Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Mai diabetetikus kivizsgálásom
  2009-07-16 21:26:28, csütörtök
 
  Múlt héten voltam vérvételen kedden, amikorra mondták az időpontot, s én egyből vettem a naptárt, beírtam, mikor kell mennem. Odaérkeztemkor közölte a Marianna nevű asszisztensnő, hogy csütörtökön kellett volna mennem, akkorra vagyok beírva.
Ilyet nem szoktam tévedni, hiszen úgy írtam fel az időpontot, ahogyan telefonon diktálta.

Mai napon háromnegyed tizenegykor indultam el, éppen akkor kezdett zuhogni az eső. Addig csak törölgettem arcomat, nem bírtam a bérház gyufásdobozának hőségét elviselni. Örültem az esőnek. Más lett volna, ha mennydörgött, villámlott volna, de ez a frissítő nyári eső nagyon jólesett.
Óránként egyszer közlekedett busz a vasgyári kórházba, siettem, hogy elérjem.

Oda is értem fél tizenkettő után, fél egyre mondták, hogy kezdődik a rendelés. Elsőnek szerettem volna érkezni. Nemsokára az asszisztensnő el is végezte a szükséges vizsgálatokat, felvette az adatokat.
Két óra felé jött az orvos. Ahhoz képest, hogy négyen voltunk berendelve, s első voltam, négy órakor végeztem délután. Itthon olvastam el, hogy az orvos állítólag megvizsgált, megnézte a hasamat, veséimet..., közben semmi ilyesmi nem történt.

Szerinte nem vagyok cukorbeteg, bár a tünetek azt mutatják - nem gyógyulnak a sebeim, tönkre mentek a körmeim, a lábaim bedagadtak, evés után bedagadt lábbal elalszom - , lehet más is. Nem szabad kenyeret enni és zsírosat, melyet gyermekkoromtól nem ettem. Mondtam neki, hogy hormongyógyszerektől híztam meg - és mit mondjak még neki, mitől dagadtam meg hirtelen? -, minimálisat étkezem, de diétás ételre a kevés nyugdíjamból nem telik.
Azt mondta, menjek el - majd Marianna ad időpontot - reggel hétre vércukor vizsgálatra majd.
Mariannának, amikor megláttam a folyosón, szólni akartam, rám kiabált, hogy most nincs ideje. Megdöbbentem. Miért nem tudott annyit mondani: most nincs időm, majd később szólok, ahogy emberhez illik és hogyan bízzam meg ebben az orvosban, aki olyan vizsgálatot írt le, amit nem végzett el?
Az egészségügyben megérzik, ha valaki túlérzékeny, s nem pénzes ember, azokkal bánnak így, vagy szív nélküli emberek dolgoznak ott? Hogy lehet rákiabálni valakire, akinek a szíve tele van tüskékkel?

Egy 74 éves asszony, aki hatvannak sem nézett ki azt mondta, várjam meg, hazahoz autóval, itt lakik a környéken. Utánam következett, megvártam. Nagyon jó kedélyű, egyből bekapcsolta az autóban a sláger rádiót, a zene élteti, de amúgy is nagy szájúnak és boldognak látszott. Rengeteg pénze van, talán az okozza a magabiztosságát, másik az, hogy nem volt gyereke, így idejét barátnőivel való nyaralgatással tölti el. A cukorbetegség egyetlen baja, de megszokta, autót vezet. Nagyon jól néz ki a kocsija is.

Két hét múlva kell mennem, remélem, egyforma időpontot adott ezúttal mindkettőnknek.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség, betegség  
„Angyalok otthona”
  2009-07-16 20:33:03, csütörtök
 
 


Eredeti cím Houses of The Holy
Epizód 2. évad, 13. epizód
Író Eric Kripke
Sera Gamble
Rendező Kim Manners
Első vetítés 2007. február 1.
Magyar premier 2008. január 25.
Természetfeletti lény(ek) Gregory atya szelleme
Vendégszereplők Denis Arndt (Reynolds atya)
David Monahan (Gregory atya)
Heather Doerksen (Gloria)


Az Angyalok otthona (Houses of the Holy) az Odaát című televíziós sorozat második évadjának tizenharmadik epizódja.



Cselekmény

A Winchester fiúk újabb különös esetre figyelnek fel, így a rhode islandi Providence felé veszik az irányt. Itt ugyanis egy lánnyal állítása szerint különös dolog történt: egy angyal jelent meg otthonában, aki gyilkolásra ösztönözte.

Sam ápolónak álcázza magát, így kikérdezi az immár elmegyógyintézetbe zárt Gloriát, aki elmondja, hogy az angyal szerint akit megölt, az rossz ember volt.

Dean gúnyolódása után az angyalokkal kapcsolatban, a fiúk meglátogatják a leszúrt áldozat lakását, melynek pincéjében halott emberek maradványaira bukkannak.

Aznap este újabb gyilkosság történik, a gyilkos szintén azt állítja, hogy egy angyal parancsára ölt. Deanék ennek az áldozatnak a lakását is felkutatják, így annak számítógépe segítségével megtudják, hogy a férfi pedofil volt. Dean összefüggést talál a két áldozat között, ugyanis egy templomba jártak.

