Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Honthy Hanna a Horváth-kertben
  2009-05-17 21:43:36, vasárnap
 
  Honthy Hanna a Horváth-kertben

Videó link
Link

 
 
1 komment , kategória:  Honthy Hanna  
Hajmási Péter, Hajmási Pál
  2009-05-17 21:34:50, vasárnap
 
  Hajmási Péter, Hajmási Pál

Videó link
Link


Videó link
Link
Ének: Honthy Hanna, Feleki Kamil, Homm Pál



 
 
1 komment , kategória:  Honthy Hanna  
János legyen fenn a János-hegy
  2009-05-17 21:25:24, vasárnap
 
  "János legyen fönn a János-hegyen,
Délután odavárom.
János nekem nehogy álmos legyen,
Mert én azt ki nem állom!
Jaj, Jani, szeretném hallani,
Szerelmet vallani,
Csak ez a kívánságom!
János legyen fönn a János-hegyen
Estére odavárom."

"János legyen fenn a János-hegyen,
Estére odavárom.
János nekem nehogy álmos legyen,
Mert én azt ki nem állom!
Jaj, Jani, szeretném hallani,
Szerelmet vallani,
Csak ez a kívánságom!
János legyen fenn a János-hegyen
Estére odavárom."

Videó klip
Link
Ének: Szóka Júlia

 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Sárhelyi Erika: Árnyék létem
  2009-05-17 20:15:47, vasárnap
 
  Sárhelyi Erika: Árnyék létem

"Olyan vagyok ma, mint a szél,
szaladni vágyom szüntelen.
Könnyű testtel, láthatatlan,
csak futnék át az életen.

Nézném fentről nemtörődöm\',
a létfolyam mint kavarog.
Nem zavarna semmit bánat,
csak lennék, mint az angyalok.

S mi vagyok? Csak halk lélegzet,
mondat végén a három pont.
Semmi vagyok, mégis látszom,
mint szép ruhán egy konok folt.

Semmi vagyok, szürke árnyék,
falhoz lapulva, csöndesen.
Szárnyam sincs, így nem repülök,
csak a szél sodorja életem."

 
 
0 komment , kategória:  versek  
János-hegyi Erzsébet-kilátó
  2009-05-17 09:03:39, vasárnap
 
  János-hegyi Erzsébet-kilátó, Budapest

A János-hegy tetején, Budapest legmagasabb pontján áll az 1908-1910 között épített Erzsébet-kilátó. Csodálatos körpanoráma nyílik innen, tiszta időben akár a 77 km-re lévő hegycsúcsok is láthatók.
A torony 23,5 m magas, kerek alapformájú, teraszos elrendezésű, neoromán stílusú. Tetejére 101 fokból álló csigalépcső vezet fel. A kilátót Schulek Frigyes tervei alapján, részben közadakozásból építették. A körülötte fekvő teraszt 1931-ben alakították ki.
A mai, kőből épült kilátó helyén korábban fa messzelátó hely állt. A János-hegy már a XIX. században a fővárosban élők kedvelt kirándulóhelyévé vált. 1882-ben Erzsébet királyné is tett kirándulást a János-hegy tetejére. Az ő tiszteletére kapta nevét a kilátó.
A kilátóba több, különleges módon is feljuthatunk: ha hosszabb sétát tervezünk előtte, akkor a fogaskerekűre is felülhetünk. Ha csak rövidet, akkor Gyermekvasúttal illetve a Libegővel érdemes utaznunk.
Hogy mit lehet innen látni?
Délkelet és dél felé az Alföld terül el, amit a Duna szalagja szegélyez. Cegléd és Dunaföldvár még a látókör keretébe esik. Délnyugat felé Törökbálinton, Biatorbágyon és a Velencei-tavon át Székesfehérvárig és Csákvárig kalandozhat a tekintet. Nyugat felé Budakeszi, Páty és Szár hátterét a Vértes-hegység adja. Északnyugaton a Nagy-Kopasz-hegy Nagykovácsival, mögötte a Nagy-Szénás.Északon a Nagy-Hárs-hegy mögött a Pilis sok csúcsa, zárásként a Dobogókő látszik.Északkeleten a Hűvösvölgy, a Kecske-hegy, a Hármashatár-hegy és a Rózsadomb kínál látnivalót. A Dunán túl Vác, Újpest, Rákospalota, Fót és egészen hátul a Mátra, valamint a Bükk-hegység látszik.




