem, majd lefedve meleg helyen a duplájára kelesztem. Ha megkelt, kiborítom a tálból, és átgyúróm, majd 16 részre osztom. A részekből nagyjából 1 cm vastag rudakat sodrok, majd pereccé formálom őket. Felvert tojással lekenem a tetejét, majd 200 fokon nagyjából 15 perc alatt pirosra sütöm őket.


Medvehagymás pizza

Tésztához:

Fél kg liszt
Egy kocka élesztő fele
1 dl langyos tej
cukor


Langyos tejbe cukrot teszek és ebbe morzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, addig kimérem a fél kiló lisztet, közepébe mélyedés készítek, és a mélyedésbe sót szórok. Ide kerül az élesztő is, majd kézzel, vagy villával elkezdem az élesztőhöz keverni a lisztet. Szükséges mennyiségű langyos vizet adagolok hozzá, amíg összeáll a tészta. Kb. 10 percig dagasztom (gyúrogatom). Amikor a tészta szép sima, tálba teszem, megszórom kevés liszttel, letakarom konyharuhával, és meleg helyen kelesztem fél órát.

Kinyújtom, beborítom paradicsomszeletekkel és metélt medvehagymával szórom meg. Dúsíthatjuk sonkával, szalámival. Bazsalikommal fűszerezem, sajttal szórom meg és olivabogyóval díszítem.



Medvehagymás kosárka

1 csomag leveles tészta
25 dkg sajt vegyesen (trapista, füstölt és kék sajt)
2 dl tej
2 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj

fehérbors
1 evőkanál apróra vágott chilipaprika
1 evőkanál apróra vágott szárított medvehagyma
vaj

A leveles tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, megsózzuk, megszórjuk a medvehagymával és a csilivel. A tésztát feltekerjük és 2 cm vastag szeletekre vágjuk. Ezeket kilapítjuk, megvajazzuk kívülről és kosarat formázunk belőle. Sütőben 15-20 percig sütjük.

Besamell mártást készítünk, ebben felolvasztjuk a sajtokat, sóval és fehér borssal ízesítjük. Mikor kihűlt, a kosarakba töltjük. Hidegen tálaljuk.


MEDVEHAGYMÁS TÁSKA:

Hozzávalók: egy csokor medvehagyma levél
25 dkg túró
só, bors
1 tojás
mirelit leveles tészta

A túrót megsózzuk, borsozzuk, a leveleket összevágjuk és a túróhoz tesszük és a tojással összekeverjük.

A tésztát szobahőméréskleten felengedjük, lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra elnyújtjuk. Tenyérnyi méretű kockára vágjuk, és mindegyik közepébe egy kiskanálnyi fűszeres túrót teszünk. Háromszögletűre összehajtjuk és forró sütőben szép barnásra megsütjük.


 
 
0 komment , kategória:  fűszerek+receptek  
szarvasi lakodalmak levese !
  2009-04-18 15:13:49, szombat
 
  szarvasi lakodalmak levese


Hozzávalók:

5 l víz
egy konyhakész tyúk, kb. 3 kg
0,9 kg vegyes zöldség
10 dkg vöröshagyma
3 dkg fokhagyma
3 dl tejföl
7 dkg zsír
12 dkg liszt
2 g egész bors
0,5 dl ecet
3 g só
3 g egész babérlevél



A megtisztított zöldségféléket hasábra vágjuk, majd az egész tyúkot hideg vízben egy-egy fej vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel, egész borssal, sóval tesszük a tűzre. Miután a tyúk lassú fővésben megpuhult, a léből kiszedjük, s a lassú forrásban lévő levest világos, simára kevert tejfeles rántással rántjuk be, majd ízesítjük ecettel, s ha még szükséges, sóval. A tálban találkozik újra a leves az időközben részeire szedett főtt tyúkkal, zöldségfélékkel, avagy külön tálalva kerül a vendégek elé.

 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
csirkeleves túrógaluskával !
  2009-04-18 15:08:20, szombat
 
  Csirkeaprólék-leves túrógaluskával /szarvasi /

Hozzávalók:
50 dkg csirkeaprólék,
15 dkg tehéntúró,
5 dkg búzadara,
10-10 dkg sárga- és fehérrépa,
5-5 dkg zeller és vaj,
3 tojás,
1 fej vöröshagyma,
fél csokor petrezselyem,
őrölt bors, só.

A megtisztított csirkeaprólékot hideg, sós vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott zöldséget, a zellert és az egész fej hagymát. Borssal fűszerezzük és lassú, gyöngyöző forrással főzzük. Közben áttörjük a túrót, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgákat és a búzadarát. Meghintjük vágott petrezselyemmel, megsózzuk és habosra keverjük. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Amikor az aprólék és a zöldség megpuhult, kiskanál segítségével túrógaluskákat szaggatunk a levesbe, és kislángon még kb. 5 percig főzzük.