A fiúk meglátogatják Isten házát, és megtudják Reynolds atyától, hogy ez egy nagyon veszélyes környék, még tiszteletes társát, Gregory atyát is megölték, csakhogy ellopják annak autóját. Dean biztosra veszi, hogy Gregory atya szelleme kísért -ráadásul Istenben, nemhogy az angyalokban nem hisz-, Sam azonban még mindig angyalnak hiszi a gyilkolásra ösztönző fényt.

Mikor a fivérek körülnéznek a templomban az elhunyt atya sírjánál, Sam lemarad, bátyja később a földön feküdve talál rá. A fiú elmondja, hogy neki is megjelent a fény, méghozzá egy angyal, aki felvilágosította arról, hogy Isten parancsára meg kell ölnie valakit.

Este mikor Winchesterék kijönnek egy boltból, Sam megpillant egy fiatal férfit, így el akar indulni, hogy -állítása szerint- megállítsa, Dean azonban visszatartja. Míg öccsét megbízza, hogy próbálja meg megidézni Gregory atya szellemét -így biztosan megtudják, hogy ő kísért-e, vagy nem-, ő maga a leendő áldozatot kezdi követni Impalájával, aki szintén autóval indul el.

A fiatalember később felszed egy lányt, majd járgányában megpróbálja megerőszakolni. Dean ugyan közbelép, így a srác egyedül kezd menekülni kocsijával, ám Dean elől menekülve egy kereszteződésbe hajt, ahol néhány pillanattal később meghal: egy szállító autó hátuljáról ugyanis leesik egy vasrúd, és egyenesen a menekülő férfi autójába áll bele, átszakítva annak sofőre testét.

Ezidő alatt Sam elvégzi a szertartást Gregory sírjánál, ám Reynolds atya éppen belép, és felháborodik. Csakhogy váratlanul megjelenik a vakító fény, és előlép belőle Gregory atya. A férfi azt állítja, hogy egy angyal, és azért bízza meg az embereket a gyilkolással, hogy több rossz ember leendő tettét megakadályozza.

Sam és Reynolds atya meggyőzik Gregory-t, hogy mivel valaha ember volt, nem lehet angyal, hanem csak egy szellem, akinek volt tiszteletes létére nem szabadna ilyet tennie. Miután a szellem beleegyezett, Reynolds atya végleg nyugalomra helyezi volt társát, Samnek pedig elmúlik az érzése, hogy meg kell ölnie egy embert.

Sam és Dean később találkoznak, és Dean tudomásul veszi, hogy valóban egy szellem állt a háttérben, ám a fiú megjegyzi: nem tudja, hogyan, ám a kereszteződésben történt haláleset szerinte nem csupán véletlen baleset volt...

Természetfeletti lények

Szellem
A szellem egy olyan elhunyt ember lelke, ki különös halált halt, és lelke azóta az élők közt kísért, általában egy olyan helyen, mely fontos volt az illetőnek földi életében. Szellemekből sok van: kopogószellem, bosszúálló szellem, vagy olyan szellem, mely figyelmezteti az embereket egy közelgő veszélyre.

Gregory atya szelleme

Gregory atya a rhode islandi Providence városának volt egyik tisztelesese Reynolds atyával együtt. A templom zűrös környéken volt, Gregory-t pedig egy estén egy rabló megölte, csakhogy elvihesse annak autóját.

Gregory azonban a túlvilágon azt gondolta, angyal lett belőle, és visszatér az élőkhöz, hogy néhányukat rávegye, öljenek meg rossz embereket: a szellem fénylő formában jelent meg nekik, és valamiféle módon meggyőzte őket, hogy egy bizonyos jelet látva, végezzenek az általa kijelölt emberrel.

Mikor később Gregory rájött, hogy nem angyal, csupán csak egy szellem, volt társa, Reynolds atya segítségével végleg a túlvilágra tért, hogy békében nyugodhasson.

Időpontok és helyszínek
* 2007. január vagy február - Providence, Rhode Island

Zenék

* Jamie Dunlap - Down On Love
* Bob Dylan - Knockin' On Heaven's Door
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Interjú dr. Erdős Péterrel
  2009-07-16 19:34:46, csütörtök
 
 


Rock Évkönyv 1981. január-december

Zeneműkiadó Budapest, 1982.
Szerkesztette: Sebők János

A főnixes Mici Mackós Annás apokalipszis a szentháromsággal indulva (Illés, Omega, Metro) érintve a babiloni korokat, köztük az aranykort, vaskort, cserépkort, az Útont, a kutyákat, valamennyi egyházat a biblia történetéből. Kezdet: 1946-os tűzkutya évében született Koncz Zsuzsa és a Vörös Oroszlán misztikus szülöttjei és különféle alkémiás zsidó rendjei, a Nyomorultak 1967. óta.


Hol vannak a világsztárok?


- Ön három és fél évvel ezelőtt magyar popvilágsztárt ígért nekünnk. Az önként vállalt határidő lejárt, s a számonkérés felhangja nélkül, kíváncsian várjuk, mutassa be nekünk, ha úgy véli, sikerült eleget tennie ígéretének!

- Nem szeretnék kitérni a személyes felelősség alól, jó lenne, ha a magyar közéletben kialakulna az a nyilatkozói erkölcs, hogyha valaki ígér valamit, azzal később elszámol. A legmesszemenőkig híve vagyok a nyilvánosság előtti felelősségnek.

