Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
A zajszennyezésről
  2009-11-10 16:21:18, kedd
 
 

Túl hangos, állandóan jelen van és rettentően idegesít... Nagyon sok ember ki van téve a zajszennyezésnek, főleg azok, akik nagyvárosokban laknak. Érdemes utána járni, az állandó zaj miként befolyásolja életünket.

A zaj, akárcsak a szilárd vagy folyékony hulladék, a légszennyező gázok és a feleslegesen kibocsátott fény, szennyezőnek számít, amennyiben megzavarja az emberek és állatok életét. Régen az emberi kiáltás kilométerekre is elhangozhatott, ma viszont rekedtre ordíthatjuk magunkat, úgysem hall meg senki. Egy kis csend néha úgy hiányzik, mint a tiszta levegő.

A zaj alattomos

Miért? Mert észre sem vesszük, hogy körülvesz minket, mégis hatással van ránk. Idegesek, feszültek leszünk tőle, hosszú idő után az emberben tartós stressz állapot alakulhat ki miatta. Felszökik tőle a vérnyomásunk, és hosszú távon a hallásunk is károsodhat. Éjjel nem hagy minket aludni, nappal pedig nem tudunk miatta gondolkozni.

Mik a zajszennyezés forrásai?

A fő forrás a közlekedés- a repülők, vonatok, autók számítanak a legfőbb zajforrásnak. Zavarják azokat, akik az autópálya, a vonatsínek vagy repülőterek környékén laknak, és azokat is, akik a városokban kénytelenek hallgatni az autóforgalom zaját. A források közé tartozik még a vinnyogó riasztók, szirénázó rendőr-és mentőautók, az építkezések, és az elektronikai eszközök zajai.

Zajszennyezés áldozata vagy, amikor belépsz egy üzletbe, ahol hangosan szól a zene, amikor a melletted lévő autóban maximum hangerőn döngetik a rádiót. A kutyaugatást és a hangoskodó embereket is ide lehet sorolni, a korrektség kedvéért ezt is megteszem. Ezen cikk írása közben például legalább három zavaró zajforrást meg tudnék nevezni a környezetemben: a számítógép zúgását, a szobámba beszűrődő TV hangját és a kinti forgalom zaját.

Mekkora a zaj, ami már károsít?

A hang intenzitását decibelben (dB) adják meg. Mind a nappali, mind az éjszakai határérték a főútvonalak mentén 65 dB alatt van, ennek ellenére a Budapesten végzett mérések eredményei elsöprő többségben túlhaladták ezeket az értékeket. A határérték alatt a zaj pszichés, felette pedig vegetatív problémákat okozhat.

Ha hosszabb ideig tartózkodunk 90 decibelnél nagyobb zajban- koncerten, moziban stb.-, maradandó halláskárosodással is számolhatunk. A zaj 120 dB felett pedig valóságos fájdalmat okoz (ilyen hatással lehet az emberre pl. egy nagy erejű robbanás).

A zaj hatása az élővilágra

Nem csak minket, hanem a többi élőlényt is zavarja a megnövekedett zajszint. Az állatok számára ugyanúgy stresszt okoz a zaj, ahogy az embernél is. Egyes madarak pedig nehezebben találnak párt maguknak, mivel a hímek hangját elnyeli a háttérzaj.

Ha kicsit messzebbre megyünk- egészen pontosan az óceánok mélyére-, láthatjuk, hogy a tengeri élőlények sem maradtak ki a jóból: nekik is kijut a tengeri közlekedés zajából, illetve a tengeralattjárókban használt radarok hullámaiból. Ma már köztudott, hogy ezek a hullámok megzavarják például a bálnák tájékozódását és kommunikációját, akik pedig legnagyobb részben a hallásukra kénytelenek támaszkodni.

Hogyan lehet kivédeni?

A zajt legjobb lenne a forrásánál megfékezni. A városok körüli elkerülő utak kialakításával, a légi forgalom ritkán lakott terület felé irányításával, zajvédő falak felhúzásával központilag lehetne javítani a helyzeten.

De sok múlik az embereken is- a lényeg, hogy tiszteletben tartsuk a másik egyén csendhez való jogát. Ez jelentheti azt, hogy igyekszünk kevesebbet telefonálni, amikor buszon utazunk, és halkan beszélgetni, amikor kilépünk egy szórakozóhelyről.

Magadnak teszel jót, ha néha pihenni hagyod az mp3 lejátszót, és teszel egy sétát a természetben, miközben odafigyelsz a körülötted lévő hangokra, és ha megszabadítod magad a számítógép zúgásától, amikor már nincs rá szükséged.

Van azonban, amikor tőlünk függetlenül idegesítően zajos a környezetünk. Ilyenkor egy pár füldugó is csodákat művelhet.

M.N.

Forrás: Kamszpanasz - Fiataloktól fiatalokról fiataloknak

 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
Mai jóslás - A bőségszaru
  2009-11-10 08:11:50, kedd
 
 

Tudd meg, melyik erő áll ma melletted, mit kell, vagy mit nem szabad tenned!
A bőségszaru

Általánosan: évszázadokon keresztül hordták, hogy szerencsét hozzon. A jólét és a bőség szimbólumaként ismerték. Jupitert Kréta királya gondozta csecsemő korában, kecskék tejével táplálta, úgy, hogy tölcsért formált a kecskék szarvából, innen ered, hogy később ez az amulett a bőség jelképeként vált ismertté. Kísérje végig a napodat!

