Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
2009 november 20
  2009-11-20 10:33:48, péntek
 
 

Viccek

Két no beszélget.
- Láttad már a férjed arcát szeretkezés közben?
- Ne is kérdezd. Szörnyu volt mikor benézett az ablakon.

A kisfiú, mikor reggel felébredt, megkérdezte az anyukáját:
- Anya, még mindig hasmenésed van?
- Mibol gondolod kisfiam, hogy az van?
- Az éjjel felébredtem és hallottam, hogy azt mondogattad, hogy mikor keményedik már meg ez a szar!?




- Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel? - kérdezi a hatéves Pistikétol a pszichológus.
- Orvos, festomuvész vagy ablakmosó. - feleli a gyerek.
- Hát, ez nem egészen egyértelmu.
- Dehogynem! Pucér noket akarok látni, és kész!

Gyanakvó férj a feleségéhez:
- Honnan van ez a gyönyöru nyakláncod, drágám?
- A kocsid hátsó ülésén találtam, édesem.


Link
 
 
4 komment , kategória:  Általános  
Morzsás meggytorta
  2009-11-20 10:32:26, péntek
 
  Hozzávalók - a tésztához:
15 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 5 dkg étkezési keményítő, 12,5 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 tojás, 2 ek. tej; a töltelékhez: 1 cs. vaníliáspuding-por, 4 dl tej, 7 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 üveg meggybefőtt; a morzsához: 7 dkg vaj, 7 dkg cukor, egy csipet őrölt fahéj, 15 dkg liszt.

A tésztához a vajat habosra keverjük, beledolgozzuk a cukrot és a vaníliás cukrot, hozzáadjuk a tojásokat, s kikeverjük. Beledolgozzuk a sütőporral és a keményítővel elkevert lisztet, majd a tejet. 26 cm-es tortaformába simítjuk.
A töltelékhez a pudingport kevés tejjel simára keverjük, a maradék tejet a cukorral felforraljuk, aztán beleöntjük a kikevert pudingot. Félrehúzzuk, beledolgozzuk a tojássárgáját, és hűlni hagyjuk. A formába, a tésztára öntjük. Ráterítjük a kimagozott meggyet.
A morzsához felolvasztjuk a vajat, összegyúrjuk a cukorral, fahéjjal, egy csipet sóval és a liszttel. A meggyre morzsoljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk a formában. Ha kihűlt, szeletelve kínáljuk.
 
 
3 komment , kategória:  Receptek  
Gyümölcsök – szépítőszer
  2009-11-20 10:30:57, péntek
 
 