- Hát, ha ragaszkodik az "elszámolásához"...

- Nem meggondolatlanul fecsegtem, amikor a nyilatkozatot adtam. Előre láttam, hogy nem lehet megakadályozni a nyugati popzene beáramlását a magyar piacra. A haza popzene viszont csak akkor versenyképes, ha a magyar fogyasztó visszajelzést kap a világpiacon elért kisebb-nagyobb sikerek révén. A komolyzenében is ez történt, azok nagydíjakat kaptak külföldön. De ennél fontosabb, s még ma is az a véleményem, hogy a magyar popzenészek nem fejlődhetnek, ha nem tanulják meg a piaci versenyt, az általa megkívánt munkatempót, ha nem szembesülnek a nemzetközi popzene kívánalmaival.

- Tudatosan építenek tehát sznobságra?

- Álláspontom ütközik azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a popzenének sem kell figyelembe vennie a piac paramétereit, alulról, a tömegek felől jön a friss, az új, s nekünk csak a magunk kultúrájával kell törődnünk, függetlenül attól, hogy mi történik a világpiacon. Kérdés, hogy nálunk nem az jön-e alulról, amit nagy késéssel eltanultak az angolszász popzenétől. Persze tudom, hog ez is átalakul a hazai társadalom hatására. Nem hiszem azonban, hogy az aluljárókban lehet megtanulni úgy zongorázni, ahogy Presser tud. Persze az alulról jövő kezdeményezéseket én soha nem akartam kiiktatni. Csak össze akartam hozni bizonyos nemzetközi és piaci szempontokat, s úgy kijuttatni a világpiacra. Az én szememben az egyetlen járható út a lényeg, hogy nem kell személyes ambícióból, vagy az MHV sikerhajszolás jegyében kellett nekünk "világsztárt csinálni", hanem azért, hogy a hazai, kisstílű, rossz munkaerkölcsű popzene friss vérkeringéshez jusson. Úgy értékeltem, aktuálissá vált, hogy a szocialista világból jöjjön a világsztár. E téren egyetlen konkurrenst láttam, a lengyeleket, de már négy éve úgy sejtettem, hogy ott gátat vet a fejlődésnek a magánkalandorkodás.

- Tehát csak egy jó csapatta lehet a pályára lépni?

- Meg kellett tippelni, hogy kikből lehet világsztár. Összeállítottunk egy csapatot a MIDEM-re, ahogy úgy látszott, hogy a Fonográf viheti legtöbbre. A valóságban az United Artists beugratott bennünket a countryval, igaz, már akkor is gyanakodtam, hogy Szörényiék nem elég kommerszek a világsikerhez. Most már megtanultuk, hogy létezik egy, a zenétől teljesen független valószínűségi tényező. Egy kis lavórba sokkal nehezebb bekerülni, mint a nagyba, rétegzenével kevesebb esély van benyomulni a világpiacra, mint a kommersz produkciókkal. A "kommersz" az én szóhasználatomban nem a silányat, hanem a tömegérdekldést jelenti.

- Végül is mi valósult meg a Fonográf és az angol cég közös terveiből?

- Egy kislemez kiadása után nem vették át a nagylemezt. Kiderült, hogy Szörényiék nem voltak alkalmasak annak a nehéz konfliktusnak a megoldására, hogy itthon sztárok, nyugaton viszont még kezdők. Amikor később árultam a felvételeiket egy nyugatnémet cégnek, elővették a statisztikát: a világcégek forgalmának hány ezreléke a country Megkérdezték, miért gondolom, hogy be tudunk jutni az ezrelékbe, próbáljuk inkább a 30-40-60 %-os stílusirányzatokat kihasználni. Ezek után úgy láttam, hogy az LGT-nek, a Neotonnak és Szűcs Juditnak van esélye.

- Miért éppen nekik?

- Ilyenkor mindig előjön a feltételezés, hogy azért, mert én őket szeretem. Holott a Neoton zenéjét a sikerek hatására szerettem meg, Szűcs Judit lemezeit pedig egyáltalán nem kedvelem. A LGT-t mindig szerettem. (Szűcs Judit a Ki Mit Tud-osokkal Katalin névmagyarázóból Szűcskata néven lett kiválasztott az okkultista vérfürdősök között K.K.)

- Általában nem a zenére gondolnak...

- A Neotonnal való személyes kapcsolatomra céloz?

- Például...

- Tudom, hogy a Neoton az egész popközvéleményt irritálja, pedig nem költünk rájuk egy fillérrel sem többet, mint bármely más exluzív-szerződéses együttesre.

- Nem igaz tehát, hogy például előnyös hangszervásárláshoz jutottak?

- Nem. Egyébként a Neotonnal kapcsolatos minden döntést az igazgató hozza. De beszéljünk nyíltan: Csepregi Évával, a Neoton énekesnőjével a drezdai fesztiválon kapcsolatba kerültem, ezért azonnal felajánlottam a lemondásomat. Visszautasították, de Neoton ügyeibe azóta nem én döntök. Biztos vagyok bban, hogy a Neotont a külföldi sikerei miatt övezi népszerűtlenség a popszakmában. A irigység pedig rossz tanácsadó.

