Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Elmebeteg gazdik
  2009-10-12 23:07:21, hétfő
 
  Cicustól kapott képek:




































 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Vincze László: Öreglak neve
  2009-10-12 22:26:00, hétfő
 
 

A név jelentésének értelmezéséhez Szabó László forrás értékű munkájának leírását használtam, ÖREGLAK a történelem viharában című könyvemben.
Ma már azonban úgy gondolom, hogy érdemes újragondolni az ott leírtakat: ,,A LAK szó jelentésének egyik lehetséges magyarázatának a latin lacus kifejezés tűnik, amely magyarul vizenyős helyet, tavat jelent. Mivel régebben a belvizek a mainál magasabban feküdtek, a vizenyős területek nagyok kiterjedtek, - ezek jellemezték falunk környékét is. A Balaton árterülete egészen a mai Somogyjádig húzódott, - a víz hajózható volt Kupavárig - ennek maradványa ma is jól megfigyelhető, a két híd közötti részen észak-déli irányban, egészen a látóhatárig." Ez a magyarázat viszont azt feltételezi, hogy nem magyar nyelvűek nevezték el és lakták valamikor a környéket.
Hérodotosz (ie. kb. 484 - 425) írja, hogy a Kárpát-medencébe nem lehet bemenni a ,,MÉH-RAJOK" miatt. Vajon mire gondolhatott a történetírás atyja? Az első gondolatunk, hogy sok méhecske zümmögött, és azok csípésének veszélyére figyelmeztet a tudós! A história tudományába jobban belemélyedőnek azonban eszébe jut, hogy akkoriban a népeket, a nevek összecsengése alapján is számon tartották. MÉH-RAJ = Magyar? Tán a sok magyar miatt nem lehetett ártó szándékkal bejönni?
Öreglak és környéke több ezer éve LAKott hely. A történelemtudomány, ma már az itt (is) élő avarokat, magyarul beszélő népnek tartja számon. Valószínűbb tehát, hogy a még régebbi őshonos LAKosság saját nyelvén, magyarul nevezte el LAKóhelyét korábban és nem várta meg a római (latin nyelvű) hódítókat, hogy azok adjanak nevet településüknek.
Lak szép példája a nyelvünkben gyakori egyalakú szavaknak (szakszóval: homonimáknak).
Két, látszólag különálló jelentése van. 1. valamely helyiség(ek)et otthonának tekint, lakik valahol, s ebből képződik a lakás főnevünk is. 2. annyit eszik, amennyivel étvágya kielégül. Már a felületes nyelvészeti ismerettel is feltűnik az összetartozás: ,,ott lehet LAKni, ahol jólLAKom". Vagyis LAKatlan, LAKhatathan az a hely, ahol nem lehet jól LAKni. De most vajon melyik jelentésben használjuk lak szavunkat? Mindkettőben egyszerre: a különállónak tételezett, szótárban mesterségesen szétválasztott jelentések egymásra, egymásba csúsztak. Ez az egyalakú szavak csodája a magyar nyelvben. Az angol példák itt cserbenhagynak bennünket.
Az írásos feljegyzések ,,Lak"-ot a környék legnagyobb településeként tartják számon (Lak, Nagylak, Lakvár, Öreglak). Neve az 1333-34. évi pápai tizedjegyzékben szerepel először (40 kisdénárt fizetett egyházi adója fejében :/1/ Mon. Episc. Veszp. II. 69./:). Ezt az összeget közepes nagyságú falvak fizették. Megjegyzendő, hogy a kisközségek - közepesnagyságúvá való fejlődése, abban az időben nagyon lassú volt.
Öreg szavunk nemcsak éltes, idős jelentésű, hanem még a ma sem teljesen régiesen hangzóan: nagyot is jelent. Öreg Isten = Nagy Isten, az öreg emberek öreg betűket szeretnek (ill. tudnak) olvasni, az öregszemű szőlő - szilva = nagyot, - nagyszeműt jelent. A két jelentés azonban itt sem ellentétes, hisz ami öreg (idős), az nagy(obb) is. ,,Az öreg fa árnyékában jó megpihenni" - mondjuk, az öreg itt kort és nagyságot is ugyanúgy jelent egyszerre.
Az öreg szót, tovább boncolgatva további értelmezés is felmerül az őr, őre; őr = őriz valamit, majd őre = őrzője valaminek. István király elrendelte, hogy minden tíz falu templomot építsen, és csak az maradhatott otthon vasárnaponként a miséről, aki a tüzet őrizte. A tűzőrző nyilvánvalóan a családok öregje volt. De az öregek nemcsak a tüzet őrizték, hanem a tudást is ők adták át a fiataloknak. Az emberöltő 20-25 éve természetesen igaz a biológiai váltásra, de a tudás átadására már nem, mivel az öregek őrizték egy hosszú élet tapasztalását. A tudást tehát nem a szülők adták át a fiatal generációnak, hanem a már dolgozni nem bíró öregek, akikre a cseperedő gyerekek őrzése, tanítása hárult (őrző-öreg). A véget nem érő mesék az öregek őrzött tudását plántálták az unokákba. Az öreg (idős) kifejezés szervesen tartalmazza és jelenti az őrzést is. Mindegyik jelző jól illik a korabeli településünkre, mivel a régi falu a várral, őrizte a tájat - tehát őrlak, őrző-lak volt.
Falunk nevében szereplő mindegyik tag (öreg és lak) ősi magyar kifejezés, mindkét szó egyalakú, két-két látszólag különálló jelentéssel, melyek valójában szervesen összetartoznak, kiegészítik egymást. Lak; lakni valahol és jóllakni. Öreg; régi-idős, nagy jelentésű, amely utal(hat) a település őrző szerepére is, a korabeli várral.








