Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
joghurt torta
  2009-09-18 21:21:52, péntek
 
  Joghurt torta

6 dl joghurt * 5 evőkanál cukor * 3 evőkanál zselatin vízben oldva * 1 csomag tejszínhab pótló por * 1,5 dl tej * 25 dkg gyümölcs, vagy befőtt

A joghurtot a cukorral langyosítjuk, beletesszük a megáztatott zselatint, és hagyjuk elolvadni. A tejjel kemény habbá verjük a tejszínpótló port, és belekeverjük a kihűlt joghurtba. A formát ill. formákat, amibe dermesztjük, kirakhatjuk előre a gyümölcsök egy részével, de csinálhatjuk úgy is, hogy először beleöntjük a masszát, és utána belerakjuk a darabolt gyümölcsöket. Hűtőben 2-3 óra alatt megdermed. A formából (melyet rövid ideig melegvízbe tartunk) kiborítható, szeletelhető. Napokig eláll.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
lecsós karaj
  2009-09-18 21:18:52, péntek
 
  Lecsós karaj

60 dkg sertéskaraj * 10 dkg füstölt szalonna * 20 dkg gomba * 1 vöröshagyma * bors * só * 10 dkg lecsó * 80 dkg burgonya * 1 csomag petrezselyem * 5 dkg zsír

A karajt felszeleteljük, kiverjük, sózzuk, borsozzuk, zsíron elősütjük. A burgonyát héjában félig megfőzzük, megtisztítva karikára vágjuk. A tál aljába egy sor burgonyát rakunk, megsózzuk, rátesszük az elsütött húsokat. A tetejére lecsót, reszelt gombát, majd a burgonya másik felét tesszük. A szalonnából kakastaréjt vágunk, pirospaprikába forgatjuk, és azt tesszük a tetejére. Forró sütőben 40 percig sütjük.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
édes-savanyú sertés hús
  2009-09-18 21:16:32, péntek
 
  Édes-savanyú sertés (kínai)

25 dkg sertéshús * 1 hagyma * 2 zöldpaprika * 1 sárgarépa * 10 dkg uborka * 1 piros színű paprika * 2 karika ananász * 7 evőkanál olaj

Pác: 1 teáskanál fehérbor * 1 tojás * bors * 3 evőkanál kukoricaliszt

Ízesítés: 3 evőkanál ketchup * 3 evőkanál méz * 1 dl csirkelé * 2 evőkanál étkezési keményítő * 4 evőkanál ecet

A húst apró kockákra vágjuk. 2 evőkanál vízzel összekeverjük a bort, a tojássárgáját, a borsot és a kukoricalisztet. Ebben pácoljuk a húst, fél órán át. A hagymát vékony csíkokra , a paprikát kockákra vágjuk, a sárgarépát és az ananászt felkockázzuk. A ketchupot 1 pohár vízzel, mézzel, ecettel és az étkezési keményítővel elkeverjük, állni hagyjuk. A forró olajban aranybarnára sütjük a húst. Ebben az olajban megsütjük a hagymát, paprikát, sárgarépát, ráöntjük a mézes-ecetes keveréket, addig pároljuk, míg sűrű mártás lesz. Ekkor beletesszük a sült húst és az ananászt.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Azték kultúra
  2009-09-18 20:26:20, péntek
 
  Azték kultúra (i.sz.1.000 - i.sz.1.500)
1492-ben Kolumbusz felfedezte Amerikát.
1511-ben visszatért a Yukatán félszigetre.
1519-ben felfedezték az Azték birodalmat a mai Mexikó helyén.

....A spanyolok hihetelenül mesés helyeket fedeztek fel. Találtak olyan, nagy kiterjedésű várost, ahol minden aranyból volt. Ez nem csak a kalandfilmekben van így, hanem a valóságban. Minden használati tárgy aranyból készült, továbbá minden szobor, épület. A spanyolok nem hittek a szemüknek. Aztán szépen el kezdtek mindent haza hordani.
Több évtizeden át hordták el az arany tárgyakat. A legnyagyobb arany városon kívül, több kisebb is volt.
Az aztékok nem értették, hogy a spanyolok miért törik magukat át az óceánon, azért az anyagért, melyből itt annyi van, mint a szemét.
Ráadásul ez az arany volt a világ legjobb minőségű aranya, ezért a világon a legdrágább, a legjobban eladható. Csak néhány éve tudunk mai technikával ilyen jó minőségű, tiszta aranyat előállítani.