***

 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
Palóc vadleves !
  2009-04-18 14:56:00, szombat
 
 
Palóc vadleves

HOZZÁVALÓK:
40 dkg őzhús vegyesen,
10 dkg füstölt szalonna,
1 fej lilahagyma,
1 evőkanál liszt,
1 evőkanál pirospaprika,
kb. 2 l hideg víz,
só, őrölt bors,
majoránna
1 csomag petrezsemzöld,
15 dkg zöldbab,
15 dkg burgonya,
kb. 2 dl tejföl

Kiolvasztjuk az apróra vágott szalonnát és a zsiradékján megpiritjuk a szálasra vágott hagymát. Megszórjuk az 1 kanál liszttel, kicsit pirítjuk, majd az 1 kanál paprikával hozzáadjuk a kis darabokra vágott húst és kevergetjük, vigyázva, hogy a paprika le ne égjen, mert akkor keserű lesz. Végül felengedjük a hideg vízzel, ízesitjük sóval, őrölt borssal, majorannával, apróra vágott petrezselyemzölddel.
Miután a hús már majdnem puha, beletesszük a feldarabolt zöldbabot és a kockára vágott burgonyát, majd készre főzzük. A végén belekeverjük a tejfölt, de lehet később is, amikor kiszedtük a levest a tányérba, akkor adni a tetejére egy kanállal. Utána túrós buktát és savanykás fehér bort kínálunk (pl. Cserszegi fűszerest vagy Irsai Olivért).

 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
jajsziget csirkecombok....
  2009-04-18 14:47:22, szombat
 
  Jajszigeti csirkecombok tepsis burgonyával-/fonyodi rp./

Hozzávalók:
2,5 kg csirkecomb,
25 dkg csirkemáj,
4 zsemle,
3 tojás,
fél csomó petrezselyemzöld,
vaj,
só,
őrölt feketebors,
olaj,
vöröshagyma,
zöldpaprika,
paradicsompüré,
liszt,
fehérbor

A csirkemájat leforrázzuk, apró kockára vágjuk. Az áztatott zsemlét áttörjük, hozzáadjuk a forrázott májat, a tojást, finomra vágott, vajban futtatott petrezselyemzöldet, sóval, őrölt borssal és majoránnával ízesítjük. A jól összekevert töltelékkel megtöltjük a csirkecombokat (a tölteléket habzsákból a bőr alá nyomjuk). A csirkecombokat sózzuk, darabolt vöröshagymával és a paprikával együtt forró sütőben "zöldségágyon" ropogósra sütjük. A sütésnél keletkezett zsiradékban paradicsompürét pirítunk, lisztet adunk hozzá, majd kevés vízzel és fehérborral felengedjük, sózzuk, majd jól kiforraljuk. Tepsis burgonyával tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
bézsenyi majorsági tárkonyos l
  2009-04-18 14:45:56, szombat
 
  Bézsenyi majorsági tárkonyos leves/FONYÓDI/

Hozzávalók: 50dkg jércemell,
25dkg szárnyas belsőség,
20dkg sárgarépa,
20 dkg petrezselyemgyökér,
15dkg gomba,
10dkg zöldborsó,
5dkg vöröshagyma,
8 dkg vaj, liszt,
tejföl, só, tárkonylevél,
1 csomó petrezselyemzöld,
őrölt fehérbors, citromlé
Vajon finomra vágott vöröshagymát pirítunk Hozzáadjuk a kb. 1cm-es kockákra vágott jércemellet, a hasonlóan darabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a zöldborsót, valamint a megmosott, kockára vágott belsőségeket, együtt pirítjuk. Sóval, őrölt fehérborssal, finomra vágott tárkonylevéllel ízesítjük.
Felengedjük vízzel, vagy csontlével és fedő alatt pároljuk. Vajban megpirítjuk a kb. 1,5cm-es kockákra vágott gombát, sóval, fehérborssal és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, majd a félig főtt leveshez öntjük.
A készre főtt levest tejfölös habarással sűrítjük, kiforraljuk, majd citromlével ízesítjük.
A levest kifőzött eperlevél-tésztával tálaljuk.
Tálaláskor megszórjuk finomra vágott tárkonylevéllel és petrezselyemmel.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2009.03 2009. április 2009.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 89 db bejegyzés
e év: 1401 db bejegyzés
Összes: 9006 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1159
  • e Hét: 16317
  • e Hónap: 57923
  • e Év: 655723
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.