Mai jelentés: szükséged van egy kis kényeztetésre, amit kitől is kaphatnál meg igazán, mint magadtól. Tegyél valami extravagánsat, valamit, ami nem jellemző rád, jobban fogod magad érezni utána. Ez ma nagyon fontos!
 
 
0 komment , kategória:  Napi jóslás  
Zászlók
  2009-11-10 07:35:47, kedd
 
 

Imádom a gasztronómiát. A főzés valahogy megnyugtat és bevallom azt a látványt is élvezem, mikor a haverok teli szájjal bólogatnak és mindent felfalnak. Szóval én szeretek enni és főzni is, ez a tökéletes kombináció szerintem.

Képes vagyok órákon keresztül gasztroblogokat, étteremkritikákat olvasgatni, recepteket hajkurászni, vagy egyszerűen csak főző műsorokat bámulni. Mikor legutóbb a licsi felhasználásának a módjai után kutakodtam, ráakadtam egy olyan oldalra, ahol ugyan nem voltak receptek, de alapanyagok igen. Mégpedig olyan formában, hogy az alapanyagokból országok zászlóit rakták ki. A zászlókat egy nemzetközi étel fesztiválon mutatták be, ahol minden nevezett országnak el kellett készítenie a saját zászlóját. A zászlóknak hűen kellett tükröznie az adott országra jellemző alapanyagokat.

Azt hiszem a vietnámiak voltak a legnehezebb helyzetben, licsi és carambola...

Forrás: Krisztina egypercese
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
Mai harmoniakártyáim
  2009-11-10 07:31:56, kedd
 
  1./ A mai napodat Változatosság hatja át.

Bagoly - bölcsesség, halálhozó

A néphitben a bölcsesség és a halál jelképe egyszerre. A mindentudás ugyanis egyenértékű azzal, hogy felismerjük az élet értelmét. Az élet értelmének megértésével pedig okafogyottá válik maga az élet, hisz nincs értelme tovább keresni az értelmét - ebben a formában az öröklétbe távozott, a megvilágosodott, az önszántából távozó ember szimbóluma is. A bagoly éjjel vadászik, ezért az éjjel misztikus lényeinek ismerője. Odúban él, mely az elvonultság, a bölcsesség keresés tradicionális színhelye. (A bölcs, a guru is egy odúba, vagy barlangba vonul vissza a világ elől, megismerni a létezés értelmét.)

Szerelmi üzenete: A bölcsesség a szerelemben azt jelenti, hogy tudjuk, mikor kell hallgatni - akár párkapcsolatban élünk, akár párkeresőben vagyunk.

Ezt mondja neked:
Ne kérkedj feleslegesen a tudásoddal! A bölcs attól lesz az, mert tudja, mi mindent nem tud!
Ha kérdeznek, szíved mélyéről add a választ.
Vonulj vissza, keress egy csöndes helyet, ma próbálj zavartalan békében lenni egy ideig.

Erre is gondolj: A bölcs képes titkot tartani. Micimackó meséjéből a tudós Bagoly. Nézz meg pár epizódot a Dr. Bubó című meséből. Keress mondásokat, szólásokat a bagolyról. (pl.: Bagoly mondja verébek, hogy nagyfejű) A tarot Remete kártyája.


2./ A mai napodat Felelősségvállalás hatja át.

Borostyán - kiváló teljesítmény, boldogulás

Gyógynövény és futónövény. Az ódon házak falán találod. Jelképezi a boldogulást, a szellemi felkapaszkodást, a lelki ellenállókészséget. A borostyán makacs növény, szorosan tapad a falhoz, ellenáll a viharoknak és a szélnek. Ez a makacs büszkeség segít most Téged ebben az élethelyzetben. Mivel a borostyán örökzöld növény, a halhatatlanság, örökkévalóság szimbóluma is. A mulatozás, a baráti kötelék, a függőség jelképe is lehet. A férfiasságot, a fiatalságot, az életörömöt is jelenti. Negatív értelme kártékony, élősködő jellegéből adódik, ugyanis a fatörzset körbevevő borostyán a fa pusztulását okozza - így egyben az ostoba, fojtogató ragaszkodás szimbóluma: az éltető fa nélkül saját maga is elpusztul.

Szerelmi üzenete: A tartós kapcsolatot birtoklás, élősködés jellemzi. Hiányzik a bizalom. Ne zaklassátok egymást telefonhívásokkal, féltékenykedéssel! Párkeresőknek titkos hódoló, vagy egyoldalú szerelem.

Ezt mondja neked:
Üzeni, hogy ne telepedj rá társadra, barátaidra, ismerőseidre, szomszédainkra.
Vizsgáld meg kapcsolataidat, gondold át, nem terhes-e neked, vagy nem telepszel-e túlságosan valakire.
Mivel a borostyán az elismerés jelképe is, azt is vedd észre, hogy miért érdemelsz dícséretet.

Erre is gondolj: Petőfi, Arany Jánoshoz írott versét olvasd: ,,Más csak levelenként kapja a borostyánt, / S neked rögtön egész koszorút kell adni." Ha ma borostyánt látsz, tépd le és préseld le egy levelét.
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2009.10 2009. November 2009.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7245 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 854
  • e Hét: 2741
  • e Hónap: 5100
  • e Év: 57366
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.