Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
H1N1-es beteg gondozása
  2009-11-13 08:16:14, péntek
 
  A H1N1 vírussal fertőzött betegek gondozásánál nagyon fontos, hogy úgy ápoljuk a beteget, hogy mi lehetőleg ne kapjuk el a betegséget. Az alábbiakban összeszedtük azokat a pontokat, melyek betartásával jelentősen csökkentheti a megbetegedés kockázatát, és elősegítheti a beteg mielőbbi felépülését.


Amennyiben nem okoz különösebb problémát, a beteg viseljen szájmaszkot minden olyan esetben, ha valakivel egy helyiségben, 2 méteres távolságban, vagy azon belül tartózkodik. Ha a beteg számára bármilyen okból nehezen tolerálható a szájmaszk viselése, figyeljen oda arra, hogy köhögésnél és tüsszögésnél minden esetben használjon zsebkendőt! Annak, aki 2 méternél közelebb megy a beteghez, szintén ajánlatos a szájmaszk viselése.

Minden alkalommal mossunk kezet, akár szappannal, akár kézfertőtlenítő szerrel, mielőtt és miután a szájmaszkot használtuk, vagy bármilyen olyan tárgyhoz értünk hozzá, amit a beteg is érintett (evőeszköz, törülköző, ruha stb). Ne feledkezzünk meg a kézmosásról étkezés előtt, illetve mielőtt a szemünkhöz, szájunkhoz vagy orrunkhoz nyúlnánk!

A szájmaszk helyes viselése
Kössük meg a maszkot a fejünkön hátul olyan szorosan, hogy az biztosan ne csússzon le, illetve teljesen takarja a szájunkat és orrunkat.
Ha a szájmaszk nedves lesz, cseréljük ki azt, illetve viselése során ne érintsük az arcunkat.
Sose hagyjuk a nyakunkon lógni a szájmaszkot.
Eltávolításánál csak a megkötő zsinórt érintsük, majd azonnal dobjuk ki a maszkot a kukába. Ezután mossunk kezet!
A beteg a többiektől külön pihenjen
Bárki, aki a H1N1 vírussal fertőződött, a betegség jelentkezésétől számítva legalább 7 napig fertőz, és otthon kell maradnia. Legjobb, ha a család többi tagjától legalább 2 méterre tartózkodik, illetve ha megoldható, egy jól szellőző, külön szobában. A betegeknek sok pihenésre van szükségük, lehetőleg ne zavarják látogatók. Ilyenkor a telefonbeszélgetések vagy egy jó könyv is segít elűzni az unalmat.

Minden alkalommal töröljük le antibakteriális szerrel a telefont, illetve minden olyan tárgyat amit a beteg használt ( pl villanykapcsoló, távirányító, számitógép klaviatura , kilincsek stb) mivel a kórokozók annak felületén akár két napig is megélnek.

Csillapítsuk a lázat és a köhögést
A köhögés és tüsszögés által terjed a vírus a leggyorsabban, ezért fontos erre figyelni.
A beteg figyeljen arra, hogy minden alkalommal eltakarja a száját és orrát zsebkendővel, vagy az alkarjával. Legjobb, ha a betegágy mellé egy szemetest helyezünk el a használt zsebkendők számára, így megelőzhetjük, hogy azok érintésével a kórokozók tovább terjedjenek. Természetesen köhögés és tüsszögés után a beteg mosson kezet.
A lázcsillapítóknál ügyeljünk ara, különösen gyermekeknél, hogy ne használjunk szalicil készítményeket !