- Mik ezek a sikerek?

- A Neoton története a világsztárt ígérő nyilatkozatom előtt kezdődött, akkor fedeztem fel őket egy koncerten. Az akkoriban botrányokt okozó rock alternatíváját kutattam, mert az volt a véleményem, hogy kell nyújtani valamit azoknak a gyerekeknek is, akik nem szeretik az agresszivítást, a csápolást, ha durva lennék, azt is modanám, akik nem szeretnek inni. A Neotonig meg Szűcs Juditig nekik csak a hagyományos tánczenét tudtuk ajánlani, az viszont nem kellett a fiataloknak. Úgy láttam, van valami a Neotonban, később megnézte őket az igazgatóm, s a vállalat másik szakembere is. Azt mondták, még nem igazán jók, de próbáljuk meg kifejleszteni őket.

- Az ember azt hinné, hogy csak az "igazán jóba" érdemes befektetni, de mit ért kifejlesztés alatt?

- Azt, hogy én és a zenei szakembereink tanácsokat adunk. Olyan ráhatást, amely sikeres út felé orientálja őket. Ez nem egyszerű, például, amikor azt mondtam, hogy az amerikai és európai diszkó keverékével próbálkozzanak, akkor az együttes egyik tagja sírni kezdett, meret ő nem akart ilyen "mélyre süllyedni". Akkor az illető még a mellékhelyiség nélküli, egy szobában lakott, azóta pedig nyaralója van a Balatonnál, és egyáltalán nem sír. Engem személy szerint nem érdekel a pénz, de örülök, hogy körülöttem gazdagodnak meg az emberek. Ahhoz, hogy olyan legyen a Neoton, amilyennek elképzeltem, ki kellett cserélni a dobost, meg kellett válni egy hölgytől és kerestünk egy új gitárost, basszusgitárost. Ez utóbbi például nagyszerű fazon, de a lemezen nem szabadna játszania. Mér előre félek a felhördüléstől, pedig nyugaton ez természetes dolog. Tudomásul kell venni, hogy a sztárságnak technológiája van. A Neoton sikerét nem rendkívüli tehetségének köszönheti, hanem annak, hogy jó-közepes képességeiket beállították egy irányba, hallgatnak ránk. És van egy vezetőjük, aki egyetemet végzett, négy nyelvet beszél. Lehetetlen úgy kiküldeni együtteseket, hogy egy szót sem tudnak az idegen nyelven. A Neoton spanyol sikerébe beleszámít az is, hogy a Pásztor folyékonyan nyilatkozik spanyolul a rádióban. Más példa: amikor a két lánynak azt mondtam, ne dohányozzanak, másnap abbahagyták. Csepregi három év óta, ha itthon van, hetente kétszer-háromszor jár énektanárnőhöz. Keressen még öt popénekest, aki fél éven belül betette a lábát énektanárnőhöz!

- Végül is milyen sikereket értek el a Neotonék ennyi, a "kifejlesztéssel" járó lemondás után?

- Az első kislemezük Olaszországban jelent meg a MIDEM után, a Durium cégnél. Teljes hiábavalóság volt, soha el nem számoltak, promóciót nem csináltak. Ez a MIDEM ugyanolyan "semmilyen eredménye" volt, mint a Fonográfé az United Artists-szal. Ezt követte a rossz emlékű, nyugati feldolgozásokat tartalmazó nagylemez, amit megvete a CBS, kaptunk ezer dollár előleget, majd tökéletesen megbukott. Az első igazán komoly dolog a spanyol szerződés volt. Ebben szerepelt először promóció, a szerződő partner vállalta, hogy fedezi az együttes kiutazását, rádió- és tévéfellépéseket szerveztek nekik, hirdetéseket adtak fel, a diszkókban kétezer ingyen lemezt osztottak szét. Ott meglátták, milyen az, ha egy hanglemeztársaság nem hagy nekik a hat óra alváson kívül egyetlen percet sem. És akkor kezdtek jönni a hírek, hogy az öttusázó válogatottunk többször hallotta rádióban Spanyolországban a Santa Mariát, hogy Kubából hazajövet Csenterics Ágnes a madridi repülőtéren hallotta a dalt. Azóta Spanyolországban 3 kislemezt és két nagylemezt adtak ki a Neotonék. Mindezt anélkül, hogy egy fillérünkbe került volna. S ezután jött a japán üzlet.

- Mennyi volt a nyereségük a MIDEM-et követő első két évben?

- Kereken 40 ezer dollár. Neotonék most mentek egy 40 fellépéses japán turnéra 120 ezer dolláros nettó sztárgázsival. Az angol nyelvű felvételek is "önköltségesek", mert az itthon eladott 30-40 ezer lemez fedezi a ráfordításokat. A hivatalos elszámolás szerint 500 ezer Neoton-felvételt tartalmazó hanghordozót adtak el Japánban, a világ második legnagyobb lemezpiacán. Az NSZK-ban is megjelent 2 nagylemezük, igaz, számottevő siker nélkül. Spanyolországban szolidan sikeresek, amióta a japánok lettek a fő partnerek. Most kaptunk azonban visszajelzést az Rca "New Íor-i házától", hogy a harmadik lemezükre 10 ezer dollát előleget fizetnek. Mr. Yamamoto, az egyik alelnök, azt telexezte, nagyobb sikerük lehet Amerikában, mint az ABBA-nak. Ez bizonyos értelemben világsiker.