A friss gyümölcsök nemcsak szervezetünkkel és közérzetünkkel, hanem arcbőrünkkel is csodákat tesznek. Testünk kívül-belül szomjazik mindarra, ami a gyümölcsökben megvan: vitaminokra, ásványi anyagokra, vízre - és nem utolsósorban ízekre és illatokra. Ebben az időszakban nagy a választék: ananászt, sárgadinnyét, meggyet, málnát, barackot, szilvát, görögdinnyét és friss nyári almát is látni az üzletekben, piacokon. Miután összeállt a hűsítő gyümölcssaláta, nekifoghatunk kozmetikai boszorkánykonyhánk tökéletesítéséhez.
Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy:
- a természetes anyagok is okozhatnak irritációt, allergiát, ezért egy kisebb felületen mindenképp próbáljuk ki saját gyártmányú krémünket, mielőtt egész arcunkat bekenjük vele (erre a célra legjobb az alkar);
- mindig használjunk friss alapanyagokat, a maradékot pedig ne tartogassuk, mert hamar megromlik;
- heti egy-két alkalomnál többször ne használjunk pakolásokat, mert hatásuk a visszájára fordulhat: kiszáríthatják a bőrt;
- mielőtt a maszkot felvisszük, tisztítsuk meg jól az arcunkat: akár fel is lehet gőzölni egy kicsit, így a pórusok kitágulnak, a hatóanyagok pedig könnyebben beszívódnak;
- a maszk sokkal hatásosabb lesz, ha hatóidejét pihenésre használjuk.
Minden friss idénygyümölcs alkalmas arcpakolásra: de természetesen mindegyiknek más-más a bőrre kifejtett hatása.
Ananász. Hámlasztó, gyulladáscsökkentő hatású. Turmixoljunk le három nagy szeletet három evőkanál olívaolajjal, 10-15 percig hagyjuk az arcon, majd mossuk le. Hámlasztó, tisztító hatását fokozhatjuk, ha az ananászt mandulával turmixoljuk össze, majd szintén 10-15 percig a bőrön hagyjuk.
Sárgadinnye. Tonizál, puhít, frissít. Elsősorban a kipirosodott, irritált, leégett bőr nyugtatására alkalmas. Nyomkodjunk össze villával pár szeletet, s amikor már elég folyékony, tegyük fel az arcra és a nyakra. Tíz percig hagyjuk hatni.
Meggy. Összehúzza a pórusokat, kitűnő a zsíros bőrre, táplál, frissít. Magozzunk ki 4-5 szem érett, piros meggyet, adjunk hozzá egy nagy kanál natúr joghurtot, és miután összeturmixoltuk, tegyük fel az arcra és a nyakra. 15percig hagyjuk hatni.
Őszibarack. Száraz bőrre a legalkalmasabb. Táplál, hidratál. Egy nagy érett őszibarackot 5 csepp olívaolajjal összeturmixolunk, és a masszát arcunkra és nyakunkra kenve 20 percig hagyjuk hatni. Ha összefüggő réteget alkotott a bőrön, húzzuk le, amennyire lehet, majd a maradékot óvatosan mossuk le.
Sárgabarack. Zsíros vagy kevert bőrre radírként, tisztítóként hat. Az érett sárgabarack húsát villával nyomkodjuk össze, aztán kenjük be vele arcunkat és nyakunkat. 20 perc múlva az összefüggő réteget húzzuk le, a maradékot pedig óvatosan mossuk le.
Szilva. A belőle készült arcmaszk egy egész estére eltünteti a ráncokat. Három szem szép, érett szilvát mossunk meg, és magozzunk ki, dolgozzuk össze egy tojásfehérje felvert habjával, s vigyük fel arcunkra és nyakunkra. Amikor úgy érezzük, hogy bőrünk már enyhén húzódik, mossuk le a maszkot meleg vízzel.
Alma. A legsokoldalúbb arcápoló gyümölcs. Ha fáradt bőrre és szemre kell sürgős megoldás, egy héjastul lereszelt almát keverjünk össze két evőkanál mézzel, és akár fél óráig hagyhatjuk hatni. Tele van a bőrt frissítő és feszesítő anyagokkal. Ha a lereszelt almát négy kanál tejszínnel összekeverjük, tápláló, hidratáló maszkot kapunk. A ráncok eltüntetésére vigyük fel a bőrre, és 10 perc múlva mossuk le.
 
 
2 komment , kategória:  Egészségünk  
Székely libacomb
  2009-11-20 10:29:44, péntek
 
  Hozzávalók:
4 libacomb, 8 gerezd fokhagyma, só, 10 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 1 ek. pirospaprika, 1,5 kg savanyú káposzta, 1 csapott kk. őrölt bors vagy csípős Piros Arany, egy kis csokor kapor, tejföl.

