Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
20. ok amiért a férfi
  2009-09-02 22:27:43, szerda
 
  20. ok amiért a férfi szőrmét vásárol:

1. Fázik a mama!

2. A bunda alatt különösen izgató a fehérnemű!

3. Egyszerűbb, mint a 25. házassági évfordulón szerelmi játékba bonyolódni.

4. Szereti az állatokat!

5. Hogy az asszony meg ne tudja!

6. Igazi vadállat, csak bundája nincs!

7. Az "in flagranti" után ez volt az alku.

8. Nekem autóm lett, neki bundája.

9. Egy perc, egy nerc.

10. Mert a szomszédasszonynak is van egy pézsmája!

11. Télen dermesztő a cabrióban.

12. Kinek bundabugyi, kinek rókabunda.

13. Ha már egyszer ezüstrókázni kell!

14. Előbb fel kell öltöztetni ahhoz, hogy le lehessen vetkőztetni!

15. A szőrös az esete.

16. Takarja valami a megszokott testet.

17. Jobb simogatni.

18. Mással képtelen hódítani.

19. A nyaraló drágább lett volna.

20. Olcsóbb öltöztetni, mint etetni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
20. ok amiért egy nő hangos..
  2009-09-02 22:25:22, szerda
 
  20. ok amiért egy nő hangos szeretkezés közben:

1. Megpróbálja túlharsogni partnerét.

2. Hogy a szomszédok nyomon követhessék az eseményeket.

3. Így értesíti lakótársnőjét, hogy most ne zavarja.

4. Szorítja a csuklóját a bilincs.

5. Nagy hang, nagy élvezet.

6. Pornófilmeken nőtt fel!

7. Halláskárosult.

8. Ha már nem lehet jó, akkor legalább legyen hangos.

9. Eltereli a férfi figyelmét a háttérben zajló focimeccsről.

10. Mit ér a szex a vadon szava nélkül?

11. Így sokkal tisztább magnófelvétel készíthető!

12. Ezt tanulta a mamájától.

13. Mit ér az egész, ha senki sem tud róla.

14. A volt férje a szálloda szomszédos szobájában lakik.

15. Az aktus a spanyol inkvizícióra emlékezteti.

16. Úgy érzi, hogy a partnere nagyon távol van tőle.

17. Szereti, ha a szomszédok előre köszönnek neki.

18. Így bátorítja a férfit.

19. Egy fedél alatt él az anyósával!

20. Lehet, hogy tényleg élvezi!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A 10 leghasznosabb mondat
  2009-09-02 22:23:50, szerda
 
  A 10 leghasznosabb mondat állásinterjún

1. Az első gyerekem ötven után szeretném vállalni, szingli vagyok és utoljára ötéves koromban voltam beteg.

2. Haza is mehetek, ha végeztem a nap végén? Erre nem is számítottam.

3. Én sokallom a fizetést ezért a pozícióért, inkább osszák szét a HR-osztály munkatársai között.

4. Nem iszom, de csapatépítő tréningen józanul is lehet velem mindent csinálni!

5. Anyanyelvi szinten beszélek angolul, kivéve, ha nálam magasabb szintű vezetőmmel tárgyalok együtt.

6. Az előző cégtől végkimerülés miatt rúgtak ki, de azóta aludtam négy hónapot.

7. Nem kérek céges autót, sőt a saját kocsimat is felmatricázom, ha kérik.

8. Minden számítógépes programhoz értek, és ami esetleg nincs, azt meg hozok.

9. Hobbim a kávéautomata- és fénymásoló- szerelés, valamint a vállalatirányítási rendszerek karbantartása és ejlesztése.

10. A PHd hallgatók Miss Topless címét csak azért nem írtam be, mert amúgy is fent vannak a képek az interneten.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Piramis együttes
  2009-09-02 17:07:38, szerda
 
  Piramis együttes - Talán az egyetlen, olyan hazai együttes, amely létezése első néhány évében behozta azt a hátrányt, amely a nagy zenei múlttal és népszerűséggel rendelkező zenekarokkal szemben minden újonnan alakult együttes előtt áll. Olyan korszakban lépett színre, olyan muzsikával (és olyan tehetségesen összeválogatott muzsikusokkal), hogy ez biztosította számára a sikert. De milyen sikert! Rajongó és koncertjeiken tomboló, az együttes dalait együtt éneklő, és naiv módon: az együttestől, tagjaitól vagy dalaitól saját boldogságukat váró fiatalok tízezrei ünneplik. Az iskolákban Piramis-brigádok, Som-őrsök alakulnak; Révész-szentképek a házi oltáron, a hetvenes évek fiatalságának egy rétege így áldoz a muzsika szenvedélyének. Az Ifjúsági Magazin öthónapos sorozatban igyekszik fényt deríteni nyilatkozatok által a Piramis-jelenségre.

Som Lajos egy külföldi útja során eljutott egy Black Sabbath koncertre. Ez a koncertélmény arra sarkallta, hogy saját elképzelései alapján itthon keményebb rockzenét játsszon, és a korábbi szokásával ellentétben teljesen saját dalokra építse programját. Ezt az elképzelést (a Tűzkerék és a Taurusz után), a Piramisban valósította meg.1975. januárjában alakult az együttes Som Lajos basszusgitáros vezetésével, a Neoton- és a Taurus évek után; a dobos Köves Miklós a Non -Stopból jött. Az első elgondolás szerint a zenei érdekességet két billentyűs játékos szerepeltetése adhatja. Így itt szerepel Gallai Péter és Lévay Tibor szabadkai muzsikus, aki a Münchenben élő, a Silver Convention és más együttesek szerzőjének és menedzserének Lévay Sylvester-nek öccse. Ö rövid idő után visszatér Jugoszláviába, katonai szolgálatának letöltésére; napjainkban, saját zenekarában arat sikert hazájában. A szólógitáros Závodi János aki szintén a Non- Stopból jött. Októberben csatlakozik a zenekarhoz Révész Sándor énekes aki a Generál tagja volt azelőtt. Az első rádiófelvétel a Ne bánts a madarakat volt, amelyet követett a zenekar máig is ismert slágere, a Szállj fel magasra! A nyári Minivel közös lengyelországi koncertsorozatot egy őszi követi, ahol az angol Mud együttessel lép fel közösen, és a turnéról szóló tévéfilmriport alapozza meg tulajdonképpen a zenekar hazai népszerűségét.1977-ben az "Égni kell annak, aki gyújtani akar" c. dallal szerepeltek a
Metronom'77 fesztiválon 76 karácsonyán jelenik meg az első kislemez, amelyről a Becsület a sláger. 77 májusában megjelenik az I. számú Piramis LP. Az évi koncert turné befejező akkordja a Szolidaritási Rock Fesztivál, ahol az együttes vendége az angol Liar. 77 novemberében nyugat-európai turné, a Steppenwolf társaságában. Ebből is kiderült, hogy a rég megszűntnek hitt világhírű együttes létezik. 78-ban megjelenik a Piramis II. Ismertebb dalok: Gyere közelebb, Őszintén akarok élni, Ajándék. December 23-án, eredeti ötlet színhelye a népszerű Budai Ifjúsági Park: tízezer fiatal melegszik át e téli napon adott koncerten.79-ben a harmadik album jelenik meg, azon a Kóbor angyal a legnépszerűbb dal. Szeptemberben ismét a Budai Ifjúsági Park a színhely, ahol a következő koncertfelvételekből álló lemez anyagát rögzítik: A nagy buli címmel az év végére jelenik meg. 80: szovjet turné és az V. album felvétele. Ez régebbi szerzeményeik angol nyelvű összesítése volt. Az együttes évente 60-70 ezer levelet kap és válaszol rajongóinak, akiknek nem csak a szövegek mondják ki az igaznak érzett dolgokat, hanem a kitűnő zene is. Som mozdony-erősségű basszusjátéka, Révész perfekt színpadi mozgása és felső hangregisztere, Gallai bravúros billentyűsjátéka, és a Révésztől eltérő énekhangszíne, szerzeményeinek külön világa, Závodi mesteri rock gitározása és Köves elegáns, és kemény dobolás. .