- Talán ez az a pont, ahol el kéne döntenünk, mit értünk világsztár alatt!

- Azért nem érdemes, mert ha a beszélgetés végén megkérdezi, hogy van-e világsztárunk, az a válaszom, hogy nincs. Ugyanakkor a be nem tartott ígéretem idén körülbelül 120 ezer dollárt hoz a Neoton-turnéból, 200 ezret a licenc-díjból és 80-100 ezret a jogdíjból.

- Ebből mennyit kaptak már meg és mennyi belőle a Neotoné?

- Már megkaptuk, vagy átutalás alatt van, a Neotoné 27 % forintban.

- S a többi világsztárjelölt mérlege?

- Az EMI Elektrola megjelentette Szűcs Judit 3 kislemezét, a tervezett ötből. Ha abból valamelyik felkerül a slágerlistára, akkor nagylemezt készítenek vele.

- 1979-ben jelent meg, hogy lesz nagylemeze, az ember azt hinné, ennyi idő után előbbre tartanak!

- Az akkor nem volt igaz, de különben sem vagyunk felelősek azért, amit mások mondanak.

- Önnel készült az interjú...

- Ön becsületes módszerrel készít interjút, ez azonban ritka kivétel. Ha én ugyanúgy elmondom az újságírónak, mint az előbb Önnek, hogy 3, vagy 5 kislemeztől függően lesz Szűcs Judit-nagylemez az NSZK-ban, könnyen előfordulhat, az jelenik meg: jön Szűcs Judit-nagylemez az NSZK-ban. Ilyen esetben még csak nem is tiltakozunk, hiszen csak "a szerkesztő egyszerűsített". A Szűcs Judit körüli probléma egyébként bonyolultabb. A lemezeladási példányszám szerint ő ma Magyarországon a legsikeresebb sztár. Az EDDA is eladott ugyanannyi lemezt, de még csak egyet, nem hármat. (A miskolci televízióban megjelent riportfilm után, melyben közölték, hogy Pataky becsapta Slamovicsot, már vitték is Pestre sztárnak a Vasgyárból K.K.) Márpedig a folyamatosságtól lesz valaki sztár. A gond az, hogy nem jók a lemezei, szerzőgárdája nagyon vegyes, a produkció stílustisztázatlan. Szűcs Juditnak a varázslatos figurája adja a sikerét. Ezért van az, hogy a külföldi cég kikötötte, a kislemezek A-oldalára ő adja a számokat. Ha így sem kerül a listára, akkor vége az üzletnek.

- Szűcs Judit példájához hasonló "egyszerűsítés" az is, hogy a Piramisnak nagylemeze lesz Spanyolországban, Franciaországban, a Locomotiv GT-nek meg Spanyolországban?

- A spanyol lemezek megjelentek. A francia Piramis nem. Idejöttek a cég képviselői, el voltak ragadtatva, igaz, nem az együttestől, inkább Révésztől. Szerződést kötöttek, majd ők elálltak. Viszont később az NSZK-ban is megjelent egy lemeze a Piramisnak. A spanyol LGT is megjelent. Ha kinyitja a szekrényem ajtaját, ott találja a tőkés piacon megjelent Piramis-, LGT-, Fonográf-nagylemezeket.

- Ezeken mennyi volt a tiszta nyereség?

- Még nem számoltak el.

- Mi lett a tervezett Pepita-Argentina lemezkiadóból?

- Befulladt. Megalakult, de nem szakemberek, hanem csak pénzzel rendelkező üzletemberek csinálták. Egyébként ők elsősorban a Neoton után érdeklődtek, de mi végül az RCA-val kötöttük meg a Neoton-szerződést 3 évre Dél-Amerikába.

- Volt-e valamilyen kritikai visszhangjuk a külföldön megjelent magyar lemezeknek?

- Volt, de végső soron az is hirdetés. A nyugatnémet lapokban foglalkoztak a Neotonnal., Szűcs Judittal és az LGT-vel, a Fonográffal és a Piramissal nem. De nem szédítsük egymást, a kritikákat is a kiadók inspirálják, ebben a szakmában minden a pénz körül forog.

- Ön a nyilatkozatában nemcsak a pénzről beszélt: "az anyagi haszon mellett célunk, hogy megmutassuk hangulatainkat, gondolatainkat a világnak a popzene nyelvén is". Milyen hangulatainkról. gondolatainkról szerezhet tudomást a világ?

- Nehéz kérdés, mert tudom mérhetetlen undort fogok kiváltani a magyar értelmiség bizonyos köreiben, ha elmondom, büszke vagyok, hogy olyat sikerült divatba hoznom Japánban, ami jókedvű, és nem nyomott, agresszív, vagy depressziós. Ezzel nem tagadom sem a csövesgyerekek problémáját, amit meg kellene oldani, sem az alacsonyabb életszínvonalon élők szociális megsegítésének szükségességét. De az a véleményem, hogy most az adott viszonyok megőrzésére, propagálására kell törekedni. Nem ütném agyon azt, aki az ellenkezőjét mondja, de nekem ez a meggyőződésem. Ezért azt hiszem, hasznos, ha a Neotonról Japánban valaki azt mondja: ezek a magyarok jókedvűek, ne várják a világvégét, ott van a világon egy kis öröm. Nagykövetségünk helyzetértékelése egyezik az enyémmel.