 
 
0 komment , kategória:  Történetek, novellák  
Leu Stoops:Legyőzni a félelmet
  2009-10-12 22:21:50, hétfő
 
 

Klubból hoztam:

( Részlet)


A félelem megbénítja az embert. Visszatart, eltántorít attól, hogy kinyúljunk és elérjük azokat a dolgokat, amelyek korábban ösztönöztek bennünket. Nem kellene ennek így lennie. Le lehet győzni ezt a fajta félelmet, de ez nem könnyű. Ezzel a típusú félelemmel szembe kell nézni és ez már önmagában is elegendő ok sokak számára, hogy feladják a próbálkozást. Túl fájdalmasnak tartják a félelmeikkel való szembesülést, így inkább nem vesznek róla tudomást. Vagy kitérően úgy tesznek, mintha a sors ezt mérte volna az életükre, ezáltal felmentve érzik magukat a félelemmel való szembenézés felelőssége alól. Ez azonban kevés vigaszt jelent, amikor a lehetőségek tovagördülnek mellettünk az életben. Ha soha nem veszed a bátorságot, hogy álmaid felé lépj, sok okod lesz bánkódni, mikor majd az élet visszapillantó tükrébe nézel.


A legtöbb dolog, amitől félünk, soha nem következik be. Becslések szerint azoknak a dolgoknak, amiért az emberek aggodalmaskodásodnak, 90%-a soha nem történik meg. Micsoda elvesztegetett idő mi lesz ha... kérdéseken töprengeni, amikor a mi lehet?-en is tudunk., Ne engedd meg magadnak, hogy aggódó gondolatokba merülj. Az aggódás a bizalom hiánya és az aggodalmaskodás nagy örömöktől foszt meg. Teljes elmédből koncentrálj a kedvező lehetőségekre. A reménység lelkével tekints a jövőbe és úgy szemléld félelmeid, mint amelyek alaktalan árnyékok csupán.
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Mai jóslás - Kagylóhéj
  2009-10-12 08:01:31, hétfő
 
 

Tudd meg, melyik erő áll ma melletted, mit kell, vagy mit nem szabad tenned!
Kagylóhéj

Általános: Indiában, Tibetben és más buddhista országokban a mai napig jelen van. Az ékesszólás, a tanulás, a védelem és a gazdagság amulettje. A primitív keleti népek a kagylóhéjat pénzérmeként is használták, valamint úgy tartották, hogy gazdagságot hoz számukra. A kagylóhéj az egyik jelkép a nyolc buddhista jelkép közül, melyeket mind talizmánként használták. Kísérje végig a napodat!

Mai jelentés: pénzügyekben melléd szegődhet a szerencse. Ez jelenthet egy váratlan befektetést vagy szakmaváltást.
 
 
0 komment , kategória:  Napi jóslás  
Mai harmoniakártyáim
  2009-10-12 07:56:22, hétfő
 
 
1./ A mai napodat Békevágy hatja át

Páva - Díszes szépségével hívja fel magára a figyelmet. A néphagyományban kényes és büszke nemesi szerzet. Ady így fogalmazza meg a Páva üzenetét: "Hírrel hirdessétek: másképpen lesz holnap" A páva szép és látványos változást jelent.

