Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
különleges derelye
  2009-04-04 19:30:44, szombat
 
  Gyros hússal töltött különleges derelyéje/nagytálya/


Hozzávalók:
Töltelék: A friss csirkemellet egyforma, viszonylag kis darabokra felkockázzuk, gyros fűszersóval megszórjuk és 10-15 percre a tészta begyúrásának idejére olajba pácoljuk be. Fűszerkeveréket is használhatunk de akkor a pácolást érdemes előbb elvégezni, hogy hosszabb ideig álljon benne. Az így előkészített húst nagy lángon gyorsan (figyeljünk nehogy leégjen) megpirítjuk, ugyanis ettől kapja a hús a Gyrosra jellemző egyikk nagyon fontos ízt. Mikor ezzel megvagyunk, puhára pároljuk.
Tészta: Liszt, tojás, só, víz. Pihentetjük 5-10 percig aztán nyújtjuk. A lisztből hagyományos módon tojással, sóval jól nyújtható tésztát gyúrunk, majd nyújtjuk, amit egyforma darabokra derelyevágóval felkockázunk és a kihűlt gyrosal megtöltjük. Enyhén sós, olajos vízben kifőzzük. Foghagymás, tejfölös mártással tálaljuk, díszítéshez paradicsomkarikát, salátát, zöldséget használunk.

 
 
1 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
aldebrői sült derelye
  2009-04-04 19:29:08, szombat
 
  Aldebrői sült derelye


Hozzávalók:
1kg liszt,
5dkg élesztő 1 dl tejben felfuttatva.
8dkg margarin,
2db tojás,
pici só, fél l
iter tejföl.
Az alapanyagokat gondosan összegyúrjuk, meleg helyen pihentetjük. Ha nem elég gyenge a tészta, tejjel hígítjuk. Háromnegyed órán kelesztjük, nyújtó deszkán elsikáljuk.
Töltelék:
Túrós: fél kg túró,
2db tojássárgája,
porcukor ízlés szerint.
1 főtt, átnyomott krumpli.
A kihűlt áttört főtt krumplit a túrhoz keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját és a porcukrot úgy, hogy egyenletes állagú tölteléket kapjuk.

Elkészítés módja:
Az elsikált tészta felébe tölteléket halmozunk, a tészta másik felét ráhajtjuk, és derelyevágóval azonos méretűekre vágjuk. Forró olajban kisütjük. Lehetőleg melegen fogyasztjuk, tálaláskor vaníliás porcukorral megszórjuk. A túrót szilvalekvárral is helyettesíthetjük.

 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
juhtúrós kosárkák
  2009-04-04 17:45:08, szombat
 
  kosárkákhoz:
25 dkg liszt,
10 dkg margarin,
1 tojás,
1 ek tejföl,
1 kk só.


Töltelékhez:
12 dkg juhtúró,
3 evőkanál tejföl,
12 dkg sajtkrém,
2 szál zöldhagyma felaprítva,
1 nagy marék aprított zöldpetrezselyem,
1 ek. majonéz.




A hozzávalókból tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk majd kivajazott muffin formákba helyezzük. (1 megjegyzés: nekem 11 darab lett belőle, de ha vékonyabbra nyújtjuk, akkor lehet 12 is kijön, 2 megjegyzés: mindegyik kosárka aljára tettem egy kis darab sütőpapírt és bele néhány szem babot, hogy maradjanak a kosárkák szépek sütés közben). A sütőt előmelegítjük 180 fokra és 15 percre a kosárkákat betesszük a sütőbe. Amíg sülnek a kosárkák elkészítjük a tölteléket.

Töltelék:
A hozzávalókat jól összekavarjuk, a kosárkákba töltjük, megszórjuk néhány szem napraforgó maggal és további 20 percet sütjük. +kép




 
 
0 komment , kategória:  édes-sós sütik  
Juhász Gyula:Húsvétra
  2009-04-04 17:29:12, szombat
 
  Juhász Gyula: Húsvétra


Köszönt e vers, te váltig visszatérő
Föltámadás a földi tájakon,
Mezők smaragdja, nap tüzében égő,
Te zsendülő és zendülő pagony!
Köszönt e vers, élet, örökkön élő,
Fogadd könnyektől harmatos dalom:
Szivemnek már a gyász is röpke álom,
S az élet: győzelem az elmuláson.

Húsvét, örök legenda, drága zálog,
Hadd ringatózzam a tavasz-zenén,
Öröm: neked ma ablakom kitárom,
Öreg Fausztod rád vár, jer, remény!
Virágot áraszt a vérverte árok,
Fanyar tavasz, hadd énekellek én.
Hisz annyi elmulasztott tavaszom van
Nem csókolt csókban, nem dalolt dalokban!