A combokat félbevágott fokhagymagerezdekkel megtűzdeljük, besózzuk. Bőrös oldalukkal lefelé lábasba rakjuk őket, és közepes lángon 10 percig sütjük, megpirítjuk. Utána kiemeljük, őket; zsírjukból 3-4 ek.-nyit a lábasban hagyunk, a többit félretesszük.
A kis kockákra vágott szalonnát és a finomra aprított hagymát a liba visszamaradó zsírjában 5-6 percig pirítjuk. Belekeverjük a pirospaprikát, és felöntjük egy kevés vízzel. A kinyomkodott káposztát 3-4 vágással rövidebbre aprítjuk, a paprikás alapanyagba keverjük, vizet öntünk alá, megborsozzuk, s az elősütött húst is hozzáadjuk. Felforraljuk, majd lefedjük, és kis lángon kb. másfél óra alatt puhára pároljuk. Elfövő levét vízzel pótoljuk. Pár perccel azelőtt, hogy elkészülne, a fölaprított kaporral fűszerezzük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
 
 
3 komment , kategória:  Receptek  
Téli színek
  2009-11-20 10:28:26, péntek
 
 


Családias, meleg hangulatban
Az őszi, téli fény színe más, mint a nyárié. Hűvösebb, fakóbb, szürkébb. Ezért ilyenkor érdemes az amúgy is borús kedélyünket élénkebb, melegebb színekkel kényeztetni. Ha már télen gyakrabban szorulunk be a szobába, tegyük azt családiassá, meghitté, meleg kuckóvá.

Kifordítva, befordítva...
Gyakran használt megoldás rá az úgynevezett fregolitechnika: egyes textileket ki- és befordítva, egy másik oldalukat megmutatva a két idényre egészen eltérő arcú szobákat teremthetünk. Lehet a sötétítő vagy dekorfüggönyünk egyik oldala napsárga vagy farmerkék - mindkét szín remek a nyári időszakra -, a másik pedig csokoládébarna vagy puha mohazöld, amely a téli szobát teszi barátságosabbá.
Ugyanígy átforgathatjuk a párnák huzatát, megfordíthatjuk a képeket a falon. A lámpaburák is könnyen kicserélhetők vagy díszíthetők, s akár a hangulatunknak megfelelő burkolatot is tehetünk rájuk.

Pazar átalakulás
A téli hideg és rosszkedv ellen használjunk olyan színeket, amelyek ugyan néha valamivel kisebbé teszik a teret, de egyúttal kedvesebbé, intimebbé és sokkal melegebbé is változtatják. Ilyen az olvadó csokoládé színe, a pazar vörös, a burgundi és a ragyogó meggy árnyalatai, a meleg, sötét, selymes zöldek, a napraforgó vagy kukorica kézmeleg sárga színe, a gyöngyház, a bátrabbaknak az arany, a bronz vagy a réz.
Ha nincs másra lehetőségünk, dobjunk egy meleg, ragyogó színű takarót a kanapéra vagy a fotel karfájára - úgyis jól jön még egyik hűvös este.
 
 
3 komment , kategória:  Család  
Libamell balzsamos szőlővel
  2009-11-20 10:27:09, péntek
 
  Hozzávalók:
1 kg libamell, só, őrölt fekete bors; a szőlőhöz: 50 dkg fekete szőlő, 10 dkg kristálycukor, 4 dl zamatos vörösbor, 3-4 ek. balzsamecet, 2 csapott ek. étkezési keményítő.

A libamellet kicsontozzuk, félbevágjuk. A két libamellfilé bőrös oldalát kisujjnyi távolságban bevagdossuk. Húsos oldalukat 1 kk. sóval és fél kk. őrölt borssal bedörzsöljük. 20 percnyi pihentetés után bőrös oldalukkal lefelé fordítva egy serpenyőben sütni kezdjük őket. Amikor elég zsiradék olvadt ki belőlük, és az aljuk megpirult, megfordítjuk, és a másik oldalukat is megpirítjuk.
Átrakjuk egy tepsibe, zsírjukkal meglocsoljuk, és előmelegített sütőben közepes lánggal kb. másfél órát sütjük. (Ennek az időnek az első felében alufóliával is takarhatók.) Közben többször megforgatjuk és zsírjukkal locsolgatjuk őket.
A szőlőt leszemezzük, a szemeket félbevágjuk, magjaikat kiszedjük. A cukrot serpenyőben világosbarnára karamellizáljuk, majd ráöntjük a bort és a balzsamecetet. Kis lángon, habverővel kevergetve 4-5 percig forraljuk. A keményítőt 1 dl vízzel simára keverjük; a cukros-boros levet ezzel sűrítjük. A szőlőt hozzáadva 1-2 percig főzzük, hogy egy kicsit összeessen.
Tálaláskor a libamellet kissé ferdén felszeleteljük, és tányérra rakjuk. A forró szőlőmártással körítve, burgonyakrokett kíséretében kínáljuk.
 