- Minden giccs ezt az érzetet kelti, bárhol állítják is elő a világon...

- Látja, maga is giccsnek tekint mindent, ami jókedvű, felszabadult és optimista. Pedig mennyi depressziós, fogcsikorgató, örökrázó giccsművetés giccs-magatartást tudnék önnek felsorolni. Jókedvű emberek sokkal többet tehetnek egy rossz világ megváltoztatásáért, mint az öngyilkosjelöltek. Nem örülnénk, ha valaki Japánban a mi lobogónk alatt azt énekelné, hogy a szüleim rongy emberek, vagy akár azt, hogy " gálya, a Főnix éjszakája".

- Ha jól tudom, ez utóbbi egy hazai együttesünk szövege...

- Igen, sőt meg is jelenik nálunk. Pedig nem értek egyet azzal, hogy a munka sötét főnixmadár, amelynek az árnyéka rávetül perceinkre...

- És ha egy külföldi kiadó szemet vetne erre a dalra?

- Eladnám nekik, ha megvennék, de nem örülnék, ha például Japánban ilyen képet alkotnának rólunk az emberek. A lustaság aligha nemzeti erény.

.- Értem. Mellesleg nyilván csalódhatott is néhány dologban az utóbbi három és fél évben, hiszen végül is nem lett világsztárunk.

- A Neoton azt bizonyítja, nem kalkuláltam rosszul. De azért ért néhány meglepetés. Nem hittem, hogy a társadalmi irigység ilyen mértékben lebénít. Ha ettől nem tartottam volna, akkor a spanyol betörésünk lután az együttesekre kellett költeni 2-3 millió forintot, ami behozott volna 1-2 millió dollárt. És nem azért tartózkodtunk a befektetéstől, mert nem volt rá pénzünk, hanem mert megkötnek azok, akik ezt számon kérik rajtunk. Állandóan arra kell gondolnom, hogy a vádak ne legyenek igazak, holott arra kéne törekedni, hogy azok legyenek.

- Talán megoldást jelentene, ha a Neoton mellett 2-3 komoly jelölt is lenne. Vagy annyi pénz nincs?

- Van, a Bojtorjánnak most fizettünk ki 120 ezret, hogy elmehessenek Amerikába egy country-fesztiválra. A LGT múltkori útiköltségét mi fizettük ki, csakhogy ezekről nem informálják a magyar közvéleményt.

- Ennek talán az az oka, hogy korábban sok "világszenzációból", világsztárjelöltből nem lett semmi, miközben a folyamatosan érkező hírek azt a benyomást kelthették, hogy valami komoly dolog történik...

- Amióta a japán üzlet beindult, a Neotonról hússzor annyit lehetne mondani. Ennek ellenére nem merem állítani, hogy ők ma üldözöttek Magyarországon.

- Meghökkentő kijelentés. Azt hiszem, sokan vállalnák a lemezkiadásokkal, turnékkal, tévéfellépésekkel járó "üldöztetést".

- Abban az évben, amikor 5 japán tévéállomás műsorában többször szerepeltek és hatszor-hétszer a spanyol tévében, kétszer a mexikóiban, a magyar televízióban egyszer sem láthattuk őket. Marathon című nagylemezük például egyáltalán nem kapott képernyőt, igaz, így is több, mint százezer fogyott el belőle. Itthon félillegalitásban vannak. Ezt ahol lehet, igyekszem ellensúlyozni. És büszke vagyok arra, hogy amikor egyiküktől a japán tévében megkérdezték, hogy sok korlátozást kell-e elszenvedniük, hiszen kommunista országból jöttek, azt válaszolta: Igen, a legsúlyosabb a sebességkorlátozás. Lojalitást követelek azoktól, akikkel dolgozom. Ahol a játékos-uralom van, ott nincs foci. A Neotonnál menedzseruralom van, ez azonban nem jogosulatlan előny. Csakhogy amikor más együtteseknek magyarázok, számtalanszor látom, már azon gondolkodnak, mikor mehetnek végre lógni a büfébe. Megszokták, hogy Magyarországon az a művész, aki szertelen. De mit csináljunk azzal a V'Moto-Rockkal, amelynek második nagylemezébe beleszeretett ugyan egy külföldi menedzser, de amikor Rózsit megkértük, énekelje fel a stúdióban angolul, úgy jött be, hogy alig állt a lábán. Fölvettük, de senkinek nem mutattuk meg, mert csak blamálnánk magunkat.

- Csak a zenekarokban csalódott?

- Nem. Lebecsültem a struktúra impotenciáját. Azt hittem, el tudom érni, hogy az Interkoncert, a Kultúra Külkereskedelmi Vállalat, a Zeneműkiadó és az MHV hozzon létre közös vállalkozást, hogy a külföldi partnerekkel mindig egyvalaki tárgyaljon. Ebből azonban nem lett semmi. Az RCA-val kötöttünk egy szerződést, amibe ők a nemzetközi szokások szerint beleértették az alkiadó jogokat is. Az aláírás után derült ki, hogy azokat a Zeneműkiadó már eladta másoknak. A popzenében az egész világon saját kiadója van a lemezgyáraknak. Nekem egy másik vállalattal kell kooperálnom, ami szinte lehetetlen.