Egy régi húsvét fényénél borongott
S vigasztalódott sok tűnt nemzedék,
Én dalt jövendő húsvétjára zsongok,
És neki szánok lombot és zenét.
E zene túlzeng majd minden harangot,
S betölt e Húsvét majd minden reményt.
Addig zöld ágban és piros virágban
Hirdesd világ, hogy új föltámadás van!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
húsvéti szokások !
  2009-04-04 17:23:44, szombat
 
  Népszokások

A húsvét két legnépszerűbb népszokása az öntözés (locsolás) és a tojásfestés. Régen a kút vizével, vödörből öntötték le a lányokat, ma azonban már mindenütt a szagos víz az elterjedt. Ez a szokás a termékenyítést és a rituális megtisztítást jelképezi.

A tojásfestés legegyszerűbb módja, hogy a tojás felületét levéllel burkolják be, s úgy teszik a festékbe; utána a levél helye világosabb színű marad. A ,,írás" során folyékony viasszal a tojás héjára írják a kívánt mintákat. Mikor a viasz megaludt, a tojást a festékbe teszik. A festék száradása után a viaszt letörlik, így a helye világosan marad.

A tojás mellett a barka a leggyakoribb húsvéti jelkép. Nálunk a fűzfabarka helyettesíti azokat a pálmaágakat, amelyekkel egykor a nép a Jeruzsálembe bevonuló Jézust üdvözölte. Ennek emlékére szentelik meg a barkát virágvasárnap.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Húsvét !
  2009-04-04 17:15:14, szombat
 
  A húsvét története
A keresztény egyházakban a húsvét Krisztus feltámadásának ünnepe, kezdettől fogva a legjelentősebb, hisz a megváltás, amelynek beteljesedése Krisztus feltámadása, a keresztény örömhír legfontosabb üzenete. A magyar elnevezés onnan ered, hogy a hívők a feltámadást megelőző böjt után e napon kezdhették meg a húsevést.

A húsvéti szertartások közül a legismertebb a feltámadási körmenet, de számos ősi, nem keresztény eredető népszokás is kapcsolódik az ünnephez.
A húsvéti bárány Jézust jelképezi, kinek előképe volt az a bárány, amelyet a zsidók Egyiptomból való kimenetelük alkalmával ettek, és amelyet nap mint nap feláldoztak a jeruzsálemi templom oltárán. Hagyomány még a locsolás, de a hímes tojások festése és ajándékozása is.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
marhalábszár sörben
  2009-04-04 16:05:56, szombat
 
  Marhalábszár sörben /erdélyi étel/

Hozzávalók
: 60 dkg csont nélküli marhalábszár,
5 dkg csípős mustár,
2 evőkanál olaj,
20 dkg vöröshagyma,
só, őrölt bors,
fél csokor petrezselyemzöldje,
3 gerezd fokhagyma,
1 babérlevél,
2 dl tejföl,
5 dl sör,
1 ágacska kakukkfű,
2 zsályalevél,
késhegynyi zellermag.

Elkészítés: A lábszárhúst nagyobb kockákra vágjuk, majd bekenjük a mustárral. Felhevített olajon megfuttatjuk, majd kivesszük és félretesszük. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük sörrel. A babérlevelet, a kakukkfüvet, a zsályát és a zellermagot fűszerzacskóba tesszük, majd a hússal együtt a sörös hagymához adjuk. Készre pároljuk, közben az elpárolgott levét sörrel pótoljuk. A fűszerzacskót kivesszük, a húst pedig szűrőkanállal kiszedjük, majd melegen tartjuk. A visszamaradt levét felforraljuk, belekeverjük a tejfölt, és jól összekeverjük. A húsra öntjük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, majd burgonyafánkkal kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Őzhát !
  2009-04-04 15:53:25, szombat
 
  Őzhát
Hozzávalók
: 6 tojás,
10 dkg vaj,
15 dkg porcukor,
egy púpozott evőkanál kakaó,
két evőkanál szitált prézli,
15 dkg őrölt dió,
késhegynyi sütőpor,
olaj vagy zsiradék a forma kikenéséhez.

A tojássárgáját hólyagosra keverjük a vajjal és a porcukorral. Aztán belekeverjük a kakaót, a szitált prézlit, az őrölt diót, a végén pedig a tojások felvert habját. A dióba és a prézlibe egy késhegynyi sütőport is keverünk. Az őzgerincformát jól kikenjük, a masszát beleöntjük és 150-200 Celsius-fokon sütjük. Ha megsült, még melegen kivesszük a formából, csokimázzal leöntjük és diódarabokkal díszítjük a tetejét.
 
 
0 komment , kategória:  édes-sós sütik  
színes film!!
  2009-04-04 15:37:09, szombat
 
  1968 Április 4. (41 éve történt)
Először mutatott be a Magyar Televízió színes filmet.

A film a Fekete István regényéből készült Koppányi aga testamentuma volt.


 
 
0 komment , kategória:  a mai napon......  
Izidor névnap!
  2009-04-04 15:35:30, szombat
 
  Április 4.



Izidor :
Görög eredetű név, jelentése: Ízisz (egyiptomi istennő) ajándéka.




 
 
0 komment , kategória:  névnapok-eredetük  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2009.03 2009. április 2009.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 89 db bejegyzés
e év: 1401 db bejegyzés
Összes: 9006 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1339
  • e Hét: 13896
  • e Hónap: 55502
  • e Év: 653302
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.