Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Ismeretlen verse a barátságról
  2009-07-25 16:21:15, szombat
 
 

Klubból hoztam:

Többet ér egy igaz barát,
Mint ezernyi láda pénz.
Mert ha van egy jó barátom,
Megtartani ám nagyon nehéz.
Oly sok embert rejt a szívem,
Akikért harcolnék hűen.
Oly sok ember nyúlna felém,
De nekik nincsen remény.
Fáj, fáj, hogy csak egy vagyok,
Így osztódni nem tudok.
Nem marad semmi hát,
Csak a sziklaszilárd barátság,
Mely erős mint a szikla.
Nincs aki földbe tiporja.
A szikla is örökké áll,
Ilyen ez a szilárd barátság,
Jöjjön tél, fagy vagy orkán,
Nem dönti le a sziklát.
Ilyen az én lelkem is,
Mely rajtad mindig segít!
Bár néha megtörök,
De mint a szikla nem török!
Ne félj míg engem látsz,
Mert megmarad a barátság,
Mely míg élek szilárdan áll!
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
"Errefelé minden a régi"
  2009-07-25 10:38:35, szombat
 
 

Rock Évkönyv 1981. január-december

Zeneműkiadó Budapest, 1982.
Szerkesztette: Sebők János

A főnixes Mici Mackós Annás apokalipszis a szentháromsággal indulva (Illés, Omega, Metro) érintve a babiloni korokat, köztük az aranykort, vaskort, cserépkort, az Útont, a kutyákat, valamennyi egyházat a biblia történetéből. Kezdet: 1946-os tűzkutya évében született Koncz Zsuzsa és a Vörös Oroszlán misztikus szülöttjei és különféle alkémiás zsidó rendjei, a Nyomorultak 1967. óta.

1981-ben ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Rádió, a KISZ KB kulturális Osztálya és a Népművelési Intézet az Országos Amatőr Pop-Jazz-Rock találkozót Győrben. 1976-ig évente, azóta kétévente gyűlnek össze az ország amatőr zenészei, előadói, hogy a zsüri és a szakmai közönség előtt zajló versenyen eldőljön, kié lesz a találkozó vándorserlege.

Mint az előző években, idén is három területi elődöntő - Budapest, Tamási és Orosháza) legjobbjai jutottak el Győrbe, ahol előadónként 15 perces versenyprogrammal szerepeltek. (Sajnos a Petőfi Sándor Művelődési Ház csengő-bongó előcsarnoka és a váltakozó színvonalú erősítés inkább hátráltatta, mint segítette a fellépőket.)

Néhány szó a programról: október 3, délelőtt 10 óra. Színpadra lép az első együttes, a budapesti Dózis, a zsüri (elnök Viktor Máté, tagjai: Csiba Lajos, Komjáthy György, Berki Tamás, Kirshner György) és meglehetősen gyér számú érdeklődő előtt. "Dallamos hard-rockot játszanak" - mondja az esemény műsorközlője, Hajnal Gábor. Az érdeklődő arcok a program végére "lehervadnak". Következik a Hard-Genius-Rock, szintén Budapestről. Hard, de nem genius, amit csinálnak. Utánuk jön a Fanyúl Salgótarjánból. 1980 decemberében alakultak, "amerikai stílusú rockot játszunk" - mondatják magukról. Klasszikus - 2 gitár, basszusgitár, dob - felállás. Az Előszó című instrumentális szám felrázza az álmosodó közönséget, figyelemre méltó, amit csinálnak. Érdekes, asszimetrikus ritmusok - kiváló a dobos! - váratlan harmóniai megoldások. A második számban (Őszi dal) újabb meglepetés, megszólal a nagy hangterjedelmű énekes, aki hajlékony, tiszta hangon, gazdag vibratóval énekli a középtempójú dalt. Az Elkísér a dal-ban kiderül, hogy kidolgozott, jó a vokál is. Kifejezetten a fergeteges dobos, Hlava István játékára épül a zárószám, a Versenyfutás a halállal.
Összenézünk, jó csapatot hallottunk. Érdekesség, hogy a zenekar az orosházi elődöntőből épp hogy bekerült a fináléba, itt viszont szinte vita nélkül megkapják az egyik aranydiplomát a három közül. Ennyit tenne néhány hónap!? Kívánjuk, hogy sokáig együtt maradjanak! A zsüri jobbal ítélte nekik a találkozó vándorserlegét is.

Radics Szilvia az egyetlen szólista a mezőnyben. Deák Tamás az értékelés alkalmával feltétlen énektanulást javasolt neki. Talán segíthet. Két közepes produkció, a kecskeméti Konzum RT (Panoptikum néven), majd a budapesti Rádiusz lép a színpadra. Zenéjük meglehetősen ekletikus, hallunk funkyt, rock and rollt, new wawe-t, az összhatás mégis jó.