- Miért nem jött létre közös vállalkozás a popzene exportjára?

- Irigységből. Senki sem hajlandó lemondani egy kis hatáskörről, csak azért, hogy az MHV még jobban villogjon.

- Még vállalati érdekből sem?

- Vállalati érdek?! Ugyanannyi fizetést kapnak,ha nem csinálnak semmit. Ha azt mondanám, tévedtem, nem lehet exportálni a magyar popzenét, nekem sem változna a fizetésem.

- Akkor miért csinálja mégis?

- Nekem ebből egyetlen fillér hasznom nincs. Az exportkísérlet néhány ember szenvedélye. Az értetlenség és hanyagság bánt legjobban. Az első Neoton LP borítóján volt egy üveg Egri Bikavér a háttérben. Megkértem a Monimplexet, hogy az akkori promóciós turnéra adjanak 25 üveggel a sajtófogadásra. Neutonék azt fogják mondani, hogy az a kedvenc italuk, ezért ezt kínálják,. Egy fillért sem kért érte a Neoton, csak a 25 üveg bort. A Monimpex meg is ígérte, csakhogy elfelejtették telexezni a külföldi képviselőjüknek. Ugyanakkor egy japán cég ajánlatot tett, hogy küldjenek két öltözet ruhát a Neoton-lányoknak, cserébe azt kérik, hogy lefényképezhessék őket. A japánok tudnak Newton-Family feliratú golflabdát gyártani, a nyugatnémetek Neoton szivart, én nem tudok egy hasonló bűvöskockát csináltatni, pedig a japánok saját pénzükön mutatnák be a tévében, ahogy valamelyik Neoton-lány összerakná.

- Nem adja fel?

- Nem, de egyáltalán nem biztos, hogy ki tudok itt tartani. Most kerültem igazán veszélyes helyzetbe, hogy a vállalat megnyerte a botrányrock-csatát. Amióta lappangóbb módszerekkel folyik a küzdelem, nem vagyok biztos abban, hogy 3-4 hónap múlva is ebben az irodában talál. Ez nem tragikus helyzet, a politikai harcnak az a dialektikája, hogy a győztesnek el kell tűnnie. Mi most győztük, megjelenik a P. Mobil-lemez a vitatott szövegek nélkül, s megszűnt a Beatrice.

- Ezek az ön győzelmei?

- Nem azt akartuk, hogy megszűnjön a Beatrice, hiszen szerződést is felajánlottunk nekik. Hogy feloszlottak, az elkedvetlenítő mozzanat azon a győzelmen belül, hogy a szélsőséges értelmiségnek nem sikerült felzárkóztatnia az ellenzék politikai küzdelméhez a rock által mozgásba hozott fiatal tömegeket. Mert erről volt szó.

- Milyen további csatákra készül? Van esély arra, hogy eredeti tervében is győzelmet arasson?

- Ma többet dolgozok más csoportok sikeréért, mint annak idején a Neotonért, hogy bebizonyítsam, nem személyes kapcsolatokról van szó az export mögött. Úgy tűnik, sikerül közös nevezőre jutni az LGT-vel, holott az nehéz dolog. Presserék nehéz emberek, az angol nyelvű lemezt annak idején úgy kellett kizsarolni tőlük. Azt mondtam, csak akkor csinálhatnak magyar dupla lemezt, hogy elkészítenek egy angol albumot.

- Holott ők sem éppen kommersz zenét írnak...

- De most mintha lenne elhatározás Presserben, hogy szót fogad az EMI-nak, s aláírtak egy szerződést.

- Érdekes, az a hír járja, hogy zátonyra futott a dolog...

- Nem igaz. Hároméves szerződést kötöttünk. Novemberben jönnek megbeszélésre a művészeti vezetők. Azt azonban előre jelezték, hogy kicsit más LGT-t akarnak. A szerződés három LP-re szól, a felvételek itt fognak készülni, ők adnak producert, s talán hangmérnököt is. A kész anyag a mi tulajdonunkban lesz, amit világjoggal adunk át az EMI-nak. A szocialista országokban mi terjesztjük a lemezt.

- Más jelöltek?

- Például a KFT, mert ők tényleg rájöttek, hogy mi az új hullám.

- Mi?

- Popzene egy csipetnyi avantgerde színház. Azt is tudják, hogy kommerszen kell avantgarde-nak lenni: kultúrát kell nyújtani, nem rétegkultúrát. Intellektuálisan is emberi színvonalon állnak. Egy zenekarban kell lennie néhány embernek, aki eljutott a tagolt beszédig és nem csak makog. Ez ahhoz túlságosan művészet, hogy sötét, buta emberekkel lehetne csinálni. Bízom az EDDA-ban, bár meggyőződésem, hogy lesz ott még egy-két változás. Ők egyre inkább vonzódnak az Ultravox-féle romantikus rockhoz, ami eladható lesz. Nagyon bízom abban, hogy a Neotonnak lesz még egy váltása, egy másik Neoton fejezi be sztorijukat. Bízom abban, hogy Szűcs Juditból egyszer még popművész lesz, mert ma még nem az. A Hungáriát a mostani formájában nem tartom exportképesnek, de jól eladhatók lennének, ha a újhullámosítanák a rock and roll cirkuszt, mert ők igazi színpadi profik. Talán hajlanak arra, hogy elfogadják az exkluzív szerződésünket. Nagyon bízom még az Eastben. Jó lenne, ha jobban az életre lehetne inspirálni őket: ne csak a hangszereiket, hanem az autogrammkérő lányokat is szeressék. Ők legalább tudnak zenélni. Remény van, mert amióta a magyar élet piacorientáltabb, a zenekarok is érzik az intenzívebb, céltudatosabb munka szükségességét. Ígéretemet szívesem megismételném, de időhaladékkal.