A János-hegy tetején, Budapest legmagasabb pontján, 527 méter tengerszint feletti magasságban áll az Erzsébet-kilátó.
A kilátóból télen és nyáron egyaránt csodálatos kilátás nyílik Budapestre és a környező településekre. Igazán tiszta időben szabad szemmel akár a 77 kilométerre lévő hegycsúcsok is láthatók. A látóhatár Ceglédig, Székesfehérvárig, a Pilis és Mátra hegységekig terjed.
A kilátótorony 23,5 méter magas, teraszos elrendezésű, neoromán stílusú. Összesen hat, felfelé haladva egyre kisebb átmérőjű szintje van. Az alsó két szintje zárt, a következő három szinten egy-egy körterasz található, legfelső szintje felülről teljesen nyitott.
A legalsó szint műszaki berendezéseknek és a kilátó üzemeltetéséhez szükséges helyiségeknek ad helyt, a nagyközönség előtt nincs megnyitva.
Az első emeleten található zárt körfolyosón a János-hegy és az Erzsébet-kilátó történetét bemutató tárlat tekinthető meg
Az épület tetejére egy körülbelül száz lépcsőből álló csigalépcső vezet fel. A lépcsőházban kisebb pihenő-kilátófülkéket alakítottak ki. A teraszok egyre kisebb átmérőjűek, azonban egyre szélesebb panorámát kínálnak.
A János-hegy már a XIX. században a budapestiek kedvelt kirándulóhelyévé vált. A mai, kőből épült kilátó helyén korábban fából épült messzelátó állt.
1882-ben Erzsébet királyné több alkalommal is tett kirándulást a János-hegy tetejére.
Kőből épült kilátót már 1885-ben szerettek volna építeni a János-hegy csúcsán. Az építkezés magas költségei miatt húzódott a tervek valóra váltása. Végül a Magyar Turista Egyesület kezdeményezésére, a szállodatulajdonosok ipartestületének anyagi támogatásával, a fővárosi polgárok adakozásával és Budapest Székesfőváros Önkormányzatának forrásaival sikerült előteremteni a szükséges összeget.
A kilátó tervezésére nem írtak ki pályázatot. A tervek elkészítésével Kluzinger Pál mérnököt bízták meg. A tervek elbírálására Schulek Frigyest, a Műegyetem tanszékvezetőjét kérték fel. Az építkezés 1908-ban kezdődött meg. A építkezés munkák megkezdése után a kilátó felső szintjeit Schulek Frigyes újratervezte Az épület jórészt édesvízi mészkőből és homokkőből épület. Az építőanyagot a közeli Hármaskút-tetőig - azaz a Libegő mai végállomásának helyéig - közúton, onnan egy ideiglenesen lefektetett vágányon csörlőzve szállították az építkezés helyszínére.
A kilátót 1910. szeptember 8-án nyitották meg. Sokak régi vágya vált valóra azáltal, hogy Budapest legmagasabb pontján kőből épült kilátó várta a kirándulókat. Az épület nagyszerűsége kifejezte névadója, Erzsébet királyné iránt általánosan érzett tiszteletet.
Az épület kezdetben nem csak az erdőjáró turistákat szolgálta. Hosszú ideig meteorológiai állomás is működött benne.
1923-ban a kilátó közelében erdőőri lakot építettek. A korábban a kilátó legalsó szintjén lakó, a fővárosi önkormányzat alkalmazásában álló kilátóőrt átköltöztették az új épületbe. Az épület a mai napig megtekinthető, bár kilátóőr már nem lakik benne. A kilátó őrzésével megbízott biztonsági szolgálat dolgozóinak szolgálati helyisége ismét a kilátó legalsó szintjén található.
1931-ben a kilátó környékét rendezték. Ekkor alakították ki a kilátóhoz vezető és azt körülvevő teraszt. A teraszon szilárd burkolatot alakítottak ki, padokat helyeztek el.
Az évtizedek során elhasználódott épület felújítását 2001 és 2005 között végezték. Az Erzsébet-kilátó épületén kívül felújították a Hármaskút-tetőtől a kilátóhoz vezető műutat és lépcsősort és a közeli erdőőri lakot is. A kilátó előtti teret díszburkolattal látták el. A kilátót új díszkivilágítással látták el.
Az Erzsébet-kilátó a Gyermekvasút János-hegy állomásától indulva erdei sétaúton, majd műúton közelíthető meg. A sétaút érinti a Zugligeti Libegő felső végállomását is, amely a Hármaskút-tetőn található.
Télen a Gyermekvasút vonatai János-hegy állomástól Szépjuhászné állomáson át egészen Hárs-hegy állomásig szinte folyamatosan szemmel követhetők a kilátó felsőbb szintjeiről. Nyáron a vonatokat a fák lombozata bizonyos pontokon természetesen eltakarja. Érdekes látványosság a kilátóból vagy a hozzá vezető erdei sétaút alkalmas pontjairól figyelemmel kísérni a vonatok közlekedését, esetleg végignézni az ellenkező irányú vonatok találkozását Szépjuhászné állomáson
 
 
1 komment , kategória:  érdekes képek  
Ma ugyan az a helyzet
  2009-05-17 08:41:56, vasárnap
 
  Kedves blog Barátaim!
Elnézést kérek tőletek, hogy most délelőtt nem tettem ki a képeket, amit kaptam tőletek.
Oka:
Sajnos TVN SZERVER valami miatt nem nyitja meg a feltöltött képeket..
Talán majd este már lesz rá lehetőség, hogy a képeket ki tegyem a blogomba.
Most este fél nyolckor sem nyitja meg a képet.
Ma vasárnap ugyan az a helyzet
Megjegyzés:
Csak a 05.16 -án feltöltött képekkel van gönd.
Itta regisztrált oldalamon a képtárakban látszik a tegnap feltöltött képek, csak a rendszer nem nyitja meg.
Viszont, ha NEM regisztrált oldalamról lépek be a képtáramba, akkor már NEM látszik a tegnap feltöltött képek. No most akkor hol lehet a hiba?



 
 
1 komment , kategória:  Belső kör  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2009.04 2009. Május 2009.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 182 db bejegyzés
e év: 1528 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2001
  • e Hét: 7802
  • e Hónap: 40956
  • e Év: 274703
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.