2009-09-12 06:26:00, szombat
|
|
|
Ma délelőtt csak húslevest főzünk, elmaradásaimat kell rendeznem. Ez a város képeskönyvének "befejezése", egy környezetvédő brossúra képeinek föliratozása, majd levilágítása, egy Koppány Atilla tárlatmegnyitó megírása, s három tanmenet elkészítése. Ez utóbbi valójában a tavalyiak aktualizálása, s egyet tegnap már elkészítettem. Egy kicsit kertészkedni is kellene, az eprest kigyomlálni, és megritkítani.
A piacra is kimegyek, már hiányzik.
Most azonban felteszem a húslevest.
Szép fehérrépa, s sárgarépa van idehaza, nem bolti, s hoztam be karalábét is a kertből, s egy szál lestyánt (másutt leostyán). Ezeket megtisztítom. A tarjacsontot vízbe teszem, s forr egyet, ezután kiveszem, s leöntöm a ruskós levet. Majd lemosom a húsoscsontot, visszateszem, bele a zöldségek, s lassú tüzön mosolyog az egész két-három órát. Csirkezúzát teszek hozzá, vegeta, bors, egy húsleveskocka. (A zellert kifelejtettem, azt is hozok a kertből!)
Kóstolgatom.
A betét: daragaluska. Fölverek két tojás fehérjét habbá, ebbe teszem vissza a sárgákat, só, zöldségzöldje, kevés dara, s fél óra pihentetés. Egy kis lábasba szedek a levesből, ezt fölmelegítem, s kiskanállal beleszaggatom a habos galuskákat. A levesnek nem szabad forrni!
Tegnap készítettem egy lábas granadírmarsot, az lesz a második. Feleségem pedig süteményt süt. |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|