Mola György


 
 
0 komment , kategória:  Rock Évkönyv 1981.  
Mezítláb a parkban
  2009-07-16 17:30:26, csütörtök
 
 
Mikor sétált utoljára mezítláb? Emlékszik még az érzésre? Vagy annyira hozzászokott már a cipőhöz, hogy el sem tudja képzelni a mezítlábas járást?

A civilizációs áldások gyakran ártalmak is egyben. A gyerekkorban kezdett cipőviselés és a szinte mindenütt lebetonozott talaj miatt észrevétlen fokozatokban, de folyamatosan átalakult lábunk anatómiája, és ezzel együtt megváltozott a járásunk is - hogy a testtartásunkról ne is beszéljünk. A kemény járófelületek és egyenes cipőtalpak miatt lábujjaink már nem is igazán tudják, milyen a földbe kapaszkodni járás közben, és az egyensúlyozási képességünk is alapvetően a cipőbe bújtatott lábhoz kapcsolódik. Tény, hogy a hétköznapokban nincs sok lehetőségünk kellemes és biztonságos körülmények között, természetes talajon mezítláb járni, épp ezért érdemes minden alkalmat kihasználni, mikor ledobhatjuk a cipőnket, hogy meztelen talpakkal érezhessük a földet, a füvet, a hűvös harmatot, a meleg kavicsokat, a száraz és a nedves homokot - vagyis a természetes talajt, ahogy gyengéden masszírozza a talp reflexzónáit, felélénkítve ezáltal az egész testet. Aki végképp nem bízik semmilyen környékben mezítlábasan, az már hazánkban is találhat kifejezetten mezítlábas parkot, ahol 21 féle járófelületet alakítottak ki mindenféle természetes anyagból, kifejezetten a mezítlábas séta kedvelőinek.

Mivel talpunk meglehetősen elszokott a mezítlábas mozgástól és az egyenetlen talajtól, érdemes kellő körültekintéssel (újra)kezdeni a mezítláb járást. Először is fontos, hogy csak tiszta terepen vegyük le a cipőt: ahol szinte biztos, hogy nincsenek sérülésveszélyes törmelékek, üvegdarabok, szúrós-tüskés növények. Ha tavasztól gyakran van mezítláb, vagy csak pár pántból álló szandálban és papucsban, figyeljen oda, hogy lábfejét is mindig kenje be fényvédő krémmel, mielőtt a napra megy.

Amint végre leveti a cipőt, észre fogja venni, hogy kezdetben, az első pár lépés kissé bizonytalan lesz, hiszen máshogy kell egyensúlyozni, és az új helyzet az egész testet összetettebb izommunkára sarkallja. A talp és a láb izmai is érezni fogják az első mezítlábas sétákat, csakúgy, mint a talp bőre: kezdetben még érzékenyebb, sérülékenyebb az addig mindig óvott bőr. A kisebb kényelmetlenségekért cserébe viszont hamar érezhetővé válik, hogy erősödnek a talp izmai, mérséklődhetnek a lúdtalpas tünetek, javul a testtartás is, és összességében az egész szervezetet felfrissítő élménnyel ajándékozhatjuk meg magunkat, teljesen ingyen.

A most olvasott Egyperces eredeti változatát az activia.hu honlapon találhatja meg. Ha további érdekességekre is kíváncsi az egészséges életmóddal kapcsolatban, látogassa meg az oldalt!

Forrás: Krisztina egypercese
 
 
0 komment , kategória:  Egészség, betegség  
Joshi Bharat mai idézete
  2009-07-16 08:31:08, csütörtök
 
 
"Senki sem róhatja fel nekünk, hogy olyanok vagyunk, amilyenek, de azt igen, ha nem vagyunk önmagunk."
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Mai harmoniakáryám
  2009-07-16 05:31:08, csütörtök
 
 

A mai napodat Bizalmasság hatja át


Pénz - Ennek a kártyának szinte nem is kell magyarázat. Vagyon gyarapodás, bőség, gazdagság. Vegyél lottót, de legalább az Ingyen lottót, vagy a Lutrit próbáld ki! A kártya arra is figyelmeztet, hogy a pénz, - bár nélküle ebben a világban nehéz az élet - nem minden. A pénz bősége legalább annyi félelemmel és gonddal járhat, mint a pénz szűke. Engedd el a pénzzel kapcsolatos félelmeidet4 a gyarapodás egy teremtő energia!
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2009.06 2009. Július 2009.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 172 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 914
  • e Hét: 2063
  • e Hónap: 8304
  • e Év: 60570
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.