Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A hízás meglepő okai
  2009-08-04 21:58:20, kedd
 
  Szerző: WEBBeteg - CS. K.


Amennyiben több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget, nem meglepő, hogy fölös kilókat szed fel. De mi van olyankor, mikor az étkezés és mozgás egyensúlyára odafigyel, ám mégis hízik? Ássunk a hízás mögött álló dolgok mélyére!

Cikkünk a hirdetés után folytatódik
Alváshiány

Két dolgot kell megjegyezni az alvás és a hízás kapcsolatáról. Az egyik, hogy ha későn fekszik le aludni, nagyobb az esélye a késő esti nassolássnak, mely növeli a kalóriabevitelt. A másik, hogy alvásmegvonás hatására olyan biokémiai folyamatok indulnak be a szervezetben, melyek olyan hormonokat termelnek, amik növelik másnap reggel az étvágyat. Sőt, étkezés után kevésbé lesz teltségérzete.
Stressz

Mikor az élet stresszhelyzetbe hoz bennünket, a szervezet túlélésre rendezkedik be. A kortizol nevű stresszhormon növeli az étvágyat. Emellett ilyenkor hajlamosabbak vagyunk magas kalóriatartalmú nassolnivalókkal kényeztetni magunkat, a komfortérzetünk növelése érdekében. Mindez egyenes út az elhízáshoz.
Antidepresszánsok

Egyes antidepresszáns gyógyszerek sajnálatos mellékhatása a testsúlygyarapodás, melyet az érintettek 25 százaléka tapasztal. Beszéljen orvosával az esetleges gyógyszerváltásról, ha a gyógyszer hatására hízást tapasztal. Ne feledje azonban, hogy sokan azért híznak az antidepresszánsok hatására, mert jobban érzik magukat, így visszatér az étvágyuk is.
Kortikoszteroidok

A gyulladáscsökkentő szteroid gyógyszerek általában súlygyarapodást okoznak. Ennek hátterében a folyadékvisszatartás és a megnövekedett étvágy áll. Noha a súlygyarapodás ilyenkor megszokott, ennek a mellékhatásnak a súlyossága a gyógyszerdózis mértékétől, és a gyógyszerszedési idő hosszától függ. Néha a gyógyszer hatására a plussz kilók az arcra, a nyak hátsó részére rakódik.
A fogamzásgátló NEM okoz súlygyarapodást

A közszájon forgó tévhittel ellentétben a fogamzásgátló tabletták nem okoznak súlygyarapodást. Sőt, egyesek még fogynak is, a tabletta mellékhatásaként jelentkező hányinger miatt.
Pajzsmirigy alulműködés

Amennyiben a pajzsmirigye nem termel elég thyroid hormont, valószínűleg fáradtnak, gyengének érzi magát, és könnyebben hízik. Elegendő thyroid hormon hiányában a metabolizmus lassul, így az elhízás veszélye is nagyobb. Gyógyszeres kezeléssel a súlygyarapodás is megállhat.
Menopauza

Ne fogja a menopauzára és a csökkent ösztrogénszintre a hízást! Mivel az életkor előrehaladtával lassul a metabolizmus, így kevesebb kalóriát égetünk el, az életmódbeli változtatások sokat segíthetnek. Az viszont tény, hogy a klimax alatt felszedett kilók főleg a hasra, és nem a fenékre, combra rakódnak.
Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
Már a magzat is elhízhat - Vigyázat, junkfood!
Hat ritkán emlegetett ok az elhízás hátterében
Vannak egészséges kövérek is
A magyarok fele súlyfeleslegre panaszkodik
Izomépítés mozgás nélkül?
Cushing szindróma

A Cushing szindróma egyik legjellemzőbb tünete a testsúlygyarapodás, mivel ebben az esetben a beteg túl sok kortizol hormonnak van kitéve, mely növeli az étvágyat. A testsúlygyarapodás jelentős része az arcra, nyakra, felső hátra, vagy derékra rakódik.
PCOS - Policisztás petefészek szindróma

A PCOS gyakori hormonális probléma a termékeny korban lévő nőknél. A betegség jellemzője, hogy rengeteg apró ciszta nő a petefészekre, mely állapot befolyásolja a hormonrendszert, megzavarja a menstruációs ciklust és szőrösödést valamint aknékat okoz. Az ebben a betegségben szenvedő nők rezisztensek az inzulinra, ami súlygyarapodást okoz. A pluszkilók leginkább a hastájékra rakódnak, így növelve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Dohányzás abbahagyása

Általában azok, akik leszoknak a dohányzásról 2-5 kg-ot híznak. Miért? először is, mert a nikotin csökkenti az étvágyat, így leszokás után, éhségrohamok törhetnek az emberre, mely könnyen túlsúlyhoz vezet. A nikotin gyorsítja a szervezet metabolizmusát is, és sokan nem csökkentik a kalória bevitelüket a dohányzás abbahagyása után. Ráadásul a nikotin csökkenti az ízérézkelést, ezért a dohányzás abbahagyása után az ételek ízletesebbnek tűnnek, mely nagyobb mennyiségű vagy gyakoribb étel fogyasztást okozhat.

(WEBBeteg - CS. K.; forrás: WebMD)
 
 
0 komment , kategória:  Közérdekű  
Nem kérek TÖBB MEGHÍVÓT
  2009-08-04 18:47:24, kedd
 
  BOCSIKA!

NEM AKAROK MEGBÁNTANI SENKIT,
DE TUDATOM, NEM KÉREK TÖBB MEGHÍVÓT,
MERT NEM TUDOK SE BLOGOLNI, SEMELYIK
PORTÁLON EGÉSZ LÉNYEMMEL OTT LENNI,
HA FOLYTON ÚJAKBA LÉPEK BE!

KÖSZÖNÖM A KEDVES MEGHÍVÓKAT,
KÉREM MÉGIS, AKI ELOLVASTA,
ÉRTSEN ÉS NE HARAGUDJON!

KÖSZÖNÖM SZÉPEN!

CH. ANI/c]
 
 
3 komment , kategória:  Közérdekű  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2009.07 2009. Augusztus 2009.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 808 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 403
  • e Hét: 1263
  • e Hónap: 2876
  • e Év: 41366
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.