 
2 komment , kategória:  Receptek  
Ha Márton, akkor libapecsenye!
  2009-11-20 10:25:42, péntek
 
 


Márton-nap, lúd, újbor - mi köti össze ezeket a látszólag teljesen különböző fogalmakat? Ennek próbálunk most utánanézni...
Szent Márton, Gallia nemzeti szentje Pannóniában, Savaria (Szombathely) városában született 316-ban. Emlékét tájainkon helységnevek, imák és oltárképek egyaránt őrzik.
A régiek a Márton-napi időjárásból következtettek a télre, mondván: ha Márton fehér lovon jön, enyhe, ha barnán, kemény tél várható. Egy másik regula szerint: Márton napján ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.
Hogy hogyan került kapcsolatba a szent püspök a ludakkal? A legenda szerint úgy, hogy amikor hírét vette főpásztori kinevezésének, az érte jövő küldöttek elől alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnycsapkodásukkal elárulták rejtekhelyét. De nem emiatt faljuk fel őket, hanem mert a tavaszi kisliba erre az időre éri el a vágósúlyt.
A néphit szerint a lúd mellcsontjából meg lehet jósolni a következő hónapok időjárását: ha a csont fehér, akkor hosszú, havas, hideg telünk lesz, ha barna, akkor csak amolyan locspocsos időre, fekete karácsonyra számíthatunk. A hiedelem szerint aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik. Márton az újbor bírája - tartja egy további mondás; s ez is igaz, hiszen ilyenkor már iható az újbor. A mondás szerint: ha lúd, legyen kövér, valamint: jobb egy lúdnyak száz tyúknyaknál. Ennek szellemében receptjeink segítségével libatort ülünk - tartsanak velünk!


Üljünk libatort!

Libamájpástétom
Hozzávalók: egy libamáj, 1 l tej, egy pohár édes (tokaji) bor, só, bors, szerecsendió, fahéj, porcukor.
A libamájat 12 órára áztassuk be 1 liter hideg víz és 1 liter hideg tej keverékébe - lefedve tegyük hűtőbe. Másnap a masszává alakult, inaktól megfosztott májat öntözzük meg borral, s hagyjuk állni még egy órát. A sütőt melegítsük elő 130 fokra. 1 kg májhoz 12 g sót, 3 g borsot, csipetnyi szerecsendiót, késhegynyi fahéjat és csipetnyi porcukrot szórjunk. A májdarabokat szorosan egymás mellé illesztve rakjuk egy üveg- vagy cserépedénybe, majd fedjük le. Tegyük sütőbe (1 kg máj sütési ideje 1 óra ), majd hagyjuk kihűlni, s egy napra tegyük hűtőbe. Másnap szedjük le a fagyos zsírt, olvasszuk fel, s kanalazzuk vissza a pástétomra. 3-7 napig pihentessük a hűtőben. A megkezdett májat 48 órán belül fogyasszuk el!