Ez hát az ötszögű Piramis. 81-ben a hatodik nagylemez került a boltokba, Erotika címmel. A felvételek között mini-párbeszédek, egy kaland, egy szakítás a régi partnerrel és a végén egy újabb kaland, amelynek fejleményeit már nem tudhatjuk meg, mert a lemez előbb befejeződik. Zeneileg ez a lemez az ismert Piramis-hang folytatása, több instrumentális szólóval, a szövegíró Horváth Attila a kamaszkorét méltán követő felnőtt hangot üti meg.1979-ben koncertet adtak a Budai Ifjúsági Parkban, melyről hangfelvétel is készült. 1980-ban szovjet turnén vettek részt.1981. május 14-én Nyugat Berlin mellett gyakorlatilag vége lett a Piramisnak. Ez volt Révész Sándor utolsó koncertje, kilépett. A zenekar folytatta nélküle, de a meglékelt hajó megállíthatatlanul süllyedt. Gallai énekelt tovább, kijött a Piramis Plusz, elkezdtek koncertezni is, de nem ment. A klasszikus rockzenének időlegesen bealkonyult 1980 végétől, az állami monopólum tótumfaktumai is levették a kezüket a zenekarról, és végül az aranyügy megadta a kegyelemdöfést a Piramisnak. Hosszú agónia után kimúlt a zenekar. Révész 1985-ben jelentkezett szólóprojecttel, Som a Senatorral ugyanekkor, de igazából egyik próbálkozás sem lett tartós. Som 1985-ben a Senatorba, Závodi a Hobo Blues Bandbe, Gallai a Bikinibe távozott. Révész csak 1986-ban tért vissza önálló szólólemezzel.

1992-ben végre Révész hosszas győzködés után kötélnek állt, összeállhatott újra a magyar rock egyik emblematikus zenekara, a PIRAMIS. 1992 december 27, 28, 29, 30 és január 2 napokon 5 alkalommal újra megszólalt a banda. Gyakorlatilag beköltöztek egy hétre a BS-be. A koncertek szetlistája megegyező volt, tehát akinek megvan a 30-i TV felvétel, annak a többi 4 nap nem mondhat újat. A koncerteket onnan lehet megkülönböztetni, hogy A Másnap után révész bemond egy számot, itt a 4214-est. Ennyi nap telt el, hogy utoljára a többiekkel egy színpadon állt. Ez értelemszerűen minden este változott. Azóta is többször felröppent a hír, hogy újra összeállnak, de mindig kacsának bizonyult.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Metró együttes
  2009-09-02 17:03:32, szerda
 
  A Metró az 1960-as évek egyik legjelentősebb magyar beategyüttese volt.

A Zenithtől a Metróig (1960-1962)

A Metro elődje, a Zenith együttes 1960-ban alakult Sztevanovity Zorán vezetésével. Kezdetben a Nyugati pályaudvar Hangulat nevű bárjában (a mai McDonald's alsó szintjén) léptek fel, ahol hétvégente ifjúsági klub üzemelt. A következő évben az együttes megkötötte első szerződését a Metró klubbal. Az együttesben ekkor Sztevanovity Zorán énekes-szólógitáros, fivére, Sztevanovity Dusán ritmusgitáros, Rudas András zongorista, Elekes Zoltán szaxofonos, Maka Béla bőgős és Bálint István dobos játszott.

A Zenith ismert külföldi együttesek, például a Shadows, Roy Orbison, Duane Eddy és a Ventures dalait adta elő. Ez a fajta zene akkoriban ritkaságszámba ment Magyarországon, mivel külföldi előadók albumait akkoriban még nem adták ki idehaza. A dalokat általában külföldi rádióadásokban hallották és az alapján játszották el. A Metró klubban jelent meg a kor divatos tánca, a twist, ami elsöprő sikert aratott. A klub vezetője tánctanárt szerződtetett, aki rövid idő alatt megtanította a fiatalokat ,,kulturáltan" twistelni.

Az együttes hamarosan felvette klubja nevét: 1961-ben már Metro együttesként zenéltek a Budai Parkszínpadon a Bergendy, a Kék Csillag és a Scampolo társaságában. Indulnak az első Ki mit tud?-on is, ám a döntőben technikai problémák következtében három erősítőjük leégett, így az együttesnek fel kellett adnia a küzdelmet. A Ki mit tud? szabályai értelmében olyan együttes nem indulhatott, mely már korábban szerepelt a versenyen. Ezért 1962-ben Zorán szólóénekesként indult ,,kísérőzenekarával", a Metróval. George Gershwin Summertime című dalának magyar változatával hatalmas sikert aratott és megnyerte a versenyt. A győztesek a Szovjetunióba utazhattak, ahol több városban és a helyi televízióban is felléphettek.

A külföldi slágerek időszaka (1962-1966)

Az 1960-as évek első felében a Metró klub helyszíne folyamatosan változott: először az Irányi utca-Egyetem utca sarkán álló épületben, később rövid ideig a Petőfi Sándor utcában, majd a Rákóczi úton volt, végül 1965-ben költözött a legendássá váló Dohány utca 22. szám alatti saroképületbe, amely feloszlásáig a Metro törzshelye maradt. Az együttes felállása is megváltozott: Brunner Győző dobolt, Zentay Antal szaxofonozott, és Bokány Ferenc basszusgitározott. Egy-egy estére ismert énekesnők is csatlakoztak az együtteshez, például Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta és Wittek Mari.

A Metro ekkor még kizárólag angol és amerikai dalokat játszott. Repertoárjukban Roy Orbison, a Shadows, a Kinks, Duane Eddy, Del Shannon, a Spotnicks, Chris Andrews, a Rolling Stones, Cliff Richard, a Honeycombs, John Leiton, a Manfred Mann, Elvis Presley, a Beatles és a Ventures felvételei szerepeltek.

1965-ben az együttes a Budai Parkszínpadon Rejtő Jenő Láthatatlan légiójának zenés változatában működött közre. A Metró nagy sikert aratott, a darab mégis kemény kritikákat kapott. Bokány Ferencet még abban az évben behívták katonának, helyére Frenreisz Károly került, a billentyűs hangszereknél pedig Schöck Ottó foglalt helyet.

Az első magyar nyelvű dalok (1966-1968)

Nikolits János és Boros János szerzeménye, az 1966-os Táncdalfesztiválon bemutatott Mi fáj hónapokig vezette a slágerlistát a Metro előadásában. Ugyanebben az évben jelent meg az együttes harmincöt magyar nyelvű kislemeze közül az első, az Édes évek. Ettől kezdve a Metro főleg saját dalait vette fel. Eleinte az együttes mindegyik tagja próbálkozott szövegírással, azonban Dusán bizonyult a legtehetségesebbnek, így ő lett a Metro állandó szövegírója. Az Arany Gitár díjat és az 1966-os ,,Év Beategyüttese" címét az Illés nyerte, a Metro nem sokkal lemaradva, második helyezettként az Ezüst Gitárt kapta meg.

1967-ben Banovich Tamás Ezek a fiatalok című filmjéban az Illés, az Omega, Koncz Zsuzsa és Zalatnay Sarolta mellett a Metro is feltűnt. Ebben a filmben játszották el a Gyémánt és arany című dalt, amely sokáig szerepelt az Ifjúsági Magazin slágerlistáján, és felkerült az első magyar beatalbumra is. Tavasszal Frenreisz Károly, majd Brunner Győző is Nyugat-Európába szerződött egy vendéglátós zenekarba. Helyüket Rédey Gábor basszusgitáros és Veszelinov András dobos vette át. Másfél év után a ,,kivándorlók" hazatértek és visszakerültek korábbi helyükre.

A csúcson (1968-1971)

1968-ban Zorán lehetőséget kapott, hogy a Nemzetközi Koncertigazgatóság és a Concerttour Promotions megállapodása alapján Londonba utazhasson, stúdiókba és koncertekre látogathasson el. A Marshall cég egy akkoriban hihetetlenül modernnek számító erősítőt ajándékozott a Metro együttesnek.