A már-már befutottnak tekinthető (vajon amatőr-e?) bajai Fórum következik, titkos esélyesként. Talán a "már-már befutottság" miatt fáradtabb a produkciójuk, de ezért mégis ők kapják a nap első vastapsát. Koncepciózus színpadi show-t kap a közönség, a négy fiú oldalt elválasztott, előrehulló, újhullámos hajjal, fülbevalókkal, fölül bő, alul szűk nadrágokban szögletes, bábuszerű balettet lejt. Zenéjük egyszerű, közérthető és nagyon hatásos. Rajtuk kívül nálunk senki nem játszik ska-t. Dalaikban délszláv népzenei motívumokkal találkozunk (a szomszéd Bijelo Dugme hatása ez, akiktől különben egyik legsikeresebb Ha-ha-ha c. számukat is átvették). Természetesen aranydiplomát kapnak, de azzal a megjegyzéssel, hogy a show olykor még zavarja a tökéletes megszólalást.

A három szombathelyi együttes közül az első és leghalványabb következik, az akusztikus hangszereken játszó Na és, majd a Judas Priest utánzat Stress Budapestről. A jelenlevő szakmabeliektől ők kapják a csöppet sem hízelgő leggyöngébb csapat címet. Agresszív, dallamtalan hangfaldöngetés, demagóg szövegű dalok, amelyekkel minden békeharcos programját halomra döntik.

A programnak még csak a fele futott le, de már fárad a hallgatóság. Az Onix tatabányai együttes. Ők kapják a másik ezüst diplomát, s az ő produkciójukban hallhatók először dinamikai árnyalatok. A meggyesegyházi művelődési ház zenekara az Orient, amelynek erőssége a kiváló autodidakta gitáros, Kozma Tibor, aki a legjobb gitárosnak járó lemezjutalmat is megkapja. Az egyetlen győri együttes a Wagner. Tiszteletre méltó kitartással zenélnek immár 13 éve. Semmi újság...

A társaság egy része éppen a büfében frissíti magát, amikor bizsergető hangok hallatszanak az előcsarnokból. Egy jazz együttes játszik, dob-basszusgitár-Grencsó István felállásban Szombathelyről. Nevük Masina. Grencsó - foglalkozása lakatos - fuvolázik, szaxofonozik és harmadik hangszere a hangja. Lenyűgöző szólóit hallgatva alig észleljük a hangszerváltásokat. Az első, Infúzió című szám fuvolával indul. A második Grencsó kompozíció címe Hédi, Hédi. Ebben egy háború előtti, 500 forintért vett szaxofonon szól az izgatott tempójú zene, megbízható kíséretet ad Gerő Tamás dobos és Scheer József basszusgitáros.
A Séta magányosan-ban újra fuvolához nyúl Grencsó, hogy végrehajtsa szvinges kísérettel megtámogatott zenei "salto mortáléit".

Győrben tomboló sikert aratott a Masina, s méltóbb zenekar nem kaphatott volna arany diplomát. Sajnos, a Masina zenészeivel folytatott beszélgetés az amatőrök, főleg a vidéki amatőrök majdnem kilátástalan helyzetéről szólt, ha nincs támogató szerv, az anyagi gondok elhalásra ítélik a zenekarokat, ami például a Masina esetében különösen fájdalmas volna, hiszen ők nem mindennapi tehetségek. Jó lenne, ha többen ismernék ezeket az elszánt, lelkes zenészeket.

Az ugyancsak szombathelyi, jazz-rockot játszó Pomákáné műsorával ért véget az 1981-es győri amatőr verseny, s a végeredményt már beleszőttem a beszámolóba.

A találkozó - nagyon fontos! - hagyománya, hogy a versenyen készült rádiófelvételek alapján másnap a szakember - ezúttal Deák Tamás - elemzi az előző napi produkciókat, hasznos gyakorlati tanácsokkal ellátva a zenészeket, már akit ez érdekel...

Már korábban is, most is felvetődött egy állandóan működő műhely megalakításának szükségessége, ahol a szakma képviselői kicsit irányíthatnák a jelenleg szinte vaktában zenélgető, sokszor önkritika nélküli zenekarok munkáját, az alkalmatlanokat lebeszélve vagy eltanácsolva a pályáról. Ez a műhely lehetne akár a KISZ, akár a Szabadfoglalkozású Zenészek szakszervezetének "édes" gyermeke.

Egy ilyen találkozó sokaknak megcsillantja a szakmába való betörés lehetőségét. Példa erre a Panta Rhei, vagy a Color, akiknek sikerült. De hová tűnnek azok a - főleg vidéki - zenekarok, amelyek képességeik alapján szintén érdemesek a figyelemre? Vagy tekintsük az amatőrök versenyét utánpótlás-bányának? Volt rá példa, hogy profi együttesek itt feltűnt tehetségekkel erősítették meg magukat, s a dolog sem a megbontott zenekarnak, sem pedig az erősödni akaró profi társulatnak nem vált javára.