Libacomb aszalt szilvával
Hozzávalók: 4 libacomb, 2 paprika, 2 paradicsom, 10 dkg vegyes zöldség, 3 gerezd fokhagyma, 20-25 szem aszalt szilva, 1 dl vörösbor, cukor, fahéj, olaj, só, bors, majoránna.
A combokat sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a majorannával. Tepsibe rakjuk őket, melléjük szeletekre vágott zöldséget, 1 paprikát, 1 paradicsomot és fokhagymát teszünk, s kevés olajat és vizet is öntünk rájuk. Közepesen meleg sütőben, alufólia alatt 1 óra alatt puhára pároljuk, majd pirosra sütjük. Az aszalt szilvát beáztatjuk. Serpenyőben, kevés vajon egy ek. cukrot karemellizálunk. Ehhez hozzáadjuk a szilvát, megszórjuk őrölt fahéjjal, és azonnal felengedjük vörösborral. Rövid ideig pároljuk.

Vadas libamell zsemlegombóccal
Hozzávalók: 2 libamellfilé, 30 dkg sárgarépa, petrezselyem, zeller, 1 vöröshagyma, 2 g. fokhagyma, só, bors, 8 dkg cukor, 1 ek. mustár, kakukkfű, borókabogyó, fél citrom, 2 dl tejföl, 1 babérlevél.
A libamelleket lebőrözzük, sózzuk, borsozzuk, libazsíron elősütjük, majd kivesszük. A zsírban megpirítjuk a cukrot, beletesszük a szeletelt hagymát, a zöldségeket, kakukkfűvel, borókabogyóval, babérlevéllel fűszerezzük, aztán kevés vízzel összefőzzük. A citrom levét belefacsarjuk, héját belereszeljük. Beletesszük a félretett libamelleket, és puhára pároljuk őket. Kiemelésük után az alapot összeturmixoljuk, tejfölös habarással sűrítjük, mustárral, sóval, cukorral, citrommal ízesítjük. Zsemlegombóccal vagy kagylótésztával tálaljuk.

Töltött libanyak
Hozzávalók: 2 libanyakbőr, 30 dkg darált libahús, 3 beáztatott zsemle, pirospaprika, őrölt gyömbér, fokhagyma, só, bors.
A hozzávalókból fasírtszerű masszát készítünk. A nyakbőrök egyik végét zsineggel összekötjük, beléjük töltjük a tölteléket, végüket hústűvel összezárjuk, és kizsírozott tepsibe tesszük őket. Megkenjük olvasztott zsírral, alufóliával letakarjuk, és 180 fokra melegített sütőbe tesszük. A 2-3 órás sütés közben többször szurkáljuk meg őket hústűvel. Az utolsó negyed órában alufólia nélkül süssük. Szeletelés előtt negyed órát pihentessük.
 
 
1 komment , kategória:  Család  
Búzadarás mákos pite
  2009-11-20 10:22:56, péntek
 
  Hozzávalók:
38 dkg liszt, só, 3 dkg élesztő, 1,75 l tej, 3 tojás, 5 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 1 vaníliás cukor, 13 dkg búzadara, 38 dkg mák, 8 dkg mandula, 5 dkg mazsola, 2 ek. rum, 1 citrom héja, 2-2 dkg porcukor.

A lisztet csipetnyi sóval összekeverjük. Az élesztőt 1 dl langyos tejben feloldjuk, a liszthalom mélyedésébe öntjük, és kovászt készítünk. 15 percig kelesztjük. Utána hozzáadunk 1 tojást és 5 dkg kristálycukrot, s beledolgozzuk a puha margarint és a vaníliás cukrot. 30 percig kelesztjük.
1 l tejet csipetnyi sóval felforralunk. Beleszórjuk a búzadarát és a maradék kristálycukrot, aztán 10 percig főzzük. Fél l tejet felforralunk, a darált mákra öntjük, és összekeverjük a tejbegríz felével. Hozzáadjuk a darált mandulát, a mazsolát, rumot meg a reszelt citromhéjat. A többi tojást is szétválasztjuk. Sárgájukat a maradék tejbegrízbe vegyítjük, s lazán beleforgatjuk a fehérjékből vert habot. A tésztát átgyúrjuk, margarinnal kikent tepsiben kinyújtjuk. Rásimítjuk a mákos masszát, majd a tojáshabos tejbegrízt. Előmelegített sütőben 200 fokon 30-40 perc alatt megsütjük. A maradék 1 dl tejet meglangyosítjuk. A forró pitét villával megszurkáljuk, a tejjel meglocsoljuk, aztán hűlni hagyjuk. Porcukorral meghintve, kockákra vágva kínáljuk.
 