Az együttes minden évben részt vett a Táncdalfesztiválon. 1968-ban Fényes Szabolcs és S. Nagy István Fehér sziklák című dalát, 1969-ben Dusán és Schöck Ottó Régi kép, szobrok című szerzeményét énekelte Zorán.

1969-ben az együttes megjelentette első albumát, a Metrót, melyen több slágerük hallható, például a Citromízű banán, a Mária volt és az Ülök egy rózsaszínű kádban. 1970-ben kiadták az első magyar koncertalbumot Egy este a Metro Klubban... címmel. A felvételek egy, a zongorán lévő UHER riportermagnóval készültek; maga az album hatalmas sikert aratott, a Kócos kis ördögök című dal a megjelenés után rögtön sláger lett. Ugyanekkor alakult ki a ,,klasszikus" Metro utolsó felállása: Schöck Ottó helyére Fogarasi János érkezett.

A Metro válsága (1971-1972)

1971-ben Frenreisz Károly Presser Gáborral, Laux Józseffel és Barta Tamással megalapította a Locomotiv GT-t. Egy skandináv turné, majd egy kisstadionbeli Atlasz-Metró-Tolcsvay-koncert után Dusán is kivált, mivel nem szerette a folyamatos turnézást.

Az utolsó évben rengeteg zenész fordult meg a Metro-együttesben: Szigeti Béla dobos, a régi-új Elekes Zoltán, Novák András énekes, Hanka Péter szólógitáros, Tihanyi Gyula basszusgitáros és Tóth Béla harsonás. Később Mogyorósi László gitáros, Póka Egon basszusgitáros és Brunner Győző is csatlakozott. Ezek a formációk azonban már nagyon rövid életűek voltak, az együttes 1972 nyarán feloszlott.

Az együttes utóélete

A feloszlás óta háromszor léptek színpadra együtt a Metro tagjai. Először 1992 tavaszán adtak koncertet a régi ,,metrósok" (Brunner-Dusán-Frenreisz-Schöck-Zorán), melynek anyagából a Metro koncert című album született. Második találkozásuk (az időközben elhunyt Schöck Ottó nélkül) az Illés-Metró-Omega Szuperkoncert keretében jöhetett létre 2001. június 2-án. 2006 decemberében, a Syma csarnokban Frenreisz Károly 60. születésnapja alkalmából Zorán, Frenreisz, Fogarasi János és Veszelinov András öt dalt játszott el. Mivel Dusán külföldön volt, helyette Szűcs Antal Gábor gitározott, aki Frenreisszel 1973-ban alapította meg a Skorpiót.

Tagok
1960-1963

* Sztevanovity Zorán - ének, szólógitár
* Sztevanovity Dusán - ritmusgitár
* Rudas András - zongora
* Maka Béla - bőgő
* Elekes Zoltán - szaxofon
* Bálint István - dob, ütőhangszerek

1963-1965

* Sztevanovity Zorán - ének, szólógitár
* Sztevanovity Dusán - ritmusgitár
* Latzin Norbert - zongora
* Maka Béla - bőgő
* Elekes Zoltán - szaxofon
* Bálint István - dob, ütőhangszerek

1965

* Sztevanovity Zorán - ének, szólógitár
* Sztevanovity Dusán - ritmusgitár
* Latzin Norbert - zongora
* Bokány Ferenc - basszusgitár
* Zentay Antal - szaxofon
* Brunner Győző - dob, ütőhangszerek

1965-1967

* Sztevanovity Zorán - ének, szólógitár
* Sztevanovity Dusán - ritmusgitár
* Frenreisz Károly - basszusgitár, szaxofon, ének
* Schöck Ottó - billentyűs hangszerek
* Brunner Győző - dob, ütőhangszerek

1967-1968

* Sztevanovity Zorán - ének, szólógitár
* Sztevanovity Dusán - ritmusgitár
* Rédey Gábor - basszusgitár
* Schöck Ottó - billentyűs hangszerek
* Veszelinov András - dob, ütőhangszerek

1968-1970

* Sztevanovity Zorán - ének, szólógitár
* Sztevanovity Dusán - ritmusgitár
* Frenreisz Károly - basszusgitár
* Schöck Ottó - billentyűs hangszerek
* Brunner Győző - dob, ütőhangszerek

1970-1971

* Sztevanovity Zorán - ének, szólógitár
* Sztevanovity Dusán - ritmusgitár
* Frenreisz Károly - basszusgitár
* Fogarasi János - billentyűs hangszerek
* Brunner Győző - dob, ütőhangszerek

1971

* Sztevanovity Zorán - ének, szólógitár
* Mogyorósi László - ritmusgitár
* Póka Egon - basszusgitár
* Brunner Győző - dob, ütőhangszerek

1971. ősz-1972

* Sztevanovity Zorán - ének, szólógitár
* Novák András - ének
* Hanka Péter - ritmusgitár
* Elekes Zoltán - szaxofon
* Tóth Béla - harsona
* Tihanyi Gyula - basszusgitár
* Szigeti Béla - dob, ütőhangszerek

1992

* Sztevanovity Zorán - ének, szólógitár
* Sztevanovity Dusán - ritmusgitár
* Frenreisz Károly - basszusgitár
* Schöck Ottó - billentyűs hangszerek
* Brunner Győző - dob, ütőhangszerek
* Veszelinov András - dob, ütőhangszerek

2001

* Sztevanovity Zorán - ének, szólógitár
* Sztevanovity Dusán - ritmusgitár
* Frenreisz Károly - basszusgitár
* Fogarasi János - billentyűs hangszerek
* Brunner Győző - dob, ütőhangszerek
* Veszelinov András - dob, ütőhangszerek

2006

* Sztevanovity Zorán - ének, szólógitár
* Frenreisz Károly - basszusgitár
* Fogarasi János - billentyűs hangszerek
* Veszelinov András - dob, ütőhangszerek

Diszkográfia

* Metro (1969)
* Egy este a Metro Klubban... (1970)
* Metro koncert (1992)
* A Metro együttes összes felvétele (1992)
* Gyémánt és arany (2000)


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kormorán együttes
  2009-09-02 17:00:42, szerda
 
 


Kormorán együttes - Koltay Gergely 1976-banalapította a formációt, amely a honi zenei életben elsőként ötvözte programszerűen a népzenei elemeket a nemzetközi rock muzsika stílusjegyeivel. Dalaikban hallhatóak tradicionális népi hangszerek: a töröksíp, a hegedű, a tekerőlant, a citera, a furulya, a duda és a tárogató, amelyek együtt szólalnak meg a rock instrumentumokkal. A Kormorán az elmúlt több mint három évtizedben eljutott szinte minden európai országba, koncertezett a tengerentúlon, és több zenealbumot jelentetett meg külföldön. Az együttes koncertprogramjain kívül egy sor albumot készített pop énekeseknek, blues és rock sztároknak, valamint színészeknek. Megannyi színpadi mű, opera, valamint filmzene bizonyítja a zenekar sokszínűségét s alkotóerejét (Julianus, Honfoglalás, Sacra Corona, Trianon, A Költő visszatér, Elektra mindörökké, Zúgjatok harangok, A Megfeszített, A Napba öltözött leány). A Kormorán első fénykora a '80-as évekre tehető, 2000 óta pedig másodvirágzását éli. Az ezredfordulóra ugyanis Koltay nyolc elhivatott és invenciózus zenészt gyűjtött maga köré, még lendületesebbé, hitelesebbé téve a formációt. Kialakult az összetéveszthetetlen vokális hangzás, amely a hangszeresek virtuozitásával párosul. 25 éves jubileumi koncertjük alkalmával megkapták ,,A Magyar Szabadság" díjat, két esztendőre rá pedig Koltay Gergely munkásságáért átvehette a Mádl Ferenc köztársasági elnök által adományozott ,,Magyar Köztársasági Aranykeresztet". A Kormorán tagjai az elmúlt években olyan modern, különleges muzsikát írnak, amely továbbra is a Kárpát-medence és helyenként a Balkán archaikus népzenéiből táplálkozik, s ami nagyon fontos: töretlenül népszerűek, rendre élő hangversenyeket adnak nemcsak Magyarországon, hanem a székelyföldi Csíksomlyótól a szlovéniai Muravidéken át a felvidéki Somorjáig. Ráadásul már vannak követőik a szakmában, ami bizonyság arra, hogy a kilenctagú csapat a magyarság sorsát bemutató dalszövegeivel szintén utat mutat az ifjabb generációnak: lehet igényes, megtartó erőt jelentő nemzeti rockzenét is játszani.