S végezetül még egy megállapítás: a zömmel kemény rockot játszó mezőny korántsem nyújtotta teljes képét az utánpótlásnak. Az új hullám jegyében nagyon sok - elsősorban budapesti - zenekar bontogatja szárnyait, de figyelemre méltó és elgondolkoztató, hogy ezek közül egy sem nevezett be az amatőrök országos versenyére.


Göczey Zsuzsa
 
 
0 komment , kategória:  Rock Évkönyv 1981.  
Képzelt rádióriport ...
  2009-07-25 09:32:48, szombat
 
 


"Képzelt rádióriport a közeljövőből

Hazánk polgárait mélyen megrázták a titokzatos eltűnések. Országszerte, sőt a világ minden tájáról tűntek el emberek. Értetlenül nézünk szembe a történtekkel. Senki sem tudja igazán mire vélni, mégis talán mindnyájan találgatunk, valamiképp megpróbáljuk feldolgozni a történteket. Talán valamennyiünk vesztett el hozzátartozókat, mindenki hiányol valakit, mindenkinek tűntek el barátai, rokonai, ezért is foglalkoztat bennünket olyannyira a kérdés: mi lett velük, hová tűntek? Riportommal ennek próbáltam utána járni, persze csak hipotetikus síkon.

- Ön mit gondol az eltűnésekről?

- Én már régen tudtam, hogy ez lesz a vége. Először feltűntek az UFÓ-k, majd egyre többet láttak belőlük, itt is ott is megjelentek. Aztán már el is raboltak egy-egy embert, de általában visszahozták. És most -láthatjuk- tömegével tüntették el az embereket.

- Minden lehetséges, de ne zárjunk ki más eshetőséget sem. Gondolom ön is hallott más teóriákat is. Vannak akik valamilyen globális természeti jelenségről beszélnek, mások elragadtatásról - már hogy Jézus vitte el a híveit. Ön erről mit gondol?

- Teljességgel lehetetlen, hogy ennek köze lenne a hithez. Valóban sok keresztény tűnt el, de sokan is maradtak. Például én, pedig nekem már a felmenőim is vallásosak voltak. Ugyanakkor a kis keresztlányom is eltűnt, aki épp pár hete hagyta el a felekezetet és valami fanatikus szektához csatlakozott.

- Semmi biztosat nem tudhatunk, hiszen tudtommal még senki sem jött vissza magyarázkodni, nem igaz? Köszönöm az interjút.

Most hallgassunk meg egy ötgyermekes családapát, aki egész családját vesztette el.

- Azt hallottam ön egészen radikális állásponton van az eltűnésekkel kapcsolatban. Igaz ez?

- Nem tudom, lehetséges. Csak azt mondhatom, bárcsak korábban lettem volna olyan radikális, mint a családom. Akkor most és is velük lennék.

- Ezt hogy érti? Úgy tudom mindannyian hívők voltak, együtt jártak egy helyi pünkösdi gyülekezetbe.

- Igen, csakhogy amíg ők komolyan is vették a dolgokat, tényleg hittek, addig én csak kénytelenség-ből, miattuk jártam el... és most mégis itt vagyok egyedül! Pedig mennyit beszéltek erről. A gyerekek is mondták mindig, hogy: "Apa, térj meg tényleg, mert itt maradsz!" A pici is: "Kérlek, apuci, hidd el!"

- Aranyos. Kedves gyerekei vannak - bocsánat voltak... /Ne sírjon, kérem! Nincs semmi baj. Jól van, na, itt egy zsebkendő! Folytathatjuk?/ Ezek szerint ön azt hiszi, hogy a Jelenések könyvében leírt elragadtatás következett be?

- Igen. Isten minden szava beteljesedett eddig és ezután is így lesz.

- Akkor most mi vár ránk, akik itt maradtunk? Jön a világ vége, és az ítélet?

- Még nem, de hamarosan hatalmas változások következnek. A Biblia a nagy nyomorúság idejének nevezi az elkövetkező hét évet. Hiszem, hogy nem véletlenül.

- Akkor jó lesz felkötni a gatyánkat! /Elnézést a kissé tréfás hangvételért !/ Köszönöm a beszélgetést!

Hallgatóink figyelmét is megköszönöm és ha ez jelenthet bármi vigaszt: én biztos vagyok benne, bármi lett is eltűnt szeretteinkkel, bizonnyal nem szenvedtek, békességgel mentek el. Mi pedig, akik maradtunk, izgatottan várjuk a fejleményeket."

Forrás: http://gagagaga.extra.hu/g1.htm



 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Mai harmoniakártyáim
  2009-07-25 08:14:50, szombat
 
 

A mai napodat Lényegiség hatja át

Láva - A kitörő vulkán a hirtelen fellobbant szerelmet mutatja. A vulkáni láva a mesteri beavatás jelképe. A láva mindent elpusztít, de ez csak látszat, hiszen néhány év múlva a vulkán oldalán újra élet sarjad, míg egy újabb kitörés nem jön.
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2009.06 2009. Július 2009.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 172 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 619
  • e Hét: 987
  • e Hónap: 7228
  • e Év: 59494
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.