2./ A mai napodat Gyönyör hatja át

Ezüst - Minden szín-kártya főként a jellemet, jellemed változását mutatja. Az ezüst szín a tudattalan tartományok szimbóluma. Ez az időszak nagylelkűvé, szavahihetővé és romantikussá tesz. Erős pajzsként véded szeretteidet. A szín nőknek romantikát és jóakaratot, férfiaknak keménységet, és erőt sugall. A Hold uralma alatt álló szín, Rák jegyűeknek különösen erős figyelmeztetés arra, hogy önértékelésüket helyre billenthessék! Látogass el a Harmónia Színjósdába!
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Fény az úton
  2009-10-12 07:54:23, hétfő
 
 
Mi is történt pontosan a héten?

Talán a legérdekesebb, és erre érdemes most októberben fókuszálni, a párkapcsolat szintjén megvalósuló csodák - tényleg azt mondom, hogy csodák, mert a saját bőrömön tapasztalok olyan dolgokat, amelyeket eddig elképzelni sem tudtam. Ez pedig a Vénusz - Uránusz szembenállásból olvasható ki:

A Vénusz egyfelől a Párkapcsolatokat szimbolizáló égitest és az Uránusz pedig a szabadság, illetve a váratlan fordulatok és az újítás bolygója. Így érezhető most egy olyan hatás, amellyel akár a meglévő kapcsolatainkban vagy a párkapcsolatokhoz való hozzáállásunkban olyan gondolatok üthetik jelenhetnek meg, amellyel teljesen át tudjuk alakítani a szerelmünkről, illetve a szerelemről alkotott képünket. Megláthatjuk Benne Önmagunk csodálatos tükörképét, felfedezhetjük egy teljesen új dimenzióját a Társunkkal való kapcsolódásnak.

S mivel a Vénusz még sok izgalmas fényszög kapcsolatban fog állni a hónapban, azt is mondhatnám, hogy ez csak a kezdet. Érdemes most erre fókuszálni, hiszen az a tapasztalási forma, amiből a legtöbbet tapasztalhatunk magunkból és a legtöbb változásra ösztökél bennünket.

Ha megpróbálunk most más szemmel nézni mindarra, ami eddig mint “párkapcsolat" létezett a fejünkben, nagyon sok mindenre ráébredhetünk - hogy mi az, amit át kell alakítanunk, mi az, ami nem időtálló már számunkra, amin túl kell lépni. Hiszen a Szűz csillagkép üzenete most különösen igaz a Szerelem területén is: ugorjunk el a múltból,egy új jövőbe.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek új társat kell keresnie vagy új társra fog találni. Hanem a jelenlegi Párunkkal lehet most olyan dimenziókba emelni a kapcsolódásunkat, amely eddig talán elképzelhetetlen volt. Ebben segít bennünket az imént említett Uránusz bolygó, de a héten a Szaturnusz fog együtt állni a Vénusszal, majd a Plútóhoz fog kapcsolódni.

S tudnunk kell, ezek olyan minőséget jelentő bolygók, amelyek GYÖKERESTŐL fel tudják forgatni mindazt, amit a Vénusz jelöl: nem csak a párkapcsolatot, hanem a bennünk lévő Harmóniát és a Művészeteket, illetve a Termékenységet - ezáltal olyan dolgokra leszünk képesek ezen a területen, mint talán még soha.

S ha megengedjük magunkban a változást, akkor oda érkezünk meg, ahová a Szűz is ugrik: az Angyal csillagképbe, azaz az angyalok ölelő karjaiba - így alakíthatjuk át magunkban mindazt, amit a Vénusz jelöl.

Érdemes most a művészetekkel, a szerelemmel és a belső harmóniával foglalkozni, s ha ide fókuszálunk, akkor nagy csodákra lehetünk képesek.

Kívánok kitartást ahhoz, hogy mindenki meg tudja látni, mi az, amit el kell engednie, át kell alakítani, és hogy legyen erőnk ahhoz, hogy meg is lépjük azokat a változásokat, amelyekkel most felléphetünk a Tejútra (hála annak a Plútónak, amely a Tejút Galaxis közepében jár...)

Kapcsolódó írások:
Az energiák rendeződnek
Fény születik a Jászolban

Forrás: Csillagbölcselet
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2009.09 2009. Október 2009.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 535
  • e Hét: 2857
  • e Hónap: 9098
  • e Év: 61364
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.