Az együttes tagjai az énekes Géczi Erika, egykori kajak világbajnok, Mr. Basary, akit ma már mindenki csak ,,Rocktorok" néven szólít, a karcos hangú esztergomi Tóth Renáta, Gáspár Álmos hegedűs az erdélyi Kézdivásárhelyről, Zsoldos Tamás, akit a szakma az egyik legjobb basszus-játékosnak tart, Nagy László, aki a dobokból csalogatja elő az ősi ritmusokat, az elektromos gitáron népzenét játszó Szabó Miklós, valamint a két legrégebbi tag: Szűts István billentyűs, aki a harmóniákat felügyeli, és Koltay Gergely, aki a dalszövegeket szerzi s a különleges dallamokat töröksípon, fuvolán, furulyán interpretálja.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kaláka együttes
  2009-09-02 16:57:56, szerda
 
 


A Kaláka 1969-ben alakult Budapesten. A kaláka név jelentése egy erdélyi népszokás: közös munka. Eredetileg házépítést jelentett.

Tagok és hangszerek:
Becze Gábor: nagybőgő, gitár
Gryllus Dániel: furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató, duda
Gryllus Vilmos: cselló, gitár, charango, koboz, doromb
Radványi Balázs: mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba

Költészet és zene:
Dalok régi és mai, magyar (közöttük számos határainkon túl élő) és más nemzetiségű költő versére. A Kaláka dalainak száma kb. 1000, eddig 25 lemezt jelentettek meg.
Néhány költő, akinek verseit énekelik: Arany János, Ady Endre, Weöres Sándor, Kosztolányi Dezső, Kányádi Sándor, Szabó Lőrinc, József Attila, - R. Burns, F. Villon, Sz. Jeszenyin.

Filmzene:
A "Magyar népmesék" c. világszerte bemutatott sorozat zenéi, "Magyar mondák", "Mesék Mátyás királyról" stb.

Gyerekeknek szóló koncertek:
A Kaláka koncerteken a gyerekek nem csak hallgatói, hanem résztvevői is az előadásnak. Mivel a muzsikusok annak idején mind a Kodály koncepciója szerint tanító, híres Lórántffy zenei általános iskolába jártak, e zenei nevelés igazolói és tudatos használói. Más anyanyelvű gyerekek körében is nagy sikerrel játszanak turnéik során.

Külföldi turnék, folkfesztiválok, költészeti fesztiválok:
Ausztria, Argentína, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Japán, Jugoszlávia, Lengyelország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Svájc, Svédország, Szovjetunió, Szlovákia, Szlovénia, Tajvan, Ukrajna. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Apostol együttes
  2009-09-02 13:31:04, szerda
 
 


Apostol együttes - A KEZDETEK

Az Apostol együttes története 1970 nyarán kezdődött. Az alapító diákok éppen komolyzenei tanulmányokat folytattak a Zenegimnáziumban, illetve a Zeneakadémián. A hatvanas évek beat mozgalma a komolyzenei tanulmányokat végző fiatalokat is "megfertőzte". Németh Zoltán, az együttes vezetője a "konziban" (ahogy a zenegimnáziumot nevezték) egy osztályba járt Presser Gáborral, Mihály Tamással ? akinek később kulcsszerepük lett a magyar rockzene történetében. A szünetekben lelkendezve játszották egymásnak a Szabad Európa Rádióban vagy a Luxemburgi Rádióban előző nap hallott új dalokat. Az új zenére fogékony tagokból, muzsikustársakból alakult meg tehát az Apostol együttes. Bár akkor csak némi ösztöndíj-kiegészítés lebegett a szemük előtt, amikor ideiglenes működési engedéllyel Balatonföldváron, a Balatongyöngye étteremben elkezdtek játszani a következő összeállításban: Németh Zoltán (zongora, zenekarvezető), Debreceni László (basszusgitár), Deák János (szaxofon), kozma András (gitár), Szalánczy Ferenc (harsona), Peterdi Mihály (dob).

A SIKERES FOLYTATÁS

A sikeres nyár után a fiúk egy része úgy gondolta: folytatni kellene a zenekaros munkát a tanulmányok mellett is. Az első tagcserére ekkor került sor, se 1979. őszéig még annyi változás történt, hogy az Apostol talán a "legváltozatosabb összetételű zenekar" nem hivatalos titulusa is megillette volna a magyar könnyűzenei életben. 1970. őszén került a zenekarba Deák Béla (gitár), és a dobos poszton is csere történt: attól kezdve Nagy Béla adta a ritmikus alapot. Hamarosan sikerültszert tenni önálló klubokra is, előbb a Fővárosi Tanács Gerlóczy utcai klubját, majd a Műszaki Egyetem Vár-klubját szerezték meg, melyek éveken keresztül a zenekar törzshelyei voltak. 1970. őszén országos könnyűzenei fesztivált hirdettek, melynek döntőjét 1971. májusában Salgótarján rendezte. A sikeres megmérettetés érdekében két "tapasztalt" profit, külföldet is megjárt zenészt vettek be a zenekarba: 1970. decemberében Deák Mihályt (dob), 1971. januárjában Deseő Attilát (szaxofon). A salgótarjáni döntő megnyerése után a már "profivá" vált zenekar elindult a közönség meghódításához vezető úton. Győztes számaikból - Németh Zoltán - Nagy Béla: A cirkuszi kikiáltó és Németh Zoltán: Az esti utcán című dalából - kislemez készült. Még azon a nyáron felléphettek Georgie Fame és Alan Price kisstadionbeli koncertjén. Ekkorra már egyértelműen kialakult a zenekar saját stílusa. Magyar jazzrockot játszottak a nagy példaképek, a Chicago és a Blood, Sweat and Tears hangzására és igényességére törekedve. Az iskolai tanulmányokkal való egyeztetés, illetve a zenei célok változtatása miatt újabb tagcserékre került sor: 1971. szeptemberében Deák Béla helyett Lifka Mihály (trombita) csatlakozott az együtteshez, majd decemberben Makrai Pál (gitár) váltotta fel Kozma Andrást. Ebben az összeállításban egy évig muzsikáltak együtt. Ezalatt készült el a második kislemez Németh Zoltán és Tardos Péter Vándor, milyen az út és a Ki lehet a párja? című számaival.