A főváros Tenochitlán volt, egy metropolis, szervezett, adminisztrált, csatornázott és erősen vallásos.
A birodalom területén piramisokat találtak, sokszor érdekes, elhagyatott helyeken.
Találtak két piramist, a Nap és a Hold piramist, melyek teljes mértékben hasonlóak a Gizai nagy piramisokkal, mind méreteik, mind elhelyezkedésük. Mindkét esetben a nagyobbik és a kisebbik ugyanolyan magas, mivel a kisebb magasabb területre épült.
....
Az azték kultúra jellemzője volt a képírás, amely olyasmi volt, mint a rajzfilmek képkockái.
....
A spanyol hódítókat természetesen az arany érdekelte. Találtak történelem előtti időkből származó aranybányákat, de ezek több ezer év óta használaton kívül álltak, az aztékok ismeték a bányák helyeit, de nem tudták használni.
Csak az aranymosást ismerték, viszont nem ismerték az arany olvasztását, megmunkálását.
A spanyolok hamar kiszámolták, hogy ennyi arany előállításához több ezer év sem elég, egy olyan nép számára, mely a késői kőkorszak szintjén található.
De akkor honnan ennyi jó minőségű arany?


 
 
0 komment , kategória:  tudomány  
péntek
  2009-09-18 18:59:54, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
mai pasi
  2009-09-18 18:37:12, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
mai vicc
  2009-09-18 18:35:33, péntek
 
  Egy, nő elmegy a paphoz azzal, hogy van egy dilemmája. Vett két nőnemű papagájt, valószínű nem jó helyről jönnek, mert nem tud velük semmit megtanítani, állandóan csak azt hajtogatják, hogy "He', mi kurvák vagyunk Akartok b*szni?"
A pap egyetért, hogy ez egy nagy probléma, de mondja a nőnek, hogy neki meg van két hím papagája, akik egész nap csak imádkoznak. Ha elhozza a nő az öveit, biztos megtanuljak az imádkozást a csúnya beszéd helyett.
A nő tényleg elviszi a papagájait a paphoz, és egymás mellé teszik a két ketrecet.
A két nőnemű papagáj elkezd kiabálni:
-He', mi kurvák vagyunk. Akartok b*szni?
Erre az egyik hím odafordul a másikhoz:
-Francis, tedd le a rózsafűzért! Az imánk meghallgatásra talált!


 
 
0 komment , kategória:  viccek  
mai csaj
  2009-09-18 17:51:37, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
tenger
  2009-09-18 17:45:58, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szakállas pogácsa
  2009-09-18 17:34:23, péntek
 
  Hozzávalók:18 dkg reszelt sajt, 36 dkg vaj, 6 evőkanál tej, 3 tojássárgája, 60 dkg liszt, só - a tetejére: 3 tojásfehérje - a töltelékhez: 20 dkg vaj, 20 dkg krémsajt, 3-4 evőkanál tejföl, só, reszelt
szerecsendió, 20-25 dkg reszelt sajt.

Elkészítés: A vajat morzsold el a liszttel, majd a többi hozzávalóval dolgozd alaposan össze. Lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagra, és szúrj ki belőle kb. 3 cm átmérőjű kis korongokat. A tetejüket kend meg tojásfehérjével, majd sütőpapírral borított sütőlemezre sorakoztatva, előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt süsd őket szép pirosra. A töltelékhez a puha vajat keverd simára a krémsajttal, és annyi tejföllel, hogy jól kenhető, sűrű krémet kapj. Ízesítsd sóval, reszelt szerecsendióval. A krémmel tapassz össze 2-2 kis tésztakorongot, s forgasd meg őket reszelt sajtban.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2009.08 2009. Szeptember 2009.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 84 db bejegyzés
e év: 732 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 607
  • e Hét: 1481
  • e Hónap: 5885
  • e Év: 37614
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.