 
2 komment , kategória:  Receptek  
Szezámmagos-szójás ...
  2009-11-20 10:20:39, péntek
 
  Szezámmagos-szójás tésztasaláta csirkehúscsíkokkal

Hozzávalók (5 személyre):
50 dkg csirkemellfilé, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg 4 tojásos orsótészta, só, arasznyi póréhagyma, 1 sárgarépa, negyed kínai kel, 3-4 hónapos retek, 2 ek. olaj a hús sütéséhez, 0,5 dl szezámolaj, 0,5 dl szójaszósz, 10 dkg szójacsíra, 1-2 ek. szezámmag, maréknyi madársaláta.

A húst félkisujjnyi csíkokra vágjuk, összekeverjük a zúzott fokhagymával, és egy órán át érleljük. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük, majd hűlni hagyjuk. A megtisztított póréhagymát, kínai kelt, sárgarépát vékony csíkokra metéljük, a retket fölszeleteljük. A húst megsózzuk, és az olajon 3-4 perc alatt szép pirosra sütjük. Egy nagy tálban összekeverjük a tésztát, a darabolt zöldségeket, a szezámolajat, szójaszószt, egy kevés sót, a szójacsírát és pirított szezámmagot, s a madársalátát is óvatosan beleforgatjuk. Tányérra halmozzuk, majd tetejére tesszük a pirított csirkehúscsíkokat.
 
 
1 komment , kategória:  Receptek  
A csokoládé
  2009-11-20 10:18:54, péntek
 
  A csokoládé ugyanúgy tompítja a fájdalmat, mint a víz

Washington. A csokoládé olyan agyi területet aktivál, amely tompítja a fájdalmat, és megnehezíti az evés abbahagyását - közölték amerikai kutatók a Journal of Neuroscience című szaklap tegnapi számában.

A vízivásnak azonban ugyanilyen hatása van, ráadásul a víz nem hizlal - állítja Peggy Mason és Hayley Foo, a Chicago Egyetem munkatársa.

A kutatók csokoládét vagy vizet adtak a kísérleti patkányoknak, amikor azok felkapcsolták a ketrecükben lévő izzólámpát. A forró lámpa hatására a rágcsálók evés és ivás előtti állapotukban azonnal elkapták lábukat, ám csokievés vagy vízivás után tompult a fájdalomreakciójuk. Azt is megfigyelték a kutatók, hogy ilyenkor tovább ettek az állatok.

A vizsgálat eredményét azzal magyarázzák, hogy az evés az agynak egy olyan területét ingerli, amely a fájdalom tompításában is szerepet játszik.

Mason szerint ez a mechanizmus előnnyel járt az állatok és az ember számára akkor, amikor szűkében volt az élelem, hiszen amikor eledelhez jutottak, raktároztak is belőle.

A mostani bőségben azonban - nagy kalóriatartalmú ételekkel körülvéve -- túlevéshez, elhízáshoz vezet a tudattalan válaszreakció.

A fájdalom tompítása ugyanakkor az energiamentes víz hatására is bekövetkezik, ezért Mason ezt javasolja nassolás helyett. ,,Az evés-ivás fájdalomcsillapító, de nincs szükség ehhez cukorra, a víz is tompítja a fájdalmat" - mondta.
 
 
1 komment , kategória:  Tudomány  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
2009.10 2009. November 2009.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 68 db bejegyzés
e év: 808 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2042
  • e Hét: 4209
  • e Hónap: 47544
  • e Év: 307520
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.