KÜLFÖLD, ÚJABB TAGCSERÉK

A hetvenes évek elején nehéz volt "profi" erősítőkhöz és hangszerekhez jutni Magyarországon. Így aztán a zenekar külföldi munkalehetőség után nézett, melynek a bevételéből akarták mindezt előteremteni. A munkalehetőséget az NSZK, Svájc és Svédország kínálta. A turné sikere érdekében újabb változtatásokra volt szükség a zenekarban. Mindenekelőtt három énekesnő - Magay Klementina, Kassai Katalin, és Babits Marcella - színesítette a csapatot és gazdagította a hangzást, de a szaxofonos és a trombitás posztján is változás történt: Gábor István és Nagy József lettek az új tagok. 1972. szilveszterén kezdett a zenekar Németországban játszani, és 1973. májusában fejezte be a turnét Svédországban. Ekkor már a "jó magyar zenekarokhoz" híven ellentétek is kialakultak a csapatban - főleg a stílus, és a "hogyan tovább?" kérdésekben. Ráadásul Nagy József (trombita) Svájcban lemaradt a társaitól. Ezzel egy időre el is zárta a további külföldi szereplés lehetőségét a zenekar elől. A Belügyminisztérium a hazatérőket büntette. Szalánczy Ferenc (harsona) úgy döntött, hogy a Magyar Állami Operaházban folytatja a zenélést. Debreceni László (basszusgitár) új zenekarral indult külföldre szerencsét próbálni. Az is egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a magyar közízlés alacsonyan értékeli a jazzrockot. Az ORI, a Rádió, a lemezgyár kezdeti bíztatásai addigra hitelüket vesztették. Újabb tagcserék történtek: a külföldön maradt Nagy József helyett 1973. májusában Csiba József (trombita), szeptemberben Szalánczy Ferenc helyett Pete László (harsona) került az együttesbe, Debreceni László helyett visszajött Kozma András (basszusgitár). 1973. végén csatlakozott a csapathoz Meződi József (ének), aki a későbbiekben, nagyban meghatározta a zenekar stílusát. Még abban az évben elkészült egy újabb kislemez: Németh Zoltán és Tardos Péter Hívj fel, valamint Németh Gábor és Makrai Pál Visszatér című számaival.

ZENEI KETTŐSSÉG

A zenekar műsorában egyre jobban szétvált a jazz és az "emészthetőbb" zene. Az úgynevezett hagyományos koncerteken populárisabb zenét játszottak. A hazai és külföldi jazzfesztiválokon viszont hangszeres kompozíciókkal vett részt a csapat. A stiláris elkülönülés első átütő sikerű dala 1974-ben Németh Gábor - Szenes Iván: Okosabban kéne élni című dala. Még ugyanabban az évben Meződi József is bemutatkozik egy dallal, amelyben egy országot ejt ámulatba sajátos hangszínű magas hangjával. A dal Németh Zoltán és Bukó Gábor szerzeménye: Sír a harang. 1974. májusában a "jazzvonal" is méltónak bizonyult hírnevére: a Csehszlovákiában rendezett nemzetközi jazzfesztiválon "Európai Extraklasszis" elismerést nyert a zenekar, Németh Zoltán pedig A jó, a gonosz és az ember című kompozíciójáért megkapta az I. díjat, valamint a legjobb hangszerelés díját. Makrai Pál, aki az Okosabban kéne élni című dalt vitte sikerre, 1974. júniusában átigazolt Koncz Zsuzsa éppen megalakuló kísérőzenekarához, a Korálhoz. Vele ment Kozma András is. Helyükre Felkai Miklós (gitár) és Heilig Gábor (basszusgitár) került.

LEMEZEK, DÍJAK ÉS SIKEREK

1975: a Made in Hungary dalfesztiválon Németh Gábor és Szenes Iván Nehéz a boldogságtól búcsút venni számával Meződi József, mint énekes szinte berobban a hazai könnyűzenébe, és a zenekar egyértelmű országos népszerűségre tesz szert.

1976: Deák Mihály helyett Veszelinov András (dob), Heilig Gábor helyett Gombos Géza (basszusgitár), Csiba József helyett Kovács János (trombita) kerül az együttesbe.

1976: a Made in Hungary dalfesztiválon újabb hatalmas sikert arat Németh Zoltán és Szenes Iván Homokvár, légvár, kártyavár című dala.

1974-től folyamatos külföldi szereplések: NDK, Bulgária, Szovjetunió, Csehszlovákia, Finnország, stb.

1977: Fényes Szabolcs - Szenes Iván: A legtöbb ember, Bakos Géza - Bradányi Iván: Búcsúzik a nyár a nagy sikerek.

1978: az első nagylemez A létrán címmel (aranylemez lett).

1979: végleg távoznak a jazz-irányzat hívei. Az együttest ezután hatan alkotják: Németh Zoltán, Meződi József, Pete László, Veszelinov András, Baranski László (gitár), Szaniszló Lajos (trombita).

1980: apostol 2 - Vágyak című nagylemez (aranylemez lett). Legismertebb dalai: Nem tudok élni nélküled; Eladó kiadó most a szívem. Augusztustól novemberig az Egyesült Arab Emirátusokban vendégszerepel az együttes.

1981: Várkonyi Mátyásnak, a Rockszínház igazgatójának megkeresésére a zenekar betagozódik a színház világába, nevezetesen a Rockszínház állandó zenekara lesz. Meződi József különböző színházi szerepeket kap.

1984: Számtan című nagylemez. Veszelinov András helyett Szabó Ferenc (dob) kerül a zenekarba. Az együttes az évek során belefárad abba, hogy az egyértelmű népszerűség ellenére állandó támadások érik a slágerzenéje miatt. Fokozatosan a színházi világ felé fordul. Soha nem oszlott fel, tagjai mindvégig aktív zenészként működtek. A Rockszínház lemezein - Sztárcsinálók, Evita, Jézus Krisztus Szupersztár, Nyomorultak, Miss Saigon, Sakk, Anna Karenina, Krónikás, Bábjátékos - az Apostol zenészei játszottak.

1998 decemberében az egyre növekvő érdeklődés hatására az együttes kiad egy válogatást a régi slágerekből, újra hangszerelve és énekelve a dalokat. Az album címe: Nehéz a boldogságtól búcsút venni (Warner-Magneoton). Néhány hét alatt aranylemez, 1999 októberére pedig platinalemez lett.

1999. március 19-20.: nagysikerű koncertet ad az Apostol a Budapest Sportcsarnokban. Vendégük: Demis Roussos, a görög-amerikai Meződi. Ezen a napon jelenik meg új hangzó anyaguk is, mely vadonatúj dalokat tartalmaz: "Ne felejts el soha szeretni" címmel (Warner?Magneoton). Még 1999 júliusában boltokba kerül a Budapest Sportcsarnokban tartott koncert anyaga dupla albumon (Warner-Magneoton). A zenekar azóta folyamatosan koncertezik. 2004 októberében pedig visszatért. Nem is akárhogy.


1978 - A LÉTRÁN

01. Hol egy dallam
02. Én meg Ö
03. Jobb, mint otthon
04. Te ugy mentél el
05. Éjfél mult már
06. Fenn vagy már a létrán
07. Nincs szerencsém
08. Családi értekezlet
09. Ut, ahol már régen jártam
10. Ma férjhez megy a lány
11. Nehéz a boldogságtól
12. Az esti utcán
13. Cirkuszi kilkiáltó
14. Ki lehet a párja
15. Vándor, milyen az ut
16. Nem kell innom

1980 - APOSTOL 2

01. Irány a Galaxis
02. Holnap este
03. Te régi dal
04. Eladó, kiadó most a szivem
05. Urpandoptikum
06. Vidéken is élek
07. Pedig kértél
08. Nemtudok élni Nélküled
09. Vágyak
10. Jobb ügy
11. ABC

1984 - SZÁMTAN

01. Számtan
02. Szívzűr
03. Álom volt csupán az életem
04. Ma este felmegyek majd hozzád
05. Olcsó áruk boltja
06. Ne szólj
07. Szélkakas
08. Kezedbe leteszem
09. Néha izzanak az alkonyok
10. Buborék-ember
11. Boldogság

1988 - DISZKÓCSÁRDA

01. Akácos út
02. Csopak, Solmó, Badacsony
03. Mikor iszik bort a magyar?
04. Pénztárcámnak üres a belseje
05. Sárgarézből van a pipakupakom
06. A vén cigány
07. Jó dolog a szerelem
08. Az ipafai papnak
09. Jegenyefák nem nőnek az égig
10. Magyarok szép hazája

A Hungaroton kiadó kérésére közreműködött: Meződi József és Németh Zoltán

1988 - AZ APOSTOL EGYÜTTES LEGISMERTEBB DALAI

01. Eladó, kiadó most a szívem
02. Homokvár, légvár, kártyavár
03. A legtöbb ember ott hibázza el
04. Nem kell innom
05. Ha emlékszem majd néha rád
06. Nincs szerencsém a szerelemben
07. Okosabban kéne élni
08. Nehéz a boldogságtól búcsút venni
09. Élvezd az életet
10. Nem tudok élni nélküled
11. Út, ahol már rég nem jártam