Az új influenza magas lázzal, hidegrázással jár, ezért fontos annak folyamatos figyelése, és csillapítása 4-6 óránként acetaminophen vagy ibuprophen hatóanyagú lázcsillapítóval. Sose adjunk aspirin hatóanyagú fájdalomcsillapítót 6 év alatti gyermeknek, mivel Reye Szindrómát okozhat. Ha a láz nehezen csillapítható, az arcon vagy egész testfelületen alkalmazott vizes ruhás borogatás sokat segíthet.
A lázcsillapítóknál ügyeljünk ara, különösen gyermekeknél, hogy ne használjunk szalicil készítményeket !
Ha magas a láz ne törjük össze a lázcsillapítót, mert így hirtelen csökken a láz és a hőmérséklet zuhanásánál a pulzusszám fennmarad és ájuláshoz vezethet.
Jól beválik ilyenkor is a hűtőfürdő szakszerű alkalmazása ( ahány fokot mértünk, olyan hőmérsékletű vizbe helyezzük a beteget, és lassan láb felöl kevergetve engedjük hozzá a hideg vizet, kb 10 percig, illetve addig amedig a beteget a hideg kirázza )


Amennyiben szükséges, használjunk köhögéscsillapítót, különösen éjszakára, hogy a beteg nyugodtan tudjon aludni.

A jobb tüdőszellőzés érdekében célszerű a beteg feje alá több párnát elhelyezni egymáson keresztbe fektetve a párnákat.
A beteg betakarása után célszerű gyakran rövid kereszthuzattal szellőztetni, a kórokozók számának csökkentése érdekében.

Folyadékpótlás
Figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, valamint a vitaminokban és tápanyagokban gazdag táplálkozásra. Ez, illetve a dohányfüst - mentes környezet sokat segít a szervezetnek a felépülésében.

A beteg használati tárgyait különítsük el
Fontos, hogy elkülönítsük a beteg mindennapi használati tárgyait (törülköző, fogkefe, evőeszköz, pohár stb) a család többi tagjától, így megelőzve a vírus terjedését. Az edényeit, törölközőjét a lehető legforróbb vízben tisztítsuk, amint kivittük a szobájából. Mindeközben vigyázzunk arra, hogy ne érjünk a szemünkhöz, illetve ne feledkezzünk el a kézmosásról.

Rendszeresen mossuk át fertőtlenítőszeres vízzel a lámpakapcsolókat és az ajtókilincseket, és naponta tisztítsuk a fürdőszobát, WC-t.

Figyeljünk az esetleges komplikációkra !

A fentiekben leírtak betartásával a betegek többsége pár napon belül jobban érzi magát, ám nem árt az óvatosság! Előfordulhat, hogy asztma vagy tüdőgyulladás jelentkezik a betegség szövődményeként. Ezek figyelmeztető jel lehet ha:
a beteg már jobban kezdte magát érezni, de a láz újból jelentkezik
ziháló, nehéz légzés, esetleg vér felköhögése
lilás szájszín
mellkasi fájdalom
a beteg nehezen ébreszthető, csöndes vagy nem nagyon reagál, esetleg furcsa gondolatai/cselekedetei vannak
kezdeti javulás után újabb szédülések, hányás vagy hasi fájdalom
kiszáradás tünetei, szédülékenység, kevés vizelet

Ha ezek közül a tünetek közül bármelyik jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz. A lázat előtte csillapítsuk, lázasan ne induljon el a beteg ! Ne feledkezzen meg a beteg a szájmaszk viseléséről ilyenkor sem, hiszen utazás és a váróteremben való várakozás alatt is megfertőzhet valakit.

A gyógszernek nem minősülő készitmények közül jó hatású a méhpempős méz, propolisz tinktura, (lsd: fűben fában c. blogbejegyzések nálam) sós vizes öblögetés (szájüreg,orr - kb 1dl vizbe 1 mokkáskanálnyi egyszerű konyhasó a torok öblögetése, "gargarizálása" illetve az orrba történő felszippantása javasolt )
Természetesen a "C" vitamin és az ásványi anyagokban gazdag zöldségek .

Jó egészséget kívánok mindenkinek !


 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2009.10 2009. November 2009.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 25 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2350
  • e Hét: 16718
  • e Hónap: 30467
  • e Év: 235168
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.