1996 - ARANYALBUM

01. Nehéz a boldogságtól búcsút venni
02. Halld a szivek dallamát
03. Okosabban kéne élni
04. Ne bántsd a tangót
05. Ez az a tánc
06. Fény az arcodon
07. Ma este felmegyek majd hozzád
08. Eladó, kiadó most a szivem
09. Buborék ember
10. A harcot feladom
11. A legtöbb ember
12. Neked adom azt is ami nincs
13. Sir a harang
14. Nem tudok élni nélküled
15. Búcsúzik a nyár

1998 - NEHÉZ A BOLDOGSÁDTÓL BÚCSÚT VENNI

01. Nehéz a boldogságtól búcsút venni
02. Nincs szerencsém a szerelemben
03. Ha emlékszem majd néha rád
04. Út, ahol már rég nem jártam
05. Ma este felmegyek majd hozzád
06. Te úgy mentél el
07. Homokvár, légvár, kártyavár
08. Szívzür
09. Nem tudok élni nélküled
10. Boldogság minden ember vágya
11. Eladó, kiadó most a szivem
12. Fény az arcon

1999 - NE FELEJTS EL SOHA SZERETNI

01. Ne felejts el soha szeretni
02. Szeretlek éjjel, szeretlek nappal
03. Egyetlen szív
04. Dili-Lili
05. Gondolatban most is arra járok
06. Ember sajnos egyszer él
07. Nem elég
08. Emlék
09. Kislány vigyázz!
10. Szállnak az évek
11. Bárcsak szellö lehetnék
12. Mix

1999 - KONCERTALBUM (2CD)

1.CD
01. Nyitány
02. Homokvár, légvár, kártyavár
03. Ne felejts el soha szeretni
04. Dili-Lili
05. Búcsúzik a nyár
06. Szeretlek éjjel, szeretlek nappal
07. Ki lehet a párja ennek a lánynak
08. Vándor milyen az út
09. Gyere-gyere gyorsan
10. Okosabbnak kéne lenni
11. Irány a galaxis
12. A legtöbb ember ott hibázta el

2.CD
01. Szívzür
02. Út, ahol már rég nem jártam
03. Ma este felmegyek majd hozzád
04. Te úgy mentél el
05. Számtan
06. Boldogság
07. Kislány vigyázz
08. Egyetlen sziv
09. Nehéz a boldogságtól búcsút venni
10. Nincs szerencsém
11. Nem tudok élni nélküled
12. Eladó, kiadó most a szivem

2004 - A LÉTRÁN

01. Hol egy dallam
02. Én meg Ö
03. Jobb, mint otthon
04. Te ugy mentél el
05. Éjfél mult már
06. Fenn vagy már a létrán
07. Nincs szerencsém
08. Családi értekezlet
09. Ut, ahol már régen jártam
10. Ma férjhez megy a lány
11. Nehéz a boldogságtól
12. Az esti utcán
13. Cirkuszi kilkiáltó
14. Ki lehet a párja
15. Vándor, milyen az ut
16. Nem kell innom

2004 - KARÁCSONYI DALOK APOSTOLA (SZÓLÓ)

01. Mennyből az Angyal
02. Szeretet vándora
03. Ave Maria
04. Pásztorok, pásztorok
05. Ó, gyönyörŰ szép
06. Kiskarácsony
07. Dicsoseg
08. Kicsi gyerek
09. Karácsonyi bölcsődal
10. Csendes éj

2004 - BOLDOGSÁG SZIGET

01. Boldogság sziget
02. Bármit mondasz
03. Nyujtsd a kezed
04. Szeretném ha
05. Csak egy szó kell
06. Fáj ahogy nézel énrám
07. Tegnap óta nem gondolok rád
08. Érintésed a szivemhez ér
09. Menetel az élet
10. Szép ez a nap
11. Elillant egy álom
12. Közlemény
13. Merj álmodni...

Dvd kiadás

2006 - A '90-ES ÉVEK LEGNAGYOBB SLÁGEREI
2006 - APOSTOL KONCERT DVD (B.P. ARÉNA 2004.11.13.) 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hungaria együttes
  2009-09-02 13:27:01, szerda
 
 


A Hungaria együttes - A csapatot 1967-ben alakította Fenyő Miklós. Miki az Egyesült Államokban cseperedett és mély hatást gyakorolt rá az akkoriban amerikában dívó rock and roll. Egy Elvis Presley koncert után végképp eldölt, hogy zenével fog foglalkozni.

A zenekar 1968-ban tűnt fel, megnyerték a Ki mit tud? vetélkedőt a "Csavard fel a szőnyeget című dallal. Ezután 1969-ben kislemezek sorát adták ki és indultak a Táncdalfesztiválon. 1968 és 69 között a Vidám Színpadon a Beatkabaré című produkció volt műsoron, melyben a HUNGARIA együttes mint egyedüli zenekar lépett fel, és adott minikoncertet. A Beatkabaré 300 előadását mintegy 100 000 fizető néző látta. A Magyar Ifjúság című lap év végi közvéleménykutatásának eredménye alapján az ILLÉS és az OMEGA együttes után a HUNGARIA máris a harmadik helyre került.

1970-ben megjelent a Tűzveszélyes című nagylemez, mely szintén kb 50 000 példányban kelt el.

A Hungária 1973 és 79 között mintegy 25 kislemezt jelentetett meg, valamint 20 országos turnén vett részt, a Szovjetúnióban, az NDK-ban, Lengyelországban, Nyugat-Berlinben, valamint NSZK-ban. Ezeket a koncerteket mintegy félmillió ember látta.

1977-ben a METRONÓM 77 televíziós fesztivál - közönség díj. Beatles láz című lemez felvétele is ebben az évben zajlott, melynek megjelenését a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat letiltotta, és csak 20 évvel később, 1997-ben jelenhetett meg.

1980-ban több budapesti és vidéki klubban való fellépés után megjelent a Rock and Roll Party című nagylemez, amely a HUNGARIA együttesnek egy új formációjával, új tagokkal készült, s mely minden addigi rekordot megdöntve 600 000 példányban kelt el.

1981-ben a csapat megnyeri a Tánc- és popdal fesztivál nagydíját a limbó Hintó című dallal. Még ebben az évben megjelenik a Hotel Menthol album, mely 600ezer példányba kel el. Eredménye platina lemez.

1982-ben az együttes 15 ezer néző előtt nagysikerű koncertet ad a Budapest Sportcsarnokban. Az év végén megjelenik az Aréna album, melynek jutalma aranylemez a 200 ezer eladott példány után.

1983-ban a fiúk kiadják a "Finálé?" albumot és a sokat sejtető cím nem informál félre, a csapat felbomlik.

1995-ben Ébredj fel Rockandrollia címmel megjelenik egy vadonatúj számokat tartalmazó lemez, melyet az 1980-as évek elején működő HUNGARIA formáció készített. Ugyanebben az évben a Népstadionban ezzel a csapattal óriási Rock and Roll koncertet adnak 100 000 néző előtt. A koncertről egy lemez kivonat is készül, Micsoda buli címmel.

2005-ben hagyományos nyári koncert a Margitszigeten, melynek különlegességeként színpadra áll az 1968-as Ki Mit tud? győztes ős-Hungária.

Diszkográfia

Koncert a Marson (1970)

1. Koncert a Marson
2. Márvány (csak ő tud mindenről talán)
3. Mese
4. Belváros
5. A babonás lány
6. A régi filmek mozija
7. Hej, Rolli, Rolli
8. Szivárvány
9. Elől ül a masiniszta
10. Szegény fűzfa
11. És én csak énekelek
12. Végállomás

Tűzveszélyes (1971)

1. A lány, aki mindig énekel
2. A tüzes pokol lángjai
3. Stefi, jöjj ma este velem
4. Ezerarcú bíborhajnal
5. Szédült világ
6. A természet szava
7. Rolly-Rock
8. Három széplány éjszakája
9. Vöröshangyboly
10. Álmos vagy
11. Az első szerelem
12. Bye, bye boldogság
13. Ringass el, álom

Rock and Roll party (1980)

1. Rock and roll party I.
2. Dzsungel Rock
3. Micsoda buli
4. Neonparádé
5. Gyere, gyere Juli
6. Weep No More
7. Love You Till I Die
8. Boss Guitar
9. Csókkirály
10 Eszelős szerelem
11. Casino twist
12. Meghalok, hogyha rám nézel
13. Jailhouse Rock
14. Man We Had A Party
15. Keep On Knockin'
16. Great Balls Of Fire
17. Diana
18. Rock and roll party II.

Hotel Menthol (1981)

1. Hotel Menthol
2. Isztambul
3. Vízparti, twist party
4. Kori-roki
5. Hulla hully gully
6. Randi Andi
7. Duci Juci
8. Taxi szaxi
9. Teddy Bar
10. Ciao, Marina
11. Ma már a twistel senki nem viccel!
12, Baby Doll
13. Várni rád egy éjen át
14. Bibap Lulu

Aréna (1982)

1. Rock and Roll katlan
2. Pala-Pala-Palatinus
3. Hidrogén Bulvár
4. Buzogány Árpád
5. Levelek a falon
6. Végzetes futbalista
7. Hula-Hoop szemle
8. Randevú szervíz
9. A tranzisztor kor hajnalán
10. Sztiptíz bugi
11. Flipper
12. Portugál utcabál
13. Repülőnap
14. Twist troli
15. Aréna

Finálé? (1983)

1. Dalolj, dalolj, jazzgitár
2. Szerelmes lapgitárok
3. Mambó
4. Ocelot Vénusz
5. Cha-cha-cha
6. Saxophonia Express
7. Séró báró
8. Bambina
9. Limbó jódli
10. Dolyywood
11. Rumba ABC

Van, aki forrón szereti (1985)

1. Van aki forrón szereti
2. Dominó
3. Körömlakk baby
4. Négy furcsa fiú
5. A szökevény nő
6. Rúzs és vér
7. Debella Bella
8. Tábortűz
9. Szex-taxi
10. Vanilia Lia
11. Halló Vaszil
12. Varázsgitár
13. Lusta folyó
14. Fagyi után hideg a csók

Hungaria aranyalbum (1990)

1. ,,Itt az idő"
2. Hotel Menthol
3. Várni rád egy éjen át
4. Szexbomba rumba
5. Ciao, Marina
6. Lesz twist, igen
7. Limbó hintó
8. Multimilliomos jazz-dobos
9. Casino twist
10. Neonparádé
11. Gyere, gyere Juli
12. Duci Juci

Hungaria válogatás (1994)

1. Rock and roll party I.
2. Micsoda buli
3. Dzsungel rock
4. Casino twist
5. Csókkirály
6. Isztambul
7. Hotel Menthol
8. Szexbomba
9. Ciao, Marina
10. Multimilliomos jazz-dobos
11. Várni rád egy éjen át
12. Randi Andi
13. Limbó hintó
14. Csavard fel a szőnyeget
15. Volt és lesz
16. Duci Juci
17. Cha-cha-cha
18. Körömlakk baby
19. Angyali szerelem
20. Séró báró
21. Rumba ABC
22. Légy ma éjjel a társam
23. C'est la vie

Ébredj fel Rockandrollia (1995)

1. Ébredj el a Rockandrollira
2. Kroko-dili
3. Mona Lisa
4. Malvin
5. Hé miszter twist miniszter
6. Cuncimókus
7. Szuvenír
8. Hol van már a tavalyi smár
9. Álom luxus kivitelben
10. Skubilidubili
11. Halló Mancika
12. Szaxi rakéta /Ördögi rock and roll/
13. Valaki várt rám
14. Kasza Bubu

Micsoda buli (1995)

1. Aréna
2. Neonparádé
3. Meghalok, hogyha rám nézel
4. Eszelős szerelem
5. Baby Doll
6. Csókkirály
7. Micsoda buli
8. Rock and roll party I.
9. Isztambul
10. Hotel Menthol
11. Ciao, Marina
12. Gyere, gyere Juli
13. Casino twist
14. Limbó hintó
15. Kasza Bubu

Beatles láz (1997)

1. Ez minden, amit adhatok
2. I want to hold your hand
3. Több, mint 15 éve
4. A hard day's night
5. Magányos éjjel
6. Csak 16 éven felülieknek!
7. A day in the life / Because
8. Tudod-e miért?
9. She loves you / I should have known better / Please, Mr. Postman / Help
10. Rock and roll verseny
11. Visszatér a múlt / Rákóczi út 80. / A négy hódító / Levél barátomnak / Visszatér a múlt (reprise)


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hobo Blues Band
  2009-09-02 13:22:01, szerda
 
  A Hobo Blues Band (vagy a kezdőbetűkből rövidítve HBB) egy magyar blues együttes, amelyet 1978-ban alapítottak. Az együttes Földes László "Hobo" becenevéről kapta a nevét, aki az egyik alapító tag. Kezdetben The Doors-, Jimi Hendrix- és The Rolling Stones-számokat játszottak, majd saját stílusuk is ezt a hangvételt vette át, amely blues-rock, rock and roll, hard rock és tradicionális blues elemekből áll.

Később a magyar könnyűzene számos meghatározó, kiemelkedő alakja megtalálható volt a zenekar tagjai között, mint például: Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János, Deák Bill Gyula, Döme Dezső, Fuchs László, Szénich János, Tóth János Rudolf, Tomsits Rudolf, Závodi János. Első hangversenyük a Lőrinci Ifjúsági Parkban, első klubjuk pedig a MOM Kultúrházban volt. Vendégművészek voltak koncertjeiken például Presser Gábor és Allen Ginsberg amerikai költő is.

Országszerte és határon túl is rendszeresen koncerteznek, rendszeres vendégei a különböző művészeti rendezvényeknek, valamint a színházakban is egyre gyakrabban találkozhatunk velük önálló szerzői estekkel, mint például Viszockij, József Attila és Faludy György, valamint Földes László első saját színdarabjával, a Csattanoga Csucsuval, amelyet 2007-ben mutattak be Debrecenben.

A Hobo Blues Band 1978. április 15-én alakult meg egy Lajos utcai kocsmában a következő tagokkal: Szakács László (dob), Gecse János (basszusgitár), Kőrös József (gitár), Földes László (Hobo) (ének). Hobo elképzelései szerint amolyan hobbizenekarként zenéltek, majd az első koncertjüket nyáron a Lőrinci Ifjúsági Parkban tartották. Novemberben lépett az együttesbe Póka Egon (basszusgitár), akinek a kezdeményezésére az akkori időkben professzionálisnak számító muzsikusok csatlakoztak a csapathoz, s ekkor alakult ki az első ismertebb felállás: Hobo és Póka mellett Döme Dezső (dob), Szénich János (gitár), Kőrös József (gitár). Később az 1979 nyaráig vendégként fellépő Deák Bill Gyula (ének) is állandó tag lett. Kezdetben a rock és bluesmuzsika klasszikusait, Rolling Stones-, Doors-, Hendrix-, Cream-nótákat játszottak magyarul, Hobo fordításában, de Kex nóták is szerepeltek a műsorukon.

Egy év alatt hihetetlen népszerűségre tett szert az együttes, a MOM Kultúrházban működő klubjuk, az Ifi Park-béli koncertek, valamint a vidéki fellépések során tízezrek kedvencévé vált. 1979 nyarán, amikor a HBB a svájci Krokus és az Omega előzenekaraként a Kisstadionban adott koncertet, a zenekar végleg befutott. Ennek ellenére az akkori hanglemezgyártó vállalat képviselői egyelőre nem akartak tudomást venni a sikereikről. A hatalmas nyomásnak engedve csak 1980-ban jelent meg az első kislemez, később már az első albumot is kiadták, Középeurópai Hobo Blues címmel. Többször is kiérdemelték a különböző közönségszavazásokon az év együttese, az év előadója, az év egyénisége, az év hangszeres előadója címeket.

Az elmúlt három évtized során a Hobo Blues Band több mint 3000 koncertet adott, 22 albuma jelent meg és közel harminc kiváló zenész fordult meg soraiban - a teljesség igénye nélkül Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf, Závodi János, Solti János, vagy a sajnálatosan korán eltávozott Fuchs László és Tomsits Rudolf. A jelenlegi felállás tíz éve működik: Földes László (Hobo) (ének), Fehér Géza (gitár), Gyenge Lajos (dob), Hárs Viktor (basszusgitár), Nagy Szabolcs (billentyűs hangszerek).

A HBB tagjai az 1981-ben bemutatott, Szomjas György által rendezett Kopaszkutya című filmben főszerepet játszottak. A lemezt betiltották, a filmet viszont nem, a zenei anyag csak 1993-ban láthatott napvilágot. A film egyik betéteként látható, a tabáni hegyoldalban adott koncertjükre mintegy húszezren gyűltek össze, de játszottak a Hajógyári Szigeten (először 1980-ban a Fekete Bárány koncerten, egy évre rá a Szuperkoncerten, később a Sziget Fesztiválokon), közreműködői voltak az 1988-ban rendezett Népstadioni Human Rights koncertnek, Youssou N'Dour, Sting, Peter Gabriel, Tracy Chapman és Bruce Springsteen társaságában. Tíz éves jubileumukat a Városligeti nagyréten ünnepelték, a 15. születésnapjukon felléptek a Fradi-pályán, a huszadikat már a Budapest Sportcsarnokban tartották. A 25 éves Hobo Blues Band-re a Margitsziget Szabadtéri Színpad telt meg zsúfolásig.

Az 1980-as évek közepétől az együttes megvalósította Hobo színházi és irodalmi elképzeléseit is, példaként említve Ginsberg-, József Attila-, Viszockij-estek létrehozását. A HBB mai tagjai még inkább partnerek ez irányú törekvéseiben, aktívan részt vesznek előadóestjeinek létrehozásában, s a zenekar repertoárja is jelentősen bővült.

A magyar rocktörténelem egyik legjelentősebb albumának tekintett Vadászatot 1984-ben a telt házas Budapest Sportcsarnokban mutatták be élőben, Szikora János rendezésében. A lemez anyagát - kiegészítve a nyolcvanas években még betiltott dalokkal - 2002-ben Beregszászon, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulatával közösen vitték színpadra Vidnyánszky Attila rendezésében.

1998-ban 20 éves jubileumi koncertet adtak a Budapest Sportcsarnokban és szintén ebben az évben tartották meg Hobo Viszockij-estjét a Merlin Színházban. 2003-ban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartották negyed évszázados jubileumi koncertjüket. A korábbi években többek között a Lágymányosi Művelődési Házban, illetve a Petőfi Csarnokban kaptak helyet, manapság pedig kéthetente a Gödör Klubban találkozhatnak velük rajongóik. Hobo és a zenekara által képviselt értékeket a 2006 karácsonyára kiadott, Kötéltánc című DVD-sorozat keretében próbálták meg átmenteni a következő generációknak.

A Hobo Blues Band jubileumi évének jegyében ősszel ismét Vidnyánszky állította színpadra a művet, ezúttal a Debreceni Csokonai Színházban, Bolondvadászat munkacímmel. A színpadi változat zenei anyaga CD-n a bemutatóval egy időben jelent meg.

2008. szeptember 27-én 19:30 perces kezdettel az együttes 30 éves évfordulóját egy jubileumi koncerttel ünnepelte meg a Papp László Budapest Sportarénában azokkal a vendégekkel, akik részt vettek a zenekar pályafutásában: Deák Bill Gyula, Korös József, Pálmai Zoltán, Póka Egon, Solti János, Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf, Vaszko Krpkata és az akkori Hobo Blues Band, azaz Fehér Géza, Gyenge Lajos, Hárs Viktor, Hobo és Nagy Szabolcs. Az összes tagot nem tudták meghívni, mivel az itt felsoroltakon kívül még jó páran részt vettek a zenekar életében. Az este ceremóniamestere Cserhalmi György, a rendező pedig Vidnyánszky Attila volt. A koncertről felvétel is készült Apák rock and rollja címen, amit dupla DVD-n és CD-n adtak ki.

2008. október 24-én a Hobo Blues Band akkori felállása megszűnt, vagyis Fehér Géza (gitár), Nagy Szabolcs (billentyűs hangszerek), Hárs Viktor (basszusgitár, bőgő) és Gyenge Lajos (dob) kiváltak a zenekarból.

2009. május 30-ra, a Pannónia Fesztivál szombati napjára újra összeállt az egykori Hobo Blues Band, Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János, Deák Bill Gyula és Hobo személyében.

Stúdióalbumok

Kiadás éve - Album címe - Megjegyzés
1980. - Középeurópai Hobo Blues
1982. - Oly sokáig voltunk lenn
1983. - Még élünk
1984. - Vadászat Dupla album
1986. - Esztrád - Ezután az album után már nem szerepelt Deák Bill Gyula a lemezeken, kivéve a Csintalan lányok, rossz fiúk albumot
1987. - Amerikai ima
1988. - Csavargók könyve
1988. - Tiltott gyümölcs
1990. - Tábortűz mellett
1991. - Kocsmaopera
1992. - Férfibánat
1993. - Kopaszkutya - A Kopaszkutya című film zenéje
1994. - Csintalan lányok, rossz fiúk
1995. - Vissza a 66-os úton Az albumról könyv is készült Vissza a 66-os úton címen
1996. - Vadaskert - Dupla album
1997. - A nemek háborúja
2000. - Gyöngy a sárban
2004. - Idegen tollak
2007. - Blues egy trombitásért A lemez Tomsics Rudolf emlékére készült
2007. - Senkifalva
2008. - Bolondvadászat - Dupla album, amelyről könyv is készült szintén Bolondvadászat címen

Koncertalbumok

Kiadás éve - Album címe
1981 - Koncert 1981

Válogatásalbumok

Kiadás éve - Album címe
1989 - Blues az esőben
2003 - Hajtók dala

Kislemezek [szerkesztés]
Kiadás éve - Lemez címe
1980 - Rolling Stones Blues

Filmek, DVD-k

Kiadás éve - Film, DVD címe - Megjegyzés
1993 - Kopaszkutya - 1981-ben betiltották
2006 - Kötéltánc - Ez a DVD-sorozat öt különálló részből áll
2009 - Apák rock and rollja - Az együttes 30 éves jubileumi koncertfelvétele

Búcsú a Hobo bluestól - 33, igen termékeny és sokszínű év után a hazai blues és egyben alternatív vonal egyik oszlopos tagja a Hobo Blues Band búcsút int felénk, egész pontosan 2011 február 11-én és február 12-én, a Budapest Sportarénában.

Szine hihetetlen, de már 1978-óta velünk van a Földes László alias Hobo vezette zenekar, ami valahol mindig is a karktert és a minőséget jelentette a hazai könnyűzenei palettán. Blues, rock n' roll, rock és költészet volt a zenekar ars poeticája az élet pedig mondhatnia múzsája.

A magyar szintér legendás zenészei is a történet részei voltak, így a búcsú sem történhet nélkülük. A több mint 30 évet elmesélő koncerten oylan zenészeket láthatunk majd, mint Deák Bill Gyula, Madarász Gábor, Póka Egon, Solti János vagy Tátrai Tibor, hogy egy megismételhetetlen és méltó búcsúval elköszönjünk a Hobo Blues Bandtől.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
2009.08 2009. Szeptember 2009.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 685 db bejegyzés
e év: 9484 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3573
  • e Hét: 24694
  • e Hónap: 87096
  • e Év: 4833634
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.